Atna Julenisjeøl


Cardinal Stavanger

Julenisjeøl er det nye juleølet i "polstyrke" fra Atna Øl i Østerdalen, og har unektelig mer fylde enn (de ellers greie nok) ølene deres i "butikkstyrke". Som navnet antyder skal det være et nisjeprodukt for de "litt mer enn gjennomsnittlig" ølinteresserte.
Brun farge på ølet, bra skum.
Aromaen er karamell, karamell og noe smørmalt - og karamell igjen.
Smaken er karamell først, og karamell i avslutningen, og, hvis du er i tvil: karamell i midten. For godt mål får du karamell i ettersmaken også. Men hvis dette leder deg til å tro at Julenisjeøl er et "klissensøtt" produkt, så er det slett ikke det - ølet har altså bare dette karamellpreget gjennom det hele, men smaker likevel "øl". Innslaget av "Carafa"-malt og vanlig karamellmalt har æren for det. Den moderate humlen er East Kent Goldings.
Heldige meg - tilfeldigvis er jeg veldig glad i karamell ....
 

Atna Øl til JulematAtna Øl  i Østerdalen og deres kokkevenner har vært på jakt etter den beste smakskombinasjonen tilpasset norsk julemat. Smaken påstår de å ha hentet i villmarken rundt Atna, og mattradisjonene passer de på sammen med deg. Øl Til Julemat er i "butikkstyrke", og er brygget på maltsortene Pale, Münchener, Carafa, Caramunich og Hvete. Humlesortene er Admiral og Amarillo. Ølet er gjæret med amerikansk lagerølgjær. Det er ikke filtrert eller pasteurisert, og du vil gjerne oppleve at det har en større smaksrikdom enn vanlig industriøl. Det passer altså godt til lettere julemat, men kan også trygt drikkes uten følge av mat. De som synes våre sterkere juleøl blir for kraftige, velger gjerne dette.
Mørk brun farge, høyt off-white til beige skum.
Aromaen har meget moderate fruktige toner, fulgt av toner av brunt brød, hint av karamell.
Smaken har også en viss fruktighet, svakt syrlig, fulgt av toner av münchenermalt, brød og karamell. Moderat men merkbar humle i avslutningen. Tørr ettersmak.
 

Atna Øl til RakfiskAtna Øl i Østerdalen har satset på eget Øl Til Rakfisk, som altså skal passe særskilt godt til denne litt sære delikatessen som spesielt folk på det indre Østland er avhengige av fra høsten til langt utpå vinteren. Skal du ha rakfisk på Cardinal, må du bestille den fra et cateringfirma eller ta den med selv, men vi kan forsikre at dette ølet smaker utmerket også uten følge av rakfisk eller annen mat. Ølet har "butikkstyrke", så det går godt an å unne seg en liten akevitt ved siden av.
Gyldenbrun farge på ølet, svakt disig når gjærrestene helles med (dette er et "levende" øl), moderat off-white skum.
God fruktig aroma av gjærens estere og amerikansk humle (Admiral og Amarillo).
Myk munnfølelse. Smaken er frisk og fruktig, toner av sitrus, hint av karamellmalt.
 

Atna Engelsk Lys


Atna Engelsk Lys er en Pale Ale fra Østerdalen, brygget fra 2005 til konkurs 2008! Erfaringen ivaretas av Gunnar Wiig som tidligere var sjefsbrygger hos Nøgne Ø i Grimstad.
I dette brygget er det kun brukt engelske råvarer. Fuggles og Golding Humle kjenner vi fra flere andre Pale Ale. Ølet er ikke pasteurisert eller filtrert, og modnes derfor på flasken. Fargen er uklar oransje, og skummet hvitt men relativt lavt. Aroma er rund og humlepreget, med innsalg av melon. Smaken er balansert rund med en viss sødme. Ettersmak som setter et litt skarpt og godt punktum. Av mangel på bilder, tar vi her med et av Atna stasjon.

