Brooklyn Black Ops
Fra Ringnes får vi fra tid til annen levert skikkelige godsaker, og da oftest fra Brooklyn bryggeriet i New York. Deres sjefsbrygger Garret Oliver hadde vi gleden av å ha her på en smaking, og han er unektelig en markant person som kan sitt øl.
Black Ops er en Imperial Stout på hele 10,5% som er fatlagret i fire måneder på Woodford Reserve fat. Woodford er en serie premium Kentucky Burbon Whiskeyer fra Woodford County i Kentucky.
Etter fatlagringen blir ølet tappet flatt på flske, tilsatt Champagne gjær, korket og får så en siste fermentering på flasken, noe som gir en smak av kaffe/vanilje. Dette er et bemerkelsesverdig øl!
Evil Twin Lil B
Dansk –amerikanske Evil Twin Brewing (basert i Brooklyn) har brygget Lil’ B Imperial Porter hos Two Roads Brewing Company i Stratford, Connecticut.
Beksvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, sjokolade, melasse og eik, et hint av whiskey.
Smaken er rimelig søt, med massevis av melasse og sjokolade, også røstet malt, eik og whiskey. Moderat bitterhet.
RateBeer 99/96
COMMERCIAL DESCRIPTION
Shall one compare thee to a fair beer, Not even this perfect porter before thou will do thee justice. Thou art more complex, brave and cunning. Thou have changed more than a brew will ever. Thou may be lil’, but thy mind is greater than words can speak and beer will ever taste.
Brooklyn Kiwi's Playhouse
Amerikanske Brooklyn Brewery har brygget surølet Kiwi’s Playhouse, som ikke overraskende er modnet med en dose kiwifrukt.
Gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av kiwifrukt og brettanomyces / bondegårdshus.
Lett i kroppen for sin styrke. Sur smak med preg av kiwifrukt, middels snerpende, ganske tørr. En riktig deilig og frisk «munnrens».
Lervig/Hoppin Frog Sippinn into Darkness
Stavangers Lervig Aktiebryggeri har samarbeidet med amerikanske Hoppin’ Frog om imperial stouten Sippin’ Into Darkness, som er brygget med usannsynlige mengder kakao, vanilje og laktose (melkesukker).
Svart farge på ølet, tynt lysebrunt skum.
Sterk aroma av sjokolade, kakao (for mye), vanilje, marshmallows.
Meget søt (altfor søt) og alkoholpreget smak, med massevis av kakao og sjokolade, også vanilje. Igjen altfor mye kakao. Ubalansert – ikke et øl for meg. Her må straks tilføyes at nesten alle som har ratet dette ølet, likte det bedre enn hva jeg gjorde.
Her er hva Lervig selv sier om dette ølet;
Vi fikk sjansen til å lage en øl sammen med noen av de beste stout bryggerene i verden, Hoppin Frog, fra Ohio. Vi slo sammen våre stout elskende hoder for å lage den ultimate slikemyke sjokoldestouten. Resultatet ble Sippin Into Darkness, en 12 prosents Sjokolade Martini Imperial Stout, som vi synes er en av de beste stoutene vi noen gang har laget! Dette er en typisk dessertøl, som passer bra sammen med sjokolade og vanilje.
Pale, munich, crystal, havre og carafa malt og Aroura humle. Aroma av vanilje og kakao.
Founders 10K IPA
10K IPA kommer fra Founders Brewing Company i Michigan, USA, og er en imperial IPA.
Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av furuaktig humle og applsinmarmelade.
Smaken har massevis av furuaktig og grapefruktaktig humle, igjen med toner av appelsinmarmelade. Meget bitter.
Oskar Blues Hotbox Coffee Porter
Kvalitetsbryggeriet Oskar Blues Brewery i Longmont, Colorado, har gledet Cardinals gjester med flere av sine øl. Vårt nyeste tilskudd er Hotbox Coffee Porter – som navnet røper er den brygget med en stor dose kaldekstrahert kaffe fra Brasil og Mexico, men er likevel velbalansert og behagelig å drikke. Malten er fra England og Tyskland. Humlebitterheten er moderat, 30 IBU.
Svart farge på ølet, høyt beige skum.
Aroma av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, hint av vanilje og røstede nøtter.
Smaken har en lett sødme, distinkte toner av kaffe men ikke overdrevet, også sjokolade og anstendig humle, hint av røstede nøtter. Godt øl!
Ballast Point Manta Ray Double IPA
Ballast Point Brewing Company holder til I San Diego, California, og holder meget høy kvalitet. I serien deres med øl med eksotiske fiskenavn har vi nå kommet til Manta Ray, som er en dobbel IPA. Bitterheten er på 70 IBU.
Gylden farge på ølet, lett disig, med et moderat hvitt skum.
Fin aroma av furu, tropiske frukter og sitrus.
Velhumlet smak, så vidt på den tørre siden, men likevel med noe restsødme. Toner av furunål, harpiks og grapefrukt.
Boulevard Saison Bret
Saison Brett kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Og det er altså en saison I belgisk stil, ettergjæret med en dose brettanomyces.
Lys gylden farge på ølet, lett disig. Digert hvitt skum som varer lenge.
Herlig aroma av saisongjær og brettanomyces, med fruktige og pepperaktige toner, hint av bondegårdshus.
Smaken har en lett sødme men er likevel ganske «crisp», med pepperaktige toner og distinkt bitterhumle. Klasseøl!
Boulevard The Sixth Glass Quadrupel
Fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri, kommer The Sixth Glass Quadrupel – amerikansk øl i belgisk stil.
Disig oransje-brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av mildt krydder, karamell, brunt kandissukker, mørke tørkede frukter, krydderkake.
Smaken er rik og fyldig, krydret, full av mørke tørkede frukter, og meget behagelig – men ikke for søt. Tilstrekkelig humle, og farlig lettdrikkelig for sin styrke. De fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer, men det er heller ikke umulig å knekke en alene.
Jester King Black Metal Farmhouse Imperial Stout
Jester King Brewery holder til utenfor Austin, Texas, og brygger nå alle ølene sine med forskjellige varianter «farmhouse»-gjær / villgjær / brettanomyces. Black Metal Farmhouse Imperial Stout er en av deres virkelige tungvektere. Igjen er dette et øl som vi bare fikk inn noen få flasker av fra den norske importøren, men vi «er på hogget» etter mer. Malttypene som er brukt er Organic Pale Malt, Roasted Barley, Black Malt, Chocolate Malt, Caramalt, Brown Malt, Carafa og Dark Crystal Malt. Humletypene er Millennium og East Kent Goldings. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1085, mens final gravity er 1015. Bitterheten er 44 IBU.
Beksvart farge på ølet (dette er et av de aller mørkeste ølene jeg har sett), med et høyt og imponerende skum, med farge et sted mellom koksgrått og brunt.
Aroma av røstet malt, kaffe, lær og sjokolade, blandet med syrlige og «bondegårds»-toner av brettanomyces.
Smaken er rik og middels søt, med noe fruktig syrlighet, men først og fremst dominert av røstede toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og svart pepper. Heftige saker dette her!
98/82 9,3% 75cl
Green Flash West Coast IPA
Green Flash Brewing Company holder til i San Diego, California. Navnet “West Coast IPA” gir klar beskjed til “humlehodene» våre om hva de har i vente. Bryggerne opplyser selv: «This West Coast-Style India Pale Ale is extravagantly hopped, full flavored, medium bodied and copper colored. A menagerie of hops is combined throughout the brewing process to impart specific characteristics. Hops used include Simcoe for a unique fruitiness and grapefruit zest, Columbus for strong hop pungency, Centennial for pine and citrus notes, and Cascade for floral aroma.”
Våre notater:
Oransje til rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig og intens aroma av sitrusaktig amerikansk humle, som slår mot deg straks flasken åpnes. Også toner av tropiske frukter og furu. Noe søtlig malt i bakgrunnen.
Smaken er verken for søt eller for tørr, og er en veritabel humleeksplosjon fra begynnelse til slutt. Grapefrukt, bitter appelsinmarmelade, furunål, harpiks. En klassiker!
99/100 7,3% 35,5cl
Cigar City Hopped on the High Seas (Kohatu)
Fra Cigar City Brewing i Tampa, Florida, kommer ølserien Hopped on The High Seas – den er nemlig brygget på Puerto Rico som en «tropisk IPA», og fraktet til Florida med båt, og tørrhumlet kontinuerlig underveis. Den versjonen vi nå har fått tak i et par kasser av, er tørrhumlet med den nye newzealandske humlevarianten Kohatu, som er en av bryggernes favoritter. (Der er flere som har den som favoritt: Første gang den humlen ble benyttet i Norge, var i Cardinals eget brygg «Sigmunds Herbarium».) Hopped on the High Seas ble brygget i februar/mars, og er således så ferskt som man overhodet kan håpe på å få et amerikansk øl i Norge. Og ferskt bør det drikkes, for å få fullt utbytte av den deilige humlearomaen.
Svakt disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av tropiske frukter, også hint av urter og granskudd.
Forfriskende smak, velhumlet gjennom det hele, igjen med toner av tropiske frukter, urter og granskudd, med en grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet i avslutningen. Lett i kroppen for sin styrke. Meget lettdrikkelig!
96/94 7% 35,5cl
Port Brewing Mongo India Pale Ale
Amerikanske Port Brewing (fra San Marcos, Calfornia) er velkjent på Cardinal fra før, p.g.a. höjdare som Shark Attack og Lost Abbey-serien m.m. Deres Mongo India Pale Ale (nærmest en double/imperial sådan) er oppkalt etter bryggerikatten deres, som altså het Mongo, og nå er avgått ved døden (til tross for at katter angivelig har ni liv) - sannsynligvis dypt fornærmet over navnet den var tildelt.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk aroma av harpiksaktig amerikansk humle, også hint av appelsinmarmelade.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet, men er likevel ikke for ekstrem. En ny höjdare fra Port Brewing!
99/98 8,5% 65cl
Stillwater Existent
Stillwater Artisanal i Maryland er et anerkjent amerikansk "nomadebryggeri" uten eget anlegg, de brygger ølene sine en rekke steder. Existent har de brygget hos Two Roads Brewing Company i Connecticut. Ølet klassifiseres stilmessig på RateBeer som en "Belgian ale", men passer vel egentlig ikke inn i noen fastspikret bås. Existent-navnet henspiller på eksistensiell filosofi, og de siterer like godt Nietzsche: "Når du stirrer inn i en avgrunn, stirrer avgrunnen også inn i deg." Såpass ja ... Ølet har de dette å si om: "Existent represents the philosophy behind Stillwater Artisanal. We strive to define ourselves through our passion and sincerity while accepting that not all aspects of life are readily explainable. To manifest this ideology we present an ale of intrigue. Deep & dark though deceptively dry, braced by a firm yet smooth bitterness and accented with an earthy hop and mild roast aroma. This is an ale for you to define."
Jeg definerte det i all enkelhet slik:
Mørk mahogni farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget maltpreget aroma og smak, middels søt, noe syrlighet, toner av karamell, beskjeden humle. Det er mulig at noen vil foretrekke ølet litt temperert, men denne gangen likte jeg det best kaldt.
94/98 7,4% 35,5cl
Almanac Bière de Chocolat
Almanac Brewing Company i San Francisco driver uten eget bryggeri, de fleste ølene sine får de brygget hos Hermitage Brewing Company i San José (også det i California). Både Almanac og Hermitage er nye bekjentskaper på Cardinal. Bière de Chocolat har formodentlig bare fått et fransk navn fordi det høres kult ut. Dette er hva bryggerne selv har å si om dette snaisne sjokoladeølet: "Our Bière de Chocolat celebrates the long and lauded history of chocolate production in San Francisco. Our aim was to create a beer bursting with cocoa flavors and aromas, balancing sweet and savory to create a complex but quaffable chocolate brew. To accomplish this we partnered with Dandelion Chocolate in San Francisco to create this rich brew brimming with chocolate character. Working with the unique flavors of Dandelion’s single-source beans, we created this decadent beer by layering in smoked and dark-roasted malts with citrusy Ivanhoe hops from Clearlake, CA. Finally, we added a blend of hand-roasted cocoa beans sourced from Madagascar and Río Caribe, Venezuela. The Madagascar beans add bright berry-cocoa flavors, while the Río Caribe adds dark chocolate and bourbon notes. A touch of vanilla rounds out the supporting flavors to create an eminently drinkable beer that is a chocolate lover’s beer through and through."
Våre nøkterne smaksnotater:
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
"Tørr" aroma av røstet malt, kaffe, kakao, vanilje og usøtet sjokolade.
Smaken er middels tørr, med de samme elementene som aromaen. For alle som frykter et "klissensøtt" sjokoladeøl, må dette være en gledelig overraskelse. Bière de Chocolat er slett ikke vanskelig å like!
91/91 5,5% 35,5cl
Stillwater Stateside Saison
Stateside Saison kommer fra det amerikanske nomadebryggeriet Stillwater Artisanal i Maryland, og de har utført selve bryggingen hos Two Roads Brewing Company i Connecticut. Dette er et øl flere av oss hadde smakt tidligere og var veldig fornøyd med, så vi hadde tenkt å ta inn en rikelig mengde - men så hadde den norske importøren bare igjen en enkelt kasse! Vel, den kassen tok vi inn, med et sterkt håp om at mer vil komme senere (den som har lever, får se). Malten er europeisk, mens aromahumlen er fra USA og New Zealand.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk krydret aroma, også "bondegård"-toner, hint av eikefatlagret cider.
Krydret og fruktig smak, noe syrlighet men ikke ubehagelig. Anstendig humlebruk. Et godt og interessant øl!
97/95 6,8% 35,5cl
Boulevard Smokestack Series - Double-Wide India Pale Ale
En ny höjdare i utvalget – Double-Wide India Pale Ale kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Mens vi er vant til at det er amerikanske storkonsern som kjøper opp bryggerier i Europa, så er det faktisk belgiske Duvel-Moortgat som nylig har kjøpt aksjemajoriteten i amerikanske Boulevard. Humletypene i denne Double IPA er Columbus , Magnum, Chinook, Cascade og Centennial. Dette kongeølet har vært tilgjengelig på spesialpolet på Kvadrat en periode, og mange har tryglet oss om vi ikke kunne ta det inn på Cardinal også. Deres ønsker er vår lov!
Disig dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Gledesfylt søtlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av blodappelsiner og aprikoser.
Meget humlepreget smak på en solid maltet base, toner av blodappelsiner igjen, bitterheten er distinkt men ikke for ekstrem. Her er det ikke spart på noe, likevel virker ølet merkverdig velbalansert. Et meget flott øl!
99/94 8,5% 75cl
The Lost Abbey Framboise de Amorosa
The Lost Abbey (den klosterølinspirerte serien til Port Brewing i San Marcos, California) byr her på et surøl med bringebær. Framboise de Amorosa er høyt vurdert på RateBeer. Vi har dessverre bare fått inn noen ytterst få flasker, men skal være observante hvis den norske importøren får inn mer, og hvis ølet slår an hos oss.
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
INTENS aroma av modne og overmodne bringebær, noen krydrede toner også.
Sterk sur / syrlig smak med massevis av bringebær, også toner av sitroner. Hvis det er dette du liker, er det dette du får.
100/99 7% 37,5 cl
Ægir / Boulevard Ævenue Collaboration Saison
I lille Flåm ved Sognefjorden er der ikke så mye av verken boulevarder eller avenuer - men når sjefsbrygger og eier Evan ved Ægir Bryggeri brygget et øl sammen med Steven Pauwels fra amerikanske Boulevard Brewing Company, så ble resultatet altså Ævenue Collaboration Saison. Ølet er brygget med en dose sitrongress (lemongrass).
Stråfarget øl, som blir melkeaktig uklart hvis gjærrestene helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Frisk og behagelig aroma av sitrongress / sitrus.
Den middels tørre smaken er sitruspreget (sitrongresset igjen), gjærpreget og fenolisk med krydrede toner. Bitterheten i avslutningen er ganske moderat.
82/50 6% 50cl
The Bruery Tart of Darkness
The Bruery (eid av familien Rue, derav navnet) holder til i Placentia, California. Ølnavnet Tart of Darkness er et ordspill, det henspiller på forfatteren Joseph Conrads mest berømte fortelling, Heart of Darkness (Mørkets hjerte). Men "tart" oversettes helst med "syrlig snerpende", så da vet du hva som møter deg i dette ølet. Det dreier seg om en syrnet stout, som er tilsatt både brettanomyces og melkesyrebakterier for å oppnå det ønskede resultat.
Svart farge på ølet, lavt beige skum.
Herlig aroma av brettanomyces, også eikede og røstede toner, frukt nedlagt i brandy, ganske kompleks.
Forfinet sur smak, toner av sitron, mens de røstede tonene er ganske avdempet. Og avslutningen, den er altså uimotståelig "tart".
Vi har bare fått tak i et par kasser nå, men dette er et av ølene hvor vi trygler importøren om å ta inn mer. Billig er Tart of Darkness ikke, men verd hver krone!!
99/94 7% 75cl
AleSmith Old Numbskull. AleSmith Old Numbskull AleSmith Old Numbskull
Nå finnes der muligens dem som vil hevde at "Old Numbskull" må være en passende betegnelse på en herværende ølmeny-redaktør, men slike ondsinnede påstander tilbakeviser vi naturligvis på det mest bestemte. I stedet anbefaler vi barleywinen Old Numbskull fra det californiske toppbryggeriet AleSmith, til nytelse for enhver som føler seg verdig til oppgaven.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av eik, hetvin, amerikansk karamellmalt og amerikansk humle.
Smaken har sterke toner av bitter amerikansk humle gjennom det hele, også søt malt, eik og alkohol. Mektige saker, men godt!
100/99 75cl 11%
Lindheim Kjerringråd Vinter Ale
Der var mange angivelig helsebringende kjerringråd om virksomme urter og kryddere før i tiden – og noen av dem har Lindheim Ølkompani (fra Gvarv i Telemark) her viderebrakt, i samarbeid med Amundsen i Oslo og Port Brewing Company i California.
Kjerringråd Vinter Ale er mørk rav til rubinrød på fargen, med et moderat off-white skum.
Distinkt aroma av forskjellige krydderier, inkludert timian, einerbær, muskat, vanilje, koriander og nellik. Karamell i bakgrunnen, et hint av sitrus.
«Smooth» smak, ikke for søt, meget drikkelig. Igjen tydelige toner av de nevnte krydderiene, men de er ikke overdrevet. Et koseøl!
77/82 7,5%
Brooklyn Sorachi Ace
Dette ølet ble introdusert hos oss på smakingen vi hadde med selveste Garrett Oliver, sjefsbrygger ved Brooklyn Brewery i New York, og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Nå har vi fått inn mange kasser av dette praktølet hans, så der er nok til alle! Sorachi Ace er egentlig navnet på humletypen som dominerer ølet, og er tilsatt etter at gjæringen med en belgisk overgjær er ferdig. Så er ølet (som nærmest må klassifiseres som en saison) ettergjæret på flasken med champagnegjær, som gir en særegen frisk og fruktig karakter. Sorachi Ace (humletypen altså ble opprinnelig framkrysset i Japan, men dyrkes i dag mest i USA. Den har en helt spesiell krydret smak, hvor sitrongress og dill dominerer.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aldeles strålende krydret aroma, toner av sandeltre og sitrongress.
Champagne-lignende og friskt sprudlende munnfølelse. Krydret smak (særlig sitrongress og dill, som sagt), kompleks og rimelig tørr. Meget god!
Brooklyn Sorachi Ace, som brygges bare en gang hvert år, smaker naturligvis helt uovertruffent til sjømat, passer også til en del oster, men er også en nydelig forfriskning på egen hånd. Den store "champagne"-flasken klarer du nok greit alene, men den egner seg selvsagt også til å deles på to personer. God fornøyelse!
Moylan's Hopsickle Imperial Ale
Moylan’s Brewery & Restaurant holder til i Novato, California, og regnes med i elitegruppa av californiske bryggerier (og dermed også i elitegruppa av amerikanske bryggerier generelt). Hopsickle Imperial Ale beskriver de selv som «triple hoppy», og stilmessig som en imperial/double IPA. Så vidt vi vet er Cardinal den første puben i Norge som har dette ølet. Det skal være en hyllest til humleblomsten – så er det da også brukt rikelige mengder med fersk Cascade, mens ett sted sier bryggeriet at de andre humlene er Tomahawk og Centennial, et annet sted sier de at det er Simcoe, Columbus, Ahtanum og Chinook, så da får vi gå ut fra at de varierer litt. Heftige amerikanske humler er de alle sammen.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle og krystallmalt , toner av appelsinmarmelade.
Middels søt smak, meget humlepreget med toner av grapefrukt og harpiks, og en massiv bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Ikke for nybegynnere!
Lagunitas Hop Stoopid Ale
Hop Stoopid Ale kommer fra kvalitetsbryggeriet Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California. Stilmessig er dette en imperial / double IPA, med en original gravity på 1085 og en bitterhet på hele 102 IBU.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og søtlig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle og krystallmalt, toner av appelsinmarmelade, furunåler, tropiske frukter og grapefrukt.
Smaken er ganske søt og intenst humlepreget, med de samme elementene som i aromaen. Neste for mye av det hele – men bare nesten …
Lagunitas Imperial Stout
Når hardcore bryggere hos californiske Lagunitas Brewing Company lanserer en Imperial Stout, vet du bare at det ikke er noe pingleøl du får i glasset. Med nesten 10% alkohol, en original gravity på 1092 og en bitterhet på 72,45 IBU er dette voksne saker, men likevel ikke mer ekstremt enn at mange bør våge seg på et bekjentskap..
Meget mørk brun til svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, høyt beige skum.
Forholdsvis moderat aroma, milde kaffetoner, hint av mørk sjokolade.
Søt smak med rikelig med kaffe, mørk sjokolade og lakris, noe bitterhet i avslutningen. Godt!
