HaandBryggeriet FlystrIPA


flystripa-bilde

FlystrIPA fra HaandBryggeriet i Drammen er en såkalt «black IPA», som opprinnelig ble brygget for taxfree-butikkene på flyplassene (derav navnet), men nå selges flere steder.
Svart farge på ølet altså, høyt beige skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, et hint av lakris og røstet malt.
Forfriskende smak, middels tørr, med distinkt fruktig og furuaktig humle på en bakgrunn av røstet malt, hint av kaffe.

Naparbier / Nøgne Ø Black Rain

Cardinal Pub Stavanger

Spanske Naparbier holder til i Noáin i Navarra. De er et av de fremadstormende spanske håndverksbryggeriene, og har hatt en rekke samarbeidsprosjekter med likesinnede bryggerier i andre land, blant annet norske HaandBryggeriet. Men denne gangen er det Nøgne Ø som har vært på besøk i Spania, og resultatet er Black Rain, en såkalt black IPA.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Herlig aroma, hvor mørk malt og amerikansk(?) furuaktig humle smelter perfekt sammen. Toner av mild kaffe og sjokolade.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med røstede toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, og distinkt furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

95/82 9,5% 33cl

Nøisom Black IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Denne Black IPA fikk vi første gang smake i bryggerilokalene til Nøisom Craft Beer på industriområdet Øra i Fredrikstad. Det var et øl vi falt for umiddelbart, så da er vi selvsagt fornøyde med å ha fått det på fat på Cardinal. 
Svart farge på ølet altså, moderat kremig beige skum.
Behagelig aroma, milde røstede toner, preg av humle med hint av furu.
Smaken er også "smooth" og meget behagelig, igjen milde røstede toner med hint av kaffe, og et fint humlepreg gjennom det hele, furu / harpiks i ettersmaken, uten å bli for bitter. Et harmonisk og vellykket produkt fra dette nye tilskuddet til norsk håndverksbryggeriflora!

77/33 6,3%

To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA

Cardinal Pub Stavanger

Sterkt og godt øl med langt navn – de to danske nomadebryggerne i To Øl har begått en «Black Imperial India Pale Ale» som ikke ligger langt fra en imperial stout. Åstedet er som vanlig De Proefbrouwerij i Belgia. Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA er bl.a. tilsatt en dose fransk presskannekaffe.
Svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk aroma av røstet malt, kaffe og fruktig og furuaktig amerikansk humle, hint av sjokolade og lakris.
Varmende og myk munnfølelse. Den middels søte smaken har de samme elementene som aromaen – mektig, kraftig, distinktiv og «smooth» på samme tid. Røstet ettersmak med kaffe og bitterhumle. Ingen lettvekter dette, men kjempegod!
 

7 Fjell Svartediket Black IPA

Cardinal Pub Stavanger

Bergens nye håndverksbryggeri 7 Fjell flytter snart inn i egne lokaler, men første batchen av Svartediket Black IPA er et "gjøkebrygg" som de har brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, med IVAR-vann (Svartediket er ellers en av Bergens drikkevannskilder). Dermed kan enhver god siddis trykke ølet til sitt bryst som "vårt øl" - resultatet er nemlig meget vellykket. Bryggerne deler villig ingrediensene med oss: malttypene er pilsner, pale, hvete, pale crystal, crystal, carafa special 1 og 3. Humletypene er Athanum, Centennial, Mosaic og Warrior. 
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat lys beige skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig amerikansk humle mikses harmonisk inn med moderat røstet malt. Noen toner av kaffe og sjokolade, men blir aldri overdrevent røstet. Middels humlebitter og tørr avslutning. Meget lettdrikkelig for sin styrke - bør bli en vinner hos et bredt spekter av ølentusiaster.

Lindesnes Svarteskjer Imperial IPA

4144140cfe5fb3a4450851c69eab099a_640x640

Lindesnes Brygghus har ikke bare fått nytt bryggeri, men også flere nye øloppskrifter. Med Svarteskjer Imperial IPA tar de skrittet over i en langt heftigere kategori enn noe annet vi har sett fra dem. Dette er vel strengt tatt mer en moderne "Black IPA" enn en tradisjonell Imperial IPA, men blås i betegnelsene, dette er nemlig GODT, uansett hva de kaller det.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av fruktig og furuaktig humle, noe røstet malt i bakgrunnen.
Middels tørr (eller middels søt, om du vil) smak - litt restsødme er det nemlig her, og fruktig og furuaktig humle er fint balansert mot moderat røstet malt. Alkoholen er ikke påtrengende. Dette er en meget fin "black IPA" etter min smak - og jeg er så ubeskjeden å tro at mange vil være enige med meg!

