Amager Rye King

cq5dam.web.1280.1280


Vi gir først ordet til våre københavnske venner:
"Tilbage i maj 2010 havde vi her på Amager Bryghus besøg af en mand, som ved første øjekast kunne ligne Frank Zappas barnebarn - eller måske en ukendt lillebror til Snoop Dogg. Men navnet var dog ikke hverken Zappa eller Snoop men derimod Laffler, Mr. John Laffler fra Chicago, Illinois. John er til daglig brygger på byens førende bryggeri Goose Island, og kontakten til ham opstod, da vi tidligere på året deltog i World Beer Cup i netop Chicago. Dengang spurgte vi John, om ikke han havde lyst til at brygge øl på Amager, som jo sådan lidt er Danmarks svar på Chicago – oh well, næsten… John fik helt frie hænder og kom op med noget så sjældent som en letrøget Rugstout – derved var Amager RyeKing født. I glasset står Amager RyeKing sort som beg med et lysebrunt skum. Hele 22% af malten stammer fra rug, og vi vil godt garantere, at det kan smages. RyeKing har en fantastisk robusthed uden nogensinde at være tung, mens røgen aldrig bliver overdøvende, men i stedet tilføjer et lille pikant strejf. Bitterheden er tør og kontant og kommer fra både de ristede malte og fra Northern Brewer humlen. Vi er ret godt tilfredse med dette transatlantiske samarbejde, og er ikke et sekund i tvivl om, at du vil være ligeså, når du har smagt Amager RyeKing! Brygget af: 8 malte, havregryn, 2 humler, amerikansk overgær og det gode Amar-vand."
Vi noterer: Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum. Aroma av lakris og svart rugbrød, også kaffe og fruktig humle, bare et hint av røk. Smaken har røstet malt, kaffe og lakris, også furuaktig humle, svart rugbrød og et hint av røk. Godt øl. Blir faktisk enda bedre etter som det varmes opp litt i glasset.

Amager The Ceremonial Grain-Out

29432_0

Amager Bryghus er fortsatt et av Danmarks beste bryggerier, og The Ceremonial Grain-Out har de brygget i samarbeid med amerikanske TRVE. Stilmessig er det nærmest en saison.
Moderat disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av malt (pilsner, hvete, rug), syltetøy av kvede (en slags villpærer) og fruktig humle (Galaxy, Citra).
Sitruspreget og brusende munnfølelse. Smaken har «krydret» belgisk saison-gjær, sitrusaktig humle og noen toner av hvete. Lav bitterhet (11 IBU).

To Øl Stress Test

Stress test


Danske To Øl har brygget Stress Test, en Baltic porter, som altså er undergjæret.
Vi syntes det er litt vel mye nytt fra To Øl, og når en ikke klarer å følge med, detter en liksom av, om du forstår Happy
Men denne klarte vi altså ikke la vær å ta inn. Baltiske portere er bare snadder!
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt og mild kaffe, hint av treverk og røk.
Myk munnfølelse, lettdrikkelig for sin styrke. Smaken har en lett sødme, distinkt røstet malt, kaffe og bitterhumle, hint av treverk. Ved første gangs smaking fant jeg også hint av mørk sjokolade og lakris, ikke så tydelig nå.

Midtfyns Rough Snuff II

eeba2ffe8a6c2bf5686ea05f268f058f--unusual-names-beer-brands


I førsteutgaven av dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus ble der faktisk brukt snus, noe som førte til at ølet ble forbudt av det danske mattilsynet (men ikke før vi hadde fått vår andel på Cardinal). I Rough Snuff II er derimot alt lovlig, snusen er erstattet / etterlignet med godkjente næringsmidler, bl.a. lakris, kandissukker, rosinsirup og blæretang.
Svart farge på ølet, beige skum.
Aroma av lakris og røstet malt, hint av snus.
Smaken er ikke så utfordrende som navnet tilsier, ikke særlig søt, med minimal humle. Noe røstet malt.

Ugly Duck Foxy Brown

foxy-brown-optimized


Ugly Duck"-serien brygges hos Indslev Bryggeri i Danmark (under eget navn brygger Indslev bare hveteøl).
Foxy Brown er en brown ale, med en betydelig mer utpreget brent-karakter enn f.eks. Newcastle Brown.
Mørk brun farge på ølet. Moderat og varig off-white skum.
"Tørr" aroma av brente brødskorper og røstede nøtter.
Tørr smak med røstet malt og nøtter, brente brødskorper og ikke mye humle.

Nøgne Ø / Kissmeyer Old England IBA


Old England IBA

Nøgne Ø i Grimstad har samarbeidet med danske Anders Kissmeyer om Old England IBA. Forkortelsen IBA står for India Brown Ale – en uvanlig betegnelse, men det er ikke usannsynlig at de første India Alessom ble sendt fra England til kolonien i India hadde mye til felles med dette ølet (betegnelsen India PALE Ale dukket opp senere, da ølene ble lysere). Old England er selvfølgelig brygget med engelsk malt, engelsk humle og engelsk overgjær.
Brun farge på ølet altså, moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av lettrøstet malt, noe karamell, mørke frukter og humle med harpiks- og jordtoner. Bryggeriet nevner selv toffee, kjeks, korn og et touch av sjokolade – vi skal ikke protestere på det. Smak selv, og finn dine egne smaksnyanser i dette gode ølet!

Coisbo Harlem Break

Coisbo-harlem-break

Danske Coisbo Beer presenterer med sin Harlem Break (tidligere kalt Harlem Brown) en brown ale i en stil som nok omfatter mange gode øl, men kanskje ikke så mange som skiller ut fra mengden. Vi vil påstå at Harlem Break befinner seg i toppskiktet kvalitetsmessig, og tåler godt å nevnes sammen med «benchmark»-øl som f.eks. Nøgne Ø Brown Ale og Amager Dragør Brown. Av malt er bl.a. benyttet sjokolademalt og røkmalt.
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Behagelig aroma av fruktig (amerikansk?) humle. Noe kjeksaktig malt i bakgrunnen.
Smak av fruktig humle, karamell, lettrøstet malt og brunt brød, noe humlebitterhet i avslutningen. Godt bryggerhåndverk dette, Anders Coisbo!

Svaneke IPA (fat)

sbipa70rent(1).png

Svaneke Bryghus på Bornholm (Danmark) lager interessante øl når de våger å ta noen skritt utenfor det vanlige pils- og classic-konseptet. Den Udødelige Hest viste seg å være alt annet enn udødelig, og er nå brakt til de evige jaktmarker, i lasagneform hos en herværende butikkjede. I stedet har vi fått på Svaneke IPA, som vi tidligere har hatt under navnet "In Your Pale Face IPA", en velhumlet sak som skal få fargen tilbake i dine vinterbleke kinn. 
Vakker rødbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, fruktige og furuaktige toner. 
Meget humlepreget smak, igjen med toner av furu og fruktig amerikansk humle, med en betydelig bitterhet.

85/64 6,5% fat

Amager Commander Cody’s Calypso Club (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Igjen en knallgod IPA fra våre venner på Amager Bryghus i København. Denne gang med den nye humlevarianten Calypso som enehumle. Dette er bryggernes lettere eksalterte beretning om Commander Cody's Calypso Club, som neppe har full dekning i Star Wars-manuskriptet: "Hvor tager helte hen, når de går på pension? Tro og altid loyal overfor Republikken præcis sådan var Commander Cody. Så da Senator Palpatine gav ordre om at udføre dekret # 66, faldt det kun Cody naturligt at adlyde. Hvor ulykkelige konsekvenserne end måtte være…. 
Hvad der siden skete med kommandøren har været omdiskuteret og stærkt omstridt. Derfor er det også lidt af en sensation, at vi nu kan afsløre, at Commander Cody rent faktisk skabte sig et nyt, civilt liv. Cody flyttede til Trinidad, hvor han fik mulighed for at bruge sin opsparing på en danseklub, hvor han kunne kombinere sine to primære fritidsinteresser: stærkt humlet øl og calypsomusik. 
Commander Cody’s Calypso Club findes den dag i dag og er nok det eneste sted i Caribien, hvor du finder ægte håndværksbrygget øl i kombination med smægtende calypsotoner. Er du heldig vil du måske ligefrem kunne hilse på kommandøren i gyngestolen på verandaen, hvor han fortæller gamle skrøner om jedier og Republikkens mest storslåede tid.
Ingredienser: Vand. Malt: Pilsner, Munich, Melanoidin, Cara-pils. Humle: Calypso. Gær: UK-ale."
Som vanlig har vi gjort oss våre egne og nesten edruelige smaksnotater:
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av Calypso-humle, toner av tropisk fruktblanding.
"Smooth" munnfølelse. Smaken har middels søt malt, fulgt av distinkte toner av humle, tropiske frukter og furu, med en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken. Enda en vinner fra Amager!

88/74 7,4% fat

Amager The Days Of Barley And Roses (Niepoort Edition)

Cardinal Pub Stavanger

En helt ny batch med barleywine fra våre venner på Amager Bryghus i København – og siden The Days of Wine and Roses både var en hit bl.a. med Frank Sinatra, samt navnet på et rockealbum fra gruppa The Dream Syndicate, var et naturlig navn på en barleywine selvsagt The Days of Barley and Roses. Den Niepoort Edition som vi har fått har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Niepoort portvin. Cardinal er blant de aller første pubene som har denne, bare dager etter lanseringen på Copenhagen Beer Celebration (CBC). Vi gir ordet til bryggerne selv: «På det seneste har vi eksperimenteret en del med dobbeltmæskning – altså, at lave en øl på øl. The Days Of Barley And Roses er netop sådan en dobbeltmæsket øl. En fyldig og ganske potent maltbase er kombineret med en ikke alt for voldsom tilsætning af amerikansk Cascade-humle – for det var aldrig meningen, at dette skulle være et humlemonster. Og så lod vi det hele hvile fredeligt på et Niepoort portvinsfad i 11 måneder, hvilket efterlod et tydeligt men ikke overdøvende aftryk af egetræ. Dette er i udpræget grad en sidde-og-nyde-øl, en af den slags øl som er til stille eftertanke og refleksion – ikke til at hælde i halsen som fadbamser! Øllen er ikke opkaldt efter en film men efter et rockalbum. Ved du hvilket?»
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk aroma av portvin, eik, rosiner og tørkede fiken, hint av fruktig humle.
Søt smak, distinkte toner av portvin, eik, rosiner og andre mørke tørkede frukter, moderat humle. En nydelig «snopeøl» til å nyte langsomt!

85/43 10% 50cl

Amager Arctic Sunstone

Arctic_SunStone_170px

Amager Bryghus i København har brygget en hel batch med salgssuksessen Arctic Sunstone bare for oss på Cardinal. Ølet har navn etter vikingenes myteomspunne "solstein", antagelig en slipt bergkrystall, som gjorde det mulig for dem å bestemme solens posisjon selv i overskyet vær. Dette gjorde naturligvis navigasjonen til sjøs lettere. Forhåpentlig klarer DU greit å navigere til Cardinal for å gjenoppleve dette ølet.
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Vidunderlig aroma av blandede tropiske frukter.
Relativt lett i kroppen. Smaken flommer over av fruktig humle, men ølet er ikke for søtt. Toner av tropiske frukter, sitrus og furu. En vinner!
Her er bryggeriets egne ord om saken: "Solstenen er særdeles omdiskuteret blandt lærde arkæologer. For havde vikingernes navigatører virkelig et sådant redskab, der kunne afgøre hvad der var øst, og hvad der var vest - selv på en overskyet dag? Det har vi valgt at tro på! Her mange år senere var en solsten dog ikke nødvendig, da Amager Bryghus blev invaderet fra vest af noget som I udpræget grad lignede amerikanske efterkommere af vikingerne. Chris Boggess og Barnaby Struve fra Three Floyds Brewing i Munster, Indiana ankom ikke med skumle motiver om hævn men derimod med en meget højlydt King Diamond på deres bærbare mp3-afspiller. Dette var ikke en dag til slagsmål eller hævndrab men til ølbrygning. Og brygget det blev der. Den bløde og nærmest skræmmende letdrikkelige Arctic SunStone er beviset på, at selv vikingekrigere kan have en mere blid og imødekommende side. Ingredienser: Malt: Pale, Münchener og Melanoidin. Humle: Tomahawk, Citra, Centennial, Simcoe. Gjær: UK-ale."

98/100 6% 50cl

Amager Fælled

Cardinal Pub Stavanger

Amager Fælled er et stort og nesten uberørt naturområde i kort avstand fra København sentrum. Her finner du dådyr, hare og andre dyr, og et usedvanlig rikt fugleliv. Det var naturlig for Amager Bryghus å oppkalle sitt mest "folkelige" øl, en golden ale med moderat alkoholstyrke, etter dette naturområdet. Her er bryggeriets egne ord om saken: " Fuldkommen uberettiget refereres Amager ofte til som ”lorteøen”, men, men, men – intet kunne i dag være længere fra virkeligheden. Her på øen er vi nemlig velsignet med Amager Fælled, et skønt stykke natur med et fantastisk dyre og fugleliv. Faktisk er der intet andet sted i Europa, hvor man har så store åbne vidder i nærheden af en storby. Og nu tilmed med en metro der tager dig næsten direkte ud i fuglesangen. Amager Fælled har en fortid som både henrettelsesplads og terræn for afprøvning af militærvåben, men i dag støder du næppe på noget mere kontroversielt end motionister, fuglekiggere, små purke i korte bukser og så måske en håndfuld borgere, der dyrker nøgenheden….og lidt til! Og når du besøger dette rustikke paradis, så gør det gerne med denne gyldne ale fra Amager Bryghus i cykel- eller metrokurven. Med sin rene malt- og honningsødme og sine blide og blomstrede humletoner er den som skabt til at slukke tørsten herude i Amagers frie og smukke natur."
Våre smaksnotater:
Svakt disig gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av nyslått gress, blomster og honning.
Forfriskende smak, ikke for søt, med moderate florale (hylleblomst) og sitrusaktge toner, subtil humle, hint av honning, lav bitterhet (bare 14 IBU). Jo, jeg vet at lav bitterhet var noe av intensjonen med dette ølet, men tror nå fortsatt at LITT mer bitterhumle ikke hadde skadet. Men som det er, er det et øl vi trygt kan anbefale for de av våre gjester som ikke liker mye bitterhet, samtidig som det er så godt at også entusiastene villig lar seg forfriske.

Amager Forårsbryg

Cardinal Pub Stavanger

Da får de københavnske bryggerne i Amager Bryghus ordet først: "Når solstrålerne bliver lange nok til at nå skovbunden og erantis og krokus begynder at pible frem, og når de unge piger på cykelstierne med deres mere begrænsede påklædning begynder at udgøre en trafikrisiko for hormonboblende unge mænd med øjnene alle andre steder end på trafikken, ja SÅ ved du, at det atter er blevet forår over det ganske land. For ølelskerne er det blevet tid til at lade de tunge og mørke øl blive stående i ølkøleskabet og i stedet kigge efter lidt lettere og forårsbebudende øltyper. En sådan øl er Amager Forårsbryg, en Bière de Garde af type, som er fuld af krydrede blomster- og pollentoner. Rig på malt med toner af karamel og så en tør humling, der sikrer at der ingenlunde går sødsuppe i den. Bière de Garde betyder jo egentlig ”øl til at gemme”, men hul i det siger vi på Amager, for vores forårsbryg skal drikkes her og nu – du kan garanteret ikke lade være. Skål for foråret og for lysets komme."
Vi noterer:
Svakt disig gylden farge på ølet (det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert), moderat til lavt hvitt skum.
Sterk floral og urteaktig aroma, herlig.
Forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, urteaktige og florale toner gjennom det hele, en moderat men distinkt humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. Et virkelig vellaget øl - og vi kjenner ihverfall én som kommer til å ha dette som sitt favorittøl utover våren og sommeren ....

78/86 6,5% 50cl

Beer Here Malus Pater

Cardinal Pub Stavanger

"Ugudeligt forførende quadrupel" er stilbetegnelsen på Malus Pater fra den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here. Bryggingen har han utført hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og etiketten på ølet er et kapittel for seg selv ... Her er Christians egne ord: "I trappist-munkeklostrene bryggede man under fasten ekstra stærk og god ale for at holde sulten stangen. De liflige dråber på tom mave kombineret med den megen lediggang førte af og til at mindre standhaftige medlemmer af ordenen hengav sig til mere jordiske excesser. Disse gik under betegnelsen “Malus Pater” - den dårlige fader. Med denne trappistinspirerede ale har du nu selv muligheden for at give dig tilsvarende hen. Og husk: Gud ser alt, men han sladrer ikke!" 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat kremig beige skum.
Meget maltpreget aroma og smak, massevis av karamell, toner av mørke tørkede frukter og melasse. Snop dette, ja - og det er ingen skam å dele flasken på to personer!

95/78 10% 50cl

Beer Here Angry Hops

Cardinal Pub Stavanger

Dette er hva danske Christian Skovdal Andersen, bryggeren bak Beer Here, har å si om ølet sitt: «Angry Hops er en dobbelt-IPA brygget med amerikansk Centennial humle, der rammer dig på næsen som en knytnæve med noter af citrus, fyrnåle og græs inden den med styrken fra 100 bitterenheder gi’r dig en svidende uppercut i svælget.» Akkurat!
Vi har notert:
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av furu- og gressaktig humle, noen fruktige toner også.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med et intenst humleangrep på smaksløkene fra begynnelse til slutt. Furunål- og grapefrukttoner i massevis, meget bitter ettersmak. Så da vet du hva du går til!

95/70 8% 33cl

Beer Here Rocketfuel India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Vi gir straks ordet til den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here: "Rocketfuel IPA brygges til Copenhagen Suborbitals – Europas mest ambitiøse private rumfartsorganisation der har som mål at sende en dansker i rummet med en hjemmebygget rumraket og udelukkende med hjælp fra private midler og frivilligt arbejde. Det er seriøst arbejde – som kræver man også holder seriøst fri – gerne i selskab med denne kraftigt humlede IPA, der med sin tørre finish og behagelige bitterhed er perfekt til at skylle raketrøgen af drøbelen. Læs mere om Copenhagen Suborbitals og vores arbejde for at putte Danmark på verdenskortet som rumfartsnation: www.copenhagensuborbitals.com. Malt: Maris Otter, Munich. Humle: East Kent Golding, tørhumlet med Amarillo. Havre flager, sukker. Brygget ved De Proef Brouwerij i Belgia."
Våre smaksnotater:
Disig gul farge på ølet,moderat hvitt skum.
Aroma av gress- og urteaktig humle, hint av grapefrukt og krydder.
Distinkt urteaktig og krydret middels tørr smak, middels bitter avslutning. Slett ingen dårlig IPA dette!

Det Lille Bryggeri Imperial Stout 2014

beer_159312

Det Lille Bryggeri i Danmark er kanskje lite, men de er store både i breddeutvalg og kvalitet. De brygger i Ringsted på Sjælland, men har bryggeriutsalget sitt i Viby, om du skulle være på de kanter. Det er Roskilde Øl som eier bryggeriet. Vi på Cardinal har ambisjoner om å kunne tilby et skiftende utvalg av noen av deres beste øl. Deres Imperial Stout synes å skifte oppskrift for hvert år, og 2014-utgaven er brygget med en dose fikenpuré, foruten svært rikelige mengder av de vanlige ølingrediensene. Resultatet er et heftig øl på hele 10,2%, velegnet for langsom nytelse ved kjellertemperatur. 
De har brukt hele 8 forskjellige typer malt, og humletypene er amerikanske Chinook, Simcoe, Amarillo og Columbus. 
Beksvart farge på ølet, høyt brunt skum. 
Aromaen har toner av mørk malt, tjære, treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, meget tjæreaktig og røstet, toner av salt lakris, sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Hint av sitrusaktig humle og mørke tørkede frukter. Bitter og salt avslutning. Mektige saker!

na 10,2% 50cl

Det Lille Bryggeri Humlemord 8 Love For Hops,

Cardinal Pub Stavanger

Det Lille Bryggeri på Sjælland briljerer med sin ølserie Humlemord, hvor ølene er så velhumlede at det angivelig ligger på grensen til drapsforsøk. Nåvel, Humlemord-navnet er nok en betydelig overdrivelse, men at ølene er velhumlede, er der knapt noen tvil om. Vi har i denne omgang tatt inn varianten 8 Love for Hops. Og den gjør ikke skam på navnet! Ølet har en original gravity på 1072 og en final gravity på 1010, mens bitterheten er på hele 107 IBU. Humlevariantene er amerikanske Warrior, Summit og Amarillo. Ølet er selvsagt ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge på ølet, bare svakt disig. Moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle (appelsiner, tropiske frukter).
Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkt humle gjennom det hele, fruktig først, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Jovisst, her er det «love for hops», men morderisk er det ikke.

73/22 8,2% 50cl

Coisbo Astoria Black

Cardinal Pub Stavanger

Den danske bryggeren Coisbo leier vanligvis bryggerikapasitet hos Ørbæk Bryggeri, så også med Astoria Black, som er en imperial stout. Astoria Black forsøker på ingen måte å sette ekstremrekord innen denne kategorien, men er likevel en av de triveligste stouts jeg har smakt.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum – flott!
Behagelig røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av einerbær (siden bryggeren først nevner det) og lakris.
«Smooth» munnfølelse. Smaken er også myk og behagelig, ikke for søt, ikke for tørr, men mangler slett ikke karakter – igjen møter du røstede toner av kaffe, sjokolade og lakris, med anstendig humle og et hint av einerbær. Alt er nydelig balansert. Dette er det beste ølet jeg har smakt fra Coisbo så langt.

94/44 7,2% 50cl

Coisbo Brooklyn Fall

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo har her vært på Ørbæk Bryggeri og brygget med røkmalt. Resultatet er Brooklyn Fall. 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av røkt kjøtt, røkt fisk og støv.
Tørr og "støvet" smak, røkt malt med bare et hint av sjokolade. Vel, dette er ikke et øl helt etter min smak, men der er flere som liker det bedre enn jeg gjorde. Du, kanskje?

66/44 6,2% 50cl

Coisbo Urban Haze

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo er en tidligere politimann som fant ut at det er morsommere å brygge øl. Siden han ikke har eget profesjonelt bryggeri, så leiebrygger han vanligvis ølene sine hos Ørbæk Bryggeri. Urban Haze er brygget med en dose hylleblomst. Aromahumle er engelske Challenger. 
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av hylleblomst og fruktig og urteaktig humle.
"Smooth" smak, hylleblomst og malt med toffee-toner først, humle med jordtoner i avslutningen. En OK øl, som ikke er spesielt utfordrende.

63/75 5,3% 50cl

To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA

Cardinal Pub Stavanger

Sterkt og godt øl med langt navn – de to danske nomadebryggerne i To Øl har begått en «Black Imperial India Pale Ale» som ikke ligger langt fra en imperial stout. Åstedet er som vanlig De Proefbrouwerij i Belgia. Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA er bl.a. tilsatt en dose fransk presskannekaffe.
Svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk aroma av røstet malt, kaffe og fruktig og furuaktig amerikansk humle, hint av sjokolade og lakris.
Varmende og myk munnfølelse. Den middels søte smaken har de samme elementene som aromaen – mektig, kraftig, distinktiv og «smooth» på samme tid. Røstet ettersmak med kaffe og bitterhumle. Ingen lettvekter dette, men kjempegod!
 

To Øl Reparationsbajer

Cardinal Pub Stavanger

To Øl Reparationsbajer reparerer det meste – med god hjelp av humletypene Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin. De to danske nomadebryggerne i To Øl har som vanlig utført bryggingen på De Proefbrouwerij i Belgia. Stilmessig klassifiserer vi Reparationsbajer som en American pale ale. Ølet ble belønnet med gullmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival.
Uklar oransje til brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk og newzealandsk humle, noen toner av krydder, urter og furu også.
Smaken er distinkt humlepreget og forfriskende, ikke for søt, med fruktige og harpiksaktige toner. Godt øl! Smaker bra selv når du ikke har noe å reparere.

96/98 33cl 5,8%

To Øl Grenadier

Cardinal Pub Stavanger

Grenadier fra de to danske nomadebryggerne i To Øl har de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Ølet er brygget med kun én malttype (sannsynligvis pilsnermalt), og dobbelthumlet med Amarillo og Tettnanger. Det er gjæret med belgisk tripel-gjær, og har fått sitt særpreg gjennom tilsetning av granateple.
Uklar grålig-gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt fruktig aroma av granateple og Amarillo-humle, «krydret» belgisk overgjær også.
Smaken har en tydelig fruktig syrlighet fra granateple, fulgt av «krydret» gjær og en småskarp bitter avslutning. Alkoholen er godt skjult. Friskt og godt!

76/58 33cl 9,1%

To Øl Hibernate

Cardinal Pub Stavanger

De to danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært hos De Proefbrouwerij i Belgia – resultatet er Hibernate, et sommerlig øl beregnet til å gjennomleve overvintring. Bryggerne selv kaller det «a Belgian wheaty cream ale».
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av krydder og fruktig overgjær, også sterke toner av sitrus og humle. Meget forfriskende – der er knapt noe behov for å gå i dvale om vinteren, hvis du har slikt øl i huset!

91/98 33cl 6%

Beer Here Harwood Brown Porter (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen) kan vi nå by på Harwood Brown Porter, en hyllest til den noe obskure Ralph Harwood, London-bryggeren som rundt 1720 skal ha vært opphavsmann til ølstilen porter. Selve bryggingen har Christian som så mange ganger før utført på De Proefbrouwerij i Belgia. Men mens det er humlen som inntar førersetet i de fleste av hans øl, viser han her et kunstverk av maltkvaliteter.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et kremig lysebrunt skum.
Meget maltpreget aroma, med toner av melasse, mild kaffe, sjokolade og lakris.
Deilig maltpreget smak, med de same elementene som i aromaen, men ikke for søt. Noe humle med jordtoner er merkbar, men bitterheten er lav. Et fint eksempel på denne ølstilen!

97/99 8%

Ugly Duck Miami Vice

Cardinal Pub Stavanger

Enda et øl som vi har importert selv, og som har solgt i rekordtempo før vi rakk å fortelle noen om det (vel, «jungeltelegrafen» er tydeligvis i virksomhet). Men vi skal forsøke å få tak i mer!  Ugly Duck Brewing Company er et av de etter hvert utallige danske «nomadebryggeriene», og blir skamrost for sin kvalitet av forbrukerorganisasjonen Danske Ølentusiaster. Ølet Miami Vice (en American pale ale) har de som vanlig brygget hos Indslev Bryggeri. Som navnet røper er det brygget som en hyllest til TV-serien Miami Vice, som gikk mellom 1984-1990.
Rav farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle (Citra og Cascade), med sitrus og tropisk frukt i massevis, noe furu også.
Ganske myk og «smooth» munnfølelse, behagelig å drikke – men har likevel en distinkt humlepreget smak gjennom det hele, igjen med tropisk frukt, grapefrukt og furu, tilstrekkelig malt men ikke for søt. En fin bitterhet i ettersmaken. Jolly good!

87/88 33cl 4,8%

To Øl Dangerously Close to Stupid

132_lz1b1407

Danske "nomadebryggere" alias "fantombryggere" (= bryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre) har de siste 10 årene blitt et eget begrep i bryggeriverdenen. Bak det litt forvirrende navnet To Øl står to tidligere elever av Mikkel Borg Bjergsø, mannen bak Mikkeller. ("Nei, eg skulle bare ha ei øl. Fra To Øl!") De har allerede fått mye ros for kvaliteten på sine produkter, og noen av ølene deres vil i tiden framover finnes på flaske på Cardinal, og fra tid til annen på fat.
Dangerously Close to Stupid er en imperial / double IPA, og navnet antyder at om bryggerne hadde funnet på å bruke ENDA MER humle i dette ølet, ville det ikke vært morsomt lenger - bare tåpelig. Nå er det bare DEILIG!
Meget uklar gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle (med et hint av kåt hankatt, som det skal være), søtlige toner av appelsiner.
Meget humlepreget smak - og heldigvis inkluderer dette hele bredden av humle-smakstoner, ikke bare bitterheten (den er selvsagt også tydelig til stede, men er ikke helt ekstrem). Fruktige og furu-/harpiksaktige toner igjen. Ikke for søt. En sikker vinner hos IPA-fansen!

To Øl By Udder Means

beer_199224

De talentfulle danske "nomadebryggerne" i To Øl står bak stouten By Udder Means, navnet er ikke bare uttalen av uttrykket "by other means" - udder er engelsk for "jur", og da vet du at der er kyr involvert. Nærmere bestemt laktose (= melkesukker) - en vanlig tilsetning i sweet stouts, da melkesukkeret (i motsetning til maltsukkeret) ikke spises opp av gjæren, og dermed gir fylde og en behagelig sødme til ølet. Men tro nå ikke at det er noe klissensøtt øl du møter, laktosen er tilsatt med  vett og forstand,  i nøye avmålt mengde.
Beksvart farge på ølet, høyt og flott brunt skum.
Røstet aroma, toner av kaffe, treverk, mørk sjokolade og lakris.
"Smooth" smak, med en god men moderat sødme fra laktosen. Moderat røstede toner av mild kaffe og sjokolade, et hint av lakris i bakgrunnen. Bra (amerikansk?) humle i avslutningen. Ettersmaken har toner av humle og treverk. Et behagelig øl å drikke!

To Øl First Frontier IPA

beer_136631

En höjdare fra danskene i To Øl er First Frontier IPA. Vi smakte den første gang på Copenhagen Beer Festival i 2011, og ble begeistret - så når den norske importøren Strag nå har skjønt at det norske markedet etterspør mer enn bare mainstream-øl, måtte vi naturligvis følge opp.
Lett disig dypgylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av amerikansk humle (
Warrior, Simcoe og Centennial), fruktige og furuaktge toner.
Smaken er også dominert av de nevnte fruktige humlevariantene, men er ikke for ekstrem. Merkbar malt med litt karamell balanserer smaken fint. Meget bra!

Beer Here Hoptilicus (fat)

1207

Også på fat fra i dag: Beer Here Hoptilicus, 9%, stilmessig plassert i sekkeposten American Strong Ale.
Vi innleder med hva den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si om ølet (som han har brygget hos Søggaards Bryghus i Aalborg): "Som en rasende drage vil Hoptilicus med malttunge skridt hensynsløst trampe ind over din tunge, hærge dine sagesløse smagsløg med heftige 80 IBU humlebitterhed, hvorefter den udspyr flammende alkohol over din drøbel og din krops mest sårbare bløddele.
Brygget af obskøne mængder pale ale malt, rigeligt med karamelmalt, en smule black malt for farvens skyld, samt det fineste lollandske enkelt-marks roesukker. Maltprofilen er balanceret af den citrale og frugtige Centennial humle og den lidt skarpe, fyrnåleagtige Chinook humle. Resultatet er en stærk, men letdrikkelig ale, der både kan nydes af ballonglas med ristet rugbrød og stærk ost eller i festligt lag med vennerne (med 9% alkohol, kan det dog godt risikere at blive en kort aften)."
Dette er våre egne notater: Uklar mørk brun farge på ølet, digert off-white skum. Aromaen har behagelige toner av humle med sitrusfrukt og furu, på en bakgrunn av malt, litt karamell og brunt sukker, til og med et hint av eik. Smaken har tydelig preg av humle, med mer furu enn frukt, men også med en moderat men fin sødme av malt, igjen med et hint av karamell og brunt sukker. En fast bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen. Det er bare å gratulere Christian med enda et vellykket øl - og enda mange flere skal det bli på Cardinal!
 

Refsvindinge Ægte Dansk Skibsøl

den356

"Skipsøl" var et viktig begrep i seilskutetiden, og det første registrerte norske kommersielle bryggeriet (utenom små vertshusbryggerier og gårdsbryggerier) var et skipsølbryggeri, på slutten av 1700-tallet i Christiania. Arbeidsbetingelsene for seilskutemannskap i den dansk-norske handelsflåten var jevnt over harde, men blant de godene de ubestridt hadde krav på var et visst antall liter skipsøl pr. dag. Med et hardt fysisk arbeid var det jo rimelig at mannskapet ble svært tørste, men siden de straks etter ølinntaket kunne risikere å bli kommandert til topps i riggen, var det også viktig at ølet ikke var for sterkt. Til gjengjeld var ølet smaksrikt, da det vanligvis var brygget på 100% røkmalt, som man antok bidro til å gjøre ølet mer holdbart. Ægte Dansk Skibsøl fra Bryggeriet Refsvindinge på Fyn er det siste overlevende ølet i denne tradisjonen (der finnes noe få andre danske skibsøl også, men de er sterkere, og dermed ikke historisk korrekte). Bryggeriet røker sin egen røkmalt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart (her har bryggeriet "juksa litt", og gjort fargen mørkere ved å tilsette noe sukkerkulør ogsåWinking. Moderat til lavt lysebrunt skum.
Sterk aroma av røkt malt, røkt kjøtt, bål og tjære.
Tynn og svakt syrlig munnfølelse, men forfriskende. Smaken dreier seg bare om røkt malt fra A til B, og er temmelig tørr. Høyst drikkelig, og en interessant opplevelse, synes vi - men samtidig må det innrømmes at dette IKKE er et øl som alle vil like, noen hevder til og med at det er det verste ølet de noensinne har smakt! Men siden vi allerede har fått et velhumlet lettøl fra Lervig (J
ohnny Low), var det liksom på tide med et røkt lettøl også ... Liker du det, er det kanskje aktuelt å søke om å bli frivillig mannskap på Anna af Sand (eller på Wyvern, hvis de bare får fisket den opp igjen fra bunnen av Østersjøen). Og liker du det ikke, vel -  så skyld på vår rabiate importør Sigmund! 

