Nøgne Ø / Kissmeyer Old England IBA
Nøgne Ø i Grimstad har samarbeidet med danske Anders Kissmeyer om Old England IBA. Forkortelsen IBA står for India Brown Ale – en uvanlig betegnelse, men det er ikke usannsynlig at de første India Alessom ble sendt fra England til kolonien i India hadde mye til felles med dette ølet (betegnelsen India PALE Ale dukket opp senere, da ølene ble lysere). Old England er selvfølgelig brygget med engelsk malt, engelsk humle og engelsk overgjær.
Brun farge på ølet altså, moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av lettrøstet malt, noe karamell, mørke frukter og humle med harpiks- og jordtoner. Bryggeriet nevner selv toffee, kjeks, korn og et touch av sjokolade – vi skal ikke protestere på det. Smak selv, og finn dine egne smaksnyanser i dette gode ølet!
Kissmeyer Red IPA
Den danske bryggeren Anders Kissmeyer var vår gjest på Cardinal i fjor. Da hadde vi inne hans PilNZer og Smoked Baltic Porter som han brygget hos Lervig i Hillevåg. Nå har vi spesialimportert hans Red IPA på fat, som han brygget hos Ørbæk Bryggeri i Charlottenlund. Og det er også gode saker!
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat kremig off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, hint av bjørnebær og furu, med en avdempet men kompleks maltprofil i bakgrunnen.
Smaken har først en bred maltprofil med noen lettrøstede toner og et hint av sjokolade, men ølet er ikke særlig søtt. Så overtar humlen, med fruktige og mildt harpiksaktige toner, og en moderat bitterhet i avslutningen.
Aner vi at "røde" (rødbrune) øl som vektlegger BÅDE maltsmak, humlesmak og lettdrikkelighet, er den nye trenden innen "craft brewing" nå? I skrivende stund har vi 3 røde på fat, et lagerøl og to ales - det er Ægir Brime Red Lager, Lervig Hoppy Joe og altså Kissmeyer Red IPA. Smak dem alle tre, og fortell oss hva du synes! Der kan fort bli mer av denslags ...
961 Beer / Kissmeyer Lebanese Pale Ale
Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer hadde vi besøk av på Cardinal i fjor, da han brygget et øl på Lervig, og vi har hatt et par av hans øl på fat i korte perioder tidligere. Men nå har vi slått skikkelig til, med hele 6 av hans flaskeøl inne samtidig. Lebanese Pale Ale er hans mest eksotiske øl, det er altså brygget i Libanon, i samarbeid med håndverksbryggeriet 961 Beer. Det er brygget med en rekke av midtøstens kryddere: za’atar, sumac, mynte, salvie, anis og kamille. Og det er første gang vi har libanesisk øl på Cardinal, så her har du sjansen til å sikre deg et nytt "ølland" i samlingen!
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat men likevel tydelig aroma av kamille og de øvrige eksotiske krydderiene.
Smaken er distinkt krydret, interessant og kompleks (inkludert et par kryddere jeg aldri har hørt om en gang), på en bakgrunn av standard pale ale-elementer. Et lett brennende krydderpreg i bakgrunnen.
Et spennende øl som absolutt bør prøves!
(33 cl flaske, 6,3%)
Kissmeyer Denied Entry
Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget Denied Entry hos Ipswich Ale Brewery i Massachusetts, USA - og husker vi riktig, ble dette ølet, med sin tilsetning av granateplesirup og appelsinskall, ikke godkjent (p.g.a. rene formaliteter) for salg i USA. Derav navnet, altså - og hele batchen måtte dermed selges i Europa. Da var vi kvikt ute med labben og sikret oss vår del.
Brun til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
God fruktig aroma, toner av granateple og sitrus, hint av krydder.
En del kullsyre i munnen. Fruktig smak med toner av belgisk overgjær, granateple og bitre appelsiner.
Et uvanlig øl, men ikke særere enn at mange vil like det, og vi tror det vil appellere også til dem som ellers ville ha bestilt seg en crisp rosévin
Kissmeyer Witter Saison du Fleur
Selv om vi prøver å få smakt flest mulig forskjellige øl (bl.a. gjennom deltakelse på ølfestivaler o.l.) før vi bestemmer oss for hvilke vi vil kjøpe inn, henter det unektelig fra tid til annen at vi tar inn noen øl vi aldri har smakt før. Noen sjanser må man ta her i livet. Kissmeyer Witter Saison du Fleur er er et slikt øl. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget det hos Fanø Bryghus. Det er en "saison with spices and dried flowers" - okeiiii ... Ingredienslisten avslører at det dreier seg om tørkede grønne pepperkorn, honning og tørkede blomster (hvilke blomster det er, vet vi ikke).
Disig lys gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Distinkt og uvanlig aroma av krydder / grønne pepperkorn, også florale toner med hint av honning.
