Midtfyns Gleipner Sort IPA

7000065408_dbd1aa80a5_z

Her gjengir vi for en gangs skyld bryggeriets egne kommentarer om Midtfyns Gleipner Sort IPA:
«Denne sorte amerikansk IPA er et samarbejde mellem Midtfyns Bryghus og vinderen af de Fynske, Danske og Nordiske Mesterskaber i håndbryg, Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg. Den er brygget med en unik blanding af de mest kraftfulde amerikanske humlesorter som giver en perfekt balance mellem humlen og noterne fra den ristede byg. Gleipner er Fenrisulvens kæde. Den er smedet af bjergenes rødder og kattepoters larm. Pas på, når du først har smagt den én gang, er du lænket til Ragnarok kommer.»
Sigmunds smaksnotater signaliserer stor grad av enighet med bryggeriet:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Gledesfylt aroma av amerikansk humle, toner av sitrus (inkludert appelsinmarmelade) og tropiske frukter, også furu, hint av kaffe.
Smaken er middels søt med toner av sjokolade og mild kaffe, men først og fremst er dette et velhumlet øl, med sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele. Bitterheten er imidlertid ikke så ekstrem som jeg fryktet, ut fra oppgitte 186 IBU (det er nemlig mye!), men bevares, den er solid nok. Lett å forstå at originalen til dette ølet gikk seirende ut av en rekke hjemmebryggerkonkurranser. Det er nemlig knallgodt!

Midtfyns / De Molen X Porter


Cardinal Stavanger

Danske Midtfyns Bryghus har samarbeidet med nederlandske De Molen om denne sterke porteren - og resultatet er meget vellykket.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig og fint avrundet aroma og smak, med alle de typiske karakteristika til en robust porter. Røstet preg med innslag av kaffe, mørk sjokolade og hint av lakris, men dette overdrives ikke. Myk munnfølelse, fint balansert. En sikker vinner!
 

Midtfyns Jule Stout


Cardinal Stavanger

Danske Midtfyns Bryghus har altså brygget sin Jule Stout med noe krydder (stjerneanis og fennikelfrøWinking, men den er likevel ikke mer "julete" enn at den like godt kan drikkes på en hvilkensomhelst annen tid på året du får lyst på en stout (og det er jo en lyst som kommer over oss rett som det er).
Svart farge på ølet, høyt og flott lysebrunt skum.
Moderat men god aroma av mild kaffe med bare et hint av anis, samt et lite streif av lær.
God og fyldig munnfølelse. Smaken har middels sødme, røstede toner av kaffe og mørk sjokolade, også moderate toner av anis og fennikel. En OK stout dette her!
 

Midtfyns Håndbryg Rough Snuff (Fisherman's Ale)Midtfyns Bryghus har lansert en serie med "håndbryg", brygget etter oppskrifter fra danske hjemmebryggere. Nr. 2 i serien er Rough Snuff, en "Fisherman's Ale", som blant veldig mange ingredienser også er brygget med snus, som navnet indikerer (ja, du leste riktig!). Av denne syndige verdens mange laster har undertegnede hittil klart å unngå snusbruk - men nå må jeg jaggu drikke svineriet! Skaperen av ølet er Erik Nielsen fra Svendborg - jeg holder ham personlig ansvarlig for følgene.
Mer tradisjonelle ølingredienser her er malttypene pale, hvete, havre, cara-krystall, cara-rug og sjokolademalt, samt brent umaltet bygg. Humlen er tsjekkiske Saaz, og ølet har en moderat bitterhet på 26 IBU. Men om ikke snusen er nok, er ølet også tilsatt kandisukker, rosinsirup og blæretang(!). Det er gjæret med belgisk trappistgjær, uten at jeg tror noen oppegående trappistmunk ville vedkjent seg dette produktet av den grunn. Men siden målgruppen for ølet er innbarka sjøulker, som sannsynligvis har rodd fiske både på Doggerbank, ved Island og de store bankene ved Newfoundland, er munkenes innflytelse rimelig nok ganske liten.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt lysebrunt skum.
Sær og søtlig aroma, med sterke toner av hostesaft, anis og tobakk. (Ja, jeg innrømmer at jeg ikke likte aromaen, spesielt mens ølet var kaldt, men den blir noe mer harmonisk etter som ølet tempereres litt.)
Smaken er imidlertid bedre enn aromaen, her møter du toner av mørk malt, brunt kandisukker, rosiner og lakris, snustobakken er heldigvis ganske moderat. Moderat humle i avslutningen.
Jo, dette er et sært øl, et av de særeste vi har, og oppfatningene blant ølkjennerne varierer fra "elsker det" til "hater det", med mange mellomstandpunkter. Dessuten er ølet ganske sterkt. Du er herved advart!
 

Midtfyns Jule aleDanske Midtfyns Jule Ale er et øl som er vanskelig å sette i bås, selv kaller bryggeriet det en English old ale, men det er lysere enn de fleste sådanne (og lysere enn de fleste juleøl), og har også lånt elementer fra belgisk witbier. Vel verd å prøve er det uansett, og like gjerne til andre årstider enn julen!
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt kremfarget skum.
Lett og søtlig behagelig aroma, fruktig, krydret og floral, med toner av appelsinskall, koriander og kardemomme (som ølet faktisk er tilsatt), hint av honning.
Moderat søtlig smak med distinkte krydrete toner, hint av appelsinskall og honning, og en tydelig og tørr humlebitterhet i avslutningen.