Fuller's Old Winter Ale

beer_299-1


Det er en glede å kunne tilby våre gjester Old Winter Ale fra London-bryggeriet Fuller’s. Ølet er en typisk engelsk «winter warmer», men ikke så sterk at alkoholen alene står for oppvarmingen.
Vakker rødlig rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Maltpreget og nøtteaktig aroma, også toner av toffee og karamell, samt mørke tørkede frukter.
Smaken har en moderat maltsødme med toner av nøtter og kjeks, også hint av rosiner, dadler og fiken samt karamell. «Støvet» humle i avslutningen, passe bitter ettersmak. Å, dette er så engelsk, så engelsk! Have a nice evening, Sir!

Lindheim Kjerringråd Vinter Ale

Cardinal Pub Stavanger

Der var mange angivelig helsebringende kjerringråd om virksomme urter og kryddere før i tiden – og noen av dem har Lindheim Ølkompani (fra Gvarv i Telemark) her viderebrakt, i samarbeid med Amundsen i Oslo og Port Brewing Company i California.
Kjerringråd Vinter Ale er mørk rav til rubinrød på fargen, med et moderat off-white skum.
Distinkt aroma av forskjellige krydderier, inkludert timian, einerbær, muskat, vanilje, koriander og nellik. Karamell i bakgrunnen, et hint av sitrus.
«Smooth» smak, ikke for søt, meget drikkelig. Igjen tydelige toner av de nevnte krydderiene, men de er ikke overdrevet. Et koseøl!

77/82 7,5%

Nøgne Ø / Holgate Half A World Away

Cardinal Pub Stavanger

Half  A World Away er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Holgate Brewhouse i Woodend, Victoria i Australia. Bryggeriene har utvekslet bryggere for en tid - "en halv verden unna". Resultatet av samarbeidet har de kalt en "imperial red ale" - vi klassifiserer den bare som en strong ale. 
Mørk rødbrun farge på ølet, disig, med et høyt off-white skum.
Maltpreget aroma, hint av bakeri og modne røde bær.
Distinkt maltpreget smak, toner av karamell og brunt brød, hint av modne frukter. Humlen er meget moderat, men merkbar.

Silly La Divine

beer_2411

Belgiske Brasserie de Silly er rimelig bra representert på Cardinal for tiden – og ølet La Divine (= Det Guddommelige) burde, ut fra navnet, ikke gjøre skam på opphavet ...
Dyp rav farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen og smaken har nok et visst preg av den høye alkoholprosenten, og er ellers preget av karamell, brunt sukker, eik og hint av «bondegård». Sødmen er rimelig bra balansert mot humlebitterheten, som også har noen upolerte kanter. Munnfølelsen er varmende og litt pepperaktig. Et uvanlig øl, som absolutt bør prøves. Godt, men GUDDOMMELIG? – vel, navnet er en rimelig drøy påstand. Ennå får vi vel reservere det begrepet for trappistmunkene, som må antas å ha bedre forbindelser «ovenpå».

Beer Here Vinter Ale (fat)

beer_196316

Denne solide «høyoktan» vinter-ale fra Beer Here (= den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen) fikk begeistret bifall fra vår referansegruppe på «Mandag i Annen».  Så er det da også et vellykket prosjekt Christian står bak her – bryggingen har han utført hos De Proefbrouwerij i Belgia, forsøksbryggeriet hvor mange av verdens beste nomadebryggere har framtryllet sine beste produkter. Her er Christians egne ord om saken:
«Vinter Ale er en varmende, mørk og kompleks ale brygget uden smålig hensyntagen til letdrikkelighed, ædruelighed eller anden utidighed. I glasset præsenterer den sig dunkel og saftig med heftig aroma af mørk malt, rugbrød og citral humle. Eftersmagen er lang og bitter og alkoholen livsageligt varmende. Nyd den temperet omkring 10 grader af et stort glas og giv den tid til at varme dit bundfrosne indre. Indtaget i større doser har denne øl dokumenteret effekt på vinterdepression, lommesmerter og anden dårligdom. Ingredienser: Vand, malt (ristet byg, belgisk og britisk karamelmalt, chokolademalt, pale ale malt), gær, alm. hvidt sukker, kandis, kaffe, laktose (mælkesukker), humle (Northern Brewer, Cascade, Centennial, Galena, Chinook).»
Våre egne smaksnotater:
Nesten svart farge, moderat beige skum.
Moderat røstet og søtlig aroma, toner av sjokolade, pumpernickel-brød, vanilje og karamell, mild kaffe.
Røstet og middels søt smak, kaffen er tydeligere nå, sjokolade igjen, distinkt harpiksaktig humle i avslutningen. Godt øl! Og ja, det er vanskelig å justere kjølingen i tappesystemet vårt, så det er sannsynlig at du får dette ølet servert noe kjøligere enn anbefalt drikketemperatur. Så la gjerne (noe av) ølet få varme seg litt i glasset, så får du med hele smaksbildet.

Daleside Monkey Wrench

beer_5500

Engelske Daleside Brewery i Harrogate, North Yorkshire, ble grunnlagt midt på 1980-tallet, og flyttet til nåværende lokaliteter i 1992. Bak bryggeriet står en familie med røtter i bryggerivirksomhet gjennom 600 år. Monkey Wrench er deres mest premierte øl, og du kan velge om du stilmessig vil plassere den som en premium ale, English strong ale, old ale eller strong mild. Kjært barn har mange navn! "Monkey wrench" er ellers engelsk/amerikansk for "skiftenøkkel" - det geniale og allsidige verktøyet som de fleste tror har fått navnet sitt fordi det er så enkelt å bruke at selv en apekatt kan klare det. Noen hevder imidlertid at verktøyet egentlig er oppkalt etter en amerikaner ved navn Charles Moncky, men dette skal ikke være historisk verifiserbart. Den enkle forklaringen er nok at monkey- som forstavelse (i flere sammenhenger) på engelsk lenge har betydd "et hjelpemiddel som er for hånden / lett tilgjengelig". I sin flytende form er Daleside Monkey Wrench et "verktøy" som det er lett å gripe til for enhver tørst person som liker øl i det hele tatt. 
Kastanjenøttfarget øl, rikt off-white til beige skum.
Meget fin maltpreget aroma med vinøse toner og innslag av eik, også karamell og mørke frukter. 
Maltpreget smak med karamell, noen vinøse toner med innslag av rosiner, moderat humle. Moderat kullsyrenivå, myk munnfølelse. Et meget behagelig øl å drikke!

