Ølve på Egge Hofgoði
Hofgoði kommer fra det lille nordtrønderske bryggeriet Ølve på Egge.
Her er hva de selv har å si om bakgrunnen for navnet: «Bloting var den viktigaste ritualmagien i heidensk tid. Den som var ansvarleg for gjennomføring av blotet vart kalla hovgode (hofgoði). Blotgildet som følgjer etter blotet var viktig fordi dei trudde gudane alltid gleda seg over gildet. Blotet på Mære var det mest betydlege på Innherred. Vikinghøvdingen Olve på Egge var den siste hovgoden på Mære før han vart drepen av Olav den Heilage sine menn. Sjølv om Olve hadde blitt døypt i vikingferd i Europa, samla han bøndene på Mære til blot, fordi han syntes ikkje at dei kristne levde etter si lære, då dei for fram med drap og svik.»
Vel, vi serverer Hofgoði uten framsielse av verken hedenske eller kristne ritualer, for dette er sant å si en ganske enkel og helt streit brown ale som de fleste kan drikke, uten påkallelse av overjordiske krefter.
Vakker rødlig til rødbrun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av brun malt og treverk.
Tørr smak med brun malt og tre igjen, syrlig-tørr avslutning.
Ølve på Egge Helgenkongen
Ølve på Egge Bryggeri i Steinkjer har med Helgenkongen lansert sitt hittil sterkeste og mørkeste øl. Stilmessig er det en robust porter. Og den omtalte helgenkongen, det er selvsagt Olav den Hellige, som falt på Stiklestad i 1030.
Svart farge på ølet, moderat brunt skum.
Aroma av røstet malt, kaffe, treverk og mørk sjokolade.
Smaken er middels tørr med toner av svartmalt og kaffe, hint av tre. Moderat humle. Munnfølelsen er forholdsvis lett for sin styrke.
Dette ølet er best når det ikke serveres for kaldt, vanlig kjellertemperatur er passe.
Ølve på Egge Steinkjer Øl (Ølves kveiteøl)
Etter at nordtrønderske Ølve på Egge Bryggeri fikk nye eiere, mener mange at ølkvaliteten har blitt jevnere. Steinkjer Øl er et hveteøl som skjeler til tyske forbilder, og er ikke samme ølet som det "Steinkjer 150 år jubileumsøl" som vi hadde for noen år siden - kvaliteteten på sistnevnte tapte seg unektelig atskillig mot slutten.
Steinkjer Øl er derimot et øl som bør falle i smak hos alle - ølentusiastene vil helle med mest mulig av bunnfallet for å få det typiske hveteølpreget (dette er et "levende" øl), mens de som foretrekker et mer "nøytralt" øl heller forsiktig i glasset.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk hvetepreget aroma, hint av kryddernellik.
Lett og frisk hvetepreget smak, ikke for søt, toner av kryddernellik, hint av sitrus og banan. Meget lettdrikkelig!
Ølve Vinterblot
Da våre norrøne forfedre holdt midtvintersblot og "drakk jol" skulle ølet helst være både godt og sterkt, ellers var det stor skam for bryggeren. Det lille Ølve på Egge Bryggeri utenfor Steinkjer setter de norrøne tradisjonene høyt, men deres juleøl Vinterblot holder likevel bare vanlig "butikkøl-styrke". Så risikerer du ikke at hele blotet forsvinner i tåkehavet, og kan i stedet konsentrere deg om å spise hestekjøtt og drikke ferskt blod til ... eller kanskje ikke ... Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et moderat kremig beige skum.God aroma av malt og einer / harpiks, hint av krydder og røyk. Smaken har en merkbar syrlighet, noe malt, og et hint av harpiks og en svak antydning til røyk. Beskjeden humle. Munnfølelsen er ganske lett. Du får en myk og rolig start på midtvintersblotet med dette ølet.
Ølve På Egge
Ølve på Egge brygges av et lite bryggeri på Steinkjær med samme navn. Navnet er hentet fra småkongen Olve på Egge, som levde på Olav Den Helliges tid, og var gift med søsteren til Tore Hund. Bryggeren på dette mikrobryggeriet heter Magne Bjerkem, og han begynte virksomheten så sent som høsten 2004, og fikk sin bevilling i juni 2005. Han produserer et øl han kaller ”urøl”, da det brygges etter gamle norske tradisjoner. Kun 400 liter settes om gangen, og maksimal årsproduksjon blir derfor ca 5000 liter. Verdens eldste kulturdrikk har nemlig lange tradisjoner i Norge. Vi vet ikke hvor gammel bryggekunsten er her i landet, eller hvordan ølet ble brygget i den første tiden, men utallige gravfunn fra bronse- og jernaldertiden tyder på at det har blitt brygget øl i Norge i svært lang tid, kanskje helt siden steinalderen. På de eldste runeinnskriftene vi kjenner, brukes Alu om en drikk vi antar er det samme som øl. Ordet ble senere til Aul i skriftlige kilder, som så gikk over til forenklingen øl når det gjelder drikke, og Jul når det gjelder høytider.. I likhet med Nøgne Ø er dette et ”håndverksbrygg” der alt blir gjort for hånd. I produksjonen brukes eineavkok sammen med maltet bygg og humle. Brygget er overgjæret og er verken pasteurisert eller filtrert, og har dannet sitt eget karbondioksid ved modning på flaske. Fargen er mørk, mørk brun. Lite skum. Utgangspunktet tatt i betraktning er dette et harmonisk brygg, der eineren er framtredende i aroma, sammen med humle. Smaken er spesiell, noe søtlig, og med lite maltkarakter, men likevel markant og harmonisk med god bitterhet.
Ølve på Egge Sigrid Øl
Da den vidgjetne stormannen Olve på Egge residerte på gården som nå er en del av Steinkjer, het husfruen Sigrid - og som mannen var hun sikkert involvert i forberedelsene til bryggingen, som foregikk på alle respektable gårder i Trøndelag, dengang som nå. På en storgård som Egge brygget de nok oftere enn bare til jul - var de heldige med været kunne de tørke malten i solen, dette ga en gylden farge på ølet, og de sa at ølet hadde "solsmak" (til forskjell fra juleølet, hvor malten vanligvis var tørket på steinheller over åpen ild).
Sigrid Øl fra Ølve på Egge Bryggeri følger opp denne tradisjonen med den lysere øltypen, selv om malten nå sannsynligvis er tørket på mekanisk vis. Slektskapet med de moderne britiske golden ales er tydelig.
Som de andre ølene fra dette bryggeriet er Sigrid Øl ufiltrert og upasteurisert (flaskekondisjonert). Dypgylden farge på ølet, lett disig, med et høyt og varig hvitt skum. Aromaen har toner av lys malt, fruktig humle og honning, hint av harpiks. Smaken har behagelig fruktig humle på en grei bakgrunn av lys malt, også her med et hint av harpiks og kanskje et ørlite grann røyk i avslutningen..
Et godt øl som ville falle i smak både hos storbonden og husfruen!