Thornbridge Hall / St. Eriks Imperial Raspberry Stout

Cardinal Pub Stavanger

Ølene i Thornbridge Hall-serien blir fortsatt brygget på det opprinnelige bryggeriet på herresetet Thornbridge Hall – de øvrige Thornbridge-ølene blir brygget på det langt større Riverside-bryggeriet deres i Bakewell. Imperial Raspberry Stout er resultatet av et besøk fra St. Eriks Bryggeri og deres brygger Jessica Heidrich (fra Arlandastad utenfor Stockholm). Det er altså brygget med en solid dose skotske bringebær. Malten er pale, crystal, dark crystal, chocolate og roasted barley.  Humlen er engelske Bramling Cross.
Svart farge på ølet, mørk rubinrød i høylysene. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av bringebær, bringebærkonfekt og mørk malt, hint av solbær.
Smaken er distinkt røstet og fruktig – mørk malt, kaffe og mørk bitter sjokolade, og markerte bringebær. Hint av lakris og solbær. Bitter og snerpende avslutning.

97/66 10% 50cl

Nøgne Ø Cassis Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Da Nøgne Ø i Grimstad skulle brygge en ny batch av sin velkjente Tiger Tripel, tilsatte bryggeren ved et uhell feil gjærtype i gjæringstanken. Selv om forskjellen neppe var dramatisk, kunne jo ikke ølet selges under sitt vante navn, og da fant bryggeriet ut at de i stedet kunne gjøre dette til et HELT annet øl. Det oppnådde de ved å tilsette SOLBÆR (fransk: cassis) i rikelige mengder. Resultatet er Cassis Tripel.
Uklar dyprød farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av solbær og mildt krydder.
Smaken er naturlignok også preget av solbær, syrlig-søt men ikke sukkersøt. Lett snerpende avslutning, moderat humle.

na 50cl 9,5%
 

HaandBryggeriet Rips

Cardinal Pub Stavanger

Rips er øl nr. 4 i Haandbryggeriet i Drammen sin Special Berry Collection.
Oransje-rosaaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av ripsbær, noen krydrede toner også.
Smaken er temmelig tørr, med en moderat men likevel tydelig fruktig syrlighet fra ripsbærene. Når de først var i gang, kunne nok bryggerne godt ha tilsatt enda mer rips, men dette er nå et rimelig forfriskende øl som det er.


na 7% 50cl

Lindheim Dåbbel Bondeknøl (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har her forsøkt seg i retning av en belgisk dubbel, men har gjort sin egen vri på det ved å tilsette Opal-plommer i bryggekjelen.
Dåbbel Bondeknøl er ugjennomsiktig mørk brun på fargen, nesten svart, med et kremig beige skum.
Maltpreget aroma, hint av treverk, røk og plommer.
Maltpreget smak også, men ganske lett i kroppen og tørr, til å være noe med ambisjoner om å ligne en ekte dubbel. Litt fruktig syrlighet fra plommene, igjen hint av treverk og røk. Nokså annerledes i stilen enn andre øl fra Lindheim, men god så det holder denne også!

6,7%

HaandBryggeriet Tornerose

809b1affb4f02208a04a81f3754ebd33_640x640

Fruktølet Tornerose ble brygget hos HaandBryggeriet i Drammen i august 2012. Det er en sur ale med lokale kirsebær fra Svelvik, og har etterpå vært lagret 1 år på spanske sherrytønner av eik.
Avhengig av lyskilden går den disige fargen på ølet fra oransje via rosa til dyprød. Moderat til lavt off-white skum.
Ganske sterk aroma av sure kirsebær og bondegårdshus.
Smaken er fruktig og middels sur, toner av kirsebær, kirsebærkjerner, marsipan og eik, merkbar humle i avslutningen, bitter ettersmak. Et interessant øl!

Haandbryggeriet Berry Blend

8aed3a1e6a3b414b0c352454aa30445c_640x640

Berry Blend er en blanding med alle bærene fra HaandBryggeriet sin Special Berry Collection: Tindved, krekling, rips, kirsebær og blåbær.
Disig "solnedgang"-farget øl - avhengig av lyskilden varierer fargen fra oransje via rosa til rød. Høyt til moderat rosaaktig off-white skum.
"Tørr"aktig aroma av bær.
"Crisp", tørr og lett sur smak av blandede bær. Ganske så god!