Wiibroe Porter Imperial Stout

images-2

Det er en myte at Carlsberg-konsernet bare produserer kjedelige lyse lagerøl. Men den myten er det dessverre de selv som har forårsaket, ved å gi de bedre øltypene minimalt med oppmerksomhet. Wiibroe Porter Imperial Stout er en såkalt Baltic porter, altså den undergjærede varianten som ble vanlig i østersjølandene, som et svar på britenes imperial stout. Wiibroe-bryggeriet lå opprinnelig i Helsingør, men ble kjøpt opp av Carlsberg og nedlagt (hørt den historien før?) – varemerket består imidlertid fortsatt. Vi har lenge uttrykt ønske om å få dette og andre kvalitetsøl fra Carlsberg i vårt utvalg, men har stort sett talt for døve ører. Til slutt ble vi såpass irriterte at vi kjøpte en kasse til vanlig butikkpris i Danmark (og fortollet den i Norge, selvsagt), bare for at våre mest ihuga entusiaster skulle få smakt den. Nå har vi bare noen få flasker igjen, men vi satser på å ta inn mer som egenimport, og da til engrospris.
Svart farge på ølet, moderat kremig lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, karamell, kaffe, sjokolade og lakris, hint av eik og mørke tørkede frukter.
Røstet smak, mørk malt og kaffe, hint av lakris og mørk sjokolade. Berre lækkert!

Amager No Rice & Curry

1871

Når våre venner på Amager Bryghus i København kommer med nye øl, er vi straks ute med våre små pølsefingre og sikrer oss vår del av godsakene. No Rice & Curry ble sluppet i mai, og noen kasser gikk da selvsagt rett i vår bestilling.   Dette er en «India Pale Lager», brygget bare på pilsnermalt, og med humletypene Amarillo, Cascade og Citra. Vår indiske lagermedarbeider Rahul (som desperat forsøker å holde orden på stadig nye øl) smilte lettere oppgitt da No Rice & Curry kom i hyllene … Tror ikke engang vi forsøker å oversette for ham de danske bryggernes overstadige ølbeskrivelse (som saklig sett bare er lunt dansk vrøvl):

«I starten af 1900-tallet udvandrede Dragør-drengen Didrik Crappe til Trankebar for at etablere koloniens første sildemelsfabrik. Gennem hele sin opvækst i Dragør var Didrik tre gange ugentligt blevet fodret med sin mors Boller i Karry, der var krydret så gevaldigt, at den stakkels dreng ganske fik ødelagt sin fordøjelse. Nogle historikere mener, at sildemelet blot var et påskud for at Didrik kunne flygte fra sin mors bollegryder. Ifølge myten stod Didrik naglet til forstavnen, på den damper, der tog ham bort fra sit ellers elskede Dragør, og her – med en kæk Øresundsbrise i sit hår – skulle han have råbt ordene: ”Aldrig mere skal en karrybolle passere dette svælg”. Hjulpet af det gode lokale Trankebarske Lagerøl fik den unge mand atter styr på sin fordøjelse. Faktisk endte han med selv at etablere et bryggeri, hvis øl var så smagfuldt, at rygtet om det nåede helt tilbage til Danmark. Måske var sildemelet den unikke, hemmelige ingrediens, som alle talte om. Nuvel, snart sejlede dampere i rutefart fra Trankebar til Dragør udelukkende ladet med Fredriks gode øl. Således var India Pale Lager født.»

Nåvel, kanskje best å holde oss til våre egne smaksnotater:
Disig lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
HERLIG humlepreget aroma, med sitrusfrukt, tropiske frukter og furunål.
Lett i kroppen, meget humlepreget smak med toner av sitrus og furu, rimelig bitter avslutning. NØYAKTIG det jeg trengte på en glovarm sommerdag!

Amager The Sinner Series Envy

AmagerSinnerEnvy

Da får dere endelig det siste ølet i københavnske Amager Bryghus sin serie om "De syv dødssyndene". Envy (= misunnelse), en IPA,  er den aktuelle synden, og som vanlig gir vi først ordet til bryggerne selv:

"Det siges at Kain dræbte sin bror i ren og skær misundelse. På Amager Bryghus mener vi måske nok, at drab er at gå lidt for vidt. Men vi indrømmer at vi er misundelige. Misundelige fordi vi ikke var de første til at brygge den øltype, som vi beundrer mest: en sprød og humlet West Coast IPA. Vi slår altså ikke nogen ihjel, fordi vi ikke var de første til at komme på idéen, i stedet vil vi gerne præsentere ”Envy” – vores bud på denne øltype. Vi er ydmyge – og dog misundelige. 
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ... "


Lys gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig, gressaktig og furuaktig humle.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, ikke særlig søt, med en overveldende mengde furu- og harpikspreget humle, og en massiv og skarp bitterhet i avslutningen. 

Amager Hr. Papsø in Black

2aaf2440f365c49c1dcfaa0bf6b8671a_640x640

En av verdens mest aktive ølratere er vår venn Henrik Papsø, som etter en lang yrkeskarriere i dansk TV 2 nå er ansvarlig for PR og eksportmarkedet hos Amager Bryghus i København. Hans ølrating nr. 25000 "måtte" bryggeriet bare feire med en såkalt Black IPA, Hr. Papsø in Black. Dette er hva bryggerne selv har å si:

“Jeg anmelder – derfor er jeg til”. Disse få ord af tvivlsom valør har gennem mange år været selve drivkraften bag Hr. Papsø. I årevis rejste han nært og fjernt til eksotiske steder som Onetaka, Windischeschenbach, San Diego – ja selv til Køge – i hans konstante søgen efter den hellige gral: den perfekte øl. Det, som startede som en måde at fordrive ventetiden på for 25 år siden på et vandrerhjem i Newcastle, mens han var romantisk stærkt involveret i en helt særlig pige, skulle siden gå hen og blive en livslang lidenskab, hvor han simpelthen bare måtte anmelde enhver øl, han mødte på sin vej. Med sin trofaste følgesvend – Mr. Pink – og sit sæt af guldbelagte smage glas i fingerbølstørrelse – har Hr. Papsø nu nået hele 25.000 anmeldelser på verdens mest velestimerede ølanmeldeseshjemmeside www.ratebeer.com . Og det skal naturligvis fejres. Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Pilsner, Dehusked Chocolate, Cara-Hell og Cara-Aroma. Humle: Simcoe og Sorachi Ace. Gær: US Ale."

Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skuum.
Herlig aroma av fruktig humle, på en bakgrunn av røstet malt med kaffetoner.
Humlepreget og røstet smak også, fruktige og harpiksaktige toner, kaffe og hint av mørk sjokolade. En solid bitterhet i avslutningen, nesten medisinsk i ettersmaken. Et øl som Hr. Papsø kan være stolt av! 

Thisted Økologisk Hyllie (fat)

IMG_2580

Da danske Thisted Bryghus i år endret oppskriften på sin Hyllie til bare å omfatte økologiske råvarer, tilsatte de også noe økologisk eplesaft til ølet. Resultatet er et sommerøl av pilsnertype med et visst preg av cider. Det er ellers brygget med hylleblomster (Hyllie = øl med hyll i - ttttog du 'an?). 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk pilsneraroma, bare hint av hylleblomst og eple, et streif av smørmalt.
Frisk og fruktig "sommer"-smak, noe fruktsyrlighet, tydelige toner av eplejuice, bare hint av hylleblomst, meget moderat humle. En god og lett sommerforfriskning!

Amager Kåååd

Amager-Bryghus-Kåååd-450x538

Vi går straks til den overstadige og vårkåte ølbeskrivelsen fra de glade københavnske bryggere på Amager Bryghus:

«Kast mørket af dig, slip gækken løs og byd lyset velkommen! Så enkelt kan budskabet i vores forårs-IPA ”Kåååd” opsummeres. Ikke mange ved dette, men en hel generation af Kobe-kvæg opfodres et hemmeligt sted på Amager med den mask, der bliver til overs fra vores ølproduktion. Da disse - verdens lykkeligste køer - åd masken fra lige netop denne øl, brød de ud i et jubel-muuh så højt, at det kunne høres helt inde på Rådhuspladsen. Køernes efterfølgende forårskåde bukkespring kom op i en højde så stor, at de lykkelige køer forcerede enhver indhegning og fortsatte dybt ind på Kalvebod Fælled. Siden har ingen set dem. Og hvad de laver derinde, kan vi kun gisne om... Men akkurat som Amagers hemmelige – og lykkelige - Kobe-kvæg, vil du kære livsnyder med garanti, bryde ud i spontan forårskååådhed, når du indsniffer den vederkvægende duft af frisk aromahumle, som Kåååd er pakket med. Tillykke med foråret – og gør nu ikke noget, som vi ikke ville have gjort...  Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner-, Münchener-, Cara Pils og Melanoidin malt. Humler: Herkules, Tomahawk, Summit, Chinook, Simcoe, Centennial, Amarillo og Cascade. Gær: en amerikansk overgær.»

Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Attraktiv aroma av fruktig amerikansk humle, også toner av gran.
Den middels tørre smaken er dominert av amerikansk humle gjennom det hele, fruktig først, så harpiksaktig, og med en skarp bitterhet i avslutningen og ettersmaken. En solid IPA dette her – kåtskapen lenge leve!

Beer Here Wicked Wheat (fat)

beer-here-wicked-wheat-hoppy-wheat-beer-belgium-10562186

En knallgod nyhet på fat nå også:
Wicked Wheat fra danske Beer Here (brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia). Dette er hva bryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si:

"When most people think of wheat beer they think of German
hefeweizen or the Belgian witbier, which are soft and cuddly beers. This is not the case with Wicked Wheat, which is a light bodied summer ale showcasing the smoothness provided by German wheat malt, but without being afraid to sharpen its claws on your taste buds with abundant amounts of American Citra hops. Tasting notes: Pale yellow and cloudy with a bright off white head. Intense aroma of elderflower and citrus leading to a light bodied smooth palate with bready malt and crisp bitterness." Dermed er vel det meste sagt, men her er nå Sigmunds smaksnotater:

Disig gylden farge på ølet, moderat kr emig hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av sitrusfrukt og tropiske frukter (= curacao-appelsinskall og Citra-humlen, antar jeg), hint av hylleblomst.
Smaken er hvetepreget men ikke gjærpreget, igjen med sterke toner av sitrusfrukt og humle, hint av furunål og koriander. En veltilpasset og fast bitterhet i avslutningen (angivelig bare 25 IBU, men virker som mer). Meget bra saker - og UTROLIG bra til å være et øl med "vanlig pilsstyrke".

Thisted Weisse Økologisk

4816

Hveteøl får vi visst aldri nok av på Cardinal. Danske Thisted Weisse Økologisk, som vi har importert selv,  er brygget av like deler økologisk hvete- og byggmalt. Bunnfallet bør av smaksmessige hensyn være med i glasset, noe som best oppnås ved at flasken rulles før den åpnes.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk hefeweizen-aroma av overmodne bananer og kryddernellik, noen mer «parfymerte» toner også.
Forfriskende smak, igjen typiske hefeweizen-toner av banan og kryddernelik, hint av sitrus-syrlighet, middels søt, lav bitterhet.
Et «sommerøl» som vi med glede drikker hele året!

Amager Double Black Mash Imperial Stout

beer_211630

Her gir vi igjen ordet først til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus:

"Tag noget godt – og gør det endnu bedre. Det er filosofien bag Double Black Mash. Denne voldsomme Imperial Stout var såmænd rigeligt stor og potent nok i sig selv allerede efter første mæskning. Men vi tænkte, hva’ pokker – lad os give den en tur mere. Så vi mæskede urten ind i endnu en omgang malt og fordoblede alt, som i forvejen var godt - og gik efter noget storladent. Det her er en saftig sag uden nogen for for sukker tilsat. Det er ren malt – og ikke så meget pjat. Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner, Pale, Münchener, Roasted Barley, Cara-hell, Melanoidin, Light chocolate, Cara-aroma, Crystal og Black, Humle: Cascade og Chi nook, Gær: US Ale."

BEKSVART farge på ølet, høyt mørkebrunt skum - dette er et av de mørkeste øl jeg noensinne har sett.
Herlig røstet aroma, mørk sjokolade i massevis, også kaffe og treverk.
Tungt røstet smak, også søt og maltpreget. Rikelig med søtet espresso-kaffe, mørk sjokolade og karamell. En solid røstet og humlet bitterhet i avslutningen. Noen vil sikkert synes dette ølet er for mektig, søtt og fyldig - dere andre vil synes dette er REINT SNOB. Det er lov (og kanskje også fornuftig) å dele flasken på to personer.

Grauballe Enebær Stout

Grauballe Enebaerstout

Grauballe Bryghus holder til i den vesle landsbyen Grauballe utenfor Silkeborg. Deres Enebær Stout smakte jeg første gangen i 2006, og den falt smak, kan du trygt si. Det er en "levende" og ufiltrert stout.
Nesten helt svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Herlig aroma, av einerbær først og fremst, røstet malt og mørk sjokolade i bakgrunnen.
Smak av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, kanskje noe lakris også, einerbærene er der, men dominerer ikke. Moderat sødme, noen svakt syrlige toner i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak, både fra den røstede malten og fra humlen. En glimrende stout etter min smak, med en uvanlig men meget vellykket tilsetning av einerbær.

Thisted Malthe

weisse-hyllie-malthe

Malthe er et av de nyeste ølene til danske Thisted Bryghus, men ølstilen har gamle røtter i Münchener dunkel (eller «bayer», om du vil). Malthe er brygget på økologiske råvarer. Du vinner ingen premie om du allerede har gjettet at et øl som heter Malthe legger hovedvekten på malten, heller enn humlen. Men navnet er nok også en hyllest til Thisteds største sønn: dikteren, publisisten, satirikeren, journalisten og geografen Malthe Conrad Bruun (1775-1826), som etter en turbulent og mangslungen tilværelse i Danmark flyttet til Frankrike, der han endret navnet en smule til Conrad Malte-Brun, og fikk status som landets fremste geograf.
Mahogni farge på ølet, høyt beige skum.
Maltpreget aroma men ikke søtlig, toner av moderat røstet malt og lett brente skorper av brunt brød.
«Smooth» smak, maltpreget med minimal humle, toner av karamell og brunt brød, men ikke veldig søt. Noe røstet malt i avslutningen og ettersmaken. En bra dunkel dette!

Thisted 5 Stenøl

Thisted_Stenøl_5_2011

Vi debuterte med Jule Stenøl fra danske Thisted Bryghus julen 2012, nå er det helårsvarianten 5 Stenøl som står for tur. En litt sterkere variant var tidligere kjent som Thisted Exclusive. 5 Stenøl er, som flere andre øl fra dette bryggeriet, brygget med varme lavastein i vørteren. Dermed oppstår en karamellisering på og rundt steinen, og steinen får være med i den etterfølgende kaldlagringsperioden, hvor karamell og krydderaromaer langsomt frigjøres i ølet. Brygging med glødende varme stein var ellers vanlig i tidligere tiders norske gårdsbrygging, da bryggekarene vanligvis var laget av tre, og store bryggekar i metall var så dyre at det bare var rikfolk som hadde råd til dem. For oss som er interessert i historiske bryggeteknikker, er det artig å oppleve at moderne bryggerier gjenskaper litt av dette.
Kobberfarget øl, høyt skum med en oransjeaktig teint.
Ganske sterk aroma med et markert innslag av karamell, noe krydder, frukt og «støvet» humle også.
Smaken er maltpreget og domineres av karamell, nokså søt, alkoholen er merkbar men sjenerer ikke. Bitterhumle i avslutningen, småskarp i ettersmaken.
 

Amager Dragør Brown

AmagerDragorBrown

Amager Tripel er nå historie, men Dragør med det gamle lostårnet har fått et nytt øl fra Amager Bryghus, nemlig Brown – deres første brown ale. Bryggerne gir en (til dem å være) nøktern beskrivelse her: «Seks år skulle der gå, før Amager Bryghus bryggede en Brown Ale, men nu er den her. På typisk Amager maner, kunne vi ikke lade være med at give den lidt mere karakter og lidt mere humle end den typiske Brown Ale. Dragør Brown er en smuk nøddebrun øl med et tæt og cremet skum. Duften har diskrete chokoladetoner og et frisk pust fra den amerikanske Cascade-humle. Smagen starter med en let sødme fra münchener malten og glider så over i en let ristet karakter med et strejf af mørk chokolade uden nogensinde at blive sød. Humlen er til stede uden at øllen på nogen måde bliver specielt bitter.»
Jeg er stort sett enig:
Brun farge på ølet (naturligvis), høyt beige skum.
Sterk aroma av moderat røstet malt, brunt brød og sjokolade, hint av fruktig humle.
Smaken er både «smooth» og samtidig karakterfull: brun malt og lettrøstet malt, karamell og sjokolade (uten at ølet blir særlig søtt), alt balansert av akkurat riktig mengde humle. En av de beste brown ales jeg har smakt!

Amager Smoking Scotsman

1889

Vi går rett på kommentarene fra de københavnske bryggerne på Amager Bryghus:

"Wee Heavy, Scotch eller Scottish Ale – kært barn har mange navne. Med denne øl har vi ønsket at tage det bedste fra den britiske brygtradition tilsat en let krydrende kant af tørverøg for at opnå den helt rigtige skotske stemning. Mange har spurgt os om vi rent faktisk bar kilt under brygningen af denne øl. Well, bare fordi et spørgsmål kan stilles, er det jo ikke sikkert, at det skal besvares! Men ja, der findes billeder. Og nej, de vil aldrig blive offentliggjort… Hvis du er af den opfattelse, at britiske øl generelt er flade og svage, så vil Smoking Scotsman overraske dig. Dette er en øl, som bør nydes i små velafmålte s lurke foran pejsen derhjemme på herresædet – gerne med en stor tallerkenfuld haggis. Slainte! 
Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Special B, Crystal, Peated, Dehusked Chocolate, Humle: East Kent Goldings, Gær: Edinburgh Ale."

Så har vi jo også gjort våre egne notater:
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum
Distinkt søtlig maltpreget og vinøs aroma, toner av karamell og sjokolade, bare moderate toner av torvrøk.
Meget søt og maltpreget smak, karamell i  massevis, noe sjokolade, moderate toner av torvrøkt malt, middels bitter humle i avslutningen.
Dette er så avgjort et øl som bør nytes i små slurker, ja - vi anbefaler på det sterkeste å dele flasken på to eller flere p ersoner.

Thisted 4 Bock

Thisted Bock

Fra danske Thisted Bryghus ved Limfjorden kommer 4 Bock (den fantes tidligere i en litt sterkere utgave og het da Thy Bock). Som flere andre av bryggeriets øl er den brygget med varme lavasteiner, men er ellers en klassisk undergjæret bock i tysk stil.
Kastanjenøttfarget øl, med et høyt til moderat off-white skum.
Aroma av malt med noe karamell, men ikke egentlig søtlig. Hint av "støvet" humle også.
Middels søt og maltpreget smak med tydelige toner av karamell. Middels bitter humle i den rimelig tørre avslutningen. En god bock - no more, no less. Igjen et øl som vi importerer selv! 

Beer Here Dark Hops (fat)

beer-here-dark-hops-hoppy-black-ale

Enda en nyhet på fat nå: Beer Here Black Hops (8,5%), som den dyktige danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen har brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia (tidligere ble den ved en anledning brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, men de har ikke lenger ledig produksjonskapasitet å avse). Dette er hva Christian selv har å si om ølet: 
"Det er en stout humlet som en India Pale Ale med tydelig bitterhed og en tør finish. Øllet holder 8,5% alkohol og små 80 IBU. Den er brygget på Maris Otter Malt, røgmalt, britiske specialmalte og rørsukker . I både smag og aroma bærer den præg af en af mine favorithumler: Zeus (nogen gange kaldet Columbus eller Tomahawk), der er brugt i kedlen sammen med tjekkisk Saaz humle og alene som tørhumle. Den er lækker at drikke nu mens humlen er frisk, men da den er eftergæret på flasken har den bestemt også lagringspotentiale, vil jeg mene."
Våre egne notater:
Svart (vel, mørk rubinrød) farge, høyt beige skum. Meget god aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade, hint av lakris. Også tydelige toner av fruktig humle. Tydelig røstet smak, nokså tørr, toner av sterk bitter kaffe, hint av mørk bitter sjokolade. Også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et meget godt øl, som unngår "sødme-fellen" som mange bryggere går i med en slik alkoholstyrke.

Beer Here Dead Cat (fat)

BeerHere-Dead-Cat

På fat nå: et øl som vi ikke har hatt i noen form tidligere, Beer Here Dead Cat (4,7%). 
Det var bare så vidt vi fikk lurt fatene forbi vår eminente altmuligmann og katteelsker Kjell, og måtte forsikre at ingen katteliv har medgått under bryggingen, til tross for navnet. Ølet er en nær slektning av Fat Cat (som vi har hatt tidligere, og snart skal ha på igjen) - men mens Fat Cat er brygget med newzealandsk Nelson Sauvin humle, er det amerikanske Simcoe som dominerer i Dead Cat. Og vel, Simcoe HAR ord på seg for å gi "kattepiss"-toner i aromaen hvis mengden overdrives, men det er ikke sjenerende her. Ølet har den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Selv om Dead Cat holder "vanlig norsk butikkstyrke", er der sannelig nok av smak her! Stilmessig karakteriseres den som en amber ale. 
Disig rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white til beige skum.
God aroma av Simcoe-humle, meget fruktig, men også toner av furunål - og altså beskjedent med kattepiss!
Smaken er også meget velhumlet til å være et øl av denne styrken, fruktig og furuaktig med en diskret maltsødme i bakgrunnen. Harpiks- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen.

Beer Here Vinter Ale (fat)

beer_196316

Denne solide «høyoktan» vinter-ale fra Beer Here (= den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen) fikk begeistret bifall fra vår referansegruppe på «Mandag i Annen».  Så er det da også et vellykket prosjekt Christian står bak her – bryggingen har han utført hos De Proefbrouwerij i Belgia, forsøksbryggeriet hvor mange av verdens beste nomadebryggere har framtryllet sine beste produkter. Her er Christians egne ord om saken:
«Vinter Ale er en varmende, mørk og kompleks ale brygget uden smålig hensyntagen til letdrikkelighed, ædruelighed eller anden utidighed. I glasset præsenterer den sig dunkel og saftig med heftig aroma af mørk malt, rugbrød og citral humle. Eftersmagen er lang og bitter og alkoholen livsageligt varmende. Nyd den temperet omkring 10 grader af et stort glas og giv den tid til at varme dit bundfrosne indre. Indtaget i større doser har denne øl dokumenteret effekt på vinterdepression, lommesmerter og anden dårligdom. Ingredienser: Vand, malt (ristet byg, belgisk og britisk karamelmalt, chokolademalt, pale ale malt), gær, alm. hvidt sukker, kandis, kaffe, laktose (mælkesukker), humle (Northern Brewer, Cascade, Centennial, Galena, Chinook).»
Våre egne smaksnotater:
Nesten svart farge, moderat beige skum.
Moderat røstet og søtlig aroma, toner av sjokolade, pumpernickel-brød, vanilje og karamell, mild kaffe.
Røstet og middels søt smak, kaffen er tydeligere nå, sjokolade igjen, distinkt harpiksaktig humle i avslutningen. Godt øl! Og ja, det er vanskelig å justere kjølingen i tappesystemet vårt, så det er sannsynlig at du får dette ølet servert noe kjøligere enn anbefalt drikketemperatur. Så la gjerne (noe av) ølet få varme seg litt i glasset, så får du med hele smaksbildet.

Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room (fat)

Unknown-2

Årets sterkeste juleøl er dette fra «den onde tvillingen» Jeppe Jarnit Bjergsø i nomadebryggeriet Evil Twin (tvillingbroren til Mikkel Borg Bjergsø i Mikkeller). Ideen til ølet med det lange navnet Christmas Eve at a New York City Hotel Room fikk Jeppe visstnok da han en julaften var strandet nettopp på et hotellrom i New York, i stedet for å spise dansk andestek og riskrem sammen med familien. Stilmessig er ølet en imperial stout.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god røstet og maltet aroma, med toner av sjokolade, kaffe, lakris og mørke tørkede frukter.
Smaken har rikelig med kaffe på en bakgrunn av middels søt malt, noen fruktige hint også. Godt merkbar humle.
Samme hvor du har tenkt deg på julaften i år: du bør snarest smake dette ølet – der er fare for at vi blir utsolgt lenge før julaften!

Amager Vinter IPA (fat)

beer_234885

Ny på fat nå (nesten som de første i verden - bare et par danske ølbarer var før oss): Amager Vinter IPA, 6%. Vi har den på flaske også.
Vi starter som vanlig med bryggeriets egen kommentar:
"Altså, vi ledte og ledte - alle fire gutter var vi bryghuset igennem adskillige gange, men vi fandt simpelthen aldrik sækken med stjerneanis. Pokkers, gode råd var nu dyre, for vi havde jo altså bestemt os for at lave en rigtig dansk vinterøl. Men som altid, når nøden er størst, var det kloge Jacob, der kom med løsningen, da han med et stort, drenget grin sage: "Altså humle er vel også en slags krydderi"? Med den bemærkning begyndte dollartegnene allerede at rotere på indersiden af Mortens øjenlåg og René blev sendt ud på lageret for at plukke sine 5 favorithumler. Papsø sukkede som altid hovedrystende og hoppede ind i sin lille krog for at skrive en etiket-tekst. Således blev Vinter IPA fra Amager født - vi beklager manglen på stjerneanis. 
Kan med fordel blandes half-n-half med Vinter Porter, hvorved du får den traditionelle og historiske drik "Tårnby Tonic" også kendt som "TT" (ikke at forveksle med "FF")."
Vår kommentar:
Uklar brun farge ( sikkert ekstra uklar fordi fatet ikke fikk stå i ro lenge nok), moderat kremig off-white skum.
Aroma og smak av fruktig og furuaktig amerikansk humle (og kanskje noe fra New Zealand også?), fint balansert mot malten - ikke søt, men ikke ekstremt tørr heller. Anstendig bitterhet, men ikke ekstrem. Meget forfriskende og lettdrikkelig - en IPA som MANGE av våre gjester er garantert å like. Og nei, vi beklager IKKE "mangelen på stjerneanis"!
Får du lyst til å følge bryggeriets anbefaling om å blande half-and-half med Amager Vinter Porter, så har vi selvsagt den også.

Warwik Hjertensfryd Julebryg

No_name_495052c

Hjertensfryd Julebryg er vårt andre øl fra Warwik Bryghus i Varde, Danmark (fra før har vi St. Jacobi Dubbel). Hjertensfryd er oppkalt etter den lokale byoriginalen og lirekassedamen Karen Hjertensfryd (1962-2005). Dette er hva bryggeriet selv har å si: «Hjertensfryd er en overgæret, belgisk inspireret juleøl brygget på pilsner-, münchener- og chokolademalt, Muscovadosukker samt Saaz- og Cascadehumle. Øllet er krydret med nelliker, appelsin og nydes ved 6-8 grader. Hjertensfryd har vundet flere regionale ølsmagnings konkurrencer, samt kåret til ”Danmarks bedste Julebryg” af Danske Ølentusiaster i 2009.»
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma med toner av appelsiner og distinkte krydderier.
Rimelig søt (men ikke «tykk»Winking smak, igjen med sterke toner av appelsiner og krydderier, mens humlen er meget moderat. Varmende munnfølelse. Skiller seg klart fra norske juleøl – og jeg liker det!
 

Stensbogaard India Pale Ale

55478

Stensbogaard Bryghus i Ringe, Danmark, har allerede en tid vært verdig representert på Cardinal med sin English Dark Stout, og nå var det på tide også å introdusere deres folkelige India Pale Ale (ja, og deres Julebryg ogsåWinking. IPAen kunne kanskje like gjerne vært kalt en American Pale Ale, men navnet skjemmer ingen.
Disig oransje til rav farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Aroma av fruktig humle – først ganske moderat, men god, og den forsterkes etter som ølet varmes litt opp i glasset.
Meget forfriskende humlepreget smak (5 forskjellige humlevarianter fra både England og USA er brukt her), fruktige og furuaktige toner, velbalansert, fin bitterhet. En IPA som nesten alle vil like – den gir mersmak.

Stensbogaard Julebryg

No_name_486587c

Stensbogaard Bryghus i Ringe, Danmark, er mesterne bak koseølet Julebryg. Dette er deres egne ord: «Vi har brygget en rigtig kraftig sag med ca. 8% alk. Farven er mørk og smagen er intens med en dejlig julesødme. Du kan fornemme humle som jo er en vigtig bestandel i øl, men du kan også smage julen hvor appelsin, chokolade og koriander er med til at gøre denne juleøl til en stor smagsoplevelse. Juleøllen passer fint til den fede julemad, eller skænk den i et godt ølglas (gerne bovleglas) og nyd den sammen med de søde julegodter.»
Våre egne notater:
Vakker rubinrød til mahogni farge på ølet, høyt off-white til beige skum.
Maltpreget aroma med sterke toner av karamell, også toner av sjokolade og krydderier.
Smaken er maltpreget, rik og middels søt, toner av karamell og sjokolade igjen, også fruktige toner / appelsiner, og mildt krydder. Bemerkelsesverdig god!
Få eller ingen andre i Norge har dette julebrygget. Vi klapper oss selv hemningsløst på skulderen for å ha tatt det inn!

Amager Julebryg 2013

beer_234873

Amager Julebryg fra våre gode venner i København kommer hvert år med ny oppskrift - 2013-årgangen er stilmessig nærmest en belgisk abbey dubbel. (2012-årgangen, som er nokså annerledes, har vi bare noen ganske få flasker igjen av.) Vi starter som vanlig med bryggeriets egne tvilsome utsagn:
"Vores tidligere lagerforvalter, Kurt, har forladt ikke bare os men selve Danmark. Egentlig troede vi, at han gik og hyggede sig med at vende pølser i et voksenlærlingejob ude på Flyvergrillen, men forleden modtog vi et postkort stemplet Westmalle, Belgien. Kurt skrev: 
Hej Morten & Jacob Mig og alle mine rensdyr er udvandret fra Amager til landet, hvor chokoladen og mayoen flyder, og øllet er både rigeligt og stærkt. Jeg har få et arbejde i bryggeriet på det lokale kloster, hvor både rensdyrene og jeg hjælper med at kvalitetsteste al deres malt. Jeg går også lidt til hånde i selve bryghuset, og der faldt jeg forleden over en opskrift på en øl, de kalder "Dubbel". Både mig og mine rensdyr synes, at den er lækker - og efter en 4-5 stykker bliver vi sgu’ lidt bimmelim. Ku I ikke også lave sådan en på Amager? Julehilsner fra Kurt 
Og da vi holder så meget af Kurt, kan vi i år forhåbentlig glæde både ham og alle jer med en juleøl i belgisk stil. Mørk, fyldig og rigtig julet! Ingen krydderier tilsat."
Våre kommentarer:

Uklar mørk brun til rubinrød farge, kremig beige skum.
Behagelig aroma av malt (inkludert noen m ilde røstede toner), belgisk overgjær, karamell, brunt kandisukker, mildt krydder (selv om altså ingen kryddere er faktiske ingredienser).
Maltpreget smak med de samme elementene som i aromaen, også hint av sjokolade, men ølet er ikke for søtt. Noe mer røstet enn de fleste belgiske dubbels. Humlen er meget moderat,som normalt for ølstilen. Et meget trivelig juleøl!

Amager Vinter Porter (fat)

beer_234878

Amager Vinter Porter fra våre venner i København er vi også blant de første i verden som kan tilby. Og som vanlig: Bryggeriets egen omtale først: "
Næst efter skibsøl ved vi jo alle godt, at der ikke findes nogen øltype mere traditionel og ægte dansk end en saftig vinterporter. Spækket med pomerans, kardemomme, nelliker, kanel - ene gode sager som bliver til overs fra julekagebagningern. Problemet var bare, at købmand Schwartz henne på hjørnet af Løjtegårdsvej endnu ikke havde fundet julekrydderierne frem på hylderne, da vi sendte vores lille bryggeriassistent afsted for at hente dem. Og her må vi så blankt erkende, at der indtrådte et helt akut og smertende tilfælde af handlingslammelse, der gennemsyrede hele brygprocessen af denn e øl. Så vi kunne ikke finde ud af andet end at brygge en traditionel, krydret dansk vinterporter - nu helt uden krydderier. 
Kan med fordel blandes half-n-half med vores Vinter IPA, hvorved du får den traditionelle og historiske drik "Tårnby Tonic" også kendt som "TT" (ikke at forveksle med "FF")."
Våre egne notater:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Røstet aroma, hint av krydder (som altså ikke er faktiske ingredienser) i bakgrunnen.
Røstet smak også, ganske tørr, med noen fruktige toner (plommer), mild kaffe, hint av sjokolade. Et godt øl - både om du drikker det alene, eller følger tipset om å blande 50/50 med Vinter IPA. 

