Fuerst Wiacek x Pühaste Permafrost (fat)
Fuerst Wiacek x Pühaste Permafrost 7% (fat)
Permafrost Baltic Porter er et aromatisk øl laget av de kjente bryggeriene Fuerst Wiacek og Pühaste. Dette ølet kombinerer de beste elementene fra den klassiske porterstilen med en unik kombinasjon av humle og malt, som sammen gir en uforglemmelig smaksopplevelse.
Permafrost Baltic Porter har en dyp svart farge og er ugjennomsiktig. Den har et kremaktig, lysebrunt hode som sakte forsvinner, noe som gjør ølet enda mer visuelt tiltalende. Alkoholinnholdet er 7,5 % vol. Når det gjelder aromaer og smak, er Collabsud Permafrost Baltic Porter et virkelig høydepunkt. Den har en intens aroma av brent malt akkompagnert av toner av kaffe, sjokolade og karamell. Det er også et lite hint av humle som gir ølet en behagelig friskhet. Smaken er rik og fyldig, med en perfekt balanse mellom søt og bitter smak. Ølet har en myk, fløyelsmyk fylde og en behagelig, langvarig bitterhet på finishen.
Oskar Blues Guava Rodeo
Oskar Blues Guava Rodeo
Oskar Blues (fra Colorado, USA) har vi hatt noen knalløl fra tidligere, her får du et surøl som kanskje har et litt smalere publikum.
Bryggeriet sier, i cowboystil:
"Sal opp for en bulldozer av en syrlig øl med tropisk rosa guava og sitrusaktige mandarin-smaker. Vi har rotet sammen toner av papaya, pasjonsfrukt og melon til et forfriskende, sprittaktig brygg med akkurat passe mengde syrlighet. Denne er spenstig."
Jeg noterer: Klar oransje farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum. Aroma av guava, mandarin og andre udefinerte frukter, virker litt "kunstig".
Sur smak, med de samme elementene som i aromaen, også melkesyre og sitron. Ikke helt min greie dette her, men kanskje din?
Verdant Whale Sharks
Verdant Whale Sharks Bryggeriet i Cornwall opplyser: Ta "Even Sharks Need Water" som en solid base, med sitt A-lag av Citra & Galaxy + vår superfruktige husgjærstamme. Deretter, trippel tørrhopp den, fyr opp ABV og gjør den til en total DIPA. Det er det!! Du kan endelig hilse på hvalhaier! Bare et snev av bitterhet og en balanse av skarpere sitrusfrukter, for å stoppe den tropiske aromaen fra å bli for søt. Fet og saftig. Å ja, vi trenger en større båt!Jeg noterte: Hops are Citra and Galaxy, Hazy yellow colour, moderate white head. Aroma of citrus, tropical fruits, yellow stonefruits and sprucetips. Citric and piney hops in the flavour, bitter finish, very bitter aftertaste
Sureshot Dunblobbin
Sureshot Dunblobbin
En IPA (vel nærmest en NEIPA) fra Sureshot Brewing Company i Manchester her. Omtalen fra bryggeriet er, vel, noe begrenset i sin form ... : " Blobby IPA double dry blobbed with Simcoe Cryo & T90 blobs at a blob of blob per litre. Blobby blobby aroma blob. Blob blobby blob apricot and blobfruit. Blobby. Blobby blobby blob earthy pine. BLOBBY BLOBBY!"
Jeg noterte: Disig gul farge, stort hvitt skum. Aroma av gule steinfrukter, sitrus, tropiske frukter og granskudd. Lett kropp for sin styrke. Smaken er ikke for søt, men har de samme elementene som aromaen. En moderat bitterhet i ettersmaken. Veldig drikkbart.
Haandbryggeriet Trolls vs. Goats
Haandbryggeriet Trolls vs. Goats
En akevittfatlagret trippelbock på 11,6% er Haandbryggeriets siste innslag her på Cardinal. De er igang med en «folkefinansiering» så har du lyst å være deleier i dette gode bryggeriet er det bare å gå inn på internettet og søke de opp der.
Bryggeriet skriver om troll og gjeiter :
Trolls vs Goats er en akevittfatlagret trippelbock. Med inspirasjon fra norsk folklore og tyske bryggetradisjoner har vi skapt et kjærlighetsverk.
