Goliath Mighty Ale

3180251483_456bed344f
Goliath Mighty Ale blir brygget av Wychwood Brewery i Witney, Oxfordshire, et bryggeri vi har omtalt tidligere. For å brygge et øl robust nok til å kle navnet er det brukt gode mengder Golding humle og Maris Otter malt. En Cask versjon ble lansert i 2001. De bruker ordet robust relativt da dette egentlig verken er alkoholsterkt eller spesielt “robust” eller mektigt. En grei bitter med andre ord.
Hvorvidt dette ølet skal defineres som ESB kan nok diskuteres.
Ølet har en gyllen farge og et godt hvitt skum. Humlen kommer godt fram i aromaen sammen med noe malt. Smaken er ikke så kraftig som navnet skulle tilsi. Den er rik og relativt full med et søtlig innslag av god malt, men bitterheten er lav, og preger heller ikke ettersmaken i utpreget grad. Noe eik kan anes. Karbondioksid innholdet e

Black Wych

blackwych

Black Wych fra bryggeriet Wychwood er en engelsk stout inspirert av en mytisk svart heks som skal finnes i skogen ved bryggeriet, og som bryggeriet har navn av.
Fargen er mørk brun, nærmest svart, og det lysebrune skummet er høyt og godt og sitter lenge. Lukten er preget av mørk sjokolademalt og vanilje. Smaken har en karamellsøthet i starten før maltet trer fram og gir ølet en bittersøt fylde med gode innslag av sjokolade og fruktighet. Bitterheten mot slutten er tydelig og sitter ganske lenge.

Bah Humbug

19259

Bah Humbug navnet henspeiler etter det jeg forstår på personer som har et avmålt forhold til julestria generelt og nissen spesielt. I prinsippet bør en kutte ned på julepresanger, og heller unne seg en Bah Humbug, inspirert av Dickens’ Julefortellinger. Et hint om dette ligger jo også i valget av Mr. Scrooge på etiketten. Ølet produseres for 2. året av bryggeriet Wychwood som ligger i Witney, England. Ble i fjor levert på blanke flasker, men er nå heldigvis havnet i brune, som gir en noe bedre holdbarhet. Bryggeriet produserer også et av våre økologiske øl; Circle Master. For å få fram den spesielle smaken og aromaen, brukes gode mengder kanel i dette brygget. Dette gir ølet en krydret hentydning til tysk hveteøl, og sammen med den honningsøte Maris Otter humlen blir dette en unik kombinasjon Fargen er mørk rød med et medium hvitt skum. Medium karbondioksid innhold. Sur-søt aroma med humle, krydder og banan. Kanelen er umiskjennelig. Smaken følger opp aroma inntrykket, og er således flerdelt. Malt og frukt og kanskje et sjokoladehint etterfølges av en noe bitter avslutning. Julekake!

Duchy Originals Organic Select Ale

Cardinal Pub Stavanger

Den britiske kronprinsen Charles er mest kjent som Prince of Wales, mindre kjent er det at han blant sine mange titler også er Duke of Cornwall, og det er hans landeiendommer i dette grevskapet i Englands "Celtic fringe" (de mest patriotiske innbyggerne ser fortsatt på The Duchy of Cornwall som et eget land!), sammen med flere jordbrukseiendommer i Gloucestershire og Norfolk, som skaffer prinsen det meste av hans solide inntekter, og som har gitt navn til hans personlig initierte økologiske produktserie Duchy Originals.
Nå kan også DU bidra til å holde prinsen borte fra fattigkassen, ved å kjøpe ølet hans på Cardinal! (For samvittighetens skyld må nevnes at noe av overskuddet også går til veldedighet.)
Ølene i serien kontraktbrygges for prinsen hos Wychwood Brewery i Oxfordshire. Select Ale (som i sesongen også markedsføres som Winter Ale) er det sterkeste ølet i serien, en klassisk "English strong ale" som imidlertid ikke er sterkere enn at slektskapet med den lettere øltypen bitter er tydelig.
Klar og dyp rav / rødbrun farge på ølet, med et moderat off-white skum. Ganske framtredende og litt søtlig aroma med vinøse og fruktige toner (dadler, fiken), også toner av malt, wienerbrød og karamell. Munnfølelsen er ganske fyldig og rik. Smaken er maltpreget men ikke særlig søt, toner av jord, noe toffee og karamell, med fruktig humle i avslutningen, som etterlater en anstendig bitterhet i ettersmaken. Prins Charles trenger ikke å skjemmes av dette her!

