Thisted Økologisk Hyllie (fat)

IMG_2580

Da danske Thisted Bryghus i år endret oppskriften på sin Hyllie til bare å omfatte økologiske råvarer, tilsatte de også noe økologisk eplesaft til ølet. Resultatet er et sommerøl av pilsnertype med et visst preg av cider. Det er ellers brygget med hylleblomster (Hyllie = øl med hyll i - ttttog du 'an?). 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk pilsneraroma, bare hint av hylleblomst og eple, et streif av smørmalt.
Frisk og fruktig "sommer"-smak, noe fruktsyrlighet, tydelige toner av eplejuice, bare hint av hylleblomst, meget moderat humle. En god og lett sommerforfriskning!

Thisted Weisse Økologisk

4816

Hveteøl får vi visst aldri nok av på Cardinal. Danske Thisted Weisse Økologisk, som vi har importert selv,  er brygget av like deler økologisk hvete- og byggmalt. Bunnfallet bør av smaksmessige hensyn være med i glasset, noe som best oppnås ved at flasken rulles før den åpnes.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk hefeweizen-aroma av overmodne bananer og kryddernellik, noen mer «parfymerte» toner også.
Forfriskende smak, igjen typiske hefeweizen-toner av banan og kryddernelik, hint av sitrus-syrlighet, middels søt, lav bitterhet.
Et «sommerøl» som vi med glede drikker hele året!

Thisted Malthe

weisse-hyllie-malthe

Malthe er et av de nyeste ølene til danske Thisted Bryghus, men ølstilen har gamle røtter i Münchener dunkel (eller «bayer», om du vil). Malthe er brygget på økologiske råvarer. Du vinner ingen premie om du allerede har gjettet at et øl som heter Malthe legger hovedvekten på malten, heller enn humlen. Men navnet er nok også en hyllest til Thisteds største sønn: dikteren, publisisten, satirikeren, journalisten og geografen Malthe Conrad Bruun (1775-1826), som etter en turbulent og mangslungen tilværelse i Danmark flyttet til Frankrike, der han endret navnet en smule til Conrad Malte-Brun, og fikk status som landets fremste geograf.
Mahogni farge på ølet, høyt beige skum.
Maltpreget aroma men ikke søtlig, toner av moderat røstet malt og lett brente skorper av brunt brød.
«Smooth» smak, maltpreget med minimal humle, toner av karamell og brunt brød, men ikke veldig søt. Noe røstet malt i avslutningen og ettersmaken. En bra dunkel dette!

Thisted 5 Stenøl

Thisted_Stenøl_5_2011

Vi debuterte med Jule Stenøl fra danske Thisted Bryghus julen 2012, nå er det helårsvarianten 5 Stenøl som står for tur. En litt sterkere variant var tidligere kjent som Thisted Exclusive. 5 Stenøl er, som flere andre øl fra dette bryggeriet, brygget med varme lavastein i vørteren. Dermed oppstår en karamellisering på og rundt steinen, og steinen får være med i den etterfølgende kaldlagringsperioden, hvor karamell og krydderaromaer langsomt frigjøres i ølet. Brygging med glødende varme stein var ellers vanlig i tidligere tiders norske gårdsbrygging, da bryggekarene vanligvis var laget av tre, og store bryggekar i metall var så dyre at det bare var rikfolk som hadde råd til dem. For oss som er interessert i historiske bryggeteknikker, er det artig å oppleve at moderne bryggerier gjenskaper litt av dette.
Kobberfarget øl, høyt skum med en oransjeaktig teint.
Ganske sterk aroma med et markert innslag av karamell, noe krydder, frukt og «støvet» humle også.
Smaken er maltpreget og domineres av karamell, nokså søt, alkoholen er merkbar men sjenerer ikke. Bitterhumle i avslutningen, småskarp i ettersmaken.
 

Thisted 4 Bock

Thisted Bock

Fra danske Thisted Bryghus ved Limfjorden kommer 4 Bock (den fantes tidligere i en litt sterkere utgave og het da Thy Bock). Som flere andre av bryggeriets øl er den brygget med varme lavasteiner, men er ellers en klassisk undergjæret bock i tysk stil.
Kastanjenøttfarget øl, med et høyt til moderat off-white skum.
Aroma av malt med noe karamell, men ikke egentlig søtlig. Hint av "støvet" humle også.
Middels søt og maltpreget smak med tydelige toner av karamell. Middels bitter humle i den rimelig tørre avslutningen. En god bock - no more, no less. Igjen et øl som vi importerer selv! 