Atna Engelsk Brun


Atna Engelsk Brun er en Brown Ale fra Østerdalen, og er her den første av de tre vi til nå har tatt inn fra dette nye norske mikrobryggeriet som vi etter prøvesmaking varmt kan anbefale. At alle tre har en noe høyere pris enn det vi er vant til å måtte betale for norsk øl beklager vi. Vi har dessverre høye avgifter og høye lønninger.
Pris er en ting, kvalitet en annen. Dette ølet oser av gode råvarer fra du setter det nyskjenkede glasset til nesen.
Og skulle du være en tur i Østerdalen i sommer kan vi trygt anbefale en tur på Glopheim Kafé. Denne ble for kort tid siden overtatt av Morten M (som har tegnet i Dagbladet i 25 år) og hans grafiker samboer Sissel Gjersum. Kafeen ble bygget i 1947 og påbygget i 1953, og har siden stått uforandret! Er nå fredet av riksantikvaren! Trer fram som Norges eneste genuine 50-tallskafe der flipperspill, sort hvitt TV og jukeboks tar plassen for C’en i kafé. Atna ble startet her, og dette er Atna plassen fremfor noen. Andre eiere er Knut Borge ”Bettan” med flere. En tilføyelse her i mars 2008 er desverre at bryggeriet er konkurs. Vi handler inn i bøtter og spann for å ha så lenge som mulig, men kommer det ikke nye eiere på banen, ser det mørkt ut for høsten.
I Engelsk Brun er det brukt rikelig med krystallmalt noe som gir ølet en avdempet bitterhet. Fargen er uklar og mørk brun. Skummet lyst brunt og relativt høyt og kremaktig.
Smaken er en rund orgie av de beste frukter og røstet malt. Avslutter med en brennende mersmak kjemisk fri for bitterhet. Som den oppmerksomme leser vil få med seg har vi ennå ikke fått tid til å ta skikkelige bilder av Atna sine produkter. Vi har derfor her med et av den berømte Atna Ulven som drepte seks sauer i fjor, og derfor måtte bøte med livet. Vi håper sauene smakte minst like godt som Engelsk Brun.

Atna Mopedøl


Atna Mopedøl kommer fra Atna bryggeri i Atna som ble grunnlagt på et lutefisklag i Østerdalen i november 2003. Målet, formodentlig betryggende ledsaget av akevitt, var å etablere et bryggeri uten dansk eierskap som kunne produsere godt norsk øl uten tilsetningsstoffer, med smak av norsk villmark. Etikettene på alle Atnas produkter er laget av Morten M, som nå også er kaféeier i Østerdalen. At Atna markedsfører kvalitet og håndverk er sikret gjennom at en av grunnleggerne av Nøgne Ø, Gunnar Wiig, nå er brygger ved denne lille nystartede bedriften. I mopedølet, som de sannsynligvis er alene om i verden, har de brukt tsjekkisk Zaazhumle og vanlig pilsnermalt. Ølet er verken pasteurisert eller filtrert, noe som gir en betydelig større smaksrikdom enn ved vanlig industrielt framstilt pilsner. Ølet vil i motsetning til vanlig lagerøl utvikle seg til det bedre over tid.
Ølet er vel den uklareste pilsneren vi kan by på. Mest ligner det på et godt brygget hveteøl. Fargen er uklar gyllen, og ølet har et stort og grovt skum. Aromaen er mer nøytral enn forventet. Temperaturen demper noe av den gode humleduften, så vi lar det stå og godgjøre seg litt før de gode råvarene kommer til sin rett. Til å være pils er dette et rundt og godt brygg der en kan kjenne at det ikke er gått snarveier i bryggeprosessen. Rik humle og malt smak ledsages av en avrundet gjærings smak, som slett ikke kjennes upassende, men vitner om at dette er pils slik det var ment å skulle smake. En god porsjon søt fruktsmak og relativt lav bitterhet. Av undergjærede øl har dette brygget kun konkurranse fra Shiehallion, sett fra en ale elskers side. Og da er det jo trist vi nå i 2008 må tilføye de bitre linjer om at dette utmerkede norske mikrobryggeriet har korket sin siste flaske etter at de nå er konkurs. Vi handler derfor stort så lenge restlageret deres varer, Snufs!

Atna Stabburøl


Atna Stabburøl er det andre av det gjenoppståtte bryggeriet Atna Øl sine uflitrerte og upasteuriserte lyse lagerøl ("Kellerbier", om man vil). Som våre gjester vil se er de fantasifulle etikettene signert Morten M byttet ut med poteavtrykk av den berømte Atna Ulven. Om bryggeriet har like stor tilknytning til den sagnomsuste Gloppheim Kafe vites ikke. Stabburøl har mindre humlepreg enn deres Nakenbad, og er ikke økologisk. Uklar lys gylden farge, moderat hvitt skum. Aromaen er gjærpreget og gressaktig, med hint av honning. Lett i "kroppen", moderat smak med noe humle og hint av sitrus. Lav bitterhet. Definitivt ikke noe krevende øl å drikke!

Atna Nakenbad


Atna Bryggeri i Østerdalen gikk dessverre konkurs med fynd og klem - det å starte bryggeri fra scratch er ikke bare enkelt. Men fra de økonomiske ruinene har bryggeriet Atna Øl oppstått, og de begynner forsiktig med to ufiltrerte og upasteuriserte lagerøl (det tyskerne kaller Kellerbier). Nakenbad er deres pilsner laget av økologiske råvarer, og den skal, som navnet antyder, være like forfriskende som et nakenbad i et av Østerdalens mange skogstjern. Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum
Aromaen er gjærpreget, frisk og fruktig, med toner av sitrus og epler, hint av krydder.
Smaken har også fruktige toner med hint av gjær og krydder, og ender i en bitter avslutning. Slett ikke dårlig!