Haandbryggeriet Funky Black

HAANDBRYGGERIET-funky-black-web


En mørk surøl her, fra HaandBryggeriet i Drammen.
Funky Black er altså nesten svart på fargen, med et minimalt beige skum.
"Funky" aroma, toner av bondegårdshus, eik, sitroner, hint av sjokolade og røstet malt.
Sur smak, med preg av brettanomyces, melkesyre, sitroner og eik, også røstet malt, hint av kaffe og sjokolade.

Brooklyn Kiwi's Playhouse

78_shelf_Kiwi-Beer-Page_original


Amerikanske Brooklyn Brewery har brygget surølet Kiwi’s Playhouse, som ikke overraskende er modnet med en dose kiwifrukt.
Gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av kiwifrukt og brettanomyces / bondegårdshus.
Lett i kroppen for sin styrke. Sur smak med preg av kiwifrukt, middels snerpende, ganske tørr. En riktig deilig og frisk «munnrens».

Liefmans Oud Bruin (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Belgiske Liefmans Oud Bruin er det første eksempelet på den gamle flamske ølstilen oud bruin (= gammel brun) som vi har hatt i utvalget vårt. Meningene om denne øltypen er svært delte blant ølentusiastene - noen synes dette er gjeve greier, mens andre synes øltypen er mindre interessant. Vi kan uansett ikke garantere at Oud Bruin blir noe fast innslag på tappekranene våre, så benytt sjansen mens den er der!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av rødvinseddik, malteddik og malt.
Smaken er moderat sur og lettere eddikpreget, noe sødme og malt, lett kropp, ingen tegn til humle i det hele tatt - altså heller ingen bitterhet. Verd å prøve?

81/37 5% fat

The Lost Abbey Framboise de Amorosa

Cardinal Pub Stavanger

The Lost Abbey (den klosterølinspirerte serien til Port Brewing i San Marcos, California) byr her på et surøl med bringebær. Framboise de Amorosa er høyt vurdert på RateBeer. Vi har dessverre bare fått inn noen ytterst få flasker, men skal være observante hvis den norske importøren får inn mer, og hvis ølet slår an hos oss.
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
INTENS aroma av modne og overmodne bringebær, noen krydrede toner også.
Sterk sur / syrlig smak med massevis av bringebær, også toner av sitroner. Hvis det er dette du liker, er det dette du får.

100/99 7% 37,5 cl

HaandBryggeriet Surpomp

9b8976e706397218f2d5973d5251824b_640x640

HaandBryggeriet i Drammen har markert seg sterkt når det gjelder syrlige øl med brettanomyces og bær - mye eksporteres til USA, for amerikanske ølentusiaster får aldri nok av dette, men vi passer selvsagt på å sikre oss vår andel på Cardinal også. Surpomp er brygget med et innslag av kirsebær, og har vært lagret på vintønner av eik i 18 måneder.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart,med et moderat off-white skum.
Herlig syrlig aroma med toner av bondegårdshus, sure kirsebær, rødvinseddik og eik.
Middels sur og eikepreget smak, med toner av rødvin, rødvinseddik og sure bær, moderat bitterhet. Et meget interessant øl - du trenger slett ikke være noen surpomp for å bestille det, men det krever nok at du har evnen til å verdsette smaker s om skiller seg dramatisk fra "hverdagspilsen".

HaandBryggeriet Sur Megge

sur_megge

Den sure megga på etiketten etterlater ingen tvil om at HaandBryggeriet Sur Megge er et ekte surøl. Våre venner i Drammen kunne lett ha solgt hele produksjonen av Sur Megge til USA, hvor markedet synes å være helt umettelig på surøl. Men HaandBryggeriet har også som policy å ivareta sine beste norske kunder, slik at noen flasker av disse spesialølene alltid blir reservert for oss, før amerikanerne får sitt.
Svakt disig oransje farge på ølet, minimalt hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma av bondegårdshus og hvitvinseddik.
Lavt kullsyrenivå. Sur men ikke ekstrem smak, typisk brettanomyces-karakter. Alkoholen dominerer ikke. Appetittvekkende!

