Wye Valley Dorothy Goodbody's Christmas Cracker

beer_161899

Dette engelske juleølet fra Wye Valley Brewery i Herefordshire holder «vanlig norsk butikkstyrke», men er langt fra smakløst. Vi har bare tatt inn et meget begrenset antall, så om der er noe igjen etter den store juleøltesten er det «førstemann til mølla».
Kastanjenøtt til mahogni farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av malt og karamell, hint av fruktig humle.
Smaken er maltpreget med noe karamell og milde røstede toner, et hint av sjokolade, men ikke egentlig søt. Også svakt krydret, med  bra humle gjennom det hele (Northdown og Nugget). Røstet og bitter ettersmak. Godt øl, til og med interessant – og ikke den mest typiske engelske jule-ale.

Durham Evensong

fd845fb31fc40fdf51d84f4f7508092eec40e4db_large

«Inn i aftensangen» er et dannet norsk kraftuttrykk – men når engelske Durham Brewery kaller sitt øl Evensong, er det bare ett av mange eksempler på at ølnavnene deres henspiller på katedralbyen Durhams posisjon som Nord-Englands kirkelige sentrum gjennom 1500 år. (St. Cuthbert, som vi også har, er et annet.) I Durham regjerte the Prince Bishops – fyrstebiskopene – som eneveldige konger over hele County Durham, gjennom flere hundre år. Riktignok var de formelt underlagt kongen av England, men stort sett gjorde de akkurat som de selv ville, både i krig og fred.
Durham Evensong kaller bryggeriet en «Traditional Ruby Ale» med 5 forskjellige typer malt – og da er det også bare engelsk humle som teller, i den klassiske kombinasjonen Fuggles og Goldings.
Mørk kobber til rubinrød farge på ølet, flott og varig kremig beige skum.
Behagelig aroma av fruktig humle og malt, jordtoner med overmodne bær og karamell.
Deilig maltpreget smak med noe toffee og karamell (men ikke for søt), brunt brød med lett brente skorper, og fruktig humle. Et herlig og høyst drikkelig øl! Bryggeriet er heller ikke redde for å brygge øl i utenlandsk stil, men her er det bare så engelsk, så engelsk. Kan man ha det bedre?

Revolutions C60 Identity - XSB

Unknown-4

Revolutions Brewing Company startet opp så sent som i oktober 2010, og første ølet derfra fikk jeg smakt på en ølfestival i Darlington bare noen måneder senere. Bryggeriet holder til i Castleford, West Yorkshire. "Revolutions"-navnet henspiller ikke på revolusjoner i politisk eller opprørsk forstand, men betyr her "omdreininger" (av typen 33 1/3, 45 og 78) - de talentfulle gutta bak bryggeriet er nemlig også fullstendig musikkfrelste. Og C60 kjenner dere som en standard kassettbåndlengde - her som forstavelse til ølet Identity, som de kaller en XSB, for ikke å utfordre Fuller's ESB - i begge tilfellene betyr det Extra Special (eller Extra Strong) Bitter.
Brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av malt, karamell og modne bær.
Smaken er maltpreget med toner av karamell og brunt brød, men er ikke for søt. Hint av bær. Bra med engelsk humle i avslutningen. Rett og slett en meget god 
ale - den ligger nok noe over det engelskmennene kaller "session" alkoholstyrke, men vi kan nesten love at du får lyst på en til!

Hobsons Old Henry

ProductBottle_OldHenry

Noen bryggeriers produkter får vi først tak i etter å ha «siklet etter dem» i lang tid – men når det gjelder Hobsons Brewery fra Shropshire, England, så må vi innrømme at vi aldri hadde hørt om dem før en rekke av ølene deres plutselig dukket opp i Norge. Vel, bryggeriets historie strekker seg ikke lenger tilbake enn til 1993. De har konsentrert seg om det lokale m.h.t. både råvarer og distribusjon, og «lagt stein på stein» i rolig tempo, til de nå har nådd så langt at ølene også eksporteres. Og kvaliteten fortjener eksport-suksess! Old Henry, som er deres sterkeste ale, ligger stilmessig i grenselandet mellom premium bitter/ESB og English strong ale.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av karamell, mørke tørkede frukter og «støvet» humle.
Rik maltpreget smak med jordaktige toner, mildt røstet innslag, noe karamell men ikke for søt, mørke tørkede frukter igjen, rimelig humlepreget avslutning. Skikkelig godt håndverksarbeid av bryggeren her!

