Port Brewing Mongo India Pale Ale
Amerikanske Port Brewing (fra San Marcos, Calfornia) er velkjent på Cardinal fra før, p.g.a. höjdare som Shark Attack og Lost Abbey-serien m.m. Deres Mongo India Pale Ale (nærmest en double/imperial sådan) er oppkalt etter bryggerikatten deres, som altså het Mongo, og nå er avgått ved døden (til tross for at katter angivelig har ni liv) - sannsynligvis dypt fornærmet over navnet den var tildelt.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk aroma av harpiksaktig amerikansk humle, også hint av appelsinmarmelade.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet, men er likevel ikke for ekstrem. En ny höjdare fra Port Brewing!
99/98 8,5% 65cl
The Lost Abbey Framboise de Amorosa
The Lost Abbey (den klosterølinspirerte serien til Port Brewing i San Marcos, California) byr her på et surøl med bringebær. Framboise de Amorosa er høyt vurdert på RateBeer. Vi har dessverre bare fått inn noen ytterst få flasker, men skal være observante hvis den norske importøren får inn mer, og hvis ølet slår an hos oss.
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
INTENS aroma av modne og overmodne bringebær, noen krydrede toner også.
Sterk sur / syrlig smak med massevis av bringebær, også toner av sitroner. Hvis det er dette du liker, er det dette du får.
100/99 7% 37,5 cl
Lindheim Afraid Of The Dark Coffee Stout (fat)
Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har med Afraid of the Dark laget en "voksen" kaffestout, tilsatt 11 kg kaffe fra Solberg & Hansen til en batch på 1000 liter øl. Ryan Fields fra Pizza Port / Port Brewing i California har deltatt i prosjektet.
Beksvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, med distinkte toner av kaffe, hint av lær og treverk.
Tørr og røstet smak, igjen med sterke toner av kaffe. Slett ikke dårlig, selv om litt mer kompleksitet i smaken neppe hadde skadet. Som det er, vil det garantert falle i smak hos deg som ikke bare liker øl, men også er glad i sterk kaffe.
Lindheim Kjerringråd Vinter Ale
Der var mange angivelig helsebringende kjerringråd om virksomme urter og kryddere før i tiden – og noen av dem har Lindheim Ølkompani (fra Gvarv i Telemark) her viderebrakt, i samarbeid med Amundsen i Oslo og Port Brewing Company i California.
Kjerringråd Vinter Ale er mørk rav til rubinrød på fargen, med et moderat off-white skum.
Distinkt aroma av forskjellige krydderier, inkludert timian, einerbær, muskat, vanilje, koriander og nellik. Karamell i bakgrunnen, et hint av sitrus.
«Smooth» smak, ikke for søt, meget drikkelig. Igjen tydelige toner av de nevnte krydderiene, men de er ikke overdrevet. Et koseøl!
77/82 7,5%
Port Brewing Santa's Little Helper
Navnet Santa's Little Helper indikerer jo med all tydelighet at dette er et øl for juletiden - men i realiteten er det en sterk imperial stout som kan nytes når som helst du har lyst på en sådan, og for noen av oss er det som kjent langt oftere enn bare i julen... Port Brewing i San Marcos, California, er mesterne bak dette produktet. Ølet er brygget med hele 10 forskjellige malttyper, samt brunt sukker og mørkt belgisk kandisukker. Humletypene er East Kent Goldings, Mount Hood, Liberty og Challenger. Ølet er ufiltrert, og har en "original gravity" på 1094 (det er mye!).
Kullsvart farge på ølet, beskjeden kullsyre, lavt brunt skum.
Sterk aroma av sjokolade, lakris, melasse, kaffe og alkohol.
Den rike og fyldige smaken har toner av røstet bygg, lakris og sterk kaffe, og er middels søt. Solid bitterhumle i avslutningen. Smaksbombe!
Hvis julenissens små hjelpere inntar for mye av dette stoffet, er jeg redd produktiviteten på nisseverkstedet går dramatisk nedover!
Port Brewing Old Viscosity
Port Brewing i San Marcos, California, kjenner vi allerede fra serien The Lost Abbey - men de har også andre øl av toppkvalitet, og Old Viscosity er et av de mest prominente. Bryggeriet nekter å klassifisere ølet i noen "style", så da gjør vi det for dem, og kaller dette en imperial porter (andre plasserer det i den udefinerte sekkeposten American strong ale). Dette er et blandingsøl, hvorav ca. 20% har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey
Svart farge på ølet (mørk rubinrødt når det holdes mot lyset), digert lysebrunt skum.
Herlig aroma av moderat røstet malt, mild kaffe, sjokolade, eik og lær.
Fyldig og rik smak, med malten i førersetet, og ellers mye av de samme elementene som i aromaen, moderat men tilstrekkelig humle (tysk Magnum) i avslutningen. Velbalansert og enormt behagelig å drikke. Varmende munnfølelse, men den høye alkoholprosenten er ellers godt skjult i smaken. Og som navnet forteller: viskositeten er høy.
Vår referansegruppe på "Onsdag i Annen" gikk inn i en tilstand av salig henrykkelse over dette ølet.
