Lindheim Afraid Of The Dark Coffee Stout (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark  har med Afraid of the Dark laget en "voksen" kaffestout, tilsatt 11 kg kaffe fra Solberg & Hansen til en batch på 1000 liter øl. Ryan Fields fra Pizza Port / Port Brewing i California har deltatt i prosjektet. 
Beksvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, med distinkte toner av kaffe, hint av lær og treverk.
Tørr og røstet smak, igjen med sterke toner av kaffe. Slett ikke dårlig, selv om litt mer kompleksitet i smaken neppe hadde skadet. Som det er, vil det garantert falle i smak hos deg som ikke bare liker øl, men også er glad i sterk kaffe. 

Dark Star Espresso

Dark_Star_Espresso

Dark Star Espresso (Stout) er fra Dark Star Brewery, Ansty i West Sussex. Dette lille bryggeriet startet opp i kjelleren til puben The Evening Star i Brighton (fra pålitelig hold påstås at den er en av Englands aller beste puber). Formålet var først og fremst å brygge øl til denne ene puben, men etterspørselen etter ølet ble snart så stor at bryggeriet måtte flytte til romsligere lokaliteter ute på bondelandet i West Sussex, noe som ga bryggerne mulighet til både å brygge flere forskjellige øltyper og gå over til bredere distribusjon. Etterhvert kom også flasketapping av noen øl, i tillegg til cask til pubene. Men fortsatt påstår puristene at Dark Star ølene smaker aller best fra cask i The Evening Star! Vi vil hevde at flaskevariantene ikke kan ligge langt etter i kvalitet - de er nemlig meget gode! Fra før har Cardinal den lyse og lette Sunburst, nå går vi til den annen ytterlighet med Espresso - "Superior Coffee Beer".
Dette er altså en stout, så svart som arvesynden og med flott brunt skum, og det er en kjent sak at aromaen og smaken av portere og stout gjerne har tydelige innslag av "kaffe". Dette er vanligvis bare et resultat av den tungt røstede malten og/eller umaltede brente byggen som er brukt. Men hos Dark Star nøyer de seg ikke med det - de har faktisk tilsatt friskmalte espresso-kaffebønner i brygget mot slutten av bryggeprosessen. Galskap, vil noen si - men det funker! Og Challenger-humlen som er brukt høyner smaken ytterligere.
Første gang jeg smakte dette ølet var fra cask på Cambridge Beer Festival, en god opplevelse. Flaskeversjonen er filtrert, men visstnok ikke pasteurisert.
Distinkt aroma av frisk kaffe, hint av lakris og mørk sjokolade, kanskje også noe svisker, gammelt lær og sigarkasse. Kaffen er tydelig til stede i smaken også, som forventet - men kaffetilsetningen er ikke overdrevet, ølet er ganske velbalansert med en "myk" munnfølelse. En moderat sødme bærer med seg toner av mørk sjokolade, med et hint av svisker. Bitter avslutning og ettersmak, både fra den røstede malten, espressokaffen og Challenger-humlen.
Folk som verken liker kaffe eller øl bør neppe starte med dette ølet. Folk som tror de bare liker én av delene kan her få en aha-opplevelse. Folk som VET at de liker begge deler vil sannsynligvis mene at Cardinal her har skutt en innertier!

80/66 4,2%

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Cardinal Pub Stavanger

Med sin Beer Geek Breakfast (som vi også har) satte det danske fantombryggeriet Mikkeller en ny standard for imperial stouts med kaffetilsetning, designet for virkelige øl- og kaffefanatikere. Men det ville jo nesten være overraskende om denne stadig grensesprengende bryggeren, Mikkel Borg Bjergsø, hadde slått seg til ro med det. Han gikk selvfølgelig videre med Beer Geek Brunch, hvor en av variantene, Weasel, er brygget med tilsetning av verdens dyreste kaffe (til nærmere kr 10000 pr. kg). Denne kaffen fra Sørøst-Asia, som på vietnamesisk er kjent som Ca Phe Chon, utmerker seg ved at bønnene har passert gjennom fordøyelsessystemet på vesler (små mårdyr, noe à la mink og røyskatt). Disse dyrene rusler rundt på kaffeplantasjene, hvor de utelukkende spiser de aller modneste og beste kaffebærene. De ytre lagene av bæret blir næring for dyret, men selve kaffebønnen kommer hel ut igjen - likevel med en endret smakskarakter etter møtet med enzymer i veselens mage og tarm. Så blir bønnene grundig vasket - ja, slapp av: de BLIR vasket, og deretter brent/røstet til denne superkaffen.
Det er nesten synd at all fokus på Beer Geek Brunch Weasel knyttes til superkaffen, for kaffen er tross alt bare en av ingrediensene i dette kanonølet. Her er der bl.a. et innslag av havremalt, og rikelig med humle. Kullsvart farge på ølet, med et digert sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av mørkrøstet malt, kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter.
Intens smak av kaffe (jeg kan likevel ikke si om superkaffen er verd den vanvittige kiloprisen, sammenlignet med annen god kaffe). Her er også en massiv maltsødme, og en solid bitterhet fra humle og kraftig røstet malt, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken.
Kort sagt: Dette er ikke et øl for pyser!