HaandBryggeriet Krekling

image_thumb

Krekling er øl nr. 2 i HaandBryggeriet (Drammen) sin Special Berry Collection, og er en annen oppskrift enn det Kreklingøl fra samme bryggeri som vi hadde på fat tidligere. Den nye varianten er enda bedre, synes vi, og er heller ikke så sur som en tredje variant, Krøkkebic
Rosa farge på ølet, høyt og varig rosaaktig off-white skum.
Aroma av modne kreklingbær (som synes å være den eneste faktiske bæringrediensen), tyttebær og bringebær. Også toner av gjær og bondegårdshus.
Myk munnfølelse. Smaken er fruktig og behagelig, ikke sur eller veldig søt, med distinkte toner av kreklingbær. Noe humle i avslutningen. Et trivelig øl!

HaandBryggeriet Blåbær

Photo 11.02.14 20 07 01

Blåbær er øl nr. 3 i "Special Berry Collection" fra HaandBryggeriet i Drammen.
Uklar rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Ganske sterk og svakt syrlig aroma av bær.
Smaken er middels tørr og fruktig, naturlig nok med toner av blåbær, men uten mye sødme eller syrlighet. Dette er altså først og fremst et ØL (med innslag av blåbær) - IKKE et søtt eller syrlig fruktøl i belgisk stil, som "bare" smaker bær / fruktjuice. Lettdrikkelig og friskt!

Kinn Rosa Kinn

beer_172074

Friske sommermennesker med rosa kinn er et tegn på trivsel og velvære, og når Kinn Bryggeri i Florø tilsetter brngebær til et av sine hveteøl, som sitt spesialøl for sommerhalvåret, måtte jo det naturlige navnet på ølet bli Rosa Kinn.
Disig rosa-brunlig farge på ølet, med et digert lys rosa skum.
Sterk aroma av bringebær.
Hvetepreget smak med sterke fruktige toner av bringebær, men ikke særlig søt.
Om du ellers foretrekker øl uten frukttilsetting, vil du kanskje likevel være enige med oss i at
Rosa Kinn er en deilig sommerforfriskning?

Nøgne Ø Tindved

nogne-o-tindved

Tindved-bær (som vokser i områdene rundt Trondheimsfjorden) har blitt den siste «hit» når det gjelder frukttilsetning i øl. Fra før har vi HaandBryggeriet Tindved, nå er altså Nøgne Ø kommet etter.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig og sterk aroma av tindvedbær, eplecider og brettanomyces, hint av eik.
Smaken er temmelig sur men ikke ekstrem, ganske tørr, toner av brettanomyces og tindvedbær igjen, bitter ettersmak.

Haandbryggeriet Tindved

cardinal

HaandBryggeriet i Drammen har begynt en på ny serie med ales som er smaksatt med forskjellige ville bær. Fra før har vi Kreklingøl og Krøkkebic (begge med krekling / "krøkkebær"), og nå introduseres Tindved. Denne buskveksten har navnet sitt etter den harde veden som før ble brukt til å lage tinder til høyriver. Det er imidlertid ikke veden, men de vitaminrike oransje bærene som vokser i klaser direkte på de tykke greinene, som brukes i dette ølet. Tindved (engelsk: sea buckthorn) har sitt viktigste vokseområde rundt Trondheimsfjorden.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum..
Uvanlig aroma av bær og urter (tindvedbærene, uten tvil).
Smaken har akkurat den rette sødmen - ikke for mye, men nok til å sikre bærkarakteren. Interessante urteaktige toner. Mange takk til HaandBryggeriet for å gjøre oss kjent med tindvedbær (jeg hadde aldri smakt dem før) - og med dette ølet. Obligatorisk drikke for alle som vil utforske bredden i den norske ølverden!