Durham White Stout

durham white stout

Durham Brewery (i universitets- og katedralbyen Durham i Nord-England) er et av våre favorittbryggerier fra the United Kingdom når det gjelder "bottle conditioned" ("levende", om du vil) ales. De har mye forskjellig, fra det lette og leskende til skikkelige tungvektere. Når det gjelder White Stout (som bare stiller i klassen "lett tungvekt"), reagerer vel de fleste på selve navnet: hva er dette for tullprat? En stout er da SVART, ikke lys! Men bryggeriet ønsker bare å poengtere at på 1800-tallet, før det var blitt "opplest og vedtatt" at stout var en forkortelse for "stout porter", ble også lysere øl omtalt som stout (= kraftig) hvis de bare var fyldige og og alkoholsterke nok - det var slett ikke noe krav om at de skulle inneholde svartbrent malt, eller brent umaltet bygg. I dag klassifiseres de nne lysere øltypen helst i sekkeposten English Strong Ale - og det gjør vi også med Durham White Stout, for ikke å skape noe mentalt sammenbrudd hos dem som er innstilt på å ha seg en skikkelig svart stout.
Gylden (riktignok ikke "hvit") farge på ølet altså, svakt disig, med et høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle på en søtlig maltpreget bakgrunn.
Middels søt smak, distinkt maltpreget, men også med sterke humletoner og en harpiksaktig og bitter avslutning. Alkoholen er åpenbar, og jeg kunne lett ha trodd at ølet var enda sterkere enn det er. Likevel er det farlig lettdrikkelig, så ta det rolig i svingene! Humlen er amerikanske
Chinook, som er et historisk sett tvilsomt bidrag til en troverdig  "re-c reation of the White Stout style", men blås nå i det - dette er nemlig en anstendig og trivelig strong ale, som kanskje kan sies å være mer amerikansk enn engelsk i sin karakter. 

Kasteel Donker

Kasteel-Donker

Kasteel (= castle, slott) Donker (= mørk) brygges av Brouwerij van Honsebrouck i Ingelmunster, Belgia. Det er et øl som jeg har smakt med stort velbehag på belgiske restauranter på så usannsynlige steder som Praha og Tenerife - da var det sannelig på tide at vi fikk det inn på Cardinal også. For dette er altså et øl i verdensklasse! Det kan lagres i årevis, men er også drikkendes nå.
Vakker dyp brun til rubinrød farge på ølet, høyt skum som ikke varer evig. 
Nydelig aroma av mørk malt, eik, gammel sherry, krydderier og lær.
Smaken er meget maltpreget og søt, med en varmende munnfølelse, elementer av julekrydder  og gammel sherry. Meget god - nam nam!

Leffe Radieuse

beer_2512

Enda et øl som vi har importert selv, fra Inbev sin belgiske klosterølserie Leffe. Radieuse betyr "strålende / glitrende", og Leffe-fansen vil mene at det er en passe betegnelsepå dette ølet.
Klar rødbrun farge på ølet, høyt og tykt off-white skum.
Aromaen er relativt moderat, men den som er der, er behagelig: Modne og tørkede frukter, bare et svakt hint av bondegård.
Smaken er preget av malt og krydderier,og munnfølelsen har en behagelig varme fra alkoholen.

Hobsons Old Henry

ProductBottle_OldHenry

Noen bryggeriers produkter får vi først tak i etter å ha «siklet etter dem» i lang tid – men når det gjelder Hobsons Brewery fra Shropshire, England, så må vi innrømme at vi aldri hadde hørt om dem før en rekke av ølene deres plutselig dukket opp i Norge. Vel, bryggeriets historie strekker seg ikke lenger tilbake enn til 1993. De har konsentrert seg om det lokale m.h.t. både råvarer og distribusjon, og «lagt stein på stein» i rolig tempo, til de nå har nådd så langt at ølene også eksporteres. Og kvaliteten fortjener eksport-suksess! Old Henry, som er deres sterkeste ale, ligger stilmessig i grenselandet mellom premium bitter/ESB og English strong ale.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av karamell, mørke tørkede frukter og «støvet» humle.
Rik maltpreget smak med jordaktige toner, mildt røstet innslag, noe karamell men ikke for søt, mørke tørkede frukter igjen, rimelig humlepreget avslutning. Skikkelig godt håndverksarbeid av bryggeren her!

Badger Poacher's Choice

ardinal Stavanger

«The poacher» - krypskytteren – har gjennom århundrene vært et begrep på landsbygda i England, hvor jaktrettighetene og andre naturherligheter alltid har tilhørt overklassen, og mang en fattig landsbyboer så syn på å spe på kostholdet med en ikke helt lovlig hare eller fasan. Når Badger Brewery (Hall & Woodhouse) i Dorset har kalt en av sine ales Poacher’s Choice, er det i anerkjennelse av denne tradisjonen, som vel ikke er helt utdødd ennå. Og tiden med dødsstraff hvis man ble knepet på fersk gjerning, er heldigvis forbi. Poacher’s Choice klassifiseres av britene som en strong ale, selv om 5,7% kanskje ikke høres overveldende ut.  Ølet er brygget med en dose lakris og damson – en slags små villplommer.
Klar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av plommer, overmodne bringebær og en merksnodig fruktig hostesaft som jeg kjøpte i Skottland en gang.
Smaken er fruktig og svakt røstet, med toner av plommer, overmodne bringebær og hostesaft igjen. Moderat humle.
En merkelig og ganske sær ale – enten liker du den, eller så liker du den ikke.

Fuller's Vintage Ale 2012

pr-fullers-2012-vintage

I serien med Fuller’s flaskemodnede årgangsøl (oppskriften justeres litt for hvert år – derfor betrakter entusiastene dem som individuelle øl) har vi nå kommet til 2012 – den 16. årgangen i rekken. Hver flaske er som vanlig individuelt nummerert og pakket i kartong. Vintage Ale 2012 er det produsert 125000 flasker av (det høyeste antallet noensinne) – det høres kanskje mye ut, men i forhold til antallet flasker og liter fatøl som årlig produseres av Fuller’s «vanlige» øl, er dette tallet ganske lite. Humletypene som benyttes inkluderer, foruten de vanlige engelske humletypene Goldings og Target, også den prisvinnende humlevarianten Sovereign. Det økologiske byggkornet dyrkes på Sir James Fullers egen eiendom.
Rav til kobber farge på ølet, moderat til lavt skum, svakt off-white.
Ganske sterk aroma av malt, toffee, rosiner og eik.
Middels søt og maltpreget smak, meget behagelig, toner av toffee og rosiner igjen, noe eik og moderat humle i bakgrunnen. Kan nok ennå utvikle seg positivt ved videre kjellerlagring, men er absolutt verd å drikke allerede nå.

