Nøgne Ø / Kissmeyer Old England IBA


Old England IBA

Nøgne Ø i Grimstad har samarbeidet med danske Anders Kissmeyer om Old England IBA. Forkortelsen IBA står for India Brown Ale – en uvanlig betegnelse, men det er ikke usannsynlig at de første India Alessom ble sendt fra England til kolonien i India hadde mye til felles med dette ølet (betegnelsen India PALE Ale dukket opp senere, da ølene ble lysere). Old England er selvfølgelig brygget med engelsk malt, engelsk humle og engelsk overgjær.
Brun farge på ølet altså, moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av lettrøstet malt, noe karamell, mørke frukter og humle med harpiks- og jordtoner. Bryggeriet nevner selv toffee, kjeks, korn og et touch av sjokolade – vi skal ikke protestere på det. Smak selv, og finn dine egne smaksnyanser i dette gode ølet!

Naparbier / Nøgne Ø Black Rain

Cardinal Pub Stavanger

Spanske Naparbier holder til i Noáin i Navarra. De er et av de fremadstormende spanske håndverksbryggeriene, og har hatt en rekke samarbeidsprosjekter med likesinnede bryggerier i andre land, blant annet norske HaandBryggeriet. Men denne gangen er det Nøgne Ø som har vært på besøk i Spania, og resultatet er Black Rain, en såkalt black IPA.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Herlig aroma, hvor mørk malt og amerikansk(?) furuaktig humle smelter perfekt sammen. Toner av mild kaffe og sjokolade.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med røstede toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, og distinkt furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

95/82 9,5% 33cl

Nøgne Ø Cassis Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Da Nøgne Ø i Grimstad skulle brygge en ny batch av sin velkjente Tiger Tripel, tilsatte bryggeren ved et uhell feil gjærtype i gjæringstanken. Selv om forskjellen neppe var dramatisk, kunne jo ikke ølet selges under sitt vante navn, og da fant bryggeriet ut at de i stedet kunne gjøre dette til et HELT annet øl. Det oppnådde de ved å tilsette SOLBÆR (fransk: cassis) i rikelige mengder. Resultatet er Cassis Tripel.
Uklar dyprød farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av solbær og mildt krydder.
Smaken er naturlignok også preget av solbær, syrlig-søt men ikke sukkersøt. Lett snerpende avslutning, moderat humle.

na 50cl 9,5%
 

Nøgne Ø Asian Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Fra før har vi hatt populære Aku-Aku Lemongrass Ale på fat – nå har Nøgne Ø i Grimstad brygget et lettere øl, Asian Pale Ale,  som også er preget av lemongrass (sitrongress). Og det er et øl som nok vil vinne mange venner, spesielt sommerstid.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt og «tørr» aroma av sitrongress.
En del kullsyre i munnen, lett i kroppen. Tørr smak, med massevis av sitrongress og det medfølgende preget av sitrus og krydder, hvit pepper i den middels bitre avslutningen. Uten tvil godt som følge til asiatiske matretter (som bryggeriet anbefaler), men sannelig er Asian Pale Ale god på egenhånd også, som en ren forfriskning.

na 4,5% 50cl

Emelisse / Nøgne o Grodziskie

Cardinal Pub Stavanger

Den polsk-tyske ølstilen grodziskie (tysk. Grätzer) stammer fra den vestpolske byen Grodzisk (tysk: Grätz), oftest kalt Grodzisk Wielkopolski, for ikke å forveksle den med Grodzisk Mazowiecki i Øst-Polen. Da det siste tradisjonelle bryggeriet i Grodzisk ble nedlagt i 1993, var ølstilen å betrakte som utdødd noen år, før den de aller siste årene har blitt gjenopplivet av flere bryggerier i USA og Europa.
Brouwerij Emelisse i Kamperland (Nederland) er et av disse bryggeriene, og de har samarbeidet med norske Nøgne Ø om bryggingen - så ble da også navnet GrØdziskie. Ølstilen brygges med en betydelig andel hvetemalt og røkmalt, og har vanligvis et moderat alkoholnivå. Bitterheten er på beskjedne 11 EBU.
Lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen er først og fremst preget av røkt malt, hint av sitrus og saltvann i bakgrunnen.
Lett i kroppen. Smaken har toner av røkmalt (og røkt pølse!), men i mye lettere grad enn en tysk Rauchbier. Lette toner av hvete, moderat syrlige toner av sitrusfrukt / sitroner, med litt salt. Resultatet er ganske forfriskende, dette er ikke et "tungvektsøl". Og så er det altså historisk interessant!

47/27 4% 33Cl

Lervig / Nøgne Ø We Love Wheat (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø fra Grimstad har vært på besøk hos Lervig i Hillevåg, og sammen har de brygget et samarbeidsøl, We Love Wheat. 
Uklar oransje-brunlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av fruktig amerikansk humle og krystallmalt, distinkte toner av appelsiner.
Søt smak, med tydelig og fruktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Jeg finner ingen typiske hvete-karakteristika i dette ølet, men betraktet som en IPA vil det nok kunne finne mange venner, spesielt blant dem som også tåler litt sødme.

na 7,9% Fat

Bridge Road / Nøgne Ø India Saison

brb-nogne-o-saison_bottle

Dette (kun på 33 cl flasker) er den versjonen av samarbeidsølet India Saison som er brygget hos Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. (Vi har også utgaven som er brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, den er på 50 cl flasker.)
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig fruktig og mildt pepperaktig aroma av saison-gjær og humle.
Smaken er middels søt, distinkt krydret / pepperaktig og humlet med noen fruktige toner.
Høy grad av drikkelighet - et trivelig øl!

Nøgne Ø Funky Geyser

NogneFunkyGeyser

Når Nøgne Ø i Grimstad har kalt dette ølet Funky Geyser, skyldes det at brettanomyces'en i ølet angivelg har utviklet så mye naturlig kullsyre at man risikerer en ukontrollert utblåsning når flasken åpnes. De flaskene vi har åpnet hittil har det imidlertid vært mulig å kontrollere (noe bartenderne setter pris påWinking, men det kan nok være lurt å ha glasset i umiddelbar nærhet.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma med "bondegård"-toner, også toner av litt gamle sitroner.
Middels sur smak, brettanomyces i massevis, ganske tørr, mens avslutningen er krydret og humlet og rimelig bitter.
Forfriskende - og jeg liker den!

Nøgne Ø # 1000

beer_233856

Nøgne Ø feirer sin batch nr. 1000 med dette sterke ølet - og for sikkerhets laget de et eget øl til batch nr. 1001 også (omtale av sistnevnte følger senere). De er begge moderat krydret med eksotiske kydderier a là 1001 Natt. Gjæren er belgisk, humlen er amerikansk.
#1000 er disig gylden på farge, med et minimalt hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, og mildt krydder.
Middels søt smak av belgisk overgjær, demerara-sukker, fruktig humle og mildt krydder. Varmende munnfølelse, du merker at det er et sterkt øl. Noe bitterhet i ettersmaken. 25 cl er akkurat passe!

Nøgne Ø # 1001

beer_233857

Nøgne Ø # 1001 er altså brygget for å feire Nøgne Ø sin batch nr. 1001. Det er i slekt med Nøgne Ø # 1000, men er i motsetning til dette et helt mørkt øl. De er begge mildt krydret med krydderier som skal gi assosiasjoner til "1001 Natt". 
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt, sjokolade og treverk, hint av mildt krydder.
Smaken er "smooth" og full av maltpreget nam-nam, sjokolade og vanilje, men er ikke for søt. Bitterheten er lav. De milde krydderne er ganske avdempet. Til tross for sin styrke er dette et øl som det ikke er vanskelig å like!

Nøgne Ø / Holgate Half A World Away

Cardinal Pub Stavanger

Half  A World Away er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Holgate Brewhouse i Woodend, Victoria i Australia. Bryggeriene har utvekslet bryggere for en tid - "en halv verden unna". Resultatet av samarbeidet har de kalt en "imperial red ale" - vi klassifiserer den bare som en strong ale. 
Mørk rødbrun farge på ølet, disig, med et høyt off-white skum.
Maltpreget aroma, hint av bakeri og modne røde bær.
Distinkt maltpreget smak, toner av karamell og brunt brød, hint av modne frukter. Humlen er meget moderat, men merkbar.

Nøgne Ø Brun

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Brun er et øl vi har hatt i flere år, men som av uforklarlige årsaker har falt ut av "Ølboken" vår. Da ølet ble lansert i desember 2008, fikk bryggeriet kjeft av puristene: man mente at nå var ikke Nøgne Ø "Det kompromissløse bryggeri" lenger, fordi de hadde brygget et øl som ALLE kunne like! Vel, på Cardinal er vi også ølentusiaster, men vi er ikke fanatikere - det må da være lov å brygge noen "snille" øl som har bred appell også, bare bryggingen er gjort ordentlig. Så vi frikjenner Nøgne Ø fra alle anklager! Brun må ikke forveksles med Nøgne Ø Brown Ale - sistnevnte er i anglo-amerikansk stil , mens Brun først og fremst har sine forbilder i Belgia. 
Meget mørk brun farge på ølet, som en porter. Fint og kremig beige skum.
Moderat men god aroma av belgisk overgjær, krydderier og eik.
Smaken har brun malt, karamell, brunt sukker og toner av treverk, anstendig humle i avslutningen. Ikke for søt. Dette er på ingen måte Nøgne Øs "største" øl, men godt og lettdrikkelig er det - og helt umulig å mislike.

Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis

Cardinal Pub Stavanger

Det etterspurte ølet Aurora Australis er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. Ølet er brygget i Australia, og fraktet til Norge med skip, på eiketønner som tidligere inneholdt australsk rødvin. Under reisen fikk ølet tid til å modnes, og ble tappet på søte små 25 cl-flasker i Grimstad.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat til lavt beige skum.
Sterk aroma av eiket rødvin / rødvinseddik og mørke tørkede frukter.
Smaken er også meget eiket / trepreget, middels søt med noen vinøse toner, moderat humle i avslutningen. Eikefatet dominerer såpass mye at noen nok vil kvie seg for å bruke uttrykket "velbalansert", men et GODT øl er Aurora Australis så avgjort.

Nøgne Ø Kriek of Telemark

_L-WEB_5144176a

Da Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet) i Grimstad bestemte seg for å brygge et skikkelig surt fruktøl, var spørsmålet om de ville klare å få tak i tilstrekkelig sure kirsebær. Det gjorde de – i Gvarv i Telemark dyrkes ennå kirsebær av den rette typen. Resultatet er Kriek of Telemark.
Intens og utrolig vakker dyprød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aroma av kirsebær, marsipan, treverk og støv.
Sterk og pirrende smak av sure og snerpende kirsebær i lassevis, her er der ikke mye sødme. Bitterheten er på moderate 25 IBU. Bare deilig å drikke – når du først er innstilt på at det skal smake surt.

Nøgne Ø Global Pale Ale

1371803646global-pale-ale

Synes du humlesmak er noe av det beste som finnes i denne verden – men at det ikke alltid bør være nødvendig å brygge alkoholbomber for at humlen skal komme til sin rett? Det synes bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad også – og da de bestemte seg for å brygge Global Pale Ale (GPA), valgte de ut hele 13 forskjellige humlevarianter, fra 7 forskjellige land: England, Slovenia, New Zealand, Tsjekkia, USA, Tyskland og Australia.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Deilig og rimelig kompleks aroma av humle – toner av grapefrukt, tropiske frukter, furu og gran – noen milde krydrede toner også.
Meget humlepreget smak gjennom det hele, med de samme elementene som i aromaen, og en småskarp bitter avslutning. Munnfølelsen er fyldigere enn det man kunne frykte fra et øl på bare 4,5%. Jo, dette er et øl som garantert kommer til å selge godt, både i dagligvarebutikkene og på Cardinal.

Nøgne Ø Monkey Brew Primator Doppelbock

bock

Vinneren av NM i hjemmebrygging gis hvert år muligheten til å få ølet sitt brygget kommersielt hos Nøgne Ø i Grimstad. I 2013 vant Jørg Solheim, Pål Rolfsen og Bjarke Vang med en doppelbock, Primator. Vi tok i første omgang bare inn et lite parti til arrangementet Mandag i Annen, men ølet var jo knallgodt, så om vi får tak i mer, så tar vi inn mer.
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt og varig off-white til beige skum.
Tiltrekkende maltpreget og søtlig aroma, toner av karamell og wienerbrød, noen fruktige toner også.
Søt (men ikke for mye), maltpreget, rik og fyldig smak, toner av karamell og mørke tørkede frukter. Deilig – en fin doppelbock etter min smak.

Nøgne Ø Tindved

nogne-o-tindved

Tindved-bær (som vokser i områdene rundt Trondheimsfjorden) har blitt den siste «hit» når det gjelder frukttilsetning i øl. Fra før har vi HaandBryggeriet Tindved, nå er altså Nøgne Ø kommet etter.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig og sterk aroma av tindvedbær, eplecider og brettanomyces, hint av eik.
Smaken er temmelig sur men ikke ekstrem, ganske tørr, toner av brettanomyces og tindvedbær igjen, bitter ettersmak.

Nøgne Ø Red Horizon 2. edition

nogne-o-red-horizon-3-edition

Nøgne Ø i Grimstad har gjæret dette sterke ølet med den berømte japanske sakegjæren Masumi No. 7, ved lav temperatur. Som de andre ølene i Red Horizon-serien er 2. edition brygget med en dugelig dose rødbeter(!) - ikke akkurat den vanligste ølingrediensen.
Uklar mørk rødbrun farge på ølet, lavt off-white skum.
Uvanlig aroma av rødbeter, billig vin, mildt krydder og noe frukt.
Meget søt og alkoholpreget smak, med rødbeter og modne bær, og en distinkt humlebitterhet (100 IBU) i avslutningen. Vel, min personlige favoritt blant Red Horizon-ølene er 2. edition ikke, men der er saktens folk som liker den bedre enn jeg gjorde. Kjøp gjerne både denne og 3. edition samtidig, del dem med en venn og si hva dere synes!

Nøgne Ø Red Horizon 3

red-horizon

3. edition av Nøgne Ø Red Horizon er som de andre i serien brygget med rødbeter, og her er det sakegjær No. 9 som har blitt benyttet.
Dyp rødbrun farge på ølet, klarere og litt lysere enn 2. edition, lavt off-white skum.
Aromaen her er noe bedre, toner av rødvin og rødbeter.
Smaken framstår definitivt som bedre etter min smak, men det er tillatt å være uenig med meg. Vinøse toner (hetvin), hint av eik, fint balansert bitterhet i avslutningen (til tross for teoretisk IBU på 100). Varmende munnfølelse, men litt mindre alkoholpreget enn 2. edition. Ganske gode greier dette!
 

Nøgne Ø Sour Brown

NogneSourBrown

Sour Brown fra Nøgne Ø i Grimstad har tilbrakt 9 måneder på eikefat, hvor den har blitt utsatt for naturlig forekommende brettanomyces, og ellers de mikrober som trives i treverket. Resultatet er en langsom og naturlig syrningsprosess. 
Ugjennomsiktig mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk søtlig & syrlig aroma, med distinkte toner av eik.
Søt og sur smak også - mer sur enn søt, men ikke ekstrem. Eikede og vinøse toner. Milde røstede toner og noe humle i avslutningen. God å drikke, men en eller to flasker om gangen er gjerne nok.

Nøgne Ø Aku-Aku Lemongrass Ale

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø i Grimstad brygget første gang Aku-Aku Lemongrass Ale som et spesialøl for Aku-Aku Tiki Bar på Grünerløkka i Oslo (som åpenbart har et Thor Heyerdahl-tema), men ølet har siden blitt så populært at Nøgne Ø har vært nødt til å brygge det jevnlig, og gjøre det tilgjengelig også for andre puber. På Cardinal har fatene blitt tømt på rekordtid.
Ølet smaker ikke bare av sitrongress (lemongrass), sitrongresset er en faktisk ingrediens i bryggingen.
Uklar gylden farge på ølet, kremig off-white skum.
God aroma av sitrongress og udefinerte milde krydderier.
Forfriskende smak og munnfølelse, sitrongresset er der, men er ikke overdrevet. Moderat men merkbar humle. Gir mersmak! Jo, det er høyst forståelig om dette blir et permanent brygg fra Nøgne Ø heretter.

Nøgne Ø Wit

Cardinal

Nøgne Ø sin Wit har i mange år solgt bra i butikksegmentet, og faktisk også hos oss, til tross for at vi plutselig oppdaget at den var falt ut av Ølboken! Det er altså en witbier i belgisk stil, selv om Nøgne Ø har gjort visse avvik fra standarden (bl.a. med humlebruk), og også har justert oppskriften noe underveis. Både aroma og smak har det stiltypiske witbierpreget av koriander og appelsinskall, men med både malt og humle mer framtredende enn i andre og enda lettere utgaver av ølstilen. Som andre witbier skal den serveres ganske kjølig, og er en «sommerforfriskning» som mange velger hele året.

Nøgne Ø Blonde

Cardinal Stavanger

Dette ølet fra Nøgne Ø ble første gang brygget spesielt for Skralfestivalen 2008 (musikkfestival m.m.) i Grimstad, den holdes på Groos, et fint strandområde med campingplass og mere til, som er velkjent for mange rogalendinger. Ølet het da Kos på Groos (vi har hatt flasker av dette fram til nåWinking, men da bryggeriet bestemte seg for å la ølet gå inn i sitt faste utvalg, skiftet det navn til Blonde (med bare mindre justeringer av oppskriften).
Typemessig er dette nærmest en blond "belgisk" ale, med noen karaktertrekk som du finner igjen henholdsvis i bryggeriets Saison og Wit. Som alle NØs øl er det flaskekondisjonert. Ingrediensene inkluderer hvetemalt, vanlig pilsnermalt av bygg, Crystal humle, koriander og belgisk overgjær.
Uklar lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av koriander og alle de vante elementene fra den belgiske gjæren.
Smaken har et distinkt krydret preg gjennom det hele, en beskjeden fruktighet bærer med seg toner av sitrus og banan, korianderen dominerer, men der er også en betydelig humlebitterhet. Ølet skal angivelig bare ha 20 IBU (International Bittering Units), som er ganske moderat - på meg virker det bitrere, men jeg blir kanskje narret av korianderen? Avslutningen er i alle fall både tørr og ganske bitter (men langt fra ekstrem), og ettersmaken varer lenge. Dette er definitivt øl av en ganske annen kvalitet enn den industripilsen du får kjøpt på musikkfestivaler flest!

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA

6829397703_5536361ecc

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA har vi på fat nå, og som navnet forteller er den nye humlevarianten Citra brukt som eneste humle i brygget. Citra-humlen ble krysset fram i USA, og lansert i 2008, hvoretter den ble en øyeblikkelig suksess både hos kommersielle bryggere og hjemmebryggere. Navnet er en klar indikasjon på at humlen gir ølet et preg av sitrusfrukter, men aromaen og smaken har også innslag av forskjellige tropiske frukter samt noe harpiks, og gir derfor et inntrykk av kompleksitet selv når Citra brukes som enehumle.
Nøgne Ø i Grimstad har fått så mange positive tilbakemeldinger på dette ølet (blant annet fra oss) at de vurderer å la det få status som et av sine "faste" øl, med tapping på både fat og flasker.
Det er altså en ravgylden IPA med bra hvitt skum. Både aromaen og smaken domineres selvsagt av Citra-humlen fra begynnelse til slutt, men der er likevel såpass maltkropp at ølet oppleves som godt balansert. Bitterheten er tydelig, men på ingen måte ekstrem til å være en IPA. En av våre favoritter!
Og får du lyst til å smake andre øl hvor Citra inngår som en av humlevariantene, anbefaler vi Lervig Lucky Jack og Sierra Nevada Torpedo Extra IPA.

