Inderøy Hainnhoinn

8babe0274fcce25cf61fad13734153f6_640x640

For å bli godkjent som "ækt trønder" er det en forutsetning at du kan si "hainnhoinn i bainn" (= hanhund i bånd) på en overbevisende måte. Derav navnet Hainnhoinn på dette sære ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag. Og sært er ølet fordi det er brygget med stjørdalsmalt, den hjemmerøkte malten som tradisjonsbevisste gårdsbryggere (hjemmebryggere) i Stjørdalen fortsatt holder seg til. Ølet er brygget i samarbeid med Klostergården Håndbryggeri på Tautra, der er er brygget en versjon av ølet på begge stedene. Det er brygget med einerlåg, det vil si at vannet som er brukt til meskingen først er kokt med einerkvister.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
INTENS aroma av stj&o slash;rdalsmalt, røkt kjøtt, bål og tjære.
ENDA MER INTENS smak, røk og aske hele veien. Beklager, trøndere - stjørdalsmalt er ikke min greie. Dette er et øl som bare anbefales til inntrøndere og spesielt interesserte. Heldigvis har vi bare noen få flasker igjen.

Baladin Nora

0000119_300

Den italienske brygger-originalen Teo Musso i Birrificio Baladin har oppkalt ølet Nora etter sin kone (nå eks-kone, det hjalp tydeligvis ikke å få et øl oppkalt etter seg en gang, kvinnfolk er rare). Nora (eks-kona altsåWinking er av nordafrikansk avstamning, og da måtte selvsagt ølet også ha nordafrikanske ingredienser, Det er brygget med det egyptiske kornslaget kamut (som også er et registrert varemerke, det er en variant av khorasan-hvete), ingefær og myrra (ja, nettopp myrra - de hellige tre konger har riktignok ikke vært involvert i saken, men myrra har tradisjonelt vært brukt både i røkelse og i oldtidens ølbrygging i Midtøsten).  Nora (nei, ikke eks-kona altså, men ølet - nå må du følge med her!) har vi på de gedigne og spesialdesignede 75 cl flaskene til Teo.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget interessant krydret og eksotisk aroma med toner av røkelse, den oppfyller sannelig bryggerens intensjoner om å formidle noen av Midtøstens dufter. Også toner av gjær.
Interessant smak også, komplekse krydrede toner, rimelig forfriskende. Krydderpreget blir aldri skarpt eller brennende. Ølet er med vilje lett humlet for å bringe krydderne i forgrunnen, men litt mer humle hadde sikkert ikke skadet. Avslutningen er ganske "parfymert".
Definitivt ikke "ditt vanlige øl" dette her! Tankene går ellers til Ibsens "Et dukkehjem" - som kjent endte det stykket med at Nora smelte døra igjen og gikk ...

(75 cl flaske, 6,8%)

Haandbryggeriet Farewell Ale

Cardinal Pub Stavanger


Skikken med gravøl levde på landsbygda i Norge fram til forrige århundreskifte, da kaffen, avholdssaken og endrete oppfatninger hos prester og lekmannsbevegelse (og senere også bilismen) presset gravølet ut over sidelinjen. Lenge var det en selvsagt ting at de deltakende etter begravelsen skulle serveres godt øl og mat. Riktignok krevde Christian Vs Norske Lov (som var gjeldende på dette området helt opp til våre dager) at liket skulle komme i jorden innen 8 dager etter dødsfallet, men denne 8-dagers regelen ble i praksis ofte strukket lenger enn langt når man hadde en virkelig krisesituasjon: nemlig hvis ølet ikke var ferdig gjæret til begravelsen! Når det ikke var noe uventet dødsfall, unngikk man imidlertid slike krisesituasjoner ved å brygge ølet mens den gamle fortsatt lå på sykeleiet. Og ekstra stas var det når gubben eller gamla som sin siste oppegående gjerning hadde brygget ølet selv. " Smak på ølet, pastor - liket har selv brygget det!"
HaandBryggeriet i Drammen har med sitt Farewell Ale ønsket å gjenskape et øl som ville ha vært verdig å servere fordums gravferdsfolk, men det gledelige er at ølet nå er tilgjengelig på Cardinal for ENHVER anledning - begravelse er slett ikke påkrevet for å nyte det!
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Den "parfymerte" aromaen har toner av mørke modne frukter, treverk, sjokolade og mild kaffe, hint av røyk.
Smaken er fint avrundet og mild for sin styrke, toner av mørk malt med bare et svakt røstet preg, hint av svisker, mørk sjokolade mild kaffe, moderat humle (25 IBU) og et touch av røyk og einer i avslutningen. Et meget drikkelig øl - nyt det, og hvil i fred!