Liefmans Cuvée Brut


Det belgiske fruktølet Liefmans Fruitesse har allerede vunnet mange venner på Cardinal, også blant dem som ellers foretrekker andre drikkevarer enn øl. Når vi nå har fått inn det noe sterkere og mer sofistikerte Liefmans Cuvée Brut, blir neppe interessen mindre. Cuvée Brut, som brygges i Oudenaarde, kommer i en elegant "champagne"-flaske, pakket i rødt papir. Basisølet brygges bare en gang i året, i juli, og modnes på årets kirsebær i 18 måneder til 3 år. Det ferdige ølet på flasken er en blanding fra fat med forskjellig lagringstid, og inneholder minst 6% frukt.
Mørk rød farge på ølet, høyt rosa-ferskenaktig skum.
Sterk og intens aroma av kirsebær, også toner av mandler og marsipan.
Smaken er kirsebær hele veien - den er middels søt, og å kalle den "brut" (= "meget tørr") ligger rimelig langt fra sannheten. Men den er ihvertfall noe tørrere enn Liefmans Fruitesse. Bare et hint av humle og eik i avslutningen.
Et meget godt øl, for alle som liker kirsebær (og hvem gjør ikke det?), og ikke forventer en "vanlig" ølsmak.

Delirium Red


Fra før er Delirium Tremens, Delirium Nocturnum og Delirium Christmas velkjente øl på Cardinal - og for bare 1 år siden introduserte Brouwerij Huyghe også Delirium Red. Den har vi nå fått inn, som de første i Norge. Delirium Red er et fruktøl, men som de andre Delirium-ølene har den en voksen alkoholprosent. Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med kirsebær, kirsebærjuice, hyllebærjuice, sukker, smaksstoffer og søtstoff. 
Disig rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk aroma av kirsebær og hyllebær, toner av mandler og marsipan.
Smaken er søt, med sterke toner av kirsebær og hyllebær som forventet, men også med en uventet småskarp bitterhet i avslutningen. Alkoholen er godt skjult.

Hornbeer Framboise


Øl fra bryggeriet Hornbeer (fra Hornsherred, Danmark) har lenge stått på ønskelisten vår, og nå har vi endelig lykkes med å få tak i et lite parti av to av dem. Hornbeer ble kåret av organisasjonen Danske Ølentusiaster til Årets Bryggeri både i 2009 og 2010. Hornbeer Framboise er et syrlig fruktøl (framboise er fransk for bringebær - hindbær på dansk), og som sådan kanskje et øl for "spesielt interesserte" - vi liker det ihvertfall!
Rosa farge på ølet, helles i glasset brusende med et moderat til lavt rosa-hvitt skum, som forsvinner fullstendig etter en stund.
Aromaen har preg av både syrlige og overmodne bringebær, hint av løsemiddel.
Moderat sur smak, preg av sure bringebær, hint av sitroner, minimal humle. Syrlig-fruktig ettersmak.
Leskende og friskt, når du først er innstilt på at et øl skal smake syrlige bær!

LoverBeer d''uvaBeer


d'uva er italiensk for "med druer", og dette ølet fra det italienske bryggeriet LoverBeer er faktisk brygget med 20% druesaft. Det er likevel mer øl enn vin, det produktet du får i glasset. Navnet på bryggeriet innbyr naturligvis til festlige kommentarer om at dette er øl for alle våre "loverboys" og "lovergirls" - men det har sin naturlige forklaring: Eieren heter Valter Loverier. Det er 2010-årgangen vi har fått inn nå.
Uklar rødbrun farge på ølet, digert kremfarget skum.
Herlig vinøs og "funky" aroma, toner av bondegårdshus, rødvinseddik og eik.
Smaken er fruktig og moderat syrlig (men langt fra eddik), toner av druejuice, kjeller og eik. Dette er et interessant øl, og meget lettdrikkelig for sin styrke.
Tror du fortsatt at Italia bare er et vinland? Vi håper virkelig at våre gjester får øynene opp for hvor mye spennende som skjer i italienske mikrobryggerier for tiden! Og mer skal det bli!

