Chimay Red
Når trappistmunkene garanterer kvaliteten på ølet, vet du på forhånd at det er skikkelige godsaker det dreier seg om. Chimay Rouge er kanskje det "folkeligste" av trappistølene, uten at man går på akkord med kvaliteten av den grunn. (Når den tappes på 75 cl flasker kalles den forøvrig Chimay Premiere, men det er ellers samme ølet.) Disig brun farge, med et flott og varig off-white skum. Aromaen har et lett "krydret" preg, med toner av lær, vin / balsamicoeddik og bondegård, også noe treverk. Relativt mye kullsyre i glasset. Smaken er nokså tørr og velhumlet, også her med et krydret preg (jeg får assosiasjoner til kardemomme og ingefær), og elementer av lær og tobakk. Høres dette for sært ut, må jeg presisere at dette bare er et forsøk på å "identifisere" litt av den gode smaken - først og fremst smaker Chimay Rouge nemlig som ØL, og et knallgodt et også!
Chimay Blue
Blue Chimay ble opprinnelig brygget som juleøl, og det er det sterkeste, og også mest populære av de tre ølsortene fra Abbaye de Notre Dame og Bières de Chimay. Ølet forekommer også i større flasker med naturkork, men da under navnet Chimay Grande Reserve. Ølet har mørk brun farge, uklar. Stor fylde og smaksrikdom, med preg av krydder og tørket frukt. Fyldig anslag, god sødme og fint lysebrunt skum. Et kraftig øl med behagelig bitterpreg. Enkelte beundrere av Blue Chimay mener å kunne kjenne anstrøk av Zinfandel aroma i dette ølet, andre hevder imidlertid at ølet får en portvin-lignende karakter etter lang tids lagring. Analyser viser at det etter fem års lagring oppstår aldehyder, som i portvin. Mye av ølets spesielle karakter kan tilskrives den spesielle gjærkulturen munkene benytter i sine 4 øltyper.
Chimay White
Chimay (uttales ”shimeh&rdquokommer fra det første klosteret som begynte å brygge Trappist øl på kommersielt grunnlag, nemlig Notre Dame-klosteret i Ardennene ved byen Chinmay i provinsen Hainaut. Klosterets bryggerivirksomhet ekspanderer fortsatt, og er det klart største blant trappist produsentene. Bryggerivirksomheten tok til på kommersielt grunnlag i 1860 og klosteret er tildelt æren av å ha gjort trappistøl til et begrep.
White Chimay har en lys gyllenbrun uklar farge, lett søtlig duft med noe sitrus og urter. Tydelig innslag av hvete, fast karakter og tørr humlesmak. Smaksrikt, stor aromatisk bitterhet og godt hvitt skum. Middels ettersmak. Eneste av disse ølene som brygges ved 30 grader C. Når den tappes på 75 cl flasker kalles den Chimay Cinq-Cents, som vi også har hatt.