Sundbytunet ByBayer

1d9192a212fbdd05793e5ddcfecfe4da_640x640

Fra Sundbytunet på Jessheim kommer denne klassiske ByBayer (eller münchener dunkel, om du vil).
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma, hint av malt og karamell.
Maltpreget smak, ikke veldig søt, toner av karamell og brunt brød. Behagelig å drikke.

Hansa Bayer

GloriaObject-81346

Hansa Bayer er Bergens variant av en münchener dunkel.
Rødlig ravfarget øl, relativt lyst til å være en dunkel (lysere enn f.eks. Aass Bayer), bra skum.
Maltpreget aroma med karamell, også noe aromahumle.
Lett i kroppen men velbalansert, rimelig maltpreget og nøtteaktig smak, men ikke egentlig søtlig. Har også en fornuftig mengde humle som gjør ølet forfriskende. Kan drikkes også av andre enn bergensere!

Aass Bayer

Cardinal Stavanger


Aass Bayer fra Drammen er kanskje den aller beste norske bayer (eller münchener dunkel, om du vil) som fortsatt produseres. Ikke rart at Drammensølets Venner har en egen underavdeling (tror de kaller seg "Den Drafnænsiske Bayer Loge" eller noe slikt) som fullt og helt hengir seg til å dyrke gledene ved dette utmerkede ølet. Det er et øl som er "snilt" nok til at de aller fleste synes det er meget behagelig å drikke, samtidig som det er langt fra smakløst. Det smaker bra både alene og til mat - og ikke minst passer det veldig godt i mat- særlig kraftige gryteretter med kjøtt (gjerne vilt). Har du lyst å prøve det i gryta hjemme på kjøkkenet, kan vi drive litt gratisreklame for Middelthon og opplyse at du også får kjøpt ølet der (og i noen andre velassorterte dagligvarebutikker). Og dette er ikke alkoholreklame engang, for alkoholen fordamper i gryta, mens den gode smaken harmoniseres i gryteretten.
Nåvel, tilbake til ølet som drikk:
Flott rødbrun farge, fint off-white skum.
Aroma og smak smelter sammen som en enhet her: Tydelig preg av lettrøstet og karamellisert malt, noen lett brente toner, men også hint av frukt og krydder. Blir bare bedre og bedre etterhvert! Bitterheten er imidlertid moderat, som den skal være i en bayer.
Noen liker den kjøleskapskald som en ren forfriskning, men entusiastene vil helst ha den opp i kjellertemperatur, for å få med mer av de fine smaksnyansene.
 

Mack Fluid Bayer Royal Beer


Mack Fluid Bayer er brygget med økologiske ingredienser, og kommer på en klar "slimline" flaske.
Lys brun farge, ligner mer på et wienerøl enn en Münchener dunkel. Bra hvitt skum.
Moderat aroma med noen fruktige toner, også svake toner av karamell og malt.
Moderat kullsyre i glasset, myk og lett munnfølelse. Mild smak, noe karamell og malt, minimalt med humle. Lettdrikkelig.
 

Frydenlund Bayer

frydenlund-bayer

Frydenlund Bayer produseres i dag av Ringnes, men bryggeriet lå i Pilesteredet i Oslo, og ble etablert av Mads Landgaard & co. Frydenlund var lenge Norges største bryggeri, og ML – merket i en stjerne, som ennå brukes på Frydenlund etikettene, var Norges første registrerte varemerke. I dag er bryggeriet nedlagt, men Frydenlund ølet brygges heldigvis fremdeles som det har vært siden 1859, og lever i beste velgående. Vi er en av de få som serverer dette utmerkede øl fra fat på vestlandet. For 30 år siden utgjorde ”bayer” det pils gjør i dag av markedsandeler. Øl er blitt ”tabloid”, og jeg anbefaler alle å ta en smak av dette bredformat ølet. Her kan du kjenne at det er brukt rikelig med malt og gode råvarer.
Ølet har en varm kobberrød farge, fyldig kremaktig skum. Et sammensatt aromabilde av krydder, rosin, malt og frukter. Søtlig smak med preg av nøtter og røstet korn.

Inderøy Nisseøl

2011122310156960_3
Det lille Inderøy Gårdsbryggeri i Trøndelag startet opp i slutten av 2007, og produksjonskapasiteten er begrenset, slik at det aller meste av ølet deres blir solgt lokalt. Men selvfølgelig har Cardinal sikret seg et lite parti av alle ølene deres - vi kan nok fort bli utsolgt, så først til mølla ... (Dog må vi beklage den stive prisen..) Alle ølene deres stiller i "butikk-klassen" og er ufiltrert, upasteurisert og flaskekondisjonert. Det gjelder også juleølet deres, Nisseøl, som stilmessig er en "münchener dunkel", eller "bayer" på norsk. Synes du Cardinals juleøl i "polklassen" blir for kraftige, bør du prøve Nisseølet! Mørk brun farge på ølet, med et flott og kremig beige skum.
Fin maltpreget søtlig aroma med massevis av karamell og ferskt brød, også noen fruktige toner. Smaken er også maltpreget med noen brødaktige toner, der er hint av karamell men ølet er egentlig ikke søtt, moderat humle. Noen fruktige toner i avslutningen, hint av harpiks i ettersmaken. Har kanskje ikke det "spesielle" juleølpreget, men en god bayer er det så absolutt!

Aass Dark Bayer

3459

Aass Dark Bayer kommer fra Norges eldste bryggeri, med sammenhengende drift fra 1834, men det var først etter den store bybrannen i Drammen i 1866, som også rammet det da lille bryggeriet, at bryggeriet fikk navnet Aass. Før dette hadde bryggeriet ingen emballasje, og solgte derfor sitt Pottøl til lokale innbyggere som hentet dette i medbrakte spann, bøtter el. 1 Pott = 0,96 Liter. Bryggeriet ledes i dag av Terje Aass, 4. generasjon i familien i denne funksjonen. Bryggeriet har egen venneforening, Drammens Ølets Venner med over 20.000 medlemmer. Mørk brun farge, søtlig og krydret maltduft. Friskt anslag, balansert sødme, god fylde og en behagelig bitter avslutning.