Cigar City Guava Grove


Cigar City Brewing Company holder til i Tampa, Florida, og deres Guava Grove er en ale i "belgisk" stil, men som har gjennomgått en annengangs gjæring og lagring på guavapuré, noe som definitivt ikke er vanlig i ølverdenen. Om du har lest boken Duften av guava av Gabriel García Márquez, vil du få flashback til stemningen når du drikker dette ølet! 
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Intens aroma av guava og andre tropiske frukter, belgisk overgjær og mildt krydder.
Brusende munnfølelse. Smaken er saktens "belgisk" i utgangspunktet, men altså med den ubelgiske tilsetningen av guavafrukt. Tørrere enn forventet. Krydret / pepperaktig avslutning.

Jolly Pumpkin La Parcela No. 1 Pumpkin Ale

Jolly Pumpkin La Parcela No. 1 Pumpkin Ale

Michigan-bryggeriet Jolly Pumpkin ("Det Muntre Gresskar") ble lenge fleipet med fordi de ikke hadde noe gresskarøl i utvalget sitt - og dermed så de seg nødt til å brygge et. Resultatet er La Parcela No. 1 Pumpkin Ale. Ja, gresskar er faktisk en av ingrediensene - og det finnes også mange andre amerikanske håndverksbryggerier som lager et gresskarøl til Halloween. Vi konstaterer at amerikanske ølentusiaster gjerne har et "love it or hate it"-forhold til denne øltypen.Ganske "spesielt" er ølet ihvertfall.
Disig dypgylden til rav farge, digert hvitt skum.
Sterk sur-søtlig aroma av marmelade, ciderepler, eik, bondegårdskjøkken, eddik og syltet gresskar.
Smaken er sur / syrlig, med toner av eddik og syltet gresskar.
Rangerer høyt på vår liste over sære øl!

Liefmans Fruitesse

Liefmans Fruitesse

Bryggeriet Liefmans ligger i Oudenaarde i Belgia, og eies nå av Moortgat. Deres Fruitesse er altså et fruktøl (men ikke noen fruktlambic), og har vært modnet på kirsebær, før det tilsettes minst 15% bærsaft (av kirsebær, bringebær, blåbær, hyllebær og jordbær), samt noe sukker og annet søtningsmiddel. Det er selvsagt brygget med byggmalt, men humle er ikke oppgitt som en ingrediens.
Vakker rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Sterk søtlig aroma av kirsebær og blandete bær, også toner av fruktsukkertøy.
Søt fruktig smak, som en fruktbrus, toner av fruktsukkertøy i massevis.
Joda, dette er en smakfull fruktdrikk, men der er ikke noe her som minner deg om at dette faktisk er et øl. Kan derfor drikkes både av dem som ellers ikke liker øl, og av trauste ølvenner som for en gangs skyld vil prøve "noe helt annet".

St Peter's Fruit Beer - Grapefruit

Cardinal Stavanger


Kvalitetsbryggeriet
St Peter's i Bungay, Suffolk, er med sine stilige flasker allerede velkjent for mange av Cardinals gjester, og nå har vi også få inn deres Fruit Beer - Grapefruit. Som basis har de brukt sin Wheat Beer - og nå altså tilsatt grapefruktsmak.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av grapefrukt, moderate toner av malt og toffee.
Smaken er frisk og saftig med rikelig grapefrukt, også en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Supert om sommeren!
Dette smaker likevel mest som øl, og ikke som noe søtlig fruktkliss - men det er helt klart at hvis du overhodet ikke liker grapefrukt, bør du velge et annet øl ...
 

Brussels Fruit Beer Peaches

Cardinal Stavanger


Serien med Brussels Fruit Beer (som vi har fått inn 3 varianter av) kontraktsbrygges hos Brasserie du Bocq (selv om bryggeriet ikke nevnes på flasken). Og Peaches dreier seg altså om fersken.
Disig ferskenfarget øl, med et digert hvitt skum.
Sterk og henrivende aroma av ferskener og Haribo ferskensukkertøy (joda, det hender jeg forgriper meg på snopeposen til ungene - og liker det).
Søt smak med toner av hermetiske ferskener i lett sukkersaus.
Der er egentlig ikke annet enn det voldsomme skummet her som minner deg om at dette faktisk er et øl. Det kan derfor trygt kjøpes av alle som ikke liker øl, men som har lyst på en frisk fruktdrikk med lite alkohol. For vondt smaker det absolutt ikke!

