Aass Pilsner
Riktignok har vi et enestående utvalg av håndverksøl fra bryggerier over store deler av verden, men fortsatt er det slik at diskusjonen om hva som er «Norges beste pils» fra de tradisjonelle industribryggeriene er det som fenger mest blant mange av våre gjester. Her spiller nok både lokalpatriotisme, «gammel vane» og personlig smak hver sine roller. Forskjellene mellom de forskjellige norske pilsmerkene er kanskje ikke dramatiske (rent bryggeriteknisk er der neppe så mye å utsette på noen av dem), men likevel må det være lov å si at der er langt flere enn bare dem som bor i Drammen som mener at Aass Pilsner er «Norges beste». Det som er ubestridt er ihvertfall at Aass Bryggeri er Norges eldste bryggeri som fortsatt eksisterer, og det eneste industribryggeriet som fortsatt er eid av en og samme familie. Pilsen er deres bestselger.
Lys gylden farge på ølet, bra hvitt skum. Lett aroma av floral humle, med noe søtlig pilsnermalt i bakgrunnen. Hint av honning og nyslått gress.
Smaken er frisk og ikke for søt (m.h.t. sødme er der mange av deres pilskonkurrenter som ikke kjenner sin begrensning), med et moderat men fint humlepreg gjennom det hele, og en lett bitterhet i ettersmaken. God pils – rett og slett!
Aass Classic
Ølstilen «Classic» har de siste årene først og fremst vært et dansk begrep, men Aass Bryggeri i Drammen sørger med sin Classic for at vi her nord ikke er dårligere enn danskene. Målgruppen for øltypen er folk som gjerne drikker en god pils, men også gjerne vil ha litt mer fylde og litt mørkere farge på ølet enn det du finner i de lyseste pilsnertypene. Derfor er det, i tillegg til pilsnermalten, også brukt litt mørkere malttyper her.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er ikke spesielt sterk, litt støvet humle, et streif av gress og honning.
Smaken er rund og myk, ølet er lettdrikkelig, men der er også toner av den mørkere malten, med et lite streif av lakris. Moderat humle.
Aass Juleøl Premium
Julen 2008 overrasket Aass Bryggeri i Drammen de fleste med å introdusere et sterkt OVERGJÆRET juleøl på hele 9%. Juleøl Premium er nok kommet for å bli, og har hevdet seg bra i nesten alle juleøltester siden introduksjonen.
Meget mørk brun farge på ølet, kremig og varig lysebrunt skum.
Behagelig aroma av mørk malt, karamell, brunt sukker og eik, hint av julekrydderier.
Fyldig og rik munnfølelse. Smaken er maltpreget søt med massevis av karamell, også toner av sjokolade, til en viss grad balansert av akseptabel humle.
En bra barleywine, som vil passe bedre til julens fruktkake og nøtter enn til den tradisjonelle norske julemiddagen. Eller rett og slett på egenhånd - på Cardinal!
Aass Juleøl (Det Originale)
Det originale juleølet i "polklassen" fra Norges eldste eksisterende bryggeri, Aass i Drammen!
Fargen på ølet ligger mellom mellom kastanjenøtt og mahogni, moderat kremfarget skum.
Meget maltpreget og behagelig aroma med rikelig karamell, milde røstede og krydrede toner.
Smaken har også rikelig med karamell - søt, men ikke for mye, og avslutningen er moderat røstet, krydret og humlet.
Aass Bayer
Aass Bayer fra Drammen er kanskje den aller beste norske bayer (eller münchener dunkel, om du vil) som fortsatt produseres. Ikke rart at Drammensølets Venner har en egen underavdeling (tror de kaller seg "Den Drafnænsiske Bayer Loge" eller noe slikt) som fullt og helt hengir seg til å dyrke gledene ved dette utmerkede ølet. Det er et øl som er "snilt" nok til at de aller fleste synes det er meget behagelig å drikke, samtidig som det er langt fra smakløst. Det smaker bra både alene og til mat - og ikke minst passer det veldig godt i mat- særlig kraftige gryteretter med kjøtt (gjerne vilt). Har du lyst å prøve det i gryta hjemme på kjøkkenet, kan vi drive litt gratisreklame for Middelthon og opplyse at du også får kjøpt ølet der (og i noen andre velassorterte dagligvarebutikker). Og dette er ikke alkoholreklame engang, for alkoholen fordamper i gryta, mens den gode smaken harmoniseres i gryteretten.
Nåvel, tilbake til ølet som drikk:
Flott rødbrun farge, fint off-white skum.
Aroma og smak smelter sammen som en enhet her: Tydelig preg av lettrøstet og karamellisert malt, noen lett brente toner, men også hint av frukt og krydder. Blir bare bedre og bedre etterhvert! Bitterheten er imidlertid moderat, som den skal være i en bayer.