Lagunitas Imperial Red Ale
Enda et øl fra Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California, som vi antakelig er alene blant norske puber om å ha i utvalget. Bare i et høyst begrenset antall i første omgang, men slår den an blant våre gjester, så skal vi nok få tak i mer. Imperial Red Ale har en OG (original gravity) på 1072, og en bitterhet på 54,2 IBU.
Fargen er ganske riktig rød (eller rødbrun, da), med et moderat off-white skum.
Behagelig fruktig (bær, mørke tørkede frukter) og maltpreget aroma med noen toner av karamell.
Smaken er distinkt maltpreget, igjen med noen karamelltoner, uten å være overdrevent søt. Fruktig og harpiksaktig humle med en fast btterhet i avslutningen. Joda, Lagunitas leverer varene igjen!
Moylan's Dragoons Dry Irish Stout
Navnet Dry Irish Stout beskriver ølets stilmessige tilhørighet - det er nemlig amerikansk, brygget hos Moylan's Brewery & Restaurant i Novato, California. Men både humlen og byggmalten har de importert fra Storbritannia, så de mener alvor med å brygge en stout i typisk irsk/britisk stil. Stouten er brygget til minne om general Stephen Moylan (en slektning av bryggeriets innehaver, kanskje?), den irskfødte kommandanten av regimentet The 4th Continental Dragoons under den amerikanske frigjøringskrigen.
Beksvart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
God røstet aroma av mørk malt og kaffe, med hint av mørk sjokolade og aske.
Tørr røstet smak, mørk malt og mild kaffe, ikke spesielt kompleks, men "rett fram" og behagelig å drikke.
Lagunitas IPA
For å smakt de gode ølene fra Lagunitas Brewing Company (i Petaluma, California - et av USAs beste bryggerier), måtte du inntil nylig ha Danmark som ditt nærmeste reisemål - eller dra til USA. Nå holder det å ta turen innom Cardinal! Da jeg smakte deres IPA (India Pale Ale) i Danmark for snaut 2 år siden, ble jeg straks overbevist om at denne måtte vi få til Cardinal ved første anledning. Flere av våre stamkunder har også smakt den i Danmark eller USA, og har latt oss tilflyte uttrykk som "Den ultimate amerikanske IPA!".
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen er forholdsvis moderat men god, toner av "støvet" og fruktig humle, hint av tropiske frukter / pasjonsfrukt.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, som forventet av en IPA, med fruktige toner. Bitter avslutning, men ikke for ekstrem (dette er en "vanlig" IPA, ikke noen double/imperial). Heller ikke for søt (en felle som en del amerikanske IPAs ellers kan gå i) - bare forfriskende og god!
Anderson Valley Heelch O' Hops Double IPA
Vi har tidligere hatt inne flere øl fra Anderson Valley Brewing Company (AVBC) i Boonville, California. Nå slår vi til med egenimport av deres Double India Pale Ale Heelch O’ Hops – «a heelch» på lokal dialekt betyr ganske enkelt «massevis», og her er der altså massevis av humle, som man forventer å finne i en double / imperial IPA.
Disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk humlepreget aroma av appelsiner / appelsinmarmelade og grapefrukt, hint av karamell og furunål.
Smaken er først fruktig og frisk, så settes inn et rasende angrep av furuaktig og grapefruktaktig amerikansk «C»-humle (Columbus, Chinook og Cascade), og etterlater deg med en massivt bitter avslutning (100 IBU) – alt på en bakgrunn av middels søt krystallmalt.
Mer amerikansk enn dette blir det ikke!
Alaskan Smoked Porter
Alaskan Brewing Company startet opp i 1986, i den gamle pelsjeger- og gullgraverbyen Juneau, Alaska. De var da det første bryggeriet i byen siden forbudstiden. Allerede i 1988 lanserte de Alaskan Smoked Porter, som introduserte for amerikanerne bruk av røkmalt i øl – tidligere var slikt omtrent uhørt i USA. Porteren fikk i løpet av kort tid så mange førstepriser at de av plasshensyn ikke kan nevnes her, og den ble skamrost i bøker bl.a. av ølguruen Michael Jackson (nei, ikke DEN Michael Jackson). I dag finnes der hundrevis av amerikanske og europeiske kopier, men det er altså originalen vi har! Alaskan Smoked Porter brygges som et årgangsøl, 1. november hvert år, så det er 2012-årgangen vi har nå.
Svart farge (eller veldig mørk brun) på ølet, høyt lysebrunt skum.
Deilig og balansert aroma mellom den røkte og den røstede malten.
Røstet og røkpreget smak også, men her kommer tonene av « røkt pølse» tydelig gjennom, noen ganger såpass sterkt at ikke ALLE vil synes dette virker «normalt». Tilhengerne av røkøl vil imidlertid slikke seg om munnen!
Anderson Valley Winter Solstice
Dette egenimporterte ølet for vintersolverv og den etterfølgende julehøytid hadde vi egentlig en slags intensjon om å gjemme til juleølsesongen setter inn for alvor – men siden vi på Cardinal er kjent for å servere alle mulige sesongøl året rundt, slapp vi det like godt på ettersommeren! Winter Solstice Seasonal Ale kommer altså fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California.
Brun farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av malt (inkludert noe karamellmalt) og milde krydderier (som ølet faktisk er tilsatt), inkludert kanel. Også noen fruktige toner (solbær og modne bjørnebær). Ingen av aromaelementene er overdrevet.
Smaken er først fruktig (hint av solbær og bjørnebær igjen) og maltpreget med noe karamell, men er ikke for søt. Julekrydderne kommer så tydeligere gjennom, men ikke på noen skarp måte. Bitterhumlen er meget moderat – noen vil sikkert si «for moderat», men dette gjør altså ølet anbefalelsesverdig for dem som IKKE er så glade i mye humlebitterhet. (For dere andre har vi ellers nok av amerikanske «humlebomber».) Et lettdrikkelig øl, og det smaker absolutt ikke så sterkt som de 6,9% skulle tilsi.
Lagunitas Undercover Investigation Shut-Down Ale
Når et øl heter noe slikt som "Undercover Investigation Shut-Down Ale", vet du bare at det må være amerikansk - nærmere bestemt fra Lagunitas Brewing Company i Petaluma, California. Stilmessig er det en American Strong Ale, med rikelig humle og solid alkoholprosent. "Original gravity" for vørteren var på 1085 (det er ganske mye), og bitterheten er 66,6 IBU.
Vakker rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle, gammel marmelade, karamell og krystallmalt, alkohol.
Smaken er meget søt, og alkoholen er ikke spesielt godt skjult, men blir snart "overmannet" av et massivt humleangrep. Varmende munn- og halsfølelse. Kanskje noen vil synes at der er "for mye av alt" her, og noe øl for dem som teller kalorier er det definitivt ikke - men jeg må bare tilst&ari ng; at jeg drikker det med en betydelig glede, om enn noe skyldbetynget.
Amager / Cigar City Xiquic and The Hero Twins
Med dette samarbeidsølet, som stilmessig er en imperial stout og modnet på sedertre-spiraler, har Amager Bryghus (med besøk fra Cigar City Brewing) begitt seg inn på maya-indianernes mytologi. Vi på Cardinal fikk smake denne heftige stouten første gang da vi var på personaltur til Amager tidlig i høst, og ble kjapt overbevist om at vi måtte ha den på Cardinal – en beslutning som også vår referansegruppe på «Mandag i Annen» har bifalt med fornøyd brumming. (En god del av beholdningen er allerede solgt ut, før vi rakk å skrive noen kommentar.) Vi gir først ordet til bryggerne selv:
«Hvem Xiquic egentlig var kan være lidt vanskeligt at forklare i korte vendinger, men de heltmodige tvillinger kender vi alle: Wayne Wambles og Jacob Storm - chefbryggere på henholdsvis Cigar City Brewing i Tampa, Florida og så her hos os på Amager Bryghus. Siden sit første besøg på bryghuset tilbage i 2011 har Wayne været lidt af et idol for os. Vi har nemlig svært ved at forestille os nogen, der er mere dedikeret og kompromisløs i sin tilgang til brygning - og det kombineret med ægte passion og sans for detaljen. Derfor var det en stor ære, at Wayne tog imod vores invitation om at brygge hos os - og det endda på hans fødselsdag! Opskriften blev skabt gennem en endeløs række e-mails. Cigar Citys signatur-ingrediens - cedertræet - blev bestilt hjem og en fødselsdagskage blev bagt. Det blev en sjov dag - og vi håber at du vil have det sjovt med at smage denne dobbeltmæskede cedertræslagrede peber Imperial Stout - ja intet mindre. Det er lidt af et bæst - men et blidt og venligt bæst. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Crystal Rye, Crystal 50/100, Crystal 70/140, Crystal 100/200, Black, Chocolate Rye, Roasted Barley. Cedar, Black pepper. Hops: Citra, Centennial, Chinook, East Kent Goldings, Herkules. Yeast: UK-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat kremig brunt skum.
Behagelig aroma av sedertre, mild kaffe, røstet malt, hint av sjokolade og pepper.
Den middels søte smaken er røstet men ikke ekstrem, toner av sjokolade, vanilje, kaffe og sedertre, med distinkt svart pepper og furuaktig humle i avslutningen. Meget god!
Amager / Against The Grain - The Great, Big Kentucky Sausage Fest
Enda et nytt dansk-amerikansk samarbeidsøl fra våre københavnske venner i Amager Bryghus, stilmessig en «imperial brown ale» - eller plasser den under sekkeposten American strong ale, om du vil. Som vanlig får bryggerne ordet først:
«Vi forventede måske nok, at de ville ankomme med flasker fulde af Bourbon og en banjo under armen, men intet af dette skete. I stedet endte vores brygdag med de smukke fyre fra Against The Grain Brewery i Louisville, Kentucky som én stor hotdog-spisnings-konkurrence. Yep, vi tager ikke pis. Den store Kentucky-fyr, Sam, udfordrede vores egen temmeligt store fyr, Jacob, om hvem der kunne spise flest af Johns fyldige og voldsomt krydrede gourmet-hotdogs. Men det skulle Sam vist aldrig have gjort... Men midt mellem alle drillerierne og den meget snak om pølser, så blev der faktisk brygget øl. Vi håber at du vil nyde denne humlede Imperial Brown Ale - den var designet til i særlig grad at akkompagnere hotdogs og anden krydret og røget mad. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Brown, Melanoidin, Biscuit, Chocolate. Hops: Herkules, Tomahawk, East Kent Goldings, Cascade, Simcoe. Yeast: US-ale.»
Våre egne notater:
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
God aroma av brun malt og fruktig humle, et hint av sjokolade.
Nokså tørr og kjeksaktig smak, toner av brun malt og sjokolademalt, furuaktig humle, noe frukt også. Jo, vi gan godt tro at ølet smaker godt til gourmetpølser, men våre gjester har nok funnet ut at det smaker godt alene også – mye av beholdningen er nemlig solgt ut allerede, før vi rakk å skrive om det!
Flying Dog Pearl Necklace Oyster Stout
Maryland-bryggeriet Flying Dog er en av de amerikanske favorittene på Cardinal, og nå lanserer vi også deres Pearl Necklace Oyster Stout, som er brygget med elveøsters fra Rappahannock River. Går ut fra at de sjekket om der var perler i østersen først … Det anses jo ellers som pent og pyntelig med et perlekjede, og vi velger her å se bort fra at «pearl necklace» i amerikansk slang også kan ha en mer shady betydning.
Svart farge på ølet, rubinrødt i høylysene. Høyt beige skum.
God aroma av mørk sjokolade, mildt røstet malt, mild kaffe og treverk.
Middels tørr smak, rimelig “smooth”, med de same elementene som I aromaen. Meget moderat humle.
Kjør gjerne din egen sammenlignende test mellom denne og den irske Oyster Stout fra The Porterhouse!
Lagunitas Wilco Tango Foxtrot (WTF)
Forkortelsen WTF ble for sterk for det amerikanske "moralpolitiet", så da måtte californiabryggeriet Lagunitas bokstavere navnet på dette ølet på militært vis, Wilco Tango Foxtrot. Stilmessig er det nærmest en "imperial brown ale" (om noe slikt kan sies å eksistere). Bitterheten er på 64,2 IBU. Ølet har vi importert selv, spesielt for deg!
Rimelig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Intens aroma av brun malt, karamell, eik og mørke tørkede frukter.
Meget maltpreget smak, samme elementer som i aromaen, fulgt av anstendig humle (men oppleves ikke så bitter som 64 IBU). En vellaget "imperial" brown ale!
Kentucky Bourbon Barrel Ale
Mange av dere har blitt vant til jevnlig forsyning av massive barleywines eller imperial stouts som har vært lagret på bourbonfat. Nå kan vi for første gang presentere et noe lettere øl, en strong pale ale hvor alkoholen riktignok er på plass, men likevel oppleves som ganske lett i kroppen for sin styrke. Det er Lexington Brewing Company (i Lexington, Kentucky) som har tappet Kentucky Bourbon Barrel Ale over på tønner av amerikansk eik, som nettopp har blitt tømt for sitt edle innhold av førsteklasses Kentucky Bourbon Whiskey. Det er første gang Cardinal har øl fra dette bryggeriet, og det koster å få slikt nobelt fatøl sendt fra USA - derav prisen. Vi har ihvertfall fått med de originale glassene!
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat kremig skum.
Distinkt aroma av bourbon, eik og vanilje.
Munnfølelsen er altså ganske lett. Middels tørr smak, igjen med tydelge toner av bourbon, eik og vanilje (ja, vaniljesmaken kommer også fra eikefatene - ikke tilsatt vanilje). Bitterheten er lav (noen ville sikkert hatt mer). Dette er et meget godt og "sofistikert" øl, men det fordrer at du liker bourbon whiskey (og det gjør vi!) - ellers er det neppe et øl for deg.
Widmer Brothers Rotator IPA Series - Falconer’s IPA
IPA (India Pale Ale) er den ølstilen som har hatt kraftigst vekst på Cardinal siste år. Amerikanerne skal ha hovedæren for å ha gitt nytt liv til (og redefinert) denne opprinnelig britiske ølstilen. Der brygges så mange gode IPA'er i Norge (og Skandinavia for øvrig) nå, at hovedtyngden av IPA-salget vårt vil ligge på bryggerier som Nøgne Ø, Lervig, Ægir og Amager. Men innimellom må vi ta inn noen av de beste amerikanske som "referanseøl" - de er jo knallgode, men viser samtidig at vi jaggu har kommet langt i bryggekunsten her på berget også!
Widmer Brothers i Portland, Oregon, var en av pionerene i den amerikanske håndverksbryggerirevolusjonen. Deres Rotator IPA Series har altså et roterende utvalg av IPAer brygget med forskjellige humlevarianter. Falconer's Flight er ikke en enkelt humletype, men en humleBLANDING (blandingsforholdet er hemmelig) av forskjellige humlevarianter fra den amerikanske vestkysten. Humleblandingen, og ølet Falconer's IPA, er oppkalt etter avdøde Glen Hay Falconer, som var en legendarisk bryggerimester hos Widmer Brothers.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av karamell, appelsimarmelade og fruktig humle.
God humlepreget smak gjennom det hele, men bitterheten er ikke ekstrem til å være en amerikansk IPA - den er nå likevel bitter nok for meg. Tilstrekkelig "ryggrad" av malt, men ølet er ikke særlig søtt. Meget drikkelig!
Samuel Adams Winter Lager
De amerikanske Samuel Adams-ølene fra Boston Beer Company er velkjente på Cardinal fra før (Boston Ale, Boston Lager) - nå har vi også fått inn Samuel Adams Winter Lager.
Vakker kastanjenøtt-farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har noe karamell, støv og gress.
Ganske mye kullsyre i munnen. Smaken har rikelig med karamell men er ikke for søt, også toner av brunt brød. Krydderne som ølet faktisk er tilsatt (kanel, ingefær og appelsinskall) er meget moderat og mildt til stede, og dominerer ikke. Bitterheten er lav.
Til tross for "vinter"-merkelappen er dette et ganske snilt og ikke voldsomt utfordrende øl, som trygt kan drikkes utover våren (og sommeren med, om vi har noe igjen).
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Sierra Nevada Pale Ale var et av ølene som innledet den amerikanske «craft brewery»-revolusjonen, og den har blitt en sikker vinner hos mange av Cardinals gjester også. Men flere har spurt oss om vi også ville ta inn den velhumlede Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Nå er ventetiden over – torpedoen er klar til utskyting! Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company (i Chico, California) styrker dermed sin representasjon hos oss, og er kommet for å bli!
Dypgylden til oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma med sitrus-, urte- og furutoner av amerikansk humle, hint av karamell også.
Intens smak av humle, toner av furunål og grapefrukt, distinkt bitterhet, men ikke verre enn at de fleste tåler den. Noe maltsødme også.
Joda, vi har mange gode IPA’er i vårt utvalg fra før, men Torpedo gjør ikke skam på selskapet!
Flying Dog Double Dog
Maryland-baserte Flying Dog Brewery trenger knapt noen nærmere presentasjon på Cardinal, etter at vi i lengre tid har hatt flere av deres gode øl i det faste utvalget. Når vi nå introduserer deres Double Dog (som de stilmessig kaller en «double pale ale» tar vi imidlertid et skritt over på den mer ekstreme siden. Med 11,5% alkohol og ellers «mye av alt» er dette definitivt ikke noen lettvekter.
Ravfarget øl, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av appelsinmarmelade, krystallmalt, massevis av amerikansk humle – og noe alkohol.
Smaken er søt (appelsinmarmelade igjen) med godt merkbar alkohol, og er særdeles humlepreget gjennom det hele, med en massiv bitterhet (85 IBU).
Double Dog kan såvisst ikke karakteriseres som «lettdrikkelig» - men når du først klarer å innse at du må drikke dette ølet MEGET langsomt, oppdager du at det er GODT også!
The Lost Abbey / BrewDog Lost Dog
Kvalitetsserien The Lost Abbey fra californiske Port Brewing er veletablert på Cardinal – og det samme gjelder ølene til Skottlands enfant terrible i bryggeriverdenen, BrewDog. Når disse to valgte å samarbeide om et øl, var navnet gitt – det måtte jo bli Lost Dog. Med 11,5% er denne løsbikkja ikke akkurat noen lettvekter – stilmessig er den en imperial / strong porter, og har vært lagret flere måneder på eiketønner som tidligere inneholdt rom. Bryggingen har foregått på BrewDogs anlegg i Fraserburgh nær Aberdeen.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, mahogni i høylysene. Moderat beige skum.
Sterk og imponerende aroma av romtønne (= eik, vanilje og mørk rom).
Søt og meget maltpreget smak, igjen med sterke toner av romtønne, også melasse, karamell, rosiner, sjokolade og mild kaffe. Dominansen til romtønna er nok helt etter intensjonen, men siden BrewDog vanligvis ikke er redde for å bruke rikelig med humle (for å si det forsiktig) så hadde jeg kanskje forventet et sterkere humleinnslag her. Men for all del, dette er et herlig øl, som du gjerne velger når «snopesyken» tar overhånd. Det kan bli mange «dog catchers» på Cardinal framover …
Brooklyn Summer Ale
Noen lurer kanskje på om amerikansk brygging er «enten eller» - enten ekstremt kraftige øl, eller ekstremt tynne og smakløse. Finnes der ikke lette, upretensiøse og forfriskende øl, men som likevel har noe mer smak enn Bud Lite og slikt? Joda, Brooklyn Summer Ale er ett av flere eksempler på at slike øl finnes. Garrett Oliver og hans medarbeidere i Brooklyn Brewery ønsket med dette å lage et lett luncheon-øl i britisk stil. Malten er britisk, mens humletypene som er brukt (i svært moderat mengde, riktignok) er tyske Perle og amerikansk Cascade, Fuggle og Amarillo. Bitterheten er så lav som 18 IBU.
Gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Toner av hvitt brød, litt fruktig humle og streif av støv i både aroma og smak. Så lettdrikkelig at den er borte nesten før du har begynt!
Jolly Pumpkin Oro de Calabaza
Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, er mester for ølet Oro de Calabaza, som stilmessig er en mellomting mellom nordfransk bière de garde og belgisk sterk ale. Hvorfor de har valgt spanske navn på flere av ølene sine vet jeg ikke - kanskje fordi ølforbildet Belgia en periode var underlagt Spania, eller (mer sannsynlig) bare fordi de synes det ser kult ut? Ølet har vært lagret på eikefat, og er ettergjæret på flasken.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, som også bærer med seg sterke toner av "bondegård" / kontrollert villgjær og hvitvinseddik.
Smaken er like herlig, med krydrete og fruktige toner, noe syrlighet, og et humlet og pepperaktig "bitt" i avslutningen. Ekstremt lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Dette kommer til å gå unna!
Avery Out of Bounds Stout
Fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado kommer Out of Bounds Stout - bryggeriet mener den er ekstrem. Det vil jeg benekte - den er ikke ekstrem, bare ekstremt GOD!
Kullsvart farge på ølet, digert lysebrunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av kaffe og mørk sjokolade, noe fruktig humle (Bullion og Fuggles), hint av treverk.
Smaken er moderat røstet med toner av mørk malt, kaffe og mørk sjokolade. Avslutningen har en moderat men distinkt røstet og humlet bitterhet, balansert av en meget moderat men tilstrekkelig maltsødme.
En meget vellykket stout - rett og slett.
Great Divide Smoked Baltic Porter
Great Divide Brewing Company (fra Denver, Colorado) er kjent på Cardinal fra før for flere smaksbomber. Nå har vi spesialimportert deres Smoked Baltic Porter, som ikke kan kalles ekstrem, men som likevel har sitt tydelige særpreg. Det er altså en porter som er brygget med lagerølgjær, slik skikken har vært i landene rundt Østersjøen fra ca. 1850 til våre dager. Den er også brygget med en andel røkmalt fra Bamberg i Tyskland.
Svart farge på ølet, mørkebrunt i høylysene. Høyt beige skum.