95/98 7,5% 50cl 25IBU

 

Alba Scots Pine Ale


Fra Williams Brothers (Heather Ales) i den gamle skotske bryggeribyen Alloa kommer dette uvanlige ølet. Alba er ganske enkelt det gæliske navnet for Skottland. Det var vikingene som introduserte øl brygget med granskudd og furunåler i Skottland, og disse ølene var deretter populære i de skotske høyland helt fram til slutten av 1800-tallet. Med Alba er øltypen reintrodusert! Foruten å utgjøre et slags smaksmessig alternativ til humle, visste vikingene av erfaring at stoffene i granskudd og furunåler økte holdbarheten på ølet betraktelig, og beskyttet sjøfarende mot skjørbuk på lange reiser. Helt klart en fordel når man var ute og oppdaget Amerika. Denne kunnskapen gjorde også senere oppdagelsesreisende seg nytte av, bl.a. kaptein Cook hadde slikt øl med seg da han dro ut på langferd.
Dyp rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Uvanlig søtlig aroma, toner av overmodne bringebær og furunåler / granskudd.
Smaken er søt og ganske alkoholpreget, med toner av furunål / granskudd og sukker.
Et uvanlig øl, helt på siden av "det normale". Noen liker det veldig godt, andre er ikke så begeistret - men ALLE som smaker det har ihvertfall sikret seg mot å få skjørbuk de nærmeste dagene. Greit å vite hvis man har tenkt seg en tur med Flaggruten til Bergen ...

85/88 7,5%

Hitachino Nest Red Rice Ale


Hitachino Nest Red Rice Ale fra japanske Kiuchi Brewery er en tradisjonell ale, som er brygget med en spesiell rød ristype. Denne røde risen har vært dyrket i Japan siden oldtiden, og setter sitt spesielle preg på ølet både aroma- og smaksmessig, og bidrar også til fargen.
Lys brun farge med en rødlig teint, høyt off-white skum.
Aroma av malt og ris, hint av karamell, også søtlige toner av en slags udefinert frukt.
Smaken har en mellomsøt miks av malt og udefinert frukt igjen, lav bitterhet. Alkoholen er merkbar. Noe humle i ettersmaken.
Dette er antagelig det mest særpreget "japanske" av Hitachino-ølene, og er vel verd å prøve.

54/60 7%

 

Haandbryggeriet Hesjeøl


HaandBryggeriet i Drammen legger for tiden vekt på å utvikle nyskapende øl som samtidig har sine røtter i gamle norske øltradisjoner. Deres Hesjeøl er et ledd i dette arbeidet.
Hesjing av høy på gårdene har nok flere av våre "modne" gjester vært med på i sin barndom - før siloen og senere "traktoreggene" overtok. Da trengte arbeidsfolket et leskende øl i varme sommerdager.
Hesjeøl har nok en del egenskaper (blant annet en porsjon røykmalt) som kan være historisk korrekte, men alkoholstyrken på 6,5% er neppe helt i samsvar med 1900-tallets "slåttøl" - hvis såpass sterkt øl hadde blitt tilbudt arbeidsfolket, er der nok fare for at de snart hadde blitt liggende strødd mellom hesjene.
Lys brun disig farge på ølet, flott off-white skum.
Herlig aroma av fruktig humle og appelsinskall, også toner av belgisk overgjær og milde krydderier, med et streif av røyk.
Smaken har en sødme som nok oppleves som akkurat passe av gjestene på Cardinal, men som kanskje ville vært i søteste laget for de som svettet med hesjingen - god er smaken i alle fall, den har også fruktige, gjærpregete og krydrete toner med hint av karamell, og en distinkt humlebitterhet og streif av røyk i avslutningen.
Et nytt bevis på att HaandBrygeriet kan lage virkelig gode øl!
Bilde:
Kjepetorsken