Hook Norton Flagship

Cardinal Stavanger

Det sier vel seg selv at når et tradisjonsrikt bryggeri som Hook Norton i Oxfordshire kaller en ale for Flagship, betrakter de den som selve "flaggskipet" i sitt ølutvalg. Men navnet fikk ølet faktisk i forbindelse med 200-årsjubileet for slaget ved Trafalgar. Og ved en slik anledning var det opplagt hvilken humletype som måtte benyttes - den heter nemlig Admiral. Bryggeriet kaller Flagship for en India Pale Ale, men det er det neppe så mange andre som er enig i - dette er etter vår forstand en "premium bitter" eller ESB, og som sådan meget god.
Dypgylden til rav farge på ølet, med et lavt hvitt skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har toner av toffee, mat og noe frukt.
Smaken er først mer maltpreget enn humlepreget, med toner av toffee og solbær, men er ikke særlig søt. Moderat humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig og god!

Rogue Brutal Bitter



Rogue Ales i Newport, Oregon, fortsetter sin "tøff i trynet"-strategi når de navngir ølene sine. Men ikke la navnet Brutal Bitter skremme deg - ølet (en ESB) er nemlig ikke så brutalt som det høres ut!
Dypgylden til oransje farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig amerikansk humle (Crystal er brukt som enehumle i dette ølet), toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, "bitter" - javisst, men altså ikke "brutal". Temmelig tørr profil, noen kunne kanskje ønske at den engelske malten hadde vært litt mer framtredende, men dette er nå uansett et meget behagelig og høyst drikkelig øl som det er! Blir helt sikkert en ny favoritt hos mange på Cardinal.

97/97 6% 59IBU

Anderson Valley Boont ESB



Anderson Valley Brewing Company holder til i Boonville, California. Deres Boont ESB minner mer om en kraftig humlet IPA enn hva man vanligvis tenker på som en ESB.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig aroma av fruktig amerikansk humle.
Smaken har først en tydelig maltsødme, som umiddelbart etterfølges av et mektig humlepreg. Overveldende bitter avslutning og ettersmak med toner av grapefrukt og harpiks, til og med hint av malurt. Du skal være rimelig glad i humlebitterhet for å kjøpe dette ølet!
 
88/98 6,8%

Back street Heroes

29471

Back Street Heroes kommer fra mikrobryggeriet Freeminer Brewery i Cinderford som ble grunnlagt i 1992 med det for øyet å brygge det beste øl. De har da også stukket av med førstepremien i “Champion Beer of Britain” i to kategorier samt i “Beauty of Hops” som er humleprodusentenes egen kåring av øl med spesiellt henblikk på humlens egenskaper. Bryggeriet tar da heller ingen snarveier, og bruker utelukkende hel frisk humle fra distriktet i sine brygg. Maltet er de like kresne på, og benytter kun tradisjonelle malttyper levert av det renomerte Warminster. Freeminer navnet henspeiler på distriktets store gruvevirksomhet i tidligere tider.
Fargen er klar lys gyllen med et moderat hvitt skum. Aroma av malt og nøtter med noe søthet ala rosiner. Smaken er også preget av godt maltm med dyp sødme. Humlebitterheten kommer mot slutten og sitter godt i ettersmaken. Dette er et “love it or hate it” øl. Sigmund vender tommelen ned!

Små Vesen Kvernknurr

220px-Små_Vesen,_Yme
Små Vesen "Kvernknurr" er brygg nr. 1 fra det helt nye mikrobryggeriet “Små Vesen”, som holder til i Bagn i Valdres. Både bryggeriet og alle ølene deres er oppkalt etter de forskjellige "små vesener" i norsk folkloristisk tradisjon. Og kvernknurren var det viktig for mølleren å holde seg på godfot med! Dette skal være en ekstra sterk "ESB" (Extra Special Bitter), formodentlig i engelsk/amerikansk tradisjon. Ølet er flaskekondisjonert, med nokså tykt bunnfall i flasken. Oransje farge, klart når du begynner å helle i glasset, men blir svært uklart når bunnfallet følger med. Høyt og varig off-white skum med en oransje teint. Distinkt humlearoma, toner av gjær, hint av eik og "bondegård". Smaken er meget syrlig, ligger nesten nærmere en spontangjæret lambic enn en engelsk ESB.
Her må du blir vant til syrligheten. (Om denne er tiltenkt slik tviler jeg på....)
Der er et visst "bitt" av humle i avslutningen.