Circle Master/Scarecrow


Cardinal Pub StavangerCardinal Pub Stavanger

Circle Master Organic Ale er et gyllent, organisk Golden Pale Ale, ifølge dem selv, mens andre helst setter dette ølet i kategorien ESB eller Premium Bitter. I USA går dette ølet under navnet Scarecrow, og jeg ser høsten 2009 at disse flaskene, ment for det amerikanske markedet har dukket opp i butikkene lokalt. I produskjonen av Circle Master brukes ifølge bryggeriet en blanding av Plumage Archer Barley Malt, som blir spesialdyrket for bryggeriet på utvalgte åkrer, som igjen hører til Prinsen av Wales Duchy eiendommer i Gloucestershire. Fint skal det pigadø være! Ravgul farge. God fylde. Behagelige, fruktige humlearomaer. Fin bitterhet og lang ettersmak.
Jeg heller mest i den retning at bryggeriet her har rett, dette er mest en Golden Pale Ale. (I vårt vokabular må du nøye deg med ett av de to første ordene, og vi legger den da under Pale Ale ) Bitterheten og fylden er fin og avstemt, men min personlige mening er at ølet ikke når de ”høyder” en ESB skal ha.

Fiddler´s Elbow


Cardinal Pub Stavanger

Fiddler’s Elbow fra Wychwood har som sedvanlig to viktige ting på plass. Kvalitet og design. Å besøke Wychwoods hjemmeside er en ren stilstudie. Og flaskene følger alltid opp, og er en pryd i enhver bar eller pub. Litt trist for de andre i Norge at vi er alene om denne. (2009)
Ølet er klassifisert som (engelsk) Pale Ale, men er i tillegg til bygg tilsatt hvete. Hvordan CAMRA stiller seg til dette og betegnelsen ”Real Ale” vites ikke. Resultatet er noe bortimot et forfriskende sommer Ale.
Fargen er lys gyllen og ølet har et godt skum som står lenge. Duften er fruktig med
tydelig innslag av engelsk humle og eple. Hvete setter sine friske spor. I smaken kommer den røstede byggmalten mer fram, og setter sammen med humlen et perfekt punktum i form av frisk bitterhet for dette gode ølet. Perfekt humlebitterhet! Ettersmaken er som en sommerkveld…Lang, tørr, og glir sakte over.. Dette er ale i eliteserien alle som har vurdert å like ale vil like

Hobgoblin Strong Dark Ale

Cardinal Pub Stavanger

Hobgoblin Strong Dark Ale er hovedproduktet til Wychwood bryggeri i Witney. Fra før har vi lenge solgt de to organiske ølene Circlemaster og Brakspear, samt juleølet Bah Humbug fra samme bryggeri. Hobgoblin syntes vi er et så godt, og spesielt øl, som passer så godt i vårt sortiment, at siden ingen importerer det til landet, har vi likegodt gjort det selv. Du vet ølet smaker noe, når de i lang tid har reklamert som følger;

"What's The Matter Lagerboy, afraid you might taste something?"

Hobgoblin er en liten skogsalv som historien forteller dukket opp på stien da grunnleggeren av Wychwood, Chriss Moss, skulle levere dette da nye brygget til et lokalt vertshus. Og sterkt er det! Fargen er dyp rødbrun, noen grader mørkere enn Newcastle Brown, og ølet har et kremfarget tett og godt skum. Det dufter godt av noe frukt, sjokolade og kaffe sammen med malt. Smaken er dominert av kraftig men glatt malt, karamell toast og toffee. Fuggles og Goldings sørger for en balansert humlebitterhet i slutten. Dette er et øl av en annen verden.