Vander Ghinste Cuvée des Jacobins Rouge

vh-oudbruin


Fra Brouwerij Omer Vanderginste i Belgia kommer Cuvée des Jacobins Rouge, en flamsk rød surøl. Den har vært modnet 18 måneder på tønner av fransk eik.
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av eik, rødvin, rødvinseddik og brettanomyces / bondegårdshus.
Søt og sur smak, toner av rødvinseddik, sure kirsebær og sitron.

Rodenbach Alexander


beer_1195

Belgiske Rodenbach Alexander er en flamsk rød ale, basert på Rodenbach Grand Cru,  som har vært lagret på eikefat, noe av tiden sammen med knuste sure kirsebær.
Rød farge på ølet, skummet er svakt ferskenfarget.
Deilig vinøs aroma og smak, toner av rødvinseddik og bær, marsipan og sure kirsebær. Meget kompleks og fornøyelig å drikke.

Rodenbach Caractère Rouge

rodenbach-caractere-rouge-ale-beer-belgium-10357289

Caractère Rouge er siste spesialøl fra belgiske Brouwerij Rodenbach.  Bare 900 stk. 75 cl «champagne»-flasker (og noen få fat) er tappet totalt, så vi anså det som litt av et kupp da vi sikret oss 5 kasser (angrer bare på at vi ikke kjøpte mer, men hei: andre puber må også få litt. I Norge vil det si bare et par andre steder.) Vår barsjef Trude er også vår sjefspusher for denne typen øl, og hun vet at de faller i smak hos mange damer – men de anbefales også for dannede herrer med god kroppshygiene. Grunnølet er altså en syrlig «flamsk rød ale» som har vært lagret på eikefat i 2 år, før den tappes over på knuste røde bær (kirsebær, bringebær og tranebær) og trekker til seg bærsmaken i 6 måneder. Så tappes den på flaske, hvor den gjennomgår en ny liten gjæringsprosess og utvikler naturlig kullsyre.
Rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma av modne røde bær, også toner av eik og bondegårdshus.
Deilig og «ren» sur & fruktig smak med et sterkt nærvær av nevnte bær, noe sødme men ikke for mye. Forfinet og interessant, men likevel forfriskende og lettdrikkelig for sin styrke og alder.
Jo, øl som dette koster jo noen kroner, men Rodenbach tjener neppe inn innsatsen i råvarer, produksjon og medgått lagringstid – slike øl er prestisjeprosjekter, som først og fremst tjener som reklame for bryggeriets faste produkter. Nyt det mens vi har det!

Cardinal Kristenmannsblod

Cardinal Brand

Kristenmannsblod er Cardinals eget fatøl for troll, nisser og andre under- og overjordiske. Hos oss skal det lukte Kristenmannsblod både i julesesongen og langt innpå nyåret, om lageret holder! Ølet er spesialbrygget for oss av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. Ølstilen er nærmest flamsk rød - litt annerledes enn hva vi hadde sett for oss, men godt!
Meget mørk rubinrød farge på ølet, med et tett og kremig beige skum.
Meget behagelig aroma av rødvin, røde bær og julekrydder.
En flamsk rød skal smake "sweet & sour" - det gjør denne også, men i moderat grad. Vinøse og fruktige toner med preg av tyttebær, solbær og eik, samt et assortert utvalg julekrydder og jern i avslutningen. (Ja, ølet er faktisk tilsatt jern - her skal vi opp med blodprosenten!) Kvaliteten er godkjent av NBL (Norske Bergtrolls Landsforbund) og TVF (Transsylvanske Vampyrers Fagforening).

Rodenbach Grand Cru

Cardinal

Vi har den "vanlige" Rodenbach også, men legger ikke skjul på at det er Rodenbach Grand Cru vi selv er aller mest begeistret for. Den kan nok likevel oppfattes som noe mer krevende å drikke enn lillebroren. Vi hadde den inne for noen år siden, og nå har vi endelig fått den igjen. Sammen med Duchesse de Bourgogne (som vi også har nåWinking ligger Rodenbach Grand Cru helt i toppskiktet når det gjelder ølstilen flamsk rød. Rodenbach-bryggeriet ligger i Roeselare, Belgia.
Mørk rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum. 
Interessant og kompleks kirsebærlignende aroma, med toner av rødvin og rødvinseddik, og hint av fjøs og silofôr.
Smaken er søtsur med toner av rødvinseddik, fortsatt med påminnelser om bondegård og silofôr (dette inngår riktignok ikke i vårt daglige kosthold). Som tidligere sagt ligner ikke
flamsk rød på noe annet i ølverdenen, og denne ølstilen har sin egen trofaste lille menighet hos oss.

