Grauballe Enebær Stout

Grauballe Enebaerstout

Grauballe Bryghus holder til i den vesle landsbyen Grauballe utenfor Silkeborg. Deres Enebær Stout smakte jeg første gangen i 2006, og den falt smak, kan du trygt si. Det er en "levende" og ufiltrert stout.
Nesten helt svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Herlig aroma, av einerbær først og fremst, røstet malt og mørk sjokolade i bakgrunnen.
Smak av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, kanskje noe lakris også, einerbærene er der, men dominerer ikke. Moderat sødme, noen svakt syrlige toner i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak, både fra den røstede malten og fra humlen. En glimrende stout etter min smak, med en uvanlig men meget vellykket tilsetning av einerbær.

Grauballe Orange Blossom


Cardinal Pub Stavanger

Det danske håndverksbryggeriet Grauballe er ikke redde for litt uvanlige ingredienser i ølet, og i deres Orange Blossom ale har de brukt 2% honning. Slikt er der forsåvidt også andre bryggerier som driver med, men mens f.eks. Berentsens i Egersund bruker lynghonning, bruker Grauballe altså honning som de flittige biene har samlet inn fra blomstrende appelsintrær. (Her er det nærliggende å dra den forslitte vitsen om honning - og øl - med bismak ...) Og om ikke appelsinblomsthonningen gir nok appelsinsmak, har, så Grauballe helgardert seg ved å tilsette tørket appelsinskall i ølet (det brukes for øvrig også i belgiske witbier).
Resultatet er et øl utenom det vanlige - og som det er med alt nytt: meningene er delte blant dem som har prøvd det. Noen er overbegeistret, mens andre er mer avmålte i sin vurdering. Dette ølet er du rett og slett nødt til å prøve selv!
Gyldenbrun farge på ølet, høyt skum med en oransjeaktig teint. Uvanlig og interessant aroma av appelsinskall, krydder, gjærende frukter og eplesidereddik, så merkes også noen toner av svovel. Smaken har karamell og noe honningsødme, med toner av appelsinskall og udefinerte frukter. Meget lite bitterhet. Ølet appellerer også til mange som ellers ikke synes "vanlig" øl er så spennende.