Jeg noterte: Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum. Aroma og fyldig smak av malt, karamell, eik, akevitt og krydder. Moderat sødme, meget moderat humle. Du greier nok fint en hel boks alene, men det er heller ingen skam å dele den på to personer.
Rygr Brygghus Sure Øyvind Chai Te
Rygr Brygghus Sure Øyvind Chai Te
Enkelte av våre gjester syntes nok det blir mange sure Jærbuer å holde orden på etter hvert, men vi kan berolige dem med at vi ikke tar inn alle surpompene. Andre gjester blir sur på oss for det.
Bryggeriet skriver :
Berliner weisse med hele 7 forskjellige typer Chai-te. Fin balanse mellom surt og søtt, med tydelig aroma av te, anis og andre krydder. Delikat forfriskende.
Som med andre Berliner Weisse er der heftig med melkesyre her, men likevel en slags balanse med det interessante innslaget av "chai" (som rett og slett betyr "te" - men som i Vesten har kommet til å bety "krydret te", altså te som er blandet med diverse kryddere i tillegg til selve tebladene). Ølet er forfriskende, og selv jeg ikke er verdens største fan av Berliner Weisse generelt, må du ikke bli sjokkert om du ser meg drikke denne igjen.
Fjell / Basqueland Brewing Cold & Lonely Cold IPA
Fjell / Basqueland Brewing Cold & Lonely Cold IPA
Bryggeriet skriver :
Dette er en collab med våre venner i Baqueland Brewing. Ølstilen er relativt ny, og navnet spiller på at det her er brukt lagergjær, og en lav temperatur på gjæringen. Den lave temperaturen gir en ren og ryddig gjærprofil, som gir humlen fritt spillerom. Her får du rikelige mengder av tropisk frukt, dominert av ananas, mango og fersken. "Lonely"-delen av navnet kommer av at dette var en ensom collab. Basqueland ble forsinket, så vi brygget samarbeidsbrygget helt alene.
Salud y amor y tiempo para disfrutarlo!
Vår vurdering i kulden: Litt disig blek gylden farge, stort hvitt skum. Sterk aroma av tropiske frukter og eksotiske blomster, også sitrusfrukter/skall. Middels søt smak med de samme elementene, også en distinkt grapefrukt og furu- bitterhet i finishen.
Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel
Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel
Bryggeriet i Klepp opplyser: "Norges første barleywine brygget på 100% malt fra Jæren. 100 kg av den tilsatte malten er røstet av oss i RYGR på en unik måte. Humlet med Perle og Wai-iti. Lagret på Pedro Ximenez sherry eiketønner i 24 mnd."
Jeg noterte: Sort farge, lite brunt skum. Aroma mer av bourbon enn sherry, distinkt eik og vanilje, et hint av fuselalkoholer. Varmende munnfølelse. Veldig søt smak, toner av søt sherry kommer gjennom, distinkt eik igjen, toner av rosiner, moderat humle.
En fin godbit for å tilfredsstille søtsuget din, men jeg vil anbefale å dele boksen mellom to personer.
Garage Mash Tears Imperial Stout
Garage Mash Tears Imperial Stout
Fra Garage Brew Co. i Barcelona kommer dette snopeølet, Søtt ja, men ikke verre enn at jeg fint greide hele boksen alene!
Bryggeriet sier: "Et ekte øl i festivalstil som holder seg til ånden i våre «Mash Beer Festival» utgivelser. Rik, dekadent og utrolig glatt. Et enormt maltrikt øl som gir en base for tilsetninger av kaffe, lønnesirup og vanilje. En super kremaktig og silkeaktig munnfølelse gir en sensuell og tilfredsstillende drikkeopplevelse. Smaker av trøstende bakevarer, sjokolade, karamell og fudge omgitt av mye kaffe. Søt lønn og kremet vanilje gjør dette til en godbit som er verdig Mash BeerFestival.»
Det ble servert på siste Mandag i Annen, og flere stemmer hevdet det var kveldens höjdare, blant flere andre gode øl. Lurer du på hvorfor vi tar inn spanske øl? Vel, hovedvekten vår vil fortsatt ligge på norske (og særlig lokale) øl, men vi må også kunne sammenligne med utenlandske kvalitetsøl, så de norske bryggeriene holder seg "på tå hev". Og det går flere norske trailere i uka ned til Barcelona med fersk laks - da er det bare rimelig at noen av dem tar med seg ferskt øl tilbake.
