De Dolle Oerbier Nat & Straf


"De gale bryggerne" i De Dolle Brouwers, Belgia, har Oerbier (= Urøl) som sitt mest kjente produkt. "Nat & Straf" har forøvrig ingenting med natt og straff å gjøre, men betyr "vått og sterkt", to vesentlige egenskaper for et skikkelig godt øl!
Glasset fylles fullstendig av et enormt beige skum, og det brune ølet kommer bare langsomt til syne. Det tar flere minutter før skummet har lagt seg såpass at det går an å drikke av glasset - det anbefales vide glass for at dette ikke skal trekke for lenge ut.
Intens fruktig aroma med toner av bær, også noen eikete, krydrete og vinøse toner.
Smaken har en mektig maltsødme og intenst vinøse toner, varmende munnfølelse. Toner av eik og bær igjen.
Rett og slett et fabelaktig godt øl!
 

De Dolle ArabierDe Dolle Brouwers
(= "de gale bryggerne") i Esen ved Diksmuide, Belgia, ble ansett for "ikke riktig vel bevart" da de for noen år siden tok over et gammelt bryggeri (med røtter fra 1835) og nedslitt utstyr. Men de trosset alle dystre spådommer, og er i dag anerkjent som et av Belgias beste håndverksbryggerier.
Arabier skiller seg fra de andre ølene deres (og fra de fleste belgiske øl) ved å ha en meget markant humleprofil. Ara-papegøyen på etiketten er derimot bare til pynt.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat skum.
Distinkt humlepreget aroma med florale toner.
Smaken har fra begynnelse til slutt den karakteristiske skarpe bitterheten til Nugget-humlen (en amerikansk humletype, men her dyrket i Poperinge, Belgia). Alkoholen (8%) er godt skjult. Stilmessig er Arabier karakterisert i sekkeposten "belgisk sterk ale", men vi protesterer ikke om noen mener at stilen er vel så mye amerikansk. Etter en serie med "runde og behagelige øl" (ikke et vondt ord om dem!) var det nettopp en slik humleskarphet jeg trengte.