Beer Here Executioner IPA (fat)

54476

Enda et nytt fatøl fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen). Navnet Executioner antyder at humleinnslaget gir deg følelsen av å legge hodet på bøddelens blokk - men så galt er det ikke, selv om dette er en velhumlet IPA, så tar den aldri skrittet over i det absurde. Ølet brygger Christian nå hos De Proefbrouwerij i Belgia, tidligere ble det brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg.
Disig lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av  fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter, på en bakgrunn av søtlig malt.
Smaken er meget forfriskende for sin styrke, med tropiske frukter, grapefrukt og harpiks, middels søt malt i bakgrunnen. Godt øl! 

Amager / Cigar City Xiquic and The Hero Twins

amager-cigar-city-xiquic-and-the-hero-twins

Med dette samarbeidsølet, som stilmessig er en imperial stout og modnet på sedertre-spiraler, har Amager Bryghus (med besøk fra Cigar City Brewing) begitt seg inn på maya-indianernes mytologi. Vi på Cardinal fikk smake denne heftige stouten første gang da vi var på personaltur til Amager tidlig i høst, og ble kjapt overbevist om at vi måtte ha den på Cardinal – en beslutning som også vår referansegruppe på «Mandag i Annen» har bifalt med fornøyd brumming. (En god del av beholdningen er allerede solgt ut, før vi rakk å skrive noen kommentar.) Vi gir først ordet til bryggerne selv:
«Hvem Xiquic egentlig var kan være lidt vanskeligt at forklare i korte vendinger, men de heltmodige tvillinger kender vi alle: Wayne Wambles og Jacob Storm - chefbryggere på henholdsvis Cigar City Brewing i Tampa, Florida og så her hos os på Amager Bryghus. Siden sit første besøg på bryghuset tilbage i 2011 har Wayne været lidt af et idol for os. Vi har nemlig svært ved at forestille os nogen, der er mere dedikeret og kompromisløs i sin tilgang til brygning - og det kombineret med ægte passion og sans for detaljen. Derfor var det en stor ære, at Wayne tog imod vores invitation om at brygge hos os - og det endda på hans fødselsdag! Opskriften blev skabt gennem en endeløs række e-mails. Cigar Citys signatur-ingrediens - cedertræet - blev bestilt hjem og en fødselsdagskage blev bagt. Det blev en sjov dag - og vi håber at du vil have det sjovt med at smage denne dobbeltmæskede cedertræslagrede peber Imperial Stout - ja intet mindre. Det er lidt af et bæst - men et blidt og venligt bæst. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Crystal Rye, Crystal 50/100, Crystal 70/140, Crystal 100/200, Black, Chocolate Rye, Roasted Barley. Cedar, Black pepper. Hops: Citra, Centennial, Chinook, East Kent Goldings, Herkules. Yeast: UK-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat kremig brunt skum.
Behagelig aroma av sedertre, mild kaffe, røstet malt, hint av sjokolade og pepper.
Den middels søte smaken er røstet men ikke ekstrem, toner av sjokolade, vanilje, kaffe og sedertre, med distinkt svart pepper og furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

Amager / Against The Grain - The Great, Big Kentucky Sausage Fest

amager-against-the-grain-the-great-big-kentuc-L-AQhiN5

Enda et nytt dansk-amerikansk samarbeidsøl fra våre københavnske venner i Amager Bryghus, stilmessig en «imperial brown ale» - eller plasser den under sekkeposten American strong ale, om du vil. Som vanlig får bryggerne ordet først:
«Vi forventede måske nok, at de ville ankomme med flasker fulde af Bourbon og en banjo under armen, men intet af dette skete. I stedet endte vores brygdag med de smukke fyre fra Against The Grain Brewery i Louisville, Kentucky som én stor hotdog-spisnings-konkurrence. Yep, vi tager ikke pis. Den store Kentucky-fyr, Sam, udfordrede vores egen temmeligt store fyr, Jacob, om hvem der kunne spise flest af Johns fyldige og voldsomt krydrede gourmet-hotdogs. Men det skulle Sam vist aldrig have gjort... Men midt mellem alle drillerierne og den meget snak om pølser, så blev der faktisk brygget øl. Vi håber at du vil nyde denne humlede Imperial Brown Ale - den var designet til i særlig grad at akkompagnere hotdogs og anden krydret og røget mad. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Brown, Melanoidin, Biscuit, Chocolate. Hops: Herkules, Tomahawk, East Kent Goldings, Cascade, Simcoe. Yeast: US-ale.»
Våre egne notater:
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
God aroma av brun malt og fruktig humle, et hint av sjokolade.
Nokså tørr og kjeksaktig smak, toner av brun malt og sjokolademalt, furuaktig humle, noe frukt også. Jo, vi gan godt tro at ølet smaker godt til gourmetpølser, men våre gjester har nok funnet ut at det smaker godt alene også – mye av beholdningen er nemlig solgt ut allerede, før vi rakk å skrive om det!

Amager Hr. Frederiksen (Niepoort Edition)

7c28d8b438dfcc48b9f0d3f7a6614817_640x640

Imperial stouten Hr. Frederiksen  fra Amager Bryghus er fast i utvalget på Cardinal – og vi har også har også litt igjen av den bourbonfat-lagrede Buffalo Trace Edition. Men av  et så godt øl kan man vel knapt få for mange forskjellige utgaver, og nå har vi også gleden av å presentere den portvinsfatlagrede Niepoort Edition. Ordet er bryggernes:
«Lagret i 12 måneder på fade fra den velestimerede portvinsproducent Niepoort er Hr. Frederiksen endt som en mørkebrun snarere end en sort øl med en diskret men varm orange glød. Skummet er blødt og beige. Portvinen afslører sig selv i duften, faktisk så meget, at man i et splitsekund kan være i tvivl om, hvorvidt det er øl eller portvin, man drikker. Så fløjsblød og rundet er denne Niepoort-udgave, hvor trænoterne er tydelige, men aldrig dominerende. Hr. Frederiksens normale muskler af brændt malt og Centennial-humle er der stadig, men de er blødgjorte og imødekommende snarere end højspændte. Og så varmer alkoholen naturligvis som altid til sidst – men igen ikke ”in your face” bare sådan rart og indbydende. I Niepoort udgave er Hr. Frederiksen ikke just en øl, du lige kaster i svælget. Det er en øl som nydes i meditative stunder i din dertil indrettede Chesterfield-stue.»
Vår kommentar:
Svart farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Behagelig aroma av røstet malt, portvin, vanilje og eik.
«Smooth» og fyldig smak, middels søt, med mild kaffe, sjokolade, vanilje og portvin. En deilig dråpe!

Syndikatet Håndlangeren Imperial Stout

beer_171734

Det danske "gangsterbryggeriet"  Syndikatet (som brygger ølene sine på Nibe Bryghus) holder en konsekvent markedsføringsprofil med høy sigarføring, men langt viktigere synes vi det er at de brygger en rekke GODE øl! Håndlangeren er en imperial stout som det står respekt av. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1093, og final gravity er 1023. Bitterheten er på 72 IBU.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle, toner av frukt og gran. Også røstede toner med kaffe, mørk sjokolade, mildt krydder og vanilje.
Smaken har toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade, lakris, pepper og amerikansk humle med harpiks. Distinkt bitterhumle i avslutningen. Et imponerende øl!

Beer Here Fat Cat Red Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus. Ellers er jo "the fat cat" betegnelsen på kakser som (gjerne med lyssky midler og på andres bekostning) har visst å berike seg kraftig. Men ølet kan også drikkes av ydmyke og lovlydige lønnsslaver!
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!

Amager / Off Color Gnädige Frau Marshmallow Stout

amager_gn_dige_frau

Du store alpakka for et øl! Her er det bare å overlate ordet til bryggerne på københavnske Amager Bryghus, jo før jo heller: «Når Chicagos bedste lille ølbutik spørger, om vi ikke kan lave dem en jubilæumsøl, så er det en ære, som man simpelthen ikke kan afslå. West Lakeview Liquors har været ejet og drevet af Bozic-familien i 25 år, og en sådan bedrift kræver naturligvis noget helt særligt til fejringen. Vores måske mest kendte øl - Hr. Frederiksen - har altid været populær i butikken. Og med den øl som udgangspunkt gav vi frie hænder til brygmester John Laffler fra Off Color Brewing - en gammel ven af både Amager Bryghus og West Lakeview Liquors - så han kunne sætte sit helt eget persomlige aftryk på opskriften. Resultatet er dette samarbejdsbryg: "Gnädige Frau - Marshmallow Stout" - som kombinerer en herresort og voldsom dansk Imperial Stout med den amerikanske lejrbåls-snack en "s’more". Navnet er en hyldest til Kristina Bozic, den nuværende ejer af West Lakeview Liquors som personligt og med stor entusiasme deltog i brygningen her på bryghuset. Kristina sprættede vanillestænger op, skar skumfiduser i skiver og knuste grahamskiks med en kødhammer! En sød og særlig kvinde kræver en helt særlig øl. Og det mener vi, at "Gnädige Frau" lige præcis er. Nyd den! Ingredienser: Malte: Pilsner, Pale, Biscuit, Munich, Cara-Munich, Hvede, Black, Chocolate og Roasted Barley, Melasse, Hvidt sukker, Grahamskiks, Vanillestænger, Kakaobønner, Marshmallows. Humle: Tomahawk. Gær: US-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aroma av mørk og røstet malt, melasse, sjokolade, vanilje, småkaker – og ja, marshmallows, siden dere nevner det.
Meget søt og røstet smak, med dominant melasse, også vanilje, sjokolade og søtet kaffe. En virkelig godsak for alle «snobesyge», men ingen «lett tørsteslukker». Nam nam!

Amager Secret Santa

beer_132551

Som navnet røper er Secret Santa et heftig juleøl, men vi tar sikte på å ha det tilgjengelig hele året! Vi gir straks ordet til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus: «Ved juletid er det helt i orden at være hemmelighedsfuld og overraske hinanden. Og Amager Bryghus er ingen undtagelse, da vi gerne vil glæde jer. Gennem det seneste år har vi derfor holdt skjult, at vi har lagret en unik øl af quadrupel-typen i vores kælder. Vi har lagret den på egetræ og grannåle, og smagen går i den sødlige retning, mens næsen får tankerne hen på moden frugt, eg, slik og marcipan.
I samarbejde med vores hjælpenisser har vi dermed brygget det eksklusive bryg, du har her i hånden, og som er så julet, at selv Julemanden kun drikker den på de allerhelligste dage. Secret Santa er fyldt med de allerbedste råvarer. Der er ikke mange flasker Secret Santa, en øl så hemmelig, at den knapt nok eksisterer – så det var ikke med hjælpenissernes gode vilje, at vi fik lov til at udgive den. Flå den derfor ned af hylderne, hvis du skulle være så heldig at finde den. Du vil ikke blive skuffet, men måske en lille smule bimmelim, idet den holder hele 10,5% alkohol.
Ingredienser: Det gode kommunevand fra Amager, bygmalt, mørk sirup, kandissirup, rørsukker, humle og trappistgær.»
Våre notater:
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Interessant aroma av grannåler, bær, julekrydder og eik.
Smaken er søt og eikepreget, og jeg kan ikke benekte at alkoholen er merkbar. Moderate toner av gran- eller furunåler, også mørke tørkede frukter, milde krydderier og brunt kandissukker. Varmende munnfølelse. Storartede og deilige saker, egentlig, men det er helt i orden å dele flasken på to eller flere personer.

To Øl Goliat Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Som flere andre danske nomadebryggere har karene bak To Øl (Tobias Emil Jensen og Tore Gynther) brygget mange av ølene sine hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det gjelder også Goliat Imperial Stout, hvorav vi har både den vanlige utgaven med rød etikett, og den bourbonfatlagrede med grønn etikett (se egen omtale av den).
Den "vanlige" er likevel ikke en "hvilkensomhelst" imperial stout, dette er øl av høy klasse! Foruten standard-ingrediensene er Goliat brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe.
Beksvart farge på ølet,moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma av kaffe og treverk, et hint av aske.
Enda mer distinkte blir de røstede tonene og innslaget av kaffe i den fyldige smaken. Toner av mørkt sukker også, men ølet er ikke særlig søtt - smaken oppleves snarere som nokså tørr, med hint av tre og aske. En mektig opplevelse er det uansett!

To Øl Goliat Imperial Stout Bourbon Barrel Aged

Cardinal Pub Stavanger

Bourbon Barrel Aged-utgaven (grønn etikett) av Goliat Imperial Stout kommer altså fra de to danske nomadebryggerne i To Øl, Tobias Emil Jensen og Tore Gynther. Grunnølet er, foruten standard-ingrediensene, brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe. Bryggingen har de to gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia, og deretter har ølet fått modnes i flere måneder på eikefat som tidligere inneholdt amerikansk bourbon whiskey. Resultatet er "magnificent"!
Både aroma (duft) og smak er preget av stor fylde, mørke maltsorter og sterk kaffe dominerer, med toner av brunt sukker, bourbon whiskey og vanilje. Det søtlige innslaget av vanilje (som kommer fra eiketønnen) gjør at ølet oppfattes som litt søtere enn den "vanlige" utgaven av Goliat - men uten den påfallende intense sødmen som forekommer i en del andre imperial stouts. Goliat Bourbon Barrel Aged er et usedvanlig harmonisk og tiltalende øl for sin styrke, og med all sin smaksrikdom virker det likevel velbalansert. Vi vil påstå at det er et av de beste ølene vi har overhodet - jo, vi vet vi har sagt det om ganske mange øl nå, men når vi får tak i så mange godsaker, så må vi vel ha lov å være glade?

To Øl I’ve Seen Bigger Than Yours

Cardinal Stavanger

De kreative danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, hvor de har "tatt'n helt ut" denne gangen, med barleywinen I've Seen Bigger Than Yours på hele 14%. Noen vil sikkert mene de har gått for langt denne gangen, men det er altså lov å dele flasken på flere personer, om du tror det blr for heftig. Foruten de vanlige ølingrediensene har man benyttet flaket havre, hvitt kandissukker, bringebær og appelsinskall.
Dyp oransje farge på ølet, lavt off-white skum.
Sterk aroma av bringebær og litt appelsin, men det forventede "stikket" fra alkoholen uteblir, det skal de ha.
Smaken er INTENS og meget søt, nesten klebrig, med bringebær og alkohol i massevis, hint av appelsinskall. Litt av sødmen balanseres med noe fruktsyre fra bringebærene, mens bitterheten er ganske lett. Tør du prøve?

To Øl Yeastus Christus

Cardinal Pub Stavanger

De danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært å brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. I ølet Yeastus Christus er det altså gjæren som skal være frelseren. Her er det brukt både belgisk alegjær, brettanomyces lambicus og melkesyrebakterier. De to sistnevnte skal med tiden gi ølet en tilsiktet syrlighet, men i min prøveflaske var der få tegn til slikt. Hvis andre flasker framstår likedan, må vi bare konkludere med at ølet er for ferskt – de som ikke er så glade i mye syrlighet bør derfor drikke det nå, mens de som nettopp er ute etter syrligheten må smøre seg med tålmodighet noen måneder.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har nok innslag av brettanomyces og «bondegård», men altså uten syrlighet. Sterke toner av støv, noe krydder.
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er ikke for søt, men ikke tørr heller. Og uten den syren som også bryggeriet har varslet om på etiketten. Toner av gjær, og et skarpt humlet og pepperaktig «bitt» i avslutningen og ettersmaken.

ABC Brewing Halvor IBA (fat)

beer_195361

Da kan vi presentere det tredje fatølet fra de bergensk-stavangerske nomadebryggerne i ABC Brewing, Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland. Halvor IBA har de brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og lurer du på hvem Halvor er, så feiret han nylig 10-årsjubileum som bartender ved Henrik Øl-og Vinstove i Bergen. Da er det klart han måtte få et øl oppkalt etter seg!  Og IBA? Det står for Imperial Brown Ale.
Uklar brun farge på ølet, kremig beige skum.
Aroma av amerikansk humle, karamell og butterscotch.
Ganske rik og fyldig smak, rikelig med brun malt og hint av muscovadosukker uten at ølet er særlig søtt, tydelig amerikansk humle i avslutningen, bitter ettersmak.
Godt øl!

Mikkeller Tiger Baby: Open Windows Open Hills

6078629867_602fc48f6d_o

Dette er et one-off øl fra Mikkeller, som ble brygget i anledning av at den københavnske popgruppen Tiger Baby ga ut sitt tredje album. Og det er albumet som heter Open Windows Open Hills. Vi har bare et meget begrenset antall flasker - når det er tomt så er det tomt! Det er en pale ale som er brygget med mango og pasjonsfrukt.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Herlig og intens aroma av mango og pasjonsfrukt, også noe furuaktig humle.
Smaken er tørrere enn forventet, men også markert fruktig - mango og pasjonsfrukt igjen, naturlig nok siden de er faktiske ingredienser  i ølet. Sannsynligvis er det noe humle med "tropisk frukt"-aromaer og smaker her også, men bitterheten er meget moderat. Munnfølelsen er ganske lett, og avslutningen er kort.
Siden jeg er en svoren tilhenger av øl som har "mango og pasjonsfrukt"-preg fra humlen, er det interessant å også oppleve disse fruktene som ingredienser i ølet. At resultatet er rimelig forfriskende, sier seg vel selv?

ABC Brewing West Coast Lager




wcl

Det nye stavangersk-bergenske nomadebryggeriet ABC Brewing (Kim Odland og Gahr Smith-Gahrsen) habrygget sin kraftig humlede lyse lagerøl, West Coast Lager, hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Gylden farge på ølet, svakt disig, moderat hvitt skum.
God fruktig (men ikke veldig intens) aroma, med et hint av toffee.
Lett i kroppen, liten restsødme. Meget humlepreget smak, med toner av grapefrukt og harpiks, og en massiv bitterhet (nesten medisinsk) i ettersmaken.
Lyse lagerøl har fortsatt mange venner på Cardinal (og det er helt i orden!), men hvis det bitreste du kan tenke deg å drikke er
Stella Artois, bør du nok bare fortsette med Stella. De mer vågale kan derimot prøve seg på denne nyskapningen fra ABC Brewing.

Amager Hr. Frederiksen Buffalo Trace Edition

mqdefault

Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus i København er allerede kjent av Cardinals ølentusiaster som en fyrrig herre. I sin Buffalo Trace Edition har Hr. Frederiksen vært gjennom en lengre lagring på eikefat som tidligere inneholdt Buffalo Trace Kentucky Whiskey. Da er det vel best å overlate ordet til de lettere animerte bryggerne selv: "Amager Bryghus har fra branchekyndige erfaret, at storytelling er halvdelen af fornøjelsen ved at drikke dyrt øl. Så vi bad en velestimeret lokalhistoriker forske i bryghusets beliggenhed. Derfor var vores begejstring stor, da den følgende historiske sandhed blev afsløret: Amager Bryghus ligger ved et vandingssted på den traditionelle skralderute henover Amager. Siden oldtiden har vore forfædre slukket deres tørst lige her, når de svedig t har transporteret deres skidt til øens berømte lossepladser. På samme måde er det historiske Buffalo Trace bourbon destilleri i Frankfort, Kentucky gennem 200 år beliggende ved et vadested hvor store flokke indfødte bøfler har krydset den brusende Kentucky River i vild flugt fra hujende rødhuder. Således knyttes historien så smukt sammen – fra Amager til Kentucky. Vi håber du vil nyde, hvordan vi med denne særudgave af Hr. Frederiksen knytter fremragende og stærkt sort øl sammen med noget af den bedste Bourbon, der findes."
Du verden! Vi nøyer oss med våre alltid nøkterne og saklige smaksnotater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av tre, der er også noen toner av vanilje og bourbon, men ikke fullt så uttalt som jeg forventet. Røstede toner av kaffe og sjokolade i bakgrunnen.
Intens smak, røstet og eikepreget som bare h......, og her kommer whiskeyen tydeligere gjennom. Toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og vanilje.
Imponerende greier dette her!

Amager / Garrison Canadian Winter

garrison-logo on black-proudly

Etter at Unibroue sluttet å eksportere til Europa, har vi ikke hatt noe kanadisk øl på Cardinal. Nå har vi ihvertfall fått et nesten-kanadisk øl: brygget i København, men med bistand fra kanadiske bryggere. Vi overlater ordet til våre venner på Amager Bryghus: "Når frosten rigtig bider og vinteren er surest og koldest og allermest trist, så er det man skal huske at forkæle sig selv. For lige netop der har vi i sandhed fortjent det. Denne vinter har vi brygget en helt særlig øl, der egner sig særdeles fremragende til netop hyggelig og forkælet vellevned – gerne foran pejsevideoen. Canadian Winter er et samarbejdsbryg med Garrison Brewing i Halifax, Nova Scotia - et af Canadas førende håndværksbryggerier – som lagde veje n forbi Amager Bryghus en grå dag i november. Resultatet af vore fælles anstrengelser er denne Winter Warmer – en fyldig øl af britisk afstamning. Her er det de rige og gode malte, der er sat på dagsordenen, mens bitterheden er tonet ned. Til gengæld har vi krydret den diskret med gode ting og sager, der i kombination med alkoholen vil varme dig i krop og sjæl. Vi garanterer! 
Ingredienser: Pale Ale -, Münchener -, Crystal -, Melanoidin – og Chocolade malt samt Demerara sukker og ahornsirup. Humlet med Tomahawk, krydret med kanel, nelliker, laurbærblade og Chai te og gæret med en amerikansk ale-gær."
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.

Distinkt aroma og smak av brunt sukker, lønnesirup, kanel, kryddernellik og indisk krydret chai-te (laurbærbladene kan jeg ikke identifisere). Lav bitterhet (25 IBU), så Tomahawk-humlen (som er en "høyalfahumle" = har høy bitterhet) må de ha brukt ganske sparsomt. 
Dette er et interessant og uvanlig øl, som selv med moderat bitterhet er fullt av smak. Anbefales!

Mikkeller Big Worse Barley Wine

Mikkeller Big Worse

Den vanlige utgaven av Mikkeller Big Worse har vi hatt på fat en stund, men nå har vi skiftet (nesten uten å merke det selv) til Red Wine Barrel Edition. Denne utgaven er altså lagret på eiketønner som tidligere inneholdt rødvin. For de av dere som samler "ticks" på RateBeer er dette en viktig forskjell. Ja, det betyr mye smaksmessig også.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av eik / rødvinsfat, et hint av rå alkohol. Også toner av mørke tørkede frukter. 
Smaken er meget eikepreget, rødvinstønnen dominerer virkelig. Bra humle i avslutningen. Varmende munnfølelse. Meget smakfull og interessant!

Bierwerk Renosterbos

tumblr_ltpwfiYwGS1qaa9od

Renosterbos betyr "neshornbusk", og er en vanlig forekommende buskvekst i Sør-Afrika. Formodentlig har den fått navnet sitt fordi neshorn liker å gnaske den i seg. Om der er med noe av denne busken i den herværende barleywine fra Bierwerk (Christian Skovdal Andersens afrikanske prosjekt), har vi ingen informasjon om. Det er ikke umulig, for unge skudd av planten skal være bra for fordøyelsen. Dette er hva bryggeren selv har å si: "A complex ale brewed with South African cane sugar and fermented with both ale- and wine yeast. A seven month maturation period on redwine barrels innoculated with naturally occuring brettanomyces yeast provides the beer with its rustique character and balancing tartness." Bryggingen har Christian gjort hos Boston Breweries i Cape Town, Sør-Afrika.
Mørk rødlig-brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Vinlignende aroma (rødvin), moderat karakter av brettanomyces / bondegårdshus.
Vinøs smak, eik, rødvin og brettanomyces, mer søt enn sur. Toner av sjokolade og mørke tørkede frukter. 
Om det er dette ølet Nelson Mandela styrker seg på i sin alderdom, vet vi ikke sikkert - men vi kan ihvertfall anbefale det til alle som både har god smak og ønsker å få litt fart i blodomløpet.

Bierwerk African Stout

untitled-2_509

Igjen et øl fra det afrikanske nomadebryggeriet Bierwerk (Christian Skovdal Andersen), også dette brygget hos Camelthorn Brewing Company i Namibia. Stilmessig ligger African Stout i grenselandet mellom foreign stout og sweet stout.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat aroma av maltsukker, karamell og moderat røstet malt.
"Smooth" smak, milde røstede toner, noe karamell, sjokolade og mild søtet kaffe.
Vår lokale ølentusiast Egil Ovesen, som har reist vidt og bredt i Afrika, erklærte at dette var det suverent beste afrikanske øl han hadde smakt. Og det måtte han altså til Cardinal for å få!

Bierwerk Rooibos

6098848201_15290792f4

Afrikanske øl er "in" på Cardinal for tiden. Ølene i Bierwerk-serien brygges i Sør-Afrika og Namibia av den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen, som ellers er velkjent på Cardinal for den danskbryggede Beer Here-serien. Bierwerk Rooibos, som stilmessig ligger nærmest en belgisk saison, er brygget hos Camelthorn Brewing Company i Namibia. Den er, som navnet forteller, brygget med en uvanlig ølingrediens, nemlig afrikansk rooibos-te (som botanisk sett strengt tatt ikke er en te, men den brukes altså som te). Rooibo s-buskens blader skal ha en rekke helsebringende egenskaper.
Lys gylden farge på ølet, med et enormt hvitt skum.
Aroma av rooibos-te og saisongjær.
Rimelig god og interessant smak, forfriskende og mildt krydret med toner av rooibos-te.

Amager Dragør Tripel

5704603000058-s

Igjen overlater vi ordet til bryggerne hos Amager Bryghus i København: «Dragør Tripel er en overgæret øl, hvor vi har hentet inspirationen i de stærke, belgiske klosterøl af typen ”Tripel”. Her er det sødmen og alkoholen, der er i umiddelbar fokus. I glasset står øllet i en lys, ravgylden kulør, med et cremet skum. Duften er ren frugt – eksotisk frugt trods det belgiske forbillede. Her er både mango, passionsfrugt, stjernefrugt og jackfrugt – og så en diskret antydning af jordbær. Kroppen er særdeles fyldig med et solidt element af lyse malte, hvor gæren markerer sig – akkurat som den skal. Og modsat andre, sødlige kloster-øltyper, så får de sødlige malte i Dragør Tripel et effektivt modspil i Halletauer-humlen, som især viser karakter i øllets finish. Dragør Tripel er en øl til fornøjelse for begge køn. Damerne vil nyde øllets sødme og eksotiske frugtighed, mens herrerne vil tiltales af den varmende alkohol.»
Nåvel, hvilke egenskaper ved ølet som virker mest tiltrekkende på de respektive kjønn, skal vi være forsiktige med å si noe bastant om, vi kjenner da vitterlig noen damer som … nok om det!
Dragør Tripel er oppkalt etter Dragør Havn på Amager, med et lostårn som landemerke – dette tårnet var årsak til protestaksjoner og underskriftslister både da det skulle bygges i 1912, og da det senere var blitt overflødig og skulle rives. Noen blir aldri fornøyde!
Gylden farge på ølet, disig. Helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Meget fruktig og krydret aroma, toner av jordbær og kryddernellik.
Smaken er ganske søt, igjen meget fruktig og moderat krydret, med diskret humle i bakgrunnen. Varmende munnfølelse. Kort og godt: Godt!

Amager The Sinner Series Pride

Cardinal Stavanger

Amager Bryghus, bejublet som Danmarks beste bryggeri, har vi mye godt øl fra nå.
Som en av de første pubene i verden fikk vi inn siste utgivelse i "The Sinner Series", ølserien med tema fra "De syv dødssyndene". Og nå er vi kommet til PRIDE - hovmod. Det er en imperial stout på 10%, og den er så sykt god at vi har en viss forståelse for at bryggerne kan bli hovmodige. Vi gir like godt ordet til dem selv:
"Vi tænkte længe og grundigt over, hvilken øl der ville gøre os mest muligt stolte at brygge i serien af syndige øl. Hvis du kender Amager Bryghus, ved du, at Imperial Stouts har en helt særlig rolle i vore hjerter. Derfor måtte ”Pride” simpelthen bare være en Imperial Stout. Det der er særligt med denne version er, at vi kogte den som ind i h...... Faktisk kogte vi den i hele 6 timer, hvilket betyder en endnu kraftigere og fyldigere øl. Vi vil aldrig vove at kalde det for en perfekt Imperial Stout – det ville være at bringe stolthed i foruroligende nærhed af hovmod. Men ikke desto mindre håber vi, at I må nyde denne stolte øl. Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det... "
Beksvart farge på ølet, flott brunt skum.
God røstet aroma, toner av eksotisk treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade.
Smaken er røstet, maltpreget og ganske søt, toner av søtet sterk kaffe, sjokolade og lakris, noen krydrede toner. Bitter humle i avslutningen.
Mektig, imponerende og veldig smakfull!

Svaneke In Your Pale Face IPA

Cardinal Pub og Bar Stavanger

Svaneke Bryghus på Bornholm lager interessante øl når de våger å ta noen skritt utenfor det vanlige pils-  og classic-konseptet. Den Udødelige Hest viste seg å være alt annet enn udødelig, og er nå brakt til de evige jaktmarker, i lasagneform hos en herværende butikkjede. I stedet har vi fått på In Your Pale Face IPA, en velhumlet sak som skal få fargen tilbake i dine vinterbleke kinn. 
Vakker rødbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, fruktige og furuaktige toner. 
Meget humlepreget smak, igjen med toner av furu og fruktig amerikansk humle, med en betydelig bitterhet. 

Midtfyns Gleipner Sort IPA

7000065408_dbd1aa80a5_z

Her gjengir vi for en gangs skyld bryggeriets egne kommentarer om Midtfyns Gleipner Sort IPA:
«Denne sorte amerikansk IPA er et samarbejde mellem Midtfyns Bryghus og vinderen af de Fynske, Danske og Nordiske Mesterskaber i håndbryg, Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg. Den er brygget med en unik blanding af de mest kraftfulde amerikanske humlesorter som giver en perfekt balance mellem humlen og noterne fra den ristede byg. Gleipner er Fenrisulvens kæde. Den er smedet af bjergenes rødder og kattepoters larm. Pas på, når du først har smagt den én gang, er du lænket til Ragnarok kommer.»
Sigmunds smaksnotater signaliserer stor grad av enighet med bryggeriet:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Gledesfylt aroma av amerikansk humle, toner av sitrus (inkludert appelsinmarmelade) og tropiske frukter, også furu, hint av kaffe.
Smaken er middels søt med toner av sjokolade og mild kaffe, men først og fremst er dette et velhumlet øl, med sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele. Bitterheten er imidlertid ikke så ekstrem som jeg fryktet, ut fra oppgitte 186 IBU (det er nemlig mye!), men bevares, den er solid nok. Lett å forstå at originalen til dette ølet gikk seirende ut av en rekke hjemmebryggerkonkurranser. Det er nemlig knallgodt!

Jacobsen Dark Lager

Jacobsen_Original_Dark_Lager_plo_lasi
Jacobsen Original Dark Lager kommer fra Husbryggeriet Jacobsen i Carlsbergs gamle lokaler i Valby, København.  Originalutgaven i Danmark er på 5,8%, mens vi i Norge må nøye oss med en versjon på 4,5%, tilpasset norske dagligvarebutikker. Bryggeriet har dette å si om ølet: "Dark Lager er brygget efter den ældste opskrift, vi har kunnet finde i Carlsbergs arkiver. Nemlig J. C. Jacobsens originale recept fra 1854. For at genskabe den smag, som smagte Jacobsen og hans samtidige, har vi tilsat salte og mineraler på baggrund af analyser af vand fra J. C. Jacobsens tid. For vandsmagen har indflydelse på ølsmagen. Jacobsen Original Dark Lagers vigtigste råvare er münchnermalt fra Tyskland. En del af malten er dog hentet fra England, hvor man stadig kan få malt, der er gulvmaltet, som det var skik og brug på J. C. Jacobsens tid. Det giver en let kornet karamelaroma. Jacobsen Original Dark Lager er gæret ved lav temperatur som i 1854, hvilket giver en mild og afrundet smag." Vakker kobberfarge på ølet, bra beige skum. Moderat aroma av karamell-malt, noe aromahumle også. "Rent"-smakende dunkel, mild smak av karamell-malt, men ikke for søt. Anstendig nok å drikke denne her!

Amager The Sinner Series Wrath

6924128922_946c1ed76e

Amager Bryghus, vår nye danske storsatsing, har vakt oppmerksomhet bl.a. med The Sinner Series – ølserien som har lånt navn fra de katolske «Syv Dødssyndene» (husker du filmen «Seven»?). Foreløpig har det kommet 4 øl i serien, de tre siste kommer nok i løpet av det nærmeste året.
Og er teologikunnskapene dine blitt litt svekket med årene, kan vi minne om at de 7 dødssyndene er som følger (engelsk navn i parantes, siden disse brukes på ølene – og i filmen), i tilfeldig rekkefølge: Fråtseri (gluttony), vrede (wrath), begjær / vellyst (lust), dovenskap / latskap (sloth) – det er de fire som har kommet i ølserien hittil – vi venter ellers på: hovmod (pride), grådighet (greed) og misunnelse (envy).
Når det gjelder Wrath (en saison lagret på rødvinsfat) overlater vi ordet til bryggeriet selv:
«Saisoner er in. Saisoner er hippe. Simpelthen. Endnu har ingen givet den helt gode forklaring på, at denne uhyre traditionelle belgiske ølstil pludselig nyder en voldsom opblomstring blandt toneangivede ølnørder. Bortset fra selvfølgelig, at det er en uhyre delikat drik i al sin forfinede enkelhed. Men vi har begået en synd. Vi kunne ikke lade være. Vi har nemlig hældt vores Amager-variant af en Saison på et træfad. Vi håber, at de bløde tanniner fra træet og de noble Pinot Noir-druer giver et saftspændt ekstra twist. Vi ved, at vi måske påkalder os Saison-fundamentalisternes vrede med denne gavtyvestreg. Men ærlig talt, så er vi ligeglade.
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Sigmunds smaksnotater:
Rav til kobber farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av saisongjær, malt (pilsner-, carahell- og pale chocolate), mildt krydder, eik og rødvin, med anstendig humle (Chinook og Saaz ) i avslutningen. Forfriskende og lettdrikkelig, egnet til å dempe din eventuelle vrede, heller enn å la den flamme opp.
 