94/98 6,5%

Haandbryggeriet Norwegian Wood

cardinal stavanger

Haandbryggeriets Norwegian Wood er et av to nye, dristige og spennende øl som introduseres på Cardinal i Mai. Dark Force finner du under Imperial Stout mens denne, Norwegian Wood, har forbindelse både til tyske "Rauchbier" (som nå for tiden mest er undergjæret) og til den tradisjonelle norske gårdsbryggingen, hvor malten ble tørket / røstet over åpen ild, og alt øl dermed fikk en viss røksmak. Bruk av einerlåg og einerbær i bryggingen ga også det gamle gårdsølet et særpreg. Eineren var "ølets krydder" i en tid da humle var ukjent eller vanskelig tilgjengelig her oppe mot nord. Norwegian Wood er mørk brunt på fargen, med flott og varig off-white skum. Intens aroma av røk (røkmalt, røkt over bøkeved?), innslag av eik og einer også. Smaken er fyldig med et klart innslag av røk, balansert med en passe sødme og en bitter avslutning - her er det brukt både humle og einerbær. Smaken har toner av tjære og hickory også. Folk som bare HATER røkte matprodukter vil kanskje ikke like dette ølet - alle andre vil gjerne si med The Beatles: "Oh, isn't it good - Norwegian Wood"!
Men denne ølopplevelsen er såpass spesiell at vi slett ikke blir fornærmet om noen vil dele flasken på to personer. Dog en advarsel: når folk først blir "hekta" på øl brygget med røkmalt, vil de gjerne ikke ha andre typer øl etterpå! Det gir nemlig mersmak, også for mange som rynker på nesen ved første slurk. It´s only Rock´n Roll.. But I like it!

Berentsens Lyng & Honning Ale

beer_86375

Berentsens Lyng & Honning Ale. Berentsens Brygghus i Egersund (1895) har meget prisverdig begynt på en "Innova"-serie med innovative spesialøl - og innovasjon har der som kjent ikke vært for mye av i norsk bryggeribransje, før de nye småbryggeriene dukket opp. Berentsens Innova-øl Nr. 1 er altså deres Lyng & Honning Ale, som er brygget med håndplukket lyng og lokalt produsert honning fra Dalane. Dette er ingredienser som ble brukt i ølbrygging så langt tilbake som i vikingtiden, men de har ikke vært kommersielt brukt i Norge før nå. Så langt er dette ølet bare tappet på 7733 flasker, og en god slump av dem befinner seg naturligvis på Cardinal! Dette overgjærete ølet er ufiltrert, og har gjennomgått 6 måneders modning i tank på bryggeriet.
Gylden farge på ølet, med høyt til moderat skum. Meget fin aroma av lynghonning. Smaken er dominert av honning og lyng som forventet, men er ikke for søt. Der er knapt noen merkbar bitterhet, så ølet vil appellere også til deg som ikke er noen fast øldrikker og gjerne synes at øl ofte er for bittert. Men ivrige ølhunder vil nok også drikke det - det smaker nemlig godt! Munnfølelsen er ganske lett, så dette er et øl beregnet for de lyse vår- og sommermånedene.

HaandBryggeriet Nissefar

nisse

HaandBryggeriet Nissefar er et juleøl som stilmessig ligger i grenselandet mellom porter og "old ale". Svart farge, moderat brunt skum.
God aroma av røstet malt, mørk sjokolade, kaffe, svisker, karamell og kanskje litt eik.
Smaken har betydelig maltsødme og et moderat røstet preg på en bakgrunn av bittersøt sjokolade. Den var kanskje litt "røffere" i fjor, årets utgave er så blid og søt at den bare er nødt til å fremkalle det store julesmilet. Dette er ikke et øl til julemiddagen, det passer best på egen hånd - eller til en sjokoladedessert!

Ølve Vinterblot


Da våre norrøne forfedre holdt midtvintersblot og "drakk jol" skulle ølet helst være både godt og sterkt, ellers var det stor skam for bryggeren. Det lille Ølve på Egge Bryggeri utenfor Steinkjer setter de norrøne tradisjonene høyt, men deres juleøl Vinterblot holder likevel bare vanlig "butikkøl-styrke". Så risikerer du ikke at hele blotet forsvinner i tåkehavet, og kan i stedet konsentrere deg om å spise hestekjøtt og drikke ferskt blod til ... eller kanskje ikke ... Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et moderat kremig beige skum.God aroma av malt og einer / harpiks, hint av krydder og røyk. Smaken har en merkbar syrlighet, noe malt, og et hint av harpiks og en svak antydning til røyk. Beskjeden humle. Munnfølelsen er ganske lett. Du får en myk og rolig start på midtvintersblotet med dette ølet.

