Oud Beersel Oude Kriek

Cardinal Pub Stavanger

En helt nydelig og velmodnet kriek fra belgiske Oud Beersel (ja, de holder til i den gamle byen Beersel, så navnet er korrekt nok) - og når Strag har vært så vennlige å importere den til oss og andre entusiastpuber, må vi bare følge opp. Vel, om du ennå ikke vet hva en fruktlambic er, er det kanskje ikke denne du bør begynne med, men de som har fått sansen for kriek, vil bli henrykt over Oud Beersel Oude Kriek. 
Vakker dyprød farge på ølet, høyt rosa skum.
Interessant aroma av sure kirsebær, bondegårdshus, støv og mandelessens.
Sur smak, sure kirsebær i massevis, ikke for søt, lett snerpende. Gir mersmak så det holder!

Nøgne Ø Kriek of Telemark

_L-WEB_5144176a

Da Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet) i Grimstad bestemte seg for å brygge et skikkelig surt fruktøl, var spørsmålet om de ville klare å få tak i tilstrekkelig sure kirsebær. Det gjorde de – i Gvarv i Telemark dyrkes ennå kirsebær av den rette typen. Resultatet er Kriek of Telemark.
Intens og utrolig vakker dyprød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aroma av kirsebær, marsipan, treverk og støv.
Sterk og pirrende smak av sure og snerpende kirsebær i lassevis, her er der ikke mye sødme. Bitterheten er på moderate 25 IBU. Bare deilig å drikke – når du først er innstilt på at det skal smake surt.

Lindemans Kriek


Lindemans Kriek er muligens den bestselgende belgiske fruktlambic på markedet, og den er en sann opplevelse fra begynnelse til slutt!
Praktfull dyprød farge, med et flott rosa skum.
Intens og vidunderlig aroma av kirsebær. kirsebær og mer kirsebær - også toner av mandler og marsipan.
Smaken er søt, og ikke på langt nær så sur som mange andre lambicer. Og så smaker det kirsebær opp og kirsebær i mente, samt kirsebær i andre, tredje og fjerde potens (beklager hvis jeg går vill i matematiske begreper her). "Okei, men smaker det ØL da?", vil du gjerne spørre. "Nei, ikke i det hele tatt!" svarer vi. Men hvem bryr seg om det, så lenge det bare smaker SYKT GODT? Anbefales på det sterkeste, både til ølvenner og til folk som overhodet ikke liker i det hele tatt, men ellers ville ha bestilt seg en fruktdrink. Et øl som bare må oppleves før du dør - og du dør ihvertfall ikke av Lindemans Kriek, som er proppfullt av sunn fruktsaft (burde vært omfattet av helsemyndighetenes "5 til dagen"-kampanje!) og dessuten har en meget moderat alkoholprosent.

3 Fonteinen Oude Kriek van Schaerbeekse Krieken


Med dette ølet fra 3 Fonteinen snakker vi om en ekte belgisk fruktlambic i den absolutte toppklassen. Ikke bare er den tilsatt hele 35% kirsebær, men dette er utelukkende ville kirsebær fra Schaerbeek, som regnes som "crème de la crème" til dette bruket. Ikke noen billige hagekirsebær her, nei! Selve lambicen er tradisjonen tro brygget med 60% byggmalt og 40% hvete, samt overårig humle.
Vakker rød farge på ølet, rosa skum.
Vidunderlig aroma av kirsebær.
Sur kirsebærsmak på en "funky" bakgrunn. Meget god! Vær bare oppmerksom på at fruktlambic smaker helt annerledes enn det meste annet innen ølverdenen!
 

Boon KriekEn fruktlambic på beskjedne 4% kan man vel unne seg?
Boon Kriek er brygget i belgiske Lembeek, og har vært lagret inntil 2 år på eikefat (det er 2009-årgangen vi har fått). Det spontangjærete ølet er tilsatt hele 25% kirsebær, samt sukker og søtstoff.
Vakker rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Deilig aroma av konserverte kirsebær og kirsebærsukkertøy.
Smaken er naturlig nok også dominert av kirsebærene, men er verken fullt så søtt eller så surt som jeg forventet. Lett i kroppen, behagelig å drikke. Kort avslutning uten bitterhet.
 

Cantillon Lou Pepe KriekFrukt-lambicens mestere hos
Cantillon i Brüssel har skapt Lou Pepe Kriek, hvor en spontangjæret årgangslambic (vi har årgangen 2007) tilsettes hele 300 gram ville kirsebær fra Schaerbeek pr. liter øl. Ølet er modnet på eiketønner.
Dyp rød farge på ølet, flott lyserødt skum.
Intens aroma av modne kirsebær, hint av rødvinseddik.
Like intens smak av sure kirsebær, men ikke så sitronaktig sur som bringebær-varianten Lou Pepe Framboise.
Passe avkjølt er Lou Pepe Kriek meget forfriskende og behagelig å drikke - når du bare ikke tenker på dette som et "vanlig" øl. For "vanlig" er  Lou Pepe Kriek definitivt ikke! Sans for sure kirsebær er et "must" her.
 