Jeg noterte: Beksvart farge, stort brunt Skum. Aroma av brent malt og mild kaffe, hint av lønnesirup og vanilje. Søt smak, distinkt lønnesirup og karamell, også toner av kaffe og stekt malt, sjokolade og vanilje. Ganske fint - noe for søtsuget.
SOMA Two Left Hands IPA
SOMA Two Left Hands IPA
Dette ølet av type New England/Hazy kommer ikke fra Soma-lia i Sandnes, men fra SOMA Beer i Girona, en by nord for Barcelona i Katalonia, Spania. Bryggeriet ble stiftet i 2016 av Ramon Prats på grunn av hans interesse for kvalitsøl og innovasjon, dog forankret i de lokale brygger- tradisjonene. Humlevariantene som er brukt her er Zappa, Vic Secret og Citra.
Jeg noterte: Melkeaktig ugjennomsiktig blek gul farge, moderat hvitt skum. Aroma av sitrus, aprikoser og tropiske frukter, hint av gran. Relativt lett i kroppen. Smak av furunåler, sitrus/grapefrukt og aprikoser. Middels bitter finish.
Berentsens Gullkorn
Berentsens Gullkorn
(den nye varianten på 7%) fra våre venner i Egersund er på plass i hyllene nå, 33 cl boks.Bryggeriet sier: Vår relansering av Gullkorn. En imperial pilsner med tydelig karakter av lokalt grodd og maltet bygg fra Jærmalt, og norsk havre. Det er gjort flere små justeringer i tillegg, for å gjøre det til et mer tidsriktig og enda mer velsmakende produkt.
Jeg noterte: Klar gylden farge, lite hvitt skum. Aroma av malt, fløtekaramell og alkohol.
Den moderat søte smaken har de samme elementene, merkbar humlebitterhet i finishen.
7 Fjell / Rygr Brygghus 872 Thorny Fruit Sour Ale.
7 Fjell / Rygr Brygghus 872 Thorny Fruit Sour Ale.
En surøl med stikkelsbær og fikenkaktus.
Bryggeriet skriver :At Harald Hårfagre samlet hele Norge til ett rike ved slaget i Hafrsfjord i 872, er nok historisk ganske upresist, men at han ble konge over et stort område på Sør-Vestlandet er klart. Derfor synes vi det er passende å markere året med et samarbeidsbrygg med gode venner fra sørvest. «872» er et moderne surøl brygget med norsk hvetemalt fra Jæren Korn og Malt. Selv om plantene har spisse torner, er smaken av fikenkaktus og stikkelsbær myk og frisk. Sommerlige aromaer av stikkelsbær, kombinert med det eksotiske innslaget fra fikenkaktus, gir en smaksopplevelse utenom det vanlige.
Jeg noterer: Moderat disig gylden til oransje farge på ølet, minimalt hvitt skum. Aroma av stikkelsbær- og fikenkaktus-syltetøy, også toner av mandarin. Middels sur smak av stikkelsbær, fikenkaktus og mandarin, også melkesyre. Knapt noen bitterhet. Forfriskende og god å drikke
Nøgne Ø All Sails Ripped
Nøgne Ø All Sails Ripped
Nøgne ø har nå over 300 eikefat som modner ulike øl, og All Sails Ripped er en perfekt blanding fra utvalgte tønner, for å lage en balansert amerikansk stout. Ølet var ute i en tidlig versjon som ”Hurricane Ahead”
Fargen er svart som natten med flyktig mørkt skum. Aromaen har en søt sjokoldae/rosin start, med en tanke syrlig kaffe i bakgrunnen. Alkoholen er og merkbar her.Smaken er myk med vanilje, Burbon, lakris og diverse krydder, som ingefær og kanel.Denne er av det absolutt anbefalte slaget.