Fraoch 20th Anniversary Ale

heather-ales-fraoch-20th-anniversary-ale

Skotske Williams Brother (Heather Ales)i Alloa feirer 20-årsjubileet for lyngblomst- og porsølet Fraochmed den spesielle 20th Anniversary Ale, som er mer enn dobbelt så sterk som den vanlige Fraoch. Anniversary Ale-utgaven er modnet i eikefat som først har inneholdt sherry, deretter maltwhisky fra Speyside. Dette merkes selvsagt både i aroma og smak! Kun 7500 nummererte 75 cl "champagne"-flasker er tappet av spesialølet, og vi har bare fått noen få. Dypgylden til brun farge på ølet, moderat skum som er svakt off-white. Glimrende aroma av sherry, whisky, fikener, vanilje og eik, også toner av lynghonning. Smaken har atskillig sødme, med en varmende munnfølelse, igjen med toner av sherry, whisky, vanilje, lynghonning og rosiner. Noe "støvet" pors og ganske moderat humle i avslutningen. Relativt lett i kroppen til å være et øl på 11%, og dermed farlig lettdrikkelig. Det er sannsynligvis åraken til at jeg måtte lese korrektur på denne kommentaren mange ganger - resultatet av min første omgang med tastaturet minnet mer om skotsk-gælisk enn om norsk. Nifst ...

Fraoch

fraoch

Fraoch er det mest berømte ølet fra Williams Brothers (Heather Ales) i Alloa i Skottland. Fraoch er det gæliske ordet for lyng, og ølet er da også brygget med lyngblomster og porse. Dette var også de vanligste smakstilsettingene i øl i Vest-Norge i norrøn tid, før humle kom i vanlig bruk. I Skottland regner man med at de har vært brukt siden 2000 før Kristus. Lyng- og porseøl er dermed sannsynligvis den eldste overlevende øltypen i verden - selv om man nå selvfølgelig bruker gjær av en helt annen kvalitet enn den våre forfedre hadde kjennskap til. Uklar honningfarge på ølet, moderat skum. Fin aroma av lyngblomster og lynghonning, toner av jord, torv og frisk sjøluft også, hint av frukter og eik. Smaken har et visst preg av jord, også et moderat preg av urter, men er ikke fullt så "markert annerledes" som du kanskje forventer - og den er altså god! Munnfølelsen er forholdsvis lett, smaken er nokså "tørr", men noe lynghonning skinner gjennom. Noe innslag av frukt og blomster. En moderat urteaktig bitterhet i ettersmaken. Dette er et øl vi nesten vil insistere på at du prøver - litt annerledes, men absolutt ikke egnet til å skremme noen. Urgammel tradisjon og moderne ølkvalitet i skjønn forening!

Nøgne Ø Ut på Tur

IMG_1567

Hva gjør bryggerne på Nøgne Ø når de har lyst å finne på litt galskap? Jo, de tar sin utmerkede mørke og sterke jule-ale God Jul og tilsetter friske granskudd, som ølet trekker til seg smak fra i noen uker, og blander dette så med litt av sin "fruktlambic"-kopi "tyttebærøl" (brettanomyces-gjæret surt øl tilsatt tyttebær, i sin rene form er det ennå ikke kommet på markedet). Og dermed dufter og smaker resultatet angivelig som en helnorsk skogstur!
Noen vil hevde at det med sin skogbunn-karakter smaker mest som om man har "tryna i skauen" ... - eller som et maleri av Jacob Weidemann ("Skogbunn"-serien). Spennende og interessant er det ihvertfall!
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et lavt brunt skum. Distinkte toner av granskudd i aromaen, også toner av frukt / bær, jord, kaffe, sjokolade og lakris.
Litt "fizzy" munnfølelse. Meget uvanlig smak hvor granskuddene og tyttebærene dominerer, og det kan sikkert diskuteres hvor harmonisk alle smaks- og aromaelementene smelter sammen - men jeg likte ølet mye bedre andre gangen jeg smakte det enn første, så når man bare er innstilt på at dette er noe "helt ekstraordinært" er det faktisk meget godt. Men noe "lettdrikkelig og kjapt" forfriskningsøl er det ikke, så har du dette i sekken på skogsturen kan det muligens være lurt å ha en turvenn å dele flasken med - ellers kan turen kanskje bli lenger enn du hadde tenkt ...