Amager The Sinner Series Sloth

beer_172822

I serien med  øl viet til «De 7 Dødssynder» fra Amager Bryghus er vi kommet til dovenskap / latskap (engelsk: Sloth), og overlater igjen ordet til bryggeriet selv:
«Vi er hårdtarbejdende folk her på Amager Bryghus. Og kun en sjælden gang er vi dovne. Men det sker. Og vi må indrømme, at vi var dovne, da vi designede denne øl. Én malt, én humle – omend en god en af slagsen – og så vores husgær. Vi mener, hvor svært kan det være at skabe en god session-egnet American Pale Ale? Den har du her. Sommetider er brygning hårdt arbejde, sommetider er det en kunst, og sommetider er det bare som en gåtur i parken. Gå en tur, slap af på en bænk i solen. Vær dovne med os og nyd en ”Sloth”. Vi garanterer, at du ikke vil fortryde det. Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Lys gylden farge på ølet (det er nemlig bare pilsnermalt som er brukt), høyt og varig hvitt skum.
Intens aroma av Simcoe-humle, toner av sitrus, fersken og tropiske frukter, hint av harpiks og hankatt.
Lett i  kroppen for sin styrke.  Smaken er dominert av Simcoe-humle fra begynnelse til slutt, med harpiksaktige og sitrusaktige toner. Forfriskende! Meget bitter avslutning og ettersmak, nesten medisinsk (bitterheten er kanskje ikke så enorm målt i IBU, men det virker slik siden ølet ellers er så lett og fruktig).
Ølet er altså et resultat av enkelhet og «bevisst latskap», men langt fra kjedelig!

Amager The Sinner Series Lust

6233262953_f6f257b267_z

Så er turen kommet til vellyst / begjær (engelsk: Lust) i Amager Bryghus sin serie viet til «De 7 Dødssynder». Og da overlater vi igjen ordet til bryggeriet:
«Denne stærke belgiske ale er så sødmefuld, at vi ikke er bange for at kalde den for rendyrket begær på flaske. Under brygningen blev stemningen så løssluppen, at brygger Jacob og brygger Morten brød ud i store mængder spontane kindkys til hinanden. Hvis ikke Thomas Schön var dukket uanmeldt op, var det sikkert ikke stoppet ved kindkyssene. Denne øl er så vellystig, at vi ikke garanterer for følgerne, hvis du serverer den for kæresten i stearinlysenes skær: det kan meget vel ende i en langvarig forsørgerpligt. Vi har brygget en øl med de mest sensuelle sukre, vi kunne finde i Netto,
og så har vi krydret den med velrenommerede afrodisiaka som spansk flue, østers og pulveriseret hjortepenis. Eller osse er vi bare fulde af løgn …
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Nåvel, dette er våre mer nøkterne kommentarer:
Kobber til dypbrun farge på ølet, klar først, disig når gjæren helles med mot slutten. Høyt skum, svakt off-white.
Behagelig maltpreget aroma med toner av karamell og brunt sukker, hint av mildt krydder.
Meget søt smak, rikelig med karamell, brunt kandisukker og melasse, hint av sjokolade og mildt krydder. Så er da også ølet faktisk tilsatt både demerarasukker og kandisukkersirup, og brygget med malttypene pilsner-, cara-münchener -, melanoidin-, hvete- og sjokolademalt. Krydret og moderat humlet (Northern Brewer og Saaz) avslutning. Ølet er gjæret med trappistgjær.
Jo, vi vedgår gjerne at Lust er et øl det går an å la seg forføre av, når man først har fått sansen for søtsaker …

Amager The Sinner Series Gluttony

6928318435_141f22db2d_o

Så har vi kommet til selve höjdaren i Amager Bryghus sin serie om «De 7 Dødssynder» - Gluttony (=fråtseri). Nå har vel muligens også vi på Cardinal et mer eller mindre fortjent rykte for fråtseri når livets goder byr seg fram (ikke minst i form av malt og humle), men for sikkerhets skyld overlater vi ordet til bryggerne:
«Her på Amager ligger vi behageligt langt fra Janteland, vi er ikke bange for excesser, og mådehold ligger os uendelig fjernt. Faktisk er det lige før, at vi betragter frådseri som en dyd snarere end en synd – i hvert fald når det handler om én ting: humle! Vi har fundet de humler som skinnede klarest i humlerummet og nærmest tiggede om at blive brugt i rigelige mængder. Og det gjorde vi så – som det sig hør og bør i en Dobbelt IPA af højeste karat. Vi har frådset i syndig grad – og vi kan li’ det! Mon ikke også du kan?
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Malttypene som er brukt er pilsner-, pale og Münchener-. Hele 6 amerikanske humletyper setter sitt preg på ølet: Hercules, Citra, Simcoe, Centennial, Amarillo og Sorachi Ace. Alkoholstyrken er også respektabel.
Dypgylden til oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har preg av furu / gran / harpiks, også toner av appelsinmarmelade, hint av tropiske frukter.
Smaken er middels søt og fyldig, toner av appelsinmarmelade igjen, og selvsagt en massiv humlesmak, med harpiks, frukt og en solid bitterhet gjennom det hele.
Her er det bare å gi seg over, og bli med på fråtseriet!

Amager Summer Fusion

Cardinal

Summer Fusion fra Amager Bryghus er et øl som det ikke er lett å sette i bås, og det er da også meningen. Bryggeteknisk ligger det nærmest en California Common / Steam Beer, men kan vel helst si med Kumbels katt: «Jeg er s’gu min egen!» Vi overlater dermed ordet til bryggerne selv:
«Med vores lette sommerøl, Amager Summer Fusion, har vi villet bevise, at man sagtens kan lave en øl, som er lav i alkohol men rig på smag. Som navnet antyder, er vores øl en ægte fusionsøl, hvor vi med arme og ben har stjålet inspiration fra flere forskellige stilarter – og fra flere lande.
Gæren, vi har brugt, er en klassisk tysk pilsnergær, som vi meget mod dens vilje har gæret ved 22 grader celsius – en teknik man kender fra den amerikanske øltype ”California Common” eller ”Steam Beer”. På den måde kombinerer vi den sprøde friskhed fra lagerøl med en portion frugtig friskhed, som man oplever i overgæret øl. Malten, vi bruger, er ikke noget ganske almindeligt valg, vi har grebet sækken med engelsk Mild Ale malt, som giver øllet sin, mørke, ristede karakter, mens et par håndfulde tysk karamelmalt giver lidt sødme og rundhed. Og så ville det jo ikke være en rigtig Amager øl, hvis ikke vi havde yderst generøse med humlen. Her faldt vores valg på de klassiske amerikanske aromahumler Centennial, Chinook og Amarillo – I ved, sådan nogen der masserer smagsløgene. Og så efterlader disse humler den mest fornøjelige, citrusagtige friskhed. Er De forvirret? Jamen, det er der slet ingen grund til. Amager Summer Fusion er svaret til de mange, der i årevis har spurgt: ”Hvornår får vi en amerikansk-engelsk tysk over-undergæret pilsner-ale, der smager af en masse uden at man bliver bimmelim?” Amager Summer Fusion er det officielle bidrag fra Amager Bryghus til konkurrencen på Københavnske Øldage 2007 om at finde den perfekte sommerøl med max. 3,5% alkohol.»
Gylden farge på ølet, lett disig. Høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av sitrus, tropiske frukter og gran.
Lett i kroppen, forfriskende. Tørr smak, noen milde røstede toner, hint av kaffe (uventet i et så lyst øl – om jeg ikke hadde lest bryggeriets beskrivelse), velhumlet gjennom det hele, toner av sitrus og gran igjen. Bitterheten er på 35 IBU.  En fantastisk tørsteslukker for sommermånedene!
Vi har bare tatt inn noen få flasker nå, men om de blir så etterspurte som vi tror, skal vi ta inn mer til neste sommersesong.
 

(Amager Bryghus / Hoppin' Frog) Frog Hops To Amager

HoppinFrogFrogHopstoAmager

Her gir vi ordet til bryggerne på direkten:
«En dag i maj 2011 fik Amager Bryghus besøg av en af USAs mest karismatiske bryggere, Fred Karm fra bryggeriet Hoppin’ Frog i Akron, Ohio. Fred var på rundrejse i Europa og lagde vejen forbi for at gæstebrygge hos os. Og resultatet av denne hyggelige og givende dag i godt amerikansk selskab, finder du i denne flaske. "Frog Hops To Amager" er en lidt sjælden type, nemlig en Imperial Wheat Stout, brygget på hele 8 forskjellige malte, hvoraf de to er af hvedetypen. Og så ville det jo ikke være os, hvis ikke den var humlet kraftigt, så vi har givet øllet en solid omgang Tomahawk og Chinook. Du vil finde en kraftig og humlearomatisk øl, som måske er lidt blødere og knap så tung som andre Imperial Stouts. Håber du må nyde resultatet af dette transatlantiske samarbejde!»
Etter et års modning er ølet endelig klar for salg, og Cardinal er blant de første pubene i verden som har tatt det inn – en nyhet så fersk at vi måtte legge ølet inn på RateBeer (verdens største øldatabase) selv!
Beksvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Sterk røstet og «tørr» aroma, toner av kaffe, treverk og mørk sjokolade.
Smaken er også distinkt røstet, men likevel ikke ekstrem, munnfølelsen er rimelig myk. Toner av mørk sjokolade og kaffe igjen. Lang og tørr ettersmak, røstet, treverk og solid bitterhet der.
Alle fans av imperial stouts vil nikke anerkjennende når de smaker Frog Hops To Amager!

Amager Rated XxX

amager_rated_xxx-422x600

Her er det bare å overlate ordet til de danske bryggerne på Amager Bryghus selv:
«Engang under en rundvisning på Amager Bryghus tog en ældre dame en humlepille fra et udstillingsglas. Hun troede det var et stykke wienermalt og gnaskede frydefuldt på den lille pille. Fryd blev snart til rædsel forvandlet, da den grusomme sandhed med ét gik op for den flinke, ældre dame. Hun lever stadig, men hendes smagssans blev for evigt svitset bort på det, der blot skulle have været en hyggelig dag på bryghuset. Ovenstående historie er sand ned til det mindste komma, og damen er bestemt ikke stolt af den. Men jeg genfortæller den for at advare om, hvilken totalt lemfældig omgang med humle, der finder sted på Amager Bryghus. Et år bryggede de en hidsig dobbelt-IPA med 20 forskellige humler. Året efter ville blærerøvene overgå sig selv og dryssede 23 humler i brygkarret. Denne gang er de så endt på 30 humler, ja du læste rigtigt. Tre-ti humler. Og nu er det jo ikke sjovt længere, det er bare perverst. Knægtene ved jo tydeligvis ikke, hvad de har gang i – det er det rene Disney. Den omtalte dame ville gå i akutte kramper, hvis hun så meget som snusede til denne øl. Og har du tendens til humlechok, kan vi ikke anbefale denne øl. Den er hermed Rated XxX – så er du selv ude om det!»
Uklar rav til brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget kompleks humlepreget aroma, med toner av omtrent hver eneste fruktsort og hvert eneste nåletreslag på kloden (30 forskjellige humlevarianter – sinnsvakt!). Også søtlige toner av malt.
Smaken er ikke for søt (men har likevel merkbar malt), og er et veritabelt humle-party gjennom det hele – med noen toner av røkt (torvrøkt?) malt i avslutningen og ettersmaken. Bitterheten er meget distinkt som forventet, men er likevel ikke for ekstrem. Kom, alle humle-elskere: Bli med på festen!

Amager Rugporter

31

Som vanlig med øl fra Amager Bryghus overlater vi først ordet til de danske bryggerne selv:
«På Amager Bryghus bliver vi vist aldrig færdige med at eksperimentere med det sorte og fyldige øl. Og trænger vi til inspiration, så henter vi den gerne udefra. Amager Rugporter er således resultatet af et frugtbart samarbejde mellem det bedste i ama’rkansk og amerikansk brygkultur. Af vores sædvanlige base af fornærmende hårdt brændte malte udgør kornsorten rug denne gang hele 16%. Det giver en fantastisk sødlig fylde, en pirrende krydret kant, som kombineret med en diskret og balancerende syrlighed ikke overraskende giver mindelser om rugbrød. Dette er ikke en øl for de svage i troen, men vi er glade for resultatet og håber, at du vil være ligeså.»
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Den «tørre» aromaen har toner av kald sterk kaffe og røstet malt, hint av treverk og usøtet lakris.
Smaken har innledningsvis noe sødme, men ender tørr og meget røstet, med en solid humlebitterhet i tillegg. Toner av sterk kaffe igjen, hint av usøtet lakris og mørk bitter sjokolade. Fornemmelsen av rugbrød er der kanskje mest fordi jeg forventer at den skal være der?
Er du skeptisk til mørke øl, så er Amager Rugporter kanskje ikke stedet å begynne – men for alle som elsker det svarte, er det obligatorisk å prøve denne!
 

Amager Hr. Frederiksen

amager_hr_fredricksen

Amager Bryghus i København har mange fordeler, kvaliteten på ølene deres er den viktigste, og en mindre viktig (men desto hyggeligere) er at de leverer fyldige kommentarer til alle ølene. Ordet er deres:
«Allerede når den hældes op i glasset, fornemmes det med det samme, at Hr. Frederiksen er en herre med både potens og stor personlighed. Begsort som Hr. Frederiksens humor er denne ”Imperial Stout” efter amerikansk forbillede med et tæt og cremet, lysebrunt skum, som efterlader pikante blonder i glasset, efterhånden som det modstræbende lægger sig. Vi indrømmer det gerne – vi er gået amok med maltene i denne øl, hele 8 forskellige har vi brugt, og det er de sorte og brændte, der giver øllet både dets farve og den nærmest ekstreme fylde – dette er nærmest et fudbyrdet måltid på flaske. Også bitterhed leverer de brændte malte sekunderet af amerikansk Centennial humle. Åh jo, Hr. Frederiksen er en oplevelse at byde op til dans, han bør dog nydes langsomt, men så kan han til gengæld også holde en hel aften, hvor man kan varme sig ved hans alkohol og udfordrende charme.
Vi har opkaldt denne øl efter en god ven uden hvis fantastiske støtte og assistance Amager Bryghus ikke var, hvor det er i dag.»
Men selvfølgelig må vi smake ølet selv også:
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av vanilje og mørk sjokolade.
Fyldig munnfølelse. Middels søt og røstet smak, igjen med toner av kaffe, vanilje og sjokolade. Som de sier på Jæren: Grævla goe greie! (Og blir det likevel litt for “heavy” for deg, kan vi også by på den litt lettere Fru Frederiksen! Stay tuned!)

Amager Fru Frederiksen

Amager fru Frederiksen

Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus i København er allerede presentert – nå er det Fru Frederiksen som står i fokus. Dette er hva bryggeriet selv har å berette:
«Det siges, at bag hver en barsk, brysk og brutal mand står en kysk, kærlig og ikke mindst klog kone. Sådan er det selvfølgelig også i øllets verden. For hvor vores måske kendteste øl, Hr. Frederiksen, er en kraftkarl, som nyder at stå og beundre egne muskler, så er Fru Frederiksen nemlig en klog kone, der udmærket ved, at man faktisk godt kan nå næsten lige så langt, ved at spare lidt på kræfterne. Fruen er dog ikke just nogen letøl, men den er alligevel tonet noget ned i forhold til Herren. Lidt sødere og knapt så brændt om end den med rigelige mængder sortmalt, chokolademalt og ristet byg ikke ligefrem er nogen helt bette tøs. Og den amerikanske Centennial humle sparker lige bagud i skridtet med sine 60+ IBU, hvis du skulle finde på at pille uden at spørge om lov. Hils på Fruen – hun er kommet for at blive.»
VI har selvsagt smakt på denne utmerkede stout (på grensen til imperial stout) vi også, og kan melde:
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og kaffe, også noen toner av treverk og vanilje.
Smaken er «midt på treet» når det gjelder sødme og maltpreg, toner av sjokolade (sjokolademalt) er markerte, også litt vanilje, balansert av en distinkt røstet og humlet bitterhet. Kaffelignende ettersmak. Ikke noe «frøkenøl», men Fru Frederiksen er likevel ganske så myk og behagelig å stifte bekjentskap med.

Amager Drei von Dänen Cognac fadlagret

5888842945_2195f82541

Amager Drei von Dänen (fra superbryggeriet Amager Bryghus i København, med bistand av to andre internasjonalt kjente bryggere – vi har hatt besøk av dem begge på Cardinal!)) er en Baltic porter (altså en undergjæret, sterk porter etter tradisjonen i Østersjø-landene). Den «vanlige» utgaven har vi ikke tatt inn i denne omgang, men har gått rett på «øverste hylle» på bryggeriet, og sikret oss noen flasker av Cognac fadlagret-versjonen. Så vet du at det er skikkelige saker du kan grafse til deg, med sultent blikk og svette hender!
Som vanlig overlater vi først ordet til bryggerne selv:
«Måske har du allerede hørt historien om, hvordan denne røgede baltiske porter opstod. Nemlig da vore to gode venner Anders Kissmeyer (Kissmeyer Beer) og Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller) deltog i en kollektiv brygdag med os her på Amager. Og ud af den kreative røgtåge, hvis lige ikke er set siden skabelsesberetningen, opstod denne himmelsk smukke øl. Gennem de sidste par år er Anders nærmest blevet omrejsende i røgøl. Få er de bryggerier, han ikke har besøgt med en sækfuld af sin herostratisk berømte hjemmerøgede malt. Og denne gråklamme novemberdag i 2010 fik vi så æren. Og Mikkel, vores anden gæst, altid hipster cool med moderigtige skægstubbe, et melanskolsk skævt lille smil og lommen fuld af stjernestøv, ja han mødte selvfølgelig op med en tønde under armen. Thi Mikkel har et bijob som handelsrejsende i tønder – mest fastelavnstønder ganske vist – men i dag havde han en ægte fransk cognactønde med, som vi fyldte med vor liflige baltiske røgporter og derefter badede vi alle fire i det. 6 måneder senere mødtes vi igen og smagte på de guldrandede dråber, og vi blev så stive, at det navn, vi fandt på til øllen, er SÅ subtilt, at kun en ægte ølkender vil fange finten.»
Her er våre egne smaksnotater:
Svart farge på ølet, digert brunt skum.
Sterk aroma av røkt malt, salt sjø og tjære, også kaffe, vanilje og selvsagt cognac-eiketønnen.
Smaken er også sterk og røstet, men likevel rimelig myk, takket være innflytelsen fra cognactønnen. Toner av røk, naturlig nok, men ikke i ekstrem grad. Kaffe, bitterhumle og lett salte toner i avslutningen og ettersmaken. Hiv og hoi!
 

Kissmeyer Red IPA

6895871663_347159c382

Den danske bryggeren Anders Kissmeyer var vår gjest på Cardinal i fjor. Da hadde vi inne hans PilNZer og Smoked Baltic Porter som han brygget hos Lervig i Hillevåg. Nå har vi spesialimportert hans Red IPA på fat, som han brygget hos Ørbæk Bryggeri i Charlottenlund. Og det er også gode saker!
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat kremig off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, hint av bjørnebær og furu, med en avdempet men kompleks maltprofil i bakgrunnen.
Smaken har først en bred maltprofil med noen lettrøstede toner og et hint av sjokolade, men ølet er ikke særlig søtt. Så overtar humlen, med fruktige og mildt harpiksaktige toner, og en moderat bitterhet i avslutningen.
Aner vi at "røde" (rødbrune) øl som vektlegger BÅDE maltsmak, humlesmak og lettdrikkelighet, er den nye trenden innen "craft brewing" nå? I skrivende stund har vi 3 røde på fat, et lagerøl og to ales - det er Ægir Brime Red Lager, Lervig Hoppy Joe og altså Kissmeyer Red IPA. Smak dem alle tre, og fortell oss hva du synes! Der kan fort bli mer av denslags ...

Mikkeller Belgian Tripel

MikkellerBelgianTriple

Mikkeller Belgian Tripel har vi på fat, den hadde også en gjesteopptreden i fjor. Mikkel Borg Bjergsø (som gjestet Cardinal "in person" i vår) har brygget den på De Proefbrouwerij i Belgia - opprinnelig for det italienske markedet, men tripelen viste seg å bli så populær at også flere har fått del i den.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, bra hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, toner av brunt kandisukker, hint av tobakk.
Smaken er rimelig "krydret" med en betydelig fruktig og maltet sødme, også en viss fruktig syrlighet. Ikke fullt så lett i kroppen (for sin styrke) som endel andre tripler er, denne har et tydelig nærvær av humle og alkohol. Interessant og sofistikert - meget god!

Warwik Sankt Jacobi Dubbel

beer_70882

Warwik Bryghus holder til i Varde i Vestjylland (Warwik var middelalderens navn på Varde). Der brygger de sine undergjærete øl selv, men de overgjærete ølene i belgisk klosterstil får de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia (bryggeriet hvor også Mikkeller brygger mange av sine øl, så kvaliteten på arbeidet er der ikke noe å si påWinking. Sankt Jacobi Dubbel, som vi nå har på fat som første pub i Norge, er et av disse belgiske ølene. Hele 6 malttyper er brukt i bryggingen.
Disig brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har toner av karamell og modne røde bær, hint av mildt krydder.
Smaken er myk og middels søt, toner av brunt kandisukker og mørke frukter, hint av mildt krydder igjen (men ikke så uttalt som i noen andre belgiske dubbels). Meget lettdrikkelig for sin styrke.

Beer Here Fat Cat (fat)

4321269013_74a68b0075

Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus.
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!

Amager IPA

amager-ipa

Amager IPA har vi nå på fat, som de første i Norge. Og som vanlig når det gjelder de brave københavnere i Amager Bryghus, overlater vi først ordet til bryggerne selv:
«Glem alt det der med at India Pale Ale er en engelsk øltype, der skulle være robust nok til at kunne tåle den lange sørejse fra England til Indien. Vores udgave af en IPA er helt og aldeles inspireret af de nyfortolkninger, som man især finder på den amerikanske vestkyst. En solid maltbase kombineret med humlerne Simcoe, Amarillo og Cascade og så lige tørhumlet også for at sikre, at humlen brænder ordentligt igennem. Det er frugtigt og friskt, det er bittert som ind i helvede og det er stærkt nok til at give dig en lille bimmelim på, hvis du drikker et par flasker eller tre. Sådan laver vi en rigtig IPA på amarkansk maner. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at du vil nyde Amager IPA, for det er sgu’ godt øl. Skål!»
Dyp rav til brun farge på ølet, svakt disig. Kremig off-white skum.
HERLIG humlearoma, fruktige toner (sitrus, tropiske frukter), også toner av gran og furu.
Smaken er en veritabel humleeksplosjon gjennom det hele, med en massiv bitterhet i den lange ettersmaken. Der er også en tilstrekkelig ryggrad av malt. En time etter at jeg tok siste slurk, «tygger» jeg fortsatt humle. Nok et funn for «humlehodene»!

Mikkeller / Lervig Double Eye PA

Cardinal stavanger

Utenom Mikkeller Bar i København er Cardinal blant de første pubene i verden som har fått inn samarbeidsølet Mikkeller / Lervig Double Eye PA på både fat og flaske. Og det er litt av en opplevelse! Ølet (en double / imperial eller triple IPA) er altså brygget i Hillevåg, i samarbeid mellom Mikkel Borg Bjergsø og Mike Murphy.
Disig oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, også hint av lær og mildt krydder.
Fyldig og varmende munnfølelse - det ville være løgn å si at alkoholen ikke er merkbar, men hva venter du av et øl på 14%? Søt og fruktig (appelsiner) smak, massevis av amerikansk humle gjennom det hele, krydret og bitter avslutning, Et ekstremøl? - ja, kanskje, men helt perverst er det ikke. De som først har fått sansen for ølverdenens smaksbomber, vil mene at dette er FANTASTISK GODT!

Amager Christianshavn Pale Ale

34528

Nytt fatøl fra kvalitetsbryggeriet Amager Bryghus i København: Christianshavn Pale Ale er stilmessig en American pale ale, med smakskvaliteter som vil appellere både til herdete (for ikke å si: forherdete) "beer geeks" og til mer "vanlige" øldrikkere. Christianshavn er ellers en gammel bydel på nordvestsiden av  det utstrakte området Amager, hvor også norske turister har oppdaget sjarmen ved å flanere langs de gamle kaiene.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har behagelig fruktige toner (grapefrukt og fersken), også toner av furunål. Middels fyldig (eller middels lett, om du vil) i kroppen, meget forfriskende og lettdrikkelig, Lang velhumlet ettersmak.
Christianshavn Pale Ale kan fort bli et fast innslag på Cardinal!

Warwik Sankt Nicolai Trippel

Cardinal Stavanger

Ny på fat er Sankt Nicolai Trippel fra Warwik Bryghus i Varde, Vestjylland (Warwik var middelalderens navn på Varde). Siden Warwik Bryghus bare brygger lagerøl selv, har de fått brygget sine overgjærede øl i belgisk stil hos De Proefbrouwerij i Lochristi, Belgia. Vi er er første pub i Norge som har disse ølene på fat, så vidt vi vet.
Disig dyp oransje til rav farge på ølet (litt mørkere enn mange andre tripler, altsåWinking, tett og fint off-white skum.
God maltpreget og krydret aroma, toner av bakeri, tørkede fiken, karamell og brun kandisukkersirup.
Smaken er også maltpreget og relativt søt (selv til å være en trippel), med rikelig karamell og kandisukker, mørke tørkede frukter og milde krydrede toner. Myk og behagelig å drikke!

Amager Dicentra Cucullaria

amager_dicentra_cucullaria-e1293561567906-225x300

Som vanlig med øl fra Amager Bryghus sies det vesentligste av bryggerne selv:
"
Amager Dicentra Cucullaria – en Flamsk Rød lagret på franske Bordeauxfade. 
Flamsk Rød – det lyder måske mest som en højtydende malkerace indenfor kvægbruget. Men der er nu ikke meget mælk over indholdet i denne flaske – det skulle da lige være syrnet kærnemælk. Flamsk Rød er nemlig en historisk belgisk øltype, som vi her på Amager Bryghus er stolte over at kunne præsentere i vores eksperimentelle serie af fadlagrede øl. Med sin tydelige trækarakter efter 7 måneder på brugte franske Bordeaux-fade og sin udprægede syrlighed er det en øl for udsøgte og kræsne ganer. 
I glasset står Amager Dicentra Cucullaria smukt rødbrun med et livligt boblende beige skum. Duften har tydeligt præg af de franske rødvinsfade med en forfriskende syre. Smagen præges af mineraler og tør, syrlig frugt – syrlig men aldrig sur. I øllens finish blender syrlighed sig med den behagelige tørhed fra humlen. 
Brygget af: Amarkansk kommunevand, tysk wiener- og krystalmalt, East Kent Golding humle, engelsk overgær og udsøgte bakteriekulturer."

Det har vi lite å tilføye til! Men det bryggerne ikke forklarer, er NAVNET på ølet. "
Dicentra cucullaria" er det latinske navnet på den blomsten som på engelsk kalles Dutchman's breeches, under henvisning til de vide posebuksene i tradisjonelle hollandske folkedrakter - en fasong som blomsten faktisk ligner. Men der er ingenting i omtalen som tyder på at denne urten er brukt som en tilsetning i ølet - tvertimot skal den kunne være giftig.
ØLET
Dicentra Cucullaria har det derimot bare blitt brygget 1025 flasker av, og bryggeriet er forlengst utsolgt for dem. Men gjennom lyssky transaksjoner, foretatt gjennom utveksling av brune papirposer i skumle bakgater og "an offer they couldn't refuse", klarte vi likevel å legge labbene våre på noen flasker.  
Høsten er en utmerket årstid til å drikke syrlige og smaksrike "flamsk rød"-øl. Velbekomme!

Stensbogaard English Dark Stout

Stensbogaard_Bryghus_English_Dark_Stout

Stensbogaard Bryghus holder til i Ringe, Danmark, og er et helt nytt bekjentskap på Cardinal. Deres English Dark Stout er bryggeriets høyest vurderte øl.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum som ikke holder så lenge.
Aroma av røstet malt, lakris og mild kaffe, hint av sjokolade, mørk sirup og noe tre.
En del kullsyre i munnen. Smaken er middels søt og røstet, toner av kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av karamell og mørke tørkede frukter også. En god stout!

(50 cl flaske, 6,8%)

Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale

mic cream ale

Danske Mikkeller og italienske Revelation Cat Craft Brewing har samarbeidet om dette ølet, men selve bryggingen har de gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. Cream Ale er en ølstil som har sitt forbilde i tradisjonelle amerikanske myke og lette ales, slik de var før forbudstiden satte inn i mellomkrigstiden, og ga et tvilsomt levebrød for Al Capone og likesinnede mellom 1920 og 1933. Cream ales har fått sin renessanse først i den moderne amerikanske mikrobryggerirevolusjonen.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende og med et høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig og innbydende aroma av fruktig og floral amerikansk humle (Columbus, Amarillo og Challenger).
Brusende munnfølelse. Lett i kroppen. Behagelig moderat smak av amerikansk humle. Lettdrikkelig, og sannelig god nok. Sikkert typeriktig (nå, det vet jeg vel egentlig ikke sikkert, for jeg levde jo ikke i den amerikanske perioden før forbudstiden), men for dem som har opplevd Mikkellers beksvarteste smaksbomber, vil
Cream Ale nødvendigvis ikke framstå som Mikkellers mest utfordrende øl. Men det er den heller ikke ment å være - også Mikkeller må ha lov til å produsere noen lettdrikkelige øl som alle vil like!

(33 cl flaske, 5,0%.)

Mikkeller Ricemarket

MikkellerRicemarket

Enda et øl fra danske Mikkeller, som vi har spesialimportert. Ricemarket er inspirert av Østens ris- og kryddermarkeder, og er (ikke overraskende) brygget med en andel ris, foruten de vanlige  ølingrediensene. Dessuten også honning og ingefær. Smakstilsettingene er valgt ut av Michelin-restauratøren Yde, mens selve bryggingen er gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. 
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har toner av blomster og honning, med et hint av ingefær.
Lett i kroppen. Smaken er frisk og "spritzig", noe honningsødme, men ikke overdrevet. En subtil ingefær-"brenning" og moderat humle i avslutningen.

(33 cl flaske, 6,0%)

961 Beer / Kissmeyer Lebanese Pale Ale

beer_168401

Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer hadde vi besøk av på Cardinal i fjor, da han brygget et øl på Lervig, og vi har hatt et par av hans øl på fat i korte perioder tidligere. Men nå har vi slått skikkelig til, med hele 6 av hans flaskeøl inne samtidig. Lebanese Pale Ale er hans mest eksotiske øl, det er altså brygget i Libanon, i samarbeid med håndverksbryggeriet 961 Beer. Det er brygget med en rekke av midtøstens kryddere: za’atar, sumac, mynte, salvie, anis og kamille. Og det er første gang vi har libanesisk øl på Cardinal, så her har du sjansen til å sikre deg et nytt "ølland" i samlingen!
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat men likevel tydelig aroma av kamille og de øvrige eksotiske krydderiene.
Smaken er distinkt krydret, interessant og kompleks (inkludert et par kryddere jeg aldri har hørt om en gang), på en bakgrunn av standard
pale ale-elementer. Et lett brennende krydderpreg i bakgrunnen.
Et spennende øl som absolutt bør prøves!

(33 cl flaske, 6,3%)

Beer Here Ammestout

ammestout
Ny på fat nå, til glede for alle ammende mødre og mannlige bleieskiftarbeidere, samt alle dere andre: Beer Here Ammestout, 6,5%.

Vi gjengir den danske bryggeren (Christian Skovdal Andersen) sine kommentarer:
"I 1800 tallets England bryggede man en ekstra kraftig og nærende stout til ammende mødre. BeerHere er en virksomhed der tager yngelpleje alvorligt, så derfor har vi valgt at gøre det samme. Udover m ælkesukker, som traditionen foreskriver, er der også tilsat et skvæt kaffe der forhåbentlig kan tilføre lidt opkvikkende koffein oven på de vågne nætter.
Også nævner vi slet ikke noget om B-vitamin fra ølgæren der findes i den kraftige og ufiltrerede øl. B-vitamin har i mere end hundrede år været anbefalet som kosttilskud til ammende møde.
Nydes med omtanke - eller som minimum af et glas..
Brygget af bygmalt, ristet byg, humle, melasse, kaffe, laktose, gær og vand."

Vår prøvesmakingslaborant har selvsagt testet ammestouten også, og bekrefter at dette er gode saker! Laktosesødmen er ganske moderat (= akkurat passe), kaffetilsetningen er godt merkbar, men ikke overdrevet. En stout som mange vil like!