Wotever Next?

5031834001395


Wotever Next? Bryggerne ved Teme Valley Brewery mangler ikke humor - de har gitt ølene sine navn som "This", "That" og altså "Wotever Next?". Bryggeriet ligger i Worcestershire - uttales: wust-eh-shire - (fylket som er mest kjent for sin "Worcestershire sauce" - noen dråper av den hører til i drinken "Bloody Mary", samt i utallige gryteretter, og er obligatorisk som tilbehør på alle engelske puber som serverer mat). Men det har også blitt dyrket anseelige mengder humle i Teme Valley (som også strekker seg inn i Herefordshire), ikke minst i "de gode gamle dager". Bryggeriet ble startet i 1997 av familien bak puben The Talbot. De drev for øvrig også med humledyrking. Utvilsomt et koselig bryggeri + pub, men Cardinal har penere "bar staff"!
Flaskekondisjonert "real ale" bitter. I følge etiketten er dette ølet nå bare tilgjengelig på flaske, tidligere fantes også en cask-versjon på 4,8%. Ølet begynner å strømme ut av flasken helt av seg selv - forsiktig når den åpnes! Disig rødbrun farge, digert, kremig og varig off-white skum. Vinøs aroma med toner av moderat malt, bondegård og balsamico-eddik. Distinkt humle gjennom hele smaken, men der er også en moderat maltsødme med hint av karamell. Moderat kullsyre når ølet først har slått seg til ro i glasset. Bitter ettersmak. Jeg får en "heimebrygg"-følelse med dette ølet. Jeg liker det!

John Willies

419\5012015011419\IDShot_225x225

John Willies er en Ekstra Spesial Bitter (ESB) fra J.W. Lees i Middelthon, Manchester. (og det er Middelthon i Stavanger som importerer) John var egentlig en tekstilprodusent intill han i 1828 gikk over til å produsere øl. En kan bli tørst av å tasse rundt i en støvete fabrikk hele dagen! Og tørste var også arbeiderne på den tiden da de kunne drikke opp mot tolv pints om dagen. Kvinner og barn noe mindre, da som nå. Øl var tryggere enn vann på den tiden. I dag er det sjette generasjon Willies som driver bryggeriet, som også har sitt eget vinmerke “Willoughbys”.John Willies ESB vant Tesco Beer Challenge 2000, og vi kan allerede etter å ha hatt denne i hyllene i noen uker slå fast at gjestene på Cardinal liker denne. Gyllen brun farge med moderat skum. Aromaen var kraftig til å begynne med med innslag av søt malt, te og søte frukter. Smaken preges av toffee og karamell malt med et noe røstet preg. Følges av noe sitrus og humlebitterhet som glir over i en tørr maltslutt. Om vi kan anbefale en? Nei to!

RCH East Street Cream Premium Bitter

rch east street cream-500x500

RCH East Street Cream Premium Bitter. RCH Brewery i Somerset imponerer igjen! Dette ølet ble opprinnelig brygget som et "one-off" jubileumsøl for puben Darmouth Inn i Newton Abbot, men ble en slik suksess at bryggeriet måtte gjøre det til et sine faste øl, både på cask og flaske.
Vakker dyp rav-farge på ølet, med et flott off-white skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi". Søtlig aroma med massevis av malt, også toner av karamell, bakeri og rosiner. Smaken er meget rik og fyldig med klart maltpreg, men er samtidig også fruktig med fint balansert humle. Ikke for søt. God og lang ettersmak av humle. Dette er bare en FØRSTEKLASSES premium bitter, synes Sigmund! 