Amager / Garrison Canadian Winter

garrison-logo on black-proudly

Etter at Unibroue sluttet å eksportere til Europa, har vi ikke hatt noe kanadisk øl på Cardinal. Nå har vi ihvertfall fått et nesten-kanadisk øl: brygget i København, men med bistand fra kanadiske bryggere. Vi overlater ordet til våre venner på Amager Bryghus: "Når frosten rigtig bider og vinteren er surest og koldest og allermest trist, så er det man skal huske at forkæle sig selv. For lige netop der har vi i sandhed fortjent det. Denne vinter har vi brygget en helt særlig øl, der egner sig særdeles fremragende til netop hyggelig og forkælet vellevned – gerne foran pejsevideoen. Canadian Winter er et samarbejdsbryg med Garrison Brewing i Halifax, Nova Scotia - et af Canadas førende håndværksbryggerier – som lagde veje n forbi Amager Bryghus en grå dag i november. Resultatet af vore fælles anstrengelser er denne Winter Warmer – en fyldig øl af britisk afstamning. Her er det de rige og gode malte, der er sat på dagsordenen, mens bitterheden er tonet ned. Til gengæld har vi krydret den diskret med gode ting og sager, der i kombination med alkoholen vil varme dig i krop og sjæl. Vi garanterer! 
Ingredienser: Pale Ale -, Münchener -, Crystal -, Melanoidin – og Chocolade malt samt Demerara sukker og ahornsirup. Humlet med Tomahawk, krydret med kanel, nelliker, laurbærblade og Chai te og gæret med en amerikansk ale-gær."
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.

Distinkt aroma og smak av brunt sukker, lønnesirup, kanel, kryddernellik og indisk krydret chai-te (laurbærbladene kan jeg ikke identifisere). Lav bitterhet (25 IBU), så Tomahawk-humlen (som er en "høyalfahumle" = har høy bitterhet) må de ha brukt ganske sparsomt. 
Dette er et interessant og uvanlig øl, som selv med moderat bitterhet er fullt av smak. Anbefales!

Adnams Broadside Strong Original

adnams-broadside-ale-beer-online-1299800471
Dette flaskeølet med solid alkoholstyrke er såpass forskjellig fra den vesentlig svakere (men fortsatt gode) cask-versjonen av Adnams Broadside, at det gir mest mening å omtale den som et "eget" øl.
Adnams Broadside Strong Original har en dyp kobberfarge, og et meget bra off-white skum.
Fin aroma av mørke frukter, lær, eik og karamellmalt.
Smaken har en betydelig maltsødme med en viss varme fra alkoholen, men blir ikke ubehagelig eller overdreven. Noen toner av rosiner er der også. Bra humle og en pepperaktig avslutning.
Drikker du Broadside for fort kjennes det nok ut som admiral Nelsons kanoner "setter inn en bredside", men så er da dette også virkelig et øl som er egnet til å kose seg med!
Så god at vi bare MÅTTE ta den inn på ny!

Thisted 3 Ale

Cardinal STAVANGER

I vårt utvalg av danske Thisted Bryghus sine kvalitetsøl var også 3 Ale et selvsagt valg. Stilmessig er dette en English Strong Ale - men den er ikke kraftigere enn at de aller fleste vil like den, og smaker like godt sommer som vinter.
Bronsefarget øl, bra skum. 
God humlepreget aroma, her er det brukt humlevarianter fra både England, Tyskland og Slovenia. 
Nydelig smak, "typisk engelsk" og med perfekt balanse mellom malten og humlen. Første gang jeg smakte den var under en prøvesmaking sammen med mange andre gode øl - likevel sto denne fram, ikke ved å være ekstrem på noe vis, bare med å være så velbalansert
En ale som fortjener en stor tilhengerskare!

Fullers 1845


Fullers 1845 er en English Strong Ale, og ble første gang brygget i 1995, da bryggeriet Fuller, Smith & Turner (Fuller's Griffin Brewery) fylte 150 år. Ølet ble en umiddelbar suksess, og har derfor blitt brygget hvert år siden. Den kjente engelske ølskribenten Roger Protz har Fullers 1845 som et av sine favorittøl! Malttypene er pale malt (en blanding av Pipkin, Maris Otter og Halcyon - for de spesielt interesserte), amber malt og krystallmalt. Humlen er erke-engelske Goldings.
Vakker rødbrun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Moderat aroma av fruktkake og karamell på en humlet bakgrunn.
Herlig smak, som innledningsvis er litt søt med maltpregede og fruktige toner (fruktkake igjen), mens avslutningen er krydret (muskat), tørr og distinkt humlepreget. Lang humlet ettersmak.
Dette er, kort sagt, en klassiker. "Frightfully English!"

Weihenstephaner / Samuel Adams Infinium

Infinium

Infinium er et samarbeidsprosjekt mellom tyske Weihenstephaner (verdens eldste bryggeri, fra 1040) og amerikanske Samuel Adams (Boston Beer Company). Stilmessig plasserer vi det under sekkeposten "strong ale", i mangel av noe bedre. Det har en del til felles med belgiske sterke ales, men her er det verken kandisukker eller krydderier som ingredienser, for tyskerne tviholder på renhetsloven sin. Ølet kommer i en særdeles elegant stor flaske, egnet til å deles på to eller flere personer.
Krystallklar gylden farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Aromaen har noen toner av "belgisk" overgjær, mildt krydder og gammel marmelade, hint av alkohol.
Smaken har toner av oksydert frukt, gammel humle, alkohol, krystallmalt og et hint av karamell.Ganske lett i kroppen for sin styrke.
 