Kissmeyer Denied Entry

Cardinal Stavanger

Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget Denied Entry hos Ipswich Ale Brewery i Massachusetts, USA - og husker vi riktig, ble dette ølet, med sin tilsetning av granateplesirup og appelsinskall, ikke godkjent (p.g.a. rene formaliteter) for salg i USA. Derav navnet, altså - og hele batchen måtte dermed selges i Europa. Da var vi kvikt ute med labben og sikret oss vår del.
Brun til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
God fruktig aroma, toner av granateple og sitrus, hint av krydder.
En del kullsyre i munnen. Fruktig smak med toner av belgisk overgjær, granateple og bitre appelsiner.
Et uvanlig øl, men ikke særere enn at mange vil like det, og vi tror det vil appellere også til dem som ellers ville ha bestilt seg en crisp rosévin

Søgaard Espresso Stout

sc3b8gaards-espresso-stout

Her får vi en grei omtale av ølet fra Søgaards Bryghus i Aalborg: Foto; StoreMy
"
Glæd dig til at smage denne milde og fyldige stout tilsat koldtvandsekstrakt af afrikansk højlandskaffe. Den har en fin kaffearoma, som supplerer de ristede malte og den diskrete humlearoma. Espresso Stout er en oplevelse på egen hånd, men udmærker sig særligt som ledsager til chokolade og kraftige desserter. Espresso Stout er et resultat af et unikt samarbejde mellem den anerkendte brygmester Anders Kissmeyer, det Aarhusbaserede kaffehus KaffeMekka og Søgaards Bryghus. Vi håber du vil nyde Espresso Stout lige så meget, som vi nød at brygge den! 
Øl brygget af: Bygmalt, honning, muscovadosukker, kaffeekstrakt, havre og humle."
Våre egne smaksnotater:
Svart farge på ølet, tett og fint lysebrunt skum.
God aroma av røstet malt, mørk sjokolade, lakris og espressokaffe.
En del kullsyre i munnen. Den middels søte smaken er distinkt røstet gjennom det hele, sterke toner av espressokaffe, også brunt sukker, hint av honning, mørk sjokolade og lakris. Middels bitter avslutning.
Enda en godbit til stout-folket! E me 'kje greie?


(50 cl flaske, 7%)

Kissmeyer Witter Saison du Fleur

Cardinal Stavanger

Selv om vi prøver å få smakt flest mulig forskjellige øl (bl.a. gjennom deltakelse på ølfestivaler o.l.) før vi bestemmer oss for hvilke vi vil kjøpe inn, henter det unektelig fra tid til annen at vi tar inn noen øl vi aldri har smakt før. Noen sjanser må man ta her i livet. Kissmeyer Witter Saison du Fleur er er et slikt øl. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget det hos Fanø Bryghus. Det er en "saison with spices and dried flowers" - okeiiii ...  Ingredienslisten avslører at det dreier seg om tørkede grønne pepperkorn, honning og tørkede blomster (hvilke blomster det er, vet vi ikke).
Disig lys gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Distinkt og uvanlig aroma av krydder / grønne pepperkorn, også florale toner med hint av honning.
Mye kullsyre i munnen. Hvis du forventer noen honningsødme eller maltsødme i smaken, tar du feil. Ølet er "knastørt", her er der ikke mye restsødme, nei.
Smaken er fullstendig dominert av grønne pepperkorn, som setter de mer subtile florale tonene helt i skyggen. Mer pepper og humlebitterhet (35 IBU) i avslutningen og ettersmaken. Herreminskaper - dette er et sært øl! Bør bare kjøpes hvis du digger grønne pepperkorn. Passer til fårikål, våre nachos-chips med dip og et generelt ønske om en lettere masochistisk aften.  

(50 cl flaske, 6,0%)

Kissmeyer Black IPA

kissmeyer-black-ipa

"Black IPA" er som ølbetegnelse egentlig en selvmotsigelse - et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig. Når noen bryggere likevel tviholder på denne betegnelsen (i stedet for alternativet "American black ale" ), er det for å understreke at man her har et øl som forener IPA'ens velhumlede karakter med en dose svarte malttyper. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget sin Black IPA hos Ørbæk bryggeri i Charlottenlund. 
For sikkerhets skyld er ikke fargen på dette ølet svart, men mørk rødbrun, Høyt off-white skum.
God aroma av mildt røstet malt, tobakk og lettrøstede eikechips, hint av mildt krydder.
Smaken har også milde røstede toner, mild kaffe, noe lakris i avslutningen. Anstendig humle i ettersmaken.
Et godt øl, som det ikke er vanskelig å like.

(50 cl flaske, 7,0%)

Hornbeer / Kissmeyer Smoked Tripel Kisshorn

tumblr_mecq091LZy1rkeotlo1_1280

Her overlater vi først ordet til den godeste Fogh Rasmusssen i det danske bryggeriet Hornbeer:
"
Et samarbejdsbryg mellem Anders Kissmeyer og Hornbeer. Vi har ikke været helt tro mod stilarten “Belgisk Tripel” – vi synes lige, at man skal kunne se og smage, at vi har været her. Anders har haft gang i røgovnen – den har været tændt op 20 gange, for at vi havde tilstrækkeligt med røgmalt. Ja, og så har vi altså brugt lidt mørkere malte end normalt til Tripel. Men gæren er ægte belgisk trappist. Den er gæret ved moderat temperatur for at sikre så “ren” en smag som muligt. Øllet er blevet som vi ønskede. Ravfarvet og med en fin duft og smag fra den røgede malt. Den er temmelig kompleks, og vi er sikre på, at den fint tåler en længere lagring under gode forhold. 
Og hvornår drikker man den så ? Bedst i godt selskab og måske med lidt røget mad. Husk lige vand til."
Våre egne smaksnotater:
Uklar brun farge, helles i glasset meget brusende med et digert beige skum.
Sterk søtlig aroma med fruktige toner, i en merkelig blanding med enda sterkere toner av røkt kjøtt.
Smaken er søt, med toner av kandisukker og karamell, som snart overdøves av sterke toner av røkt kjøtt. Sært - et øl for "de spesielt interesserte".


(50 cl flaske, 8,6%).

Hornbeer Dryhop

jorgenb

Danske Hornbeer fra Hornsherred er et av bryggeriene som er aller bredest representert på Cardinal. Deres Dryhop gjør sannelig ikke skam på navnet - vi overlater like godt ordet til bryggeren Fogh Rasmussen selv (nei, ikke eks-statsministeren og Nato-sjefen - det er fortsatt lillebroren som brygger øl):
"Det er ikke en IPA – det er ikke en lager, men det er en undergæret øl, godt humlet og tørhumlet. Det er en singlehop version – al humle er Amarillo. Målet med denne øl, er at tilbyde en helt tør øl uden meget restsukker i kombination med humlen. Så kommer humlen rigtigt til sin ret, og Amarilloens karakteristiske duft og smag bliver tydelig. "
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og herlig aroma av Amarillo-humle, toner av sitrusfrukt og noe gran.
Intenst humlepreget smak gjennom det hele, ganske tørr, med en forbausende god fruktig og harpiksaktig kompleksitet for et øl som altså bare er brygget med én humletype. Ikke rart at mange hjemmebryggere framhever Amarillo som sin favoritthumle! Bitter avslutning, som blir ganske skarp i ettersmaken.
Hornbeer Dryhop fikk platinamedalje som beste øl på Bière Mondial i Strasbourg i 2011, og sølvmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival samme år. Det sier litt om kvaliteten!

(50 cl flaske, 5,0%.)

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

hornbeer_the_fundamental_blackhorn-225x300

The Fundamental Blackhorn fra danske Hornbeer er et fantastisk øl! La det være sagt, først som sist! Vi smakte den første gang på København Ølfestival i mai, og visste straks at denne måtte vi ha på Cardinal. 
Vi gjengir like godt bryggeren Fogh Rasmussen sine  egne ord: "
Nu synes vi, at tiden er inde til denne øl. Her er tale om en kraftig stout på 11% med coffeemalt, choclatemalt, black malt og honning. Vi har humlet til 120 IBU, vi har tørhumlet og lagret den med egetræ og valnød. Nu synes vi, at den har lagret tilstrækkeligt, så nu skal den på flasker. Hvad smager den af? Dem der har smagt den, siger kaffe, lakrids, honning, eg og valnød. Men døm selv. "
Vel, vi på Cardinal har dømt selv, er enige med bryggeren, og er kjempefornøyde. Men siden dette er en enormt smaksrik og kraftig imperial stout på 11%, er det fullt tillatt å dele flasken på to personer. Noe stort mørkere øl enn dette er det vanskelig å oppdrive. En ren "godtepose" på flaske for fanatiske ølfundamentalister.

(50 cl flaske, 11%)

Thisted Brown Ale

Cardinal Stavanger

Thisted Bryghus ble stiftet i 1902, og er altså 110 år nå - som Danmarks eneste uavhengige regionale bryggeri som overlevde den store oppkjøps- og sammenslåingsbølgen, i årene før de mindre håndverksbryggeriene fikk sitt gjennombrudd, og  ting gikk "den rette veien" igjen.
Lenge var de et typisk lagerølbryggeri, men har de siste årene satset stort på å tilby øl i en langt større typebredde. Deres
Brown Ale er et eksempel på dette. Foruten de vanlige ølingrediensene er det brygget med litt sukker og lakris, og tilsatt antioksidanter (bl.a. C-vitamin) for bedre holdbarhet.
Meget mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Tydelig maltpreget aroma med sterke toner av karamell.
Smaken er også meget maltpreget, med toner av karamell og lakris, hint av mildt julekrydder. Meget beskjeden bitterhet. En klassisk brown ale!

Thisted 1 Porse

Cardinal Stavanger Import

Thisted Bryghus i Thy (nær området som har Danmarks første nasjonalpark) har en serie gode og interessante øl, og vi har spesialimportert noen av de beste for å komplementære vårt stadig voksende utvalg av danske kvalitetsøl. Thisteds øl er likevel ikke særere enn at de faller i smak hos et bredt publikum. 1 Porse (bryggeriet har begynt å nummerere ølene sine nåWinking het tidligere Porse Guld Ekstra, og særmerker seg ved å være brygget med en stor andel pors - den velduftende buskveksten som vi har mye av i Skandinavia, og som i tidligere tider var vanlig i gårdsbryggingen her som ølets krydder, i stedet for for humle. Humle kom relativt sent i bruk på våre kanter, og selv om humleplanten vokser villig her, har blomsten / "konglen" (som er den eneste delen av planten som brukes i ølbr yggingen) heller dårlige modningsvilkår så langt mot nord. Og importert humle koster penger. Men pors vokser vilt på myrer og våtlendte steder (og mer var det av den før den store hedeoppdyrkingen begynte i Danmark). Det er denne tradisjonen Thisted ønsker å gjenopplive med dette ølet, og en dag i året stenger de bryggeriet og sender alle ansatte ut i naturen for å plukke pors. Selve "grunnølet" i 1 Porse er et helt greit "guldøl" / lagerøl på 5,8%, som kaldlagres ekstra lenge. Det er først og fremst porstilsetningen som gjør ølet spennende.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk gressaktig, søtlig og urteaktig aroma.
Bra og fyldig "pilsner"-smak, med distinkte urteaktige toner av pors. Bitter ettersmak. Gode greier!

Thisted 3 Ale

Cardinal STAVANGER

I vårt utvalg av danske Thisted Bryghus sine kvalitetsøl var også 3 Ale et selvsagt valg. Stilmessig er dette en English Strong Ale - men den er ikke kraftigere enn at de aller fleste vil like den, og smaker like godt sommer som vinter.
Bronsefarget øl, bra skum. 
God humlepreget aroma, her er det brukt humlevarianter fra både England, Tyskland og Slovenia. 
Nydelig smak, "typisk engelsk" og med perfekt balanse mellom malten og humlen. Første gang jeg smakte den var under en prøvesmaking sammen med mange andre gode øl - likevel sto denne fram, ikke ved å være ekstrem på noe vis, bare med å være så velbalansert
En ale som fortjener en stor tilhengerskare!

Thisted 6 Porter

cardinal Stavanger

Thisted 6 Porter het tidligere Thisted Thy Porter, og må ikke forveksles med Thisted Limfjordsporter (som vi også har). Mens Limfjordsporteren er en undergjæret og kraftig Baltic Porter, er 6 Porter en klassisk overgjæret porter i engelsk stil - riktignok med solid alkoholprosent i denne også.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
God aroma av røstet malt, sjokolade og mild kaffe.
Røstet smak, toner av brent toast og sterk kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og lakris, men ølet er ikke veldig søtt. Rimelig bitter avslutning og ettersmak. En meget velbrygget porter!

Thisted Black Ale

Cardinal Pub Stavanger

Black Ale fra Thisted Bryghus er framstilt på en måte som var vanlig i den gamle gårdsbryggingen, men som nå er heller sjelden. Vi gir først ordet til bryggeriet: "Den gamle brygmester har brugt en ældre metode med opvarmede lavasten til sin sidste overgærede øl. Stenene sænkes ned i urt (= vørter), og der dannes et karamellag omkring stenene, som så anbringes i lagertanken. Karamellen frigøres til øllet under den lange kolde eftergæring, og metoden giver, sammen med en eksplosion af humlenuancer, en ganske særlig aromatisk karakteristika til øllet."
Svart farge på ølet altså, moderat skum som varer lenge.
Behagelig aroma av fruktig humle og mørk malt med noen røstede toner av mild kaffe, hint av karamell.
Rik og fyldig smak, mørk malt med noe sødme innledningsvis, så røstede kaffetoner med et hint av lakris, moderat bitterhet i avslutningen.
Gode saker dette også!

Thisted Limfjordsporter

Limfjordsporter

Limfjordsporter er det mest berømte ølet fra Thisted Bryghus, lovprist helt fra USA, gjennom hele Danmark og ikke minst på Cardinal, hvor vi hadde den inne for noen år siden. Mange har spurt etter Limfjordsporteren siden, så nå har vi like godt importert den selv! Bryggeriet kaller den en "double brown stout", men siden den er undergjæret, klassifiseres den som en Baltic porter.
Bryggeriet har dette å si: "Limfjordsporter kom
 fra Thisted Bryghus i 1989 efter syv års eksperimenter. Navnet stammer fra Urban-bryggeriet i Aalborg, hvor brygmesteren fra Thisted Bryghus i slutningen af 70érne ”slog sine folder”. Her fik han første gang ”smag” for provinslivet og denne særlige øltype, som ofte i Thisted-regi betegnes som øllets gentleman. Navnet købtes efter Urban-bryggeriets lukning i 1986. Limfjords-Porteren ”kredsede” brygmesteren om frem til 1997, hvorefter han ikke mente længere at kunne forbedre produktet. Den rette blanding af maltene var opnået. Af usædvanlige ingredienser skal nævnes røgmalt og engelsk lakrids, der tilsammen giver en smagsmæssig balance på et lidt højere niveau end det sædvanligvis ses. Brygmeste rens personlige favorit og ”hjertebarn”."
Til historien hører med at selv om Thisted Bryghus fikk kjøpe rettighetene til navnet Limfjordsporter da Urban-bryggeriet ble nedlagt, fikk de ikke kjøpe oppskriften. Den hadde nemlig den gamle sjefsbryggeren på Urban (utvilsomt noe bitter over nedleggelsen) bestemt at han skulle ta med seg i graven. (Hva i all verden han nå skulle med den der.) Men han røpet at ølet inneholdt noe engelsk lakris. Hemmeligholdet av den gamle oppskriften var altså en sterkt medvirkende årsak til at bryggeren på Thisted jobbet så lenge med å rekonstruere og forbedre oppskriften - han hadde jo ikke originalen, selv om han hadde gått sin læretid hos Urban.
Vel, resultatet ble altså imponerende!
Ølet er svart som arvesynden (ihvertfall ekstremt mørk brunt), med et flott brunt skum.
Intens aroma av røkmalt, røstet malt, tjære, gammelt tauverk, St. Hansbål, harpiks og lakris.
Smaken har også røkmalt, røstet malt, tjære, harpiks og lakris. Gir fornemmelsen av at ølet har vært lagret på tretønner i bunnen av et vikingskip, gjennom sju sjøslag og en verdensomseiling. Om det er godt? Javisst, men det krever kanskje litt tilvenning - det er ikke et øl for pingler.

Amager The Sinner Series Greed

Cardinal Stavanger

Greed (= grådighet) er det sist utkomne ølet i The Sinner Series fra Amager Bryghus, altså deres serie av øl med tema fra "de syv dødssyndene". Ølet er så ferskt at det bare såvidt var tappet på flaske da vi hentet det på bryggeriet i København. Bryggerne forteller selv:
"Vi spurgte vores strømlinede marketingsdirektør om, hvilken øl der kunne illustrere dødssynden Grådighed. Efter blot et enkelt sekunds betænkningstid svarede han: ”Hvorfor gør vi ikke bare det samme som alle de store aktører i branchen: vi brygger en røvbillig øl og sælger den til en premium pris. Det er sgu’ da grådighed. ” Vores marketingsdirektør er en klog mand, så naturligvis gjorde vi, som han sagde. Og vi satte endda et billede af ham på etiketten. Øllen endte så faktisk ret ok. Det er en helt regulær sydtysk pilsner uden så meget pjat. Håber I kan li’ den – det ku’ vi. 
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det... "
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk tysk pilsneraroma, tysk humle (
Tettnanger og Hallertauer Mittelfrüh) med urteaktige, gressaktige og blomsteraktige toner. Noen søtlige toner av malt også.
Temmelig "crisp" og frisk smak, med distinkt tysk humle, men også med mer maltsødme enn du finner i den gjennomsnitlige tyske pils. Klart bedre enn industripils! Om den er overpriset, må du nesten vurdere selv - dette dreier seg tross alt om grådighet ...

Thisted Jule Stenøl

Cardinal

Vi er glade for å kunne presentere dette overgjærede danske juleølet fra Thisted Bryghus, som de første i Norge. Jule Stenøl er, som flere andre øl fra dette bryggeriet, brygget med varme lavastein i vørteren. Dermed oppstår en karamellisering på og rundt steinen, og steinen får være med i den etterfølgende kaldlagringsperioden, hvor karamell og krydderaromaer langsomt frigjøres i ølet. Brygging med glødende varme stein var ellers vanlig i tidligere tiders norske gårdsbrygging, da bryggekarene vanligvis var laget av tre, og store bryggekar i metall var så dyre at det bare var rikfolk som hadde råd til dem.
Vakker dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum som varer lenge.
Fin aroma av karamell, også milde krydrede toner.
Smaken er krydret og kompleks, med toner av karamell og mørke tørkede frukter, spesielt rosiner. Sødmen er likevel ikke påtrengende. Noe humlebitterhet i avslutningen, lett skarp i ettersmaken. Helhetsinntrykket av dette ølet er meget bra, og med 8% alkohol bør det nytes med respekt. 

Amager Julebryg 2012 (fat og flaske)

AmagerJulebryg

Vi kjøpte i sommer et par kasser Amager Julebryg 2011, for å ha på juleølsmakingen i november - gudene vet hvor de er blitt av. Mens 2011-årgangen var leiebrygget hos Ørbæk Bryggeri, har Amager Bryghus brygget Julebryg 2012 (6,9%) selv, med en nokså annerledes oppskrift. Innslaget av røstet malt er langt tydeligere i år. 
Disig mørk brun farge på ølet, høyt off-white til beige skum.
Røstet og lett karamellaktig aroma, hint av treverk og aske.
Røstet tørr smak, toner av treverk og noe karamell. Moderat humle. Mindre søt enn mange andre juleøl altså, og derfor godt egnet til julemat, men også god alene. Vi har bare fått sikret oss noen få flasker og fat, så muligheten for at vi blir utsolgt lenge før jul er så avgjort til stede. 

Amager Batch 500

batch-500-1

Vi har mye godt å si om Amager Bryghus i København - ikke bare brygger de noen av Danmarks beste øl, men det er også veldig hyggelige ølentusiaster som styrer showet der. Og så er de flinke til å gi kommentarer til ølene sine. Dette er hva de har å si om Batch 500 (6,9%):
"Vi har slidt og slæbt, vi har bandet og svovlet og vi har snerret og råbt højt. Men hold kæft hvor har vi også hygget os hele vejen igennem, siden vi satte det første bryg over på Amager Bryghus en tidlig april morgen i 2007. Der er edderbankeme løbet meget øl gennem tankene siden da, og nu er vi altså nået til Batch 500. Med denne East Coast IPA mener vi simpelthen, at have knækket koden og fundet den cash cow, der skal gøre os til millionærer – mindst – når vi sælger bryghuset til de multinationale. Batch 500 er en øl så velbehagelig, i sin balance mellem en let sødlig malt og frugtkarakter og den pænt komplekse humleprofil, at vi er sikre på, at selv bryggerens fruentimmer af en ikke-øldrikker må overgive sig. Se DET bl iver lakmusprøven. Hyg! 
Ingredienser: Pale Ale malt, Hvede malt, Melanoidin malt, humlet med Chinook, Simcoe, Cascade, Centennial, Ahtanum og Tomahawk gæret med en engelsk ale-gær."
Dypgylden farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Herlig og sterk aroma av amerikansk humle (furu, gran, tropiske frukter og sitrus).
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, med en massiv bitterhet (70 IBU) og fruktige toner, men også noe maltsødme til å bakke humlen opp. Meget bitter ettersmak. 

Amager Wookiee IPA

Cardinal

Som vanlig overlater vi først ordet til bryggerne på Amager Bryghus i København: 
"
Denne Wookiee IPA er et samarbejdsbryg med californiske Port Brewings brygger Mike Rodriguez samt stifter og brygchef Tomme Arthur, der var en tur i Danmark den 9. marts 2011. Det er en ægte amerikansk Westcoast IPA, hvor der ikke er sparet på humlerne. Og der hersker ingen jantelov, når vi siger, at vi er stolte af denne øl!"
Både Amager Bryghus og Port Brewing er ellers bredt representert på Cardinal, sistnevnte ikke minst gjennom sin serie The Lost Abbey.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen er dominert av amerikansk humle, med sterke toner av gran, furu og grapefrukt.
Smaken er rimelig tørr og meget humlepreget, med en massiv kinin-lignende bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken. Ser du etter balanse, sa du? - i dette ølet? Ha, ikke tenk på det en gang!

Amager Exhop (tre utgaver)

Amager-Bryghus-Exhop-serie

Det nye ølet Amager Exhop har vi i tre forskjellige utgaver, men de er lagt inn i datasystemet vårt som ett øl. Du bør derfor presisere overfor barpersonalet hvilken variant du ønsker å smake - selve "grunnølet" m.h.t. malt er det samme (dette er en pale ale), men hver variant (single hop) er brygget med forskjellig humletype. Exhop er en forkortelse for Experimental Hop = forsøkshumle. Siden ganske mange bryggerier (inkl Mikkeller) har hatt sin egen "single hop"-serie nå, var der ikke noe poeng for Amager Bryghus i København å kjøre en reprise på de mest kjente humlevariantene. I stedet fikk de tak i tre helt nye humlevarianter fra en forsøksgård - humleplanter som er så nye at de ikke har noe navn ennå, bare et nummer. Og det er ikke avgjort om disse humlety pene blir videreavlet for å settes i kommersiell produksjon. De tre Exhop-ølene har derfor disse undertitlene: Storm Edition HBC 342, Lundsbak Edition HBC 436 og Hulgreen Edition HBC 517
Alle ølene har dypgylden til rav farge, med et høyt hvitt skum. De har rikelig med kullsyre og er relativt lette i kroppen. Bitterheten i alle ølene skal være 25 IBU (som er ganske moderat), men siden de tre humlevariantene har forskjellig alfasyrenivå (som bestemmer bitterheten), må det være brukt forskjellig humlemengde i hvert øl. Ingen av ølene er spesielt komplekse, men det er heller ikke meningen - her er det den enkelte humletype som skal vise sine egenskaper. Drikkbarheten er imidlertid meget god for alle sammen.
Storm Edition HBC 342 har en ganske moderat men god humlearoma med hint av furu. Noe søtlig malt og hint av toffee i bakgrunnen. Smaken er middels tørr, litt "krydret" og har en ganske skarp bitterhet i ettersmaken Jeg ville ha gjettet at IBU var atskillig høyere enn 25 her. 
Lundsbak Edition HBC 436 har også en relativt moderat humlearoma, med toner av gress, furu og støv. Smaken er rimelig tørr med preg av humle og harpiks, toner av treverk og hint av krydder. 
Hulgreen Edition HBC 517 har en behagelig aroma av fruktig og gressaktig humle. Smaken er middels tørr og meget forfriskende, med tydelig men velbalansert humle, noe fruktighet. Den klart beste av Exhop-variantene etter min mening, men du foretrekker gjerne en av de andre?

Amager Sundby Stout

Cardinal

Sundby Stout er et av de faste ølene til Amager Bryghus i København, og dermed tilgjengelig hele året. Like mye trøkk som f.eks. Hr. og Fru Frederiksen har den nok ikke, men med 6,2% er den likevel en velvoksen stout. Navnet har den fra Sundby på Amager, som var sentrum for Københavns renovasjonssystem allerede på 1800-tallet, og årsak til at Amager på folkemunne ble kalt "lorteøen". Dette er hva bryggerne selv har å si om ølet:
"
Måske fornemmer du det allerede, når kapslen fjernes og næsen sættes til flasken – denne ”Stout” dufter anderledes, end hvad du er vant til. Vi har nemlig tørhumlet den sent i processen med de ædle amerikanske humler Nugget, Centennial og Cascade, som giver de blomsteragtige toner, der lægger sig oven på de karakteristiske Stout-kendetegn af brændt malt og giver både lethed og friskhed. I glasset fremstår Sundby Stout kulsort, mens skumkronen er tæt, lysebrun og næsten cappuccinoagtigt cremet, mens tungen fornemmer både maltsødme og antydninger af bitter, mørk chokolade og engelsk lakrids. Sødmen får dog kvalificeret modspil i den hårdt ristede malt og den flækkede, umaltede og ristede byg, der begge er m ed til at give øllet dets brændte præg. Sundby Stout er en klassisk ”Stout”, som alligevel godt tør være anderledes og udfordrende."
Jeg oppfatter den vel som en noe tørrere stout enn det bryggeriet her beskriver. Mine korte notater fra en sen kveldstime:
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av røstet malt, noen fruktige hint, også hint av treverk og aske.
Ganske mye kullsyre i munnen. Tørr og røstet smak, toner av kaffe og treverk. Røstet og humlebitter ettersmak. 

Svaneke Jule Spektakel

Cardinal Stavanger

Svaneke Bryghus ligger på Bornholm, og har en bra blanding av mainstream-øl og spesialøl. Det nyeste juleølet deres, Jule Spektakel, hører til de mer interessante bekjentskapene. Det er i år både mørkere og mer smakfullt enn i fjor.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Distinkt krydret og parfymert aroma, toner av forskjellige julekrydder, inkludert anis, kardemomme og kanel.
Smaken er også markert krydret, med en kompleks og uvanlig smakssammensetning - en både god og interessant opplevelse.
Jule Spektakel har en del til felles smaksmessig med Nøgne Ø Underlig Jul, og med 8% alkohol er det et øl som skal behandles med respekt. Så når julespetakkelet for alvor begynner i heimen, er løsningen for enhver plaget mann (og enkelte kvinner) å søke tilflukt på Cardinal med et glass Jule Spektakel

Beer Here Kama Citra (fat)

kama-citra

Kama Citra fra den danske nomadebryggeren Beer Here (Christian Skovdal Andersen) har vi nå for første gang på Cardinal, også den er altså på fat. Vi smakte den første gang på Ølfestival København 2011, og ble meget begeistret. Den er noe så uvanlig som en brown ale med Citra-humle. Så om du ikke driver med pikanterier fra Kama Sutra, kan du nå hengi deg til Kama  Citra!
Mørk brun farge på ølet, flott off-white til beige skum. Herlig aroma og smak av brun og lettrøstet malt, karamell, rugbrød og litt sjokolade, blandet med distinkt fruktig (aprikos, melon, sitrus) humle. Jeg var skeptisk til hvor godt Citra-humlen ville passe i en brown ale, men må bare fastslå at Beer Here har lykkes. Gode saker!

Svaneke Den Udødelige Hest

_l_og_mat_2009_020

Vi siterer bryggerne hos Svaneke Bryghus på Bornholm:
"Vores ”Hest” har sit ophav i en svensk vise: Stenbryderen Kalle Wahlgren må drikke sig mod til for at give sin gamle, udtjente hest et slag for panden; så den må finde fred. Dog uden held: Næste morgen står hesten der igen - lige så levende. Vores Baltic Porter (undergæret) er heller ikke til at slå ihjel; velhumlet, sort og stærk som den er. Der er ”vrinsk” i."
Kullsvart farge på ølet, enormt og kremig beige skum.
Moderat røstet aroma med et hint av røk / røkt kjøtt.
Myk munnfølelse. Smaken er også moderat røstet, med noe maltsødme og hint av lakris og røk. "Prosentene" er godt skjult.

Hornbeer Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Danske Hornbeer gjør gjerne sin egen vri på klassiske ølstiler, så også med denne Russian Imperial Stout.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Sterk røkpreget og røstet aroma, toner av torv og sterk kaffe (ingen overraskelse, for her er det brukt både torvrøkt malt og tilsatt kaffe), hint av tjære, mørk sjokolade og lakris.
Rik og fyldig munnfølelse. Rik smak, søt i starten, sterke røstede toner, sterk og bitter kaffe, moderate toner av torvrøk, tørr og røstet avslutning, lang bitter ettersmak.
En ganske massiv smaksopplevelse!

Hornbeer Winterporter

Hornbeer_Winterporter_2010

Hvor mange pubverter i Norge er galne nok til å ta inn et øl med forstavelsen «winter-« i MAI? Vel, på Cardinal gjør vi sånt. Våre gjester er ute etter godt øl hele året, og bryr seg mindre om bryggeriet har koblet ølet mot en bestemt årstid. Og det partiet vi har tatt inn i første omgang av danske Hornbeer Winterporter er minst holdbart til vinteren 2014 – men da har vi nok for lengst fått ny forsyning. Ølet er brygget med malttypene pale, münchener-, karamell-, sjokolade- og roasted, samt en rundhåndet dose med dansk honning. Humlemengden er derimot ganske moderat.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Behagelig aroma av sjokolade, karamell og svart brød, også toner av mild kaffe og honning.
«Smooth» og myk smak, rikelig med sjokolade og honning, men ølet er aldri i nærheten av å bli klissensøtt. Milde røstede toner (kaffe igjen), moderat røstet avslutning, lav bitterhet. Den voksne alkoholprosenten merkes ikke i smaken. Kan selvsagt drikkes kaldt, men vi anbefaler på det sterkeste å la flasken tempereres til kjellertemperatur, da får du med det optimale av smaken. Dette er nemlig et øl som det er en fornøyelse å drikke!

Hornbeer Røgøl

Hornbeer_Roegol_2008

Det danske bryggeriet Hornbeer lager mange gode øl, men deres Røgøl innrømmer de selv er et «love it or hate it»-øl. Folk som liker tysk Rauchbier fra Bamberg vil også synes godt om denne varianten fra Hornsherred, mens de som absolutt ikke liker røksmak i øl (og kanskje heller ikke er begeistret for røkt kjøtt og røkt fisk) vil vende tommelen ned. 6 forskjellige typer byggmalt (hvorav åpenbart en dugelig mengde røkmalt)+ hvetemalt er brukt i dette undergjærete ølet, og humletypen er Saaz.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, tjære og bål.
Smaken er dominert av røk som forventet, toner av røkte pølser, litt maltsødme i starten, mens avslutningen er tørr. Lav bitterhet (litt mer humle hadde ikke skadet)..
Serveres kald. Prøv den gjerne som følge til våre snacks!

Hornbeer Dunkelhorn

Hornbeer_Dunkelhorn_2010

Det danske bryggeriet Hornbeer fra Hornsherred har med sin Dunkelhorn laget sin egen vri på en tyskinspirert Dunkelweizen. Bl.a. er ølet vesentlig mørkere enn forbildene.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skum.
Aromaen er maltpreget og moderat røstet med toner av kaffe, brunt brød og sjokolade, også de forventede hveteøltonene av kryddernellik og banan.
Smaken er søt og maltpreget, moderate røstede toner og brunt brød igjen, noe karamell og sjokolade, hint av banan og kryddernellik. Røstet avslutning, meget moderat humle. Best når den serveres kald!

Hornbeer Caribbean Rumstout

cardinal

Carbbean Rumstout fra danske Hornbeer smakte jeg første gang fra cask på Ølfestival København i fjor, helt uten kullsyre. Ølet var da en øyeblikkelig forelskelse, men jeg tenkte straks at «dette må jo bli enda mye bedre med litt kullsyre!». Vel, flaskene på Cardinal nå er beviset på at jeg fikk rett! Dette er altså en imperial stout tilsatt en dash brun rom fra Karibien.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Sterk aroma av rom og eik / vanilje, også røstede toner (kaffe og brent malt).
Smaken er også tydelig røstet  og eikepreget, igjen med sterke toner av rom og vanilje.
Igjen et øl som virkelig er til å NYTE!