Port Brewing Hot Rocks Lager
I riktig gamle dager var det sjelden at gårdsbryggere og andre småskalabryggere så seg råd til kokekar av dyrt metall til bryggingen. Alle bryggekar og redskaper var stort sett laget av tre - og trekar kan som kjent ikke settes over åpen ild. Hvordan løste man så behovet for å koke vørteren? Svar: Man varmet runde steiner i ilden til de var rødglødende, og slapp dem oppi trekaret etter at vørteren var helt oppi. Dermed kokte det bra - ihvertfall ble vørteren oppvarmet nok til å bli rimelig desinfisert. En sideeffekt av denne metoden var at en del av maltsukkeret ble mer karamellisert enn ved vanlig koking, og den smaken var det mange som satte pris på. Derfor forekommer det ennå i dag at enkelte håndverksbryggerier bruker denne kokemetoden for spesielle øl, mest som en kuriositet, selv om de naturligvis har moderne utstyr ellers. Port Brewing i San Marcos, California, er et av disse bryggeriene, og deres Hot Rocks Lager gjør ikke skam på navnet. Stilmessig og m.h.t. alkoholstyrke er det nærmest en bock, eller en sterk dunkel om man vil.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Moderat men god aroma av karamell og ristet brunt brød, hint av mørke tørkede frukter.
God smak, karamell / karamellmalt og ristet brunt brød igjen, et hint av frukt, moderat men tilstrekkelig humle i avslutningen. Velbalansert og behagelig å drikke.
Siden vi allerede har et meget bra utvalg av amerikanske og amerikansk-inspirerte "humlebomber" på Cardinal, er vi godt fornøyde med å ha fått et par eksempler på at amerikanske "craft brewers" også kan brygge mer maltaksentuerte øl - når de vil.
Port Brewing Older Viscosity
Som opplyst i omtalen av Old Viscosity, er den en blanding av ferskt øl og øl som har vært lagret i 6 måneder på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey. Hvis noen lurer på hvordan ølet smaker når hele innholdet har vært langtidslagret på Heaven Hill bourbonfat, får de svaret her: Older Viscosity (fortsatt fra California-bryggeriet Port Brewing) er en konsentrert og ekstrem aroma- og smaksbombe av dimensjoner! Du er hermed advart!
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. "Gammel motorolje" er bare fornavnet!
Intens aroma av søt malt, bourbon whiskey, vanilje og eik, også moderat røstede toner, hint av sjokolade og lakris.
Meget søt og intens smak, søt malt i bøtter og spann, toner av bourbon, eik og vanilje igjen, også toner av mild kaffe, mørk sjokolade og lakris. Moderat humle.
Himmel og hav for et øl! - med dagens understatement kan vi si at dette er "et øl det er vanskelig å forholde seg likegyldig til" .... Reint snob!
Port Brewing High Tide Fresh Hop IPA
Port Brewing i San Marcos, California, er etterhvert godt representert på Cardinal, og med High Tide får vi en IPA som er brygget med hele ferskhøstede (ikke tørkede) humleblomster av Centennial og Simcoe, og derfor bare brygges én gang i året. Navnet har ølet fått etter de ekstreme tidevannskiftningene som forekommer ved San Diego-kysten på høstparten.
Disig gylden farge på ølet, ganske lys til å være en amerikansk IPA. Høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av floral og fruktig humle, toner av ferskener og tropiske frukter.
Smaken har preg av harpiks og grapefrukt, og er innledningsvis relativt myk og innbydende, men med en aggressiv og nesten medisinsk bitterhet i ettersmaken. Forholdsvis lett i kroppen, og nokså tørr.
En ny favoritt blant IPA-venner, spesielt blant dere som ikke vil ha det for søtt.
Port Brewing Shark Attack Double Red Ale
At syd-californiske Port Brewing representerer kvalitet, har vi allerede flere eksempler på. Deres Shark Attack Double Red Ale bekrefter bare regelen. Siden "double red ale" ikke er noen allment kjent ølstil, klassifiserer vi det bare som en "strong ale". Og siden angrep av hvithai mot bølgesurfere er en del av gamet på strendene ved San Diego, tar vi også navnet for "god fisk".
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum med en oransjeaktig teint.
Herlig og kompleks aroma av fruktig og furunålsaktig amerikansk humle, på en søtlig bakgrunn av krystallmalt.
Smaken er middels søt med rikelig krystallmalt, og massevis av harpiksaktig og grapefruktaktig humle. Bitterheten i avslutningen er betydelig, men ikke for ekstrem. Godt øl!
The Lost Abbey Lost & Found
The Lost Abbey-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
The Lost Abbey Avant Garde Ale
The Lost Abbey-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
The Lost Abbey Inferno Ale
I sin klosterøl-relaterte serie The Lost Abbey kommer Port Brewing Company (fra San Marcos, California) her med en "belgisk" sterk ale. Navnet Inferno Ale er muligens valgt som en påminnelse om hvor man havner, bokstavelig eller billedlig talt, hvis man inntar altfor meget sterkt øl - altfor lenge. Men i moderate mengder bringer nok heller smaken på ølet deg nærmere de himmelske sfærer.
Meget lys gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Fin fruktig og krydret aroma, toner av sitrus, belgisk overgjær og milde krydderier.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er meget tørr og distinkt krydret, med en solid humlebitterhet i avslutningen.
Gode saker dette også!
The Lost Abbey Devotion Ale
Enda et øl med navn og etikett som spiller på klosterlivet, i serien The Lost Abbey fra Port Brewing Company i San Marcos, California. Devotion Ale har belgiske forbilder.
Dypgylden til oransje farge, disig, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, frukt og krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er mildt krydret med en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Hører du til "de hengivne" dyrkere av øl i belgisk stil, vil nok Devotion Ale falle i smak også.
94/97 6,25%