Rygr Mungàt Alkoholfri Hazy IPA
Rygr Mungàt Alkoholfri Hazy IPA
Bryggeriet i Klepp opplyser: Mungåt er en ny serie alkoholfrie, håndverksbryggede norske øl med 100% norsk maltbase. Tilsatt amerikansk humle og gjæret med ølgjær som ikke fermenterer maltose. Mungåt var betegnelsen på alkoholsvake øl brygget på norske gårder gjennom tidene. Ingredienser: vann, gjær, byggmalt fra Jærmalt, Citra og Mosaic Cryo-humle fra Yakima, USA.
Jeg noterte: Hazy pale yellow colour, moderate white head. Aroma of citrus. Soft mouthfeel. Medium sweet flavour, notes of citrus, metallic bittering hops in the aftertaste.
Verdant Random Rules NEIPA
Verdant Random Rules NEIPA
Verdant Brewing Company holder til i Englands "Celtic fringe", Cornwall, og de har flere øl som er etterspurte på Cardinal. Om dette ølet sier bryggeriet: "Random Rules is a characteristically juicy and tropical IPA hopped with Simcoe, Nelson Sauvin, Citra & Vic Secret. It’s also our small tribute to Silver Jews' David Berman. We’ll be donating a portion of the profits of Random Rules to Man Down to help support the invaluable work they’re carrying out in supporting men’s mental health throughout Cornwall." Overskuddet går altså til et godt formål. Jeg noterte: Hazy pale yellow colour, moderate white head. Pleasant aroma of yellow stonefruits, pineapple and various tropical fruits. Flavour of citrus and said fruits, also notes of pine needles. Moderate but noticeable bitterness.
Equilibrium Rho - Kinetic Blend and Madagascar Vanilla
Equilibrium Rho - Kinetic Blend and Madagascar Vanilla
Equilibrium Brewery holder til i Middletown, New York, og regnes som et av USAs mest ettertraktede og nyskapende bryggerier. Om dette ølet sier de: "This iteration of our Imperial Coffee Stout is conditioned on Equilibrium and Mostra Kinetic Blend coffee beans and Madagascar vanilla. Our Kinetic blend is our house blend we created with the help from the @mostracoffee team utilizing select origin coffee from Philippine Kisbong, Papua New Guinea and Brazil.
Rho Kinetic Blend and Vanilla has aromas and flavors of chocolate cake batter infused with rich cold brew and caramel at the forefront with a touch of just whipped vanilla frosting and a lingering coffee backbone. Balanced by a light bitterness, this decadent imperial stout finishes silky, creamy, and viscous."
Jeg noterte: Pitch black colour, moderate but lasting creamy brown head. Aroma of roast malts, coffee, vanilla, chocolate and alcohol. Creamy, rich and warming mouthfeel. Rich and sweet flavour with the same elements as the aroma. Simply outstanding! Prisen blir dessverre som en god vin - men her er smakene så intense at det er ingen skam å dele flasken på 2 personer.
Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale
Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Dette er "normalutgaven" (ikke fatlagret) av Nordic Noir 3. Bryggeriet opplyser: "Nordic Noir 3 is based on premium Norwegian ingredients and traditional Norwegian brewing techniques. Floor malted barley from Jæren, honey and juniper from Brekkestø, kveik from Voss and water from Grimstad. Nordic Noir captures the taste of Norwegian craftsmanship, from raw materials to finished brew." Jeg noterte: Black colour, large to moderate tan head. Aroma of molasses, fusel, alcohol, treacle, honey, dark dried fruits. Warming mouthfeel. Sweet flavour of medium roast malts, chocolate, treacle, honey and dark dried fruits.
Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Brandy Barrel Ed
Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Brandy Barrel Ed
Denne utgaven har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt italiensk brandy. Jeg noterte: Black colour, moderate beige head. Boozy aroma of molasses, fusel, oak and brandy. Warming mouthfeel. Distinct flavour of brandy and oak, medium roast malts, raisins and other dark dried fruits, hints of chocolate and honey, moderate hops.
Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Loupiac Barrel Ed
Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Loupiac Barrel Ed
Loupiac er en dessertvin fra Bordeaux, og dette ølet fra Nøgne Ø i Grimstad har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt denne vinen. Jeg noterte: Black colour, moderate beige head. Aroma of molasses, fusel, treacle, oak and dessert wine. Warming mouthfeel. The flavour has lots of treacle, honey, chocolate, dark dried fruits, oak and dessert wine. A noticeable hop bitterness makes the beer very drinkable.