Kinn Voodoo

voodoo-front_edited-1-670x400

Kinn Voodoo er brygget i samarbeid med rockegruppa Skambankt. Stilmessig er det en "black IPA".
Nesten svart farge på ølet, moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle (Simcoe, Zeus, Centennial og Amarillo), toner av frukt og furu.
Solid IPA-smak, de røstede tonene er der bare i bakgrunnen - med bind for øynene kunne jeg ha trodd at dette var en mye lysere IPA. Preg av furu gjennom det hele.
Solid håndverk fra Kinn og Skambankt dette!

Buxton Imperial Black India Pale Ale

buxton-imperial-black

Engelske Buxton Brewery holder til i byen av samme navn i Derbyshire's Peak District, og ble etablert så sent som i 2009. Deres Imperial Black er er en såkalt "black IPA", og er et levende "bottle conditioned" øl.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig aroma av sitrusaktig humle, på en bakgrunn av moderat røstet malt, hint av mørk sjokolade.
Den middels tørre smaken har igjen sitrusaktig humle, blandet med distinkt røstet malt, toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og harpiks. Vi må bare innrømme at den selvmotsigende ølstilen "black IPA" begynner å få nakketaket på oss nå, der dukker opp stadig nye og gode varianter, og denne fra Buxton er et fremragende eksemplar i rekken. 

Hardknott Code Black

hardknott-code-black

Vårt andre øl fra det lille bryggeriet Hardknott i Cumbria, England, er Code Black, en såkalt «Black IPA».
Mørk brun farge på ølet (altså ikke helt svart, til tross for navnet). Høyt og «fluffy» off-white skum.
Meget god aroma med milde røstede toner, hint av kaffe og treverk, også toner av fruktig humle, vinøse antydninger.
Distinkt humlepreget smak, ganske tørr, mer furu- og harpiksaktig enn fruktig, røstede toner (kaffe igjen). Gode saker!
 

Beer Here Dark Hops (fat)

beer-here-dark-hops-hoppy-black-ale

Enda en nyhet på fat nå: Beer Here Black Hops (8,5%), som den dyktige danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen har brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia (tidligere ble den ved en anledning brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, men de har ikke lenger ledig produksjonskapasitet å avse). Dette er hva Christian selv har å si om ølet: 
"Det er en stout humlet som en India Pale Ale med tydelig bitterhed og en tør finish. Øllet holder 8,5% alkohol og små 80 IBU. Den er brygget på Maris Otter Malt, røgmalt, britiske specialmalte og rørsukker . I både smag og aroma bærer den præg af en af mine favorithumler: Zeus (nogen gange kaldet Columbus eller Tomahawk), der er brugt i kedlen sammen med tjekkisk Saaz humle og alene som tørhumle. Den er lækker at drikke nu mens humlen er frisk, men da den er eftergæret på flasken har den bestemt også lagringspotentiale, vil jeg mene."
Våre egne notater:
Svart (vel, mørk rubinrød) farge, høyt beige skum. Meget god aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade, hint av lakris. Også tydelige toner av fruktig humle. Tydelig røstet smak, nokså tørr, toner av sterk bitter kaffe, hint av mørk bitter sjokolade. Også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et meget godt øl, som unngår "sødme-fellen" som mange bryggere går i med en slik alkoholstyrke.

