Great Divide Smoked Baltic Porter

smokedbalticporter_large

Great Divide Brewing Company (fra Denver, Colorado) er kjent på Cardinal fra før for flere smaksbomber. Nå har vi spesialimportert deres Smoked Baltic Porter, som ikke kan kalles ekstrem, men som likevel har sitt tydelige særpreg. Det er altså en porter som er brygget med lagerølgjær, slik skikken har vært i landene rundt Østersjøen fra ca. 1850 til våre dager. Den er også brygget med en andel røkmalt fra Bamberg i Tyskland.
Svart farge på ølet, mørkebrunt i høylysene. Høyt beige skum.
Røkpreget og røstet aroma, toner av røkt kjøtt, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er middels søt og moderat røstet, noe kaffe og mørk sjokolade igjen, røkpreget er ikke overdrevet. Moderat humle.

Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout

Espresso-Oak-Aged-Yeti-Imperial-Stout_beer_full

Fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado, har vi nå en god stund hatt Yeti Imperial Stout som en av de absolutte höjdare i vårt utvalg. Når vi nå også har fått inn Oak Aged Yeti (på større flasker), sliter vi litt med å finne superlativer som samtidig virker troverdige – for SÅ godt er dette!
Som navnet forteller er denne utgaven av Yeti (=«den avskyelige snømannen»Winking modnet på eik – men ikke på eikefat, her er det tilsatt eikespon (en blanding av fransk og toasted eik) på ståltankene, modningsprosessen blir dermed lettere å kontrollere, med mindre fordampning og infeksjonsfare.
Fantastisk flott utseende på ølet, det er virkelig fullstendig beksvart, med et høyt og kremig brunt skum.
Herlig aroma av sjokolade, også toner av kaffe, eik og vanilje, hint av lakris og lær.
Smaken er eikepreget og solid røstet, med tydelig innslag av sjokolade og vanilje, uten at ølet blir for søtt. Også toner av lakris og kaffe, et hint av røk og aske i avslutningen. Humlebitterheten er på 75 IBU, men oppleves ikke som voldsom, fordi den har så mye maltfylde å stå opp mot. Ølet virker derfor velbalansert i all sin velde, og «stemmer sinnet til andakt» hos alle som er i stand til å verdsette en imperial stout i toppklassen.

Her er hva vi skrev i første omtale 01.04.2011;

Vi var stjernefornøyde da vi fikk inn flasker med den "vanlige" (men uvanlig gode) utgaven av
Yeti Imperial Stout fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado. Nå vi nå har fått Oak Aged-utgaven på fat, står vi i fare for å "ta helt av" i henrykkelse. Dette er nemlig et øl i verdenstoppen, om man skal stole på ølentusiastene på nettstedet RateBeer. Det har vært modnet på eikechips av fransk og "toasted" eik. Bitterheten er på 75 IBU.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig aroma av eik, røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, hint av lær.
God røstet smak, mørk malt, kaffe, eik, hint av sjokolade og lakris. Fin bitterhet i avslutningen.
Et øl til å nyte - langsomt (9,5% er ikke til å spøke med), mens man hengir seg til stille kontemplasjon over at "livet er ikke det verste man har".
  

Great Divide Yeti Imperial StoutColorado-brygget Great Divide Brewing Company har mange gode øl, men det er liten tvil om at deres Yeti Imperial Stout er det mest berømte. Ølet er faktisk så godt at det meget vel kunne lokke "den avskyelige snømannen" (Yeti) ut fra hulen sin i Himalaya (eller i Rocky Mountains), hvor han i følge sagnene skal holde til.  
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Herlig aroma av tungt røstet malt, sigarkasse og lær.
Intens røstet smak med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og engelsk lakris. Humlebitterheten er også solid (75 IBU).
Et glimrende øl!

Great Divide Old Ruffian

cardinal stavanger
Engelsk barleywine har nok alkoholprosenten i orden (på vin-nivå, derav navnet), og vanligvis en fyldig og solid maltsødme, men en typisk American barley wine, som Old Ruffian fra Colorado-bryggeriet Great Divide, har i tillegg en ganske hemningsløs bruk av amerikansk humle.
Mørk oransjebrun farge på ølet, disig. Flott og varig blekoransje til beige skum. Den søtlige aromaen har toner av furu, modne frukter, rosiner og melasse. Full og varmende munnfølelse. Fyldig og rik smak med massevis av maltsødme, toner av rosiner, karamell, melasse og udefinert frukt, mens man først mot slutten merker at her er en betydelig og harpiksaktig humlebitterhet. Denne bitterheten følger naturlig nok med i den lange ettersmaken, men man skulle likevel ikke tro at bitterheten faktisk er så høy som 85-90 IBU - dette skyldes at den er så godt balansert mot sødmen. Men dette er uansett et mektig øl, så det er ingen skam å dele den store flasken på to personer.

Hercules Double IPA

Cardinal Pub Stavanger


Great Divide Brewing Company holder til i Denver, Colorado. Det ligger liksom i navnet Hercules Double IPA at dette er heftige saker - så er da også slagordet for ølet "Ikke for de hjertesvake"! En solid alkoholprosent og en bitterhet på hele 85 IBU understreker det. Så ikke si at du ikke ble advart
Oransje til rav farge på ølet, lett disig. Moderat men varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Behagelig aroma av fruktig amerikansk humle. Smaken er en aggressiv humleeksplosjon fra begynnelse til slutt, på en bakgrunn av betydelig maltsødme. Meget bitter ettersmak. Hjertesvak eller ikke, jeg tror faktisk jeg kan venne meg til dette her ...

Great Divide Hinernation Ale

Cardinal Pub Stavanger

Igjen har vi fått et øl fra Colorado-bryggeriet Great Divide Brewing Company, og denne gangen har de gitt sin tolkning av en gammeldags English Old Ale. Deres Hibernation Ale brygges hvert år for vintersesongen, og som navnet sier er den velegnet til å ta med seg når man går i hi for vinteren. "Bjørn om vinteren, lærer om sommeren" - det var det man skulle vært, ihvertfall fall hvis tilgangen på godt øl var i orden i begge tilfellene. 
Vakker klar og dyp kobber til mahogni farge på ølet, flott off-white til beige skum. Sterk maltpreget aroma med distinkte toner av karamell og bakeri. Den robuste smaken har massevis av maltsødme og karamell, og krever nok at du har sansen for slikt. Tydelig humlebitterhet i avslutningen, også toner av brente brødskorper. Intreressant øl. Joda, du klarer nok en overvintring på denne her. Klar til å gå i hi på Cardinal for vinteren?