RCH Double Header

rch double header-500x500

RCH Double Header er en flaskekondisjonert engelsk sterk bitter, fra det utmerkede RCH Brewery i Somerset. Navnet "Double Header" kommer fra betegnelsen på to damp-lokomotiver koblet sammen, som trekker ett langt tog - bryggeren er nemlig jernbaneentusiast!
Gylden farge, disig. Høyt og varig off-white skum. Fin humle- og sitruspreget aroma.
Det er også et distinkt humlepreg gjennom hele smaksprosessen. Mens mange engelske "bitters" ikke er særlig bitre i det hele tatt, er humlebitterheten merkbar her, men er ikke overdrevet. Du merker også at ølet er noe sterkere enn bittere flest. Det har også en meget moderat sødme i bakgrunnen. Smaken gir definitivt mersmak - så pass på at navnet "Double Header" ikke får en ny betydning dagen derpå!

Abbot Ale

pic_abbot_reserve

Abbot Ale er blitt brygget av Greene King siden femtitallet, og er fremdeles en storselger i hjemlandet. Greene King kaller dette ølet sitt flaggskip og ”abbeden” preger da også firmaets logo. Navnet henviser til byens lange bryggeritradisjoner. I Domesday Book, den engelske riksgrunnboken, står det å lese at øl ble brygget her allerede i 1086 i abbedklosteret St.Edmundsbury. Det vannet som benyttes i dag, renner gjennom det samme kalksteinslaget som munkene benyttet seg av på den tiden. Michael Jackson karakteriserer ølet som ”en av de sanne karakterene i ølverdenen). Selve bryggeprosessen er strukket ut for å gi ølet tid til å utvikle sin kompleksitet. Dette ved at det bla. får en lang ettergjæring ved relativt høy temperatur, noe som gir et fyldig øl med rike, fruktige maltsmaker. To humlesorter sørger for en apetittvekkende bitterhet i en langvarig, tørr avslutning.
Fargen er gyllenbrun med et hvitt relativt lett skum som legger seg fort. Duften er svak og preget av fruktig malt og humle. Smaken preges heller ikke av voldsomheter i noen retning. En forsiktig sødme ledsages av en forsiktig, typisk engelsk, humlebitterhet. I sin forsiktighet er ølet likevel rimelig komplekst, og nye toner kommer fram hele tiden. Ettersmaken er faktisk ganske lang og tørr. Og til Norge måtte vi hente den selv.

Goliath Mighty Ale

3180251483_456bed344f
Goliath Mighty Ale blir brygget av Wychwood Brewery i Witney, Oxfordshire, et bryggeri vi har omtalt tidligere. For å brygge et øl robust nok til å kle navnet er det brukt gode mengder Golding humle og Maris Otter malt. En Cask versjon ble lansert i 2001. De bruker ordet robust relativt da dette egentlig verken er alkoholsterkt eller spesielt “robust” eller mektigt. En grei bitter med andre ord.
Hvorvidt dette ølet skal defineres som ESB kan nok diskuteres.
Ølet har en gyllen farge og et godt hvitt skum. Humlen kommer godt fram i aromaen sammen med noe malt. Smaken er ikke så kraftig som navnet skulle tilsi. Den er rik og relativt full med et søtlig innslag av god malt, men bitterheten er lav, og preger heller ikke ettersmaken i utpreget grad. Noe eik kan anes. Karbondioksid innholdet e

Inderøy Hommeløl

3813321173_96d8984fe4_o

Hommeløl fra Inderøy Gårdsbryggeri har sitt utgangspunkt i en velhumlet engelsk bitter. Navnet har det både fra Hommeldalen i Trøndelag og det lokale dialektordet for humle.
Dypgylden til brun farge, disig, med et bra skum.
Aromaen er ganske kompleks og har toner av malt, noe frukt og humle, også tre, einer og harpiks, et hint av krydder, kanskje også et lite anstrøk av røyk. Smaken har preg av tre og harpiks med bra humle, igjen med et hint av røyk. Om forbildet er engelsk, så bærer Hommeløl med seg minner om tradisjonelt norsk heimebrygg. Jeg liker det!

