Green´s Endeavour Double Dark Beer


Green´s Endeavour Double Dark Beer brygges av det velrenomerte bryggeriet Huyghe i Belgia for handelshuset Green´s som har spesialisert seg på øl av ulike typer for all verdens allergikere. Derek Green som grunnla bedriften, skal ha en premiert samling allergier. Dette forklarer hvorfor han klødde etter å komme i gang med å få b.l.a glutenfritt øl på markedet. Etter min smak tar de det litt langt når de garanterer at ølet ikke inneholder egg, fisk, peanøtter eller sennep i tillegg til de stoffene vi forventer et glutenfritt øl ikke skal inneholde; Gluten og Laktose. Mørk rødbrun farge, tykt og kremet lysebrunt skum. Distinkt søtlig aroma og smak som minner meg mer om billig vermouth enn om øl. Toner av rosiner og krydder. Litt humle i ettersmaken.
Dette ølet er kanskje ikke noe mesterstykke, men det går faktisk godt an å drikke, også for folk som ikke er "tvunget" til det p.g.a. cøliaki /glutenintoleranse.

17/13 7%

Mongozo Bananas

8789-0w0h0_Mongozo_Beers_Mongozo_Banana_Beer

Mongozo Bananas er med i organisasjonen “So Fair so Good”, og har altså et visst uhjelpstilsnitt. Mongozo betyr “For din helse” på stammespråket til Chokwe folket som bor spredd over Angola, Zambia og Congo. Den ene av grunnleggerne av Mongozo, Henrique Kabia tilhører denne stammen. Bananøl er genuint afrikansk, og oppskriften til dette ølet kommer fra Tanzania. Navnet der er “Mbege”, om du skulle befinne deg på de kanter. Kabia flyktet til Nederland med oldemorens øloppskrifter i 1993. Der han traff han Jan Fleurkens og de startet Mongozo. Deres første øl ble lansert i 1998, og bananølet så dagens lys så sent som i 2001. Å sammenligne dette ølet med annet “rent” øl gir ingen mening. Dette er noe for seg selv. En banandrink som ikke står tilbake for andre banandrinker, med øl som basis. Personlig syntes jeg produktet er bra, når en vil ha noe annet enn øl.

Delirium Christmas Ale

delirium_noel1

Delirium Christmas Ale er 6. årgang av dette helt spesielle brygget fra Belgia. Navnet er jo også litt spesielt, så Polet nektet å sette det i hyllene sine. Her på Cardinal er vi ikke så fintfølende, vi har da sett en rosa elefant eller to her før.., og har ryddet plass på øverste hylle. For dette er et kostbart øl, og for første gang så vi oss nødt til å bryte hundrekronersbarrieren for en øl, men så er da også flasken på hele 75 cl og med en alkoholstyrke på 10 prosent får en jo litt for pengene. På NV Huyghe Brouwerij i Belgia produseres dette ølet som har en kopperrød farge med store ujevne bobler. Rik sødmefylt duft av tropisk frukt, skog og krydder. Syrlig og vinøs smak som følger duften, god syre og sødme, balansert bitterhet. Den høye alkoholstyrken setter sitt preg på smaken, med en antydning av Bourbon. Litt kort avslutning. Et mektig juleøl som kan nytes året rundt når stor rikdom påkreves. Vi beklager prisen, men syntes et seriøst ølsted måtte ha dette brygget, og så er jo egentlig valget ditt!

Früli Strawberry Beer

shapeimage_5

Det belgiske bryggeriet Huyghe er berømt - eller beryktet - for å "ta'n helt ut" når det gjelder øl med sære smakstilsettinger. Früli Strawberry er et eksempel på dette. La det straks være sagt: det er ingen forutsetning at du liker øl for å kjøpe dette produktet - men det er en forutsetning at du liker jordbær! I en smakstest med bind for øynene ville jeg neppe ha gjettet på at dette var et øl i det hele tatt - det smaker nærmest som en mikset jordbærdrink. Uklar brunlig rød farge på ølet, høyt rosaaktig skum. Intens søt aroma og smak av jordbærsyltetøy og jordbærdrops. Jeg må innrømme at det ikke helt er et øl i min gate dette her, men folk som elsker sukkertøy og jordbærdrinker vil sikkert like det!

Mongozo Coconut

8781-0w0h0_Mongozo_Beers_Mongozo_Coconut_Beer

Mongozo Coconut er oppgitt til å være et Afrikansk øl, og går under den gode ordningen “Fair Trade” som vi alle skulle støtte bedre opp om når vi handler. Ølet er imidlertid brygget av respektable Huyghe Bryggeri i Nederland. Det første en merker når en får dette ølet er den sterke kokos aromaen.. Her lukter det ikke mye av verken malt eller humle. Klin kokos er det du bestiller, og det du får. Smaken er ditto kokos-søt. Kun skummet kan vitne om at dette opprinnelig var et øl. Fargen er hvit-tåkete. Anbefales miljøaktivister på en varm sommerdag. Og Rune på Strag hele året. Har du lyst på en Pina Colada er denne like god som noe annet.

Delirium Tremens


Cardinal Pub Stavanger

Delirium Tremens er bestselgeren til det familie eide Huyghe Browerij som ligger i Melle, 9 kilometer fra den historiske byen Ghent i Flandern i Belgia. På dette stedet har det vært bryggerivirksomhet i hvert fall siden 1654.
I 1906 ble bryggeriet, Appelhoek, kjøpt av dagens eierfamilie. Bryggeriet er et av de siste tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia, og har en eksport til over 50 land. Frem til 1913 eide bryggeriet et eget malteri, men dette ble erstattet med et anlegg for flasketapping.
I 1928 gjennomgikk bryggeriet en omfattende ombygning, og deretter kom det tilbygg i 1930 og 1960- årene. Ved en omorganisering i 1965 ble firmaet delt opp i fire deler, hvorav bryggeriet var ett. Denne spesialiseringen viste seg å være til det gode for bryggeriet som siden har vist en stor vekst.
Delirium Tremens er et av verdens beste øl. I boken ”The 50 greatest beers in the world” sier forfatteren Stuart A.Kallen: ”Among the world’s greatest beers are: Delirium Tremens (vurdert som Nr.1) I didn’t have to name Delirium Tremens as my number one favorite beer” Men han gjorde det likevel.
I 1998 fikk ølet gullmedalje i World Beer Championship i Chicago, USA. Kvaliteten er altså meget god på dette spesialbryggede, 8,5% vol sterke trippelgjærede luksussterkølet.
Deliriums helt unike smak skyldes både ingrediensene og den meget spesielle bryggemetoden, med blant annet tredjegangs gjæring på flaske. Ølet ble brygget første gang andre juledag 1988. Ølet er klart gyllent med et stort og luftig skum som holder lenge. Lukten er intens fruktig, med de sedvanlige innslag av humle og malt. Dette er i tillegg et øl der karbondioksid innholdet er nøye tilpasset, og gjør det til en fest i munnen. Ikke sprudlende og ikke flat. Smaken følger opp aromaen, og alkoholsmaken i dette sterke ølet kan merkes, men er ikke påtrengende. En fin tørr ettersmak