Røkpreget og røstet aroma, toner av røkt kjøtt, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er middels søt og moderat røstet, noe kaffe og mørk sjokolade igjen, røkpreget er ikke overdrevet. Moderat humle.
Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout
Fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado, har vi nå en god stund hatt Yeti Imperial Stout som en av de absolutte höjdare i vårt utvalg. Når vi nå også har fått inn Oak Aged Yeti (på større flasker), sliter vi litt med å finne superlativer som samtidig virker troverdige – for SÅ godt er dette!
Som navnet forteller er denne utgaven av Yeti (=«den avskyelige snømannen» modnet på eik – men ikke på eikefat, her er det tilsatt eikespon (en blanding av fransk og toasted eik) på ståltankene, modningsprosessen blir dermed lettere å kontrollere, med mindre fordampning og infeksjonsfare.
Fantastisk flott utseende på ølet, det er virkelig fullstendig beksvart, med et høyt og kremig brunt skum.
Herlig aroma av sjokolade, også toner av kaffe, eik og vanilje, hint av lakris og lær.
Smaken er eikepreget og solid røstet, med tydelig innslag av sjokolade og vanilje, uten at ølet blir for søtt. Også toner av lakris og kaffe, et hint av røk og aske i avslutningen. Humlebitterheten er på 75 IBU, men oppleves ikke som voldsom, fordi den har så mye maltfylde å stå opp mot. Ølet virker derfor velbalansert i all sin velde, og «stemmer sinnet til andakt» hos alle som er i stand til å verdsette en imperial stout i toppklassen.
Her er hva vi skrev i første omtale 01.04.2011;
Vi var stjernefornøyde da vi fikk inn flasker med den "vanlige" (men uvanlig gode) utgaven av Yeti Imperial Stout fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado. Nå vi nå har fått Oak Aged-utgaven på fat, står vi i fare for å "ta helt av" i henrykkelse. Dette er nemlig et øl i verdenstoppen, om man skal stole på ølentusiastene på nettstedet RateBeer. Det har vært modnet på eikechips av fransk og "toasted" eik. Bitterheten er på 75 IBU.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig aroma av eik, røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, hint av lær.
God røstet smak, mørk malt, kaffe, eik, hint av sjokolade og lakris. Fin bitterhet i avslutningen.
Et øl til å nyte - langsomt (9,5% er ikke til å spøke med), mens man hengir seg til stille kontemplasjon over at "livet er ikke det verste man har".
Kissmeyer Denied Entry
Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget Denied Entry hos Ipswich Ale Brewery i Massachusetts, USA - og husker vi riktig, ble dette ølet, med sin tilsetning av granateplesirup og appelsinskall, ikke godkjent (p.g.a. rene formaliteter) for salg i USA. Derav navnet, altså - og hele batchen måtte dermed selges i Europa. Da var vi kvikt ute med labben og sikret oss vår del.
Brun til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
God fruktig aroma, toner av granateple og sitrus, hint av krydder.
En del kullsyre i munnen. Fruktig smak med toner av belgisk overgjær, granateple og bitre appelsiner.
Et uvanlig øl, men ikke særere enn at mange vil like det, og vi tror det vil appellere også til dem som ellers ville ha bestilt seg en crisp rosévin
Flying Dog Under Dog Atlantic Lager
Maryland-bryggeriet Flying Dog er allerede veletablert på Cardinal med sine smaksrike ales, nå kommer de også med et lyst lagerøl med pils-styrke, Under Dog Atlantic Lager. Ikke uventet har ølet mer humle enn den norske gjennomsnittspilsen ...
Gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig (sitrusaktig) humle, også hint av honning og høy.
Den temmelig tørre smaken er velhumlet gjennom det hele, med munnfølelse som forventet av et 4,7% lagerøl. Bitter avslutning. Kanskje ikke så veldig kompleks, men vil appellere til alle som liker en velhumlet pils.
Stone Pale Ale
Stone Brewing Company i Escondido, California, blir av mange ansett som USAs beste bryggeri. Vel, der er er mange bryggerier som kjemper om den tittelen, vi skal bare fastslå at Stone er med i tetsjiktet. Deres Pale Ale er ny på Cardinal, men var bryggeriets første øl da de startet opp i 1996. Og den holder fortsatt stand som bryggeriets mest "folkelige" og anvendelige øl.
Dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Sterk og behagelig søtlig aroma av malt og appelsiner / appelsinmarmelade, honning, fruktig humle og hint av karamell.
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av karamell og appelsiner, og en fast humlebitterhet i avslutningen. Noe harpiks i ettersmaken. Meget god.
(35,5 cl flaske, 5,4%)
Sierra Nevada Bigfoot
Sierra Nevada Brewing Company i Chico, California, kan, i konkurranse med Anchor Brewing Company i San Francisco, gjøre krav på tittelen som selveste "gudfaren" i den amerikanske "craft brewing"-revolusjonen. Begge bryggeriene er nå bredt representert på Cardinal. Mange av våre gjester har spurt etter Sierra Nevadas berømte barleywine Bigfoot, og nå er den endelig her. Bigfoot er oppkalt etter den myteomspunne lokale "avskyelige snømann" - og om sistnevntes eksistens er mer enn tvilsom, har ølet Bigfoot satt sine store og uomtvistede fotspor i moderne amerikansk bryggerihistorie. I motsetning til britiske maltaksentuerte barleywines, har Bigfoot og andre amerikanske sådanne også en massiv humlebitterhet. Der er minst to oppfatninger av hvor fersk den skal drikkes - de mest innbitte "humlehodene& quot; vil ha den så fersk og brutal som mulig, mens andre mener like bestemt at den bør ha minst ett års kjellerlagring (gjerne lenger) for å få en rundere og mer sofistikert smak. Det er 2012-årgangen vi har fått inn (altså ferskvare), men vi blir ikke det minste lei oss om noen av flaskene får en vinter eller to på lageret. You decide!
Kobberfarget øl, bra beige skum.
Meget god og sterk aroma av blomsteraktig humle, toner av honning og frukter også, hint av eik og karamell.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken er innledningsvis søt og eiket med preg av tørkede mørke frukter, så overtar en massiv humlebitterhet, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Når ølet er helt ferskt, kan denne bitterheten nesten maskere ølets andre kvaliteter, men balansen blir altså bedre med tiden, synes noen.
Sierra Nevada Porter
Sierra Nevada Brewing Company (fra Chico California) er allerede velkjent på Cardinal, nå har vi også fått inn deres Porter. Ølet har sine røtter helt tilbake til bryggernes spede begynnelse som hjemmebryggere. I dag er den en av de mest solgte portere i USA. Humletypene er amerikanske (Nugget og Willamette), men ellers er dette langt på vei en porter i klassisk britisk stil, og ikke noe amerikansk eksempel på "overkill".
Meget mørk rødbrun farge på ølet, tett beige skum.
God og moderat røstet aroma, hint av sjokolade, lakris, lær, eik og tobakk.
Middels røstet smak med toner av kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak med middels bitterhet fra humlen og den røstede malten. En relativt "smooth" og lettdrikkelig porter, kan anbefales både overfor nybegynnere og viderekomne innen de mørke øls verden.
Her er våre kommentarer første gang vi hadde den inne 09.12.2009;
Sierra Nevada Porter er en klassisk amerikansk porter, ikke ekstrem, men god. Sierra Nevada Brewery ble grunnlagt av sykkelreparatør og hjemmebrygger Ken Grossman i 1979, og dannet starten på den amerikanske «husbryggeri» bølgen, eller håndtverksbryggeri som en gjerne heller kaller det her på berget. Bryggeriet er i dag den nye generasjonens kanskje mest berømte håndverksbryggeri i USA. I 1989 åpnet de sitt andre bryggeri, og hele anlegget, deriblant de tradisjonelle maskekannene av kobber, ble importert fra Tyskland. Bryggeriet er berømt for sin generøse bruk av humle i alle sine brygg.
Humletypene som har blitt benyttet i Sierra Nevada Porter er Nugget og Willamette.
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Gråbrunt høyt skum. Meget fin røstet aroma, toner av sjokolade, lakris, lær og eik. Røstet smak med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak, både fra den kraftig røstede malten og humlen. Absolutt et bra øl dette her!
Stone Old Guardian
Når vi nå har fått inn flere höjdare fra Stone Brewing Company i Escondido, California, måtte vi selvsagt også ha deres barleywine Old Guardian på hele 11%.
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Rik og intens søtlig aroma, toner av malt, hetvin og melasse, noe fruktig humle også.
Intens maltpreget smak, meget søt, men fint balansert med distinkt amerikansk humle. Reint snob igjen!
Stone Imperial Russian Stout
Når det er californiske Stone Brewing Company det dreier seg, går vi fra höjdare til höjdare. Deres Imperial Russian Stout på 10,5% er et øl det går gjetord om.
Beksvart farge på ølet (som gammel motorolje), moderat lysebrunt skum.
God aroma av mørk malt og sjokolade, hint av anis eller lakris.
Fin røstet smak, med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Joda, dette ølet frister definitivt til flere turer på "the dark side of life"!
Ringnes / Brooklyn Imperial Polaris
I årevis har vi mast på Ringnes Bryggeri om at de må våge å brygge noe annet og mer spennende enn bare mainstream pilsvarianter og (riktignok gode) juleøl. Vel, nå har de våget, og vi har selvsagt tatt inn mange kasser med Imperial Polaris, som er brygget på Gjelleråsen i samarbeid mellom Christian Ødegaard fra Ringnes (med en fortid hos Mack og Lervig) og Garrett Oliver, sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Ølet er stilmessig nærmest en Doppelbock (og vel så det, med sine 10%), men har noen ekstra ingredienser som du ikke finner i doppelbocker flest: tørket appelsinskall, amerikansk Simcoe humle, norsk lynghonning og colombiansk kaffe.
Rødbrun farge på ølet, moderat beige skum.
Søtlig maltpreget aroma, bare et hint av kaffe og appelsinskall, mens lynghonningen er mer tydelig - også toner av karamell og alkohol.
Smaken er middels søt med noen fruktige toner innledningsvis, tydelige toner av karamell, lynghonning og kaffe. Den vanligvis distinkte Simcoe-humlen er dog godt skjult i både aroma og smak (litt knipne med mengden, Ringnes?). Et uvanlig øl, meget godt om kanskje ikke genialt.
AleSmith Speedway Stout - 75 cl flaske, 12%
Jungeltelegrafen har begynt å gå - vi har nå allerede hatt den inne noen uker, uten å forhaste oss med å fortelle det til noen: Den legendariske imperial stout fra San Diego, California. Speedway Stout er navnet, og bryggeriet er AleSmith. Dette er et klasseøl som vi helst bare selger til feinschmeckere - noen av dem har tryglet og bedt i årevis om at vi må få tatt det inn. Speedway Stout er ratet på sjuendeplass på RateBeer, verdens største øldatabase og ølratingnettsted, med mer enn 100000 øl. Vi gjentar: Nr 7 av 100000+! Og selv om RateBeer har en tendens til å favorisere ekstreme øl, må vi understreke at Speedway Stout i all sin velde også oppleves som rimelig velbalansert.
Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Både aroma og smak har en intens karakter, men oppleves likevel som behagelig. Tungt røstet malt, sterk kaffe (som ølet faktisk er tilsatt), lær og tjære dominerer. Kanskje finner du også toner av mørk bitter sjokolade, svisker og lakris. Varmende munnfølelse.
Med 12% i en stor flaske er dette selvsagt et øl det går an å dele på flere personer - faren er likevel til stede for at du får lyst på alt selv ... Og dere som allerede vet at dere er "frelst" på imperial stouts: Himlenes rike er herved deres!
Hoppin' Frog Silk Porter
Hoppin’ Frog Brewery holder til i Akron, Ohio, og har allerede vært representert hos oss på Cardinal en tid. Mange av ølene deres kan nok oppfattes som nokså «tunge på labben», men Silk Porter er akkurat så silkemyk og nydelig som navnet lover.
Svart farge på ølet, moderat brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt og karamellmalt, toner av kaffe, karamell, sjokolade og vanilje.
Silkemyk munnfølelse og smak, altså. Smaken har de samme elementene som aromaen, med akkurat den rette sødmen, og tilstrekkelig humle i avslutningen (26 IBU).
Meget trivelig og lett å drikke.
Shorts Black Cherry Porter
Short’s Brewing Company startet opp i Bellaire i nordre Michigan i 2004, og har på få år klart å markere seg på den amerikanske «craft brewer»-scenen. Deres Black Cherry Porter er som navnet sier brygget med en betydelig mengde puré av søte svarte kirsebær fra området nær bryggeriet. 8 maltvarianter og 3 humlevarianter bidrar til resultatet.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen har først og fremst et røstet preg, med toner av kaffe, mørk sjokolade, vanilje og kirsebær, hint av harpiksaktig humle.
Smaken har også toner av kaffe og mørk sjokolade, og er ikke særlig søt. Der er også et hint av røk. Kirsebærene er langt mer avdempet enn jeg ventet – dette er i første rekke en porter, og i mindre grad et fruktøl. Humlepreget og røstet avslutning.
Enda et bidrag til vårt fine utvalg av gode portere!
Mikkeller / Three Floyds Boogoop
Boogoop har vi nå fått på fat, og den vil ventelig gå unna så kjapt at det knapt er vits i å skrive om den. Men det gjør vi likevel! Dette er et samarbeidsprosjekt mellom danske Mikkeller og det amerikanske superbryggeriet Three Floyds. Selve bryggingen har de utført hos De Proefbrouwerij I Belgia. Stilmessig er det en amerikansk barleywine på hele 10,4% , men verken sødmen eller alkoholen kjennes så overveldende som man ellers lett kunne frykte. Humlebitterheten er på solide 80 IBU. Blant maltingrediensene er der både bokhvete og rug.
Rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, fint maltinnslag i bakgrunnen.
Glimrende og velbalansert smak, distinkt amerikansk humle gjennom det hele, men ikke for ekstrem. Der er en tilstrekkelig ryggrad av malt til å støtte opp om humlen. Ikke for søt, og alkoholen er godt skjult.
Jolly good!
Left Hand 400 Pound Monkey
Når Colorado-bryggeriet Left Hand Brewing Company har lansert en helårs-IPA, velger de å omtale den som en "English style IPA" - men vi synes nå 400 Pound Monkey smaker nokså typisk amerikansk, da.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Sterk og middels søtlig aroma og smak av krystallmalt + fruktig og furunålsaktig humle, toner av appelsiner.
En god IPA dette - men vi har bare fått noen få fat, så benytt sjansen nå!
Brooklyn Black Chocolate Stout
Brooklyn Brewery i New York har hatt en så enorm suksess at det forlengst er meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" - men kvaliteten er i behold, som man forventer når deres bryggerimester er øl- og matguruen Garrett Oliver. Black Chocolate Stout et av deres mest prisvinnende øl - en imperial stout som tsarina Katharina den store (en sann ølentusiast!) ville vært meget tilfreds med. Så vidt vi har forstått er den ikke tilsatt sjokolade - det er innslaget av sjokolademalt (og andre mørke malttyper) som har gjort den fortjent til navnet. Den brygges kun i begrenset kvantum hvert år for vintermånedene. Alkoholprosenten varierer for hvert år - og i år er den altså på respektable 10%.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Aromaen har naturlig nok et røstet preg, med sterke toner av mørk sjokolade, lakris og kaffe, men der er også vinøse toner, med innslag av plommer, svisker og eik.
Mektig smak av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, også en solid humlebitterhet i avslutningen. Sødmen er akkurat passe, innslag av eik igjen. Alkoholen kan merkes, men dominerer ikke.
Et herlig øl å nippe til - med plass i eliteserien.
Flying Dog Snake Dog India Pale Ale
Maryland-bryggeriet Flying Dog Brewery er et av de beste i USA, og da er det nesten en selvfølge at de er representert hos oss! (Vi mener ikke å framstå som hovmodige og selvgode her - vi er bare så inderlig glade for at vi nå kan tilby øl fra noen av verdens beste bryggerier, hvorav mange bare var en fjern drøm for noen få år siden.) Snake Dog er deres meget anerkjente IPA, med en bitterhet på 60 IBU. Humletypene er Warrior og Columbus.
Klar oransje farge på ølet, flott hvitt skum.
Behagelig fruktig og søtlig aroma av amerikansk humle, tydelige toner av sitrus og solbærblader, også moderate toner av malt (inkl. krystallmalt) og toffee.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele (som forventet av en amerikansk IPA), men humlemengden er ikke overdrevet, hvilket betyr at bitterheten er fast men ikke beisk. Ennvidere er Snake Dog ikke for søt (noe mange andre IPAs sliter med), og virker jevnt over meget velbalansert.
Når du har smakt den første flasken, er dette et øl som formelig roper "gjenkjøp!" - om ikke umiddelbart, så ved neste besøk. Vi trenger knapt anbefale det. Snake Dog anbefaler seg selv!
Oskar Blues Gubna Imperial IPA
"Verdens beste boksølbryggeri", Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, leverer en solid munnfull med sin Gubna Imperial IPA. Så vidt jeg har forstått er "gubna" amerikansk slang for "governor".
Oransje farge på ølet, moderat off-white skum.
Herlig aroma av furuaktig humle, lukter som en hel furuskog, også noen fruktige toner (appelsiner).
Smaken er et massivt angrep av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Forholdsvis lett i kroppen og tørr for sin styrke.
Enda et bevis på at det ikke bare er smakløst øl som tappes på boks!
SKA Modus Hoperandi IPA
Et par hippe karer i Durango, Colorado, som ennå ikke hadde nådd den amerikanske aldersgrensen på 21 år for å kjøpe øl (stakkars jævler!), fant ut at de heller kunne brygge sitt eget øl, og drikke så mye de ville. Dette ølet ble faktisk så godt at de etter en tid bestemte seg for å SELGE ølet sitt også, og grunnlaget for det profesjonelle bryggeriet SKA Brewing ble lagt. Bakgrunnen for navnet? Selvsagt at gutta digget SKA-musikk!
I dag har gutta (Dave og Bill heter de, hvis du har lyst på personlig kontakt) blitt sånn noenlunde voksne, og har en rekke kvalitetsøl på repertoaret. Modus Hoperandi IPA er ett av dem, og i USA er det vel bare Oskar Blues (som vi også har flere øl fra!) som kan kan konkurrere med tilsvarende kvalitet på boksøl. Modus Operandi er vel latin for noe sånt som "virkemåte / framgangsmåte", og Hoperandi er et fiffig ordspill - hop betyr som kjent "humle" på engelsk. Og humle er der en god persjon av i dette ølet! Forresten har ikke Dave og Bill vokst fra SKA-musikken ennå, bare sjekk bryggeriets nettside www.skabrewing.com .
Modus Hoperandi er et ravfarget øl med et høyt til moderat og varig hvitt skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av sitrusfrukt, tropiske frukter og gran.
Middels fyldig kropp, myk og behagelig munnfølelse. Smaken har moderate toner av grapefrukt og gran / furu - til tross for at dette er en amerikansk IPA, er den ikke noe ekstrem på noe vis. Godt med humle, men likevel en myk avslutning. Et virkelig trivelig øl å drikke!
Jolly Pumpkin Collababeire Special Holiday Ale
Collababeire Special Holiday Ale er brygget hos Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, men er et samarbeidsprosjekt med Stone Brewing og "vårt eget" Nøgne Ø i Grimstad. Som alle ølene fra Jolly Pumpkin er det gjæret med "kontrollert villgjær" (brettanomyces), og er dessuten brygget med noen ingredienser som er nokså uvanlige i moderne ølbrygging, nemlig kastanjenøtter, einer, salvie og karve. Ølet har vært lagret på eikefat.
Uklar mørk brun brun farge på ølet, moderat beige skum. Noe gjærsediment i flasken, så hvis du heller for ivrig mot slutten, kan du få med noen "ubåter".
Sterk syrlig og vinøs aroma, med toner av flamske røde ales og rødvinseddik.
Sur smak med toner av eik, rødvinseddik, urter og krydder, merkbar humle i avslutningen.
Et godt og interessant øl, men det krever at du i utgangspunktet har sansen for "de der sure greiene".
3 Floyds / BrewDog Bitch Please
Det skotske enfant terrible-bryggeriet BrewDog har brygget dette Bitch Please i Fraserburgh, Aberdeenshire, i samarbeid med det amerikanske bryggeriet 3 Floyds. Det er en barleywine, brygget av mange forskjellige malttyper, men Laphroaig torvrøykt whiskymalt dominerer karakteren. Enehumle er er newzealandske Nelson Sauvin. I bryggekjelen har de for godt mål hatt oppi skotsk shortbread, den myke smørkaramellen fudge, samt sukkerspinn! Mindre kan det ikke gjøres!
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt kremfarget skum.
Middels sterk aroma av torvrøykt malt, her er der ikke så mye annet som kommer gjennom.
Smaken er middels søt, med toner av torvrøyk og aske, moderat humle i avslutningen.
Absolutt et "voksenøl" - og hvis du hater Laphroaig skotsk whisky, er dette neppe ølet for deg. Der er nok av andre som vil nyte det!
Anchor Bock Beer
Anchor Brewing Company i San Francisco brygget sin første Bock i 2005, og har fortsatt med det siden - angivelig for å prise vårens komme. Ølet er nå velegnet til å prise enhver årstid, synes vi.
Mahogni til mørk rubinrød farge på ølet, høyt beige skum.
Maltpreget aroma med toner av tysk Schwarzbrot og karamell.
Smaken er også meget maltpreget med toner av karamell og brunt brød, meget moderat humle.
Et hyggelig øl å drikke!
Southern Tier Porte
Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, er et av de beste bryggeriene i USA. Deres Porter (robust dark porter) er en bekreftelse på det. Den er brygget med 2 humlevarianter og 5 malttyper.
Svart farge på ølet, digert beige skum.
Herlig vinøs og fruktig aroma, toner av amerikansk humle og appelsinmarmelade. De røstede tonene er nokså avdempet.