Duchy Originals Organic Select Ale

Cardinal Pub Stavanger

Den britiske kronprinsen Charles er mest kjent som Prince of Wales, mindre kjent er det at han blant sine mange titler også er Duke of Cornwall, og det er hans landeiendommer i dette grevskapet i Englands "Celtic fringe" (de mest patriotiske innbyggerne ser fortsatt på The Duchy of Cornwall som et eget land!), sammen med flere jordbrukseiendommer i Gloucestershire og Norfolk, som skaffer prinsen det meste av hans solide inntekter, og som har gitt navn til hans personlig initierte økologiske produktserie Duchy Originals.
Nå kan også DU bidra til å holde prinsen borte fra fattigkassen, ved å kjøpe ølet hans på Cardinal! (For samvittighetens skyld må nevnes at noe av overskuddet også går til veldedighet.)
Ølene i serien kontraktbrygges for prinsen hos Wychwood Brewery i Oxfordshire. Select Ale (som i sesongen også markedsføres som Winter Ale) er det sterkeste ølet i serien, en klassisk "English strong ale" som imidlertid ikke er sterkere enn at slektskapet med den lettere øltypen bitter er tydelig.
Klar og dyp rav / rødbrun farge på ølet, med et moderat off-white skum. Ganske framtredende og litt søtlig aroma med vinøse og fruktige toner (dadler, fiken), også toner av malt, wienerbrød og karamell. Munnfølelsen er ganske fyldig og rik. Smaken er maltpreget men ikke særlig søt, toner av jord, noe toffee og karamell, med fruktig humle i avslutningen, som etterlater en anstendig bitterhet i ettersmaken. Prins Charles trenger ikke å skjemmes av dette her!

Circle Master/Scarecrow


Cardinal Pub StavangerCardinal Pub Stavanger

Circle Master Organic Ale er et gyllent, organisk Golden Pale Ale, ifølge dem selv, mens andre helst setter dette ølet i kategorien ESB eller Premium Bitter. I USA går dette ølet under navnet Scarecrow, og jeg ser høsten 2009 at disse flaskene, ment for det amerikanske markedet har dukket opp i butikkene lokalt. I produskjonen av Circle Master brukes ifølge bryggeriet en blanding av Plumage Archer Barley Malt, som blir spesialdyrket for bryggeriet på utvalgte åkrer, som igjen hører til Prinsen av Wales Duchy eiendommer i Gloucestershire. Fint skal det pigadø være! Ravgul farge. God fylde. Behagelige, fruktige humlearomaer. Fin bitterhet og lang ettersmak.
Jeg heller mest i den retning at bryggeriet her har rett, dette er mest en Golden Pale Ale. (I vårt vokabular må du nøye deg med ett av de to første ordene, og vi legger den da under Pale Ale ) Bitterheten og fylden er fin og avstemt, men min personlige mening er at ølet ikke når de ”høyder” en ESB skal ha.

Fiddler´s Elbow


Cardinal Pub Stavanger

Fiddler’s Elbow fra Wychwood har som sedvanlig to viktige ting på plass. Kvalitet og design. Å besøke Wychwoods hjemmeside er en ren stilstudie. Og flaskene følger alltid opp, og er en pryd i enhver bar eller pub. Litt trist for de andre i Norge at vi er alene om denne. (2009)
Ølet er klassifisert som (engelsk) Pale Ale, men er i tillegg til bygg tilsatt hvete. Hvordan CAMRA stiller seg til dette og betegnelsen ”Real Ale” vites ikke. Resultatet er noe bortimot et forfriskende sommer Ale.
Fargen er lys gyllen og ølet har et godt skum som står lenge. Duften er fruktig med
tydelig innslag av engelsk humle og eple. Hvete setter sine friske spor. I smaken kommer den røstede byggmalten mer fram, og setter sammen med humlen et perfekt punktum i form av frisk bitterhet for dette gode ølet. Perfekt humlebitterhet! Ettersmaken er som en sommerkveld…Lang, tørr, og glir sakte over.. Dette er ale i eliteserien alle som har vurdert å like ale vil like