Thisted Brown Ale

Cardinal Stavanger

Thisted Bryghus ble stiftet i 1902, og er altså 110 år nå - som Danmarks eneste uavhengige regionale bryggeri som overlevde den store oppkjøps- og sammenslåingsbølgen, i årene før de mindre håndverksbryggeriene fikk sitt gjennombrudd, og  ting gikk "den rette veien" igjen.
Lenge var de et typisk lagerølbryggeri, men har de siste årene satset stort på å tilby øl i en langt større typebredde. Deres
Brown Ale er et eksempel på dette. Foruten de vanlige ølingrediensene er det brygget med litt sukker og lakris, og tilsatt antioksidanter (bl.a. C-vitamin) for bedre holdbarhet.
Meget mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Tydelig maltpreget aroma med sterke toner av karamell.
Smaken er også meget maltpreget, med toner av karamell og lakris, hint av mildt julekrydder. Meget beskjeden bitterhet. En klassisk brown ale!

Thisted 1 Porse

Cardinal Stavanger Import

Thisted Bryghus i Thy (nær området som har Danmarks første nasjonalpark) har en serie gode og interessante øl, og vi har spesialimportert noen av de beste for å komplementære vårt stadig voksende utvalg av danske kvalitetsøl. Thisteds øl er likevel ikke særere enn at de faller i smak hos et bredt publikum. 1 Porse (bryggeriet har begynt å nummerere ølene sine nåWinking het tidligere Porse Guld Ekstra, og særmerker seg ved å være brygget med en stor andel pors - den velduftende buskveksten som vi har mye av i Skandinavia, og som i tidligere tider var vanlig i gårdsbryggingen her som ølets krydder, i stedet for for humle. Humle kom relativt sent i bruk på våre kanter, og selv om humleplanten vokser villig her, har blomsten / "konglen" (som er den eneste delen av planten som brukes i ølbr yggingen) heller dårlige modningsvilkår så langt mot nord. Og importert humle koster penger. Men pors vokser vilt på myrer og våtlendte steder (og mer var det av den før den store hedeoppdyrkingen begynte i Danmark). Det er denne tradisjonen Thisted ønsker å gjenopplive med dette ølet, og en dag i året stenger de bryggeriet og sender alle ansatte ut i naturen for å plukke pors. Selve "grunnølet" i 1 Porse er et helt greit "guldøl" / lagerøl på 5,8%, som kaldlagres ekstra lenge. Det er først og fremst porstilsetningen som gjør ølet spennende.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk gressaktig, søtlig og urteaktig aroma.
Bra og fyldig "pilsner"-smak, med distinkte urteaktige toner av pors. Bitter ettersmak. Gode greier!

Thisted 3 Ale

Cardinal STAVANGER

I vårt utvalg av danske Thisted Bryghus sine kvalitetsøl var også 3 Ale et selvsagt valg. Stilmessig er dette en English Strong Ale - men den er ikke kraftigere enn at de aller fleste vil like den, og smaker like godt sommer som vinter.
Bronsefarget øl, bra skum. 
God humlepreget aroma, her er det brukt humlevarianter fra både England, Tyskland og Slovenia. 
Nydelig smak, "typisk engelsk" og med perfekt balanse mellom malten og humlen. Første gang jeg smakte den var under en prøvesmaking sammen med mange andre gode øl - likevel sto denne fram, ikke ved å være ekstrem på noe vis, bare med å være så velbalansert
En ale som fortjener en stor tilhengerskare!

Thisted 6 Porter

cardinal Stavanger

Thisted 6 Porter het tidligere Thisted Thy Porter, og må ikke forveksles med Thisted Limfjordsporter (som vi også har). Mens Limfjordsporteren er en undergjæret og kraftig Baltic Porter, er 6 Porter en klassisk overgjæret porter i engelsk stil - riktignok med solid alkoholprosent i denne også.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
God aroma av røstet malt, sjokolade og mild kaffe.
Røstet smak, toner av brent toast og sterk kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og lakris, men ølet er ikke veldig søtt. Rimelig bitter avslutning og ettersmak. En meget velbrygget porter!