Toppling Goliath Pastry Stout
Toppling Goliath Pastry Stout
(Toppling Goliath Fresh Batch Series S'mores Pastry Stout)
Et snopeøl fra Iowa, USA. Pastry Stout beskrives gjerne som flytende bakverk.. Gjerne med smak og aroma av marsipan, mørk sjokolade eller pekan, og skal være skikkelig søt. Jeg noterte: Beksvart farge, stort og kremaktig brunt skum. Aroma av graham crackers, malt, sjokolade og marshmallows. Veldig søt smak (til tross for ingen laktose) med de samme elementene som aroma men maltene er mer stekte og distinkte nå. Boksen er til deling.
Vault City Red Jammie White Choc Chip Stuffed Cookie Dough
Vault City Red Jammie White Choc Chip Stuffed Cookie Dough
Fra de utradisjonelle skotske bryggerne hos Vault City i Edinburgh kommer dette ølet. Det opplyses: Chulos fylte kjeks er legendariske, så vi visste at vi måtte brygge noe ekstra spesielt for vårt siste samarbeid... Vi introduserer Red Jammie White Choc Chip Stuffed Cookie Dough. For å ønske Chulo's velkommen til deres nye hjem i Edinburgh, skapte vi denne episke syrlige desserten, fullpakket med saftige jordbær blant smaker av søt hvit sjokolade og kakedeig. God appetitt!
Jeg noterte: Ekkelt utseende, gjørmete gråaktig eldrosa farge, med masse floater, lite off-white hode. Aroma av chocolate chip cookie-deig (de lyver ikke) og kakao. Smaken er middels syrlig med toner av røde bær (spesielt jordbær) og melkesyre, også tydelige toner av kakedeig med sjokoladebiter. Rart, for å si det mildt, men ikke udrikkelig
Sibeeria / Pinta Cold's Cool Cold IPA
Sibeeria / Pinta Cold's Cool Cold IPA
Tsjekkiske Sibeeria har samarbeidet med polske Pinta om dette ølet, en kaldgjæret IPA. Sibeeria opplyser: "Vi har samarbeidet mer med Pinta enn med noe annet bryggeri. De er gode venner, og vi liker alltid å ha dem i nærheten, så da de var innom Praha på sin siste tsjekkiske tur, var det ingen måte vi kunne la dem gå forbi uten å brygge en øl. Vi gikk denne gangen for noe nytt – Cold's Cool er en kald IPA brygget med HBC 586, Moutere og Nelson Sauvin. Bentørr, bitter, klar og intenst humlete. For det er det vi liker å drikke."
Vi mener; Jeg er ikke enig i at ølet er "bone dry", for jeg finner en lett og diskret restsødme her, som sammen med en ellers middels tørr karakter gjør ølet meget forfriskende. Jeg noterte videre: Lett disig og veldig blek stråfarge, lite hvitt hode. Aroma av sitrus, gule steinfrukter og urtehumle. Glatt munnfølelse, moderat kullsyre. Litt søtlig smak med samme elementer som aromaen, tørr pepperaktig finish. Drikk og vær glad!
Track Day By Day Pale Ale Strata & Cashmere
Track Day By Day Pale Ale Strata & Cashmere
Fra Track Brewing Co. i Manchester kommer denne pale ale i New England stil. Humletypene er altså Strata og Cashmere. Bryggeriet sier: "This soft and hazy Pale Ale has a delicate aroma packed with Honeydew Melon and Peaches on the nose, backed up with juicy Lemon and Lime flavours and a dank, herbal quality on the finish."
Jeg noterte: Hazy pale yellow colour, large to moderate white head. Distinct aroma of melon and yellow stonefruits. The flavour has notes of citrus fruits, also melon and yellow stonefruits, a hint of sprucetips, low bitterness. Et godt og lettdrikkelig øl!
Nøgne Ø Shrieking Sixties Red Wine Quadrupel
Nøgne Ø Shrieking Sixties Red Wine Quadrupel
Bryggeriet i Grimstad opplyser: "Shrieking Sixties er en belgisk quadrupel modnet i to år på amerikanske og franske rødvinsfat. Fatene tilfører kryddersmak og toner av tranebær, bjørnebær og lakris. Tannin restene fra vinen gir elementer til munnfølelsen i dette robuste ølet.»
