Floreffe Prima MeliorFloreffe
-serien med klosterøl har vi hatt et par av tidligere, nå slår vi til med den sterkeste i serien, Prima Melior - spesialimportert for deg. Floreffe-ølene (og flere andre ølserier) brygges hos Brasserie Lefebvre i Quenast, Belgia.
Meget mørk brun farge på ølet, digert beige skum.
Sterk krydret aroma, spesielt sterke toner av anis (samt noe koriander), også toner av karamellmalt og brunt kandisukker.
Smaken har toner av brunt kandisukker, brun malt og krydderier, dominant anis igjen. Ikke for søt. Meget moderat humle.
Hvor godt du liker Prima Melior vil sikkert avhenge av din toleranse for anis - men vi konstaterer at mange amerikanske og europeiske ølkjennere er kjempefornøyde!

Barbãr

cardinal stavanger
Barbãr er en belgisk sterk ale, som er brygget hos Brasserie Lefebvre i Quenast, med et innslag av hvetemalt og 2,5% honning, og ettergjæret på flasken. Familebryggeriet har vært i virksomhet i denne landsbyen sør for Brüssel siden 1876, og får vannet fra sin egen artesiske brønn. Det er nå 6. generasjon som driver bryggeriet. Gylden farge på ølet, svakt disig, med moderat skum. Behagelig men moderat blomsteraktig aroma, noe innslag av honning men den dominerer ikke. Smaken er noe søtlig men ikke tung, honningen gjør seg godt gjeldende, mens alkoholen er godt skjult. Vi har ingen forventninger om at våre kunder blir mer "barbariske" av å drikke dette ølet, erfaringen er snarere at Barbãr gjør folk mildere stemt, og framkaller gjerne et salig smil om munnen ...

Floreffe Triple

0_floreffe_Floreffe Triple
Floreffe Triple har en lignende bløt mild struktur og mektig maltpreget smak, til tross for at den sterkere humlekarakteren gir den en tørsteslukkende bitterhet. Den inneholder noe mer alkohol, men er ikke like sterk som de klassiske trpleøltypene fra andre byggerier. Dette ølet skal man helst nytes i den ombygde vinmøllen fra 1300-tallet, en pitoresk bygning som ligger innenfor klosterets murer, men kan selvfølgelig også med fordel forsøkes her på Cardinal, selv om Sigmund også er kritisk til denne varianten fra bryggeriet. Han har imidlertid notert; Dypgylden farge på ølet, helles i glasset sterkt brusende med et digert hvitt skum. Behagelig aroma med preg av krydder og fruktige toner (inkl. appelsinskall). Smaken er rimelig søt med toner av krydder, grei humle i ettersmaken.

Floreffe Double

floreffe_double

Floreffe Double er et middels sterkt mørkebrunt ale med en dominant, søt maltaroma som minner om kandisert frukt. Det er fyldig og bløtt, og malt med søte rosintoner fortsetter å prege smaken, som blir balansert av en nesten røykaktig, sjokoladepreget ristet maltkarakter. Sigmund finner i dette ølet en anis karakter han mener er direkte malplasert, og at andre av våre dubbel/double er å foretrekke. Andre er langt mer positive til ølet, og nå har du altså muligheten til å bestemme selv.

Brasserie Lefèbvre

brasserie-lefebvre

Floreffe er navnet på en serie flaskegjærede ølsorter som brygges av familieforetaket Brasserie Lefèbvre i Quenast ved Vallois for klosteret Norbertine Floreffe i nærheten av Namur. Bryggeriet, som ligger like ved klosteret ble grunnlagt i 1876. De fremstiller tradisjonell Dubbel og Tripel, samt en enkel Blond. De har i tillegg et sterkt mørkt øl som blir krydret med anis, og går under navnet Meilleur eller Prima Melior, og et hveteøl som heter Blanche de Bruxelles. Pilsen deres heter La Quenast, og på Cardinal har vi høsten 2009 gleden av å servere deres Barbar, en utmerket pale ale.