Hobsons Postman's Knock

Cardinal Stavanger

Hobsons Brewery har siden 1993 vært i sving i den lille byen Cleobury Mortimer i Shropshire, England. Her var det postmannen og forfatteren Simon Evans slo seg etter å ha kommet delvis invalidisert tilbake fra 1. verdenskrig. Han ønsket seg en gående landpostrute i frisk luft for å styrke sine giftgass-skadde lunger - hans gamle postrute i storbyen Liverpool oppfylte ikke "frisk luft"-kriteriet. I Cleobury Mortimer trivdes han utmerket, og gikk daglig 28 km med posten. Når postmannen banket på døra (ja, postmenn gjorde faktisk det i England i mellomkrigstiden) var det gjerne dagens sosiale  høydepunkt for folk som bodde i grisgrendte strøk. Dette ga Evans masse stoff til hans humoristiske noveller og dikt. Dessverre ble Evans lungeplager forverret igjen etter noen år, og han døde bare 45 år gammel i 1940. Det er selvsagt Simon Evans og hans tidsalder Hobsons Brew ery vil hylle med ølet Postman's Knock. Stilmessig kalles ølet en "rich ruby porter" på hovedetiketten, og en "strong mild" på en sideetikett. Kjært barn har mange navn - ingen av betegnelsene kan sies å være feil. Et bra øl er det uansett.
Mahognifarget øl, klart først, disig når gjæren helles med mot slutten (ølet er "levende" og flaskekondisjonert). Lavt beige skum. Moderat naturlig kullsyre.
Maltpreget aroma og smak med milde røstede toner, hint av modne bær, sjokolade, vanilje og mild kaffe. Ikke særlig søtt, med en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig, og "meget engelsk". Et øl som er postmann Evans verdig!

Fyne Ales Vital Spark

vitalspark1

Kastanjenøtt farge på ølet, høyt til moderat beige skum, etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Behagelig aroma av mildt røstet malt, hint av kaffe og karamell, men ikke søtlig.
Smaken har først et middels tørt og mildt røstet preg, også noen fruktige toner med hint av solbær, og ender i mer distinkte røstede toner og et tørt "bitt" av humle.
Meget god øl, fyldig smak for sin styrke - en kandidat til helårsbesøk i hyllene på Cardinal, om importøren tar den inn til en konkurransedyktig pris.
Det samme bør for øvrig gjelde
Fyne Ales sin golden ale Avalanche, som vi ikke fikk noen prøveflaske av nå, men som jeg har smakt i Skottland. Avalanche er et meget godt alternativ for dem som helst vil ha sin ale lys og med sitruspreg - en komplementær øl satt opp mot Vital Spark, altså.

Om jeg skal sammenligne
Vital Spark ("Livsgnisten") med noe vi har i dag, ligger Jennings Sneck Lifter litt i samme gate - langt fra identisk, men ikke helt ulikt heller. Avalanche ligger stilmessig nærmere Harviestoun Bitter & Twisted

Nøgne Ø Not So Mild Ale

Nøgne Ø Not So Mild Ale

For et par år siden fikk vi inn noen flasker med japansk-bryggede Shiga Kogen Not So Mild Ale - det var Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun som hadde gjestebrygget hos Tamamura-Honten. Nå har han imidlertid brygget en ny versjon hjemme hos Nøgne Ø i Grimstad, og det er denne vi nå har fått på fat - fortsatt under navnet Not So Mild Ale. Navnet forteller at dette skal være en klassisk mild ale i engelsk stil - samtidig som den skal være såpass humlet at den er "not so mild" likevel. Nåvel, vi synes nå den er ganske mild, vi da - og den er kanskje det nærmeste vi kommer denne øltypen, som mellom 1914 og ca. 1960 var den mest populære "dagligøl" blant engelske kullgruve- og industriarbeidere.
Mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Fin aroma, floral og fruktig med et hint av sjokolade og røk.
Lett i kroppen. Smaken har toner av lettrøstet malt, nøtter, sjokolade og moderat humle. Alkoholstyrken er også moderat (men litt sterkere enn sine engelske forbilder), så dette er et øl du trygt kan drikke mer enn en av - så lenge vår begrensede forsyning varer.

Tamamura Honten Nøgne Ø Not So Mild Ale - Harvest Brew Fresh Hop


Langt navn på dette ølet, som er et samarbeidsprosjekt mellom det japanske bryggeriet Tamamura Honten og Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø. Sjefsguru Kjetil Jikiun hos Nøgne Ø (som også finner tid til å være pilot hos SAS) reiste til Japan for å brygge Not So Mild Ale, som ble lansert på den 7. Tokyo Real Ale Festival i februar 2009. Stilmessig er dette en English (dark) mild ale, men med såpass mye ferskhøstet humle at den blir "not so mild" likevel.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
God men moderat aroma av mild ale malt, sjokolademalt og noe fruktig humle.
Smaken er rimelig fruktig, men har også et moderat røstet preg med mild kaffe og sjokolade. Avslutningen har akkurat så mye humle at ølet kan sies å leve opp til navnet, uten at det diskvalifiserer seg helt fra mild-kategorien. Et høyst lettdrikkelig og behagelig øl, mener nå vi.

58/71 4,5%

Copper Dragon Black Gold

Cardinal Pub Stavanger


Det lille Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon sørger med sin Black Gold for at alle som har etterlyst en tradisjonell English dark mild på Cardinal, nå kan lene seg tilfreds tilbake i stolen. Med moderat alkoholstyrke og forsiktig innslag av humle, men likevel massevis av smak, var dark mild det tradisjonelle favorittølet til kullgruvearbeiderne i Yorkshire. På Cardinal kan det imidlertid inntas også av dem som ikke har hjelm, hodelykt og svart kjeledress som daglig arbeidsantrekk.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart, med et kremig beige skum.
Moderat men behagelig aroma, fruktig (plommer / svisker), med et moderat røstet preg, toner av mild kaffee i bakgrunnen, hint av sjokolade.
Smaken er myk, lettdrikkelig og god, med fine toner av røstet malt, sjokolade og mild kaffe, balansert av en viss fruktighet og moderat humle i avslutningen. En mild som er lett å like!