Raasted Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Igjen et øl fra et dansk håndverksbryggeri, og når det så dreier seg om en "imperial" stout på 9%, vet vi straks at dette ikke er noe for pyser. Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Meget fin aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade. Smaken har tungt røstet (nesten kremert!) malt i massevis, også lakris, tjære og ekstremt sterk kaffe. Der er også en gigantisk humlebitterhet fra starten til avslutningen, og alkoholen er merkbar. Noen vil kanskje hevde at ølet kunne vært bedre balansert, men det "skal" altså være slik.
Avgjort et imponerende øl, et glass av Raasted Imperial Stout kan gjerne erstatte koppen med espresso etter middag. Og når ølet gradvis blir temperert kommer også en viss sødme igjennom, som balanserer noe av bitterheten. En heidundrende smaksopplevelse, del gjerne flasken på to personer!

Mikkeller Black Hole

Cardinal Pub Stavanger

Dette vanvittige ølet erklærer Mikkel (bryggeren bak Mikkeller) er oppfyllelsen av hans grunnidé for bryggingen. "Vågelig, vulgært, ekstremt" - det lever definitivt opp til hans ønske om å flytte grenser.
Stilmessig er det en slags imperial stout, men i tungvektsklassen både m.h.t. alkoholstyrke og smaksintensitet. "Champagne"-halvflasken har ikke noe navn - hovedetiketten har ingen tekst i det hele tatt, bare et bilde av et av universets "svarte hull".
Så kan man da selv gjette seg til at ølet faktisk heter "Black Hole" ... Foruten de vanlige ølingrediensene (som for en imperial stout inkluderer kraftig røstet / brent umaltet bygg og flaket havre) er Black Hole også tilsatt mørk cassanade (råsukkerekstrakt), honning, kaffe og vanilje.
Ølet er altså svart (det gjettet du kanskje?), og da mener jeg SVART, = ugjennomtrengelig for lys. Flott brunt skum. Intens aroma av malt, alkohol, kaffe, brent sukker og vanilje. Smaken er intens og overveldende: en voldsom maltsødme, backet opp av honning og mørkt sukker, med et tydelig innslag av den brente byggen (men ikke så ekstremt som jeg ventet meg i så måte), kaffen er markert, og vaniljen merkes også. Tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Med 13,1% alkohol og så mye smak er dette et øl man bare nipper til - det er definitivt ikke noe "forfriskningsøl". Det må NYYYTES langsomt - og er du redd det blir for voldsomt, så del gjerne flasken på to personer.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Cardinal Pub Stavanger

"Beer geek" er det amerikanske uttrykket for øltullinger som undertegnede, som både går inn for å smake så mange forskjellige øl som mulig, og samtidig ønsker at flest mulig av disse ølene skal være skikkelig SMAKSRIKE.
Og her presenteres ølet som vi antas å ha lyst på til frokost - særlig hvis vi også liker sterk og god kaffe som espresso. Mikkeller, som er opphavet til ølet, er strengt tatt ikke et bryggeri, men to danske kvalitetsbryggere, som leier bryggekapasitet for sine egne oppskrifter rundt  hos forskjellige håndverksbryggerier i Europa. Blant annet har de vært hos Nøgne Ø i Grimstad. Deres ekstremt høye kvalitetskrav har vakt anerkjennelse både i Europa og det kresne eksportmarkedet i USA.
Ølet er senere blitt brygget bla. ved Anchorage Brewing Company, Alaske og Lervig Aktiebryggeri borte i gadå. Totalt er det så mange versjoner av dette ølet nå at det fyller flere sider på RateBeer....