Cantillon Lou Pepe

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon Lou Pepe fruktlambic har vi i to versjoner, Framboise og Kriek. Framboise er fransk for bringebær, og dette spontangjærete ølet er tilsatt hele 300 gram bringebær pr. liter øl. Årgangen vi har fått inn er 2007, og ølet er holdbart minst til 2019.
Klar signalrød farge på ølet, med et moderat rosa skum. (Ikke helt ditt vanlige øl, nei!)
Intens aroma av bringebær (ikke uventet).
Smaken er meget sur, med toner av sitroner og bringebær, og er temmelig tørr og "crisp".

100/99 5%

 

Belle-Vue Kriek Lambic

kriek_bellevue

Belle-Vue Kriek Lambic. Dette er en belgisk fruktlambic med kirsebær (kriek på flamsk), med opprinnelse hos bryggeriet P.H. Wandenstock, merket tilhører nå bryggerigiganten InBev. Det er sannsynligvis den mestselgende fruktlambicen på markedet. Vakker rød farge på ølet, høyt rosa skum. Herlig aroma av sure kirsebær. Smaken er naturlig nok også dominert av sure kirsebær, der er i starten en del sødme, før syrligheten og et hint av humle overtar. Kort avslutning. Kanskje ikke den mest komplekse og utfordrende kriek som finnes, men god så det holder!

Mort Subite Lambic - Kriek Traditionell

mort_subite_kriek
Mort Subite Lambic - Kriek Traditionelle er altså Cardinals introduksjon til frukt-lambicene. Nydelig rød farge, med et meget flott rosa skum.
Herlig aroma av kirsebær, med et touch av rødvinseddik. Smaken er ikke på langt nær så søt som man venter (heller ikke så søt som enkelte andre "kriek"-merker), den er faktisk forholdsvis tørr, men kirsebærene er der, naturligvis. Lett i "kroppen", meget forfriskende. Moderat syre. Til deg som mener du IKKE liker øl: vi vil nesten INSISTERE på at du prøver denne! Og til alle dere som VET at dere liker øl: hvorfor ikke prøve en helt ny smak?God fornøyelse!

Cantillon Kriek

cantillon_kriek_100_lambic_37_5cl

"Kriek" er en type sur og spontangjæret belgisk fruktlambic med kirsebær - noe ganske annet enn "ditt vanlige øl", altså. Og Cantillon er selve kongen blant lambic-bryggeriene!
Disig rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aromaen domineres av sure kirsebær og hesteteppe.
Smaken er så sur, så sur - meget sure kirsebær dominerer, naturlig nok, men der er også toner av sitron og grapefrukt. Snerpende men også pirrende. Frisk og "spritzig" munnfølelse. Sur ettersmak. Gir fremfor alt en utrolig mersmak - det er vanskelig å gå rett over på "en vanlig øl" etter denne opplevelsen!

Lindemans Kriek Cuvée René

0_lindemans-cuvee-rene-kriek

Denne "grand cru" fruktlambicen med ville kirsebær (= kriek) er selve stoltheten til det belgiske familebryggeriet Lindemans, som har drevet med sine spontangjærede øl i 8 generasjoner, helt siden 1809. Først dreide det seg bare om lambic brygget med produkter fra eget gårdsbruk, men fra 1930 økte bryggerivirksomheten betydelig, landbruket ble da nedlagt, og gueuze og kriek ble introdusert.
De mest solgte ølene til Lindemans er i dag alkoholsvake, søte og innsmigrende, men flaggskipet Cuvée René er langt tørrere og mer utfordrende. Den kommer i en stor 75 cl flaske med både kapsel og naturkork.
Årgangen vi presenterer er 2006, ølet har i denne tiden utviklet seg videre på flasken, og antas å bli bare bedre, så vi har det ikke travelt med å selge ut dette partiet - den garanterte holdbarheten for denne årgangen er nemlig til desember 2012!
Hver enkelt flaske er nummerert. Fargen på ølet er rød (og vi mener , ikke rødbrun), svakt disig, med et brusende rosa skum som er høyt i starten men minsker hurtig. "Funky" aroma med sure kirsebær og marsipan. Smaken er meget sur, nes ten skarp, og kiler smaksløkene lekent. Sure kirsebær og sitroner dominerer. Temmelig tørr. Deilig sur avslutning og ettersmak. De fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer, og en kriek som dette skal serveres med slanke champagneglass.