En skulle tro navnet henspeiler på termene «Roaring 40´s», «Furious 50´s» og «Screaming 60´s», men Shrieking Sixties er en populær maritim betegnelse for de rådende vestlige hav-vindene som vanligvis er sterke på tempererte breddegrader på den sørlige halvkule, sør for 60 °S.
Jeg noterte: Sort farge, minimalt og kortvarig brunt skum. Aroma av eik, melasse, fusel, stekt malt og rødvin. Søtlig smak, distinkte toner av røstet malt, eik og rødvin. Varmende munnfølelse.Et meget sterkt og fyldig øl, altså - det er lov å dele flasken på to personer.
Monkey Brew Darwin IPA
Monkey Brew Darwin IPA
Monkey Brew har en lang start, som så mange andre små bryggerier, med 3 barndomsvenner som blir eldre og begynner å like øl, starter å brygge og vinner en hjemmebryggerkonkurranse. Dithen at de i 2011 leide en leilighet i Trondheim for å brygge øl der. De lagde en dobbeltbokk, Jesus, de vant Norgesmesterskapet for hjemmebryggere med i 2013, og åpnet sin egen Brew-Pub «Taps» i 2015. Større batcher fikk de brygget hos Jørn på Klostergården på Tautra. i 2018 kjøptede et større konkurs bryggeri, og har siden gitt ut mye godt øl som selges over hele landet.
Og denne trønderske godsaken har vi visst glemt å omtale. Mine korte notater fra april 2020, da jeg kjøpte den på polet: Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Aroma av fruktig humle, toner av tropiske frukter, hint av sitrus og gran. Humlepreget smak, fruktig med en god bitterhet. Noe maltsødme. Et øl som mange vil like!
Salikatt Radix Ultra Fruited Sour
Salikatt Radix Ultra Fruited Sour
Bryggeriet opplyser: Radix handler om pasjonsfrukt og ananas. Ølet er basert på en «Kettle-Sour», med enorme mengder pasjonsfrukt som basis, ananas og noen tilleggsfrukter for kompleksiteten. Vi anbefaler å snu boksen noen ganger, eller rulle den på et bord, for å løsne faste sedimenterte frukter før åpning." Jeg noterte: Ugjennomsiktig gul til oransje farge, moderat off-white skum som forsvinner etter en stund. Aroma av overmoden ananas og fersken, også pasjonsfrukt. Middels syrlig smak, toner av melkesyre, ananas, fersken og pasjonsfrukt.
Rygr Brygghus Kvednest NEPA
Rygr Brygghus Kvednest NEPA
Hazy pale ale med fin kombo fruktig og bitter. Brygget med chinook og stratahumle fra Yakima, USA.
En vellykket NEPA - behagelig aroma av forskjellige sitrusfrukter og tropiske frukter, hint av granskudd. Dette går igjen i smaken, men der er også en ganske tydelig humlebitterhet i avslutningen.
Dugges Bryggeri All The Way
Dugges Bryggeri All The Way
Bryggeriet skriver :
All The Way er en session IPA full av humle, men med lavere alkoholnivå enn en vanlig amerikansk IPA. Dens velbalanserte kropp skriver seg fra bruken av Amarillo, Cascade, Citra og Columbus humle. Ta plass!
Frisk og god, med bra munnfølelse til å være en "session" IPA. Utmerket når du vil ha 2-3 forfriskninger uten å bli altfor susete i hodet. Anbefales!
Salikatt x Sureshot Bulletproof
Salikatt x Sureshot Bulletproof
New England Triple IPA
Bryggeriet opplyser: "Bulletproof er et samarbeidsøl brygget sammen med de flotte folkene fra Sureshot Brewing i Manchester. Denne disige, saftige Triple IPA´en har en seriøs tørrhumle med den skuddsikre kombinasjonen av Citra- og Nelson Sauvin-humle. Skål!" Jeg noterte: "Ugjennomsiktig / grumsete gul farge, stort til moderat hvitt skum. Nydelig aroma av lime og andre sitrusfrukter, også pasjonsfrukt og andre tropiske frukter, hint av knuste grønne stikkelsbær og knuste hvite druer. Smaken har også toner av nevnte frukter, med en furu-/harpiksaktig bitterhet i finishen. En fin «humlebrann» og litt alkohol." Et meget godt øl!