Nøgne Ø Citrus Hytrix IPA

0b5e673338796813fb34cb0c8ccea9b4_320x320

Citrus Hystrix IPA fra de kompromissløse bryggerne hos Nøgne Ø i Grimstad er utviklet i samarbeid med superkokken Trond Moi. Og med et slikt navn på ølet er det selvsagt plenty med sitrusfrukt her, både fra sitrusaktig humle, angivelig bergamotblader (den engelske teksten sier imidlertid  kaffir lime, som er en annen sitrusfrukt - og det er den som heter citrus hystrix på latin, bergamott heter citrus aurantium ssp. bergamia) og mandarinjuice (her sier den engelske teksten tangerine, som er en slektning av mandarinen). Ja ja, fort gjort å gå litt vill i alle de eksotiske sitrusfruktene. Godt lukter og smaker det, ihvertfall!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av av sitrusfrukt, samt  sitrusaktig og furuaktig humle, noe søtlig malt i bakgrunnen.
Deilig humlepreget og kompleks smak, sterke toner av sitrusfrukt. Toner av harpiks / furu også. En solid bitterhet i avslutningen. For alle "humlehoder" og sitruselskere er det bare å si : Halleluja!

(50 cl flaske, 7,5%)

Nøgne Ø Pumpkin Ale

Cardinal Stavanger

Halloween og Thanksgiving er svære greier i USA - og da er gresskar (pumpkin) obligatorisk tilbehør. Uthulte gresskar som lykter, og innholdet servert som syltet gresskar til kalkunen, det er vel og bra, men å ha gresskar i øl, det må vel være rimelig sært, tenker du kanskje? Vel, i USA er gresskarøl "in" hele høstsesongen. Og brygget med en vettug oppskrift er gresskarøl faktisk godt. Bryggeren som skal utføre den konkrete jobben er gjerne mindre begeistret - gresskar i mesken er lite helvete å jobbe med, og avrenningen tar gjerne timesvis. Nøgne Ø i Grimstad følger opp den amerikanske tradisjonen med sin Pumpkin Ale. Foruten byggmalten og gresskar er ølet også brygget med en dose hvetemalt, rugmalt og havregryn, samt litt laktose (= ikke-forgjærbart melkesukker).
Mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat men god aroma av karamellmalt og noen vegetale toner (gresskaret, antar jeg).
Myk munnfølelse. Smak av karamellmalt og lettrøstet malt, moderate toner av gresskar med en viss syrlighet. Moderat humle (
Bobek, Summit og Columbus), bitterheten er 30 IBU. Lett brent ettersmak. Ikke vanskelig å drikke og like.

(50 cl flaske, 4,5%)

Nøgne Ø Python Pilsner

Pasted Graphic 3

Du hellige fred! Nå har bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad "gått bananas" med et merkelig hybrid-øl, som de kaller Python Pilsner. Å påstå at ølet smaker "helt python" ville være en betydelig overdrivelse, men meningene blant de som har smakt Python er sterkt sprikende, fra lovprisning til slakt. Ølet er gjæret med champagnegjær, og med en alkoholstyrke på 9,5% er det et drøyt stykke å kalle Python en "pilsner" (selv etter amerikanernes nyoppfunne og misvisende "Imperial Pilsener"-begrep). Men har man først fått frekkhetens nådegave, går mye an.
Disig gylden farge på ølet, noe bunnfall i flasken. Et svært beskjedent hvitt skum.
Uvanlig aroma, gressaktig humle blandet med søtlige florale og fruktige toner, og rå alkohol.
Smaken er søt (for søt, mener noen) og sukkeraktig, med gressaktig humle (37 IBU) og rikelig med alkohol. Hva nå enn Nøgne Ø har tenkt å utrette med dette ølet (og jeg har en sterk mistanke om at det aner de ikke selv en gang), så er det høyst diskutabelt om de har lykkes. Jøss da,
Python er er drikkelig (det er tross alt Nøgne Ø vi snakker om her), men virker nokså ubalansert på Cardinals testlaborant, som mener at Nøgne Ø har mange bedre øl enn dette. Men prøv den selv, og gjør deg opp din egen mening. Kanskje hører du til gruppen som løfter begeistringens fane høyest?

 (50 cl flaske, 9,5%)

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

-terrapin-imperial-rye-porter

Imperial Rye Porter er brygget i Grimstad, som et samarbeids prosjekt mellom Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun og hans bryggerkollega Spike fra Terrapin Beer Company i Athens, Georgia, USA. Her er det helt klart ikke spart på råvarene (hvorav altså rugmalt er en), noe som medfører både mye smak, solid styrke og en bitterhet på 45 IBU.
Kullsvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Meget god aroma med røstede og fruktige toner, innslag av sure bær, eik, rødvinseddik, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er søt og røstet, med toner av kaffe, mørk bitter sjokolade og lakris. Bitter avslutning. Solide saker!

Nøgne Ø Imperial Stout Cognac Barrel

nogne-o-imperial-stout-cognac-barrel-25cl

Den "vanlige" Nøgne Ø Imperial Stout er jo i seg selv et knallgodt øl, og når spesialutgaven Cognac Barrel altså har vært lagret et helt år på eikefat som tidligere inneholdt fin cognac, vet du bare at det er en fantastisk duft- og smaksopplevelse som venter deg!
Beksvart farge på ølet, kremig brunt skum - vakkert!
Sterk aroma av cognac og eik, men med alle de røstede tonene fra en imperial stout i behold.
Nydelig avrundet og modnet smak, selvsagt røstet, med toner av mørk sjokolade og kaffe. Cognacen og eiken er der jo i smaken også, men blir ikke overveldende, hele smaksopplevelsen blir veldig harmonisk. Glimrende!

Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel

sunturn på cardinal

Nøgne Ø Sunturnbrew (se omtalen av dette) er et knallgodt øl, som sjefsbrygger Kjetil Jikiun brygger på vintersolvervsdagen hvert år – og bare da. I forfjor fylte han også litt av batchen på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey, hvor ølet har fått modnes et helt år . Resultatet er et eksklusivt øl på 25 cl flasker (akkurat passe til en person), og om originalen av ølet er meget god, så er denne utgaven rent snop!
Meget mørk brun uklar farge, nesten helt svart. Moderat beige skum.
Intens og kompleks aroma, bourbon, eik og vanilje, men også røk, bål, saltvann, gammelt tauverk, tjære, kaffe og lakris.
Smaken har innslag av salt og distinkt røk, med toner av lakris og røstet malt. Medium sødme, tonene av vanilje og bourbon fra eikefatet smelter fint inn i smaksbildet. Bitterheten på 50 IBU er akkurat passe.

BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo*

BrewDog_Black_Tokyo_Horizon

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BrewDog i Skottland (hvor den faktiske bryggingen har foregått), danske Mikkeller og norske Nøgne Ø. Vi har i tur og orden hatt inne alle tre ølene som ligger til grunn for samarbeidsprosjektet: BrewDog Tokyo*, Mikkeller Black (flere versjoner) og Nøgne Ø Dark Horizon (også flere versjoner). Så når Nøgne Ø var frampå med en prøvesmaking av samarbeidsølet, kjøpte vi like godt hele den norske restbeholdningen! Dette var vårt dyreste ølinnkjøp noensinne – men så er da Black Tokyo* Horizon også holdbart i mange, mange år, og vil ventelig bare utvikle seg positivt. Med 17,2% er dette et fantastisk aroma- og smaksrikt øl, som skal nytes like langsomt som en fin hetvin.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk og kompleks aroma av tjære, sjøvann, jod, gammelt tauverk, tungt røstet malt, kaffe, salt lakris, mørk sjokolade, røk og aske.
Ekstremt rik og fyldig munnfølelse. Smaken er meget søt med massevis av maltsukker, mørk sirup og melasse, kaffe, lakris og sjokolade, hint av røk. Det er uten tvil en bra mengde humle her også, men den forsvinner nesten i all sødmen. Selv om flasken bare er 33 cl, kan den trygt deles på flere.
Dette er snop for voksne!

Jolly Pumpkin Collababeire Special Holiday Ale


Collababeire Special Holiday Ale er brygget hos Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, men er et samarbeidsprosjekt med Stone Brewing og "vårt eget" Nøgne Ø i Grimstad. Som alle ølene fra Jolly Pumpkin er det gjæret med "kontrollert villgjær" (brettanomyces), og er dessuten brygget med noen ingredienser som er nokså uvanlige i moderne ølbrygging, nemlig kastanjenøtter, einer, salvie og karve. Ølet har vært lagret på eikefat.
Uklar mørk brun brun farge på ølet, moderat beige skum. Noe gjærsediment i flasken, så hvis du heller for ivrig mot slutten, kan du få med noen "ubåter".
Sterk syrlig og vinøs aroma, med toner av flamske røde ales og rødvinseddik.
Sur smak med toner av eik, rødvinseddik, urter og krydder, merkbar humle i avslutningen.
Et godt og interessant øl, men det krever at du i utgangspunktet har sansen for "de der sure greiene".

