Killkenny Draught


Cardinal Pub Stavanger

Kilkenny Draught er et mørk gyllent ale med lett søtlig duft med blomster og krydder. Den største ale i Irland, og et kjent internasjonalt merke. Oppskriften på Kilkenny ble laget av munker i Kilkenny, sørøst i Irland, allerede i 1710. Ølet ble relansert i 1985, brygget av Smithwick´s i St. Francis Abbey Brewery i Kilkenny. (som har tilhørt Guinness siden 1965), og er i dag et symbol på den varme, irske kulturen. Lansert i Norge av Ringnes i 1994. Dette ølet er langt mer typisk for Irland enn Guinness, som de fleste forbinder med irsk øl. Maltaktig aroma, flott hvitt kremaktig skum, maltfullt og fruktig smak. Avslutter med en relativt kort humlebitterhet. Så godt det selger seg selv!

Guinness


Cardinal Pub Stavanger

Guinness ble etablert i Dublin i 1759 av Arthur Guinness, en mann med store visjoner. Da han overtok det gamle bryggeriet i St James’ Gate i Dublin i 1759 skrev han likegodt en leiekontrakt på 9000 år! Guinness brygger i dag på tre kontinenter og har lisensavtaler med 30-40 bryggerier i tillegg. Alt i alt drikkes 10 millioner pints Guinness Stout hver dag i 120 land. Det er ikke mindre bemerkelsesverdig når en vet hvordan lyst øl ellers dominerer markedet. Guinness Stout er imidlertid ikke bare ett produkt, det brygges 5-6 hovedtyper som igjen kan deles i 19 varianter alt etter styrke, bitterhet og distribusjonsform. Bl.a. er Extra Stout sterkere og bitrere enn Draft Guinness, og Guinness Foreign Extra Stout på 7,5% topper dette med god margin. Den spesielle smaken kan bl.a. skrives tilbake til tidlig 1800-tall, da et innslag av umaltet, nesten brent bygg ble innført for å unngå beskatningen på maltet bygg. Skattemyndighetene har alltid, og i alle land, satt sin helt egen pris på øl.
Tappemetoden, som tar sin tid, skriver seg fra tiden før 1959 da «draught» ble introdusert. Før 1959 benyttet man to fat; ett med et ungt, ennå gjærende øl som ble tappet i bunnen av glasset og lagde et relativt sprudlende øl med høyt skum. Etter at dette hadde hvilt og satt seg, la man et lag endre flatere øl på toppen som virket som et lokk. Det er bruken av nitrogen i fatene som har medvirket til endringen av tappemetode. Guinness er en overgjæret stout, karakterisert ved en dyp rubinrød, nærmest sort farge og en fløyelsmyk, kremaktig skumtopp. Fargen og smaken skyldes først og fremst den store andelen av ristet malt i ølet. Oppskriften er den samme som for over 200 år siden og 95% av råstoffene er irske. Til Norge importeres Guinness på 30 l fat og 0,44 l boks. Boksen er utstyrt med egen nitrogenpatron som bidrar til å gi den samme karakteristiske kremaktige skumtoppen som du finner på fatølet