Cantillon Lou Pepe KriekFrukt-lambicens mestere hos
Cantillon i Brüssel har skapt Lou Pepe Kriek, hvor en spontangjæret årgangslambic (vi har årgangen 2007) tilsettes hele 300 gram ville kirsebær fra Schaerbeek pr. liter øl. Ølet er modnet på eiketønner.
Dyp rød farge på ølet, flott lyserødt skum.
Intens aroma av modne kirsebær, hint av rødvinseddik.
Like intens smak av sure kirsebær, men ikke så sitronaktig sur som bringebær-varianten Lou Pepe Framboise.
Passe avkjølt er Lou Pepe Kriek meget forfriskende og behagelig å drikke - når du bare ikke tenker på dette som et "vanlig" øl. For "vanlig" er  Lou Pepe Kriek definitivt ikke! Sans for sure kirsebær er et "must" her.
 

Cantillon Lou Pepe

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon Lou Pepe fruktlambic har vi i to versjoner, Framboise og Kriek. Framboise er fransk for bringebær, og dette spontangjærete ølet er tilsatt hele 300 gram bringebær pr. liter øl. Årgangen vi har fått inn er 2007, og ølet er holdbart minst til 2019.
Klar signalrød farge på ølet, med et moderat rosa skum. (Ikke helt ditt vanlige øl, nei!)
Intens aroma av bringebær (ikke uventet).
Smaken er meget sur, med toner av sitroner og bringebær, og er temmelig tørr og "crisp".

100/99 5%

 

Cantillon Vigneronne

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon Vigneronne er en lambic tilsatt en god porsjon hvite muscat-druer, og blir dermed nærmest en krysning mellom det sure spontangjærete ølet og en tørr hvitvin.
Disig / uklar gylden farge, moderat skum.
Intens aroma av bondegård, syrlig frukt, hvitvinseddik og druesaft.
Smaken er meget sur og sitronaktig, med toner av villgjær, "farmhouse cider" og hvitvinseddik.

99/91 5%

Cantillon Grand Cru Bruocsella

cardinal Pub Stavanger

Cantillon Grand Cru Bruocsella er en unblended lambic som har vært lagret 3 år på eikefat. Den er laget av bare økologiske ingredienser, malten er 35% hvete og 65% bygg. Årgangen vi har fått er fra 2006, og ølet skal være holdbart til 2020. Det vil endre smaksprofil underveis, men vi tviler på om det får lov å bli så veldig gammelt i hyllene hos oss ...
Gylden til rav farge på ølet, lavt skum.
Overveldende innslag av bondegård i aromaen, også hint av sitroner.
Smaken er rimelig sur, ja - som en unblended lambic skal være, med toner av sitroner.

97/90 5%
 

Cantillon Saint Lamvinus

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon det mest anerkjente av alle lambicbryggerier, og ligger i utkanten av Brüssel. Saint Lamvinus er en variant som er tilsatt merlot-druer.
Uklar rødlig farge med brunlige toner. Moderat skum.
Intens aroma av bondegård og skogsbær (mer enn druer).
Smaken er intenst sur, preg av sitroner, toner av bringebær og solbær mer enn druer. Overveldende og herlig på samme tid!
 
100/97 5%

Cantillon Kriek

cantillon_kriek_100_lambic_37_5cl

"Kriek" er en type sur og spontangjæret belgisk fruktlambic med kirsebær - noe ganske annet enn "ditt vanlige øl", altså. Og Cantillon er selve kongen blant lambic-bryggeriene!
Disig rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aromaen domineres av sure kirsebær og hesteteppe.
Smaken er så sur, så sur - meget sure kirsebær dominerer, naturlig nok, men der er også toner av sitron og grapefrukt. Snerpende men også pirrende. Frisk og "spritzig" munnfølelse. Sur ettersmak. Gir fremfor alt en utrolig mersmak - det er vanskelig å gå rett over på "en vanlig øl" etter denne opplevelsen!

Cantillon Gueuze

cantillon-gueuze-100-lambic-bio

Cantillon Gueuze er en blanding av 1-, 2- og 3-årsgammel lambic, den spontangjærete sure øltypen fra områdene rundt Brüssel. Cantillon er det mest berømte av alle lambic-bryggeriene, og jukser ikke med produktene sine. Jeg hadde nær sagt: "Her er intet overlatt til tilfeldighetene" - men det er jo på en måte nettopp dét det er, for det er villgjæren som svever i luften i bryggerilokalene alt avhenger av. Derfor er også renholdet av tak og vegger i et tradisjonelt lambic-bryggeri sterkt nedprioritert (i motsetning til et vanlig bryggeri, hvor alt skal være gullende rent). I tak og vegger hos Cantillon trives nemlig den velkomne villgjæren, og da følger litt spindelvev i krokene bare med på kjøpet ...
Dypgylden farge på ølet, uklar når restgjæren i flasken helles med. Høyt hvitt skum, avtar hurtig.
Himmelsk god aroma av bondegård og silofor med elementer av hvitvinseddik.
Smaken er "crisp" og meget tørr, kan minne om en meget tørr hvitvin eller "brut" champagne. Et ganske annerledes øl, altså - det vil appellere til aksjemegleraspiranter som ellers ville bestilt sin "champagne brut" eller knastørr fino sherry. Samt til ølvenner som tør å prøve noe helt annerledes!

Cantillon Rosè de Gambrinus

Cantillon_RosedeGambrinus

Lambic, den spontangjærete sure øltypen fra området rundt Brüssel, krever at du legger til side alle dine tidligere oppfatninger om hvordan øl "skal" smake. Og med frukt-lambic settes vanetenkningen ytterligere på prøve! Rosé de Gambrinus, fra det mest berømte av alle lambic-bryggeriene, Cantillon, er laget av 2 år gammel lambic tlsatt knuste ferske bringebær.
Klar rød farge, flott rosa skum.
Intens og herlig aroma av modne og sure bringebær.
Smaken er meget sur og snerpende, ganske tørr, igjen med dominerende toner av sure bringebær. Hvis ikke dette pirrer smaksløkene dine, vet vi sannelig ikke hva som skal til ...