Hornbeer Black Magic Woman

Hornbeer black magic woman (NR)

Det danske håndverksbryggeriet Hornbeer holder til langt ute på bondelandet i Hornsherred – men selv om bryggeriet er lite, har de en imponerende bredde og kvalitet i ølutvalget sitt. Det er derfor et bryggeri dere kommer til å se flere øl fra, på Cardinal i nærmeste framtid. Black Magic Woman er kanskje deres mest kjente øl – det er en imperial stout med dugelige mengder røkmalt. Helst bør den nytes med Fleetwood Mac eller Santana sin versjon av Black Magic Woman på musikkanlegget – men den lar seg også nyte helt uten akkompagnement. I følge bryggeriet er ølet brygget med «30 gram sort magi pr. liter»!
Kullsvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Aromaen har sterke toner av torvrøkt og bjørkerøkt malt (som altså er essensielle ingredienser i dette ølet), også toner av tjære, gammelt tauverk og kaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken har massevis av røk, tjære og søt malt, karamell, røstede toner med kaffe og mørk sjokolade. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
Dette er virkelig en solid imperial stout – en smaksbombe av de sjeldne!

Mikkeller Burger & Bun L.A. Lager

Cardinal er stedet for øl

Hva gjør en dansk gourmetkokk når han har fått en michelinstjerne for restauranten sin? Jo, han åpner en hamburgerbar! Om du synes at dette lyder som en særdeles dårlig danskevits, så betenk at herværende ølbokforfattere er ærlige sjeler, som sjelden farer med løst prat. Gourmetkokken Henrik Yde Andersen («Yde» blant venner) er virkelig mannen bak michelinstjernerestauranten Kiin Kiin – og han har også åpnet hamburgerbaren Burger & Bun i Istedgade. Dette er naturligvis ingen McDonalds-kopi, men et ambisiøst konsept hvor Yde har satt seg fore å bevise at også hamburgere kan være storartet mat, når de tilberedes nennsomt av de beste råvarer og med lekkert tilbehør. Istedgade var lenge en av Københavns mest shady adresser, men er nå i ferd med å bli like trendy som Grünerløkka har blitt i Oslo. Yde måtte selvsagt ha et eget kvalitetsøl til burgerbaren sin, og da spurte han jo sin venn Mikkel i enmannsbryggeriet Mikkeller. Mikkel har som så ofte før utført bryggingen hos De Proefbrouwerij i Belgia, men forbildet for Burger & Bun L.A. Lager er åpenbart amerikansk. Det er altså et undergjæret lagerøl, men om du synes det smaker mest som en velhumlet American Pale Ale eller en IPA, har vi all mulig respekt for det. (For det synes vi selv også!)
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt (eller svakt off-white) skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av aprikoser, sitrus og tropiske frukter, hint av furu også.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, igjen med nevnte fruktige og furunålsaktige toner, men blir aldri for bitter. Ølet er ikke søtt, men har likevel nok malt til å støtte opp om humlen. Ekstremt forfriskende og likandes!
 
 
Sigmund

BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo*

BrewDog_Black_Tokyo_Horizon

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BrewDog i Skottland (hvor den faktiske bryggingen har foregått), danske Mikkeller og norske Nøgne Ø. Vi har i tur og orden hatt inne alle tre ølene som ligger til grunn for samarbeidsprosjektet: BrewDog Tokyo*, Mikkeller Black (flere versjoner) og Nøgne Ø Dark Horizon (også flere versjoner). Så når Nøgne Ø var frampå med en prøvesmaking av samarbeidsølet, kjøpte vi like godt hele den norske restbeholdningen! Dette var vårt dyreste ølinnkjøp noensinne – men så er da Black Tokyo* Horizon også holdbart i mange, mange år, og vil ventelig bare utvikle seg positivt. Med 17,2% er dette et fantastisk aroma- og smaksrikt øl, som skal nytes like langsomt som en fin hetvin.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk og kompleks aroma av tjære, sjøvann, jod, gammelt tauverk, tungt røstet malt, kaffe, salt lakris, mørk sjokolade, røk og aske.
Ekstremt rik og fyldig munnfølelse. Smaken er meget søt med massevis av maltsukker, mørk sirup og melasse, kaffe, lakris og sjokolade, hint av røk. Det er uten tvil en bra mengde humle her også, men den forsvinner nesten i all sødmen. Selv om flasken bare er 33 cl, kan den trygt deles på flere.
Dette er snop for voksne!

8 Wired The Sultan Belgian Style Quadrupel

snadder på Cardinal

Danske Søren Eriksen i 8 Wired Brewing på New Zealand er mannen bak The Sultan, som han har brygget i flere utgaver helt siden siden sine tidligste hjemmebryggerdager. Opprinnelig het ølet The Sultan of Swing, men supergruppa  Dire Straits var neppe begeistret for at han knabbet navnet på en av låtene deres. Men årsaken til ølnavnet ligger egentlig i en av ingrediensene, nemlig sultanas (= lyse rosiner). Humlen er newzealandske Pacific Jade, malten er Pilsner, Aromatic, Special B, Dark Crystal og hvete. Det er også brygget med noe mørkt belgisk kandisukker og brasiliansk råsukker, og gjærtypen er nordfransk saison.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat men varig off-white skum.
Moderat aroma av lyse rosiner, eikelagret hetvin, rom-rosin og likørfylt konfekt.
Smaken har preg av treverk / eik, med toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, men er ikke på langt nær så søt som man kunne frykte. Humlen er meget moderat.
Et bra øl som er lettdrikkelig for sin betydelige styrke – kanskje ikke helt med den samme kompleksitet som f.eks. de sterkeste trappistølene, men så avgjort verd å prøve.

8 Wired Tall Poppy India Red Ale

8-wired-Tall-Poppy-500x500

Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired Brewing har slått rot på New Zealand, men i hans Tall Poppy India Red Ale er humletypene amerikanske (Warrior, Columbus, Simcoe, Amarillo). Som navnet antyder er ølet med den valmuerøde etiketten tenkt å være en kombinasjon av amerikansk IPA og mer maltpreget «red ale». I mangel av noe bedre klassifiserer vi den under sekkeposten «amber ale». Malttypene som er brukt er pale, 3  grader av crystal, münchener og hvete.
Uklar rav til rødbrun farge på ølet. Høyt, varig og kremig off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (særlig grapefrukt) og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har et distinkt preg av furu og harpiks, humlen tar øyeblikkelig kommandoen over malten i bakgrunnen. Litt karamell, men ikke særlig søtt.  Tørr og bitter avslutning.
Enda et øl for de humleglade!

8 Wired HopWired IPA

8 wired hopwired-500x500 Cardinal Stavanger

En IPA med bare newzealandske humler – det er en opplevelse som tar innersvingen på både amerikanske og britiske varianter, vil mange mene. Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired (som kontraktsbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim, New Zealand) har virkelig fått dreisen på det her.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig og kompleks aroma av tropiske frukter, knuste hvite druer, sitrus og knuste stikkelsbær.
Smaken er et veritabelt vulkanutbrudd av fruktig newzealandsk humle, også med harpiksaktige toner, på en middels søt maltet base. Bitter avslutning, med en laaang og meget bitter ettersmak, men ikke for ekstrem.
Et fantastisk godt øl!

8 Wired Saison Sauvin

Øl på Cardinal Stavanger… immer gut!

Endelig kan vi presentere kvalitetsøl fra New Zealand – og hva er da bedre enn å starte med Saison Sauvin fra 8 Wired Brewing? 8 Wired er egentlig ikke et eget bryggeri, men en danske ved navn Søren Eriksen , som etter en omstreifende tilværelse har slått rot på New Zealand, og nå kontraktbrygger ølene sine hos Renaissance Brewing i Blenheim. (Hva ER det egentlig med disse omstreifende danske bryggerne? – fra før har vi Mikkeller, Evil Twin, Kissmeyer og Beer Here, som alle driver med noe av det samme. Geniale øl klarer de å brygge alle sammen!)
Saison Sauvin er selvsagt brygget med den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin, som på rekordtid ble en av de mest etterspurte humlevariantene på markedet. Gjærtypen er den samme som brukes i belgisk og nordfransk saison-øl, men noen stiltypisk saison er dette likevel ikke (alkoholstyrken tilsier også at man ikke drikker så mange liter i slengen som tilfellet var med det opprinnelige gårdsølet saison).  Saison Sauvin trosser alle firkantede type-definisjoner, og er bare knallgodt!
Dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Vidunderlig aroma av Nelson Sauvin humle, med toner av stikkelsbær, hvite druer og tropiske frukter, også hint av furu.
Smaken er middels søt og meget fruktig, Nelson Sauvin-elementene dominerer, men ølet er ikke for bittert. Saison-gjæren er mer avdempet til stede. Et flott og meget drikkelig øl, rett og slett.
 

Mikkeller Nelson Sauvignon


Danske Mikkeller har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, og brygget der det sterke spesialølet Nelson Sauvignon. Ølet er oppkalt etter den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin - som egentlig skulle hett Nelson Sauvignon, fordi smaken kan gi assosiasjoner til hvitvinsdruen Sauvignon Blanc. Men da protesterte hvitvinsprodusentene, kan du vite, og så ble altså Sauvignon til Sauvin. Men Mikkeller bryr seg fint lite om vinbøndenes såre tær, og har her gitt humlen dens "rette" navn. Og den er selvsagt brukt som enehumle i dette ølet, det vil si både som bitter-, smaks- og aromahumle.
Så sterke øl som dette pleier å være ganske søte og tunge, men Mikkeller har tilsatt ekstra enzymer både under mesking og gjæring (ja, han har "juksa litt") for å oppnå maksimal utgjæring, og dermed fått et relativt "tørt" øl som både er "crisp" og lettdrikkelig. Og selve gjæringen er et kapittel for seg - her har ølet først gjæret med vanlig overgjær, så med både champagnegjær og "villgjæren" brettanomyces. Så har ølet fått lov å ligge og modnes 3-5 måneder på hvitvinsfat (eikefat) fra det østerrikske vingodset Kollwentz, før det tappes på 75 cl "champagne"-flasker og får utvikle et ekstra høyt kullsyreinnhold.
Uklar oransje til rav farge på ølet, med et digert skum, svakt off-white.
Intens og god krydret aroma av brettanomyces ("bondegårdskjøkken") og Nelson Sauvin humle.
Pirrende krydret og frisk smak, toner av stikkelsbær, hvite druer og brettanomyces.  
"Very sophisticated!"

Mikkeller Spontanale


Dette spontangjærete ølet har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er hva Mikkel selv har å si om det.: "Øllet er produceret i Belgien, det er gæret med luftbåren gær, det har ligget på fade i årevis, er blended og er på alle måder fremstillet efter alle kunstens regler. Spontanale, som denne spontangæret frækkert fra Mikkeller hedder, er en gueuze-type der er blød og mild i smagen.
En "Geubic"* (* et nykonstruert ord!)  brygget på: vand, malt, havre, gammel humle og spontangær. Lagret på egetræsfade."
Mine notater:
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Gueuze-lignende aroma med toner av bondegårdshus, hesteteppe, eik og hvitvinseddik.
Smaken er tørr og eddikaktig, med noen toner av eik, gammel humle i den pepperaktige avslutningen.
Et øl for spesielt interesserte!

Mikkeller Texas Ranger


Vårt nyeste fatøl, Texas Ranger, har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Navnet har nok ølet fått etter en ingrediens, chipotle røkt chilipepper, som også inngår i et skikkelig tex-mex kjøkken. Stilmessig er Texas Ranger altså en krydret stout.
Kullsvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade, lakris, hickoryrøk og St. Hansbål.
Smaken har også et røstet og røkt preg, og er middels tørr. Du får en tydelig men likevel moderat chili-brenning i avslutningen, og ut gjennom den lange ettersmaken.
Et "konge"-øl, mente vår referansegruppe på "Onsdag i Annen". Ikke vanskelig å være enig i det!

Hornbeer Framboise


Øl fra bryggeriet Hornbeer (fra Hornsherred, Danmark) har lenge stått på ønskelisten vår, og nå har vi endelig lykkes med å få tak i et lite parti av to av dem. Hornbeer ble kåret av organisasjonen Danske Ølentusiaster til Årets Bryggeri både i 2009 og 2010. Hornbeer Framboise er et syrlig fruktøl (framboise er fransk for bringebær - hindbær på dansk), og som sådan kanskje et øl for "spesielt interesserte" - vi liker det ihvertfall!
Rosa farge på ølet, helles i glasset brusende med et moderat til lavt rosa-hvitt skum, som forsvinner fullstendig etter en stund.
Aromaen har preg av både syrlige og overmodne bringebær, hint av løsemiddel.
Moderat sur smak, preg av sure bringebær, hint av sitroner, minimal humle. Syrlig-fruktig ettersmak.
Leskende og friskt, når du først er innstilt på at et øl skal smake syrlige bær!

Hornbeer Sourhorn


Bryggeriet Hornbeer holder til i Hornsherred, Danmark. Deres Sourhorn er som navnet antyder et surøl, nærmest i den belgiske stilen flamsk rød. Foruten den vanlige overgjæren er det tilsatt en brettanomyces- (villgjær-)kultur, og attpåtil en kultur av lactobacillus (melkesyrebakterier). Sistnevnte er hatet som pesten i et vanlig bryggerimiljø, men når det dreier seg om øl som skal være tilsiktet sure, tas gjerne melkesyrebakteriene inn i det gode selskap. Det ferske ølet er blandet med øl som har ligget på fat i ett år, og er også tilsatt litt krydder.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av rødvin, rødvinseddik, eik og bondegårdshus.
Smaken er unektelig sur, men langt fra ekstrem. Toner av malt, rødvinseddik og eik, med en betydelig maltsødme. Ettersmaken er likevel ganske tørr. Bør drikkes kjellerkald for rett inntrykk - ikke iskald.
"Gå på Cardinal og få deg en sur en, du også!

Skands Elmegade IPA


Bryggeriet Skands holder til i Brøndby, bydelen i Stor-København hvor ingen fotballfans holder med FCK, hvis de verdsetter sin egen helse. Elmegade IPA er brygget sammen med de kreative eierne av Ølbaren i Elmegade, København. Ølet er upasteurisert og ufiltrert, og brygget med engelsk Maris Otter-malt og karamellmalt.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av søtlig malt og gressaktig humle.
Den middels søte smaken har sterke toner av gressaktig humle, med en distinkt og skarp bitterhet i avslutningen. Kanskje Ikke spesielt mye kompleksitet her, men en grei avveksling fra amerikanske og engelske IPAs.

Skands Esrum Kloster


Esrum Kloster er brygget hos Bryggeriet Skands i Brøndby. Navnet forteller at man har vært inspirert av middelalderens ølbrygging i Esrum Kloster, hvor mange slags urter utvilsomt var i bruk. Dette ølet er krydret med sitronmelisse, lavendel, rosmarin, einerbær og anis.
Dyp kobber til mahogni farge på ølet, høyt off-white skum.
Krydret aroma, anis kommer i forgrunnen. Også hint av karamellmalt.
Smaken er også krydret og urtepreget, med moderate toner av karamellmalt. Igjen er anisen mest markant.

Mikkeller Green Gold


For danske Mikkeller er "det grønne gullet" selvsagt humleblomsten. Hans Green Gold har siden 2007 vært leiebrygget flere steder, flaskene vi har fått har han brygget hos Fanø Bryghus. Her er det brukt rikelige mengder av de amerikanske humlevariantene Simcoe, Amarillo og Cascade, delvis balansert med karamellmalt.
Ravfarget øl, høyt off-white skum.
Aroma av amerikansk humle, toner av grapefrukt, gran og furu.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med grapefrukt, gran og furunål igjen, meget bitter og nesten medisinsk ettersmak.

Rise Premium Valnød Økologisk


Fra Rise Bryggeri på Ærø kommer denne danske undergjærede bock. Premium Valnød Økologisk er, som navnet antyder, brygget med valnøttekstrakt - en nokså uvanlig ølingrediens. Det er også tilsatt litt ascorbinsyre (vitamin C) som konserveringsmiddel. Malttypene er pilsner-, karamell-, hvete- og sort.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Søtlig aroma av nyslått gress, karamell og nøtter.
Smaken er ganske søt med et litt "sukret" preg, toner av karamell, honning og nøtter. Meget moderat humle. Ganske myk og behagelig å drikke.

Beer Here Mørke Pumpernickel Porter


Den danske nomadebryggeren Beer Here (Christian Skovdal Andersen) sier følgende om dette ølet: "Tanken bag “Mørke” er opstået ud fra mit ønske om at skabe en øl, der har de samme kvaliteter som det mørke, krydrede og sødlige pumpernickel rugbrød. Den er derfor brygget med bl.a. maltet rug, mørkt sukker og fennikelfrø og kun let humlet."
Kullsvart farge på ølet, digert brunt skum.
Moderat røstet aroma, toner av mild kaffe, sjokolade og fennikelfrø, muligens andre udefinerte krydderier også.
Fyldig og kremig munnfølelse. Smaken har toner av pumpernickel-brød (ingen overraskelse!), fennikelfrø, kaffe og mørk sjokolade, hint av lakris.
Et imponerende, vellaget og smakfullt øl, men (om noe) ville jeg kanskje ha anbefalt bryggeren å ta det litt roligere med tilsetningen av fennikelfrø. Det blir imidlertid en personlig smakssak - og ølet er uansett så godt at alle ølentusiaster bare er "nødt" til å prøve det! 

Holbæk Munken


Til tross for "Munken"-navnet er dette ølet fra danske Holbæk Bryg ikke noe øl i belgisk klosterstil, men en blanding av schwarzbier og stout. Det er vel munkeordenen "svartbrødrene" (blackfriars) som har inspirert til navnet.
Svart farge på ølet ølet altså, høyt lysebrunt skum.
Både aromaen og smaken har toner av tørr malt, treverk og kaffe, med hint av mørk sjokolade, aske og støv.
Slår an blant tilhengerne av tørre stouts!

Holbæk Isefjord Winter Holbæk Isefjord Winter Holbæk Isefjord Winte


Isefjord Winter er en krydret stout fra danske Holbæk Bryg, beregnet til å varme både kropp og sjel i de kalde vinterkvelder. I Stavangers upålitelige klima vil vi påstå at den er egnet til å varme kropp og sjel HELE året! Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med fersk salvie og ingefær.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Flott lysebrunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade og urter.
God kremig munnfølelse. Smaken er distinkt røstet og krydret, men ingefæren er ikke brennende. Toner av kaffe og mørk sjokolade igjen, god bitterhet i avslutningen. Noe aske og tre i ettersmaken.
Dette må være et av Holbæk Brygs beste øl!

Lervig/Kissmeyer PilNZer


Nok et samarbeidsprosjekt mellom byens eget Lervig Aktiebryggeri og den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer har vi fått i våre kraner - med det smått u-uttalbare navnet PilNZer. For å klarne begrepene: NZ står for New Zealand, og vi snakker altså om en pilsner i tysk stil, men med den viktige forskjellen at tysk (eller tsjekkisk, for den saks skyld) humle er erstattet med noen av de nye og spennende newzealandske humlevariantene - jeg går ut fra at Nelson Sauvin er en av dem. Siden den herværende ølbokskribent er en mega-fan av humlevariantene fra våre antipoder i sør, er det kanskje ikke rart at han er fornøyd med dette ølet. Selv verdens mest utbredte øltype, pilsneren, blir bedre med newzealandsk humle!
Vanlig lys gylden pilsnerfarge, moderat hvitt skum.
Herlig aroma av newzealandsk humle, hint av stikkelsbær og tropiske frukter.
Ganske crisp og lett i kroppen, som en pils skal være. Humlepreget smak gjennom det hele, fruktige toner, men ikke for bitter. En glimrende forfriskning!
 
(Må vi få lov å påstå at vi i år har et bedre utvalg av friske sommerøl på fat enn vi noen gang har hatt? Og at dette er ett av dem? Takk. Da sier vi det: CARDINAL HAR I ÅR ET BEDRE UTVALG AV FRISKE SOMMERØL FRA FAT ENN VI NOEN GANG HAR HATT FØR. OG DETTE ER ETT AV DEM! Takk for oppmerksomheten.)
 

Evil Twin Yang

Evil Twin Yang

For det generelle om ølene Yin og Yang fra danske Evil Twin Brewing: se omtalen av Yin under "Stout". Yang er altså en double / imperial IPA.
Ravfarget øl, høyt off-white skum.
Aroma av furunålsaktig og fruktig amerikansk humle, toner av appelsinmarmelade.
Smaken er middels søt med massevis av amerikansk humle, bitter selvsagt, men ikke fullt så ekstrem som forventet. God alene, men blanding 50/50 med Yin anbefales!

Evil Twin Yin

Evil Twin Yin

Den nye danske "nomadebryggeren" Jeppe Jarnit-Bjergsø, som er eier av Ølbutikken i København og distribusjonsfirmaet Drikkeriget, er tvillingbror til Mikkel Borg Bjergsø, kjent som mannen bak Mikkeller. Jeppe driver altså nå også (som sin bror) leiebrygging hos andre håndverksbryggerier, under navnet Evil Twin Brewing. Med sin imperial stout Yin og sin double/imperial IPA Yang har han designet to sterke øl som er meget gode hver for seg, men som skal være enda bedre når de blandes 50/50 i glasset. Som kjent er Yin og Yang i følge kinesisk filosofi motsetninger, som kan danne en harmonisk enhet når de er i balanse. Dette er vårt førsteinntrykk av Evil Twin Yin:
Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Moderat brunt skum.
Sterk røstet aroma, kaffe, lakris og lær, meget god.
Meget røstet smak, toner av sterk kaffe og rikelig med lakris, svakt salt avslutning. Mørk sjokolade i ettersmaken. Bitterheten er ikke utpreget - men det blir der forandring på, hvis du følger anbefalingen og blander Yin med Yang! Men vi presiserer igjen: Yin er god også alene!

Jacobsen Rosé Wit

Jacobsen Rosé Wit

Husbryggeriet Jacobsen er altså Carlsberg Danmarks alibi som "håndverksbryggeri" - de brygger fortsatt på Carlsbergs historiske bryggeriområde i Valby, København, hvor Carlsberg-stiftelsens vedtekter sier at der ALLTID skal brygges øl (men utenom Jacobsen og Semper Ardens-serien er dessverre produksjonen i Valby nå lagt ned - Carlsbergs gigantiske men langt mindre vakre "ølfabrikk" i Fredericia har en enorm produksjonskapasitet). Med Jacobsen-serien får bryggerne lov til å gjøre enkelte eksperimenter med uortodokse ølingredienser. Rosé Wit er et eksempel på det. Utgangspunktet er en witbier i belgisk stil, med de vanlige witbierkrydderne koriander og curacao-appelsinskall, men her er det også tilsatt eplejuice og hyllebærekstrakt. Resultet er et utpreget fruktig (men ikke for søtt) øl, som faller i smak både hos vanlige witbier-fans og hos mange som ellers ikke har øl som sitt førstevalg.
Fin rød farge på ølet, med et rosa-hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av sitrus, koriander og hyllebær, mens eplejuicen bidrar med friskhet uten å bli framtredende. Minimal bitterhet.
Et særdeles forfriskende øl, som forventes å bli en slager i sommer. Serveres godt avkjølt.

Mikkeller Fra Via Til


Som navnet antyder, er Mikkeller Fra Via Til en eksklusiv julegave, som vi raust deler ut mot noen skarve kroners honorar, med anbefalt avnytelse i kjølige sommerkvelder. Fra Cardinal, Via Mikkeller (den danske nomadebryggeren) Til Deg! Stilmessig er dette en imperial porter, som nok like gjerne kunne vært kalt en stout. Ingrediensene er flere malttyper (Maris Otter pale, smoked, cara-crystal, brown og chocolate), roasted barley, mørk kandisirup, amerikansk humle (Tomahawk, Palisade, Centennial og Cascade), krydderier (stjerneanis, kanel og korianderfrøWinking og alegjær. Selv om du nok klarer hele den store "champagne"-flasken alene, er det aldri dumt å dele den med en god venn.
Svart farge på ølet, digert brunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade og lakris, hint av røk, tjære og krydderier.
Myk munnfølelse, men her er det likevel massevis av smak: Røstet bygg (men ikke for mye), kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, noen toner av røk, hint av krydderier, distinkt humle i avslutningen og ut gjennom den tørre ettersmaken.
Ikke engang julenissen selv kunne gjort det bedre!

Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA


Du skal være rimelig edru for å uttale hele navnet på dette ølet, så vi skal forsøke å decifrere det for det deg: Mikkeller er den danske "omstreifende" superbryggeren uten eget bryggeri, og nå har han igjen vært på eksperimentbryggeriet De Proefbrouwerij i Belgia og kokt ihop et nytt heksebrygg. Koppi antar vi er fremmedlandsk for kaffe, Tomahawk er en amerikansk humletype med høyt alfasyrenivå (= høy bitterhet), som er mye brukt i moderne India Pale Ale (IPA). Og Guji Natural Coffee er rett og slett en edel kaffesort fra Sidamo i det etiopiske høylandet, og vi antar det er de grønne kaffebønnene som er benyttet her.  
Rav farge på ølet, svakt disig. Høyt off-white skum.
Aromaen har sterke toner av kaffe og kraftig Tomahawk-humle, en uvanlig kombinasjon, men hvorfor ikke?
Smaken har en betydelig sødme, fulgt opp av sterke toner av kaffe og harpiksaktig og fruktig humle. Ja, kaffe i stout er vi jo vant til etterhvert, men i IPA? Jeg innrømmer at kombinasjonen kan oppfattes som merkelig i starten, men det skyldes nok bare "vanens makt" - for jo lenger man kommer ned i flasken, jo bedre smaker det (og oppleves etterhvert som helt normalt). Etterpå får man bare intenst lyst på en flaske til ...

Midtfyns Barley Wine


Betegnelsen "barley wine" (= "byggvin") kom i alminnelig bruk i 1890-årene, men denne typen sterke ales fikk sitt første oppsving (riktignok under andre navn) flere tiår tidligere i England under napoleonskrigene, da selv overklassen (som ellers ofte foretrakk vin framfor øl) mente det var upatriotisk å drikke franske viner. Løsningen ble derfor øl som nærmet seg vinens alkoholstyrke (derav navnet barley wine, som selvsagt ikke er noen vin), med rik og fyldig smak. Danske Midtfyns Bryghus, som er av vesentlig nyere dato, har med sin Barley Wine åpenbart hatt engelske historiske forbilder.
Kobberfarget øl, flott off-white skum.
Maltpreget aroma, også sterke toner av mørke tørkede frukter og karamell, hint av eik.
Varmende munnfølelse. Den rimelig søte smaken har også toner av mørke tørkede frukter, mørk sirup og rikelig karamell, hint av eik igjen. Bitterheten er ganske moderat. Som en typisk "engelsk" barleywine ville den helt sikkert smakt bra til en osteanretning (med Blue Stilton som obligatorisk innslag), men den smaker også utmerket på egen hånd. Min første tanke var at halvlitersflasken var passe til å dele på 2 personer, men etter som jeg kom lengre ned i flasken, fikk jeg mer og mer lyst til å drikke alt selv. Rart det der ...

Midtfyns India Pale Ale


Danske Midtfyns India Pale Ale kommer fra Midtfyns Bryghus i Broby, som ligger midt på øyen Fyn (du gjettet såpass, ja). Ølet skal være amerikanskinspirert, men er nok tilpasset mer moderat europeisk smak.
Rav til brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Fruktig aroma, toner av syltetøy, også malt og karamell.
Smaken er maltpreget og relativt søt, her er det også fruktig humle, men ikke på langt nær så mye av den som du forventer i en "amerikansk" IPA. Ølet er meget behagelig å drikke - det er bare de innbitte "humlehodene" som kan risikere å bli skuffet. Disse bør drikke derfor drikke dette ølet FØRST, og verdsette det for hva det faktisk er (og det er godt!), og deretter satse på Midtfyns Double IPA.

Mikkeller USAlive!


Ikke dårlig at vi nå kan presentere dette overgjærete "hybridølet" fra den danske fantombryggeren Mikkeller fra fat - navnet USAlive! indikerer en kombinasjon av amerikansk humle (Tomahawk, Amarillo og Cascade) og den levende belgiske "kontrollerte villgjæren" brettanomyces.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Herlig aroma av amerikansk humle og brettanomyces / bondegårdshus.
God aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, middels søt med toner av karamellisert appelsinmarmelade, hint av brettanomyces i bakgrunnen. Rimelig bitter avslutning.
Vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen" erklærte denne som "kveldens höjdare"!

Midtfyns Ale


Dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus kan klassifiseres som en English Strong Ale, eller en Extra Strong Bitter, om du vil. Det er brygget med Maris Otter pale malt, røstet bygg og caracrystal malt. Humletypene er Styrian Goldings og Pilgrim.
Rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum.
Aroma av bakeri, toner av brunt brød og moderat humle.
Smaken har også brødtoner, med distinkte toner av karamell, søtlig med et "bitt" av humlen og alkoholen i avslutningen.
Ølet har vært tilgjengelig på Vinmonopolet tidligere, og nå får du det altså på Cardinal også!

Her er det vi skrev første gang vi hadde det inne 22.12.2009;

Midfyns Ale fra Midfyns Bryghus i Brobyværk i Danmark. Bryggeren er opplært på det lille bryggeriet Moulin Brewery i Skottland, og dette kan merkes på bryggeriets produkter. Ikke bare gjennom håndverket, men også ingrediensene er importert derfra. Deres første øl hadde navn som “Breavehart” og “Loch Lomond”. Midfyns Ale er brygget på Mavis Otter, et bygg som blir dyrket spesiellt til framstilling av kvalitetsmalt. Fargen er mørk gyllen, amber, med et godt og varig kremaktig skum. Yummi! Aromaen starter med med god røstet malt sammen med nydelig humle. Noe karamell, men i dette ølet, både i aroma og smaksmessig, er det hovedingrediensene som er klarest. Smaken preges enda mer av maltet mot slutten, men uten å bli søt. Vil du ha hele smaken med, rystes flasken slik at sedimentene skremmes opp, er du ikke så glad i den ekstra smaken behandler du flasken meget varsomt.


Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition (Red Wine)



Denne spesialutgaven av Mikkeller Black Hole skiller seg ytre sett fra den vanlige versjonen ved at etiketten er delvis rød, og flasketoppen er dekket av rød folie. Ølet har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt rødvin.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig røstet, eiket og vinøs aroma, også hint av lær og sigarkasse.
Meget røstet smak (der er en distinkt røstet og humlet bitterhet gjennom det hele), middels søt, med distinkte toner av eik.
Et helt fantastisk godt øl - for feinschmeckere. Er du verdig?
 

Mikkeller Black (Islay Edition)



Enda en spesialutgave av Mikkeller Black - denne gang i en versjon som har vært lagret i 4 måneder på eikefat som tidligere inneholdt Islay whisky. Kjennere av skotsk whisky vet at destilleriene på Islay produserer whiskyer med mer duft og smak av torvrøyk og salt sjø enn noen andre - og whiskyen etterlater seg også utrolig mye smak i eikefatene.
Kullsvart farge på ølet, minimalt brunt skum.
Sterk aroma av røyk, tjære, saltvann, jod og røstet bygg.
Ekstremt søt og røstet smak med preg av torvrøyk og melasse.
Til tross for at flasken er på bare 37,5 cl, er den egnet til å deles på 4 personer, som alle bør ha en velutviklet toleranse for både Islay-whisky og maltsødme.
 

Mikkeller Black (Cognac Edition)

Cardinal Stavanger


Denne spesialutgaven av Mikkeller Black kjennetegnes ved at flasken har svart folie på toppen - og ølet har altså vært lagret i 3 måneder på eikefat som tidligere inneholdt cognac.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens aroma av alkohol (inkl. noe fusel), røstet bygg, søtlig malt, melasse og eik.
Ekstremt søt og røstet smak, toner av eik / cognacfat.
Joda, dette knallsterke ølet ligger langt ute på den sære siden, men jeg synes faktisk det er meget GODT - på sitt eget perverterte vis ...  Del gjerne flasken på to personer, og nyt ølet i cognacglass (eller noe som ligner) .

Mikkeller Black (Whisky Edition)

Cardinal Stavanger


Med sine mange spesialutgaver av flere av ølene sine, gjør danske Mikkeller det ikke akkurat lett for barbetjeningen å finne riktig flaske. "Black" er for sikkerhets skyld skrevet med japanske skrifttegn - og det enkleste kjennetegnet på denne spesialutgaven (som altså har vært lagret på whiskyfat) er at toppen av flasken er dekket med hvit voks. Mikkeller er jo som nevnt utallige ganger en «fantombrygger» og denne er brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Kullsvart farge på dette meget sterke ølet, høyt brunt skum.
Meget maltpreget og søtlig aroma, røstet, med sterke toner av whisky, vanilje og eik.
Intens røstet og meget søt smak, toner av sterk kaffe, whisky og vanilje. Alkoholen er unektelig merkbar (det skulle da også bare mangle, for et øl på 17,5%).
Noen vil sikkert mene at det blir for mye av det gode her, mens andre er henrykt over smaksintensiteten. Det er lov å dele flasken på flere personer!
 

Mikkeller It's Alive! Hvidvinsfadlagret



Mikkeller It's Alive! har vi hatt en stund, og nå har vi fått inn versjonen som har vært lagret på eikefat i 7 måneder, fat som tidligere altså inneholdt hvitvin. Det sier seg selv at hvitvinsfat setter en ganske annerledes smak på ølet enn hva f.eks. whiskyfat ville gjort. Selve grunnølet er altså det samme (se omtalen av dette), med tilsetting av den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces, og humletypene Hallertauer og Styrian Goldings.
Uklar rav til oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Herlig aroma av "bondegårdshus" / brettanomyces, også en fruktig og krydret karakter med hint av Gewürztraminer.
Smaken har en ganske sterk brettanomyces-karakter, krydrete og eikete toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Gode saker for feinschmeckerne!