Smaken er meget moderat røstet, toner av sjokolade og moderat humle, ikke særlig søt.
Selv om dette er et mørkt øl, stiller det altså ikke i ekstremklassen. Det er en porter som de aller fleste vil like - anbefales på det varmeste!
Cigar City Guava Grove
Cigar City Brewing Company holder til i Tampa, Florida, og deres Guava Grove er en ale i "belgisk" stil, men som har gjennomgått en annengangs gjæring og lagring på guavapuré, noe som definitivt ikke er vanlig i ølverdenen. Om du har lest boken Duften av guava av Gabriel García Márquez, vil du få flashback til stemningen når du drikker dette ølet!
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Intens aroma av guava og andre tropiske frukter, belgisk overgjær og mildt krydder.
Brusende munnfølelse. Smaken er saktens "belgisk" i utgangspunktet, men altså med den ubelgiske tilsetningen av guavafrukt. Tørrere enn forventet. Krydret / pepperaktig avslutning.
Cigar City Jai Alai India Pale Ale
Jai Alai er navnet på verdens hurtigste ballspill, med opprinnelse i den baskiske delen av Spania. Det spilles på en bane som kalles fronton, og ble også lenge spilt i Tampa, Florida, før sporten døde ut der på 1990-tallet. Og Tampa er hjembyen til Cigar City Brewing Company, som har brygget denne IPAen.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma av krystallmalt og amerikansk humle, toner av appelsinmarmelade.
Smaken har amerikansk humle på en nokså søt maltet base, IPA-bitterheten er der, men er ikke ekstrem. Hint av bitter appelsinmarmelade og furunål.
Sklir greit ned denne også!
Cigar City Maduro Brown Ale
"Maduro" er spansk for "moden", og er også betegnelsen for mørke dekkblader på håndlagde sigarer. Tampa i Florida er den store sigarbyen i USA (utvilsomt framhjulpet av en betydelig befolkningsandel eksilcubanere), og hva er da mer naturlig enn at det lokale kvalitetsbryggeriet heter Cigar City Brewing Company? Deres Maduro Brown Ale skal være brygget med en andel valset havre, som bidrar til den silkemyke smaken.
Mahognifarget øl, høyt til moderat og varig beige skum.
Meget god aroma av lettrøstet malt, brunt brød, karamell og nøtter.
Smaken har i stor grad de samme elementene som aromaen, og er ikke for søt. Hint av sjokolade, moderat humle (25 IBU). Et særdeles drikkelig øl - gir mersmak!
Enda et bidrag til vår stadig voksende stolthet over vårt utvalg av gode brown ales.
Southern Tier 2XIPA
Bryggeriet Southern Tier fra Lakewood, New York, kaller sin 2XIPA en "double IPA, men ikke helt en imperial" - det er ellers to begreper som man gjerne pleier å bruke om hverandre. Men jeg skjønner poenget deres - dette er en velhumlet og ganske sterk IPA, men ikke helt ekstrem, verken m.h.t. maltsødme eller bitterhet.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av sitrusaktig amerikansk humle.
Distinkt smak av sitrusaktig og harpiksaktig amerikansk humle, ganske tørr. Lett i kroppen for sin styrke, alkoholen er godt skjult. Farlig lettdrikkelig - denne kommer til å gå unna! Heisan - var flasken tom allerede?
Port Brewing Santa's Little Helper
Navnet Santa's Little Helper indikerer jo med all tydelighet at dette er et øl for juletiden - men i realiteten er det en sterk imperial stout som kan nytes når som helst du har lyst på en sådan, og for noen av oss er det som kjent langt oftere enn bare i julen... Port Brewing i San Marcos, California, er mesterne bak dette produktet. Ølet er brygget med hele 10 forskjellige malttyper, samt brunt sukker og mørkt belgisk kandisukker. Humletypene er East Kent Goldings, Mount Hood, Liberty og Challenger. Ølet er ufiltrert, og har en "original gravity" på 1094 (det er mye!).
Kullsvart farge på ølet, beskjeden kullsyre, lavt brunt skum.
Sterk aroma av sjokolade, lakris, melasse, kaffe og alkohol.
Den rike og fyldige smaken har toner av røstet bygg, lakris og sterk kaffe, og er middels søt. Solid bitterhumle i avslutningen. Smaksbombe!
Hvis julenissens små hjelpere inntar for mye av dette stoffet, er jeg redd produktiviteten på nisseverkstedet går dramatisk nedover!
Southern Tier Imperial Mokah
Denne ekstreme imperial stout fra New York-bryggeriet Southern Tier er egentlig et blandingsøl - mellom Jah-va (brygget med kaffe fra Jamaica) og Choklat (brygget med bittersøt belgisk sjokolade). Sistnevnte har vi for øvrig også i vårt utvalg. Resultatet av blandingen er altså Imperial Mokah, med solid alkoholprosent og en smakskonsentrasjon som kan ta pusten fra noen hver.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig sterk aroma av dominerende sjokolade, også toner av vanilje og kaffe.
Smaken har massevis av mørk sjokolade, vanilje og sterk kaffe, med bitter humle (Columbus og Chinook) i avslutningen. Betydelig maltsødme. Utrolig mektige saker - del gjerne flasken på 2 personer!
Flying Dog Doggie Style
Det amerikanske Flying Dog Brewery ligger i Frederick, Maryland, og flertallet av ølene deres har noe hunderelatert i navnet på de lettere absurde etikettene. Vel, det kan kanskje hevdes at begrepet Doggie Style er mer enn bare hunderelatert, men det skal vi la ligge her. Det foreliggende ølet er en klassisk American Pale Ale, med en bitterhet på 35 IBU.
Dyp rav til oransje farge på ølet, bra off-white skum med en oransjeaktig teint.
Meget god aroma av Cascade-humle, toner av sitrus og honning.
Smaken domineres også av Cascade- og Northern Brewer-humle, men der er en tilstrekkelig maltet base til å balansere humlen. Moderat bitter ettersmak.
American Pale Ale er en øltype som lett undervurderes etter min mening, da den har en tendens til å komme i skyggen av "storebror" IPA - men for alle som ser etter fremragende balanse i et øl, heller enn å jage etter de voldsomste "humlemonstrene", vil Doggie Style være midt i blinken. Vi elsker det!
Flying Dog Raging Bitch
Maryland-bryggeriet Flying Dog kaller sitt øl Raging Bitch for en "Belgian-style IPA" - det vil i praksis si at det er brygget på amerikansk vis med rikelige mengder humle (60 IBU), men at gjærtypen er belgisk. Humletypene er Warrior, Columbus og Amarillo. Selve ølnavnet Raging Bitch skal vi ikke utdype nærmere - vil vil helst ikke ha puben nedbrent av rasende demonstranter fra Tispegruppa Fjottmar.
Klar oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig sterk aroma av fruktig og furunålsaktig amerikansk humle, toner av appelsiner og lett karamellisert appelsinmarmelade.
Smaken er en humle-eksplosjon fra begynnelse til slutt, fruktig (appelsinmarmelade) først, meget bitter mot slutten. Der er en betraktelig maltsødme som står opp mot bitterheten. Men jeg får egentlig ikke så mange "belgiske" toner ut av dette ølet - det hele virker meget amerikansk på meg, og det er jo nettopp det "humlehodene" våre vil ha!
Anchor Humming Ale
Humming er et gammelt engelsk uttrykk (av uklar opprinnelse) for å beskrive godt øl, og når Anchor Brewing Company i San Francisco nå har gjenopplivet dette i navnet på ett av sine nyeste øl, gir det vel lettest assosiasjoner til en moderne betydning av humming: nemlig det å nynne fornøyd. Og nynne fornøyd over ølet, det vil nok mange være tilbøyelige til å gjøre, straks de kjenner det første streif av aromaen i Humming Ale. Stilmessig må nok dette kalles en American Pale Ale, men den dominerende humlen er ikke amerikansk: det er den mye omtalte Nelson Sauvin fra New Zealand vi har med å gjøre her. Ølet ble første gang brygget 113 år etter bryggeriets grunnleggelse, og nøyaktig 30 år etter at det moderne bryggverket kom i drift.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god aroma av Nelson Sauvin humle, med fruktige toner (stikkelsbær, tropiske frukter), hint av furu.
Forfriskende smak, middels tørr, med en distinkt humlebitterhet gjennom det hele, småskarp i ettersmaken. Kanskje ikke spesielt kompleks, men god så det holder!
Southern Tier Imperial Choklat Stout
Helt siden maya-indianerne i sin hellige bok Popol Vuh omtalte "gudenes drikk", xocoatl, har sjokolade vært selve "trøsteren og forsoneren" blant de stimuli man kan innta uten åpenbare helseskader. Mayaene hadde også en øllignende drikk basert på mais, men om de også kombinerte dette mer hverdagslige maisølet med xocoatl, vet vi ikke noe om. I moderne tid har imidlertid Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kombinert sjokolade og øl på elegant vis, i sin Imperial Choklat Stout. Her har de brukt både rikelige mengder sjokolademalt og ekte belgisk bittersøt sjokolade.
Kullsvart farge på ølet, moderat kremig lysebrunt skum.
Intens aroma av kakao / sjokolade.
Smaken har også massevis av sjokolade og kakao, men sødmen er ikke for ekstrem. Også noen røstede toner av kaffe. En moderat humlebitterhet i avslutningen (Chinook og Willamette) balanserer noe av sjokoladesødmen. Meget lettdrikkelig til å være et øl på 11%. Jeg hadde ikke noen problemer med å drikke opp hele flasken alene, men det er ingen skam å dele den på 2 personer. Himmel og hav så godt! Bare en advarsel: Hvis du vet at du HATER sjokolade, er dette åpenbart ikke ølet for deg!
Green Flash Grand Cru
Green Flash Brewing Company holder til i Vista, California. Grand Cru er det tredje ølet vi har hatt inne fra dette bryggeriet. Om ølet er amerikansk, så er forbildet her belgisk brunt klosterøl.
Meget mørk brun farge på ølet, kremig beige skum.
Sterk og maltpreget søtlig aroma, her er det massevis av karamell, melasse og brunt kandisukker, hint av krydder.
Varmende munnfølelse. Aromaen fikk meg til å frykte at smaken ville bli i søteste laget, men det er den ikke. Jo, den er søt, men ikke FOR søt. Tydelig maltpreg med toner av karamell og krydderier, balansert av moderat humle. Høyst drikkelig - et meget bra og ganske sterkt øl.
Jolly Pumpkin Noël de Calabaza Jolly Pumpkin Noël de Calabaza
Jolly Pumpkin Artisan Ales (fra Dexter, Michigan) kjører et konsekvent løp med alle sine øl modnet på eikefat (brukte vinfat) og sekundærgjæret med villgjæren brettanomyces, i en meget fri tolkning av "belgiske" øltyper. Ølene er også ettergjæret på flasken. Deres juleøl Noël de Calabaza er intet unntak fra regelen.
Disig mørk brun farge på ølet, digert off-white skum.
Sterk syrlig aroma av rødvinseddik, sitron, bondegård, krydder og humle.
Sur smak, noe malt, hint av brunt kandisukker, eik og moderat humle.
Det er nok først og fremst brettanomyces-tilhengerne som blir ekstatiske av denne.
Jolly Pumpkin Maracaibo Especial
Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, har laget sin egen helt spesielle vri på "belgiske" brune ales; Maracaibo Especial - Special Brown Ale. Som alle andre øl fra dette bryggeriet er det sekundærgjæret med en dose brettanomyces, og har vært lagret en tid på eikefat. Det dreier seg selvsagt om "levende" øl, som er ettergjæret på flasken. Maracaibo er brygget med en dose kakao og og skall av søte appelsiner, og er krydret bl.a. med kanel.
Disig rav til brun farge, digert off-white skum.
God fruktig aroma (spesielt appelsiner), toner av kanel. Kakaoen hadde jeg neppe klart å identifisere om jeg ikke visste at den var der. Også hint av epler og bondegårdskjøkken.
Smaken er syrlig og eikepreget, med fruktige og krydrete toner, og distinkt humle i avslutningen.
Et interessant og uvanlig øl!
Jolly Pumpkin Baudelaire Beer iO Saison
Michigan-bryggeriet Jolly Pumpkin er ikke redde for å brygge sære øl - og deres Baudelaire iO Saison er både inspirert av belgisk gårdsbryggerkunst, og den franske forfatterens Charles Baudelaires ord om "et pust av luft fra galskapens vinger". Baudelaire var kjent for et betydelig inntak av langt tyngre stoffer enn øl, og visste ett og annet om galskap. Vi vil imidlertid påstå at ølet som bærer hans navn ikke er så "ravgale", selv om det inneholder uvanlige ølingredienser: nyper, rosekronblad og hibiscus.
Rosa farge på ølet, høyt rosaaktig off-white skum.
Sterk aroma av oksiderte ciderepler, rødvinseddik, bondegårdskjøkken, eik og blomster.
Moderat syrlig smak med fruktige toner (nypene, uten tvil). Pepperaktig og humlet tørr avslutning.
Et interessant øl, som også er ganske forfriskende for sin styrke.
Jolly Pumpkin La Parcela No. 1 Pumpkin Ale
Michigan-bryggeriet Jolly Pumpkin ("Det Muntre Gresskar") ble lenge fleipet med fordi de ikke hadde noe gresskarøl i utvalget sitt - og dermed så de seg nødt til å brygge et. Resultatet er La Parcela No. 1 Pumpkin Ale. Ja, gresskar er faktisk en av ingrediensene - og det finnes også mange andre amerikanske håndverksbryggerier som lager et gresskarøl til Halloween. Vi konstaterer at amerikanske ølentusiaster gjerne har et "love it or hate it"-forhold til denne øltypen.Ganske "spesielt" er ølet ihvertfall.
Disig dypgylden til rav farge, digert hvitt skum.
Sterk sur-søtlig aroma av marmelade, ciderepler, eik, bondegårdskjøkken, eddik og syltet gresskar.
Smaken er sur / syrlig, med toner av eddik og syltet gresskar.
Rangerer høyt på vår liste over sære øl!
Weihenstephaner / Samuel Adams Infinium
Infinium er et samarbeidsprosjekt mellom tyske Weihenstephaner (verdens eldste bryggeri, fra 1040) og amerikanske Samuel Adams (Boston Beer Company). Stilmessig plasserer vi det under sekkeposten "strong ale", i mangel av noe bedre. Det har en del til felles med belgiske sterke ales, men her er det verken kandisukker eller krydderier som ingredienser, for tyskerne tviholder på renhetsloven sin. Ølet kommer i en særdeles elegant stor flaske, egnet til å deles på to eller flere personer.
Krystallklar gylden farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Aromaen har noen toner av "belgisk" overgjær, mildt krydder og gammel marmelade, hint av alkohol.
Smaken har toner av oksydert frukt, gammel humle, alkohol, krystallmalt og et hint av karamell.Ganske lett i kroppen for sin styrke.
Left Coast's Hop Juice Double IPA
Left Coast Brewing Company i Del Mar, California, er ikke redde for å "gi gass" både med alkoholprosenter og humletilsetning. Deres Hop Juice er et meget tydelig uttrykk for det.
Dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig og harpiksaktig humle, toner av appelsinmarmelade.
Den middels søte smaken har intens humle fra begynnelse til slutt, som forventet. Toner av harpiks, furunål og bitre appelsiner. Bitter og skarp ettersmak, selvsagt - og det ville vel være en løgn å si at alkoholen ikke er merkbar. Min første tanke var at dette ble for voldsomt - men mot slutten av glasset virket det skremmende normalt ...
Left Hand Milk Stout
Fra Left Hand Brewing Company i Longmont, Colorado, kommer denne Milk Stout, som riktignok ikke inneholder helmelk, men en dose melkesukker (laktose). Melkesukker har den utmerkede egenskap at det ikke er forgjærbart av ølgjær på vanlig gjæringstemperatur. En stout som gjærer veldig langt ned på maltsukkerinnholdet (og dermed ville blitt svært "tørr") beholder likevel en fin og balansert sødme når vørteren har vært tilsatt en passende dose melkesukker. Det noe økte næringsinnholdet som dette medfører, ble i England i sin tid ansett som svært gunstig "for rekonvalesenter og ammende mødre". I dag tør vi slett ikke antyde noen direkte medisinsk effekt, men nøyer oss med å fastslå at ølet har en tendens til å frambringe et smil om munnen hos alle ølvenner som setter pris på en rund og velbalansert stout.
Mørk brun farge, nesten svart, med et fint og varig lysebrunt skum.
Fin røstet aroma, toner av kakao, hint av lakris.
Smaken har rikelig med røstet malt og laktosesødme, også toner av sjokolade, mild kaffe og noe lakris.
Gode saker!
Goose Island 312 Urban Wheat Ale
Chicagobryggeriet Goose Island presenterer med 312 Urban Wheat Ale et ufiltrert hveteøl med moderat alkoholstyrke, tilsynelatende designet for de mest urbane blant oss.
Lys gylden farge, disig når gjæren helles med i glasset (og det bør den), moderat hvitt skum.
"Krydret" aroma, toner av kryddernellik og koriander, hint av modne bananer.
Rikelig med kullsyre i munnen. Forfriskende smak, krydrete toner igjen, et touch av banan, men ølet ligger på den "tørre" siden.
Enten du regner deg som "urban" eller som "et gudsord fra landet", er det ikke noe vågestykke å la seg forfriske av dette ølet!
Goose Island Honker's Ale
Chicago-bryggeriet Goose Island Beer Company er allerede kjent for mange av våre gjester gjennom deres India Pale Ale. Flere av ølnavnene deres er naturlig nok gåse-relaterte, og med Honker's Ale har vi fått inn et ganske "snilt" øl i en stil som minner mest om engelsk bitter.
Ravfarget øl, høyt til moderat skum med en oransjeaktig teint.
God søtlig aroma av malt og rikelig med fruktig humle, hint av melasse.
Smaken er kanskje mer forsiktig enn hva aromaen får deg til å forvente, her det det noe fruktig humle, med bitterheten er moderat.Noen kjeksaktige toner får du også med.
Et lettdrikkelig og godt øl som alle trygt kan våge å smake på!
Flying Dog Gonzo Imperial Porter
Det er "gonzo-journalistikkens far", den legendariske Hunter S. Thompson, som blir hyllet med Gonzo Imperial Porter fra Maryland-bryggeriet Flying Dog.
Kullsvart farge på ølet, høyt sjokoladebrunt skum.
Interessant aroma med vinøse toner, røstet malt, melasse og nyslått høy, kanskje noe treverk også.
Smaken har en meget kraftig maltsødme og en enorm fylde, med toner av sterk søtet kaffe, mørk bitter sjokolade og wienerbrød. Bitterheten er så høy som 85 IBU, men ølet smaker ikke så bittert, fordi humlen er balansert mot maltsødmen. Lakris i ettersmaken.
Dette er så avgjort et "nippe-øl". Første gang jeg smakte Gonzo syntes jeg nesten det var for mye av det gode, men ved annengangs inntak steg bare begeistringen. Når du vet litt om hva som møter deg her, er dette faktisk en storartet drikkeopplevelse!
Samuel Adams Black Lager
Boston Beer Company i Massachusetts (grunnlagt 1984) produserer de fleste av sine øl under varemerket Samuel Adams - oppkalt etter en av den amerikanske frigjøringskampens fedre, statsmann, poltisk filosof - og angivelig også brygger, selv om de historiske fakta forteller at det var et malteri familien Adams drev gjennom flere generasjoner. Mange av våre gjester setter pris på Samuel Adams Boston Lager, så hvorfor ikke prøve Black Lager også? Dette er en schwarzbier i tysk stil.
Fargen på ølet er nesten svart - men bare nesten, "meget mørk brun" vil vel være en riktigere beskrivelse. Tykt og fint beige skum.
Moderat men god aroma av mørkt brød, røstet malt og urteaktig tysk humle.
Smaken er moderat røstet med bare en beskjeden sødme, kan vel kalles medium tørr. En svak syrlighet i avslutningen, lav humlebitterhet.
Ikke noe ekstremøl dette, men en grei innfallsport til de mørke øls verden.
Rogue Juniper Pale Ale
Fra Oregon-bryggeriet Rogue Ales kommer Juniper Pale Ale, som altså er brygget med en tilsetning av hele einerbær.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma av lys malt, med sterke toner av honning, noe fruktig humle også. Einerbærene dominerer ikke i aromaen.
Ganske forfriskende smak, medium søt, og oppleves som velhumlet (34 IBU er forsåvidt ikke så voldsomt, men greit nok). Einerbærene er jo der, men dominerer ikke. Hadde de spurt meg, så ville jeg jo ha fortalt dem at de burde knuse einerbærene, i stedet for å tilsette dem hele. (Men de spurte ikke.)
Som det er, er det jo også en høyst drikkelig pale ale!
Oskar Blues Old Chub
Old Chub kommer fra "verdens beste boksølbryggeri", Oskar Blues i Lyons, Colorado. Det er en sterk ale i det amerikanerne oppfatter som en "skotsk stil", uten at du finner særlig mange slike øl i Skottland.
Meget mørk brun til mahogni farge på ølet, tett og fint beige sum.
Søtlig aroma av brun malt og karamell.
Meget søt og maltpreget smak, toner av karamell, sjokolade og noe røk (her er det da også brukt både krystallmalt, sjokolademalt og røkmalt, røkt over bøkeved) .
Bør serveres forholdsvis kjølig - hvis ølet blir for varmt, kan det føles klissensøtt.
Le Merle Saison
Le Merle Saison (Belgian Style Farmhouse Ale) kommer fra North Coast Brewing Company i Fort Bragg, California, et bryggeri som allerede har levert mange kvalitetsøl til Cardinal. (Lurer du på navnet, så er "le merle" fransk for svarttrost. Eller noe lignende fjærkre.)
Lett disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Søtlig aroma av sukkersaus, saisongjær og overmodne frukter og bær.