Nøgne Ø og Ægir Kollaborator / Collaboration


På fat har vi nå - samtidig - de to parallell-ølene fra et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Ægir Bryggeri i Flåm, Kollaborator / Collaboration. Ølene er brygget på hver sitt bryggeri, det dreier seg om en doppelbock i tysk stil, og oppskriften skal i utgangspunktet være den samme. Der er likevel merkbare forskjeller mellom ølene. Det gir imidlertid best mening å omtale dem under ett her. Så vidt jeg forstår er det Nøgne Ø-varianten som er Kollaborator, og Ægir-varianten som er Collaboration (på nettstedet RateBeer kalles begge Kollaborator).
Kollaborator er mørkest på fargen, nesten helt svart, med et høyt beige skum. Collaboration er betydelig lysere, nærmest rubinrød, også her med bra skum.
Kollaborator har en moderat men god aroma av røstet malt, hint av røk og sigarkasse. Collaboration har enda mer moderat aroma, men innslaget av røk er likevel tydeligere.
Collaboration har noe mer kullsyre enn Kollaborator. Smaken på Kollaborator er maltpreget og moderat røstet, med middels sødme, hint av lakris, kanskje et touch av røk. Smaken på Collaboration har de samme elementene, men er litegrann tørrere, og har tydeligere toner av lakris og røk, med et "saltere" preg.
Men hvorfor ta våre ord for det - kjøp begge og gjør deg opp din egen mening!

Nøgne Ø Double Hop IPA


Denne IPAen fra Grimstads Nøgne Ø ble opprinnelig brygget som en spesialbestilling til Grünerløkka Brygghus i Oslo (som ennå ikke har begynt egen produksjon). Der het den opprinnelig Kjell Pop Double Hop - forhåpentlig er vår egen altmuligmann Kjell ikke altfor sår over at vi har forkortet navnet litt. Nå er altså dette utmerkede ølet blitt tilgjengelig på fat også på Cardinal og noen få andre utvalgte puber. 
Disig oransje til rav farge på ølet, flott off-white skum.
God aroma av sitrusaktig og furuaktig amerikansk humle (ja, gudene vet om der ikke er noe newzealandsk også oppi her).
Smaken er distinkt humlepreget med furuaktige og grapefruktaktige toner, men er ikke ekstrem. Bitterheten er på 60 IBU. Moderat malt i bakgrunnen, ikke for søt. Meget god!

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison


Ølstilen India Saison eksisterer i utgangspunktet ikke - men når innovative Nøgne Ø i Grimstad samarbeider med Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia, så oppstår der glatt nye hybridstiler, her altså en krysning mellom belgisk saison og velhumlet India Pale Ale. Ølet er brygget Både "down under" og i Grimstad, med belgisk malt og saisongjær, og et utvalg av de nyeste australske humlevariantene.  
Disig brunlig-gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Attraktiv fruktig aroma, toner av sitrus, stikkelsbær og tropiske frukter, noen furunålsaktige hint også.
Smaken er middels søt og fruktig, toner av saisongjær, distinkt humle i avslutningen. Bitter, pepperaktig og tørr ettersmak.
Vi sier det med pop-hit'en til gruppa Men At Work:
"I come from a land down under
Where beer does flow and men chunder
Can't you hear, can't you hear the thunder?
You better run, you better take cover."

Nøgne Ø Holy Smoke


Nøgne Ø i Grimstad følger opp tradisjonen med å la vinneren av NM i hjemmebrygging brygge vinnerølet sitt kommersielt hos dem. I 2011 vant den anerkjente hjemmebryggeren fra Bodø, Erlann Eldorsen, med sitt røkøl Holy Smoke. Det er brygget med pilsnermalt, torvrøkt malt, krystallmalt og münchenermalt. Humletypene er tyske, fra Hallertau og Tettnang, og ølet er gjæret med tysk undergjær (lagerølgjær). Bitterheten er på 32 IBU.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart.
Aroma av røkmalt, et hint av lettrøstet malt / kaffe i bakgrunnen.
Smaken er rimelig myk, med noen milde røstede toner og hint av kaffe og sjokolade - og rikelig med røk, selvsagt. Mange sliter med ekstremt røkpregede lagerøl, men Holy Smoke er ikke for ekstrem. Ganske lettdrikkelig og god, faktisk.

Nøgne Ø Not So Mild Ale

Nøgne Ø Not So Mild Ale

For et par år siden fikk vi inn noen flasker med japansk-bryggede Shiga Kogen Not So Mild Ale - det var Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun som hadde gjestebrygget hos Tamamura-Honten. Nå har han imidlertid brygget en ny versjon hjemme hos Nøgne Ø i Grimstad, og det er denne vi nå har fått på fat - fortsatt under navnet Not So Mild Ale. Navnet forteller at dette skal være en klassisk mild ale i engelsk stil - samtidig som den skal være såpass humlet at den er "not so mild" likevel. Nåvel, vi synes nå den er ganske mild, vi da - og den er kanskje det nærmeste vi kommer denne øltypen, som mellom 1914 og ca. 1960 var den mest populære "dagligøl" blant engelske kullgruve- og industriarbeidere.
Mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Fin aroma, floral og fruktig med et hint av sjokolade og røk.
Lett i kroppen. Smaken har toner av lettrøstet malt, nøtter, sjokolade og moderat humle. Alkoholstyrken er også moderat (men litt sterkere enn sine engelske forbilder), så dette er et øl du trygt kan drikke mer enn en av - så lenge vår begrensede forsyning varer.

Nøgne Ø Oak´d Brun


Da Nøgne Ø i Grimstad lanserte sin Brun, ble den ansett som et av bryggeriets mildeste øl. Nå byr de imidlertid på en eikelagret versjon, Oak'd Brun, som også ble blandet med en ikke nærmere angitt mengde av deres Imperial Brown Ale, før lagringen på eikespon. Og det kjennes på smaken!  Vi har den bare som fatøl.
Mørk brun farge, moderat beige skum.
"Parfymert" aroma, toner av kokosnøtt / kokosolje, vanilje, eik og sjokolade.
Smaken er ikke særlig søt, men har også toner av kokos, vanilje og eik. Meget moderat humle.

Mikkeller Beer Geek Bacon



Nå har vi vært så heldige å få Beer Geek Bacon på fat! Ølet kommer fra det danske fantombryggeriet Mikkeller, som har brygget det i Norge, hos Nøgne Ø i Grimstad. 
La oss straks avlive ryktene om at ølet er tilsatt bacon, for det er det ikke - derimot er det brygget med solide mengder røkmalt og kraftig brent malt, samt en mindre dose kaffe. Det er dette som kan gi assosiasjoner til "fin frokost" med sterk kaffe, egg og bacon.
Svart farge på ølet, flott brunt skum. 
Sterk røstet og røkt aroma, toner av tjære og gammelt tauverk heller enn bacon (vel, noen toner av ustekt bacon er der ogsåWinking.
Smaken er røstet med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og tjære, også distinkte røkte toner, men ikke fullt så ekstrem som jeg ventet. Hint av lakris også, men ikke særlig søt.
Ah, øl - så mye mer enn bare en frokostdrikk!
 

Nøgne Ø Two Captains

Nøgne Ø Two Captains

Two Captains fra det kompromissløse Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø er opprinnelig vinnerølet fra NM i hjemmebrygging 2010, og for andre år på rad blir vinneren belønnet med heder og ære ved at ølet brygges kommersielt ved Nøgne Ø. (Vinner i 2009 var Andhrimnir Barley Wine, som vi også har.) Opphavsmannen til Two Captains er flykapteinen Jan Halvor Fjeld fra Skien, og siden Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun også er flykaptein, var det helt naturlig at samarbeidsprosjektet måtte få det navnet det fikk. I hjemmebryggerkonkurransen hadde det den doble arbeidstittelen Humlehelvete / Pliny Goes to Telemark, noe som både forteller at det dreier seg om en imperial / double IPA med svært rikelige humlemengder, og at det amerikanske suksessølet Pliny the Elder fra Russian River Brewing var forbildet for oppskriften.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Meget god aroma av furunålsaktig og fruktig amerikansk humle (Columbus, Centennial og Simcoe).
Smaken er først fruktig og forfriskende, så setter en massiv og nesten medisinsk humlebitterhet inn, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Dette er virkelig noe for våre "hardcore humlehoder"!

Nøgne Ø "Pils"

Nøgne Ø

Da det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad startet opp, var målsettingen klar på at man bare skulle brygge overgjærete øl (ales og stouts), og overlate lagerølmarkedet til andre. Men da Nøgne Ø drev uteserveringen i Gjestehavna i Arendal i fjor sommer, hvor de bare serverte sine egne øl, var der høylydte protester fra Arendalspilsens Venner på at man ikke fikk pils der! Øl fra nabobyen Grimstad holdt ikke for Arendalspatriotene. Dermed kom Nøgne Ø på idéen om at de skulle brygge sin egen velhumlete pils, som kunne serveres side ved side med Arendalspils i Gjestehavna, så folk fikk sammenligne. Dermed ble Nøgne Ø Pils en realitet, men bare på fat. Det meste konsumeres i Gjestehavna, men Cardinal og noen få andre puber har også fått et begrenset antall fat. Tilhengerne av Nøgne Øs overgjærete øl kan imidlertid puste lettet ut: pilsen er mer som et eksperiment å regne, og hovedsatsingen kommer fortsatt til å være overgjæret!
Disig gylden farge på ølet, lavt skum.
Aromaen har moderate toner av pilsnermalt og floral humle.
Kullsyrenivå i glasset som for en "vanlig" pils. Smaken har en distinkt humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Lang og bitter ettersmak. Noen vil kanskje si at der ikke er så mye sødme til å balansere bitterheten, men dette er nå først og fremst ment som en tørsteslukkende og nokså "tørr" pils, og bedre enn de fleste av sine mer "industrielle" konkurrenter er den jo.
 

Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale

Nøgne Ø Imperial Pale Ale

Når det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad feirer sin "batch" (bryggnr.) #500, har de valgt å gjøre det ved å brygge en Imperial India Pale Ale. Vi har fått inn et par fat av den, i tillegg til et begrenset antall flasker. Her kommer de overbeviste "ølhundene" til å sirkle rundt som gribber, så vi garanterer ikke at vår kvote kommer til å vare særlig lenge ...
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt og kremfarget til beige skum.
Herlig aroma av humle fra USA og New Zealand (Chinook, Simcoe, Centennial, Pacific Gem og Nelson Sauvin), fruktige og harpiksaktige toner, hint av lynghonning og appelsinmarmelade.
Smaken har selvsagt massevis av humle, men bitterheten er ikke for ekstrem. Furu- og harpiksaktige samt grapefruktaktige toner. En behagelig maltsødme balanserer humlepreget. Den høye alkoholstyrken er merkbar, men egentlig ikke forstyrrende.
Jo, dette er sannelig et verdig jubileumsøl!
 

Nøgne Ø Sweet Horizon



Den supersterke imperial stout
Dark Horizon fra Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø har vi hatt i den legendariske 1. Edition, vi har fortsatt noen flasker med 2. Edition, og venter i spenning på 3. Edition (det gjør man også i USA, og i flere europeiske land). Sweet Horizon blir på en måte Dark Horizons lillebror, med bare litt mindre alkohol, men med en enda mer intens maltsødme, som navnet forbereder deg på.
Kullsvart farge, moderat til lavt lysebrunt skum.
Fin aroma av søt malt, søtet kaffe, mørke tørkede frukter og eik. Du aner også at alkoholinnholdet er høyt.
Smaken har et tydelig røstet preg, er meget maltrik og fyldig - og altså meget søt, men likevel ikke FOR søt. Dette er bare "reint snob" for enhver søtmons. Den lille flasken synes vi er akkurat passe stor, men er du redd det blir for søtt, er det lov å dele den på 2 personer ...
 

Nøgne Ø Red Horizon



For å få et øl helt opp på 17%, er der der bare to muligheter, hvis man ikke skal ta i bruk frysedestillering: Nemlig å foreta en annengangs gjæring med vingjær når ølgjæren har gitt opp, eller å gjære med japansk
sake-gjær. Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeriet i Grimstad, har valgt sistnevnte framgangsmåte til sin barleywine Red Horizon. Selv om den er gjæret med sakegjæren Nasumi No. 7, må det presiseres at dette ikke er noen sake, men en ekte barleywine, med alle ølets tradisjonelle ingredienser. Og så har den en særdeles uortodoks ingrediens i tillegg, nemlig en dose ferske rødbeter(!), uten at jeg vil påstå at det kjennes i smaken. Men litt ekstra rødfarge bidrar nok rødbetene med.
Rødlig-oransje farge, lavt skum.
Meget fin vinøs aroma, toner av sherry og eik.
Søt smak, intens maltrikdom, igjen med toner av sherry og eik. Lav bitterhet. Varmende munnfølelse.
Å lage et øl som Red Horizon dreier seg altså om å oppnå en konsentrert og god smak - dette er ikke noe "fylleøl"! Den lille flasken på 25 cl er akkurat passe - og noen vil endog si at den er passe å dele på 2 personer.

Tamamura Honten Nøgne Ø Not So Mild Ale - Harvest Brew Fresh Hop


Langt navn på dette ølet, som er et samarbeidsprosjekt mellom det japanske bryggeriet Tamamura Honten og Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø. Sjefsguru Kjetil Jikiun hos Nøgne Ø (som også finner tid til å være pilot hos SAS) reiste til Japan for å brygge Not So Mild Ale, som ble lansert på den 7. Tokyo Real Ale Festival i februar 2009. Stilmessig er dette en English (dark) mild ale, men med såpass mye ferskhøstet humle at den blir "not so mild" likevel.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
God men moderat aroma av mild ale malt, sjokolademalt og noe fruktig humle.
Smaken er rimelig fruktig, men har også et moderat røstet preg med mild kaffe og sjokolade. Avslutningen har akkurat så mye humle at ølet kan sies å leve opp til navnet, uten at det diskvalifiserer seg helt fra mild-kategorien. Et høyst lettdrikkelig og behagelig øl, mener nå vi.

58/71 4,5%

Nøgne Ø Amber Ale

Nogne O Amber Ale

Nøgne Ø Amber Ale kommer fra et Norsk bryggeri som har klart noe så unikt som å eksportere Ale til England. . Dette er en halvmørk ale, eller alens svar på Bayer? med tydelig beskhet fra Chinook humle og en rik maltprofil. Duftbildet er som hos bitter med innslag av epler. Ølet har flott skum, og smaken er rund med balansert bitterhet. Lett å like, også for de som er ukjent med Ø’s produkter. Ps Siste frist for denne nå. Utgår.

86/96 6%

Nøgne Ø Klin Kokos

42950

Lagring av øl over flere år er vanligvis bare en god idé når det gjelder enkelte "levende" kvalitetsøl, helst med en voksen alkoholstyrke. Disse kan da utvikle seg i spennende retning.
Den legendariske ølbaren Kulminator i Antwerpen har spesialisert seg på slike lagrede øl. Og noen bryggerier gir sine sesongøl årgangsbetegnelse, slik at ølinteresserte selv kan velge hvor lenge de "tør" lagre årgangene i sin egen kjeller.
Hva har så dette med Nøgne Ø Klin Kokos å gjøre? Vel, selv om det ikke står et ord om det på flasken, er det en "offentlig hemmelighet" at dette ølet faktisk er en spesiell og lagret årgang av Nøgne Ø Julenatt, en vaniljeporter som ved en anledning ble brygget med en kunstig vaniljetilsetting (vanillin?), i stedet for den dyrere ekte vaniljen som ble brukt i andre årganger. En liten restmengde (bare 1550 flasker) ble lagret, for å se hvordan ølet utviklet seg. Man var bl.a. spent på om vaniljepreget ble sterkere eller svakere. Stor var overraskelsen da man etter noen år oppdaget at ølet ikke lenger smakte vanilje, men KOKOS! Ja, der finnes faktisk ikke ekte kokos i "Klin Kokos", selv om kokospreget nå er veldig tydelig.
Gjennom lagringen ble den rett og slett "et nytt øl" - ikke dårlig, bare veldig annerledes. Klin Kokos er svart på fargen, med et tett brunt skum.
Distinkt aroma og smak av kokos, sjokolade og mørke frukter. Assosiasjoner til solbadolje (kokosolje) er ikke til å unngå. Ikke overdrevent søt, men med moderat humlebitterhet.
Må bare prøves - du tror det ikke før du har smakt den! 

Nøgne Ø Beond the Pale Ale

nogneo-alle-flasker-300b

Nøgne Ø Beond Pale Ale. Dette er en “batch” pale ale der bryggerne ved et uhell hadde i dobbelt så mye humle som planlagt. De tappet det på flasker, og lot det stå, og underet skjedde. Siden dette er et levende øl som modnes på flaske, avrundes den tidligere ekstreme humlebitterheten gradvis, og er etter vårt skjønn i dag et funn for alle “humlehoder”. Liker du ikke humle.. Ikke kjøp er du snill,,, Datoen er selvfølgelig så overskredet som du kan få det, men så er da ikke dette noe dato øl heller da. (Batch 198)

Nøgne Ø Trippel

NogneO-Flasker-Collage-585x271

Nøgne Ø Trippel er vårt nyeste øl fra Grimstad. Det er en lys Belgisk ale, leskende med lav beskhet og forsiktig maltprofil. Det er her benytter Demararasukker, og egen belgisk gjær sikrer fruktigheten. Ølet har lavt kullsyreinnhold, og du skal helle godt for å oppnå fint skum. Fargen er tåkete lys gyllen, og aromaen er søtlig, preget av gjær og malt. Smaken er kompleks, med alle de nyanser en trippel skal ha. Så for en Abbey elsker som meg er dette gull godt, selv om jeg kunne tenkt meg det litt mindre søtt på slutten av flasken..

Nøgne Ø Julesnadder

N_gne___julesnadd_7453591x1

Nøgne Ø Julesnadder er til dels tyngre og bitrere enn det en forventer av et juleøl. Litt uklar
rødbrun. Stor, rik og kompleks duft av kaffe, tørket frukt, røyk, sitrus og til og med litt blomster. Kraftig malt, krydder og ikke minst humlesmak. Godt skum, stor bitterhet i finishen, sitter utrolig lenge. Et stort,rikt og bittert juleøl.

Nøgne Ø Special Holiday Ale

jolly_pumpkin_450

Nøgne Ø Special Holiday Ale er andre produksjon av dette samarbeidsølet mellom Nøgne Ø i Grimstad og Jolly Pumpkin i San Diego, der det første ble produsert i 2008. (se annet overgjæret øl rundt side 80). Denne gangen presenterer vi det som et juleøl, og kun vår iver etter nye øl er årsak til at vi for en stakket stund har det.. Øllet fikk strålende omtaler i årets juleøltester, og det lille lageret Nøgne Ø hadde ble blåst bort på timer, så da var det godt vi hadde sikret oss allerede i september. Winking Resepten er altså det samme, men ølets «terrior» forskjellig da mye er forskjellig her og der, både hva vannkvalitet og bryggeriutstyr angår, og ølet har i Norge også fått en annen modning. i originaloppskriften inngår både Michigan chestnuts, white sage fra sør California og norske juniper bær. Fargen er mørk som vinternatten, og ølet gir et stort skum i glasset. Ølet har en sterk aroma av brent malt, sjokolade, humle, lakris og blomster. Smaken følger godt opp med stor fylde og stor bitterhet, sitter lenge og vel med mye godt julekrydder. Ølet kan virkelig nytes alene, men passer også godt til de tradisjonelle kraftige julerettene, spesiellt røykt pinnekjøtt.