"Beer Geek Breakfast" er en stout som faktisk er tilsatt en liberal mengde gourmet-kaffe i bryggekjelen, og er ellers brygget med hele 7 forskjellige typer malt (inkl. den sjeldne havremalten), samt flaket umaltet havre og røstet umaltet bygg. Humlesortene er Centennial og Cascade. Ølet er kullsvart på fargen, med et fantastisk flott sjokoladebrunt skum.
Herlig aroma av kaffe, sjokolade og røstet malt / røstet bygg. Også toner av treverk,  tobakk og tjære. Smaken har kaffe i mengder (hvis du hører til mindretallet som ikke kan fordra kaffe, er dette ølet bortkastet for deg), avslutningen har en distinkt bitterhet (både fra kaffen, den røstede / brente byggen og humlen). Munnfølelsen er likevel relativt myk. Med den distinkte bitterheten og preget av kaffe er dette ikke en stout av den "glatte og lettdrikkelige" typen - den er beregnet til å NYTES og nippes til, om det nå er til frokost eller til hvilkensomhelst annen tid på døgnet! (Datoen er noe over tiden, men dette ølet blir bare bedre. Derfor redusert pris! Kupp!

Abbey Dubbel (10)
Abbey Tripel (14)
Alkoholfritt øl (2)
Amber Ale (19)
American IPA (6)
American Pale Ale (21)
American Strong Ale (8)
Amerikansk Pale Ale (1)
Ancient Ale (23)
Baltisk Porter (10)
Barley Wine (41)
Bayer (7)
Beglgisk Ale (1)
Belgian Strong Ale (7)
Belgisk Ale (127)
Belgisk Hvit IPA (1)
Belgisk Klosterøl (63)
Belgisk Quadrupel (4)
Belgisk Sterkøl (17)
Belgisk Tripple (1)
Biere de Garde (6)
Bitter (93)
Black IPA (13)
Blond Ale (5)
Bock (1)
Bokk (48)
Brown Ale (48)
Bryggerier (14)
California Common (2)
Cider (5)
Cream Ale (1)
Dark Lager (2)
Dark Mild (1)
Diverse øl (66)
Dobbelbokk (12)
Dortmunder-Helles (5)
Double IPA (14)
Dunkel/Bayer (15)
Dunkelweizen (5)
English Dark Mild (1)
Export (1)
Extra Lager (2)
Extra Special Bitter (23)
Faro (1)
Fatlagret (25)
Flamsk Rød (8)
Framboise (3)
Frukt lambic (4)
Fruktøl (30)
Ginger Ale (5)
Gluten lavt (2)
Glutenfritt øl (5)
Golden Ale (36)
Gose (1)
Grodziskie (1)
Gruit Ale (1)
Gueuze (6)
Havre Stout (1)
Helles Lager (4)
Hvete Stout (1)
Hvetebokk (10)
Hveteøl (57)
IBA (1)
Imperial Brown Ale (5)
Imperial IPA (13)
Imperial Porter (8)
Imperial Stout (72)
India Brown Ale (1)
India Pale Ale (176)
India Saison (1)
Iperial Brown Ale (1)
Irish Dry Stout (3)
Irish Red Ale (5)
Kaffestout (6)
Kellerbier (6)
Kölsch (6)
Kriek (11)
Krydderøl (16)
Lagerøl (161)
Lagerøl-Wiener (8)
Lambic (29)
Mild Ale (5)
Milk Stout (1)
Nordisk Lagerøl (17)
Nut Brown Ale (2)
Oktoberfestøl (3)
Old Ale (20)
Organic Ale (5)
Oud Bruin (2)
Overgjæret Juleøl (51)
Oyster stout (3)
Pale Ale (59)
Pils (1)
Porter (78)
Premium Lager (19)
Rauchbier (10)
Red Ale (7)
Russian Imperial Stout (2)
Rødt øl (3)
Røkt øl (13)
Saison (29)
Schwarzbier (11)
Scotch Ale (23)
Seefbier (1)
Session ale (4)
Sjokoladestout (3)
Sour Ale/Wild Ale (6)
Steam Beer (3)
Stenøl (2)
Stock Ale (1)
Stout (137)
Strong Ale (44)
Surøl (11)
Sweet Stout (2)
Traditional Ale (13)
Trappist (18)
Undergjæret Juleøl (22)
West Coast IPA (1)
White IPA (1)
Wit (22)
Økologisk (1)