Høyt kullsyrenivå. Smaken har en middels sødme med et moderat krydret og friskt preg, bra humle i avslutningen. Alkoholen er ikke påtrengende i smaken.
Hyggelig å drikke som den er, og vil også passe bra til flere typer mat, for dem som har sikret seg litt catering ...
Saison-øl bør serveres relativt kjølig.
Left Coast's Black Magic Stout
California-bryggeriet Left Coast Brewing Company i San Clemente brygger blant annet for pizza- og brewpubkjeden Oggi's. Deres Black Magic Stout er stilmessig nærmest en foreign stout, en ølstil som opprinnelig ble skapt av Guinness Foreign Stout, altså en sterkere og fyldigere av Guinness som ble eksportert til fjerne verdenshjørner, men likevel ikke fullt så sterk som en imperial stout.
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Aromaen har de forventede tonene av kaffe og mørk sjokolade, men også fruktige og vinøse toner.
Smaken har sterke røstede toner, kaffe og mørk sjokolade igjen, men også noen fruktige toner i bakgrunnen.
Et virkelig godt øl!
Great Divide Yeti Imperial Stout
Colorado-brygget Great Divide Brewing Company har mange gode øl, men det er liten tvil om at deres Yeti Imperial Stout er det mest berømte. Ølet er faktisk så godt at det meget vel kunne lokke "den avskyelige snømannen" (Yeti) ut fra hulen sin i Himalaya (eller i Rocky Mountains), hvor han i følge sagnene skal holde til.
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Herlig aroma av tungt røstet malt, sigarkasse og lær.
Intens røstet smak med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og engelsk lakris. Humlebitterheten er også solid (75 IBU).
Et glimrende øl!
The Lost Abbey Serpent's Stout
Det har i det siste blitt en motesak å kombinere fruktig humle (som ellers passer bra til en IPA) med røstet malt som i en porter eller stout. Black Cat fra det danske fantombryggeriet Beer Here er et eksempel på denne trenden. Alkoholprosenten holdes likevel på vanlig "norsk pilsstyrke". Selve bryggingen har foregått på Søgaards Bryghus i Ålborg. Ølet er foruten lys byggmalt brygget med en andel karamellmalt og sjokolademalt. Som eneste humletype har man brukt newzealandsk Nelson Sauvin. Og som bryggeriet påpeker: "Når en svart katt krysser gaten betyr det uhell. Når den derimot krysser drøvelen er det bare heldig."
Meget mørk brun farge på ølet, flott beige skum.
God aroma av fruktig og druelignende humle, noen røstede toner også, hint av mørk sjokolade.
Forfriskende smak (humletypen har mye av æren for det), men der er også distinkte og "tørre" røstede toner, med et lite hint av aske i avslutningen.
Green Flash Stout
Green Flash Brewing Company er et nytt bekjentskap på Cardinal, de holder til i Vista, California. Deres Stout (Double Stout) er brygget med jevnlig tilsetning av engelsk Target-humle gjennom hele koketiden.
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
God aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade.
Rik og fyldig maltpreget smak med røstede toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, kanskje et hint av lakris også. Bitter ettersmak. Den relativt høye alkoholprosenten er godt skjult.
Dette er avgjort en stout som bryggeriet kan være bekjente av! Vår referansegruppe på "Onsdag i Annen" mumlet anerkjennende ...
Port Brewing Old Viscosity
Port Brewing i San Marcos, California, kjenner vi allerede fra serien The Lost Abbey - men de har også andre øl av toppkvalitet, og Old Viscosity er et av de mest prominente. Bryggeriet nekter å klassifisere ølet i noen "style", så da gjør vi det for dem, og kaller dette en imperial porter (andre plasserer det i den udefinerte sekkeposten American strong ale). Dette er et blandingsøl, hvorav ca. 20% har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey
Svart farge på ølet (mørk rubinrødt når det holdes mot lyset), digert lysebrunt skum.
Herlig aroma av moderat røstet malt, mild kaffe, sjokolade, eik og lær.
Fyldig og rik smak, med malten i førersetet, og ellers mye av de samme elementene som i aromaen, moderat men tilstrekkelig humle (tysk Magnum) i avslutningen. Velbalansert og enormt behagelig å drikke. Varmende munnfølelse, men den høye alkoholprosenten er ellers godt skjult i smaken. Og som navnet forteller: viskositeten er høy.
Vår referansegruppe på "Onsdag i Annen" gikk inn i en tilstand av salig henrykkelse over dette ølet.
Port Brewing Hot Rocks Lager
I riktig gamle dager var det sjelden at gårdsbryggere og andre småskalabryggere så seg råd til kokekar av dyrt metall til bryggingen. Alle bryggekar og redskaper var stort sett laget av tre - og trekar kan som kjent ikke settes over åpen ild. Hvordan løste man så behovet for å koke vørteren? Svar: Man varmet runde steiner i ilden til de var rødglødende, og slapp dem oppi trekaret etter at vørteren var helt oppi. Dermed kokte det bra - ihvertfall ble vørteren oppvarmet nok til å bli rimelig desinfisert. En sideeffekt av denne metoden var at en del av maltsukkeret ble mer karamellisert enn ved vanlig koking, og den smaken var det mange som satte pris på. Derfor forekommer det ennå i dag at enkelte håndverksbryggerier bruker denne kokemetoden for spesielle øl, mest som en kuriositet, selv om de naturligvis har moderne utstyr ellers. Port Brewing i San Marcos, California, er et av disse bryggeriene, og deres Hot Rocks Lager gjør ikke skam på navnet. Stilmessig og m.h.t. alkoholstyrke er det nærmest en bock, eller en sterk dunkel om man vil.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Moderat men god aroma av karamell og ristet brunt brød, hint av mørke tørkede frukter.
God smak, karamell / karamellmalt og ristet brunt brød igjen, et hint av frukt, moderat men tilstrekkelig humle i avslutningen. Velbalansert og behagelig å drikke.
Siden vi allerede har et meget bra utvalg av amerikanske og amerikansk-inspirerte "humlebomber" på Cardinal, er vi godt fornøyde med å ha fått et par eksempler på at amerikanske "craft brewers" også kan brygge mer maltaksentuerte øl - når de vil.
Southern Tier Back Burner
Southern Tier Brewing Company (fra Lakewood, New York) lanserer en førsteklasses barleywine med sin Back Burner. Man har benyttet 2-raders pale malt og lys og mørk karamellmalt, bitterhumle er Chinook, aromahumle Willamette, og ølet er tørrhumlet med Amarillo og Centennial. Bryggeriet mener åpenbart at effekten kan sammenlignes med bakbrenneren på et romskip, derav navnet.
Kobberfarget øl, høyt til moderat og varig off-white skum.
Deilig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle, noen søtlige malt-toner også, men ikke for mye.
Rik smak av generøse mengder amerikansk humle og søt malt, fint balansert. Noen vinøse toner, også harpiks, eik og mørke tørkede frukter. Ikke for bitter. Definitivt en av de bedre barleywines vi har smakt.
Kommentar fra vår referansegruppe på Onsdag i Annen: "Oi! Denne gikk rett i go'foten!"
Green Flash Le Freak
Green Flash Brewing Company i Vista, California, brygger et vidt spekter av øltyper, men er kanskje mest kjent for humlebomber av den typen som gjerne kalles "San Diego-style (Imperial) IPA". Med Le Freak tar de et skritt videre, og lar amerikansk humlebombe møte "belgisk" trippel. Det er en kombinasjon som flere har prøvd på, med vekslende hell, men her fungerer det! Vel å merke er ikke Le Freak en blanding av to øl, men er brygget med BÅDE en belgisk og en amerikansk gjærstamme. Og humlen er selvsagt amerikansk ...
Dypgylden farge på ølet, ganske svakt disig, med et høyt hvitt (eller svakt off-white) skum.
Deilig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker og varierte krydderier (inkl. nellik), hint av lær.
Smaken er krydret og "zesty" med et solid trøkk av humlen gjennom det hele - men jeg ville likevel ikke ha gjettet at bitterheten var så høy som 101 IBU (om jeg ikke visste det, da). Det må vel bety at ølet er bra balansert? Le Freak har de beste forutsetninger for å tilfredsstille selv de mest utfreaka av våre gjester, men selv dannede mennesker fra møblerte hjem vil nikke anerkjennende, hvis de først våger seg utpå ...
Port Brewing Older Viscosity
Som opplyst i omtalen av Old Viscosity, er den en blanding av ferskt øl og øl som har vært lagret i 6 måneder på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey. Hvis noen lurer på hvordan ølet smaker når hele innholdet har vært langtidslagret på Heaven Hill bourbonfat, får de svaret her: Older Viscosity (fortsatt fra California-bryggeriet Port Brewing) er en konsentrert og ekstrem aroma- og smaksbombe av dimensjoner! Du er hermed advart!
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. "Gammel motorolje" er bare fornavnet!
Intens aroma av søt malt, bourbon whiskey, vanilje og eik, også moderat røstede toner, hint av sjokolade og lakris.
Meget søt og intens smak, søt malt i bøtter og spann, toner av bourbon, eik og vanilje igjen, også toner av mild kaffe, mørk sjokolade og lakris. Moderat humle.
Himmel og hav for et øl! - med dagens understatement kan vi si at dette er "et øl det er vanskelig å forholde seg likegyldig til" .... Reint snob!
The Lost Abbey Gift of the Magi Ale
Gift of The Magi betyr "De Tre Vise Menns Gave" - altså er det et slags juleøl som californiske Port Brewing Company her har kommet med i sin serie The Lost Abbey. De følger aldri klassiske ølstiler slavisk, men har tatt utgangspunkt i en bière de garde i fransk stil, og tilsatt den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces. Det er 2009-årgangen vi har fått tak i - og med sin solide alkoholstyrke er dette ølet holdbart i flere år. For å leve opp til navnet er ølet faktisk smaksatt med en bitter bark som brukes i røkelse, samt en anelse myrra (nei, vi tuller ikke - myrra er en urt med røtter i oldtidens vinlegging) - og ølet er jo i seg selv det reneste gull ...
Rødlig farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av litt gammelt bær-syltetøy, også noen "hesteteppe"-toner av brettanomyces.
Smaken er temmelig søt med bærfruktighet og noen vinøse toner, moderat krydret, merkbar alkohol. Distinkt humle- og krydderbittterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Joda, dette er et øl som både vise og litt mindre vise menn (og kvinner) kan nyte med stort velbehag.
Southern Tier Imperial Crème Brûlée Stout
Fra Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kommer Imperial Crème Brûlée Stout, et av de mest særpregete ølene du får på Cardinal. Det er brygget med en god porsjon vaniljebønner og laktose (ikke-forgjærbart melkesukker), malttypene er pale og mørk karamell, bitterhumle er Columbus, aromahumle er Horizon. Ellers forteller egentlig navnet det meste ...
Kullsvart farge på ølet, flott lysebrunt skum.
Intens aroma av crème brûlée og vanilje fra det øyeblikket flasken åpnes, fantastisk! Duften inkluderer selvsagt karamell, men også sjokolade og mild kaffe.
Den ganske søte smaken er først og fremst crème brûlée igjen, men også røstede toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og lakris. Også noe humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Et helt utrolig dessertøl - damene detter som fluer! (Ja, gutta også!) Nam nam!
Dark Horse Boffo Brown Ale
Michigan-bryggeriet Dark Horse Brewing Company er et nytt bekjentskap på Cardinal, og vi spår allerede at det vil bli tatt godt imot, om bare importøren vil sørge for jevnlige forsyninger. Deres Boffo Brown Ale får en ellers kurant brown ale som Newcastle Brown til å framstå som det reneste "sotlevatnet" i sammenligning. Men ølstilen tro er det malten snarere enn humlen som står i fokus her.
Meget mørk brun farge, nesten svart. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Fin maltpreget aroma med toner av karamell og brunt brød.
Smaken er distinkt maltpreget med toner av karamell og brunt brød igjen, uten at den blir for søt. Lav bitterhet. Nøtteaktig avslutning.
Flying Dog In-Heat Wheat Hefeweizen
Fra det vidgjetne Maryland-bryggeriet Flying Dog kommer In-Heat Wheat Hefeweizen, og røper allerede gjennom navnet at det er et hveteøl i typisk tysk stil, som smaker spesielt godt i varmen (ølet bør da serveres godt avkjølt). Det er altså ikke det mest "spesielle" ølet fra Flying Dog, men vil garantert falle i smak hos alle hveteølentusiaster.
Disig lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Typisk og ganske sterk hefeweizen-aroma med utpregete toner av modne bananer og kryddernellik.
Smaken har igjen toner av modne bananer og kryddernellik, med middels sødme og lav bitterhet. Myk munnfølelse, ølet er meget lettdrikkelig og forfriskende.
Port Brewing High Tide Fresh Hop IPA
Port Brewing i San Marcos, California, er etterhvert godt representert på Cardinal, og med High Tide får vi en IPA som er brygget med hele ferskhøstede (ikke tørkede) humleblomster av Centennial og Simcoe, og derfor bare brygges én gang i året. Navnet har ølet fått etter de ekstreme tidevannskiftningene som forekommer ved San Diego-kysten på høstparten.
Disig gylden farge på ølet, ganske lys til å være en amerikansk IPA. Høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av floral og fruktig humle, toner av ferskener og tropiske frukter.
Smaken har preg av harpiks og grapefrukt, og er innledningsvis relativt myk og innbydende, men med en aggressiv og nesten medisinsk bitterhet i ettersmaken. Forholdsvis lett i kroppen, og nokså tørr.
En ny favoritt blant IPA-venner, spesielt blant dere som ikke vil ha det for søtt.
Hoppin' Frog B.O.R.I.S. The Crusher Oatmeal-Imperial Stout
Hoppin' Frog Brewery holder til i Akron, Ohio. B.O.R.I.S. står for "Bodacious Oatmeal Russian Imperial Stout", og er altså brygget med en god porsjon havre. The Crusher henspiller på at ølet skal knuse smaksløkene dine. Det var gullmedaljevinner i klassen for imperial stout på Great American Beer Festival 2008. La oss bare si klart fra: Dette ølet er virkelig en smaksmessig tungvekter!
Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Lavt lysebrunt skum.
Ganske sterk søtlig aroma, også med røstede toner, massevis av melasse og sjokolade, også toner av mild kaffe og lakris.
Smaken er meget røstet med massevis av maltsødme og melasse, også toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade.
Mektige saker - dette er ikke noe for Tuborg Lite-tilhengerne!
Dark Horse Sapient Trip Ale
Michigan-bryggeriet Dark Horse Brewing Company har med sin Sapient Trip Ale laget et øl i belgisk trippel-stil, gjæret med trappistølgjær. På etiketten har de fortsatt med "mannen med ljåen" fra en tidligere øletikett, bare at nå har han blitt til "mannen med postkassen". Jaja, amerikansk humor ...
Uklar brunlig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma med toner av hvitt kandisukker, belgisk overgjær og forskjellige krydderier.
Moderat kullsyre i glasset, men nok til å gjøre ølet friskt og behagelig å drikke. Smaken er ikke så søt som aromaen kan få en til å vente, den sødmen som er der er faktisk bra balansert mot et fint krydret preg (bl.a. kryddernellik) og en distinkt og tørr humlebitterhet i avslutningen.
Jo, dette er gode saker!
Port Brewing Shark Attack Double Red Ale
At syd-californiske Port Brewing representerer kvalitet, har vi allerede flere eksempler på. Deres Shark Attack Double Red Ale bekrefter bare regelen. Siden "double red ale" ikke er noen allment kjent ølstil, klassifiserer vi det bare som en "strong ale". Og siden angrep av hvithai mot bølgesurfere er en del av gamet på strendene ved San Diego, tar vi også navnet for "god fisk".
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum med en oransjeaktig teint.
Herlig og kompleks aroma av fruktig og furunålsaktig amerikansk humle, på en søtlig bakgrunn av krystallmalt.
Smaken er middels søt med rikelig krystallmalt, og massevis av harpiksaktig og grapefruktaktig humle. Bitterheten i avslutningen er betydelig, men ikke for ekstrem. Godt øl!
Jolly Pumpkin Weizen Bam
Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, er et av USAs fremste bryggerier, og Weizen Bam er deres fjerde øl i Bam-serien (oppkalt etter bikkja til bryggeren). Denne gang er utgangspunket en Hefeweizen i tysk stil, som de har gjort sin egen vri på ved å tilsette sin spesielle villgjærkultur før modning i eikefat.
Uklar lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Attraktiv aroma av sitrus, banan, kryddernellik, muskat og villgjær med toner av "bondegårdshus".
Smaken er sitronpreget og syrlig, med toner av kryddernellik og et hint av eik. Meget forfriskende og lettdrikkelig. Humlen er ganske moderat.
Southern Tier Farmer´s Tan Imperial Pale Lager
Kvalitetsbryggeriet Southern Tier i Lakewod, New York, imponerer oss stadig. Men når de nå slår til med en gylden lagerøl på 9%, må vi innrømme at vi fryktet et øl som var kjedeligere enn normalt. Men der tok vi altså feil! Farmer's Tan Imperial Pale Lager er en velfortjent hyllest til bøndene, som fra de tidligste tider dyrket bygg og hvete til øl og brød, og i sitt daglige strev under solen pådro seg en viss solbrenthet - "the farmer's tan". Kanskje greit å huske på at også i dag er hovedingrediensene i øl rene jordbruksprodukter. I dette ølet er det brukt 2-raders pale malt, europeisk pilsnermalt og hvetemalt. Humletypene i bryggerkjelen er Magnum og Mount Hood, og ølet er også tørrhumlet med Santium, Sterling og Mount Hood.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Sterk og herlig aroma av amerikansk humle, også toner av appelsinmarmelade.
Smaken er meget humlepreget men ikke ekstrem, med hint av furunåler, på en bakgrunn av søt malt med hint av appelsinmarmelade og noe karamell. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Southern Tier Un*Earthly Imperial IPA
Southern Tier Un*Earthly Imperial IPA (brygget i Lakewood, New York) er dette bryggeriets mest aggressive øl, i følge dem selv. Og vi tror dem! Ølets overjordiske egenskaper, som skal kunne bringe deg i kontakt med universets mysterier, tør vi derimot ikke garantere for. Med en solid alkoholstyrke og hensynsløse mengder humle kan det nok være lurt å dele flasken på to personer. Ølet er brygget med 2-raders pale malt, cara-pils malt og rød hvete. Humletypene i bryggerkjelen er Chinook og Cascade, og ølet er tørrhumlet med Cascade, Centennial og Chinook.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av harpiksaktig amerikansk humle, også hint av gammel appelsinmarmelade.
Den middels søte smaken er intenst humlepreget gjennom det hele, på grensen til "for mye", med furu- og harpiksaktige toner. Også noen toner av gammel appelsinmarmelade og karamell.
Ikke for de hjertesvake!
Founders Double Trouble
Michigan-bryggeriet Founders har brygget en rødlig pale ale med en god porsjon rugmalt, og med så rikelig humle (70 IBU) at den kvalifiserer til IPA-betegnelsen. Derav ordspillet Red's Rye PA. Ølet er dessuten. brygget med fire varianter belgisk karamellmalt, og er tørrhumlet med Amarillo-humle.
Rødbrun farge på ølet, fint og varig off-white skum.
God aroma av floral og sitrusaktig humle, også søtlige toner av karamell og appelsinmarmelade.
Smaken har også toner av appelsinmarmelade og karamellmalt, men er ikke ekstremt søt. Der er en distinkt humlebitterhet mot slutten, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, som varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Enda et godøl fra kvalitetsbryggeriet Founders!
Founders Red´s Rye PA
Michigan-bryggeriet Founders har brygget en rødlig pale ale med en god porsjon rugmalt, og med så rikelig humle (70 IBU) at den kvalifiserer til IPA-betegnelsen. Derav ordspillet Red's Rye PA. Ølet er dessuten. brygget med fire varianter belgisk karamellmalt, og er tørrhumlet med Amarillo-humle.
Rødbrun farge på ølet, fint og varig off-white skum.
God aroma av floral og sitrusaktig humle, også søtlige toner av karamell og appelsinmarmelade.
Smaken har også toner av appelsinmarmelade og karamellmalt, men er ikke ekstremt søt. Der er en distinkt humlebitterhet mot slutten, med grapefruktaktige og harpiksaktige toner, som varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Enda et godøl fra kvalitetsbryggeriet Founders!
Brooklyn Lager
Brooklyn Brewery ligger altså i den bydelen i New York hvor norske innvandrere utgjorde en betydelig koloni i mange år. Før forbudstiden i USA var Brooklyn også "bryggerihovedstaden" på østkysten, med mange tyske bryggere som hadde søkt lykken "over there". Brooklyn Brewery er nok av nyere dato (fra 1987), men deres storselger Brooklyn Lager er likevel basert på en oppskrift fra før førbudstiden, dengang storbryggeriene ennå brygget lagerøl basert på europeiske bryggeritradisjoner, med skikkelig smak. Ikke noe Bud Lite den gangen, nei.
Dypgylden til rav farge på ølet, bra skum.
Meget god søtlig aroma av blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken har en fin fylde og behagelig restsødme, toner av malt, toffee, nøtter og "støvet" humle. Bra humlebitterhet i avslutningen.
Ikke vanskelig å forstå at dette ølet på få år ble en storselger i New York!
Brooklyn East India Pale Ale
East India Pale Ale fra Brooklyn Brewery skiller seg fra de fleste andre amerikanske IPAs ved å være brygget med britisk malt og humle, for å imitere 1800-talets originale IPAs best mulig.. Dominerende i humleblandingen er East Kent Goldings.
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig humle, hint av gran.
Smaken er avgjort humlepreget, men likevel i mindre grad enn IPAs med amerikansk humle. Noe sødme. Hint av gran igjen, moderat bitterhet i ettersmaken.