Brussels Fruit Beer Red Fruits

Cardinal Stavanger


Serien med Brussels Fruit Beer fra Brasserie du Bocq er basert på hveteøl som er blandet med opptil 30% fruktsaft og noe sukker. Bare naturlige ingredienser er brukt. Appel- (eple-)varianten er nok den hvor du kommer nærmest en forståelse av at det faktisk er et øl det dreier seg om.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum.
Moderat aroma av eplejuice, også noen "støvete" og hveteølsaktige toner, med et hint av kryddernellik.
Middels søt smak av eplejuice blandet med hveteøl (for det er jo det dette er!), bare et hint av kryddernellik, ingen bitterhet.
En forfriskende og alkoholsvak drikk for dem som ikke helt klarer å bestemme seg for om de har mest lyst på cider, brus eller hveteøl.
 

Brussels Fruit Beer Appel 100% Natural

Cardinal Stavanger


Serien med Brussels Fruit Beer fra Brasserie du Bocq er basert på hveteøl som er blandet med opptil 30% fruktsaft og noe sukker. Bare naturlige ingredienser er brukt. Appel- (eple-)varianten er nok den hvor du kommer nærmest en forståelse av at det faktisk er et øl det dreier seg om.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum.
Moderat aroma av eplejuice, også noen "støvete" og hveteølsaktige toner, med et hint av kryddernellik.
Middels søt smak av eplejuice blandet med hveteøl (for det er jo det dette er!), bare et hint av kryddernellik, ingen bitterhet.
En forfriskende og alkoholsvak drikk for dem som ikke helt klarer å bestemme seg for om de har mest lyst på cider, brus eller hveteøl.
 

Birrificio Italiano CassissonaDe elegante flaskene med Cassissona kommer fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone, og italienerne viser igjen at de er et ølland å regne med. Dette fruktølet er tilsatt en liten dose solbærsirup ved begynnelsen av gjæringen, det flaskes tidlig for å sikre god kullsyreutvikling på flasken, og lagres deretter minst 6 måneder ved 6-7 grader C.
Disig gylden farge på ølet, digert skum.
Behagelig aroma av solbær og humle.
Moderat fruktig smak (solbær naturligvis), lett i kroppen og forfriskende til å være et øl på 6,4%.
Både ølvenner og mange som ellers foretrekker vin drikker Cassissona med glede!
 

Baird Brewing Company Japan Tale Ale


Enda et øl med moderat frukttilsetning fra japanske Baird Brewing Company! Deres Japan Tale Ale er tilsatt plommer.
Uklar blek brunlig-gul farge, høyt til moderat hvitt skum.
Behagelig fruktig aroma, toner av plommer og sitrus, også søtlig malt, hint av karamell og tre.
Smaken er meget fruktig med en del sødme, igjen med toner av plommer og sitrus, med et innslag av mildt krydder i avslutningen.
Nok et øl med et litt spesielt "japansk" preg, vel verd å prøve!

44/78 5,9%

 

Baird Brewing Company Jubilation Ale


Fra Baird Brewing Company i Numazu, Japan, har vi nettopp fått inn noen få flasker av 2007-årgangen av deres Jubilation Ale. Ølet er akkurat passe modnet nå, og blir neppe stort eldre i hyllene hos oss. Dette herlige ølet er brygget med kandiserte fullmodne fikener og kanelstenger fra det japanske nikki-treet.
Disig brunlig-oransje farge på ølet, flott og varig off-white skum med en blekoransje teint.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av kandisert frukt (fiken, altsåWinking, karamell og malt, hint av kanel.
Smaken har toner av kanel og andre milde krydderier, fiken, karamell og malt, med en fin sødme som er bra balansert av god humle i avslutningen. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen, som imidlertid ikke dominerer. I ettersmaken er der toner av tre.
Et meget interessant øl, som er behagelig å drikke.