 

Theresianer Strong Ale


Fra italienske (engang østerrikske) Theresianer Antica Birreria di Trieste (Alte Brauerei Triest 1766) kommer denne Strong Ale som nok ligger nær engelsk stil, men som sannsynligvis også har en del til felles med de sterke overgjærete øl som var populære blant overklassen i det østerrikske keiserdømmet, før lagerølet på 1800-tallet overtok helt i denne regionen. 
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum med bra varighet.
Søtlig aroma av karamell, melasse og alkohol.
Den ganske søte smaken har også toner av karamell og melasse, hint av mørke tørkede frukter og lakris. Humlen er meget moderat. Alkoholen er godt merkbar. 

Fuller's Past Masters XX Strong Ale




Det tradisjonsrike London-bryggeriet
Fuller's har med sin nystartede Past Masters-serie ønsket å gjenopplive noen av de historiske oppskriftene fra fortidens bryggerimestere. XX Strong Ale er første ølet i serien. Det er flaskekondisjonert og "levende". Oppskriften ble første gang brukt 2. september 1891.
Klar rav farge på ølet, høyt til moderat skum, svakt off-white.
Moderat men god aroma, toner av mørke frukter og bær, også toffee.
Ganske fyldig og svakt varmende munnfølelse. Alkoholen er merkbar, men ikke i sjenerende grad. Ølet oppleves likevel som sterkere enn det faktisk er. Ganske søt smak, malt + mørke frukter og bær igjen, distinkt engelsk humle i avslutningen og ettersmaken. Joda, de kunne det i 1891 også!
 

Fuller's Brewer's Reserve No. 2 Limited Edition Oak Aged Ale


London-bryggeriet Fuller's har startet en kvalitetsserie med Limited Edition Oak Aged Ale. No. 1 var lagret på whiskyfat, mens No. 2, som vi altså har fått inn nå, har vært lagret et helt år på cognacfat. Alkoholstyrken er også litt høyere. Hver flaske er nummerert og individuelt pakket i kartong.
Kobberfarget øl, høyt off-white skum.
Fin vinøs og eikepreget aroma, toner av cognac og gammel sherry, også toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, noe karamell.
Smaken er distinkt eikepreget, innledningvis med en svak fruktig syrlighet på tungespissen. Toner av cognac, hint av mørke tørkede frukter, sjokolade og vanilje, men ølet er ikke for søtt. Moderat bitter avslutning, varmende munnfølelse.
Sykt godt!

Midtfyns Ale


Dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus kan klassifiseres som en English Strong Ale, eller en Extra Strong Bitter, om du vil. Det er brygget med Maris Otter pale malt, røstet bygg og caracrystal malt. Humletypene er Styrian Goldings og Pilgrim.
Rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum.
Aroma av bakeri, toner av brunt brød og moderat humle.
Smaken har også brødtoner, med distinkte toner av karamell, søtlig med et "bitt" av humlen og alkoholen i avslutningen.
Ølet har vært tilgjengelig på Vinmonopolet tidligere, og nå får du det altså på Cardinal også!

Her er det vi skrev første gang vi hadde det inne 22.12.2009;

Midfyns Ale fra Midfyns Bryghus i Brobyværk i Danmark. Bryggeren er opplært på det lille bryggeriet Moulin Brewery i Skottland, og dette kan merkes på bryggeriets produkter. Ikke bare gjennom håndverket, men også ingrediensene er importert derfra. Deres første øl hadde navn som “Breavehart” og “Loch Lomond”. Midfyns Ale er brygget på Mavis Otter, et bygg som blir dyrket spesiellt til framstilling av kvalitetsmalt. Fargen er mørk gyllen, amber, med et godt og varig kremaktig skum. Yummi! Aromaen starter med med god røstet malt sammen med nydelig humle. Noe karamell, men i dette ølet, både i aroma og smaksmessig, er det hovedingrediensene som er klarest. Smaken preges enda mer av maltet mot slutten, men uten å bli søt. Vil du ha hele smaken med, rystes flasken slik at sedimentene skremmes opp, er du ikke så glad i den ekstra smaken behandler du flasken meget varsomt.


Lervig Barley Wine Aged in Bourbon Barrels



Stavangers eget Lervig Aktiebryggeri imponerer stadig med serien "Brewer's Reserve", under sin sjefsbrygger Mike Murphy. Barley Wine Aged in Bourbon Barrels er nettopp det, en sterk ale på 10% som har nytt godt av 5 måneders lagring på fat av amerikansk eik, som tidligere inneholdt bourbon whiskey. Og det kjennes!
Ølet er basert på Cardinals egen «Winter Wine» (Se egen omtale av denne). 800 liter av de opprinnelige 1800 ble lagt på fat og modnet til det produktet vi nå stolt kan presentere.

Dyp brun farge på ølet, flott off-white skum.
Behagelig maltpreget aroma med toner av mørke tørkede frukter, bourbon whiskey, vanilje og eik.
Smaken er maltpreget, fyldig og middels søt, balansert av et bra humleinnslag (East Kent Goldings). Igjen toner av mørke tørkede frukter, bourbon og eik. God bitterhet i ettersmaken.
Er det rart vi er stjernefornøyde med å kunne tilby slike kvalitetsprodukter fra Lervig?

Atna Julenisjeøl


Cardinal Stavanger

Julenisjeøl er det nye juleølet i "polstyrke" fra Atna Øl i Østerdalen, og har unektelig mer fylde enn (de ellers greie nok) ølene deres i "butikkstyrke". Som navnet antyder skal det være et nisjeprodukt for de "litt mer enn gjennomsnittlig" ølinteresserte.
Brun farge på ølet, bra skum.
Aromaen er karamell, karamell og noe smørmalt - og karamell igjen.
Smaken er karamell først, og karamell i avslutningen, og, hvis du er i tvil: karamell i midten. For godt mål får du karamell i ettersmaken også. Men hvis dette leder deg til å tro at Julenisjeøl er et "klissensøtt" produkt, så er det slett ikke det - ølet har altså bare dette karamellpreget gjennom det hele, men smaker likevel "øl". Innslaget av "Carafa"-malt og vanlig karamellmalt har æren for det. Den moderate humlen er East Kent Goldings.
Heldige meg - tilfeldigvis er jeg veldig glad i karamell ....
 