Brooklyn Brown Ale
Brooklyn Brown Ale er inspirert av både nordengelske og sørengelske brown ales, men har likevel fått et amerikansk preg gjennom humletypene som er brukt, og ved at der er brukt mer røstet malt enn hva som er vanlig i England. Dette ølet er blant storselgerne til New York-bryggeriet, og vi vil påstå at det bør falle i smak hos ALLE som liker øl overhodet.Det er brygget av hele 6 malttyper, både amerikansk, engelsk og belgisk. Humletypene er Willamette, Cascade og amerikansk Fuggle.
Dyp brun farge på ølet, høyt beige skum.
Behagelig aroma av mørke og tørkede frukter og karamell, hint av sjokolade, tobakk, eik og lær.
Fin maltpreget og nøtteaktig smak, med noe karamell men ikke for søt, fint balansert av tilstrekkelig humle, hint av krydderier. Lettdrikkelig, forfriskende, passe fyldig munnfølelse. Gir mersmak!
Founders Porter
Founders Brewing Company ble grunnlagt så sent som i 1997 i Grand Rapids, Michigan. De fikk raskt anerkjennelse for sine kvalitetsbrygg, og er rangert som et av de beste bryggeriene i USA - og er derfor også et av de hurtigst voksende. Deres robuste Porter ville vel de fleste andre definert som en stout (overgangen er som kjent glidende), smaksmessig (om enn ikke med alkoholstyrke) kanskje til og med som en imperial stout. Men bryggeriet har saktens både sterkere og kraftigere øl, så derfor sier de om sin Porter at den er "a lover, not a fighter". Bitterheten er på 45 IBU, ikke ekstremt på noe vis, men godt merkbart. Kullsvart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
Moderat røstet aroma, toner av mørk sjokolade og kaffe. Smaken er røstet og ganske tørr, med et lite hint av syrlighet. Toner av kaffe og aske. Røstet og humlet bitterhet i ettersmaken.
Et utmerket tilskudd til Cardinals utvalg av portere, som fra før sannsynligvis er det beste i Norge!
Founders Dirty Bastard
"Scotch ale" er en ølstil som knapt finnes i Skottland, men i USA er den populær. Det dreier seg om fyldige, søtlige og alkoholsterke øl, brygget med en porsjon torvrøykt whiskymalt. Michigan-bryggeriet Founders har brygget en solid versjon med sin Dirty Bastard.
Mørk rødbrun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Aroma av søt malt, karamell, torvrøyk og overmodne røde bær, også vinøse toner med hint av eik.
Smaken har massevis av maltsødme og karamell, torvrøyk og eik, med en tydelig humlebitterhet (50 IBU) i avslutningen og ettersmaken.
Ikke noe for småguttene, men så avgjort et øl for oss "dirty old bastards"!
AleSmith YuleSmith Holiday Ale
YuleSmith Holiday Ale (fra kvalitetsbryggeriet AleSmith i San Diego, California) er som navnet indikerer et sesongøl for juletiden, men til tross for navnet finnes der faktisk også en sommervariant av ølet. Det er imidlertid vintervarianten vi har, og den serverer vi med stolthet HELE året (om vi ikke er utsolgt, da). Stilmessig er dette en American strong ale, bryggeriet kaller det en imperial red ale.
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat til lavt skum.
God aroma av amerikansk karamellmalt og amerikansk humle, toner av karamellisert appelsinmarmelade.
Fyldig og rik munnfølelse. Kompleks smak av eik, karamellmalt, tørkede fikener og amerikansk humle. Også et visst krydret preg.
Med dette ølet kan du holde julaften hele året - humlen sørger for at det ikke blir for søtladent, selv midt på sommeren. Gode saker!
Jolly Pumpkin Bam Noire
Fra Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, kommer Bam Noire, som i likhet med den lysere Bam Bière er oppkalt etter bikkja til bryggeren, Bam (en Jack Russel terrier). Bryggeriet kaller dette en Dark Farmhouse Ale, i mangel av noe bedre kaller vi det en mørk saison. Til tross for navnet er ikke ølet svart, men rimelig mørkt er det jo.
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, hint av brunt brød og krydder.
Smaken har noe sitrusaktig syrlighet, moderat malt men er nokså tørr, meget moderat humle.
Nokså lett i kroppen, lettdrikkelig og forfriskende!
The Lost Abbey Angel´s Share Ale
"Englenes andel" er egentlig betegnelsen på den mengden av de edle dråper som fordamper gjennom treverket når vin, øl eller brennevin lagres på eikefat. The Lost Abbey / Port Brewing (i San Marcos, California) mener nok at englene har fortjent sin andel av det ølet som tappes på flasker også, siden de har kalt sin berømte eikefatlagrede barleywine Angel's Share Ale.
Naturkorket flaske, det er årgangen 2009 vi har fått inn nå. Ølet har vært lagret 9 måneder på eik.
Nesten svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Meget sterk søtlig aroma med toner av fusel (blir litt bedre når ølet har stått en stund i glasset), også sterke toner av eik.
Moderat kullsyre i glasset. Intens søt og maltpreget (karamellmalt) smak med sterke toner av eik, mørke tørkede frukter og gammel sherry, delvis balansert av merkbar humle i avslutningen. Eikepreget ettersmak.
Amerikanske ølvenner mener at Angel's Share Ale hører hjemme blant verdens aller beste øl, og vi skal ikke motsi dem på det!
Avery Karma Ale
Karma Ale kommer fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado. Det skal være inspirert av belgiske lyse ales, inkludert "farmhouse ales".
Oransje til rav farge på ølet, moderat til lavt skum.
"Støvet" aroma, toner av kartong.
Smaken har noe fruktighet, og er ellers "støvet" og ganske mild. Minimalt med humle her. Om dette gir deg god eller dårlig karma, må du nesten vurdere selv!
AleSmith Horny Devil
Der vil sikkert være noen av våre gjester som i ren selverkjennelse velger Horny Devil ut fra navnet alene, men vi håper det er betryggende når vi forteller at dette ølet fra kvalitetsbryggeriet AleSmith (i San Diego, California) smaker GODT også! Det dreier seg nemlig om en sterk ale i belgisk stil, og selv om det er brygget i USA, tror vi mange belgiere ville nikke anerkjennende over resultatet.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget fin aroma av koriander (som ølet faktisk er tilsatt) og kryddernellik, hint av honning, blomster og lær.
Smaken er også krydret og relativt søt, med moderat humle og pepperaktige toner i avslutningen. Alkoholen er godt skjult.
Slipp din "horny devil" løs, du også!
Southern Tier IPA
Fra Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kommer dennne IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har preg av grapefrukt, furu og harpiks. Nokså tørr. Distinkt bitterhet, men likevel relativt moderat til å være en amerikansk IPA.
Vil falle i smak hos mange!
Captain Lawrence Captain´s Reserve
Captain Lawrence Brewing Company holder til i Pleasantville, New York. Deres Captain's Reserve er en Imperial IPA.
Dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Intens aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har massevis av furuaktig humle med en massiv bitterhet, men er ikke for ekstrem (noen vil nok likevel hevde at den ligger på grensen). Der er noe maltsødme, men ølet er ikke så søtt og alkoholpreget som en del andre amerikanske Imperial IPAs.
Dette er gode saker!
Southern Tier Gemini
Southern Tier Brewing Company holder til i Lakewood, New York, og bare bare vært i gang siden 2002. Men på disse få årene har de etablert seg som et solid "craft brewery" på den amerikanske østkysten, og nå får vi sannelig et av ølene deres i Norge også! Gemini (som ellers er et annet navn på stjernebildet Tvillingene, samt et tidlig amerikansk romfartsprogram) er en blanding av to av deres andre øl, UnEarthly og Unfiltered Hoppe. Gemini er en Imperial IPA, og da vet du at du kan forvente mye av alt! Her er det brukt hele 6 humletyper: Columbus, Chinook, Cascade, Amarillo, Styrian Goldings og Centennial, og 4 typer malt: pale, hvit hvete, cara-pils og rød hvete.
Oransje farge på ølet, høyt til moderat off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk og god aroma av amerikansk humle, fruktige og harpiksaktige toner, søtlig malt i bakgrunnen, hint av marmelade og karamell.
Smaken er først ganske søt, umiddelbart etterfulgt av et massivt angrep av amerikansk humle, med en distinkt grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet gjennom det hele.
Ingen lettvekter dette her - humlehodene kan glede seg!
The Bruery Saison de Lente
The Bruery hører hjemme i Orange County, California. Det litt pussige navnet oppsto da familien Rue bestemte seg for å starte sitt eget "brewery" - det måtte jo nesten bli The Bruery. De har spesialisert seg på å lage sin egen amerikanske vri på gamle europeiske øltyper. Deres Saison de Lente er som navnet antyder en tradisjonell saison i belgisk stil - men mens belgierne opprinnelig drakk saison under innhøstingen, brygger The Bruery dette som sitt sesongøl for fasten og påsken, og de etterfølgende vårukene.
Det er et levende og flaskekondisjonert øl, med en ekstra tilsetning av brettanomyces (en slags "kontrollert villgjær"). Ølets karakter vil derfor utvikles ved lagring - som ferskt er humlepreget tydeligst, etter et år eller to vil brettanomyces-preget av "bondegård" være tydeligere. Kullsyrenivået kan nok også variere fra en flaske til en annen.
Glasset fylles fullstendig av et digert hvitt skum, mens et blekgyldent og svakt disig øl bare langsomt kommer til syne.
Rustikk aroma med toner av bondegårdskjøkken og oksiderte epler, også krydrete toner (koriander, nellik).
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er distinkt humlepreget og moderat krydret gjenom det hele, med en god bitterhet i avslutningen. Til å være et øl på 6,5% er det lett i kroppen, og ganske lettdrikkelig. Det vil dermed falle i smak hos mange. Tror neppe vi får anledning til å lagre disse flaskene så VELDIG lenge, nei!
The Lost Abbey Lost & Found
The Lost Abbey-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
The Lost Abbey Avant Garde Ale
The Lost Abbey-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
The Lost Abbey Inferno Ale
I sin klosterøl-relaterte serie The Lost Abbey kommer Port Brewing Company (fra San Marcos, California) her med en "belgisk" sterk ale. Navnet Inferno Ale er muligens valgt som en påminnelse om hvor man havner, bokstavelig eller billedlig talt, hvis man inntar altfor meget sterkt øl - altfor lenge. Men i moderate mengder bringer nok heller smaken på ølet deg nærmere de himmelske sfærer.
Meget lys gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Fin fruktig og krydret aroma, toner av sitrus, belgisk overgjær og milde krydderier.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er meget tørr og distinkt krydret, med en solid humlebitterhet i avslutningen.
Gode saker dette også!
The Lost Abbey Devotion Ale
Enda et øl med navn og etikett som spiller på klosterlivet, i serien The Lost Abbey fra Port Brewing Company i San Marcos, California. Devotion Ale har belgiske forbilder.
Dypgylden til oransje farge, disig, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, frukt og krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er mildt krydret med en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Hører du til "de hengivne" dyrkere av øl i belgisk stil, vil nok Devotion Ale falle i smak også.
94/97 6,25%
Rogue Brutal Bitter
Rogue Ales i Newport, Oregon, fortsetter sin "tøff i trynet"-strategi når de navngir ølene sine. Men ikke la navnet Brutal Bitter skremme deg - ølet (en ESB) er nemlig ikke så brutalt som det høres ut!
Dypgylden til oransje farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig amerikansk humle (Crystal er brukt som enehumle i dette ølet), toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, "bitter" - javisst, men altså ikke "brutal". Temmelig tørr profil, noen kunne kanskje ønske at den engelske malten hadde vært litt mer framtredende, men dette er nå uansett et meget behagelig og høyst drikkelig øl som det er! Blir helt sikkert en ny favoritt hos mange på Cardinal.
97/97 6% 59IBU
Anderson Poleeko Golden Pale Ale
AVBC Poleeko Gold Pale Ale kommer fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California - og vi får det altså på boks. Men la deg ikke lure til å tro at dette er et "kjedelig boksøl" - smaken er nemlig en gledelig overraskelse!
Dypgylden farge på ølet, disig. Moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig amerikansk humle, toner av sitrus og tropiske frukter, hint av harpiks og røyk.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Toner av grapefrukt og harpiks, fint balansert av tilstrekkelig malt med et visst nøtteaktig preg. Et behagelig øl å drikke!
70/57 5,5%
Avery Elli´s Brown Ale
Fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado, kommer Ellie's Brown Ale, som er oppkalt etter den forlengst avdøde bikkja til bryggeren (en sjokoladebrun labrador). Ingen slår amerikanerne når det gjelder sentimentalitet!
Ølet er brygget med bl.a. sjokolademalt, münchenermalt og krystallmalt, og humletypene er den stadig sjeldnere Bullion, Cascade og Fuggles. Humlemengden er imidlertid moderat, for bitterheten er på beskjedne 17 IBU.
Mørk brun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Aroma og smak av lettrøstet malt, brunt brød og nøtter. Toner av brente brødskorper i avslutningen. Ølet er relativt "tørt", selv om malten dominerer er der lite restsukker.
90/96 5,5%
Oskar Blues Dale´s Pale Ale
Dale's Pale Ale kommer fra Oskar Blues Brewery (verdens beste boksølbryggeri) i Lyons, Colorado. Det er brygget med solide mengder europeisk malt, og 4 typer amerikansk-dyrket humle: Northern Brewer, Cascade, Columbus og Centennial.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk aroma av amerikansk humle med fruktige toner, hint av furu og marmelade.
Smaken har også massevis av humle, men den er rimelig bra balansert mot malten. Der er en betydelig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, med toner av furunål og grapefrukt. 65 IBU.
Dale's Pale Ale anses som en de virkelige klassikerne blant amerikanske pale ales, og det er ikke uten grunn!
98/99 6,5%
Oskar Blues Gordon Ale
Verdens sannsynligvis beste boksølbryggeri, Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, har laget Gordon Ale til minne om avdøde Gordon Knight, en pioner i håndverksbryggingen i Colorado.Ølet beskrives som en krysning mellom Double IPA og Imperial Amber Ale.
Ravfarget øl, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint.
Glimrende kompleks aroma av amerikansk humle, toner av furunål, appelsiner, grapefrukt og tropiske frukter.
Smaken har massevis med amerikansk humle fra begynnelse til slutt, med fruktige (grapefrukt), furunåls - og harpiksaktige toner, men den er ikke for bitter, til tross for en bitterhet på respektable 85 IBU. Dette skyldes at den er flott balansert av en sødme preget av malt og appelsinmarmelade. Harpiksaktig bitter ettersmak.
Da Gordon Ale ble presentert på Onsdag i Annen på Cardinal, var dere flere deltakere som himlet med øynene: Hva er nå dette? Boksøl? Etter å ha luktet og smakt på ølet, fikk de hakeslipp. Kan øl være så godt?
Ja, så godt kan det være!
Rogue Dead Guy Ale
Fra Rogue Ales i Newport, Oregon, begynner vi etterhvert å få et riktig pent utvalg øl på Cardinal. Deres Dead Guy Ale insisterer de på å klassifisere som en Mai-Bock i tysk stil, selv om den vitterlig er gjæret med bryggeriets egen Pacman overgjær, og dermed heller burde vært klassifisert som en pale ale. Maltsortene er Northwest Harrington, Klages, Maier Münchener og Carastan. Humletypene er Perle og Saaz.
Det sære navnet med skjelett-tegningen stammer opprinnelig fra en privat pumpeetikett, laget i forbindelse med den meksikanske og ganske intenst konkrete feiringen av De dødes dag (Allehelgensdagen i Europa på steroider, kan man si). Folk fortsatte senere å spørre etter "the beer with the dead guy", og dermed måtte man etter en tid omdøpe ølet MaierBock til Dead Guy Ale. Til tross for navnet er Dead Guy Ale langt fra dødelig. Sammenlignet med mange av de andre smaksbombene fra Rogue er det faktisk ganske moderat i karakteren. Jeg gjentar: moderat sammenlignet andre Rogue-ales, ikke med produktene til amerikanske storbryggerier!
Dyp rav / klar honning farge på ølet, med et bra og varig off-white skum.
Søtlig aroma med toner av gjær, også elementer av eik, melasse, smør og høylåve.
Smaken har noe melassesødme, smør, smørmalt, noe krydder og bra humle. Bitter ettersmak.
92/100 6,6%
Hoppin´Frog Hoppin´To Heaven IPA
Det amerikanske bryggeriet Hoppin' Frog holder til i Akron, Ohio, hvor de brygger en rekke øl som ikke akkurat er preget av mangel på aroma og smak. Deres Hoppin' To Heaven IPA er et utmerket eksempel på det. Froske-hentydninger går igjen i alle ølnavnene deres. For de tungnemme kan opplyses: "hopping" på engelsk betyr (ja, nettopp) hopping (= en aktivitet som jevnlig bedrives av frosker), men også humletilsetting (tttog du 'an nå?). Og her forutsettes altså humletilsettingen å sende deg opp i de himmelske sfærer, om du ikke hopper dit på egne bakbein.
Uklar dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Intens aroma av fruktig amerikansk humle, på en bakgrunn av marmelade og den typiske amerikanske karamell- (eller krystall-)malten.
Smaken er ganske søt og fyldig med toner av marmelade, og selvfølgelig med distinkt amerikansk humle gjennom det hele. Lett krydret preg, med innslag av sitrus / grapefrukt. Bitter ettersmak, bitterheten er på 68 IBU.
En bra IPA dette her!
97/97 6,5%
Stone Smoked Porter
Stone Brewing Company i Escondido, California, ville med sin Smoked Porter lage et øl som (ulikt en tysk rauchbier) har røyk som et balansert element i karakteren, ikke som HELE karakteren. Derfor faller det også i smak hos nesten alle som prøver det.
Svart farge på ølet, bra beige skum.
Interessant aroma av røstet og torvrøykt malt, blandet perfekt sammen med toner av sjokolade og hint av mørke frukter.
Smaken er først fruktig, så sjokoladepreget med tydelig innslag av torvrøyk, men røyken er ikke overdrevet, og får aldri lov å dominere. Noe røstet bitterhet og humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et strålende og velbalansert øl! Det ble testet på vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen", og oppfatningen var enstemmig: En herlig og lettdrikkelig røykporter, ikke ekstrem, bare GOD!
99/100 5,9%
Jolly Pumpkin Bam Biere
Det amerikanske kvalitetsbryggeriet Jolly Pumpkin holder til i Dexter, Michigan, og har et vidt spekter av øltyper. Ikke minst er de kjent for sine mange øl i "belgisk" stil. Deres Bam Bière er oppkalt etter bryggerens hund Bam, en Jack Russel terrier, som helt uanfektet fortsatte sitt aktive liv etter å ha blitt påkjørt av en bil. Stilmessig er ølet en saison, og for en gangs skyld er den amerikanske varianten mer moderat med alkoholen enn den europeiske (det pleier oftest være omvendt).
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med et digert hvitt skum.
Deilig krydret aroma, toner av belgisk overgjær, humle og sitrus, hint av bondegårdshus.
Forfriskende smak, mildt krydret, noe sitrusaktig fruktighet, moderat humle.
Et herlig forfriskningsøl som dette får neppe sjanse til å varmes særlig opp i glasset før det er borte, og det er like greit - slike øl smaker best når de er forholdsvis kjølige.
97/95 4,5%
Goose Island Matilda
Fra Goose Island Beer Company i Chicago kommer Matilda, et overgjæret øl i belgisk stil. Det skal være brygget med en sjelden gjærtype, palemalt og karamellmalt, og humletypene er Styrian Goldings og Saaz.
Dypgylden til rav farge på ølet, med et høyt hvitt (eller svakt off-white) skum.
Sterk fruktig og krydret aroma, toner av kryddernellik, belgisk overgjær og alkohol.
Munnfølelsen er ganske fyldig og rik. Smaken har en bra fruktig og maltet sødme, med noen toner av milde krydderier og moderat humle i avslutningen.
Gode saker dette her, et vellykket "belgisk" framstøt av amerikanerne.
96/99 7%
Stone Ruination IPA
Californiabryggeriet Stone Brewing Company har kalt dette ølet Ruination IPA fordi de lover at det vil ødelegge smaksorganene dine for lange tider. Kanskje en liten overdrivelse det, men i likhet med Arrogant Bastard fra samme bryggeri er Ruination helt klart ikke brygget for dem som primært søker en "fin balanse" mellom smakselementene i et øl. Målgruppen er de meste innbitte "humlehodene", de som simpelthen aldri kan få nok humle i ølet sitt. Så er da også bitterheten her på over 100 IBU.
Dypgylden farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk humle (sitrus, tropiske frukter).
Smaken er et voldsomt humleangrep fra starten til avslutningen, en søtlig maltet og fruktig bakgrunn er ikke nok til å balansere bitterheten (og det er da heller ikke meningen). Meget bitter ettersmak.
100/99 8,2%
Ten Fidy Imperial Stout
Under de organiserte ølsmakingene vi holder på Cardinal får vi ofte spørsmålet: "Er flaskeøl bedre enn boksøl?". Svaret på det er i utgangspunktet NEI, innpakningen av ølet betyr lite eller ingenting (hvis det ikke dreier seg om veldig lang lagring), det er kvaliteten på selve ølet som teller. Men siden temmelig smakløse amerikanske lyse lagerøl (og etterhvert også europeisk industripils) var de første ølene som kom på boks i store mengder (og fortsatt har størstedelen av boksmarkedet), har dessverre forestillingen festet seg om at "boks er ikke bra". Kvalitetsbryggeriet Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, har valgt å trosse denne forestillingen, og har gjort det til å en del av sitt image å brygge en hel rekke av "verdens beste boksøl". (Men vi har selvfølgelig også boksølet som mange framhever som nesten like godt, nemlig danske Ølfabrikken Porter.)
Ten FIDY Imperial Stout er kullsvart på fargen, med et moderat men flott og varig sjokoladebrunt skum.
God aroma av røstet malt / røstet umaltet bygg, sjokolade, kaffe og bakeri.
