Alvinne Mano Negra

Cardinal Stavanger

La Mano Negra (= Den svarte hånd) har opp gjennom historien vært betegnelsen både på flere politiske ekstremistgrupper og på mafiaens utpressingsmetoder. Den herværende Mano Negra fra belgiske Picobrouwerij Alvinne er heldigvis uten mafia- eller ekstremistforbindelser – det dreier seg om en imperial stout med bryggeriets spesielle belgiske husgjær, Morpheus. Humletypene er Magnum og East Kent Goldings, bitterheten er på 59 EBU.
Når korken vippes av, begynner ølet langsomt å strømme ut av seg selv, så her gjelder det å ha glasset klar ganske kjapt. Beksvart farge på ølet (naturligvis), digert lysebrunt skum.
Syrlig og fruktig aroma, toner av bondegårdshus og rødvinseddik, noen røstede kaffetoner i bakgrunnen. Toner av lær når ølet varmes litt opp.
Rikelig med kullsyre i munnen. Røstet og moderat fruktig smak, toner av kaffe og lakris, hint av eik og mildt krydder. Middels bitter avslutning.

Alvinne Gaspar

gaspar-bottle

Belgiske ales særmerker seg oftest med andre kvaliteter enn kraftig humling, men når de nyskapende bryggerne i Picobrouwerij Alvinne først slår seg løs, spares der ikke på humlen heller. Gaspar er et eksempel på det, med en bitterhet på 115 IBU. Humletypene som er brukt er Magnum, Chinook, Columbus og Hallertauer Mittelfrüh.
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig humle, særlig sitrus og tropiske frukter, hint av furutrær.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Smaken er meget søt med et krydret preg av belgisk overgjær, men den er også meget bitter. Distinkt humlepreg gjennom det hele. Ettersmaken er svært bitter, nesten medisinsk. Heftige saker – og du får faktisk lyst på MER!

Alvinne Undressed

Cardinal Stavanger

Undressed fra belgiske Picobrouwerij Alvinne fikk vi levert en kasse av ved en feilsending, og da serverer vi den selvsagt til de "spesielt interesserte". Og du skal være VIRKELIG spesielt interessert for å kjøpe den! Stilmessig skal dette være en klassisk Oud Bruin (som vi ikke har hatt på Cardinal før), brygget nesten helt uten humle, og blottet for bitterhet.
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, med et brusende lavt beige skum som dør ut straks. Lavt kullsyrenivå i glasset.
Søt & sur aroma, toner av rødvin, rødvinseddik, eik og urter.
Smaken er meget sur, eddikaktig og eikepreget, middels søt. Ingen bitterhet, som forventet. Jo, det er interessant å ha smakt en
Oud Bruin, men dette er bare ikke "my cup of tea". Der finnes imidlertid ølentusiaster som liker den mye bedre enn hva jeg gjorde, og det kan sikkert være greit å dele flasken på to eller flere personer.

Alvinne Naked Ladies

Cardinal Pub & Bar Stavanger

Naked Ladies selger kanskje seg selv på grunn av navnet? Jeg mener selv å ha en svak erindring om at det var noe spesielt attraktivt med nakne damer - jeg husker bare ikke lenger hvorfor ... Nåvel, før du setter fantasien altfor mye i sving, må jeg nesten opplyse om at dette ølet er oppkalt etter et relativt seriøst kunstverk, nemlig en skulpturgruppe av dansende nymfer, som kan ses i York House gardens i Twickenham utenfor London. Den skulpturgruppen kalles på folkemunne bare "the naked ladies". Så var det oppklart!
Ølet
Naked Ladies er et samarbeidsprosjekt mellom belgiske Picobrouwerij Alvinne og engelske Twickenham Fine Ales. Versjonen som ble brygget i Twickenham (som vi ikke har) ble gjæret med vanlig engelsk alegjær, mens versjonen du nå skal smake på ble brygget hos Alvinne, og gjæret med deres egen spesielle husgjær Morpheus, som gir et syrligere og mer "typisk belgisk" preg på ølet.
Uklar oransjeaktig farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk gjærpreget og krydret aroma, også noen toner av fruktig humle.
Smaken er også gjærpreget og krydret, og middels tørr. En viss fruktig syrlighet. Ganske bitter humle i avslutningen, hint av gran. Dette er et øl som nok lett faller i "love it or loathe it"-kategorien - kjedelig er det ihvertfall ikke.