Thisted Black Ale

Cardinal Pub Stavanger

Black Ale fra Thisted Bryghus er framstilt på en måte som var vanlig i den gamle gårdsbryggingen, men som nå er heller sjelden. Vi gir først ordet til bryggeriet: "Den gamle brygmester har brugt en ældre metode med opvarmede lavasten til sin sidste overgærede øl. Stenene sænkes ned i urt (= vørter), og der dannes et karamellag omkring stenene, som så anbringes i lagertanken. Karamellen frigøres til øllet under den lange kolde eftergæring, og metoden giver, sammen med en eksplosion af humlenuancer, en ganske særlig aromatisk karakteristika til øllet."
Svart farge på ølet altså, moderat skum som varer lenge.
Behagelig aroma av fruktig humle og mørk malt med noen røstede toner av mild kaffe, hint av karamell.
Rik og fyldig smak, mørk malt med noe sødme innledningsvis, så røstede kaffetoner med et hint av lakris, moderat bitterhet i avslutningen.
Gode saker dette også!

Thisted Limfjordsporter

Limfjordsporter

Limfjordsporter er det mest berømte ølet fra Thisted Bryghus, lovprist helt fra USA, gjennom hele Danmark og ikke minst på Cardinal, hvor vi hadde den inne for noen år siden. Mange har spurt etter Limfjordsporteren siden, så nå har vi like godt importert den selv! Bryggeriet kaller den en "double brown stout", men siden den er undergjæret, klassifiseres den som en Baltic porter.
Bryggeriet har dette å si: "Limfjordsporter kom
 fra Thisted Bryghus i 1989 efter syv års eksperimenter. Navnet stammer fra Urban-bryggeriet i Aalborg, hvor brygmesteren fra Thisted Bryghus i slutningen af 70érne ”slog sine folder”. Her fik han første gang ”smag” for provinslivet og denne særlige øltype, som ofte i Thisted-regi betegnes som øllets gentleman. Navnet købtes efter Urban-bryggeriets lukning i 1986. Limfjords-Porteren ”kredsede” brygmesteren om frem til 1997, hvorefter han ikke mente længere at kunne forbedre produktet. Den rette blanding af maltene var opnået. Af usædvanlige ingredienser skal nævnes røgmalt og engelsk lakrids, der tilsammen giver en smagsmæssig balance på et lidt højere niveau end det sædvanligvis ses. Brygmeste rens personlige favorit og ”hjertebarn”."
Til historien hører med at selv om Thisted Bryghus fikk kjøpe rettighetene til navnet Limfjordsporter da Urban-bryggeriet ble nedlagt, fikk de ikke kjøpe oppskriften. Den hadde nemlig den gamle sjefsbryggeren på Urban (utvilsomt noe bitter over nedleggelsen) bestemt at han skulle ta med seg i graven. (Hva i all verden han nå skulle med den der.) Men han røpet at ølet inneholdt noe engelsk lakris. Hemmeligholdet av den gamle oppskriften var altså en sterkt medvirkende årsak til at bryggeren på Thisted jobbet så lenge med å rekonstruere og forbedre oppskriften - han hadde jo ikke originalen, selv om han hadde gått sin læretid hos Urban.
Vel, resultatet ble altså imponerende!
Ølet er svart som arvesynden (ihvertfall ekstremt mørk brunt), med et flott brunt skum.
Intens aroma av røkmalt, røstet malt, tjære, gammelt tauverk, St. Hansbål, harpiks og lakris.
Smaken har også røkmalt, røstet malt, tjære, harpiks og lakris. Gir fornemmelsen av at ølet har vært lagret på tretønner i bunnen av et vikingskip, gjennom sju sjøslag og en verdensomseiling. Om det er godt? Javisst, men det krever kanskje litt tilvenning - det er ikke et øl for pingler.

