Young´s Old Nick


Young´s Old Nick ble brygget på The Ram Brewery i Wansworth i London (Young´s) kort tid før bryggeriet stengte høsten 2006. Ølet har “best før” -dato 20.September 2007, men holder helt sikkert mye lenger enn det.
"Old Nick" er et engelsk kjælenavn på den velkjente herren med hestehov og horn i pannen - i Norge er han bl.a. kjent som "Gamle-Erik". Det er en tendens til at han dukker opp som ølnavn (i mange varianter) når prosentene begynner å krype oppover på skalaen. På Cardinal har vi Duvel allerede, og Lucifer og Satan er på vei ...
Bryggeriet lover at Old Nick smaker "djevelsk godt", og vi har ikke vanskelig for å være enige i det. Den mulige andre "djevelske" virkningen inntreffer bare hvis man lar være å behandle ølets 7,2% med respekt ...  Cardinal har saktens sterkere øl enn dette i sitt utvalg, men 7,2% er likevel nok til at sarte briter kaller Old Nick en "barley wine". Noen vin er det definitivt ikke, men solid og sterk ale. Disig dyp brun farge, høyt og varig lysebrunt skum. Fin aroma av malt og humle (ingen overraskelse!), hint av vanilje, sjokolade, rosiner og lær.
Smaken er perfekt balansert mellom malten og humlen (Fuggles og Goldings er humletypene som er brukt) - begge elementene er til stede i generøse mengder. Toner av karamell, toffee og eik. Søt, men ikke for mye. Jeg drakk den kaldere enn den anbefalte romtemperatur, og angrer ikke på det. Humlebitterhet og eik i ettersmaken.
Et meget bra øl - jeg håper virkelig det sammensluttede storbryggeriet "Wells & Young's" vil beholde Old Nick i sitt ølutvalg, og fortsetter med bryggingen i Bedfordshire.