Salikatt Turboprop
Salikatt Turboprop
En trippel Neipa fra Stavanger som Bryggeriet omtaler :
We love sessionable beers, but some days they just can’t get the job done. So we took that old Propellor recipe, reworked it, dialed it up and honed it to this beautiful, high intensity, Turboprop of a triple, new england style IPA!
Jeg noterte: Ugjennomsiktig gul farge, moderat hvitt skum. Aroma av mango, papaya og guava. Sitronsmak, også toner av nevnte tropiske frukter, en viss humlebrann (som jeg liker), moderate furu-toner i finishen, noe alkohol. Et godt øl, altså - men med 9,5% er det kanskje ikke NEIPAen du bestiller 5 av på rad …
Aecht Schlenkerla Erle
Aecht Schlenkerla Erle Endelig har vi fått inn et representativt utvalg av tysk Rauchbier fra Aecht Schlenkerla (Heller Trum) i Bamberg i Franken. Både de 3 vi har hatt tidligere: Märzen, Weizen og Ur-Bock, og tillegg 3 vi ikke har hatt før: Erle, Fastenbier og Weichsel. "Erle" betyr treslaget or - malten er altså røkt over oreved, som også er det som de fleste norske tradisjonbryggere har benyttet gjennom tidene. De fleste ølene til Aecht Schlenkerla er imidlertid brygget med bøkerøkt malt, ett med kirsebærtre. Mange vil nok hevde at Rauchbier er en "acquired taste"- det var denne ølstilen for meg også. Men når du først er hekta på Rauchbier, så forblir du hekta livet ut! Erle er altså relativt alkoholsvak, og grunnstilen her er en Schwarzbier. En glimrende introduksjon til Rauchbier! Bryggeriet opplyser: «Schwarzbier har eksistert i allefall siden 1500-tallet og var tidligere mye mer utbredt enn i dag. Under den industrielle revolusjonen på 1800-tallet ble den nesten erstattet av masseprodusert lettere øl. Bare noen få bryggerier bevarte ølstilen, men den har de siste 30 årene hatt en solid renesanse. Vi bruker en helt spesiell røkt malt til vårt Aecht Schlenkerla Erle sortøl. Denne tørkes ikke over bøkevedbål som vanlig, men over orved. Orrøkt malt gir en fin, kompleks røyksmak til ølet, som er mildere og mindre krydret enn vårt klassiske røkte øl. En høy andel brent malt sørger for en markant røstet aroma og den mørke, nesten svarte fargen. Med 4,2 % har Aecht Schlenkerla Erle litt mindre alkohol, men har en kraftig smak." Jeg noterte etter en liten smaksprøve: Delt 500 ml flaske på Mandag i Annen, Cardinal. Mørk rødbrun farge, off-white skum. Behagelig aroma av lettbrent malt, svart brød og orrøyk. Smidig smak, moderat orrøyk og svart brød igjen, en lett fruktighet, moderat humle. Mye smak for en 4,2% øl. En full flaske til meg neste gang, takk!
Salikatt Nordic Trails
Salikatt Nordic Trails Saison fra Stavanger er ikke dagligdags, så vi tok inn en god del av denne Bryggeriet skriver Brygget med dedikasjon og tålmodig lagret i en lengre periode, er dette blandede gjæringsølet et ekte kjærlighetsarbeid. Utvalgte kulturer av Saccharomyces og Brettanomyces gjær, sammen med melkesyrebakterier, gjør dette ølet komplekst, syrlig, funky og delikat. Vi kaller det en nordisk sesong. For den beste drikkeopplevelsen anbefaler vi en serveringstemperatur på 8 grader Celsius. Ølet vil fortsette å utvikle seg med ytterligere aldring. Jeg noterte: Grumsete gul til oransje farge, moderat hvitt skum. Fin aroma av brettanomyces/gårdshus, syrlige frukter, eik og scrumpy (røff cider). Syrlig smak, mer en gueuze enn en sesong IMO, toner av syrlige frukter (inkludert sitron), melkesyre, eik og eplecidereddik.