Thisted Jule Stenøl

Cardinal

Vi er glade for å kunne presentere dette overgjærede danske juleølet fra Thisted Bryghus, som de første i Norge. Jule Stenøl er, som flere andre øl fra dette bryggeriet, brygget med varme lavastein i vørteren. Dermed oppstår en karamellisering på og rundt steinen, og steinen får være med i den etterfølgende kaldlagringsperioden, hvor karamell og krydderaromaer langsomt frigjøres i ølet. Brygging med glødende varme stein var ellers vanlig i tidligere tiders norske gårdsbrygging, da bryggekarene vanligvis var laget av tre, og store bryggekar i metall var så dyre at det bare var rikfolk som hadde råd til dem.
Vakker dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum som varer lenge.
Fin aroma av karamell, også milde krydrede toner.
Smaken er krydret og kompleks, med toner av karamell og mørke tørkede frukter, spesielt rosiner. Sødmen er likevel ikke påtrengende. Noe humlebitterhet i avslutningen, lett skarp i ettersmaken. Helhetsinntrykket av dette ølet er meget bra, og med 8% alkohol bør det nytes med respekt. 

Thy Økologisk Julebryg Jule Ren

thumb110_jule_ren_web

Når du tar fergen fra Egersund til Hanstholm lander du i den danske landsdelen Thy - og her har et gammelt og standhaftig regionalt bryggeri, Thisted Bryghus, klart å stå imot presset fra gigantene Carlsberg-Tuborg og Royal Unibrew. Bryggeriet har de "vanlige" lagerøltypene, og har dessuten fått internasjonal anerkjennelse for sin Limfjords Porter. De har også i økende grad satset på økologiske varianter av sine øl. Navnet Jule Ren henspiller ikke bare på reinsdyret (Rudolf?) på etiketten, men også på at ølet er brygget av "rene" økologiske råvarer.
Smaksmessig vil dette ølet være en skuffelse for dem som venter et "norsk" juleøl - men derimot en sann svir og glede for alle som "egentlig liker pils bedre enn juleøl", men likevel kan tenke seg noe sterkere i julen (for ikke å si HELE vinteren). Jule Ren er stilmessig nærmest en lys bock, men er utrolig lett i kroppen og frisk til å være et øl på hele 7.9%, og "pilspreget" er i behold.

Limfjords-porter

Cardinal Pub Stavanger

Limfjords-Porter er det mest kjente ølet til Lille Thisted Bryghus som er kjent som et av Danmarks beste bryggerier. Bryggerimester og administrerende direktør Peter Klemensens personlige favoritt er nettopp Limfjords-Porteren, som han har brukt 19 år på å perfeksjonere. Navnet kjøpte han av Aalborg-bryggeriet Urban, da det ble nedlagt i 1986. ”Oppskriften giver jeg ikke fra mig. Men jeg vil godt røbe, at det er lakrids og røgmalt, der giver den enestående smag, næsten som tovværk på havnen,” lyder det henført fra Klemensen som i 1970 var 3 måneder i lære hos Ringnes.
Thisted ligger ved nordkysten av Limfjorden i nordvest-Jylland. Bryggeriet ble grunnlagt i 1899, men feiret sitt 100 års jubileum i 2002. Thisted-bryggeriet har i 2004 ca 30 ansatte. Med sine 30.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 35.000 flasker pr. arbeidsdag, er Thisted et av de minste bryggeriene i Danmark. I alt produserer bryggeriet 18 ulike øl samt brus og mineralvann. Også de 5 økologiske ølene har brygghuset en viss suksess med. Thisted har sesongøl for jul og påske. Ved siden av Limfjords-Porteren er det Porse Guld som er det fremste spesialølet. I dette ølet benyttes det ikke humle som smaks- og konserveringsmiddel, men Pors (Myrica gale). Pors ble benyttet som tilsetning til øl i før humlen kom til Norge/Danmark på 1200-tallet. I Vest-Norge ble porsøl brygget helt fram til siste krig. I følge tradisjonen skal Pors øke ølets berusende virkning. I løpet av kort tid er salget av Limfjords-Porter firedoblet, og bryggeriet har derfor startet egen produksjon av lakris. Jeg ble gjort oppmerksom på at dette er et undergjæret øl av entusiasten Sigmund Melberg, takker, som også har lagt oss til på verdens største øldatabase ”www.ratebeer.com” som Stavangers første ”verdig ølsted”. Meget tett, brunsvart farge. God fylde. Kraftige aromaer med preg av røkt og kraftig brent, mørk malt og attraktive sødmefylte lakristoner. God og bitter ettersmak med fine toner av lakris og rosin.