Nøgne Ø God Jul Islay Edition

110163

Denne spesialutgaven av Nøgne Ø God Jul skiller seg dramatisk fra originalen, ved at den har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Islay malt whisky - den mest torvrøykpregete whiskytypen som finnes. Og det merkes!  Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt til moderat lysebrunt kremig skum. Intens torvrøykpreget aroma av Islay malt whisky, også toner av tjære og salt sjøluft, hint av vanilje og lakris. Smaken domineres av et overveldende innslag av torvrøyk, det kan nesten bli for mye av det gode, da God Juls opprinnelige egenskaper nesten forsvinner. Igjen hint av tjære, vanilje og lakris. Definitivt et interessant og spennende øl, som nok fordrer at du også har sansen for whiskyen fra den forblåste skotske øya Islay. I motsatt fall kan nok dette ølet bli litt av en ekstremøvelse å få ned ...

Nøgne Ø God Jul

Nogne O God Jul

Nøgne Ø God Jul har Grimstadbryggeriets minst fantasifulle navn av deres 4 juleøl i år. Men dette er spennende saker, selv om det er Nøgne Ø’s svar på de tradisjonelle norske juleølene. Som vanlig er det et upasteurisert og ufiltrert øl vi har med å gjøre fra håndverks bryggernevåre, som anbefaler ølet til julenøtter og moden ost. God jul er juleversjonen av doppelbock, og således et meget mørkt brunt øl. Duften er rik, søtlig og elegant med innslag av melasse og fjøs. Smaken er rund og maltrik med toner av nøtter, karamell, mokka og sjokolade helt ut i finishen. Har vunnet utallige Juleøltester i flere år nå, og vi vil en stakket stund også servere dette fra fat.

Nøgne Ø Julenatt

beer_40580

Nøgne Ø Julenatt må ha fått navnet fra fargen. Så godt som sort. Mørk og enormt fyldig duft av mørk sjokolade, kaffe, matjord, vanilje, brent sukker, nøtter og malt. Kraftig og smaksrikt anslag med de samme aromaene som i duften, særlig er innslaget av bitter mørk sjokolade veldig forførende, fin friskhet det mektige aromaspekteret til tross, fra midten og utover tar en balansert bitterhet styringen. Og du blir sittende og smatte på den lenge etter at glasset er tømt.

Special Holiday Ale

specialholidaybottles3

Special Holiday Ale er et samarbeidsprosjekt mellom de to amerikanske kvalitetsbryggeriene Stone og Jolly Pumpkin, samt norske Nøgne Ø. Det er en sterk og krydret flaskekondisjonert ale, som vel strengt tatt ble brygget til "thanksgiving" og jul, men som passer like godt til enhver helligdag (i alle religioner!) hele året, og nårsomhelst ellers man ønsker seg et fyldig og smaksrikt øl. Sa jeg smaksrikt? Du finner knapt noe annet øl på Cardinal (eller annetsteds) som har større smaksrikdom! Det er krydret med kastanjenøtter, einerbær, hvit salvie og karvefrø - og inneholder selvfølgelig også liberale mengder malt (inkludert noe havremalt og rugmalt) og humle.
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet, med et flott, kremig og varig beige skum. God aroma av karamell, krydderier og mørke frukter. Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er maltpreget og fyldig med god sødme, og massevis av krydderier - men jeg ville nok hatt vanskelig for å identifisere akkurat HVILKE kryddere det inneholdt, om jeg ikke allerede visste det. Jeg ville også ha tippet at det inneholdt litt anis eller lakris. I avslutningen er der en distinkt humlebitterhet og enda mer krydder. Dette er et særdeles interessant øl - og la meg si det slik: Hvis Corona e.l.er ditt favorittøl til vanlig, KAN det hende du kommer til å slite her ... Greit det, da blir det bare mer på oss andre. For partiet vi (som en av få utvalgte puber i Norge) har fått, er nemlig begrenset!

Nøgne Ø Sunturnbrew

sunturn

Dette kraftige ølet fra Nøgne Ø i Grimstad er det bare noen få priviligerte norske puber som har fått inn noen flasker av, mesteparten eksporteres til USA. Sunturnbrew ble, som navnet antyder,  brygget på vintersolvervsdagen 2008, og er brygget med 30% røykmalt og 20% rugmalt, også noe hvetemalt (og selvfølgelig vanlig byggmalt). Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et moderat men varig lysebrunt skum. Aroma av saltvann, tjære, røyk og noe kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Glimrende smak, massevis med maltsødme som nesten er til å "tygge på", røstede toner, kaffe, tjære, noe lakris, furunåler, salt avslutning, merkbar humle med akkurat den rette bitterheten. Meget bra balansert. Enda en storartet prestasjon fra Nøgne Ø!

Nøgne Ø Ut på Tur

IMG_1567

Hva gjør bryggerne på Nøgne Ø når de har lyst å finne på litt galskap? Jo, de tar sin utmerkede mørke og sterke jule-ale God Jul og tilsetter friske granskudd, som ølet trekker til seg smak fra i noen uker, og blander dette så med litt av sin "fruktlambic"-kopi "tyttebærøl" (brettanomyces-gjæret surt øl tilsatt tyttebær, i sin rene form er det ennå ikke kommet på markedet). Og dermed dufter og smaker resultatet angivelig som en helnorsk skogstur!
Noen vil hevde at det med sin skogbunn-karakter smaker mest som om man har "tryna i skauen" ... - eller som et maleri av Jacob Weidemann ("Skogbunn"-serien). Spennende og interessant er det ihvertfall!
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et lavt brunt skum. Distinkte toner av granskudd i aromaen, også toner av frukt / bær, jord, kaffe, sjokolade og lakris.
Litt "fizzy" munnfølelse. Meget uvanlig smak hvor granskuddene og tyttebærene dominerer, og det kan sikkert diskuteres hvor harmonisk alle smaks- og aromaelementene smelter sammen - men jeg likte ølet mye bedre andre gangen jeg smakte det enn første, så når man bare er innstilt på at dette er noe "helt ekstraordinært" er det faktisk meget godt. Men noe "lettdrikkelig og kjapt" forfriskningsøl er det ikke, så har du dette i sekken på skogsturen kan det muligens være lurt å ha en turvenn å dele flasken med - ellers kan turen kanskje bli lenger enn du hadde tenkt ...

Nøgne Ø Saison

Nogne O Saison web

Nøgne Ø Saison kom på markedet mai 2006, og så langt vi vet det første Saison ølet brygget i Norge.
Ølet er laget på 90% maltet bygg og 10% maltet hvete. Maltet males og meskes ved 65 grader i 90 minutter før det gjæres i syv dager. Etter gjæringen tappes ølet og tilsettes Demarasukker.
Ølet har en middels dyp gyllen farge, og dufter av humle, sitrus, karamell, kvae og epler. Fyldig, lett krydret og sødmefull med innslag av urter. Lang, lett bitter ettersmak

Nøgne Ø Tiger Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø laget en "trippel" i den lyse og sterke belgiske klosterølstilen for noen år siden, den var meget god (vi hadde den selvfølgelig inne!), men nå har bryggeriet laget en ny med litt endret oppskrift, den er enda sterkere - og enda bedre! Det meste som produseres av Tiger Tripel går til USA, men vi har sikret oss vår andel! Disig brunlig-gul farge, digert hvitt skum. Herlig aroma av belgisk overgjær, frukter og krydderier. Smaken har en betydelig sødme med et distinkt krydret preg, noe frukt og godt merkbar humle. Jo, dette er en riktig deilig trippel fra våre venner i Grimstad!

Nøgne Ø God Påske 08

Cardinal Pub Stavanger
Hvis noen tror at et påskeøl må være "for gammelt" på høstparten, så tar de feil - ihvertfall når det gjelder Nøgne Ø God Påske. Som alle andre øl fra NØ er det overgjæret og flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken), og utvikler seg bare positivt gjennom noen måneders lagring. Så på Cardinal nyter vi både påsken og julen hele året!
Ølet er oransjebrunt på farge, med bra off-white skum. Deilig krydret aroma, hvor også fruktig humle markerer seg. Den behagelige smaken er fint balansert: eik, krydder, frukt, bra humlet avslutning. Rett og slett et godt øl - ha en God Påske!

Nøgne Ø #100



Nøgne Ø #100 fra våre bryggere som nå har fått sin egen kraftstasjon for å sikre fortsatt kraftige varer, hadde så stor suksess med sin #100 at denne nå har gjenoppstått. Nøgne Ø er kjent for ikke å spare på sine gode råvarer i sine brygg, men her hadde de tydeligvis ambisjoner om å ”taa’n helt ut”. 100 kostet 100 på Polet, og selv om vi er billigere, er dette dyre dråper. Spørsmålet er altså om det er verdt det.
Svaret er at det kommer an på i hvor stor grad du verdsetter ekstremt smaksrikt øl, og om du behandler det på riktig måte. Drikker du det kjøleskapskaldt, blir alt feil. Da framstår den sterke humlesmaken som metallisk. Dersom du tempererer ølet til om lag 18 grader (eller litt under), blir det derimot perfekt. Da smaker ølet fantastisk, og du tenker ikke mer på prisen. Bryggerne ved Nøgne Ø lagde i utgangspunktet # 100 som en jubileumsgave til seg selv i forbindelse med at de brygget batch nummer hundre, og det var 100 år siden unionsoppløsningen. Dette ølet ble distribuert i noen få flasker, og det gikk gjetord om det, ikke minst fordi bryggeriet selv omtalte det som sitt aller beste. Det sier ikke lite når det er snakk om Nøgne Ø.
Ølet har et herlig, tykt skum, det er nærmest mahognifarget, og aromaen er kompleks med innslag av både humle og karamell. Ølet inneholder ekstremt mye humle, det er en såkalt dobbel India Pale Ale, men den voldsomme humlebitterheten balanserer fint mot en deilig og tydelig maltsødme. Det gjør at ølet framstår som mykt og deilig, og det bærer alkoholstyrken på hele 10 volumprosent med en ufattelig eleganse.