Port Brewing Older Viscosity



Som opplyst i omtalen av Old Viscosity, er den en blanding av ferskt øl og øl som har vært lagret i 6 måneder på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey. Hvis noen lurer på hvordan ølet smaker når hele innholdet har vært langtidslagret på Heaven Hill bourbonfat, får de svaret her: Older Viscosity (fortsatt fra California-bryggeriet Port Brewing) er en konsentrert og ekstrem aroma- og smaksbombe av dimensjoner! Du er hermed advart!
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. "Gammel motorolje" er bare fornavnet!
Intens aroma av søt malt, bourbon whiskey, vanilje og eik, også moderat røstede toner, hint av sjokolade og lakris.
Meget søt og intens smak, søt malt i bøtter og spann, toner av bourbon, eik og vanilje igjen, også toner av mild kaffe, mørk sjokolade og lakris. Moderat humle.
Himmel og hav for et øl! - med dagens understatement kan vi si at dette er "et øl det er vanskelig å forholde seg likegyldig til" .... Reint snob!

Lervig Winter Ale



Lervig Winter Ale er nært beslektet med Cardinals Winter Wine som vi har på fat, men har noe mindre alkohol og er modnet med rosiner. Stilmessig ligger den på grensen mellom English Strong Ale og Barleywine.
Kobberfarget øl, høyt til moderat kremfarget skum.
Maltpreget aroma med sterke toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, brunt kandisukker og mørk sirup.
Varmende munnfølelse. Smaken har mørke tørkede frukter, brunt sukker, malt og alkohol, men er ikke for søt. Moderat men merkbar humle i avslutningen. Godt øl!

Port Brewing Shark Attack Double Red Ale



At syd-californiske
Port Brewing representerer kvalitet, har vi allerede flere eksempler på. Deres Shark Attack Double Red Ale bekrefter bare regelen. Siden "double red ale" ikke er noen allment kjent ølstil, klassifiserer vi det bare som en "strong ale". Og siden angrep av hvithai mot bølgesurfere er en del av gamet på strendene ved San Diego, tar vi også navnet for "god fisk".
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum med en oransjeaktig teint.
Herlig og kompleks aroma av fruktig og furunålsaktig amerikansk humle, på en søtlig bakgrunn av krystallmalt.
Smaken er middels søt med rikelig krystallmalt, og massevis av harpiksaktig og grapefruktaktig humle. Bitterheten i avslutningen er betydelig, men ikke for ekstrem. Godt øl!
 

Innis & Gunn Blonde Lightly Oaked Beer

Cardinal Stavanger

Hvis du synes den vanlige utgaven av Innis & Gunn smaker for mye treverk, og at Rum Cask-utgaven smaker for mye rom og eikefat, har du nå muligheten for å teste om Blonde-utgaven faller mer i din smak. Ja, selv om du liker de to førstnevnte meget godt, er det ikke dumt å prøve Blonde. Alle brygges av skotske Belhaven for Edinburgh-firmaet Innis & Gunn.
Også Blonde har vært modnet på amerikansk eik (i 37 dager), men den har likevel et mer avdempet eikepreg enn de andre. Det typiske "vanilje"-innslaget fra ny amerikansk eik er likevel til stede. Ølet er brygget med skotsk malt (Golden Promise) og krystallmalt, humletypen er Phoenix.
Gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Aromaen er først Heineken-lignende og gressaktig, så kommer noen søtlige toner av vanilje gjennom.
Smaken er nokså søt med sitrusaktige toner, også sterke toner av vanilje, moderate toner av treverk. Meget moderat humle i ettersmaken. Lettdrikkelig og grei!
 

De Molen Neander Ale


Bryggeren Menno Olivier i nederlandske De Molen brygget Neander Ale første gang i 2003, og nå blir ølet relansert i ny utgave, i store flasker med vokset naturkork. Ølet er holdbart i 5 år, men kan godt drikkes allerede nå. Som navnet antyder skal nok Neander Ale framkalle neandertaleren i deg - for enkelte av oss faller dette helt naturlig, selv uten øl ...
Ølet kan (i mangel av noe bedre) klassifiseres som en strong ale. Flaskene vi har fått kommer fra en batch på bare 575 flasker. Humlen er tsjekkisk: Premiant som bitterhumle, med Saaz tilsatt mot slutten av kokingen. Humlemengden er meget rikelig, bitterheten er på hele 88,2 EBU. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at vørteren hadde en original gravity på 1083, mens ølet har en final gravity på 1018.
Uklar brun farge på ølet, høyt kremfarget til beige skum.
Behagelig aroma av floral og fruktig humle, hint av harpiks og tre.
Smaken har en massiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt, på en bakgrunn av moderat søt malt, med toner av karamell. Bitter ettersmak.
 

AleSmith YuleSmith Holiday Ale



YuleSmith Holiday Ale (fra kvalitetsbryggeriet AleSmith i San Diego, California) er som navnet indikerer et sesongøl for juletiden, men til tross for navnet finnes der faktisk også en sommervariant av ølet. Det er imidlertid vintervarianten vi har, og den serverer vi med stolthet HELE året (om vi ikke er utsolgt, da). Stilmessig er dette en American strong ale, bryggeriet kaller det en imperial red ale
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat til lavt skum.
God aroma av amerikansk karamellmalt og amerikansk humle, toner av karamellisert appelsinmarmelade.
Fyldig og rik munnfølelse. Kompleks smak av eik, karamellmalt, tørkede fikener og amerikansk humle. Også et visst krydret preg.
Med dette ølet kan du holde julaften hele året - humlen sørger for at det ikke blir for søtladent, selv midt på sommeren. Gode saker!
 

De Molen Lood & Oud Ijzer


Bryggerne på på nederlandske Browerij De Molen har her foretatt en blanding av to av sine andre øl, Amarillo (en double / imperial IPA, som vi også har) og Rasputin (en imperial stout). Resultatet er altså kalt Lood & Oud IJzer, og her skal vi ikke forsøke oss på noen oversettelse - tror det er et fiffig ordspill ute og går der. Stilmessig blir blandingen å klassifisere under sekkeposten "American strong ale". Vi har bare fått et fåtall av flaskene i batchen som er på totalt 318 stk. Anbefalt drikketemperatur er 10 grader C.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Glimrende kompleks aroma, her er det fruktig amerikansk og europeisk humle, vinøse toner, hint av eik, rødvinseddik og lær - kanskje et streif av sjokolade også.
Smaken har toner av overmodne frukter, en betydelig maltsødme, hint av sjokolade og kaffe i bakgrunnen, moderat og "tørr" humle i avslutningen. Alkoholen på 10,4% er godt skjult, men det kan nok nok være lurt å dele den store flasken på to personer.