Mikkeller / BrewDog I Hardcore You

Cardinal Stavanger


Dette ølet er et samarbeidsprosjekt mellom de spenstigste "rock 'n roll"-bryggerne i Europa, danske Mikkeller og skotske BrewDog. Det litt merkelige navnet I Hardcore You skyldes at det egentlig dreier seg om en blanding av to forskjellige øl, Mikkeller I Beat You og BrewDog Hardcore IPA. Denne blandingen har så blitt tørrhumlet to ganger (tørrhumling er en litt misvisende betegnelse på at aromahumle tilsettes ølet etter at gjæringen er ferdig). Når man så vet at de to opprinnelige ølene begge var grundig humlet i utgangspunktet, venter man seg heftige saker - og får nettopp det.
Uklar oransjeaktig-brun farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Intens aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle (toner av tropiske frukter, sitrus, furu).
Smaken er intenst humlepreget (toner av furunål, harpiks, grapefrukt) på en maltet søt bakgrunn (med toner av karamellisert appelsinmarmelade). Selvsagt en bitter avslutning, men den er ikke FOR ekstrem.
Knallgodt øl for alle humleelskere!

Mikkeller Funky Easter

Cardinal Stavanger


Den store "champagne"-flasken med påskeølet Funky Easter kommer fra den danske fantombryggeren Mikkeller. Han har leiebrygget det hos De Proefbrouwerij i Belgia, og gjæret det med den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces.  
Rav til brun disig farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller svakt off-white) skum.
Ganske god moderat aroma, noen "funky" og fruktige toner, også toner av støv og fuktig kjeller.
Smaken er moderat "funky" med et visst alkoholpreg, middels bitter humle i avslutningen.
Ikke dårlig, men Mikkeller har nok enda mer "ekstreme" øl enn dette.
 

Holbæk Bryg Isefjord Winter

Cardinal Stavanger


Isefjord Winter
er en krydret stout fra danske Holbæk Bryg, beregnet til å varme både kropp og sjel i de kalde vinterkvelder. I Stavangers upålitelige klima vil vi påstå at den er egnet til å varme kropp og sjel HELE året! Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med fersk salvie og ingefær.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Flott lysebrunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade og urter.
God kremig munnfølelse. Smaken er distinkt røstet og krydret, men ingefæren er ikke brennende. Toner av kaffe og mørk sjokolade igjen, god bitterhet i avslutningen. Noe aske og tre i ettersmaken.
Dette må være et av Holbæk Brygs beste øl!

Holbæk Bryg Munken



il tross for "Munken"-navnet er dette ølet fra danske Holbæk Bryg ikke noe øl i belgisk klosterstil, men en blanding av schwarzbier og stout. Det er vel munkeordenen "svartbrødrene" (blackfriars) som har inspirert til navnet.
Svart farge på ølet ølet altså, høyt lysebrunt skum.
Både aromaen og smaken har toner av tørr malt, treverk og kaffe, med hint av mørk sjokolade, aske og støv.
Slår an blant tilhengerne av tørre stouts!
 

Mikkeller Czechet Pilsner



Den danske fantombryggeren Mikkeller har satt seg fore å vise at selv en "standard" øltype som pils går det an å brygge bedre enn hva industribryggeriene vanligvis gjør. Selve bruggingen har han gjort på De Proefbrouwerij i Belgia. Czechet Pilsner er naturlig nok brygget med den tsjekkiske humletypen Saaz, men lener seg også tungt mot de tyske humletypene som er brukt: Hallertauer Mittelfrüh, Spalt og Tettnanger.
Gylden farge, disig mot slutten av flasken (ølet er ufiltrert), høyt og varig hvitt skum.
God aroma av blomsteraktig og urteaktig humle.
Smaken er definitivt på den humlepregete siden, men der er også nok maltsødme til å bakke den opp. Urteaktig karakter, noen honningaktige toner også. God bitterhet i avslutningen, men ikke for mye.
Jo, dette er så avgjort en pils godt over gjennomsnittet!

Holbæk Bourbon Stout



Holbæk Bryg er et ganske så nytt dansk mikrobryggeri, etablert så sent som i 2010, og befinner seg geografisk ikke så langt fra Roskilde.
Denne stouten fra
Holbæk Bryg har nok vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey - derav navnet. Ryktet sider også at her er tilsatt små mengder av nevnte fludium direkte i brygget.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat røstet aroma, toner av mild kaffe og eik, hint av bourbon, vanilje og sjokolade.
Moderat røstet smak også, igjen med preg av mild kaffe, og moderate toner av bourbon og vanilje, hint av sjokolade. Ølet er ikke for søtt, og er ikke vanskelig å like (for alle som liker stout i utgangspunktet).
En meget kurant stout!

Midtfyns / De Molen X Porter


Cardinal Stavanger

Danske Midtfyns Bryghus har samarbeidet med nederlandske De Molen om denne sterke porteren - og resultatet er meget vellykket.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig og fint avrundet aroma og smak, med alle de typiske karakteristika til en robust porter. Røstet preg med innslag av kaffe, mørk sjokolade og hint av lakris, men dette overdrives ikke. Myk munnfølelse, fint balansert. En sikker vinner!
 

Beer Here Black Cat



Det har i det siste blitt en motesak å kombinere fruktig humle (som ellers passer bra til en
IPA) med røstet malt som i en porter eller stout. Black Cat fra det danske fantombryggeriet Beer Here er et eksempel på denne trenden. Alkoholprosenten holdes likevel på vanlig "norsk pilsstyrke". Selve bryggingen har foregått på Søgaards Bryghus i Ålborg. Ølet er foruten lys byggmalt brygget med en andel karamellmalt og sjokolademalt. Som eneste humletype har man brukt newzealandsk Nelson Sauvin. Og som bryggeriet påpeker: "Når en svart katt krysser gaten betyr det uhell. Når den derimot krysser drøvelen er det bare heldig."
Meget mørk brun farge på ølet, flott beige skum.
God aroma av fruktig og druelignende humle, noen røstede toner også, hint av mørk sjokolade.
Forfriskende smak (humletypen har mye av æren for det), men der er også distinkte og "tørre" røstede toner, med et lite hint av aske i avslutningen.
 

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale



Fra Husbryggeriet Jacobsen, Carlsbergs "mikrobryggeri" som fortsatt holder til i de tradisjonsrike bryggerilokalene i Valby, København, kommer Golden Naked Christmas Ale på store flasker.
Kobberfarget øl, høyt beige skum.
Moderat aroma, hint av julekrydder og karamell, kanskje også et touch av sitronskall.
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av karamell og julekrydder igjen, noe frukt.Moderat humle og pepperaktige toner i avslutningen. Der er også et svakt hint av lakrisrot, men jeg ville kanskje ikke klart å identifisere den om jeg ikke hadde visst at den skulle være der.
En god jule-ale dette her!

Midtfyns Jule Stout


Cardinal Stavanger

Danske Midtfyns Bryghus har altså brygget sin Jule Stout med noe krydder (stjerneanis og fennikelfrøWinking, men den er likevel ikke mer "julete" enn at den like godt kan drikkes på en hvilkensomhelst annen tid på året du får lyst på en stout (og det er jo en lyst som kommer over oss rett som det er).
Svart farge på ølet, høyt og flott lysebrunt skum.
Moderat men god aroma av mild kaffe med bare et hint av anis, samt et lite streif av lær.
God og fyldig munnfølelse. Smaken har middels sødme, røstede toner av kaffe og mørk sjokolade, også moderate toner av anis og fennikel. En OK stout dette her!
 

Midtfyns Håndbryg Rough Snuff (Fisherman's Ale)



Midtfyns Bryghus har lansert en serie med "håndbryg", brygget etter oppskrifter fra danske hjemmebryggere. Nr. 2 i serien er Rough Snuff, en "Fisherman's Ale", som blant veldig mange ingredienser også er brygget med snus, som navnet indikerer (ja, du leste riktig!). Av denne syndige verdens mange laster har undertegnede hittil klart å unngå snusbruk - men nå må jeg jaggu drikke svineriet! Skaperen av ølet er Erik Nielsen fra Svendborg - jeg holder ham personlig ansvarlig for følgene.
Mer tradisjonelle ølingredienser her er malttypene pale, hvete, havre, cara-krystall, cara-rug og sjokolademalt, samt brent umaltet bygg. Humlen er tsjekkiske Saaz, og ølet har en moderat bitterhet på 26 IBU. Men om ikke snusen er nok, er ølet også tilsatt kandisukker, rosinsirup og blæretang(!). Det er gjæret med belgisk trappistgjær, uten at jeg tror noen oppegående trappistmunk ville vedkjent seg dette produktet av den grunn. Men siden målgruppen for ølet er innbarka sjøulker, som sannsynligvis har rodd fiske både på Doggerbank, ved Island og de store bankene ved Newfoundland, er munkenes innflytelse rimelig nok ganske liten.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt lysebrunt skum.
Sær og søtlig aroma, med sterke toner av hostesaft, anis og tobakk. (Ja, jeg innrømmer at jeg ikke likte aromaen, spesielt mens ølet var kaldt, men den blir noe mer harmonisk etter som ølet tempereres litt.)
Smaken er imidlertid bedre enn aromaen, her møter du toner av mørk malt, brunt kandisukker, rosiner og lakris, snustobakken er heldigvis ganske moderat. Moderat humle i avslutningen.
Jo, dette er et sært øl, et av de særeste vi har, og oppfatningene blant ølkjennerne varierer fra "elsker det" til "hater det", med mange mellomstandpunkter. Dessuten er ølet ganske sterkt. Du er herved advart!
 

Mikkeller Beer Geek Bacon



Nå har vi vært så heldige å få Beer Geek Bacon på fat! Ølet kommer fra det danske fantombryggeriet Mikkeller, som har brygget det i Norge, hos Nøgne Ø i Grimstad. 
La oss straks avlive ryktene om at ølet er tilsatt bacon, for det er det ikke - derimot er det brygget med solide mengder røkmalt og kraftig brent malt, samt en mindre dose kaffe. Det er dette som kan gi assosiasjoner til "fin frokost" med sterk kaffe, egg og bacon.
Svart farge på ølet, flott brunt skum. 
Sterk røstet og røkt aroma, toner av tjære og gammelt tauverk heller enn bacon (vel, noen toner av ustekt bacon er der ogsåWinking.
Smaken er røstet med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og tjære, også distinkte røkte toner, men ikke fullt så ekstrem som jeg ventet. Hint av lakris også, men ikke særlig søt.
Ah, øl - så mye mer enn bare en frokostdrikk!
 

Midtfyns Jule ale



Danske Midtfyns Jule Ale er et øl som er vanskelig å sette i bås, selv kaller bryggeriet det en English old ale, men det er lysere enn de fleste sådanne (og lysere enn de fleste juleøl), og har også lånt elementer fra belgisk witbier. Vel verd å prøve er det uansett, og like gjerne til andre årstider enn julen!
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt kremfarget skum.
Lett og søtlig behagelig aroma, fruktig, krydret og floral, med toner av appelsinskall, koriander og kardemomme (som ølet faktisk er tilsatt), hint av honning.
Moderat søtlig smak med distinkte krydrete toner, hint av appelsinskall og honning, og en tydelig og tørr humlebitterhet i avslutningen.
 

Beer Here Hop Fix Rug IPA



Det danske "fantombryggeriet"
Beer Here opererer uten eget bryggeutstyr, i likhet med Mikkeller leier de ledig bryggekapasitet hos andre håndverksbryggerier, i dette tilfellet skotske BrewDog. Deres rugmalts-IPA Hop Fix har fått mye "pepper" av moralistene for etiketten med humlesprøyten, som det påstås romantiserer heroinmisbruk. La oss bare slå fast: vi romantiserer ikke heroinmisbruk i det hele tatt, men mener tvertimot at et jevnlig inntak av et humleaksentuert øl som Hop Fix er et veldig mye sunnere alternativ enn heroin! Her får du nemlig masse god smak - allerede fra første flasken! Overstadig beruselse er dermed helt unødvendig.
Uklar oransje til rav farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Herlig aroma av fruktig, furuaktig og harpiksaktig amerikansk(?) humle.
Smaken er meget humlepreget gjennom det hele, som forventet - men blir aldri for ekstrem. Toner av furunål og harpiks i massevis. Noe maltsødme, men ikke for mye. Tørr og bitter avslutning.
Skikkelig godt øl - rett og slett.

The Evil Twin Soft Dookie



"Den onde tvillingen" her er Jeppe Borg Bjergsø, innehaver av
Ølbutikken i Oehlenschlægersgade 2 i København (ikke verdens største ølbutikk, men sannsynligvis den med mest rendyrket kvalitetsprofil). Nå har han altså startet "fantombryggeriet" The Evil Twin, i direkte konkurranse med sin tvillingbror Mikkel, mannen bak det veletablerte fantombryggeriet Mikkeller. Begge brødrene leier bryggerikapasitet hos andre håndverksbryggerier, og for bryggingen av sin imperial vanilla stout Soft Dookie har Jeppe alliert seg med Amager Bryghus i København.
Praktfullt utseende på ølet (til tross for navnet), kullsvart med et flott og varig brunt skum.
God aroma av røstet malt, kaffe, mørk sjokolade og vanilje.
Smaken har massevis av røstet malt, men er ikke for søt, og varter opp med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og vanilje. Avslutningen har en fast bitterhet, både fra den brente malten og en dugelig porsjon bitterhumle. Alkoholen er der jo, men dominerer ikke.
Dette er virkelige godsaker, for alle som liker øl med skikkelig SMAK. Og liker du det absolutt ikke, er det ingen skam å ta en Tuborg i stedet ...
 
 

Kissmayer & Murphy Smoked Baltic Porter


Fra fat har vi nå Kissmeyer & Murphy Smoked Baltic Porter, som altså den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer og vårt lokale Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy har brygget i fellesskap ute i Hillevåg. Navnet sier det med et meste - dette er en undergjæret Baltic porter, med så mye røykmalt at den også minner om tysk Rauchbier.
Svart farge på ølet, flott beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt / bacon, også røstede toner.
Smaken har også sterke røkte toner, og moderat røstede toner. Ikke særlig søt.
Dette er et øl som du kunne ha brukt til å marinere svinekjøttet før du la det på grillen - men for dem som føler et visst behov for å marinere det indre av sitt eget legeme, anbefaler vi det på det sterkeste!

Midtfyns Bryghus Chili Tripel

Cardinal Stavanger

Chili Tripel fra Midtfyns Bryghus ble stemt fram som "Årets Ølnyhed" av Danske Ølentusiaster i 2009. Dette er et øl du garantert ikke har smakt maken til. Som navnet sier er det i utgangspunktet en alkoholsterk trippel i belgisk stil, men tilsetningen av chili gir den en helt særegen stil.
Disig brunlig til rav farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller kanskje svakt off-white) skum.
Sterk søtlig aroma av sukkertøy, sirup, belgisk overgjær og chili, hint av honning.
Smaken har søte toner av malt og belgisk overgjær, hint av honning og sirup, minimal humle. Der er faktisk en overraskende beskjeden smak av chili mens du har ølet i munnen, men vi kan love at chilien merkes i ettersmaken - og den varer lenge!
Hvis du hater chili (men hvem gjør egentlig det?) kjøper du ikke dette ølet - hvis du elsker chili, kjøper du to! Smaker nydelig til våre nachos med dip.
 

Midtfyns Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Fra Midtfyns Bryghus i Brobyværk kommer denne danske Imperial Stout, som ikke er den mest ekstreme av slaget, men er riktig god og behagelig å drikke. Alkoholprosenten er likevel høy nok, så ta det rolig!
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, fint beige skum.
God aroma av mild kaffe, sjokolade og vanilje.
Smaken er moderat røstet med toner av sjokolade, mild kaffe, vanilje og eik (ja, ølet har vært lagret på eik), hint av karamell og lakris. Medium sødme, moderat bitterhet til å være en imperial stout.
Et riktig koseøl!

Mikkeller Weinbrand BA Red Ale



Den danske fantombryggeren Mikkeller (Mikkel Borg BjergsøWinking har brygget Weinbrand BA Red Ale hos De Proef Brouwerij i Belgia. BA er en forkortelse for Barrel Aged - ølet har altså blitt modnet 3 måneder på eikefat, som tidligere har inneholdt weinbrand (tysk brandy) fra vingodset Kollwentz-Römerhof.
Flaskekapselen er vokset, for dette ølet er beregnet til å kunne lagres i 10 år. Smaken vil utvikles med tiden, men ølet smaker utmerket allerede nå! Selv om Mikkel bare kaller dette en "red ale", tilsier alkoholstyrken på 10% at betegnelsen barleywine er nærliggende.
Malttypene som er brukt er pale, wiener (vienna) og cara-red, humlen er Zeus.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige sum.
Sterk søtlig aroma av eik, karamellmalt og brandy, vinøse toner.
Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er eiket, maltpreget og vinøs, men er ikke for søt. Moderat men merkbar humle og sjokolade i avslutningen.
Ikke noen "kjapp tørsteslukker" dette her, men et øl til å nyte!

Nørrebro Stuykman Wit

Cardinal Stavanger


Fra våre danske venner i
Nørrebro Bryghus kommer Stuykman Wit, en klassisk witbier i belgisk stil, brygget med bare økologiske råvarer (50% umaltet hvete fra Öland, 50% pilsnermalt). Humlen er tysk Perle. Ølet er typeriktig tilsatt knuste korianderfrø og pomerans (= syltede og tørkede appelsinskall, formodentlig av bitre curacao-appelsiner) mot slutten av koketiden.
Lys gul farge på ølet, klar først, disig når bunnfallet helles med mot slutten. Høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av kryddernellik, koriander og modne bananer, hint av sitrus.
Forfriskende hvetepreget smak med toner av kryddernellik og koriander, ikke særlig søt. Meget moderat humle.
Lettdrikkelig og grei!
 

Tuborg Lime Cut

Cardinal Limelight


Tuborg Lime Cut
er Carlsberg-konsernets siste "nyvinning".
Klar flaske med trekk-av kapsel.
Ekstremt lys og krystallklar gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Svak aroma med hint av pilsnermalt og kunstig lime-aromatilsetning.
Søtlig og litt sukkeraktig smak med toner av kunstig "lime" igjen - og ingenting annet. Ingen bitterhet, eller andre indikasjoner på at dette faktisk er et øl.
Målgruppen for dette ølet er folk som vanligvis vil foretrekke en Corona med lime-båt i flasketuten, eller (hvis det skal være alkoholfritt) Farris med lime-smak. Alle skal få sitt på Cardinal, vi er ikke vanskelige sånn! Folk som virkelig LIKER øl, har sannsynligvis ikke giddet lese så langt som dette engang.
 

Mikkeller/de Molen Mikkel & Menno

Cardinal Stavanger


Mikkel & Menno
er som navnet forteller et samarbeidsprosjekt mellom Mikkel Borg Bjergsø (den danske fantombryggeren Mikkeller) og Menno Olivier i nederlandske De Molen. Ølet kaller de en hvetebock, så det er utvilsomt brygget med en stor porsjon hvetemalt, men der er lite og ingenting "hveteaktig" med smaken. Den er det humlen (mest amerikansk) som dominerer. Som bitterhumle er brukt Galena, sent tilsatt humle er Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og ølet er i tillegg tørrhumlet med Saaz og Cascade. Bitterheten er på 53,6 EBU. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C.
Disig dyp oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig, floral og furuaktig humle.
Ganske mye kullsyre i glasset. Tørr smak, dominert av harpiksaktig amerikansk humle.
 

Mikkeller The American Dream

Cardinal Stavanger


Den danske fantombryggeren
Mikkeller har med The American Dream skapt en pilsner som har humlepreget til en American pale ale, eller kanskje en IPA. Ølet har han brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er et "levende" øl, med noe sediment i flasken.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av tropiske frukter og furu.
Smaken har også et distinkt preg av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Ganske lett i kroppen og tørr.
Et lettdrikkelig og nydelig øl - en utvidelse av "pils"-begrepet som du vil sette pris på!
 

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA

Cardinal Stavanger


I serien med
Single Hop IPAs fra den danske fantombryggeren Mikkeller er turen kommet til den relativt nye amerikanske humletypen Simcoe, som fikk en fantastisk popularitet straks den kom på marekedet.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av Simcoe-humle, toner av tropiske frukter, grapefrukt og furu.
Smaken har distinkt humle gjennom det hele, furuaktige og grapefruktaktige toner, rimelig tørr.
Gir helt klart mersmak på flere øl med Simcoe

Mikkeller Centennial Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren
Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!
 

Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!

Mikkeller East Kent Single Hop IPA



I sin "pedagogiske" serie med forskjellige
Single Hop IPA (øl brygget med bare én humletype, men i rikelig mengde) presenterer den danske fantombryggeren Mikkeller her den klassiske engelske humletypen East Kent Golding.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av EKG-humle, med fruktige og gressaktige toner.
Distinkt humlepreget smak, ganske tørr. Bitter og "støvet" avslutning.
 

Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller har leiebrygget sin "pedagogiske" serie med Single Hop IPA hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det dreier seg om samme grunnoppskrift, hvor malt-typene er pilsner, cara-crystal og münchener, og det i tillegg er tilsatt noe flaket havre - men hvert øl i serien er altså brygget med forskjellig humle, og det brukes bare én humletype i hvert øl. Samme humletype brukes altså som både bitter-, smaks- og aromahumle i ett øl, uavhengig av hvordan denne humletypen "normalt" klassifiseres og brukes. Dermed får man en gylden anledning til utforske den enkelte humletypens egenskaper, noe som er av uvurderlig verdi for dem som lurer på å starte med hjemmebrygging, eller bare er overbeviste ølentusiaster - men også for "den jevne øldrikker" er der nok flere aha-opplevelser å hente her. Så kan man selvfølgelig mene at flere av humletypene er best når de de kombineres med andre, men det er nå engang ikke det som står på dagsorden her. Og Mikkeller er ikke akkurat kjent for å brygge dårlige øl ...
Oransje farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Behagelig aroma av amerikansk Tomahawk-humle, med fruktige / sitrusaktige toner. (Tomahawk er mest kjent som bitterhumle, men den lukter jammen bra også!)
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med moderat fruktige og furuaktige toner først, før en intens bitterhet overtar i avslutningen og den lange ettersmaken.

Jacobsen Extra



"Husbryggeriet Jacobsen" er Carlsbergs eget "mikrobryggeri" (ikke så helt "mikro" likevel), lokalisert i de historiske bryggerilokalene til Carlsbergs grunnlegger I.C. Jacobsen, i Valby i København. Jacobsen Extra er en helt grei pils, verken mer eller mindre. I Danmark er den 5,5%, i Norge må vi nøye oss med en utvannet versjon på 4,5%.
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Aromaen har moderate toner av malt og støv.
Smaken har et akseptabelt nærvær av malt, men der er kanskje ikke så mye "extra" over humlemengdene som er brukt. Der er likevel en grei bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Bør serveres ganske kjølig for å beholde sitt friske preg.
 
39/77 4,5%

Nørrebro Bryghus Påske Bock

Cardinal Pub Stavanger

Fra Nørrebro Bryghus i København har vi fått inn Påske Bock - et øl som gjør det verd å feire påsken i lavlandet, hele året rundt!
Mørk brun til kastanjenøtt farge på ølet, flott beige skum.
Fruktig aroma, toner av rødvinseddik og humle, hint av bær og rosiner.
Smaken er "ren" og fin i karakteren, maltpreget med hint av karamell, men ølet har ikke mye restsødme. Hint av bær og rosiner igjen. Moderat humle.
En god bock som vil falle i smak hos de fleste!

82/74 7,5%

 

Jacobsen Saaz Blonde


Danskene får en 7,1% versjon av dette ølet, vi i Norge må nøye oss med 4,5%. Jacobsen Saaz Blonde har sin opprinnelse hos Carlsberg-eide Husbryggeriet Jacobsen, som holder til i Carlsbergs historiske og fredete bryggerilokaler i Valby i København. Som navnet sier er den brygget med tsjekkisk Saaz-humle, og ligger stilmessig nærmest en "belgisk" blonde ale.
Krystallklar blekgul farge, digert hvitt skum. Behagelig aroma av fruktig og moderat krydderaktig belgisk overgjær, Saaz-humlen bidrar også med noen toner av nyslått gress. Myk munnfølelse. Smaken har også en moderat fruktighet og et finstilt og mildt krydret preg, moderat Saaz-humle i avslutningen. Forfriskende og høyst lettdrikkelig!

26/13 4,5%

 

Ølfabrikken Pilsner


Ølfabrikken Pilsner komer som en bør skjønne fra Danmark og dette er rett og slett en god pils, verken mer eller mindre, og for mange av våre kunder er det informasjon god nok! Gylden farge, moderat skum. God humlearoma, jeg vil tippe at det er tsjekkisk Saazer-humle det dreier seg om her, med toner av honning. Smaken er rimelig bra humlet den også, og gir et forfriskende øl som kvalitetsmessig går utenpå mye av det som kalles "pils" i dag. Unn deg en "dåse" du også!

32/62 5%

Ølfabrikken Pale Ale


Ølfabrikken Pale Ale har inspirasjon både fra engelske og amerikanske pale ales. Humletypene som benyttes er Northern Brewer, Fuggles og Cascade. Oransje til brun farge på ølet, moderat skum.
Der er et fint humlepreg i både aromaen og smaken, med hint av toffee. Innslaget av malt er ganske lett.
Dette er en god og lettdrikkelig pale ale som vil falle i smak hos mange. Skal det være en "dåse" - eller kanskje to?

Ølfabrikken Porter


Det danske mikrobryggeriet Ølfabrikken nådde i løpet av kort tid internasjonal anerkjennelse for sine kvalitetsøl, men økonomistyringen var ikke like profesjonell, og under mye rabalder ble den fremragende bryggeren satt på porten, bryggeriet nedlagt, merkerettighetene og oppskriftene overtatt av Gourmetbryggeriet - som besluttet å beholde bare noen få av ølene i sortimentet, og lansere disse på ny som boksøl, eller "dåseøl" som det så vakkert heter hos våre naboer i sør. Selve bryggingen ble satt bort til bryggeriet S.C. Fuglsang i Syd-Jylland.
Skepsisen blant danske ølvenner var stor m.h.t. dette dåseølet, ikke minst når det gjaldt Ølfabrikkens glimrende Porter - kom den kanskje med ny oppskrift, utvannet og elendig? Men nei, vi kan berolige alle med at ølet fortsatt smaker alldeles utmerket, og oppskriften er den samme!
Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum.
Utsøkt aroma med preg av røstet malt, god kaffe, lakris, eik og tobakk.
Smaken har en tydelig maltsødme, et kraftig røstet preg med toner av kaffe, og rikelig med mørk sjokolade. Fin bitterhet i avslutningen. Budskapet er klart: Få deg en dåse på Cardinal du også!
Vi angir av og til ratingen på Ratebeer av ulike grunner for ”overall” og ”style”, og med denne er det ganske enkelt full pupp! 100/100..

Bryghuset Svaneke Classic

svaneke_classic

Bryghuset Svaneke Classic er dette bryggeriets andre av foreløpig tre øl på Cardinal. Bryggeriet har en lag liste med spesialøl vi kan håpe å friste våre kunder med i tiden som kommer. Som nevnt over er Classic en heller vanlig betegnelse i Danmark, og representerer et øl med en ekstra skje karamellmalt i forhold til vanlig lagerøl. Ølet får også tre uker ekstra på lagringstank for modning og klaring. (De filtrerer selvfølgelig ikke ølet sitt!) Disig gylden farge, ufiltrert, noe mørkere enn bryggeriets "Gammeldags Pilsner". Flott og varig off-white skum. Moderat men behagelig aroma av floral humle, også tydelige toner av malt, hint av honning. Smaken har moderat men god humle på en bra maltpreget basis, hint av nøtter og toffee. Myk munnfølelse, meget behagelig å drikke.

Bryghuset Svaneke Gammeldags Pilsner

_lklumme_133__For_r_441288l

Bryghuset Svaneke Gammeldags Pilsner er altså slik dansk pilsner burde smake. Glem Tuborg og andre lavpristilbud, og bruk heller noen kroner mer på de som legger sin sjel i ølet.
Lys gul farge, disig. Flott og varig skum.
Behagelig aroma og smak av blomsteraktig og fruktig humle, på en mild bakgrunn av pilsnermalt. 3 forskjellige tyske og østerrikske humleslag er benyttet, men bryggeriet forteller ikke hvilke. Jeg tipper på Hallertauer Mittelfrüh, Tettnang og Spalt. Hint av honning. Noe bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Myk munnfølelse, meget behagelig å drikke.
Dette er en pils godt over gjennomsnittet!

Bryghuset Svaneke. Vanlig Pilsner og Classic (en pils med litt ekstra karamellmalt) er kjente begreper i Danmark, og både de store bryggeriene og enkelte lavprisbryggerier har dem på programmet. Men så fryktelig spennende er disse lavprisproduktene sant å si ikke. Da er det ekstra tøft av enkelte mikrobryggerier å ta opp konkurransen, ikke bare med ales, men også med de vanligste lagerølsortene - og da ikke på pris, men på kvalitet. Bryghuset Braunstein, som var godt representert på Cardinal, har gjort det, og det samme har Bryghuset Svaneke fra ferieøya Bornholm. Alle Svaneke-ølene (også kjent som Bornholmer Bryg) er ufiltrerte, smaker du dem på bryggeripuben der nede er de også upasteuriserte, mens flaskeølene er pasteurisert av hensyn til holdbarheten.

Dalane Magma Brown Ale

3324

Dalane Magma Brown Ale. Dalane er full av sjeldne vulkanske bergarter, og dette ølet er derfor oppkalt etter distriktets Magma Geopark. Dalane Brygghus presenterer altså nå en brown ale, og den er både sterkere og fyldigere enn mange andre av slaget. Derimot følger den stilen ved å ha mindre markert humle. Fargen på ølet er mørk brun til kastanjenøtt, med et flott og varig kremet beige skum. MEGET kompleks og fin aroma av malt, havre, bakeri, nøtter, også noen krydderier, karamell og frukter.
Smaken er maltpreget og nøtteaktig med noe karamell, noe fruktighet også, hint av sjokolade. Ikke mye bitterhet. Et øl med skikkelig smak, men som også dere som skygger unna det bitre vil like. Og glem for all del ikke å snuse inn den herlige aromaen! Brygget i Danmark av Søgaards Brygghus.

Mikkeller Draft Bear

mikkeller-draft-bear

For en gangs skyld et ølnavn fra "fantombryggeriet" Mikkeller som ikke forteller noe som helst om ølet - ikke er Draft Bear fra fat (ihvertfall ikke hos oss - det kommer på "champagne" helflasker), og ikke har vi funnet ut hva bjørner skulle ha med ølet å gjøre - det er vel likheten "beer / bear" som har fristet.
Mikkeller kaller dette en "imperial pilsner", en oppkonstruert amerikansk betegnelse på sterke lyse lagerøl. Det er nokså forskjellig fra en klassisk pils (m.h.t. alkoholprosent og ingredienser), men GODT er det, så godt at vanlige pilsdrikkere også trygt kan våge seg på det. Det er brygget med pilsnermalt, carapils og amber malt, lyst kandisukker og de amerikanske humletypene Amarillo og Cascade. Dypgylden farge, svakt disig, med et høyt og muligens svakt off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, med krydrete og fruktige (sitrus) toner, også hint av karamell.Smaken er frisk og krydret, med grapefruktig humle som ikke er for bitter. Hint av kandisukker og eik, men ølet er ikke søtt. Tørr og svakt snerpende avslutning. Alkoholen er merkbar, men ølet er likevel farlig lettdrikkelig for sin styrke.
Med fare for å gjenta meg selv: Nok en flott prestasjon av Mikkeller!  

8%

Mikkeller It's Alight!

MikkellerItsAlight

Mikkeller It's Alight! er lillebroren til It's Alive! - ingrediensene er stort sett de samme, men i et annet mengdeforhold. Fargen er mye lysere, og alkoholprosenten mye lavere - her dreier det seg om "vanlig pilsstyrke". Men tilsettingen av brettanomyces-gjær på flasken er på plass her også. Meget lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum. Aromaen har sterkt preg av belgisk overgjær og mildt krydder, med distinkte toner av gjærende frukter og brettanomyces (som gir et "bondegård"-preg). Smaken er meget "crisp" og moderat syrlig med noen toner av sitron og mildt krydder, meget forfriskende. Det går fort med noen stykker av denne! Munnfølelsen er ganske lett, men jeg klager ikke - etter mange sterke og kraftige Mikkeller-øl er det ålreit at de kommer med et godt øl i "forfriskningsklassen" også!

Jacobsen Bramley Wit

Jacobsen_Bramley_Wit_75clplo_lasi

Jacobsen Bramley Wit er det andre ølet fra det nystartede danske mikrobryggeriet til Carlsberg. Bryggeriet ligger i ”Gamle Carlsberg” som nå er restaurert til besøkssenter, og henter inspirasjon fra de gamle resepter i arbeidet med å utvikle nye spesialøl. Selv om Danmark tidligere hadde en tradisjon med hvitt øl, henter de her inspirasjon fra de belgiske hveteøltradisjonene som har levd godt helt til våre dager. (med et lite 15.årig avbrekk) Hvete ølet er tilsatt en anstrøk Bramley epler, som sammen med hveten er med på å gi ølet en frisk syrlig smak. Og av Belle de Boskoop, som tilføyer en grad av rundhet. Det er tilsatt friskt appelsinskal, som skal gi mindre bitterhet enn ved bruk av tørkede, som i Belgisk witbier.
Ølet har en lys farge, et kremaktig skum, og en dempet duft av nellik og koriander. Og foreløpig tror jeg vi er alene i Norge om å ha det!