Intens smak av malt (det vil si både en betydelig maltsødme + innslag av kraftig røstet malt/bygg), toner av sterk kaffe, melasse og mørk bitter sjokolade, som ender i en distinkt humlebitterhet (hele 98 IBU), kombinert med ekstra bitterhet fra den røstede byggen.
Muligens verdens mest imponerende boksøl. Ikke helt "Bud Lite" dette her, nei!
100/98 10,5
Anderson Valley Hop Ottin´Ipa
Fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California, kommer Hop Ottin' IPA, i den amerikanske humle-aksentuerte stilen som etterhvert begynner å bli velkjent for de mange "humlehodene" som frekventerer Cardinal.
Dypgylden farge på ølet, med et flott off-white skum.
Aromaen har rikelig med fruktig amerikansk humle, toner av frisk appelsinmarmelade og grapefrukt.
Smaken er et massivt humleangrep fra starten til avslutningen, med en tilbakeholdt maltsødme i bakgrunnen. Preg av furunål. Meget bitter og langvarig ettersmak.
97/96 7%
Rolling Rock
Rolling Rock var et av pioner-importølene i Norge, og en periode var dette ølet å finne på de fleste utesteder i stavanger. Blandt annet på Underground var dette en av våre storselgere.
Latrobe Brewing Company ble grunnlagt i 1893 i den lille byen Latrobe ved foten av Allegheny Mountains i Pnesylvania. Det første ølet var lagerøl avtysk type. Bryggeriet ble som så mange andre stengt under forbudstiden i flere år, men ble etterpå kjøpt av fem Tito brødre. Disse utviklet et nytt konsept der de forsøkte å møte den nye trenden blandt øldrikkerne, og slik oppstod Rolling Rock, oppkallt etter den fossen som renner gjennom et grusområde i nærheten, og forsyner bryggeriet med vann.
Ølet har en humlepreget aroma, mens smaken er mest preget av maltsødme. Frisk tørsteslukker.
4/38 4,5%
Anderson Valley Boont ESB
Anderson Valley Brewing Company holder til i Boonville, California. Deres Boont ESB minner mer om en kraftig humlet IPA enn hva man vanligvis tenker på som en ESB.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig aroma av fruktig amerikansk humle.
Smaken har først en tydelig maltsødme, som umiddelbart etterfølges av et mektig humlepreg. Overveldende bitter avslutning og ettersmak med toner av grapefrukt og harpiks, til og med hint av malurt. Du skal være rimelig glad i humlebitterhet for å kjøpe dette ølet!
88/98 6,8%
Arrogant Bastard Ale
Stone Brewing Company i Escondido, California, er kjent for kompromissløs bruk av råvarene (særlig humle), med til dels ganske "voldsomme" øl som resultat. Arrogant Bastard er deres mest berømte øl, og selger nok litt ekstra på navnet også. At det virkelig er et øl for "arrogante jævler", signaliseres allerede i reklame-introen: "Dette er et aggressivt øl. Du kommer sannsynligvis ikke til å like det. Det er høyst tvilsomt om du har god nok smak, eller er tilstrekkelig sofistikert, til å verdsette en ale med en slik kvalitet og dybde". Javel, nei. Jeg har nå smakt på den likevel. Stilmessig karakteriseres ølet som en "American strong ale", men har også en del til felles med IPA. (Vi har også Stone IPA, så prøv begge og sammenlign.) Men bryggeriet har utvilsomt truffet noe i markedet. En mangeårig årlig vekst på over 30% kommer ikke av seg selv, og da direktøren og bryggerisjefen var på besøk hos oss sommeren 2009 erfarte vi at dette slett ikke var noen arrogante djevler, men rett og slett kjempehyggelige og romslige amerikanere, som ville ha bilde av seg selv på Kjerag. Stone Brewery you know. Dette er hva jeg fant:
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum. God men overraskende moderat aroma av floral og fruktig humle. "Arrogansen" viser sitt grimme ansikt først i smaken, med en distinkt og aggressiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Der er en viss maltsødme i bakgrunnen, men jeg kan jo ikke si at den arrogante jævelen hører til i "velbalansert øl"-kategorien. Men så er den nok ikke ment å være velbalansert heller. Snarere tvert imot ... Kanskje er jeg ikke, som bryggeriet antyder, "not worthy"? Fruen fikk også smake, og det pussige er at hun likte den arrogante jævelen bedre enn jeg gjorde. Say no more ...
99/98 7,2%
Sierra Nevada Anniversary Ale
Kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company i Chico (California) bruker den nydelige amerikanske humletypen Cascade som sin "signaturhumle" - du finner den bl.a. i deres Pale Ale på Cardinal. I deres Anniversary Ale (de feirer jubileum hvert år!) er de enda mer rause med Cascade-humlen - dette ølet er en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, noe som tilsier kraftig humling, men den er ikke så ekstrem som IPA'ene til endel andre amerikanske håndverksbryggerier. Oransje til rav farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig glød.
Deilig aroma av Cascade-humle, toner av furu og grapefrukt.Smaken er distinkt humlet gjennom det hele, her er det furunåler i massevis, en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen, og en lang og meget bitter ettersmak. Der er også noen hint av karamellmalt, men ølet er ikke for søtt. Joda, her snakker vi om SKIKKELIG øl!
Dette er en IPA som garantert vil gå unna til alle våre gjester som elsker god humlesmak. Men vi skal prøve å ta inn mer ...
Sierra Nevada Pale Ale
Fjellkjeden Sierra Nevada er delt mellom statene Nevada og California, og i Chico i California startet et par karer opp et enkelt mikrobryggeri i 1979, Sierra Nevada Brewing Company. De tidligere hjemmebryggerne Ken Grossman og Paul Camsui satset på kvalitet fra dag 1, og oppnådde hurtig en anerkjennelse og popularitet som tilsa en betydelig utvidelse av bryggeriet.
I dag produserer de så mye at det blir meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" lenger, men kvalitetskravene er de samme!
Deres Sierra Nevada Pale Ale ble nærmest et paradigmeskifte i amerikansk bryggerihistorie - alle de hundrevis av amerikanske håndverksbryggerier som i årene etterpå etablerte seg, måtte finne seg i at deres pale ales ble vurdert mot forbildet fra Sierra Nevada.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med høyt skum. Behagelig humlepreget (Cascade) aroma med sterke fruktige toner (sitrusfrukter, rosiner, svisker). Humlepreget smak på en anstendig maltet base, med toner av frukter (grapefrukt, rosiner) og krydderier.
Det er lett å forstå hvorfor dette ølet har en blitt en del av basis-dietten til mange amerikanske ølvenner!
Anchor Liberty Ale
Anchor Liberty Ale er en Pale Ale fra Anchor Brewing Company i San Francisco. Liberty Ale har de brygget siden 1975. Det er en lys (American pale) ale, som har naturlig kullsyre med angivelig "champagne-lignende" bobler (de så nå ganske normale ut for meg), produsert gjennom en prosess som kalles "bunging". I tillegg til humlen som er brukt under selve bryggingen er ølet også "tørrhumlet" med hele humleblomster under modningen, noe som gir ølet en ekstra fin aroma. Cascade er den dominerende humletypen.
Gylden farge, svakt disig, høyt skum. Herlig Cascade-humlearoma, med innslag av sitrusfrukter og tropiske frukter i massevis. Behagelig humlet smak også - vi snakker her mer om "smaksdybde" enn om egentlig bitterhet. Myk munnfølelse. Noe humle i ettersmaken også. Et riktig "kjekt" øl - skal vi tippe at dette blir en ny storselger her på Cardinal?
Anchor Old Foghorn Ale
Anchor Old Foghorn Ale er et øl fra Anchor Brewing Company i San Francisco - og nå snakker vi alvor: her dreier det seg om en amerikansk barley wine med hele 10% alkohol! Aroma- og smaksopplevelsen er så intens at vi ikke blir fornærmet om du vil dele 355 ml flasken på to personer!
Disig dyp oransje-brun farge, bra blek-oransje skum. INTENS vinøs søt, eikepreget og meget humlet aroma (Cascade-humle). Noe lakris. Intens smak også, svært eikepreget, nesten brandy-lignende, rikelig med humle men også en kraftig sødme. "Hostesaft" i avslutningen, nokså bitter ettersmak. Hvor godt balansert man synes dette ølet er, er det sikkert delte meninger om - men en slik intens smaksopplevelse bør alle unne seg, minst én gang i livet. Noe lettdrikkelig øl til å "slukke tørsten med" er det helt klart ikke, så vi importerte det og håper en tur “on the far side” kan friste også deg!
Rogue Shakespeare Stout
Oregon-bryggeriet Rogue Ales er kjent for kompromissløse øl, og når de går helt amok med råvarene kan nok enkelte synes det blir i meste laget. Men de brygger også øl i mer europeisk stil, det vil si med større vekt på balanse og harmoni enn på ekstrem bitterhet. Deres Shakespeare Stout er et av disse ølene, det faller lett i smak hos de fleste av våre gjester, men er ikke noe pingleøl av den grunn! Her er det brukt Northwest Harrington pale malt, krystall malt og sjokolademalt, samt røstet (brent) umaltet bygg og valset havre.
Shakespeare Stout fikk velkommen anerkjennelse i World Beer Championship i 1994, da det ble tildelt 99 poeng av 100, det beste resultatet blant 309 ølmerker i 44 kategorier.
Humletypen er Cascade. Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god røstet og humlepreget aroma, noen søtlige toner av bakeri i bakgrunnen.
Meget fin røstet smak, ikke overdrevet, toner av god kaffe, hint av mørk sjokolade.
En svært god stout - en av mine favoritter! 6% Vol.
Nøgne Ø Special Holiday Ale
Nøgne Ø Special Holiday Ale er andre produksjon av dette samarbeidsølet mellom Nøgne Ø i Grimstad og Jolly Pumpkin i San Diego, der det første ble produsert i 2008. (se annet overgjæret øl rundt side 80). Denne gangen presenterer vi det som et juleøl, og kun vår iver etter nye øl er årsak til at vi for en stakket stund har det.. Øllet fikk strålende omtaler i årets juleøltester, og det lille lageret Nøgne Ø hadde ble blåst bort på timer, så da var det godt vi hadde sikret oss allerede i september. Resepten er altså det samme, men ølets «terrior» forskjellig da mye er forskjellig her og der, både hva vannkvalitet og bryggeriutstyr angår, og ølet har i Norge også fått en annen modning. i originaloppskriften inngår både Michigan chestnuts, white sage fra sør California og norske juniper bær. Fargen er mørk som vinternatten, og ølet gir et stort skum i glasset. Ølet har en sterk aroma av brent malt, sjokolade, humle, lakris og blomster. Smaken følger godt opp med stor fylde og stor bitterhet, sitter lenge og vel med mye godt julekrydder. Ølet kan virkelig nytes alene, men passer også godt til de tradisjonelle kraftige julerettene, spesiellt røykt pinnekjøtt.
Anchor Christmas Ale
Anchor Christmas Ale kommer fra kvalitetsbryggeriet Anchor Brewing Company i San Fransisco, og de viser nok en gang hva de står for! Deres juleale, eller "Our Special Ale" som det også er kjent som, er årlig på markedet mellom begynnelsen av november og midten av januar. Oppskriften er litt forskjellig for hvert år, og 2007-årgangen kan bryggerne trygt være bekjent av.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Flott og varig lysebrunt skum.Fin vinøs og søtlig aroma, toner av malt, urter, eik, krydder og karamell.Maltpreget smak med moderate toner av karamell og urter, med et moderat men fint humle- og krydderpreg i avslutningen og ettersmaken.Dette ølet er meget behagelig å drikke! Og er det ikke utsolgt i midten av januar, kan det trygt drikkes resten av året også. Nemlig!
Miller Genuine Draft
Miller Genuine Draft begynte Frederick John Miller å brygge i hjemlandet Tyskland allerede i 1849. Han utvandret til USA og kjøpte i 1855 Plank Road Brewery i Milwaukee, der han tok oppigjen bryggingen ved hjelp av samme gjæren han hadde brukt hjemme i Tyskland. Miller er i dag det nest største bryggeriet i USA, og det sier ikke så lite. Miller Genuine Draft blir fremstillt i Millers ultramoderne bryggeri i Eden i delstaten North Carolina, gjennom en eksklusiv kaldfiltreringsprosess. Det har en lett, rugpreget maltaroma, en noe søtsyrlig smak, og en bløt, tørr, lett humlet avslutning. 4,6% Vol På ratebeer er dette ølet med 1 ”overall” og 6 ”Style”, og lavere enn det tror jeg du skal lete godt etter blandt øl vi har hatt inne. Smaken er delt, men dette er farlig nær baken.
Samuel Adams Boston lager
Samuel Adams Boston lager kommer fra bryggeriet hvis navn har vært synonymt med håndverksøl siden Boston Beer Company var en av bare få spesialølforhandlere i landet. Det startet med at de satte ut produksjonen til sørre bryggerier med ledig kapasitet i 1984 som brygget dette ølet på lisens. Boston Beer Company har siden kjøpt opp noen av disse bryggerien og produserer store deler av ølene sine på disse.
En skulle tro grunnleggeren het noe annet enn Jim Koch... , men Samuel Adams er altså en berømt opprørsleder, og en av dem som underskrev den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776. Helt galt er det ikke, da Sam. Adams også kom fra en bryggerfamilie. Oppskriften på dette ølet benyttet imidlertid Jim´s oldefar seg av så tidlig som i 1870.
På Cardinal har vi også Samuel Adams Boston Ale, og bryggeriet har en Scotch Ale samt en Black lager vi gjerne skulle få tak i. Samuel Adams Boston lager er en Wienerlager type med blomster og barnål i aromaen. Ølet har en stor fylde med smaksinnslag av karamell og en god tørr ettersmak.
Anchor Steam Beer
Med dette ølet fra Anchor Brewing Company i San Francisco introduseres en ny øltype på Cardinal: "steam" (damp), også kjent som "California Common". Ingen vet helt sikkert hvordan betegnelsen "steam" oppsto, kanskje har det sammenheng med infusjon av vanndamp under meskingen. Kallenavnet betegnet øl som ble laget i California på 1800-tallet under primitive forhold, uten tilgang til is. Bryggeriteknisk må det nærmest betegnes som "en krysning av lagerøl og ale", og slik smaker det også. Anchor Brewing Co. lager gode øl etter håndverksmessige prinsipper (Cardinal har også flere andre av deres øl, og de må også prøves!), de har holdt på siden 1896, og har hatt så stor suksess med dette at de vanskelig kan kalles et "mikrobryggeri" lenger. Ølet begynner å strømme ut av flasken helt av seg selv, så vær forsiktig når den åpnes! Dyp gylden til rav farge, bra skum. Fin aroma av fruktig humle, malt og rosiner, hint av bakeri og eik. Lavt kullsyrenivå i glasset, myk munnfølelse. Smaken er maltet søt med karamell og noe "crisp" humle. Bra humlebitterhet i ettersmaken. Et ukomplisert men godt øl - en klassiker, og obligatorisk for alle som vil ha smakt minst ett øl fra alle verdens ølkategorier.
Budweiser
Budweiser blir markedsført som ”hele Amerikas øl”, og har vært produsert av Anheuser-Bush siden 1876. I reklamen kaller de det «Kongen blandt øl» siden det er verdens mest solgte øl. Og det har det vært siden 1957. Deres dominerende posisjon i det amerikanske markedet villeder mange til å tro at USA kun har tre bryggerier. USA er imidlertid mer enn Obama og det NRK makter å formidle, og mikrobryggerikulturen over there er langt sterkere enn i Europa. Det er egentlig synd dette ølet er synonymt med amerikansk øl. Lys gul farge, fruktig smak med noe sødme. Den lette karakteren kommer av risen som brukes i tillegg til byggmalten. Ølet er bare lett humlet. Dette ølet blir ekstra mildt ved at det blir lagret i fire uker på fliser av bøketre. Øllet bærer navnet til den lille tsjekkisk byen Budweis, og dette har medført en langvarig navnestrid med det tsjekkiske bryggeriet Budvar, som også har et øl med navnet Budweiser. Ved en ren inkurie kalles også dette ølet «kongen blandt øl» Er det varmt, og du bærer stein, er Budweiser godt!
Left Hand Haystack Wheat
Left Hand Brewing Company i Longmont, Colorado, gjør her sin egen amerikanske vri på ufiltrerte hveteøl, men det tyske forbildet (Hefeweizen / Hefe-Weissbier) er likevel åpenbart i deres Haystack Wheat. Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Sterk og meget gjærpreget aroma, toner av bakegjær og brøddeig. Også toner av overmodne bananer og andre frukter, samt kryddernellik. Frisk munnfølelse, forfriskende smak med moderat fruktige og krydrete toner, mens avslutningen er nokså nøytral. Hvis du etterpå føler behov for å krype inn i nærmeste høystakk med din kjære, fraskriver vi oss ethvert ansvar for følgene! (Nå er vel riktignok høystakker stort sett mangelvare nå til dags - å krype inn i et plastbelagt "traktoregg" blir liksom ikke helt det samme--
Sierra Nevada Wheat
Det californiske kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada er kjent for smaksrike øl (som vi har flere av), men de har også omtanke for alle ølvenner som ønsker et lettdrikkelig forfriskningsøl. Med sin Wheat (ufiltrert hveteøl) dekker de dette behovet, uten at ølet er blottet for smak av den grunn. De typiske "tyske" hveteølkarakteristika er likevel nedtonet, til fordel for et tydeligere humlepreg. Uklar gylden farge på ølet, med et høyt hvitt skum. Behagelig og litt søtlig aroma med toner av honning og blomster. Lett i kroppen og forfriskende smak, moderat fruktig med et distinkt humle-"bitt" i avslutningen, som gir den gode mersmaken. Serveres kjølig. Siden alkoholprosenten også er noe mer moderat her enn i de fleste andre hveteøl, er der vel ingen grunn til å nekte seg en til?
North Coast Brother Thelonious
Californiske North Coast Brewing Company har her gått inn for å lage et sterkt klosterøl i belgisk stil, og i mangel av ekte trappistmunker har de i stedet oppkalt "klosterølet" Brother Thelonious etter jazzmusikeren Thelonious Monk (Monk = munk - tttog du 'an?) - amerikansk humor. Faktisk donerer de en skjerv av hver solgte flaske til Thelonious Monk Institute of Jazz.
Dyp kobber til mahogni farge på ølet, som helles i glasset meget brusende med et moderat off-white skum.
Aromaen er preget av belgisk overgjær og brunt sukker, noen vinøse toner.
Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken er maltpreget og søt med sterke toner av brunt sukker, også noen krydrete toner, moderat men distinkt humle i avslutningen. Jo, du merker at alkoholprosenten er høy, men så er da dette også et øl som bør nytes langsomt.
Mikkeller-Stone-Alesmith Belgian Style Special Ale
Navnet forteller klart og tydelig hva dette er: et samarbeidsprosjekt mellom tre av verdens beste bryggere, danske Mikkeller og amerikanske Alesmith og Stone. Selve den fysiske bryggingen har foregått hos Stone Brewing i Escondido, California. Men forbildet hører altså hjemme i Belgia, i den lyse men sterke klosterølstilen "tripel".
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Deilig aroma av belgisk overgjær, fruktige estere, krydderier og blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken er krydret, med det særpreg som denne gjærtypen gir, og har en søt og fruktig "kropp" - her har man nok også brukt hvitt kandisukker. Alkoholen er merkbar, så ta det rolig! Der er en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Et øl som gir mersmak!
North Coast Old Stock Ale
La oss gjøre det klart med en gang: Den som kjøper dette ølet og klager på "gammelt øl" blir umiddelbart kastet ut! Det er er nemlig brygget for å lagres lenge, og 2007-årgangen fikk vi inn først i juni 2009. Og det er holdbart i flere år til! "Stock Ale" er en gammel engelsk betegnelse som ikke brukes så mye nå lenger, men det amerikanske kvalitetsbryggeriet North Coast Brewing Company (fra den nordlige California-kysten) har med sin Old Stock Ale gjenopplivet begrepet. Selv mener de at ølet stilmessig er en "old ale", men p.g.a. alkoholstyrken vil nok både engelskmenn og amerikanere i dag helst kalle det en "barleywine" (byggvin).
Amerikanerne sverger her konsekvent til den gamle engelske bryggeritradisjonen, og importerer derfor engelsk malt (Maris Otter) og engelske humletyper (Fuggles og East Kent Goldings) til dette ølet, om de har aldri så mange herlige amerikanske humletyper i nabolaget.
Mørk rødbrun farge på ølet, svakt disig, med et bra beige skum.
Deilig og sterk aroma av søt sherry, eik, malt og karamell. Smaken er søt og maltpreget, igjen med sterke toner av søt sherry og karamell, men ender i en bra humlebitterhet.
Mektige saker - dette er et øl å nippe til langsomt. Bør ikke drikkes for kaldt, da du ellers går glipp av mange fine smaksnyanser. "Reint snob!" er dommen herfra.
Great Divide Old Ruffian
Engelsk barleywine har nok alkoholprosenten i orden (på vin-nivå, derav navnet), og vanligvis en fyldig og solid maltsødme, men en typisk American barley wine, som Old Ruffian fra Colorado-bryggeriet Great Divide, har i tillegg en ganske hemningsløs bruk av amerikansk humle.
Mørk oransjebrun farge på ølet, disig. Flott og varig blekoransje til beige skum. Den søtlige aromaen har toner av furu, modne frukter, rosiner og melasse. Full og varmende munnfølelse. Fyldig og rik smak med massevis av maltsødme, toner av rosiner, karamell, melasse og udefinert frukt, mens man først mot slutten merker at her er en betydelig og harpiksaktig humlebitterhet. Denne bitterheten følger naturlig nok med i den lange ettersmaken, men man skulle likevel ikke tro at bitterheten faktisk er så høy som 85-90 IBU - dette skyldes at den er så godt balansert mot sødmen. Men dette er uansett et mektig øl, så det er ingen skam å dele den store flasken på to personer.