99/96 10,4%

Arrogant Bastard Ale


Stone Brewing Company i Escondido, California, er kjent for kompromissløs bruk av råvarene (særlig humle), med til dels ganske "voldsomme" øl som resultat. Arrogant Bastard er deres mest berømte øl, og selger nok litt ekstra på navnet også. At det virkelig er et øl for "arrogante jævler", signaliseres allerede i reklame-introen: "Dette er et aggressivt øl. Du kommer sannsynligvis ikke til å like det. Det er høyst tvilsomt om du har god nok smak, eller er tilstrekkelig sofistikert, til å verdsette en ale med en slik kvalitet og dybde". Javel, nei. Jeg har nå smakt på den likevel. Stilmessig karakteriseres ølet som en "American strong ale", men har også en del til felles med IPA. (Vi har også Stone IPA, så prøv begge og sammenlign.) Men bryggeriet har utvilsomt truffet noe i markedet. En mangeårig årlig vekst på over 30% kommer ikke av seg selv, og da direktøren og bryggerisjefen var på besøk hos oss sommeren 2009 erfarte vi at dette slett ikke var noen arrogante djevler, men rett og slett kjempehyggelige og romslige amerikanere, som ville ha bilde av seg selv på Kjerag. Stone Brewery you know. Dette er hva jeg fant:
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum. God men overraskende moderat aroma av floral og fruktig humle. "Arrogansen" viser sitt grimme ansikt først i smaken, med en distinkt og aggressiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Der er en viss maltsødme i bakgrunnen, men jeg kan jo ikke si at den arrogante jævelen hører til i "velbalansert øl"-kategorien. Men så er den nok ikke ment å være velbalansert heller. Snarere tvert imot ... Kanskje er jeg ikke, som bryggeriet antyder, "not worthy"? Fruen fikk også smake, og det pussige er at hun likte den arrogante jævelen bedre enn jeg gjorde. Say no more .
..

99/98 7,2%

Martin´s Pale Ale

44.1851b28f7566076ddc86400a0dd74395

Martin´s Pale Ale skriver seg fra bryggeriet Anthony Martins, stiftet av John Martins i 1909, i Belgia. John Martins kom fra England, og hadde ikke bare sine brygger kunnskaper med på flyttelasset, men også Schweppes Indian Tonic og Guinness som han da ble agent for. Selv utviklet han først Gordon Scotch Ale, som vi tidligere har ført her på Cardinal. I hans Pale Ale brukes en unik bryggemetode hvor bla. hel Kent humle tilsettes etter brygging, og ølet er et av belgias mestselgende. Fargen er lys gyllen og ølet har et kremaktig godt skum som holder godt. Søtlig hulearoma. Smaken er bittersøt og har en god ettersmak.

6%

Wood's Christmas Cracker


Wood's Christmas Cracker er fra Shropshire i vestlige England. "Kondisjonert på flasken". Kobberfarget, lett disig. Moderat beige skum. Meget fin aroma, vinøse toner, også toner av rom-marinerte rosiner, eik og engelsk Christmas Pudding. Rik og fyldig smak med betydelig maltinnslag, hint av Christmas pudding, karamell, krydder, eik og portvin. Bra humle dominerer avslutningen og den bitre ettersmaken. Et meget bra jule-ale i typisk engelsk stil.

Riggwelter Yorkshire Ale

34877011_H

Riggwelter Yorkshire Ale produseres av Black Sheep Brewery som det står mer om lengre nede Byen York har som kjent et viking senter, og områdene rundt er fremdeles sterkt preget av våre forfedres besøk der for tusen år siden. Navnet Riggwelter kommer da også fra det norske uttrykket ”rygg velter” som har minst to betydninger..Happy
Her brukt når sauer havner på ryggen og ikke klarer å komme på beina ved egen hjelp. Joda, vi har sett det og!

Importert til ditt glass av Cardinal.
Fargen på dette ølet er noe lysere enn vanlig brown ale, lyst brunt med en oransje kjerne. Skummet er tykt, høyt og fint. Aroma preges av frukt, nøtter og kaffe. (Bailey’s) Smaken er meget rund og balansert med en superb røstet maltkarakter, og igjen en hentydning til Irish Cream. Avslutter godt med en svak bitterhet.
Vi beklager prisen, men det koster flesk å importere øl til Norge i små kvanta.

RCH Firebox

RCHFirebox

RCH Brewery slår til igjen - og denne gang slår de ganske hardt, med en flaskekondisjonert "English strong ale" (eller en "extra strong bitter", om du vil). Som nevnt er bryggerne jernbaneentusiaster, med særlig forkjærlighet for gamle damplokomotiver, og navnet "Firebox" henspiller på fyringskjelen i disse lokomotivene, så vidt jeg forstår. Kanskje merker du at dette ølet fyrer godt opp også?
Ølet er brygget med palemalt og litt sjokolademalt, og humletypene er Progress og Target. Firebox er ravfarget, med et digert og varig off-white skum. Behagelig humlepreget og fruktig aroma, med hint av toffee og eik. Smaken er fruktig og maltpreget, med et tydelig nærvær av alkohol. "Tørr" humle i avslutningen. Dette er altså en kraftig og ganske mektig bitter, og er kanskje ikke ølet du drikker en hel kveld - men det er absolutt et øl som bør prøves!

Otter Head

Otter-Head-Glass

Otter Head er fra samme bryggeri som foranstående. Bryggeriet ble startet så sent som i oktober 1990 av David og Mary Ann McCaig, og ligger på en gård fra det 16. århundre i East Devon´s Blackdown Hills. Før de startet var David brygger hos Whitbreads i 17 år.
Rødlig rav til brun farge farge, lavt off-white skum. Minimalt med kullsyre, nesten "flatt" øl. Moderat men fin aroma av karamell, toffee, bær og tørkede frukter, med noe eik i bakgrunnen. Smaken har rikelig med karamell, en betydelig bitterhet i avslutningen og ettersmaken, samt en søtlig påminnelse om den relativt høye alkoholstyrken - men lite utenom det. Ikke noe lettdrikkelig øl dette her, og kanskje ikke så veldig interessant heller (etter mitt syn, da - mange liker det bedre enn jeg gjorde). Uansett bedre enn pregløse "industri-øl"!