Noen liker den kjøleskapskald som en ren forfriskning, men entusiastene vil helst ha den opp i kjellertemperatur, for å få med mer av de fine smaksnyansene.
Aass Fatøl
Hvem kjenner ikke diktet Fanitullen: "I hine hårde dage / med øldrikk og svir / da hallingdølens knivblad / satt løst i hans slir" osv. Det gikk altså hardt for seg da hallingdølene festet i gammel tid, og det hjemmebryggete ølet skulle være sterkt så det forslo. I våre dager nøyer vel de fleste fra dalen seg med litt mindre utagerende festing, og Aass Bryggeri i Drammen forsyner dem med deres eget pilsnerøl med normal styrke, Halv Halling (tidligere fantes det også på helflasker, som selvfølgelig het Hel Halling).
Lys gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Beskjeden aroma, toner av korn og gress.
Smaken er lett og litt søtlig, noen fruktige og gressaktige toner. Sant å si en standard pils som ikke er oppsiktsvekkende på noen måte, men kanskje kan inspirere til et og annet hallingkast. Og i Hallingdal har ølet sin egen venneforening!
Aass Halv Halling
Hvem kjenner ikke diktet Fanitullen: "I hine hårde dage / med øldrikk og svir / da hallingdølens knivblad / satt løst i hans slir" osv. Det gikk altså hardt for seg da hallingdølene festet i gammel tid, og det hjemmebryggete ølet skulle være sterkt så det forslo. I våre dager nøyer vel de fleste fra dalen seg med litt mindre utagerende festing, og Aass Bryggeri i Drammen forsyner dem med deres eget pilsnerøl med normal styrke, Halv Halling (tidligere fantes det også på helflasker, som selvfølgelig het Hel Halling).
Lys gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Beskjeden aroma, toner av korn og gress.
Smaken er lett og litt søtlig, noen fruktige og gressaktige toner. Sant å si en standard pils som ikke er oppsiktsvekkende på noen måte, men kanskje kan inspirere til et og annet hallingkast. Og i Hallingdal har ølet sin egen venneforening!
Aass Bock
Etter mange forespørsler har vi nå fått inn igjen Aass Bock fra Drammen. Den er ikke bare Norges beste bock, men en av de beste i verden. Så ble den da også eksportert til USA en periode, hvor den ble mektig populær blant ølentusiastene - og da ikke bare på grunn av navnet som amerikanerne fant uhyre festlig ("I'll have some AASS!"), for aroma og smak er nemlig meget tiltalende.
Mørk mahognifarge på ølet, moderat beige skum.
God maltpreget aroma, massevis av karamell, men også toner av sjokolade og nøtter, kanskje også et streif av lakris.
Fyldig og rund munnfølelse. Smaken har en rik maltsødme med toner av brent karamell, melasse og nøtter, et streif av lakris igjen. Bitterheten er ganske moderat. Meget behagelig å drikke!
"Have some AASS" du også!
24/12-2009 skrev vi;
Aass Bock kommer i Stavanger området kun på de klassiske «bjørnungene» med dagens kanskje mest klassiske etikett. Her har ikke designavdelingen fått mye alburom de seneste tiårene, og godt er det. Ølet blir fremstilt etter den proteksjonistiske «renhetsloven» som slett ikke har noe med renhet å gjøre, men ølet er således «rent i formen» og det benyttes kun maltet korn fra de nordiske land. Bryggeriet benytter seg videre av de klassiske Sazer og Hallertau humlesortene til dette ølet som brygges ved noe høyere temperatur enn annet undergjæret øl, for så å bli lagret i tre måneder før det blir tappet. Aass bock er et av sterkeste norske lagerølene, og gir en mild og fløteaktig følelse som sitter elegant i munnen. Et av de beste bokkølene en kan få utenfor Tyskland. 5,9 % Vol
Aass Dark Bayer
Aass Dark Bayer kommer fra Norges eldste bryggeri, med sammenhengende drift fra 1834, men det var først etter den store bybrannen i Drammen i 1866, som også rammet det da lille bryggeriet, at bryggeriet fikk navnet Aass. Før dette hadde bryggeriet ingen emballasje, og solgte derfor sitt Pottøl til lokale innbyggere som hentet dette i medbrakte spann, bøtter el. 1 Pott = 0,96 Liter. Bryggeriet ledes i dag av Terje Aass, 4. generasjon i familien i denne funksjonen. Bryggeriet har egen venneforening, Drammens Ølets Venner med over 20.000 medlemmer. Mørk brun farge, søtlig og krydret maltduft. Friskt anslag, balansert sødme, god fylde og en behagelig bitter avslutning.