Nøgne Ø Double IPA



Nøgne Ø slår her til med en "double" eller "imperial" IPA, med en humlebitterhet på hele 100 IBU. Om den blir en "one-off" eller en del av Nøgne Øs faste sortiment gjenstår å se. Deres "vanlige" India Pale Ale er jo ikke tapt bak en vogn den heller ... Så helt vanvittig ekstrem er Double-utgaven dog ikke, men du bør nok ha sansen for kraftig humle for å gi deg i kast med den. Den er selvfølgelig "levende", som alle cask- og flaskekondisjonerte øl fra NØ.
Disig oransje til brun farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Intens og deilig aroma av mango og andre tropiske frukter. Smaken har en betydelig sødme med distinkt fruktig humle gjennom det hele, toner av appelsiner. Meget bitter avslutning og ettersmak.

Nøgne Ø India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Halvmørk, maltrik og svært besk ale, Her er humleinnslaget langt sterkere enn hos de andre øltypene fra Ø, men likevel behagelig. Duften er også kraftig maltpreget. Ølet har et fast og godt skum med kraftig og uttalt malt- og bitterkarakter. I utgangspunktet er ikke dette noe matøl. Da engelskmennene skulle eksportere øl med seilskute til India på 1800-tallet, ble ekstra mye humle brukt som konserveringsmiddel, derav navnet India Pale Ale. Kopiøse mengder Cascade humle gir lang ettersmak av grapefrukt og krydder. Dette ølet er så vidt kraftig, at det bør nytes for seg selv, men kan også anbefales til kraftige, modne oster, eller til en cigar.

Nøgne Ø Pale Ale


Cardinal Pub Stavanger
Nøgne Ø Pale Ale er vårt tredje beste merke fra Ø. Vi har siden vi startet med ø på ordentlig for flere år siden solgt mange tusen liter av deres gourmet øl. Og det er sterkt! (2009) Vi har jo siden dette ble skrevet, antagelig 2007, fått inn «litt» fler, litt bedre og litt mer ekstreme øl fra de bolde bryggere på Nøgne Ø. Ikke desto mindre står dette ølet seg, både mht smak og ikke minst salg. Fra å være hardcore Rock&Roll for snart ti år siden, er det i dag «melk & brød».... Noe hvetemalt gir frisk profil, og Centenneal humle sikrer krydret fruktighet i avslutningen.

Nøgne Ø Bitter



Nøgne Ø Bitter er en lys engelsk ale fra våre venner i Grimstad . Ølet har som seg hør og bør en markert bitterhet, og East Kent Golding humle sørger for ettersmak av blomster og gress. Dette ølet ”åpner” seg ved å la det falle godt ned i glasset, med god skumproduksjon. Gyllen oransje farge, godt skum, og duft av frukt og humle. Smaken er karakterisert som en mellomting av typisk Engelsk bitter, og deres amerikanske brødre; Tørr, ren og klar.

Nøgne Ø Havre Stout

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Havre Stout kommer fra håndverksbryggeriet Nøgne Ø i Grimstad. De kaller seg ”Det kompromissløse Bryggeri”, noe vi kan være enig i, også når det gjelder prisen.. Bryggeriet lager også flere av sortene sine som ”Cask” på spesialbestilling, og vi tar fra tid til annen disse inn til våre Cask dager. Under ett besøk på “Ø” i vinterferien i år fikk jeg smake deres nye kreasjon, et tyttebær øl. Det smakte, selv om det ikke var ferdig lagret, skikkelig godt, og skal bli spennende å smake ferdig utviklet. Videre var deres Klin Kokos ferdig, og vi fikk med noen kasser tilbake til våre ærede kunder.
Nøgne Ø Havre Stout fra det kompromissløse bryggeri i Grimstad er en mørkerød, tilsynelatende svart, ale, brygget på havre. Ølet har et godt skum og dufter av ristet malt og litt kaffe, mørk sjokolade og en god sigar. Mild og lettdrikkelig med ristet malt i fokus.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Cardinal Pub Stavanger

Med sin Beer Geek Breakfast (som vi også har) satte det danske fantombryggeriet Mikkeller en ny standard for imperial stouts med kaffetilsetning, designet for virkelige øl- og kaffefanatikere. Men det ville jo nesten være overraskende om denne stadig grensesprengende bryggeren, Mikkel Borg Bjergsø, hadde slått seg til ro med det. Han gikk selvfølgelig videre med Beer Geek Brunch, hvor en av variantene, Weasel, er brygget med tilsetning av verdens dyreste kaffe (til nærmere kr 10000 pr. kg). Denne kaffen fra Sørøst-Asia, som på vietnamesisk er kjent som Ca Phe Chon, utmerker seg ved at bønnene har passert gjennom fordøyelsessystemet på vesler (små mårdyr, noe à la mink og røyskatt). Disse dyrene rusler rundt på kaffeplantasjene, hvor de utelukkende spiser de aller modneste og beste kaffebærene. De ytre lagene av bæret blir næring for dyret, men selve kaffebønnen kommer hel ut igjen - likevel med en endret smakskarakter etter møtet med enzymer i veselens mage og tarm. Så blir bønnene grundig vasket - ja, slapp av: de BLIR vasket, og deretter brent/røstet til denne superkaffen.
Det er nesten synd at all fokus på Beer Geek Brunch Weasel knyttes til superkaffen, for kaffen er tross alt bare en av ingrediensene i dette kanonølet. Her er der bl.a. et innslag av havremalt, og rikelig med humle. Kullsvart farge på ølet, med et digert sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av mørkrøstet malt, kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter.
Intens smak av kaffe (jeg kan likevel ikke si om superkaffen er verd den vanvittige kiloprisen, sammenlignet med annen god kaffe). Her er også en massiv maltsødme, og en solid bitterhet fra humle og kraftig røstet malt, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken.
Kort sagt: Dette er ikke et øl for pyser!

Nøgne Ø Dark Horizon Second Edition


Cardinal Pub Stavanger


Nøgne Ø klarte det utrolige - et NORSK øl ligger blant de aller høyest vurderte ølene på verdens fremste øldatabase, RateBeer! Men når du hører at alkoholstyrken er på hele 17,5% (dette er tross alt et ØL!) tenker du vel gjerne som oss, før vi hadde smakt det: Dette kan da umulig være GODT??? Tro oss på vårt ord - "Godt" er bare fornavnet! 
Selvfølgelig er dette ikke noen enkel "tørsteslukker" - Dark Horizon bør nytes fra hetvinsglass, og flasken bør absolutt deles på flere (alternativt bør du ha veldig god tid hvis du drikker den alene). Her dreier det seg simpelthen om en HIMMELSK og kompleks aroma og smak, hvor toner av eik, hetvin, kaffe og sjokolade ligger lengst framme i bildet.
Aldri hadde vi trodd at et så sterkt øl kunne være så velbalansert! Teknisk sett er vel dette nærmest en supersterk "imperial stout", hvor man har benyttet vingjær til en annengangs gjæring når ølgjæren har gitt opp. Som alle NØ øl er det flaskekondisjonert. Dark Horizon er ølet som re-definerer alle dine oppfatninger om hva et øl kan være! Er du en sann ølentusiast kan du ikke la Dark Horizon være uprøvd. Og er du blant dem som ellers gjerne ville foretrekke en hetvin framfor øl: en ny opplevelse venter på deg!
Dette ølet kommer i svært begrensede opplag, så selv om vi forsyner oss grovt, vil ikke lageret vare så lenge, og nye forsyninger (ny edition) kommer ikke med det første.

Etter at Nøgne Ø Dark Horizon 1. Edition gjorde ølentusiaster på begge sider av Atlanteren ekstatiske av begeistring, ble et betydelig forventningspress lagt på skuldrene til de dyktige bryggerne i Grimstad, når de med en noe endret oppskrift skulle ut med 2. Edition. La det med en gang være sagt: bryggerne anbefaler sterkt at ølet får modnes videre på flaske MINST til høsten 2009, og holdbarheten er garantert til 2020! Siden vi vet der er ølvenner som bare ikke KLARER å vente, har vi likevel tatt det inn for salg allerede nå, men vi kommer ikke til å mase med å få disse flaskene ut med det første! Etter smakstesten av denne relativt "rå" utgaven har vi vel konkludert med at 16% alkohol (som 1. Edition hadde) var sterkt nok - 17.5% er nemlig ganske drøyt. Men kanskje har vi endret oppfatning av dette om et år eller tre?
Kullsvart farge på ølet, med et kortlevd brunt skum. Intens og deilig aroma av tørkede mørke frukter, lakris, kaffe, eik og tjære. Smaken har et intenst røstet preg med sterke toner av kaffe, lakris og alkohol, toner av ung brandy. Blir nok rundere i smaken med tiden, men noe øl for mammadalter og sengevætere blir dette aldri!

