Okells Aile Smoked Celtic Porter

okells_aile_smokedcelticpor

Bryggeriet Okell & Son (Falcon Brewery) ligger på Isle of Man i Irskesjøen. Øya har den britiske dronningen som overhode men har ellers en selvstendig stilling. Parlamentet deres har røtter tilbake til dengang øya var under norsk overhøyhet, og flere av stedsnavnene har norrøn opprinnelse. Ellers har øya sitt eget keltiske språk, manx, som vel strengt tatt døde ut som et levende morsmål på 1930-tallet. Selv om engelsken "vant" har interessen for manx økt igjen i de senere årene, og mange har lært seg det som et "second language".
Aile er det manx-keltiske ordet for "ild", og som navn på denne porteren henspeiler det på at litt av malten er tørket og røyket over levende ild av torv. Derav får Okells Aile altså et diskret preg av torvrøyk. Ølet har tidligere vært å få på på Cardinal som "kontraktbrygg" under navnet Branded Drinks Coal Fire Porter - men nå får dere det i originalutgaven.
Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Deilig aroma av sjokolade, røstet malt og plommer, med hint av lakris og torvrøyk. Smaken har et distinkt røstet preg med toner av kaffe, hint av sjokolade, torvrøyk og tjære, moderat bitterhet i avslutningen. Til å være et så mørkt øl er likevel munnfølelsen forholdsvis lett. Om du bør prøve det? Obligatorisk, folkens!