83/92 6,5%

 

Baird Brewing Company Asian Beauty Biwa Ale


Japanske Baird Brewing Company presenterer med sin Asian Beauty Biwa Ale et overgjæret øl som er tilsatt biwa-frukt (den lille gule og spiselige plommelignende frukten fra loquat-treet).
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Interessant og uvanlig fruktig aroma, noe som sannsynligvis skyldes biwa-frukten, men også fruktig humle.
Smaken er frisk, saftig og fruktig, men ikke særlig søt eller sur, med distinkt humle i den tørre avslutningen. Noen toner av tre i ettersmaken.
Et særdeles drikkelig øl!
 
46/81 6%

Baird Brewing Company Daidai Dark Wheat Ale


Fra japanske Baird Brewing Company kommer Daidai Dark Wheat Ale, som er nærmest en Dunkelweizen, muligens tilsatt noe frukt (japansk-kunnskapene våre er noe begrensete).
Dyp kobberfarge på ølet, bra off-white skum.
Interessant aroma av malts, mørkt brød, karamell og modne frukter, hint av tre.
Smaken er fruktig med en merkbar syrlighet, også toner av tre og brunt brød, hint av karamell. Moderat humle i avslutningen.

28/51 5%

 

Mongozo Bananas

8789-0w0h0_Mongozo_Beers_Mongozo_Banana_Beer

Mongozo Bananas er med i organisasjonen “So Fair so Good”, og har altså et visst uhjelpstilsnitt. Mongozo betyr “For din helse” på stammespråket til Chokwe folket som bor spredd over Angola, Zambia og Congo. Den ene av grunnleggerne av Mongozo, Henrique Kabia tilhører denne stammen. Bananøl er genuint afrikansk, og oppskriften til dette ølet kommer fra Tanzania. Navnet der er “Mbege”, om du skulle befinne deg på de kanter. Kabia flyktet til Nederland med oldemorens øloppskrifter i 1993. Der han traff han Jan Fleurkens og de startet Mongozo. Deres første øl ble lansert i 1998, og bananølet så dagens lys så sent som i 2001. Å sammenligne dette ølet med annet “rent” øl gir ingen mening. Dette er noe for seg selv. En banandrink som ikke står tilbake for andre banandrinker, med øl som basis. Personlig syntes jeg produktet er bra, når en vil ha noe annet enn øl.

Früli Strawberry Beer

shapeimage_5

Det belgiske bryggeriet Huyghe er berømt - eller beryktet - for å "ta'n helt ut" når det gjelder øl med sære smakstilsettinger. Früli Strawberry er et eksempel på dette. La det straks være sagt: det er ingen forutsetning at du liker øl for å kjøpe dette produktet - men det er en forutsetning at du liker jordbær! I en smakstest med bind for øynene ville jeg neppe ha gjettet på at dette var et øl i det hele tatt - det smaker nærmest som en mikset jordbærdrink. Uklar brunlig rød farge på ølet, høyt rosaaktig skum. Intens søt aroma og smak av jordbærsyltetøy og jordbærdrops. Jeg må innrømme at det ikke helt er et øl i min gate dette her, men folk som elsker sukkertøy og jordbærdrinker vil sikkert like det!

Williams Róisin Tayberry Beer


Basis for denne skotske frukt-ale fra Williams Brothersi Alloa er deres Williams Gold, som tilsettes "tayberries" og modnes med disse i noen uker. Róisin Tayberry Beerhelles i glasset med en klar rosa-aktig rød farge og et bra lys rosa skum. Sterk aroma av modne "tayberries" (som skal være en krysning mellom bringebær og bjørnebær, altså noe lignende boysenbær). De har sitt navn etter Tay-dalen i Skottland, hvor de opprinnelig ble dyrket.
Smaken er også dominert av "tayberries", men ølet er ikke særlig søtt, heller ikke meget surt, og der er merkbar humle i avslutningen. Munnfølelsen er ganske lett. Et lettdrikkelig fruktøl som er en grei avveksling fra "det vanlige". Róisiner et skotsk-gælisk navn, og uttales som "rosheen" på engelsk.