Revelation Cat Black Knight,
Egentlig burde vi ikke fortelle noen om dette ølet, siden vi har så få flasker av det. Vi fikk klørne i en liten rest fra den norske importøren (som heller ikke hadde mange flasker i utgangspunktet, der ble bare brygget 1650 flasker totalt av Revelation Cat Black Knight). Vi tok den inn med tanke på vår referansegruppe på «Mandag i Annen», men synes det er mest rettferdig at alle entusiaster får sjansen til en smak, så lenge beholdningen varer. Revelation Cat er et mikrobryggeri i Roma, som nå også har kjøpt et gjæringsanlegg i England. Den sorte ridderen, Black Knight, kan man trygt si er en imperial stout på anabole steroider (ikke bokstavelig talt, men du skjønner sammenligningen når du smaker på ølet). Den ble brygget i 2011, modnet et år på ståltanker på bryggeriet før den ble flasket, og har deretter modnet 2 år på flasken.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens og deilig aroma av mørk malt, melasse, vanilje, sjokolade og kaffe, hint av hetvin.
Varmende og oljeaktig munnfølelse, som forventet. Meget søt og intenst maltpreget smak, med melasse og karamell i massevis, også rikelig med sjokolade og vanilje. Kaffe og humle i avslutningen. Storartet nå, men kunne sannsynligvis kjellerlagres i ytterligere 20 år. Men hvem i all verden har tålmodighet til å vente så lenge?
Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale
Danske Mikkeller og italienske Revelation Cat Craft Brewing har samarbeidet om dette ølet, men selve bryggingen har de gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. Cream Ale er en ølstil som har sitt forbilde i tradisjonelle amerikanske myke og lette ales, slik de var før forbudstiden satte inn i mellomkrigstiden, og ga et tvilsomt levebrød for Al Capone og likesinnede mellom 1920 og 1933. Cream ales har fått sin renessanse først i den moderne amerikanske mikrobryggerirevolusjonen.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende og med et høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig og innbydende aroma av fruktig og floral amerikansk humle (Columbus, Amarillo og Challenger).
Brusende munnfølelse. Lett i kroppen. Behagelig moderat smak av amerikansk humle. Lettdrikkelig, og sannelig god nok. Sikkert typeriktig (nå, det vet jeg vel egentlig ikke sikkert, for jeg levde jo ikke i den amerikanske perioden før forbudstiden), men for dem som har opplevd Mikkellers beksvarteste smaksbomber, vil Cream Ale nødvendigvis ikke framstå som Mikkellers mest utfordrende øl. Men det er den heller ikke ment å være - også Mikkeller må ha lov til å produsere noen lettdrikkelige øl som alle vil like!
(33 cl flaske, 5,0%.)