Mye kullsyre i munnen. Hvis du forventer noen honningsødme eller maltsødme i smaken, tar du feil. Ølet er "knastørt", her er der ikke mye restsødme, nei. Smaken er fullstendig dominert av grønne pepperkorn, som setter de mer subtile florale tonene helt i skyggen. Mer pepper og humlebitterhet (35 IBU) i avslutningen og ettersmaken. Herreminskaper - dette er et sært øl! Bør bare kjøpes hvis du digger grønne pepperkorn. Passer til fårikål, våre nachos-chips med dip og et generelt ønske om en lettere masochistisk aften.
(50 cl flaske, 6,0%)
Kissmeyer Black IPA
"Black IPA" er som ølbetegnelse egentlig en selvmotsigelse - et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig. Når noen bryggere likevel tviholder på denne betegnelsen (i stedet for alternativet "American black ale" ), er det for å understreke at man her har et øl som forener IPA'ens velhumlede karakter med en dose svarte malttyper. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget sin Black IPA hos Ørbæk bryggeri i Charlottenlund.
For sikkerhets skyld er ikke fargen på dette ølet svart, men mørk rødbrun, Høyt off-white skum.
God aroma av mildt røstet malt, tobakk og lettrøstede eikechips, hint av mildt krydder.
Smaken har også milde røstede toner, mild kaffe, noe lakris i avslutningen. Anstendig humle i ettersmaken.
Et godt øl, som det ikke er vanskelig å like.
(50 cl flaske, 7,0%)
Hornbeer / Kissmeyer Smoked Tripel Kisshorn
Her overlater vi først ordet til den godeste Fogh Rasmusssen i det danske bryggeriet Hornbeer:
"Et samarbejdsbryg mellem Anders Kissmeyer og Hornbeer. Vi har ikke været helt tro mod stilarten “Belgisk Tripel” – vi synes lige, at man skal kunne se og smage, at vi har været her. Anders har haft gang i røgovnen – den har været tændt op 20 gange, for at vi havde tilstrækkeligt med røgmalt. Ja, og så har vi altså brugt lidt mørkere malte end normalt til Tripel. Men gæren er ægte belgisk trappist. Den er gæret ved moderat temperatur for at sikre så “ren” en smag som muligt. Øllet er blevet som vi ønskede. Ravfarvet og med en fin duft og smag fra den røgede malt. Den er temmelig kompleks, og vi er sikre på, at den fint tåler en længere lagring under gode forhold.
Og hvornår drikker man den så ? Bedst i godt selskab og måske med lidt røget mad. Husk lige vand til."
Våre egne smaksnotater:
Uklar brun farge, helles i glasset meget brusende med et digert beige skum.
Sterk søtlig aroma med fruktige toner, i en merkelig blanding med enda sterkere toner av røkt kjøtt.
Smaken er søt, med toner av kandisukker og karamell, som snart overdøves av sterke toner av røkt kjøtt. Sært - et øl for "de spesielt interesserte".
(50 cl flaske, 8,6%).
Lervig/Kissmeyer PilNZer
Nok et samarbeidsprosjekt mellom byens eget Lervig Aktiebryggeri og den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer har vi fått i våre kraner - med det smått u-uttalbare navnet PilNZer. For å klarne begrepene: NZ står for New Zealand, og vi snakker altså om en pilsner i tysk stil, men med den viktige forskjellen at tysk (eller tsjekkisk, for den saks skyld) humle er erstattet med noen av de nye og spennende newzealandske humlevariantene - jeg går ut fra at Nelson Sauvin er en av dem. Siden den herværende ølbokskribent er en mega-fan av humlevariantene fra våre antipoder i sør, er det kanskje ikke rart at han er fornøyd med dette ølet. Selv verdens mest utbredte øltype, pilsneren, blir bedre med newzealandsk humle!
Vanlig lys gylden pilsnerfarge, moderat hvitt skum.
Herlig aroma av newzealandsk humle, hint av stikkelsbær og tropiske frukter.
Ganske crisp og lett i kroppen, som en pils skal være. Humlepreget smak gjennom det hele, fruktige toner, men ikke for bitter. En glimrende forfriskning!
(Må vi få lov å påstå at vi i år har et bedre utvalg av friske sommerøl på fat enn vi noen gang har hatt? Og at dette er ett av dem? Takk. Da sier vi det: CARDINAL HAR I ÅR ET BEDRE UTVALG AV FRISKE SOMMERØL FRA FAT ENN VI NOEN GANG HAR HATT FØR. OG DETTE ER ETT AV DEM! Takk for oppmerksomheten.)
Kissmayer & Murphy Smoked Baltic Porter
Fra fat har vi nå Kissmeyer & Murphy Smoked Baltic Porter, som altså den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer og vårt lokale Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy har brygget i fellesskap ute i Hillevåg. Navnet sier det med et meste - dette er en undergjæret Baltic porter, med så mye røykmalt at den også minner om tysk Rauchbier.
Svart farge på ølet, flott beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt / bacon, også røstede toner.
Smaken har også sterke røkte toner, og moderat røstede toner. Ikke særlig søt.
Dette er et øl som du kunne ha brukt til å marinere svinekjøttet før du la det på grillen - men for dem som føler et visst behov for å marinere det indre av sitt eget legeme, anbefaler vi det på det sterkeste!