Acme California IPA
ACME-ølene kommer fra North Coast Brewing Company i Fort Bragg, og deres California IPA (India Pale Ale) føyer seg pent inn i rekken av øl med et umiskjennelig amerikansk humlepreg. (for mer om North Coast bryggeriet, se bla North Coast Old Stock Ale under «Barley Wine».) Dypgylden farge, kan ha noe kjøletåke, moderat kremig skum. Distinkt aroma av fruktig amerikansk humle, også toner av toffee. Smaken er også distinkt humlepreget, med hint av skotsk appelsinmarmelade og noe alkohol. Bitterheten er på 55 IBU, ikke helt ekstrem altså, men den holder nok for de fleste ...
Hercules Double IPA
Great Divide Brewing Company holder til i Denver, Colorado. Det ligger liksom i navnet Hercules Double IPA at dette er heftige saker - så er da også slagordet for ølet "Ikke for de hjertesvake"! En solid alkoholprosent og en bitterhet på hele 85 IBU understreker det. Så ikke si at du ikke ble advart
Oransje til rav farge på ølet, lett disig. Moderat men varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Behagelig aroma av fruktig amerikansk humle. Smaken er en aggressiv humleeksplosjon fra begynnelse til slutt, på en bakgrunn av betydelig maltsødme. Meget bitter ettersmak. Hjertesvak eller ikke, jeg tror faktisk jeg kan venne meg til dette her ...
Stone IPA
Calfornia-bryggeriet Stone Brewing Company har fått velfortjent anerkjennelse for sin IPA, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg personlig synes den også er mer velbalansert enn deres merselgende Arrogant Bastard Ale (som vi også har). Administrerende direktør hos Stone, Greg Kochs, som var og besøkte oss på Cardinal en sommerkveld i 2009, har den enkle filosofi;
»Hvis du vil at folk skal få sansen for godt øl, så gi dem godt øl å drikke»
Faktisk synes jeg IPAen er VELDIG god - og den har samtidig nok humle til å glede alle "humlehoder"!
Dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum. Herlig humlearoma, med toner av sitrus og tropiske frukter. Den friske, "saftige" og fruktige smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, med tilstrekkelig malt i bakgrunnen. Avslutningen har en grapefruktigaktig bitterhet, men den er ikke overdrevet, til tross mer enn 70 IBU. Lang bitter ettersmak. Slik skal en amerikansk IPA være! «A liquid poem to the glory of hops»
Goose Island IPA
Goose Island IPA blir brygget ved Goose Island i Chicago i Illinois, og bryggeren Greg Hall sier at bryggeriets eksistens avhenger av hvor mye humle han bruker.
Dette bryggeriets omfattende utvalg av ølsorter gjenspeiler MBA-programmet (mester i ølverdsetting) som firmaet startet like etter at det åpnet som bryggeripub «Clybourn» i 1988. Da Greg bygde sitt produksjonsbryggeri i 1995, lanserte han dusinvis av øltyper allerede første året. Deres batch nr 1000 i 1995 ble lansert som «Bourbon County Stout» og gav støtet til bølgen av øl modnet på bourbonfat (og senere andre typer sprit- vin-fat.) (Innis & Gunn, Ola Dubh m.fl)
I denne IPAén er det brukt rikelig, men i deres Imperial IPA sprengte de virkelig grensene for bruk av humle i øl med en IBU på over 90. Den amerikanske ølrevolusjonen de siste tiår har ført dette videre og ytterligere sprengt rammene for hva som «går ann». Ravbrun farge med litt rødskjær. God fylde. Frisk og meget fruktig duft av eple, tørket frukt, malt og bitter humle. Den tørre, fruktige bitterheten kommer godt fram i smaken, og preger også ettersmaken. En meget god, og svært populær amerikansk bitter.
Red Seal Ale
North Coast Brewing Company holder til i nordlige California (Fort Bragg, Mendocino County). Deres Red Seal Ale blir ofte trukket fram som et skoleksempel på en velbalansert American pale ale - spesielt i diskusjoner når uvitende europeiske ølvenner påstår at amerikanske øl ENTEN er helt smakløse (som Bud Lite og slikt) ELLER altfor ekstreme ("double" eller "imperial" etellerannet). Red Seal Ale (og lignende øl) beviser at bildet er langt mer nyansert enn som så.
Ølets popularitet er en av grunnene til at «Beverage Testing Institute» i Chicago har utnevnt North Coast Brewing Company til et av verdens ti beste bryggerier. Mark Ruedrich er sjefsbrygger og mannen som setter sammen de fleste oppskriftene. Ser du godt etter, finner du navnet hans i ølets fulle navn, og da kan vi vel gå utfra han står inne for produktet.
Rav til kobber farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et høyt til moderat off-white skum. Herlig humlearoma med sterke toner av røde bær og tropiske frukter, nesten vinøs. Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken har en storartet balanse mellom malten og den distinkte og fruktige humlen, toner av røde bær og solbær. Moderat bitter avslutning og ettersmak. Et øl som garantert vil vinne mange venner på Cardinal, så drikk før lageret går tomt!
Samuel Adams Utopias
Dette legendariske ølet fra Boston Beer Company er i Norge klassifisert som brennevin, p.g.a. styrken på hele 27%. Vi må derfor selge det som 4 cl "drinker", og smakskonsentrasjonen (samt den vanvittige prisen inn) er da også så stor at 4 cl faktisk oppleves som nok av de fleste (hvis ikke, går det an å ta en til ...).
Styrken er oppnådd først ved maksimal utgjæring med ølgjær ("grunnølet" er en blanding av flere Samuel Adams øl), deretter med champagnegjær, før gjentatte ganger med nedfrysing hvor en del av vannet fjernes, og alkoholen og smaksstoffene blir igjen ("frysedestillering").
Da Samuel Adams Utopias kom på markedet var det verdens sterkeste "øl", det har siden blitt overgått av et par andre (også ved frysedestillering). Men fortsatt er det et av verdens aller DYRESTE øl! Flasken alene er et kapittel for seg, den er formet som en bryggekjele i kobber. I hele Norge er det bare blitt tatt inn 40 flasker, og vi har 20 av dem ...
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet. Utopias er helt uten kullsyre eller annen gasstilsetting, og har derfor heller ikke noe skum.
INTENS aroma av portvin og mørke tørkede frukter, men der er også toner av fuselalkohol som i starten river i nesen (alt naturlig gjæret øl har et innslag av fusel, som i naturlig konsentrasjon bidrar positivt til aroma og smak, men her blir dette spesielt konsentrert). Fuselpreget avtar når ølet har fått stå litt i glasset.
Utrolig intens, konsentrert og rik smak av gammel madeira med betydelig sødme, samt rosiner / rom-rosin og eik.
Maken til dette har du ikke smakt før. Garantert!
Her er det vi har skrevet etter å ha lest importørens materiale, samt å ha googlet litt, altså før vi fikk den inn døren;
Jim Koch er gründeren av The Boston Beer Company, og bryggmesteren av Samuel Adams øl. Hans mål med Utopias, var å sette høye forventninger til øl, utvide grensene for hva øl egentlig er, samt kunne sammenligne Utopias med den beste konjakken eller portvinen i verden. Koch var pioneren innen området ekstremøl, og har siden da vært ledende med de sterkeste ølene i verden, - bla. Samuel Adams Triple Block, Samuel Adams Millennium Ale og nå sist med Samuel Adams Utopias. At Brewdog i mellomtiden har kommet med et enda sterkere øl forbigår vi her i stillhet, og kommer heller tilbake til det senere.
Med håndverksmessig presisjon, brygges Samuel Adams Utopias med tradisjonelle ingredienser, bla. te ulike sorter av høykvalitetshumle som er de beste man får tak i. (Spalt Spalter, Hellertau Mittlefruf og Tettnang Tettnanger) Dette gir til sammen en lett jordaktig og kydret smak.
Samuel Adams Utopias inneholder Crystal Malt for å få den dype fargen, og malt av typen Two-Row Moravian og Bamberg Smoked. Man har også benyttet gjær som normalt benyttes for Champagnefremstilling. Lagres i Whiskey-, portvin- og konjakksfat i opp til ti måneder.
Samuel Adams brygger et begrenset antall flasker av Utopias, som fylles i samlerflasker som ligner de bryggepanner som bryggeribransjen benyttet til fremstilling av øl for hundrevis av år siden.
Ølet er på heftige 27%, og er for tiden verdens dyreste øl. Inn til oss koster det 1450 kr.
Vakker amberfarget med stor og elegant smak, noe likt den dype smaken som finnes i en lagret portvin eller en fin konjakk. Intensiv og smakfull med en fruktig tone. Aromatisk med liten sødme og distinkt innslag av kanel, vanilje og sirup. Utopias inneholder ikke kulsyre.
Ølet er ideellt som avec etter en herlig middag, servert ved romtemperatur i konjakkglass.
Rogue Dry Hopped St.Rogue Red
Kvalitetsbryggeriet Rogue Ales i Newport, Oregon, holder vanligvis en "tøff i trynet"-profil i sin markedsføring, men med sin St. Rogue Red Ale mener de nok selv at de har tatt fram helgenglorien. Dette er da også et øl som de aller fleste vil like, men ingen bør dermed forledes til å tro at bryggeriet har gått på akkord med karakteren og kvaliteten i ølet. Det har de nemlig ikke, noe du kjenner fra første sniff av aromaen og første slurken av ølet. Her er det brukt hele 6 forskjellige typer malt, og de amerikanske humletypene er Centennial og Chinook, navn som begeistrer enhver humleelsker. Noe av humlen har gått med til "tørrhumling" (= tilsetning i vørteren etter at kokingen er ferdig), det gir en ekstra fin aroma i ølet.
Dyp kobberfarge på ølet, med et fint og kremig skum. HERLIG aroma av amerikansk humle. Humlepreget smak også, men bitterheten er ikke overdrevet, den er akkurat passe. Dette balanseres fint mot malten, og der er også toner av "skotsk appelsinmarmelade" (= en slags karamellisert fruktighet). Rett og slett et himmelsk godt øl!
Rogue American Amber Ale
Rogue-bryggeriet ble grunnlagt i 1988 av tre venner og ølentusiaster - Jack joyce, Rob Strasser og Bob Woodell. De sa opp jobbene sine, ble bryggere og åpnet sin første bryggeripub i Ashland, Oregon. Bryggeriet oppkalte de etter elven Rogue, som renner gjennom byen Newport. Men rogue kan også bety «skøyer» , «fribryter», og står således også for bryggeriets filosofi, som i første rekke går ut på å bryte alle regler.
"Amber Ale" er en amerikansk samlebetegnelse på ravfargete overgjærete øl som ikke uten videre faller inn under andre betegnelser. Disse er gjerne mer preget av malten enn av humlen. American Amber Ale fra Oregon-bryggeriet Rogue er en typisk representant for slike øl. Forsiktig når flasken åpnes, fra min prøveflaske begynte ølet å strømme ut av seg selv! Mørk rav farge på ølet, med et moderat beige skum. Aromaen har preg av malt og brød, toner av bakeri og karamell, også noe fruktig humle, hint av krydder. Smaken har preg av malt og jord med karamell og toffee, bra humle i avslutningen. Bør serveres relativt kjølig for å holde på sin friskhet.
Rogue Captain Sig´s Northwestern Ale
Oregon-bryggeriet Rogue (kjent for øl du husker når du har smakt dem!) holder til i kystbyen Newport, hvor man ellers er mektig stolte av havfiskeflåten sin. Captain Sig's Northwestern Ale er IKKE oppkalt etter en av Cardinals ølbokskribenter (stolt innehaver av 15 fots plastbåt), men derimot den legendariske fiskeskipperen Sig Hansen, som sammen med brødrene Edgar og Norman utviste stor dristighet under tokt i Beringhavet (var det ikke der Røkke også la grunnlaget for formuen?).
Ølet har også vært markedsført under navnet "Deadliest Ale", uvisst av hvilken grunn (alkoholstyrken er neppe forklaringen alene, den er jo solid nok, men likevel moderat sammenlignet med flere andre øl fra Rogue). Litt av overskuddet bryggeriet har på salg av dette ølet går til det lokale Fiskernes Fond.
Stilmessig hører det til i grenselandet mellom Amber Ale og India Pale Ale. Disig brun farge på ølet, med et digert beige skum. Fin aroma av fruktig amerikansk humle (humletypene er Horizon, Amarillo og Cascade). Smaken har en betraktelig maltsødme med hint av karamell, noe som nok er nødvendig for å balansere en bitterhet på hele 80 IBU.
Her er det brukt både palemalt, münchenermalt, karamellmalt og litt sjokolademalt.
Den fruktige og harpiksaktige humlen tilfører jo mer til smaksprofilen enn bare bitterhet, men avslutningen er likevel ganske bitter. På en god måte, må jeg tilføye. Dette er nemlig et øl som vil falle i smak hos alle som har lært å sette pris på et skikkelig humlepreg!
North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout
Den forrykte og fordrukne (av vodka mer enn øl, vil vi tro) munken Rasputin hadde en forunderlig makt over den siste tsarfamilien, fram til han ble myrdet. Drapet var forresten en omstendelig affære - etter å ha inntatt gift i mengder som burde kunne drepe en hest, ble Rasputin skutt flere ganger, men var visstnok fortsatt så vidt i live da han til slutt ble dumpet i elva, midt på vinteren.
Nåvel, det russiske keiserlige hoffets forkjærlighet for det aller mørkeste og kraftigste engelske ølet var det som ga navnet til øltypen imperial stout, og California-bryggeriet North Coast Brewing Company har med sin Old Rasputin Russian Imperial Stout fulgt opp denne tradisjonen, riktignok med sin egen amerikanske vri på sakene. Her er det ikke spart på råvarene, det kan vi love dere!
Ølet er svart som arvesynden, med et moderat brunt skum.
Både aroma og smak har et tungt røstet / brent preg, med toner av lakris og kaffe. Dette er en meget robust og smakfull imperial stout, men den er likevel ikke så ekstrem at den unngår å falle i smak hos alle som liker "svart øl". Et riktig "mannfolkøl", hevder noen, men det er en sannhet med modifikasjoner - vi kjenner nemlig flere damer som også nyter dette kvalitetsølet med stort velbehag!
Samuel Adams Boston Ale
Samuel Adams Boston Ale kommer fra “verdens største mikrobryggeri”, The Boston Beer Company i Boston, USA. Bryggeriet ligger i bydelen Jamaica Plain, og er lett tilgjengelig med t-bane slik at du kan teste bla. deres 17% Triple Bock. Eller hva med deres Utopia som de pr November 2009 har klart å brygge til svimlende 26,5%...? (Finnes på Cardinal)
Boston Beer Company ble etablert i 1884 av Jim Koch som kom fra en tradisjonsrik bryggerfamilie. Familien var imidlertid utkonkurrert av de store gigantbryggeriene som Anheuser-Bush, og Jim startet derfor på Harvard i stedet for å utdanne seg til bryggerimester. Etter eksamen der, kjøpte han et gammelt bryggeri i Boston. Tanken var å lage et smaksrikt øl som kunne ta kampen opp med importøl som Heineken på det amerikanske markedet, og Samuel Adams Boston Lager så dagens lys. (Se under internasjonal lager.) Navnet henspeiler på Samuel Adams (1722-1803), brygger, bysbarn, patriot, og en av dem som underskrev den amerikanske uavhengighetserklæringen, og en fin figur for bryggeriet som hadde “think independent” som slagord.
Fargen på Samuel Adams Boston Ale er rødligbrun rav, svakt disig. Både i aroma og smak er det først og fremst malten som står i fokus, her er det også toner av karamell og brunt brød. Humlen er ganske moderat med et litt "støvet" preg. Jeg syntes ølet bare var bedre ved annengangs bekjentskap, og det lover bra! Riktignok finnes der amerikanske håndverksøl som stiller sansene overfor større utfordringer, men jeg vil påstå at Boston Ale er et øl som er umulig å mislike. Og så er det å få tak nesten overalt i statene - andre øl av tilsvarende kvalitet har ofte bare en lokal distribusjon
Rogue Chocolate Stout
Oregon-bryggeriet Rogue presenterer her en sjokoladestout som godt kan stå seg mot våre to tidligere engelske storselgere, Youngs Double Chocolate Stout og Robinsons Chocolate Tom. Og siden "everything is bigger in America", er også flasken større her ...
I likhet med de andre er her brukt både en del "sjokolademalt" (en røstingsgrad av malten som gir en sjokoladelignende smak) og naturlig sjokoladetilsetting. Bryggerimester John Maier begynte i selskapet et år etter at det startet i 1988, og hans kunnskaper og tilnærmingsmåter til bryggeprosessen er grunnlaget for framveksten av «Rogue Nation», en lojal fangruppe som venter ivrig på utgivelsene av nye typer og «special edition» øl.
Bryggeriet bruker sin egen type overgjær de har gitt det klingende navnet «PacMan gjær». Svart farge på ølet, med et digert brunt skum. Søtlig aroma med sterke toner av sjokolade / kakao, også toner av vanilje. Silkeaktig munnfølelse, som nok den tilsatte havren har noe av æren for. Smaken har en moderat sødme, igjen med dominante toner av sjokolade / kakao og vanilje, men også med en distinkt humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. Cascade er humletypen, den forbindes ellers helst med noe fruktigere og lysere amerikanske ales. Reint snob dette her også!
Avery India Pale Ale
Fra Avery Brewing Company i Boulder; Colorado kommer denne IPAen i velkjent amerikansk stil.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. God aroma av fruktig og blomsteraktig humle.
Smaken har, som en IPA skal ha, et distinkt humlepreg gjennom det hele - her er der rikelig med grapefruktaktig og harpiksaktig amerikansk humle. Noe maltsødme i midten, bitter avslutning og ettersmak. En god IPA, helt klart et funn for "humlehodene", men ikke mer ekstrem enn at mange vil like den.
Great Divide Hinernation Ale
Igjen har vi fått et øl fra Colorado-bryggeriet Great Divide Brewing Company, og denne gangen har de gitt sin tolkning av en gammeldags English Old Ale. Deres Hibernation Ale brygges hvert år for vintersesongen, og som navnet sier er den velegnet til å ta med seg når man går i hi for vinteren. "Bjørn om vinteren, lærer om sommeren" - det var det man skulle vært, ihvertfall fall hvis tilgangen på godt øl var i orden i begge tilfellene.
Vakker klar og dyp kobber til mahogni farge på ølet, flott off-white til beige skum. Sterk maltpreget aroma med distinkte toner av karamell og bakeri. Den robuste smaken har massevis av maltsødme og karamell, og krever nok at du har sansen for slikt. Tydelig humlebitterhet i avslutningen, også toner av brente brødskorper. Intreressant øl. Joda, du klarer nok en overvintring på denne her. Klar til å gå i hi på Cardinal for vinteren?
Anchor Porter
Anchor Porter kommer fra Anchor Brewing Company i San Francisco, som har aner tilbake til 1869. Selv om Anchor Brewery er godt kjent i øl-kretser, er dette slett ikke noe stort bryggeri. Det kan de da heller aldri bli om de fortsetter sin fine tradisjon med ”håndbrygget” øl som kun inneholder de fineste ingredienser. Deres mest kjente øl er Anchor Steam. (Er nå på plass!) Steam navnet brukes nå av mange bryggerier, blant annet Oslo Micro Bryggeri, og beskriver øl brygget med relativt primitivt utstyr på USAs vestkyst mot slutten av 1800 tallet. Fritz Maytag blir i dag regnet som gudfaren i den amerikanske mikrobryggeribølgen etter at han for førti år siden reddet Anchor fra å stenge, for så å videreutvikle og eksperimentere med de klassiske europeiske øltypene. Ved inngangen til 2010 finnes det 1450 nye mindre bryggerier i USA. Og hvert av dem har et utall varianter.
Det var imidlertid Anchor Porter vi skulle se på her.. Dette ølet så dagens lys i 1972, og er som all annen porter inspirert av originalen fra London. Anchor Porter er som alle Anchor’s produkter brygget med kun naturlige ingredienser. (Dette er et faktum man faktisk må presisere i USA!) Ølet inneholder kun det karbondioksidet det får i bryggeprosessen. Brunsvart farge. Tett aroma med antydning kaffe og vanilje. Fruktig, og ikke fullt så tørr som sine konkurrenter. Et etter min smak lettdrikkelig og utmerket valg.
Gonzo Imperial Porter
Gonzo Imperial Porter er en hyllest til "gonzo-journalistikkens far", nå avdøde Hunter S. Thompson. Kullsvart farge på ølet, med flott sjokoladebrunt skum. Interessant aroma med vinøse toner, røstet malt, melasse og nytt høy, kanskje noe treverk også. Smaken har en voldsom maltsødme og enorm fylde, med toner av sterk kaffe med sukker, mørk bitter sjokolade og wienerbrød. Bitterheten er på hele 85 IBU, men det kjennes ikke slik ut, da humlens bitterstoffer er balansert mot den kraftige maltsødmen. Den som ønsker seg et øl å slukke tørsten med ganske kjapt, har gått feil her - med sine 8,7% alkohol, fyldige "kropp" og intense smak er dette definitivt et øl man bare nipper til. Når man bare er forberedt på hva som venter en, er dette ølet faktisk en STOR opplevelse. (Jeg likte det mye bedre nå enn da jeg smakte det første gang i Sverige for et drøyt år siden). Og etiketten er jo tøffere enn toget, tegnet av briten Ralph Steadman.
Flying Dog Brewery
Flying Dog Brewery i Denver, Colorado, er ikke redde for å "ta'n helt ut" når de brygger øl. Sterke, kraftige og smaksintense øl er så å si deres varemerke, og hvis du innbiller deg at "amerikanske øl er bare Bud Light og slikt", vil du få "granatsjokk" i møte med dette bryggeriets produkter. Bryggeriet ble grunnlagt av George Stranahan som en bryggeripub i Aspen, men har nå hovedkvarter i Denver og bryggeriet ble flyttet til Frederick i Maryland i 2008