Brakspear Triple

34880011_H

Brakspear Triple fra Brakspear bryggeri må ikke forveksles med det vi er kjent med fra belgiske ”triple”. Dette er en Strong Ale der bryggerimester Jeremy Moss har brukt 3 ganger så mye humle og gjæret brygget tre ganger for å oppnå resultatet. Så det en belgisk trippel har i sødme har denne i kraft og bitterhet. Siste gjæring er på flasken, så ølet er levende og noe gjærrester må regnes med. Men ølet er slett ikke tåkete. Gjærrestene ligger pent på bunnen, om du ikke rister de opp! Enkelte mener at dette skal gjøres for kompleksitetens skyld. Ølet er levende og utvikler seg på flasken. Vi har tatt inn 12 kasser av disse individuelt nummererte flaskene, og de skal bli lagret på best mulig måte så utviklingen kan følges av kjennerne. Trenger vi si at du bare finner denne på Cardinal i Norge? På internett kan du finne datoen for tapping av hver flaske. Serien vi selger nå, 301xxx ble tappet 28.mars 2006. Og merk deg Anita, her er det ingen best før dato. Bedre og bedre..Fargen er brun gyllen, og det hvite store skummet står godt og lager boblede gardiner i gode glass. Duften er kraftig av malt og humle og minner om toffee.. Den høye alkoholstyrken lar seg ikke skjule i lukten, men forsvinner mer i smaken som innledes søtt og smigrende med en anelse honning, kraftig malttonet, og glir langsomt men bestemt over i en lang og bitter ettersmak. Kun få flasker igjen!

Morland’s Strong Ale ”Hen’s Tooth”

greenekingmorlandhenstooth
Morland’s Strong Ale ”Hen’s Tooth” kommer fra bryggeriet Greene King, som vi har solgt IPA av i lang tid. IPA’en er en av de alkoholsvakeste variantene vi har, så da viser dette 6,5% sterke brygget at de også kan kunsten med høyoktan. Deres Old Speckled Hen har vi nå på fat, så Greene King er godt representert på Cardinal. Du skal forresten ikke ha hatt for mange ”Hen’s Tooth” for å finne spor etter navnet Greene King å flasken. De bruker konsekvent navnet Morland.. (Ble kjøpt for å bli lagt ned.. men den gang ei)
Hen’s Tooth har en kopperrød farge, og ølet har et godt og høyt kremaktig skum som dessverre legger seg ganske fort. Duften er maltsøt med en deilig humlearoma samt en fruktig overtone, som også preger smaken til å begynne med. Bitterheten gjør seg gjeldende mot slutten, og sitter lenge i den ganske tørre ettersmaken. Vinøs! Totalt sett er dette et kraftig ”real ale” som vi sammen med Strag har tatt til landet.
Dette ølet er i den absolutte Premier League av Strong Ale. Bottle Conditioned, og en øl med særpreg. MEGET GOD! NYTES LANGSOMT!

Bah Humbug

19259

Bah Humbug navnet henspeiler etter det jeg forstår på personer som har et avmålt forhold til julestria generelt og nissen spesielt. I prinsippet bør en kutte ned på julepresanger, og heller unne seg en Bah Humbug, inspirert av Dickens’ Julefortellinger. Et hint om dette ligger jo også i valget av Mr. Scrooge på etiketten. Ølet produseres for 2. året av bryggeriet Wychwood som ligger i Witney, England. Ble i fjor levert på blanke flasker, men er nå heldigvis havnet i brune, som gir en noe bedre holdbarhet. Bryggeriet produserer også et av våre økologiske øl; Circle Master. For å få fram den spesielle smaken og aromaen, brukes gode mengder kanel i dette brygget. Dette gir ølet en krydret hentydning til tysk hveteøl, og sammen med den honningsøte Maris Otter humlen blir dette en unik kombinasjon Fargen er mørk rød med et medium hvitt skum. Medium karbondioksid innhold. Sur-søt aroma med humle, krydder og banan. Kanelen er umiskjennelig. Smaken følger opp aroma inntrykket, og er således flerdelt. Malt og frukt og kanskje et sjokoladehint etterfølges av en noe bitter avslutning. Julekake!

Duchy Originals Organic Select Ale

Cardinal Pub Stavanger

Den britiske kronprinsen Charles er mest kjent som Prince of Wales, mindre kjent er det at han blant sine mange titler også er Duke of Cornwall, og det er hans landeiendommer i dette grevskapet i Englands "Celtic fringe" (de mest patriotiske innbyggerne ser fortsatt på The Duchy of Cornwall som et eget land!), sammen med flere jordbrukseiendommer i Gloucestershire og Norfolk, som skaffer prinsen det meste av hans solide inntekter, og som har gitt navn til hans personlig initierte økologiske produktserie Duchy Originals.
Nå kan også DU bidra til å holde prinsen borte fra fattigkassen, ved å kjøpe ølet hans på Cardinal! (For samvittighetens skyld må nevnes at noe av overskuddet også går til veldedighet.)
Ølene i serien kontraktbrygges for prinsen hos Wychwood Brewery i Oxfordshire. Select Ale (som i sesongen også markedsføres som Winter Ale) er det sterkeste ølet i serien, en klassisk "English strong ale" som imidlertid ikke er sterkere enn at slektskapet med den lettere øltypen bitter er tydelig.
Klar og dyp rav / rødbrun farge på ølet, med et moderat off-white skum. Ganske framtredende og litt søtlig aroma med vinøse og fruktige toner (dadler, fiken), også toner av malt, wienerbrød og karamell. Munnfølelsen er ganske fyldig og rik. Smaken er maltpreget men ikke særlig søt, toner av jord, noe toffee og karamell, med fruktig humle i avslutningen, som etterlater en anstendig bitterhet i ettersmaken. Prins Charles trenger ikke å skjemmes av dette her!

Adnams Innovation

Cardinal Pub Stavanger

Adnams-bryggeriet i Southwold ved Suffolk-kysten introduserte Innovation på markedet i fjor, og den har fått god mottakelse. Stilmessig er den en English Strong Ale.
Humletypene som er benyttet er østengelske Boadicea, slovenske Styrian Goldings og amerikanske Columbus. En spennende kombinasjon! Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Behagelig humlepreget aroma, også toner av frukt, hint av honning, toffee og solbærblader. Den fint avrundete smaken har en bra balanse mellom tydelig malt og behagelig humle. Noe fruktig sødme, honningaktige toner, alkoholen er merkbar men ikke forstyrrende. Moderat bitterhet i ettersmaken. Her må vi bare si med Bøgvall Kai: "Helvede så stiligt!"

