Baltika No 4 Originalnoe
Baltika No 4 Originalnoe er en dunkel ("bayerøl") fra St. Petersburg, den har vært brygget siden 1992. Maltosesirup, karamellmalt og rugmalt er blant ingrediensene, og det kjennes!
Ølet har en vakker kobberfarge med et bra beige skum.
Aromaen har først forbausende mye frukt (plommer) til å være en dunkel, så overtar velkjente toner av lettrøstet malt og karamell.
Smaken har et markert maltpreg med betydelig sødme, men der er også en viss fruktighet. Rikelig med karamell, hint av rugbrød. Lav bitterhet.
Mange vil nok si med meg: " 'an va'kje toskjen, denne!" Tatt til Stavanger av Pushkin oppe på haugen.
Baltika no 5 Zolotoe (Gold)
Baltika no 5 Zolotoe (Gold) fra St.Petersburg er dette store bryggeriets svar på Corona og Sol, samt mange europeiske “gold” og “Ice” øl, brygget siden 2002, altså før Carlsberg overtok..
Det er brygget med en blanding av lys og karamell malt, og mais. Foruten den typeriktige helt lyse og klare fargen, gir dette også en meget lys og luftig smak med liten aroma. Det hvite skummet holder like godt som “vi skal fylle vann i bassengene”. Bitterheten er meget moderat, og så også karbondioksidgehalten. Totalt sett er dette en lager for de varme støvete dager, da det gjelder å få lesket strupen uten å uroe noen løker av den grunn.
6/50 5,3%
Baltika No 3 Klassicheskoe
Baltika No 3 Klassicheskoe. At multinasjonale giganter gikk inn på eiersiden i lokalbryggerier etter kommunismens fall i land som Tsjekkia og Polen, har ikke betydd noen kvalitetsmessig framgang der - i disse landene ble nemlig ølkulturen holdt levende hele tiden. Men alle som har smakt det vanligste RUSSISKE ølet i gamle Sovjetunionens tid (grønne flasker uten etikett, med masse "ubåter" som ikke skyldtes flaskekondisjonering, men dårlig kvalitet) vet at der kunne ting bare gå framover! Så nå stiller Cardinal med hele fire forskjellige øl fra Baltika-konsernet, som har hovedsete i St. Petersburg og har Carlsberg som største aksjonær. Baltika 3 Klassicheskoe er den vanligste standardpilsen / lyse lagerølet deres, og har vært produsert siden 1992. Krystallklar lys gul farge, med ganske bra skum. Moderat aroma, litt lys malt og en svak fruktighet. Meget lett i kroppen, relativt tørr med ganske moderat bitterhet. Forfriskende og lettdrikkelig, men ingen smaksmessig utfordring.
Baltika No 8
Baltika No 8 var det første ølet i Norge fra vårt naboland Russland, men så ulogisk det enn kan høres ut forsvant det fra Norge igjen da Ringnes eier Carlsberg overtok bryggeriet. Den gang kom det riktignok i puslete 35 cl flasker, med en sedat layout.
De driftige herrene på Pushkin ønsket imidlertid dette ølet, (og et par til fra samme bryggeri), så de tok initiativet til å importere det til Stavanger. Da så vi selvfølgelig vårt snitt til å hive oss på.
Baltika No 8 er Russlands mest solgte hveteøl. Baltika-bryggeriet i St Petersburg i Russland er på relativt kort tid blitt synonym for meget godt russisk øl. Bryggeriet er fra 1990 og er senere modernisert og utvidet til å kunne produsere i alt 930 milloner liter øl pr år (vel 3 ganger årsforbruket av øl i Norge) . Baltikas markedsandel i Russland er ca 23 %, noe som gjør det til landets største, og Europas nest største bryggeri. Årsproduksjonen ligger på ca 2 milliarder liter øl! Ølkonsumet i Russland er det mest ekspansive i Europa for tiden, og tredoblet seg i perioden 1997 til 2002!
Dette er et russisk forsøk på en tysk Hefeweizen / Hefe-Weissbier, og det er sannelig ikke noe dårlig forsøk-
Ølet er gjæret 2. gang på flaske og inneholder gjærrester som opptrer som bunnfall, men når ølet helles i glasset er det bare svakt disig. og lyst stråfarget under et enormt og typeriktig hveteskum. Sterk og deilig aroma, igjen typisk hveteøl, med distinkte toner av kryddernellik og “bananasplit”-karameller.
Noe lettere i kroppen enn mange av sine tyske slektninger, men meget forfriskende. Kryddernellik og moderat humle i ettersmaken. Joda, de får det til i St.Petersburg også!