Amager Dicentra Cucullaria

amager_dicentra_cucullaria-e1293561567906-225x300

Som vanlig med øl fra Amager Bryghus sies det vesentligste av bryggerne selv:
"
Amager Dicentra Cucullaria – en Flamsk Rød lagret på franske Bordeauxfade. 
Flamsk Rød – det lyder måske mest som en højtydende malkerace indenfor kvægbruget. Men der er nu ikke meget mælk over indholdet i denne flaske – det skulle da lige være syrnet kærnemælk. Flamsk Rød er nemlig en historisk belgisk øltype, som vi her på Amager Bryghus er stolte over at kunne præsentere i vores eksperimentelle serie af fadlagrede øl. Med sin tydelige trækarakter efter 7 måneder på brugte franske Bordeaux-fade og sin udprægede syrlighed er det en øl for udsøgte og kræsne ganer. 
I glasset står Amager Dicentra Cucullaria smukt rødbrun med et livligt boblende beige skum. Duften har tydeligt præg af de franske rødvinsfade med en forfriskende syre. Smagen præges af mineraler og tør, syrlig frugt – syrlig men aldrig sur. I øllens finish blender syrlighed sig med den behagelige tørhed fra humlen. 
Brygget af: Amarkansk kommunevand, tysk wiener- og krystalmalt, East Kent Golding humle, engelsk overgær og udsøgte bakteriekulturer."

Det har vi lite å tilføye til! Men det bryggerne ikke forklarer, er NAVNET på ølet. "
Dicentra cucullaria" er det latinske navnet på den blomsten som på engelsk kalles Dutchman's breeches, under henvisning til de vide posebuksene i tradisjonelle hollandske folkedrakter - en fasong som blomsten faktisk ligner. Men der er ingenting i omtalen som tyder på at denne urten er brukt som en tilsetning i ølet - tvertimot skal den kunne være giftig.
ØLET
Dicentra Cucullaria har det derimot bare blitt brygget 1025 flasker av, og bryggeriet er forlengst utsolgt for dem. Men gjennom lyssky transaksjoner, foretatt gjennom utveksling av brune papirposer i skumle bakgater og "an offer they couldn't refuse", klarte vi likevel å legge labbene våre på noen flasker.  
Høsten er en utmerket årstid til å drikke syrlige og smaksrike "flamsk rød"-øl. Velbekomme!

Duchesse de Bourgogne

duchesse-s

Endelig har vi fått dette knallølet til Norge! Duchesse de Bourgogne (= Hertuginnen av Burgund) er selve skoleeksemplet på en ekte flamsk rød ale - den sursøte øltypen som ikke ligner på noe annet i ølverdenen. Det er brygget hos Brouwerij Verhaeghe i Vichte i Vestflandern, Belgia. Navnet (og bildet på etiketten) er en hyllest til Marie de Bourgogne, som var hertuginne i fyrstedømmets Burgunds storhetstid på 1400-tallet, da området strakte seg fra det nåværende Belgia til dagens vindistrikter i franske Bourgogne. Dengang som nå ble dette området forbundet med kulinarisk toppkvalitet! Og som følge til mat blir Duchesse de Bourgogne omtalt som ølverdenens svar på vinverdenens fyldige burgundere. Hva så med Marie de Bourgogne? Hun døde ung i en rideulykke, stakkar. De t kan nok være lurt å ikke sette seg på hesten umiddelbart etter å ha inntatt ølet "hennes". 
Fargen på ølet er kobberrød, det helles i glasset med et høyt og tykt skum.
Intens og kompleks aroma av røde frukter / bær, rødvinseddik og hestestall.
Deilig sursøt og kompleks smak av forskjellige frukter, toner av eikefat og krydderier. Ettersmaken roper bare: "Mer, mer!". Et storartet øl!

Hornbeer Sourhorn


Bryggeriet Hornbeer holder til i Hornsherred, Danmark. Deres Sourhorn er som navnet antyder et surøl, nærmest i den belgiske stilen flamsk rød. Foruten den vanlige overgjæren er det tilsatt en brettanomyces- (villgjær-)kultur, og attpåtil en kultur av lactobacillus (melkesyrebakterier). Sistnevnte er hatet som pesten i et vanlig bryggerimiljø, men når det dreier seg om øl som skal være tilsiktet sure, tas gjerne melkesyrebakteriene inn i det gode selskap. Det ferske ølet er blandet med øl som har ligget på fat i ett år, og er også tilsatt litt krydder.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av rødvin, rødvinseddik, eik og bondegårdshus.
Smaken er unektelig sur, men langt fra ekstrem. Toner av malt, rødvinseddik og eik, med en betydelig maltsødme. Ettersmaken er likevel ganske tørr. Bør drikkes kjellerkald for rett inntrykk - ikke iskald.
"Gå på Cardinal og få deg en sur en, du også!