Amager Hr. Papsø in Black

2aaf2440f365c49c1dcfaa0bf6b8671a_640x640

En av verdens mest aktive ølratere er vår venn Henrik Papsø, som etter en lang yrkeskarriere i dansk TV 2 nå er ansvarlig for PR og eksportmarkedet hos Amager Bryghus i København. Hans ølrating nr. 25000 "måtte" bryggeriet bare feire med en såkalt Black IPA, Hr. Papsø in Black. Dette er hva bryggerne selv har å si:

“Jeg anmelder – derfor er jeg til”. Disse få ord af tvivlsom valør har gennem mange år været selve drivkraften bag Hr. Papsø. I årevis rejste han nært og fjernt til eksotiske steder som Onetaka, Windischeschenbach, San Diego – ja selv til Køge – i hans konstante søgen efter den hellige gral: den perfekte øl. Det, som startede som en måde at fordrive ventetiden på for 25 år siden på et vandrerhjem i Newcastle, mens han var romantisk stærkt involveret i en helt særlig pige, skulle siden gå hen og blive en livslang lidenskab, hvor han simpelthen bare måtte anmelde enhver øl, han mødte på sin vej. Med sin trofaste følgesvend – Mr. Pink – og sit sæt af guldbelagte smage glas i fingerbølstørrelse – har Hr. Papsø nu nået hele 25.000 anmeldelser på verdens mest velestimerede ølanmeldeseshjemmeside www.ratebeer.com . Og det skal naturligvis fejres. Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Pilsner, Dehusked Chocolate, Cara-Hell og Cara-Aroma. Humle: Simcoe og Sorachi Ace. Gær: US Ale."

Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skuum.
Herlig aroma av fruktig humle, på en bakgrunn av røstet malt med kaffetoner.
Humlepreget og røstet smak også, fruktige og harpiksaktige toner, kaffe og hint av mørk sjokolade. En solid bitterhet i avslutningen, nesten medisinsk i ettersmaken. Et øl som Hr. Papsø kan være stolt av! 

Thornbridge Raven Black IPA (fat)

Cardinal Stavanger

Engelske Thornbridge Brewery i Derbyshire har allerede markert seg på Cardinal med sine kvalitetsøl - siste ut på fat er Raven, en såkalt "black IPA". Den ble første gang brygget til Chesterfield CAMRA Beer Festival, men er nå en av bryggeriets faste ales. Oppskriften kom fra bryggeriets nye medarbeider James Kemp, som var newzealandsk mester i hjemmebrygging 2008. Og da er det bare rimelig at den newzealandske humletypen Nelson Sauvin er brukt i dette ølet, sammen med amerikanske Centennial og japansk-amerikanske Sorachi Ace. Og siden ølet er (nesten) svart, røper det at her har man brukt både sjokolademalt og svart patentmalt, i tillegg til Maris Otter pale malt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten ravnsvart, og lever dermed opp til navnet. Flott og kremig beige skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, noen røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er også fruktig og furupreget med tydelig karakter av de nevnte humletypene, og med en tørr røstet og middels bitter avslutning.
At det er bra saker som kommer fra Thornbridge, har vi nesten begynt å ta som en selvfølge - ihvertfall er det sikkert at
Raven ikke ødelegger bryggeriets renommé!

Midtfyns Gleipner Sort IPA

7000065408_dbd1aa80a5_z

Her gjengir vi for en gangs skyld bryggeriets egne kommentarer om Midtfyns Gleipner Sort IPA:
«Denne sorte amerikansk IPA er et samarbejde mellem Midtfyns Bryghus og vinderen af de Fynske, Danske og Nordiske Mesterskaber i håndbryg, Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg. Den er brygget med en unik blanding af de mest kraftfulde amerikanske humlesorter som giver en perfekt balance mellem humlen og noterne fra den ristede byg. Gleipner er Fenrisulvens kæde. Den er smedet af bjergenes rødder og kattepoters larm. Pas på, når du først har smagt den én gang, er du lænket til Ragnarok kommer.»
Sigmunds smaksnotater signaliserer stor grad av enighet med bryggeriet:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Gledesfylt aroma av amerikansk humle, toner av sitrus (inkludert appelsinmarmelade) og tropiske frukter, også furu, hint av kaffe.
Smaken er middels søt med toner av sjokolade og mild kaffe, men først og fremst er dette et velhumlet øl, med sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele. Bitterheten er imidlertid ikke så ekstrem som jeg fryktet, ut fra oppgitte 186 IBU (det er nemlig mye!), men bevares, den er solid nok. Lett å forstå at originalen til dette ølet gikk seirende ut av en rekke hjemmebryggerkonkurranser. Det er nemlig knallgodt!