Nøgne Ø Sour Brown

NogneSourBrown

Sour Brown fra Nøgne Ø i Grimstad har tilbrakt 9 måneder på eikefat, hvor den har blitt utsatt for naturlig forekommende brettanomyces, og ellers de mikrober som trives i treverket. Resultatet er en langsom og naturlig syrningsprosess. 
Ugjennomsiktig mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk søtlig & syrlig aroma, med distinkte toner av eik.
Søt og sur smak også - mer sur enn søt, men ikke ekstrem. Eikede og vinøse toner. Milde røstede toner og noe humle i avslutningen. God å drikke, men en eller to flasker om gangen er gjerne nok.

Nøgne Ø Funky Geyser

NogneFunkyGeyser

Når Nøgne Ø i Grimstad har kalt dette ølet Funky Geyser, skyldes det at brettanomyces'en i ølet angivelg har utviklet så mye naturlig kullsyre at man risikerer en ukontrollert utblåsning når flasken åpnes. De flaskene vi har åpnet hittil har det imidlertid vært mulig å kontrollere (noe bartenderne setter pris påWinking, men det kan nok være lurt å ha glasset i umiddelbar nærhet.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma med "bondegård"-toner, også toner av litt gamle sitroner.
Middels sur smak, brettanomyces i massevis, ganske tørr, mens avslutningen er krydret og humlet og rimelig bitter.
Forfriskende - og jeg liker den!

Alvinne Undressed

Cardinal Stavanger

Undressed fra belgiske Picobrouwerij Alvinne fikk vi levert en kasse av ved en feilsending, og da serverer vi den selvsagt til de "spesielt interesserte". Og du skal være VIRKELIG spesielt interessert for å kjøpe den! Stilmessig skal dette være en klassisk Oud Bruin (som vi ikke har hatt på Cardinal før), brygget nesten helt uten humle, og blottet for bitterhet.
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, med et brusende lavt beige skum som dør ut straks. Lavt kullsyrenivå i glasset.
Søt & sur aroma, toner av rødvin, rødvinseddik, eik og urter.
Smaken er meget sur, eddikaktig og eikepreget, middels søt. Ingen bitterhet, som forventet. Jo, det er interessant å ha smakt en
Oud Bruin, men dette er bare ikke "my cup of tea". Der finnes imidlertid ølentusiaster som liker den mye bedre enn hva jeg gjorde, og det kan sikkert være greit å dele flasken på to eller flere personer.

Rodenbach Vintage 2010

beer_112249

Vi har fra før både den "vanlige" Rodenbach og Rodenbach Grand Cru, og nå slår vi også til med årgangsølet Rodenbach Vintage 2010, kun på 75 cl flasker. Ølet har vært lagret på eikefat, og er med sine 7% noe sterkere enn de to andre. Menigheten som liker flamske røde ales kan dermed slikke seg fornøyd om munnen. 
Dyp rubinrød farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Herlig søt & sur aroma, vinøse toner med eik i massevis, rødvinseddik, silofôr og bondegårdskjøkken.
Søt & sur smak også, eiket, vinøs, vel avrundet og harmonisk.

Rodenbach

rodenbachgrandcrubox

Rodenbach lages i byen Roeselare, og Rodenbach har patentbeskyttet både navnet sitt og elementer i bryggeprosessen, både for sitt Grand Cru og også sine øvrige produkter. Dette er den opplagte klassikeren blant rødt øl, og den er brygget ved hjelp av de mest tradisjonsrike metoder ved dette 160 år gamle bryggeriet. Rødfargen kommer fra bruken av Wiener-malt, men viktigere er tannin og karamell som stammer fra de massive, vertikale karene av ubehandlet eiketre som Rodenbach produktene modnes i. Det er i disse karene ølet får den særpregede syrligheten. Karene skal være litt av et syn der de rekker fra gulv til tak. Den minste rommer 15.000, de største 60.000 liter, og det er 300 slike som fyller et dusin haller. Bryggeriets øvrige produkter er en blanding av det grunnleggende Grand Cru brygget, som er lagret fra 18 til 24 måneder i trebeholdere, og mer ferskt øl. Rodenbach er i utgangspunktet så beskt at det blir lett søtet ved tilsetning av sukker, før det gjennomgår en kort pasteurisering. Dyp rødbrun farge. Som mye gammelt øl har ølet en helt særegen friskhet, ikke minst i dens mektige bouquet, men også i den utpregede pasjonsfrukt-lignende smaken og den lange ettersmaken. En intrikat kombinasjon av fruktig friskhet og en Madeira-smakstone.