Bishop´s Finger

Cardinal Pub Stavanger

Shepherd Neame i Faversham i Kent er Storbritannias eldste overlevende bryggeri, de har holdt på sammenhengende siden 1698, og er fortsatt familieeid.
Bishops Finger er deres sterkeste ale i helårlig produksjon, og ble brygget første gang i 1958, for å feire at maltrasjoneringen etter krigen var opphevet. Navnet skal det ha fått etter et gammelt veiskilt i form av en finger, som pekte ut veien til katedralen i Canterbury, hvor biskopen Thomas Becket i sin tid ble myrdet foran høyalteret. Biskopen ble kort tid etter sin død utropt til helgen, og Canterbury ble Englands fremste valfartssted.
Vakker og klar dypt gyldenbrun farge på ølet, med et flott off-white skum.
Aromaen har massevis av toffee og karamell, og der er også toner av malt, frukt og bakeri, hint av eik. Smaken er nøtteaktig med rikelig karamell, noe fruktig sødme, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Om alkoholprosenten på denne "Kentish Strong Ale" ikke er egnet til å imponere Cardinals mer herdete gjester, så er ølet likevel sterkere enn engelske "session ales", og virker derfor litt "råere i kantene". Jeg skal ikke benekte at dette er noe jeg har sans for ... Bishops Finger har i mange år vært en salgssuksess på Systembolaget (svenskene har derfor til og med overtalt bryggeriet til å lage en alkoholsvak"folköl-variant" i tillegg, men sånt er juks!) - så det er sannelig på tide at ølet nå finnes på Vinmonopolet, og selvfølgelig på Cardinal! Blant lokalbefolkningen i Kent har dette ølet ellers et kjælenavn: "Nun's Delight". Biskopens finger = nonnens glede. Tttttog du 'an?

Innis & Gunn Oak Aged Beer

Cardinal Pub Stavanger

Innis & Gunn Oak Aged Beer brygges av Caledonian Brew. (Scottish Courage – Scottish & Newcastle) i Edinburgh, Skottland, hvor det gjerne serveres som Cask. Vår flaskeversjon er pasteurisert og filtrert. Ølet lagres i 30 dager i utvalgte eiketønner hvorfra det langsomt tar til seg de subtile smaks og lukt stoffer som er i treet. Ølet blir tømt over på andre fat hvor modningen fortsetter i ytterligere 47 dager. Denne 77 dagers, helt unike, prosessen gir et øl med en helt spesiell karakter ved at ølets normale bestanddeler modnes og utvikles på samme måte som Whisky. Og…, ikke ”løp å sjøp” denne andre steder! (Vi importerer den selv.)
Ølet er klart og brun – gyllent med et godt skum som henger seg på glasset i fine gardiner. Unik, rik maltaroma med innslag av vanilje. (Karamellpudding). Smaken begynner ytterst på tungen med humlebitterhet forsterket av det relativt høye karbondioksid innholdet. Dette følges av en rik karamellaktig smak hvor det tydelige eikepreget og den sjenerøse doseringen av humle tar vekk det som ellers ville vært opplevd som søtt. Dette er bryggeribalanse på sitt beste. Også den typiske alkoholsmaken på et slikt sterkt øl er borte som dugg for solen. Så godt at vi bare måtte ha den til landet! Og vi har ny forsyning på gang!

Young´s Special London Ale



Young’s Special London Ale het fram til 1997 Export Bitter og er brygget med de beste råvarer. De har bla. en avtale med den ledende leverandøren av tradisjonell engelsk ale-humle; Fuggles & Goldings, om spesialleveranser av høykvalitets humle. Ølet har noe gjærrester, noe som er nødvendig for modningsprosessen på flaske. Bør derfor helles forsiktig i glasset, om du ikke som meg vil ha det fulle bildet av brygget.
Gyllen farge med godt skum. Kraftig, litt bitter aroma med hint av vanilje. God balanse mellom malt og humle som endrer seg i spennende retning ettersom ølet varmes i glasset og humlen overtar. Anbefales sterkt.

Fuller´s ESB Champion Ale

Cardinal Pub Stavanger

Fuller’s (E.S.B.) Champion Ale viser hvor mye smak det er mulig å presse inn i et øl med lavt ekstraktinnhold. (1035 Balling). Dette ølet er den sterkeste ordinære bitter versjonen i Storbritannia. ESB danner sin egen undergruppe i England, men de fleste er i kategorien Amber Ale. Fuller’s ESB kobber brunt/gyllent med en fruktig aroma, er klart mer humlepreget enn vanlig Ale, men bruken av bitterhumle er avbalansert og blir aldri overveldende. Maltsmaken er også distinkt fruktig og runder ølet godt av. Malten er godt røstet, som kommer godt fram i både farge og smak.