Einbecker Dunkel

einbecker-dunkel

Einbecker Dunkel fra Bockens hjemby er en dunkel bier av høy klasse. Som tidligere nevnt er bryggeriet fra før 1378 og har således en lang historie. Én historie skriver seg fra 17.April 1521 da Martin Luther mottok en mugge Einbecker av Hertug Erich i Riksdagen ved Worms, og utbrøt ordene “Den beste drikk kjent av mennesket er kallt Einbecker Øl” Og som gode protestanter protesterer vi ikke på det. Ettersom dette var i den mørke middelalder, går vi ut fra det var en dunkel han fikk.
Fargen er mørk rødbrun med moderat skum. Brødgjær og bare et hint av kaffe i aromaen. Smaken gir deg forestillingen om at du drikker dette ølet over gaten hos Den Danske Bager (Ikke negativt ment da dette ølet utvilsomt smaker godt som følge til noen smørbrød eller endog et wienerbrød) Tørrere enn mange andre dunkel/bayer øl. Munnfølelsen er ikke spesielt fyldig, men dette er en lettdrikkelig “Bayer” som garantert vil falle i smak hos alle som liker øl i det hele tatt. Pompel og Pilt har talt!

Einbecker Mai-Ur-Bock

Product - Einbecker Mai Ur Bock.preview

Einbecker Mai-Ur-Bock representerer en tradisjon i Tyskland og Nederland med å brygge et spesiellt fruktig og lett krydret sesongøl om våren, antagelig rundt Mai. Happy Mye tyder på at denne skikken var i gang lenge før de var istand til å brygge undergjæret øl, og at det originale Mai ølet var en type Stout, og at tradisjonen med fruktig øl fremdeles har sammenheng med dette. Ølet produseres fremdeles bare om våren, men alkoholstyrken gjør at holdbarheten varer til neste brygg er ferdig for salg. 20% av bryggeriets produksjon på 854.000 hl er til fatølkunder, og samtlige øl fra bryggeriet følger de strengeste krav til kvalitet og renhet, Her jukses det ikke med kjappe vendinger eller kjemikalier.
Fargen er dyp ravgylden med høyt hvitt skum. Moderat aroma av krydder, karamell. melasse og humle. Noe eik og lær. Svært kraftig munnfølelse. (Du får en følelse av at ølet er kraftigere enn det faktisk er) Selv om alkoholen gjør seg sterkt gjeldende, er både malt og humle godt med på laget og avrunder smaken med en god sødme. Avslutningen er tørr og humlebitter.

Einbecker Ur-Bock Hell

20-flaschen-a-0-33l-einbecker-ur-bock-hell

Einbecker Ur-Bock Hell er et av mange sagnomsuste og spesielle øl som har gitt navn til sine respektive øltyper i ettertid. Ur delen av navnet er jo det samme som i Urquell med betydningen opprinnelig.
Historien forteller at i 1612 ble en Einbecker mesterbrygger lurt til Munchen for å brygge det berømte “Ainpøckishe Bier” der. Bryggerne her kopierte brygget og kallte det med sin egen dialekt for “Oanpock” som senere ble til “bock”. Brauherrens veier er uransakelige.
De flaskene vi serverer våre 4 forskjellige typer Einbecker fra, er lik de originale første flaskene fra 1851. (da en gikk over fra mugger/tønner til flasker)
Utenom Dunkel har vi tre Ur- Bock typer å by på fra dette bryggeriet, og dette er altså den lyse versjonen.
Gylden farge og lavt men godt skum. Bra aroma, og humlen dominerer over malten i smaken, spesielt relatert de mørkere variantene. Bitterheten kan gå mot besk. Alkoholen på 6,5% er merkbar både i smak og virkning, så vi tar det litt rolig og nyter kontrasten til de mørke bokkene.

Einbecker Brauherren Premium Pils

778

Einbecker Brauherren Premium Pils kommer fra Einbecker Brauhaus i byen med samme navn. Bryggeriets slogan er “Ohne Einbeck gäb´s kein Bockbier”, og sier litt om deres historie og fokus. (bock er en forvanskning av beck) At de kan lage premium pils er imidlertid like uomtvistelig som at de øvrige sortene vi har tatt inn fra dette bryggeriet er av topp kvalitet. De har da også sin historie tilbake til 28.april 1378. I det 14. århundre var hver borger med fulle borgerrettigheter pr definisjon også en “Bryggherre”. Det var således i denne byen alene over 700 bryggere. Byrådet tok imot overproduksjonen, og markedsførte denne i inn og utland. Dette var den umiddelbare forløperen for bryggeriet.
Fargen er lys gyllen med et fint luftig moderat skum. Herlig humlearoma (Saazer og Hallertau, eller er det Tettnang?) . Smaken er mild og balansert, med hovedvekt på humlebitterhet, men ikke slik at det blir ubehagelig, selv ikke for dem som ikke er humlefrelst. Meget forfriskende og Crisp. Slik skal god pils smake!