Bryghuset Braunstein Easter Bock

14_703_21127

Bryghuset Braunstein Easter Bock er et bokkøl for påsken og våren forøvrig (det selges også under merkelappen "Spring Bock"). Nøyaktig hva det er som gjør det til akkurat en "påskebock" kan sikkert diskuteres, men det er gjerne et teologisk spørsmål? Eller er det påskeharen som har vært konsulent for bryggerne? Sikkert er det i hvert fall at ølet bør falle i smak hos alle vår-yre ølvenner. Easter Bock har en vakker farge (dyp rav til kobber), og et flott skum. Herlig aroma av karamellsaus og smørmalt / butterscotch, toner av rom-marinerte frukter. Smaken er fyldig og maltpreget med massevis av karamell, butterscotch og frukt, og bra humle i avslutningen.
Definitivt en "påskebock" som gir mersmak! Personlig vil jeg med glede drikke den HELE året.

Bryghuset Braunstein Winter Bock

oelpaaraekke

Bryghuset Braunstein Winter Bock kvalifiserer med sitt solide alkoholinnhold og fyldig maltinnslag til betegnelsen "Doppelbock", som altså er den kraftigste undergjærede øltypen (utenom en del "Baltic" portere). Opprinnelig er dette en øltype som først og fremst ble brygget i tyske klostere for den mørke og kalde årstid. Men enkelte av oss unnslår oss ikke fra å nyte en doppelbock når som helst på året ...
 Disig dyp gyldenbrun farge, med et digert off-white skum. Aromaen er meget fruktig med toner av vineddik, hint av karamell og eik. Smaken er rimelig maltpreget med karamell, kandisukker og noe frukt, moderat bitter avslutning.
Dette er langt fra den mest ekstreme doppelbock jeg har smakt, men den er god så det holder!

Bryghuset Braunstein Dark Lager

70705

Bryghuset Braunstein Dark Lager kommer fra “Bryghuset” som utelukkende brygger lagerøl, og som vi har omtalt tidligere under nordisk lager. Dette er et dansk lagerøl av typen "Münchener Dunkel" (kjent som "bayer" i norsk bryggeritradisjon).
Vakker kobberfarge på ølet, med et flott off-white skum. Herlig og distinkt aroma og smak av karamell / karamellsaus (og naturligvis malt!), også toner av smørmalt / butterscotch, men ikke for søt. Moderat humlet, som vanlig er for denne øltypen. En meget fin og lettdrikkelig "bayer"! Uten å ville provosere noen er dette et øl også mange jenter, som gjerne ikke liker det bitre og eller det maltrike, vil sette stor pris på. Og sier du noe annet dasker jeg til deg med håndvesken min!

Bryghuset Braunstein Amber Lager

14_703_21127

Bryghuset Braunstein Amber Lager et dansk øl i den tyske Märzen/Oktoberfest-tradisjon, det vil si en lagerøltype som ble brygget i mars og lagret kjølig over sommeren, for å drikkes tidlig på høsten. Brygget inneholder “en strejf av amerikansk humle” . Varm lys brunlig farge, lett disig.
Skummet relativt kort, men flott. Fin søtlig humlearoma, toner av frukt og honning. Smaken er rimelig bra humlet, hint av karamell, smørmalt/butterscotch og gjær. Med sin moderate biterhet, lett kremede skum og solide innhold av hva du ellers finner i brød er dette et utmerket lunch øl.

Bryghuset Braunstein Pilsner

beer_53013

Bryghuset Braunstein Pilsner har i test blitt kåret til Danmarks beste pilsner - om der er andre håndverksbryggerier som presterer noe lignende, skal være usagt (jeg har naturlig nok ikke smakt ALLE variantene på markedet), men at BB går langt utenpå de vanlige "industripilsnerne", kan der knapt være tvil om. Gylden farge, bra skum. Relativt sterk og søtlig humlearoma, toner av blomster og honning. Smaken har rimelig bra maltpreg til å være en pils, med noe frukt, og bra humle gjennom hele smaksprosessen.
Igjen et "må prøves"-øl for alle som setter pris på en god pils, og mener at denne øltypen slett ikke trenger å være "smakløs"

Jacobsen India Pale Ale

Jacobsen-Pale-Alel.jpgl_

Jacobsen India Pale Ale kommer fra Husbryggeriet Jacobsen som er Carlsbergs nye mikrobryggeri i Danmark. Ideen er å ta opp den innovative tanken som dannet grunnlaget for hele Carlsberg konsernet, nemlig at bryggerimestere, teknikere og andre ildsjeler får en mulighet til å eksperimentere og lage spesialøl med de beste råstoffer i en mindre skala. Sjef for det nye mikrobryggeriet er den 40 år gamle farmasøyt og bryggerimester Jens Eken, og hans oppgave er å skape nye ølopplevelser og medvirke til å drive spesialølmarkedet. Ved
åpningen av bryggeriet 1.juni 2005 ble det lansert 4 nye spesialøl, alle under navnet Jacobsen, og flere er allerede kommet.
Av de første fire er det Original Dark Lager som er med i Norgeskolleksjonen som lanseres i disse dager. Denne har fått følge med Jacobsen Bramley Wit og altså IPA som vi skal ta for oss her. Som nevnt under Carlsberg har moderkonsernet i lang tid hatt en del spesialøl som ikke har nådd våre breddegrader. Vi håper dette nye tiltaket er en anerkjennelse av at interessen for spesialøl og andre alternativer til pils er et allerede stort, og voksende marked. Jacobsen IPA er brygget på en engelsk alemalt samt en anelse karamellmalt som gir den en frisk krydret duft med preg av tørket aprikos og et hint av røyk. Smaken går over i en intens bitterhet fra den høye humledoseringen, men avsluttes bløtt og elegant.

Dalane Brygghus Bybrann

beer_75979
Dalane Brygghus Bybrann. Bryggeriet kaller dette fortsatt en "ale" (det prøvebrygget de serverte under Gladmatfestivalen sa de var overgjæret), men nå sier de at det er undergjæret, med inspirasjon både fra engelske ales og tysk "dunkel" ("bayer" på norsk) - og siden et undergjæret øl pr. definisjon ikke kan være en "ale", velger vi å kalle det en dunkel - og slik smaker det i grunnen også. Ølet er oppkalt etter den store bybrannen i Egersund i september 1843, da 92 bolighus og 94 uthus ble flammenes rov.
Fargen ligger et sted mellom rav og kobber, med bra off-white sum. Fin fruktig aroma, også innslag av malt og karamell. Myk munnfølelse. Maltpreget smak med karamell, en lett fruktighet også, ganske moderat humle. Ikke dårlig dette heller! Brygget i Danmark.

Thy Økologisk Julebryg Jule Ren

thumb110_jule_ren_web

Når du tar fergen fra Egersund til Hanstholm lander du i den danske landsdelen Thy - og her har et gammelt og standhaftig regionalt bryggeri, Thisted Bryghus, klart å stå imot presset fra gigantene Carlsberg-Tuborg og Royal Unibrew. Bryggeriet har de "vanlige" lagerøltypene, og har dessuten fått internasjonal anerkjennelse for sin Limfjords Porter. De har også i økende grad satset på økologiske varianter av sine øl. Navnet Jule Ren henspiller ikke bare på reinsdyret (Rudolf?) på etiketten, men også på at ølet er brygget av "rene" økologiske råvarer.
Smaksmessig vil dette ølet være en skuffelse for dem som venter et "norsk" juleøl - men derimot en sann svir og glede for alle som "egentlig liker pils bedre enn juleøl", men likevel kan tenke seg noe sterkere i julen (for ikke å si HELE vinteren). Jule Ren er stilmessig nærmest en lys bock, men er utrolig lett i kroppen og frisk til å være et øl på hele 7.9%, og "pilspreget" er i behold.

Ørbæk Dark Horse


Danske Ørbæk Bryggeri presenterer med sin Dark Horse den østtyske lagerøltypen Schwarzbier. Ølet er brygget av økologisk malt og humle.
Mørk rødbrun farge på ølet (ikke helt schwarz, nei). Høyt og varig beige skum. Distinkt rustikk aroma av røstet malt, bakeri og kaffe, hint av lakris.
Meget "lagerølaktig" og lett munnfølelse (ikke så rart, dette ER jo et lagerøl ...). Smaken er ganske mild til å være en schwarzbier, noen røstede toner, meget liten restsødme, beskjeden humlemengde. Bør ikke serveres for kald, når ølet kommer litt opp i temperatur kommer også malten bedre gjennom i smaken. Kan trygt prøves også av dere som ellers er litt skeptiske til mørke øl!

Carlsberg

carlsberg-beer-435226

Carlsberg ble lansert i Norge så sent som i 1989. Bryggeriet ble grunnlagt av Christian Jakobsen i 1826 (1847). Sønnen, Jacob Christian, tok tidlig del i driften, men var også vitenskapelig interessert, og tok del i Hans Chr. Ørsteds populærvitenskapelige forelesninger innen fysikk og kjemi. Da faren døde i 1835 tok sønnen over på vegne av sin mor, og innså straks at bryggerinæringen i Danmark trengte en fornying. Etter en studietur i Tyskland klarte han å framstille et undergjæret øl i morens vaskebalje. Noe senere fikk han kongens tillatelse til å bygge kjølige lagerkjellere under Københavns festningsvoller, før han satte opp et nytt bryggeri nær gode vannkilder og jernbane. Hans vitenskapelige og innovative virksomhet satt standard for all pils produksjon, og gjærtypen som i stor utstrekning brukes i dag er oppkalt etter bryggeriet. Carlsberg har i hjemlandet mange spennende produkter det er både synd og skam ikke blir importert til Norge! Carlsberg Elefant kjenner de fleste, men også Carlsberg Masterbrew (luksusøl), Gamle Carlsberg (mørk lager), Carls Spesial (bayer) i tillegg til både Porter, hveteøl og gourmetøl!! Kom med det Ringnes! Carlsberg brygges i 47 land i alle verdensdeler, og selges i over 150 land. De har over 31.000 ansatte som produserer over 75 millioner flasker, daglig!!. Vår versjon er fra Ringes på Hasle. Ølet har en gyllen farge og det er lyst og lettdrikkelig med balansert bitterhet, frisk aroma, fruktig smak og en behagelig humlebitterhet.

Mikkeller Not Just Another Wit

1_107814750_3

Her lanserer det danske "fantombryggeriet" Mikkeller et øl som egentlig kan ses på som en kombinasjon av 2-3 forskjellige stilarter, den relativt sarte øltypen witbier (belgisk hveteøl) er parret med mer robuste American Pale Ale eller IPA. Alkoholstyrken er høyere enn i en vanlig witbier, og her er brukt to amerikanske humletyper (Amarillo og Cascade) i tillegg til de tradisjonelle europeiske (Goldings og Saaz). Ølet er brygget på pale-malt og amber-malt av bygg, umaltet hvete og flaket havre, og de tradisjonelle tilsettingene i witbier, appelsinskall og korianderfrø, er på plass. Disig gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum. Distinkt men ikke overveldende aroma av appelsinskall, koriander og fruktig humle. I smaken dominerer de amerikanske humletypene, mens de europeiske er vanskeligere å identifisere. Der er en tydelig grapefruktaktig bitterhet, også med toner av harpiks og pepper. Appelsinskall og koriander kommer gjennom i smaken også. Alkoholen er merkbar. Et interessant eksperiment!

Mikkeller-Stone-Alesmith Belgian Style Special Ale

Cardinal Pub Stavanger

Navnet forteller klart og tydelig hva dette er: et samarbeidsprosjekt mellom tre av verdens beste bryggere, danske Mikkeller og amerikanske Alesmith og Stone. Selve den fysiske bryggingen har foregått hos Stone Brewing i Escondido, California. Men forbildet hører altså hjemme i Belgia, i den lyse men sterke klosterølstilen "tripel".
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Deilig aroma av belgisk overgjær, fruktige estere, krydderier og blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken er krydret, med det særpreg som denne gjærtypen gir, og har en søt og fruktig "kropp" - her har man nok også brukt hvitt kandisukker. Alkoholen er merkbar, så ta det rolig! Der er en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Et øl som gir mersmak!

Mikkeller It´s Alive

Cardinal Pub Stavanger

Nå er vel egentlig ALLE Mikkellers øl "levende" - det vil si at de er flaskekondisjonert med levende gjær. Det som gjør It's Alive! "ekstra" levende, er at det i tillegg er tilsatt en brettanomyces gjærkultur, en slags "kontrollert villgjær" som pleier å tilføre belgiske ales et element av "bondegård" både i aroma og smak.
Mikkeller kaller da også dette en "Belgian wild ale", men den er ikke villere enn at selv ganske vanlige og relativt tamme øldrikkere (med søndagsskolen og god oppdragelse) trygt kan ta til seg av godsakene. "Fantombryggeriet" Mikkeller har utført selve bryggingen hos det belgiske forsøksbryggeriet "De Proef".
Dypgylden farge på ølet, med et digert og varig off-white skum.
Meget god aroma av gjærende frukter, urter, krydderier og "bondegårdshus".
Smaken er dominert av behagelig fruktig humle (Hallertauer og Styrian Goldings) på en bakgrunn av malt og brettanomyces-elementer, med krydrete toner. Ikke for søt, ikke for bitter (for min del kunne den gjerne ha vært enda bitrere), ikke sur. Noen Orval (som den skal være en hyllest til) er den ikke, men den er god så det holder!

Mikkeller Monks Brew (Eleksir)

Cardinal Stavanger

Det er med stolthet Cardinal nå kan introdusere en rekke kvalitetsøl fra "fantombryggeriet" Mikkeller - det vil si at Mikkeller er ikke et fysisk bryggeri, men en hyggelig og ambisiøs dansk brygger ved navn Mikkel Borg Bjergsø, som leier bryggingskapasitet for sine øl rundt omkring i verden hos forskjellige håndverksbryggerier, hvor han personlig står for både oppskriften og bryggingen. Mange av disse ølene brygges bare i veldig små serier, så her garanterer vi på ingen måte at beholdningen varer lenge - byens ølentusiaster kommer nok til å tynne ut i rekkene ganske kraftig. Først til mølla ...
Monk's Brew (også kjent som Monk's Elixir) er som navnet antyder et øl i den belgiske klostertradisjonen, og Mikkel tilstår gladelig at det er trappistmunkene som har vært forbildet hans her. Klosterøltypene "Abt" (Abbed) eller "Quadrupel", som f.eks. La Trappe Quadrupel og Rochefort 8 og 10 (som vi også har) er det naturlig å sammenligne med. Bryggingen har foregått i forsøksbryggeriet "De Proef" i Belgia. Ølet kommer på en 75 cl "champagne"-flaske.
Meget mørk brun farge, litt disig, med et digert lysebrunt skum. Maltpreget og vinøs aroma, toner av brunt sukker, eik og krydder. Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er relativt søt og maltpreget, igjen med toner av brunt sukker, eik og krydder, dette er fint balansert mot humlen (Northern Brewer, Hallertauer og Styrian Goldings). Hint av sjokolade og kaffe. Nydelig! Hvis Mikkel er like dyktig på fadervår og avemaria som han er til å brygge, er han kvalifisert til opptak som trappistmunk nårsomhelst!

Mikkeller Big Worse

Cardinal Pub Stavanger

Da det danske "fantombryggeriet" Mikkeller brygget en "barley wine" (denne ølkategorien har sitt navn etter alkoholstyrken som tilsvarer rødvin, ikke fordi det er noen vin!) ved navn "Big Bad", ble den raskt utsolgt. Når man så bestemte seg for å lage en ny utgave med enda mer kompromissløs bruk av råvarer, var navnet gitt: Big Worse. Og som navnet mer enn antyder: Dette er ikke noe pingleøl!
Uklar mørk rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white til beige skum.
Sterk og intens søtlig aroma av mørk malt, brunt sukker og karamell, innslag av eik og hetvin. Smaken er meget søt og maltpreget, med de samme elementer som aromaen - og unnslipper likevel "klissensøt"-kategorien fordi den langt på vei er balansert med amerikansk humle (Nugget, Cascade og Centennial). Helt klart ikke et "lettdrikkelig" øl, men hvem forventer at en barley wine skal være det? Dette er nemlig et aldeles nydelig øl å nippe til, spesielt på dager da trangen til "reint snob" tar overhånd!

Gourmetbryggeriet Barley Brew

Cardinal Pub Stavanger

Gourmetbryggeriet Barley Brew (GB) i Roskilde som på kort tid har etablert seg som et av Danmarks bedre mikrobryggerier. Bryggeriet ble startet våren 2005, av Lars Dietrichsen og Michael Knoth ,og de første kommersielle produktene var i hyllene september samme året. De har i dag 16 ulike øl, både over- og under gjæret. Vi vil også snart ha deres Bitter.
Dypt kobberfarget øl med flott lysebrunt skum. Interessant aroma, søt og maltpreget, men også med toner av forskjellige bær, spesielt bjørnebær - samt melasse, karamell og bakeri. Intens smak, meget maltpreget og søt med massevis av karamell, delvis balansert av et distinkt humle-"bitt".(Cascadehumle) Krydder og alkohol er også tydelig til stede. En god barley wine, men ikke lettdrikkelig - flasken er beregnet til å deles på to personer! Ble kåret til Danmarks beste barley wine i Vinmagasinet 2006. Sjefens valg! (Ring meg midt på natten om nødvendig om det er dårlig!) Og for de lokalt intereserte kan det jo og nevnes at det er Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy som har kreert dette ølet i sin tid som brygger der.

Rise Premium IPA

Cardinal Pub Stavanger


En dansk IPA fra Rise Bryggeri på Ærø - og la det straks være sagt: den som forventer en humlebombe her, vi bli skuffet. Til tross for navnet er dette en "snill" lys ale, som ikke sprenger noen grenser. Økologisk er den altså, men ingrediensene inkluderer litt sukker og askorbinsyre (vitamin C).
Den er brygget med engelsk ale-gjær. Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.Svak aroma av floral humle, også med noen "støvete" toner.Smaken er først rimelig søt og maltpreget, mens avslutningen er ganske tørr og "støvet". Og humlemengden er altså beskjeden! Kan vi anta at dette er en IPA for jentene... ? Vår erfaring er at de gjerne setter pris på en noe lavere bitterhet..... Bare spør eksen til John Cleese!

Mikkeller Warrior Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger


Dette er det andre ølet i Mikkellers serie av énhumle-øl. Warrior er en av de klassiske amerikanske humletypene, og det er virkelig interessant å oppleve den her på egen hånd. Dypgylden til oransje farge på ølet, svakt disig. Høyt og varig off-white skum. Behagelig aroma av Warrior-humlen, men ikke fullt så sterk humlearoma som det vi møtte i Cascade Single Hop IPA - den er altså likevel meget god, med en viss kompleksitet. Toner av forskjellige frukter (inkl. sitrus) og milde krydderier. Smaken lar først noe cara-crystal malt komme gjen nom med en moderat sødme (ølet er også brygget med pilsnermalt, münchenermalt og flaket havre), så overtar humlen med toner av sitrus, urter, krydder og noe harpiks. En fast og pepperaktighet bitterhet i avslutningen, men den er ikke overdrevet.
Jeg synes dette er en ganske velbalansert og deilig IPA, og den har definitivt gitt mersmak for nye møter med Warrior-humlen, enten på egen hånd eller i kombinasjon med andre humleslag.

Mikkeller Cascade Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mikkeller har brygget en serie med "Single Hop"-øl (andre håndverksbryggerier har gjort noe tilsvarende), her er altså poenget at bare ett eneste humleslag benyttes i hvert øl, både som bitter-, smaks- og aromahumle. Slike øl er en glimrende anledning for ølelskere å bli kjent med egenskapene til de enkelte humlevariantene. Når der ellers gjerne brukes 2-3 (av og til også flere) humleslag i ett øl, kan disse egenskapene være vanskeligere å identifisere. Og her dreier det altså om amerikansk Cascade-humle! Dypgylden til oransje farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum. Deilig aroma av Cascade-humlen, med de typiske grapefruktaktige og furunålsaktige tonene. Smaken er igjen typisk Cascade (her brukt i MEGET rikelige mengder!) fra bbegynnelsen til avslutningen, massevis av grapefrukt, furunåler og harpiks. I avslutningen er der en nesten Campari-lignende (malurtaktig) bitterhet. En del maltsødme (pilsnermalt, cara-crystal og münchener) gjør sitt beste for å balansere noe av humlepreget. Selv de mest innbitte "humlehodene" bør bli fornøyde her!

Mikkeller Stateside IPA

Cardinal Pub Stavanger


Her har Mikkeller satset på en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, og det har de gjort med bravour! Brygget hos Ørbæk i Danmark Fargen på ølet er dypgylden til oransje, med et flott off-white skum. NYDELIG aroma av amerikansk humle: Chinook, Cascade og Amarillo er humletypene som er brukt her. Toner av furunåler, grapefrukt og tropiske frukter. Smaken er en bredside av humle (som forventet av en IPA), fruktige toner først (appelsin, grapefrukt), distinkt og skarp bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, toner av furunål og harpiks. Dette balanseres mot en viss restsødme fra malten (pilsnermalt, münchenermalt og caramünchener). Alle "humlehoder" vil være glade for bekjentskapet med Stateside IPA!

Midtfyns Double IPA

Cardinal Pub Stavanger


Nå kan vi gjøre "humlehodene" på Cardinal VIRKELIG lykkelige - her kommer et dansk håndverksbrygg som ikke bare er en IPA (India Pale Ale), men en DOBBEL sådan, både når det gjelder humlemengde og (langt på vei) alkoholstyrke. En vanlig (amerikanskinspirert) IPA pleier nå ellers å være humlet så det holder, men her dreier det seg altså om den dobbelte mengden - minst. Kobberfarget øl med bra off-white skum. Sterk og meget god aroma av fruktig amerikansk humle, noen hint av krydder også. Smaken er først maltet og svakt sukkersøt med toner av karamell, så overtar en intenst besk og overveldende bitterhet.Voldsomme greier!

Grauballe Orange Blossom


Cardinal Pub Stavanger

Det danske håndverksbryggeriet Grauballe er ikke redde for litt uvanlige ingredienser i ølet, og i deres Orange Blossom ale har de brukt 2% honning. Slikt er der forsåvidt også andre bryggerier som driver med, men mens f.eks. Berentsens i Egersund bruker lynghonning, bruker Grauballe altså honning som de flittige biene har samlet inn fra blomstrende appelsintrær. (Her er det nærliggende å dra den forslitte vitsen om honning - og øl - med bismak ...) Og om ikke appelsinblomsthonningen gir nok appelsinsmak, har, så Grauballe helgardert seg ved å tilsette tørket appelsinskall i ølet (det brukes for øvrig også i belgiske witbier).
Resultatet er et øl utenom det vanlige - og som det er med alt nytt: meningene er delte blant dem som har prøvd det. Noen er overbegeistret, mens andre er mer avmålte i sin vurdering. Dette ølet er du rett og slett nødt til å prøve selv!
Gyldenbrun farge på ølet, høyt skum med en oransjeaktig teint. Uvanlig og interessant aroma av appelsinskall, krydder, gjærende frukter og eplesidereddik, så merkes også noen toner av svovel. Smaken har karamell og noe honningsødme, med toner av appelsinskall og udefinerte frukter. Meget lite bitterhet. Ølet appellerer også til mange som ellers ikke synes "vanlig" øl er så spennende.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Cardinal Pub Stavanger

Med sin Beer Geek Breakfast (som vi også har) satte det danske fantombryggeriet Mikkeller en ny standard for imperial stouts med kaffetilsetning, designet for virkelige øl- og kaffefanatikere. Men det ville jo nesten være overraskende om denne stadig grensesprengende bryggeren, Mikkel Borg Bjergsø, hadde slått seg til ro med det. Han gikk selvfølgelig videre med Beer Geek Brunch, hvor en av variantene, Weasel, er brygget med tilsetning av verdens dyreste kaffe (til nærmere kr 10000 pr. kg). Denne kaffen fra Sørøst-Asia, som på vietnamesisk er kjent som Ca Phe Chon, utmerker seg ved at bønnene har passert gjennom fordøyelsessystemet på vesler (små mårdyr, noe à la mink og røyskatt). Disse dyrene rusler rundt på kaffeplantasjene, hvor de utelukkende spiser de aller modneste og beste kaffebærene. De ytre lagene av bæret blir næring for dyret, men selve kaffebønnen kommer hel ut igjen - likevel med en endret smakskarakter etter møtet med enzymer i veselens mage og tarm. Så blir bønnene grundig vasket - ja, slapp av: de BLIR vasket, og deretter brent/røstet til denne superkaffen.
Det er nesten synd at all fokus på Beer Geek Brunch Weasel knyttes til superkaffen, for kaffen er tross alt bare en av ingrediensene i dette kanonølet. Her er der bl.a. et innslag av havremalt, og rikelig med humle. Kullsvart farge på ølet, med et digert sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av mørkrøstet malt, kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter.
Intens smak av kaffe (jeg kan likevel ikke si om superkaffen er verd den vanvittige kiloprisen, sammenlignet med annen god kaffe). Her er også en massiv maltsødme, og en solid bitterhet fra humle og kraftig røstet malt, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken.
Kort sagt: Dette er ikke et øl for pyser!

Raasted Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Igjen et øl fra et dansk håndverksbryggeri, og når det så dreier seg om en "imperial" stout på 9%, vet vi straks at dette ikke er noe for pyser. Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Meget fin aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade. Smaken har tungt røstet (nesten kremert!) malt i massevis, også lakris, tjære og ekstremt sterk kaffe. Der er også en gigantisk humlebitterhet fra starten til avslutningen, og alkoholen er merkbar. Noen vil kanskje hevde at ølet kunne vært bedre balansert, men det "skal" altså være slik.
Avgjort et imponerende øl, et glass av Raasted Imperial Stout kan gjerne erstatte koppen med espresso etter middag. Og når ølet gradvis blir temperert kommer også en viss sødme igjennom, som balanserer noe av bitterheten. En heidundrende smaksopplevelse, del gjerne flasken på to personer!

Mikkeller Black Hole

Cardinal Pub Stavanger

Dette vanvittige ølet erklærer Mikkel (bryggeren bak Mikkeller) er oppfyllelsen av hans grunnidé for bryggingen. "Vågelig, vulgært, ekstremt" - det lever definitivt opp til hans ønske om å flytte grenser.
Stilmessig er det en slags imperial stout, men i tungvektsklassen både m.h.t. alkoholstyrke og smaksintensitet. "Champagne"-halvflasken har ikke noe navn - hovedetiketten har ingen tekst i det hele tatt, bare et bilde av et av universets "svarte hull".
Så kan man da selv gjette seg til at ølet faktisk heter "Black Hole" ... Foruten de vanlige ølingrediensene (som for en imperial stout inkluderer kraftig røstet / brent umaltet bygg og flaket havre) er Black Hole også tilsatt mørk cassanade (råsukkerekstrakt), honning, kaffe og vanilje.
Ølet er altså svart (det gjettet du kanskje?), og da mener jeg SVART, = ugjennomtrengelig for lys. Flott brunt skum. Intens aroma av malt, alkohol, kaffe, brent sukker og vanilje. Smaken er intens og overveldende: en voldsom maltsødme, backet opp av honning og mørkt sukker, med et tydelig innslag av den brente byggen (men ikke så ekstremt som jeg ventet meg i så måte), kaffen er markert, og vaniljen merkes også. Tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Med 13,1% alkohol og så mye smak er dette et øl man bare nipper til - det er definitivt ikke noe "forfriskningsøl". Det må NYYYTES langsomt - og er du redd det blir for voldsomt, så del gjerne flasken på to personer.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Cardinal Pub Stavanger

"Beer geek" er det amerikanske uttrykket for øltullinger som undertegnede, som både går inn for å smake så mange forskjellige øl som mulig, og samtidig ønsker at flest mulig av disse ølene skal være skikkelig SMAKSRIKE.
Og her presenteres ølet som vi antas å ha lyst på til frokost - særlig hvis vi også liker sterk og god kaffe som espresso. Mikkeller, som er opphavet til ølet, er strengt tatt ikke et bryggeri, men to danske kvalitetsbryggere, som leier bryggekapasitet for sine egne oppskrifter rundt  hos forskjellige håndverksbryggerier i Europa. Blant annet har de vært hos Nøgne Ø i Grimstad. Deres ekstremt høye kvalitetskrav har vakt anerkjennelse både i Europa og det kresne eksportmarkedet i USA.
Ølet er senere blitt brygget bla. ved Anchorage Brewing Company, Alaske og Lervig Aktiebryggeri borte i gadå. Totalt er det så mange versjoner av dette ølet nå at det fyller flere sider på RateBeer....

"Beer Geek Breakfast" er en stout som faktisk er tilsatt en liberal mengde gourmet-kaffe i bryggekjelen, og er ellers brygget med hele 7 forskjellige typer malt (inkl. den sjeldne havremalten), samt flaket umaltet havre og røstet umaltet bygg. Humlesortene er Centennial og Cascade. Ølet er kullsvart på fargen, med et fantastisk flott sjokoladebrunt skum.
Herlig aroma av kaffe, sjokolade og røstet malt / røstet bygg. Også toner av treverk,  tobakk og tjære. Smaken har kaffe i mengder (hvis du hører til mindretallet som ikke kan fordra kaffe, er dette ølet bortkastet for deg), avslutningen har en distinkt bitterhet (både fra kaffen, den røstede / brente byggen og humlen). Munnfølelsen er likevel relativt myk. Med den distinkte bitterheten og preget av kaffe er dette ikke en stout av den "glatte og lettdrikkelige" typen - den er beregnet til å NYTES og nippes til, om det nå er til frokost eller til hvilkensomhelst annen tid på døgnet! (Datoen er noe over tiden, men dette ølet blir bare bedre. Derfor redusert pris! Kupp!

Limfjords-porter

Cardinal Pub Stavanger

Limfjords-Porter er det mest kjente ølet til Lille Thisted Bryghus som er kjent som et av Danmarks beste bryggerier. Bryggerimester og administrerende direktør Peter Klemensens personlige favoritt er nettopp Limfjords-Porteren, som han har brukt 19 år på å perfeksjonere. Navnet kjøpte han av Aalborg-bryggeriet Urban, da det ble nedlagt i 1986. ”Oppskriften giver jeg ikke fra mig. Men jeg vil godt røbe, at det er lakrids og røgmalt, der giver den enestående smag, næsten som tovværk på havnen,” lyder det henført fra Klemensen som i 1970 var 3 måneder i lære hos Ringnes.
Thisted ligger ved nordkysten av Limfjorden i nordvest-Jylland. Bryggeriet ble grunnlagt i 1899, men feiret sitt 100 års jubileum i 2002. Thisted-bryggeriet har i 2004 ca 30 ansatte. Med sine 30.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 35.000 flasker pr. arbeidsdag, er Thisted et av de minste bryggeriene i Danmark. I alt produserer bryggeriet 18 ulike øl samt brus og mineralvann. Også de 5 økologiske ølene har brygghuset en viss suksess med. Thisted har sesongøl for jul og påske. Ved siden av Limfjords-Porteren er det Porse Guld som er det fremste spesialølet. I dette ølet benyttes det ikke humle som smaks- og konserveringsmiddel, men Pors (Myrica gale). Pors ble benyttet som tilsetning til øl i før humlen kom til Norge/Danmark på 1200-tallet. I Vest-Norge ble porsøl brygget helt fram til siste krig. I følge tradisjonen skal Pors øke ølets berusende virkning. I løpet av kort tid er salget av Limfjords-Porter firedoblet, og bryggeriet har derfor startet egen produksjon av lakris. Jeg ble gjort oppmerksom på at dette er et undergjæret øl av entusiasten Sigmund Melberg, takker, som også har lagt oss til på verdens største øldatabase ”www.ratebeer.com” som Stavangers første ”verdig ølsted”. Meget tett, brunsvart farge. God fylde. Kraftige aromaer med preg av røkt og kraftig brent, mørk malt og attraktive sødmefylte lakristoner. God og bitter ettersmak med fine toner av lakris og rosin.

Nøgne Ø Imperieal Brown


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Brown henter sin inspirasjon både fra England og Danmark. Imperial Brown er egentlig et konstruert navn for å tydeliggjøre hvilket brygg det er, men finnes ikke som klassisk øltype. Nøgne Ø’s danske venner på Nørrebro Bryghus, og mikrobryggerne i England kaller dette for Double Knot Brown. Derav den doble knuten i ø’en. 3. mai 2006 var vi heldige å kunne servere dette brygget ufiltrert fra fat brygget i Danmark. Gjetordene henger ennå igjen i veggene, og en dag…… Det er ikke det samme å lese om det. Fargen er uklar mørk brun med en svak oransje glød om du holder glasset mot et lyst hode. Skummet er godt, offwhite og tett. En veldig fruktig aroma forteller at her er det ikke spart på malt av ulike typer, og noe appelsin kan merkes. Enormt rik og fruktig balansert smak, der bitterheten ikke bør skremme noen. Et røstig preg som seg hør og bør med anelser mot kaffe og karamell.