Samuel Smith´s Winter Welcome Ale

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith´s Winter Welcome Ale kom i handelen tidlig på høsten 2008, og her blir det mer enn antydet at når man bare har et slikt øl for hånden, kan vinteren gjerne komme!
Vi slutter oss gjerne til den påstanden, men vil anføre at dette langt fra er den tyngste og kraftigste av engelske "winter warmers" - det er egentlig ikke noe "karstykke" å tømme en flaske, så også denne vil falle i smak hos mange!
Klar rav farge på ølet, digert off-white skum. Moderat maltpreget aroma, toner av karamell, toffee og kjeks. Smaken er også moderat maltpreget og nokså søt, med toner av karamellsaus, toffee og hint av eik. Moderat humle i avslutningen. Et alternativ sesongøl når det stunder mot jul, og en er lei av de tradisjonelle norske juleølene.

Samuel Adams Utopias


Cardinal Pub Stavanger


Dette legendariske ølet fra Boston Beer Company er i Norge klassifisert som brennevin, p.g.a. styrken på hele 27%. Vi må derfor selge det som 4 cl "drinker", og smakskonsentrasjonen (samt den vanvittige prisen inn) er da også så stor at 4 cl faktisk oppleves som nok av de fleste (hvis ikke, går det an å ta en til ...).
Styrken er oppnådd først ved maksimal utgjæring med ølgjær ("grunnølet" er en blanding av flere Samuel Adams øl), deretter med champagnegjær, før gjentatte ganger med nedfrysing hvor en del av vannet fjernes, og alkoholen og smaksstoffene blir igjen ("frysedestillering").
Da
Samuel Adams Utopias kom på markedet var det verdens sterkeste "øl", det har siden blitt overgått av et par andre (også ved frysedestillering). Men fortsatt er det et av verdens aller DYRESTE øl! Flasken alene er et kapittel for seg, den er formet som en bryggekjele i kobber. I hele Norge er det bare blitt tatt inn 40 flasker, og vi har 20 av dem ...
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet. Utopias er helt uten kullsyre eller annen gasstilsetting, og har derfor heller ikke noe skum. 
INTENS aroma av portvin og mørke tørkede frukter, men der er også toner av fuselalkohol som i starten river i nesen (alt naturlig gjæret øl har et innslag av fusel, som i naturlig konsentrasjon bidrar positivt til aroma og smak, men her blir dette spesielt konsentrert). Fuselpreget avtar når ølet har fått stå litt i glasset.
Utrolig intens, konsentrert og rik smak av gammel madeira med betydelig sødme, samt rosiner / rom-rosin og eik.
Maken til dette har du ikke smakt før. Garantert! 

Her er det vi har skrevet etter å ha lest importørens materiale, samt å ha googlet litt, altså før vi fikk den inn døren;

Jim Koch er gründeren av The Boston Beer Company, og bryggmesteren av Samuel Adams øl. Hans mål med Utopias, var å sette høye forventninger til øl, utvide grensene for hva øl egentlig er, samt kunne sammenligne Utopias med den beste konjakken eller portvinen i verden. Koch var pioneren innen området ekstremøl, og har siden da vært ledende med de sterkeste ølene i verden, - bla. Samuel Adams Triple Block, Samuel Adams Millennium Ale og nå sist med Samuel Adams Utopias. At Brewdog i mellomtiden har kommet med et enda sterkere øl forbigår vi her i stillhet, og kommer heller tilbake til det senere.
Med håndverksmessig presisjon, brygges Samuel Adams Utopias med tradisjonelle ingredienser, bla. te ulike sorter av høykvalitetshumle som er de beste man får tak i. (Spalt Spalter, Hellertau Mittlefruf og Tettnang Tettnanger) Dette gir til sammen en lett jordaktig og kydret smak.
Samuel Adams Utopias inneholder Crystal Malt for å få den dype fargen, og malt av typen Two-Row Moravian og Bamberg Smoked. Man har også benyttet gjær som normalt benyttes for Champagnefremstilling. Lagres i Whiskey-, portvin- og konjakksfat i opp til ti måneder.
Samuel Adams brygger et begrenset antall flasker av Utopias, som fylles i samlerflasker som ligner de bryggepanner som bryggeribransjen benyttet til fremstilling av øl for hundrevis av år siden.
Ølet er på heftige 27%, og er for tiden verdens dyreste øl. Inn til oss koster det 1450 kr.
Vakker amberfarget med stor og elegant smak, noe likt den dype smaken som finnes i en lagret portvin eller en fin konjakk. Intensiv og smakfull med en fruktig tone. Aromatisk med liten sødme og distinkt innslag av kanel, vanilje og sirup. Utopias inneholder ikke kulsyre.
Ølet er ideellt som avec etter en herlig middag, servert ved romtemperatur i konjakkglass.

Innis & Gunn Rum Cask

Cardinal Pub Stavanger

Den "vanlige" Innis & Gunn Oak Aged Beer har lenge vært en storselger på Cardinal, og nå har vi fått inn et begrenset parti som, i tillegg den vanlige modningen på nye eikefat, også har gjennomgått en ekstra modning på eikefat som tidligere har inneholdt Navy Rum. "Yo ho ho and a bottle of rum", som det heter i sjørøversangen - om flasken inneholder øl, så er i hvert fall noe av rom-smaken blitt med over i ølet.
Innis & Gunn Rum Cask er et klart mahognifarget øl med et off-white til beige skum.
Intens aroma av eikefat og rom, toner av vanilje, krydderier, alkohol, brunt sukker, karamellsaus, rom-rosin og mørke tørkede frukter.
Smaken er distinkt eikepreget, men rundere og kanskje litt fyldigere (uten de sterke tonene av ferskt treverk) sammenlignet med den vanlige Innis & Gunn. Moderat sødme, moderate toner av rom og krydder, tørr avslutning, meget moderat humle. "Drikkes avkjølt", sier bryggeriet - men vi anbefaler sterkt at den ikke drikkes iskald, da går du glipp av for mange av de fine smaksnyansene.