Mikkeller Black Hole

Cardinal Pub Stavanger

Dette vanvittige ølet erklærer Mikkel (bryggeren bak Mikkeller) er oppfyllelsen av hans grunnidé for bryggingen. "Vågelig, vulgært, ekstremt" - det lever definitivt opp til hans ønske om å flytte grenser.
Stilmessig er det en slags imperial stout, men i tungvektsklassen både m.h.t. alkoholstyrke og smaksintensitet. "Champagne"-halvflasken har ikke noe navn - hovedetiketten har ingen tekst i det hele tatt, bare et bilde av et av universets "svarte hull".
Så kan man da selv gjette seg til at ølet faktisk heter "Black Hole" ... Foruten de vanlige ølingrediensene (som for en imperial stout inkluderer kraftig røstet / brent umaltet bygg og flaket havre) er Black Hole også tilsatt mørk cassanade (råsukkerekstrakt), honning, kaffe og vanilje.
Ølet er altså svart (det gjettet du kanskje?), og da mener jeg SVART, = ugjennomtrengelig for lys. Flott brunt skum. Intens aroma av malt, alkohol, kaffe, brent sukker og vanilje. Smaken er intens og overveldende: en voldsom maltsødme, backet opp av honning og mørkt sukker, med et tydelig innslag av den brente byggen (men ikke så ekstremt som jeg ventet meg i så måte), kaffen er markert, og vaniljen merkes også. Tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Med 13,1% alkohol og så mye smak er dette et øl man bare nipper til - det er definitivt ikke noe "forfriskningsøl". Det må NYYYTES langsomt - og er du redd det blir for voldsomt, så del gjerne flasken på to personer.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Cardinal Pub Stavanger

"Beer geek" er det amerikanske uttrykket for øltullinger som undertegnede, som både går inn for å smake så mange forskjellige øl som mulig, og samtidig ønsker at flest mulig av disse ølene skal være skikkelig SMAKSRIKE.
Og her presenteres ølet som vi antas å ha lyst på til frokost - særlig hvis vi også liker sterk og god kaffe som espresso. Mikkeller, som er opphavet til ølet, er strengt tatt ikke et bryggeri, men to danske kvalitetsbryggere, som leier bryggekapasitet for sine egne oppskrifter rundt  hos forskjellige håndverksbryggerier i Europa. Blant annet har de vært hos Nøgne Ø i Grimstad. Deres ekstremt høye kvalitetskrav har vakt anerkjennelse både i Europa og det kresne eksportmarkedet i USA.
Ølet er senere blitt brygget bla. ved Anchorage Brewing Company, Alaske og Lervig Aktiebryggeri borte i gadå. Totalt er det så mange versjoner av dette ølet nå at det fyller flere sider på RateBeer....

"Beer Geek Breakfast" er en stout som faktisk er tilsatt en liberal mengde gourmet-kaffe i bryggekjelen, og er ellers brygget med hele 7 forskjellige typer malt (inkl. den sjeldne havremalten), samt flaket umaltet havre og røstet umaltet bygg. Humlesortene er Centennial og Cascade. Ølet er kullsvart på fargen, med et fantastisk flott sjokoladebrunt skum.
Herlig aroma av kaffe, sjokolade og røstet malt / røstet bygg. Også toner av treverk,  tobakk og tjære. Smaken har kaffe i mengder (hvis du hører til mindretallet som ikke kan fordra kaffe, er dette ølet bortkastet for deg), avslutningen har en distinkt bitterhet (både fra kaffen, den røstede / brente byggen og humlen). Munnfølelsen er likevel relativt myk. Med den distinkte bitterheten og preget av kaffe er dette ikke en stout av den "glatte og lettdrikkelige" typen - den er beregnet til å NYTES og nippes til, om det nå er til frokost eller til hvilkensomhelst annen tid på døgnet! (Datoen er noe over tiden, men dette ølet blir bare bedre. Derfor redusert pris! Kupp!

Nøgne Ø Andhrimnir

Cardinal Pub Stavanger

Denne har vi hatt på fat, og nå har vi fått den på flaske også (selvfølgelig "levende" og flaskekondisjonert). Historien bak ølet er spesiell: Nøgne Ø i Grimstad lovet på forhånd at de skulle produsere kommersielt det ølet som vant NORBRYGG (Norsk Hjemmebryggerforening) sin hjemmebryggerkonkurranse. Ikke uventet var det den anerkjente hjemmebryggeren og ølentusiasten Gahr Smith-Gahrsen i Bergen som gikk av med seieren, med sin Andhrímnir Barley Wine Ale.
Andhrímnir (eller Andrimne) kjenner vi fra norrøn mytologi, han var gudene (æsene) og de falne krigerne (einherjene) sin kjøkkensjef i Valhall, hvor han daglig kokte galten Særimne (i gryta Eldrimne) så det rakk til alle sammen - og dagen etter var grisen like hel igjen! Litt ensformig kost kanskje, kokt råne er kanskje ikke det som tiltaler meg mest innen det kulinariske, men hvis bare dette ølet fulgte med, så skulle jeg nok klare å svelge unna!
Dyp brun farge på ølet, svakt disig, med et flott beige skum.
Behagelig aroma av brune maltvarianter, toner av rom-rosin og hetvin, hint av krydder og eik.
Smaken har massevis av maltsødme og alkohol, toner av mørke tørkede frukter og eik, hint av krydderier (spesielt anis) og lakris. Der er en fast og tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Ennå er Andhrímnir litt "rå i kantene", "best før"-datoen er nemlig satt til 5 år fra bryggedato, så her er det lov å smøre seg med tålmodighet. Men allerede nå er ølet så godt at vi frykter det blir vanskelig å holde noe lager av det i 5 år ...

Nøgne Ø Imperial Stout


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Stout er ennå en ny variant fra Grimstad bryggeriet, og hører til de sterkere variantene. Kapasiteten ved bryggeriet er fra våren 2006 økt fra vel 700 liter pr. brygg til 4000, og våre venner får derfor mer tid til å utvikle bedriften og sine relasjoner . Deres Cask Øl begynner derfor nå å ankomme regelmessig, og vi satser på å tilby et nytt en onsdag i måneden.
I dette brygget er det brukt 9 forskjellige malttyper, Maris Otter, Wheat, Munic, Oat, Crystaz, Pale Crystaz, Chocolate, Black og Roast Barley. Humlen er Columbus og gjærstammen Nottingham.
Imperial Stout i flaskeversjonen er et komplett svart øl med et kremaktig lyst brunt skum. Aromaen er nydelig fyldig med søtlig mokka og brent malt som hovedinnslag. Smaken imponerer med fylde og detaljer det tar tid å separere. Mokka, vanilje og kjeks med en nøtteaktig overtone er så langt jeg kommer… Hentydningene til Stoutens forløper, porteren er klare. Fin tørr avslutning.

Nøgne Ø Porter


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Porter var favorittølet til bryggeriets tidligere daglige leder, Morten Huth. Det er en mørk kraftig amerikansk inspirert Porter. Mye mørk malt gir smak av kaffe og tørket frukt. Utvikler seg ettersom den varmes, og nye smaker av humle og salter kommer fram. Avsluttes med et snev av mørke plommer og karamell. Dette krevende ølet bør kanskje nytes for seg selv, men går også godt til nøtter (ikke peanøtter!).

Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imp.Stout Highland Edition Denne versjonen av Nøgne Ø Imperial Stout har blitt lagret på eikefat som tidligere har inneholdt Highland malt whisky. Resultatet er så vellykket, at vi ikke nøler med å si at Highland Edition er noe av det ypperste du kan få fra Cardinals ølutvalg i dag - og det sier ikke så lite!
Kullsvart farge, flott sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av whiskyfat (som muligens har blitt brukt til sherry før whiskyen?), men whiskyelementene overdrives ikke - her er der også toner av sjokolade, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Smaken har en uttalt maltsødme og et velbalansert røstet preg, igjen med toner av eik, sherry, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe - også moderate toner av tjære. Et glimrende eksempel på hvor gode eikefatlagrede imperial stouts kan være, når bare balansen er den rette. Og det er den altså her! (Det tok ca to uker, så var den blåst. Kun to flasker arkivstoff på kontoret tilbake.

Nøgne Ø Imperieal Brown


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Brown henter sin inspirasjon både fra England og Danmark. Imperial Brown er egentlig et konstruert navn for å tydeliggjøre hvilket brygg det er, men finnes ikke som klassisk øltype. Nøgne Ø’s danske venner på Nørrebro Bryghus, og mikrobryggerne i England kaller dette for Double Knot Brown. Derav den doble knuten i ø’en. 3. mai 2006 var vi heldige å kunne servere dette brygget ufiltrert fra fat brygget i Danmark. Gjetordene henger ennå igjen i veggene, og en dag…… Det er ikke det samme å lese om det. Fargen er uklar mørk brun med en svak oransje glød om du holder glasset mot et lyst hode. Skummet er godt, offwhite og tett. En veldig fruktig aroma forteller at her er det ikke spart på malt av ulike typer, og noe appelsin kan merkes. Enormt rik og fruktig balansert smak, der bitterheten ikke bør skremme noen. Et røstig preg som seg hør og bør med anelser mot kaffe og karamell.

Nøgne Ø


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S ble stiftet på senvinteren 2002 av to hjemmebryggere; Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun. Ideen med å starte eget bryggeri, kom fra tanken om at det som var av øl på det norske markedet var for kjedelig og dårlig, og når det kunne la seg gjøre å brygge bedre øl i en garasje med enkle hjelpemidler, burde det også være mulig i en litt større skala. At det ikke var like lett økonomisk som sagt, fik de erfare, men med nye markeder i Danmark, USA og ikke minst Finland, er de etter 2007 i pluss og har økonomi til å utvikle nye spennende produkter.
Nøgne Ø ble vinteren 2014 delvis overtatt av Hansa Borg Bryggerier, men har lovd dyrt og hellig å fortsette som før.
Nøgne Ø’s øl er i utgangspunktet et levende produkt, egentlig ikke så ulikt vin mht.
utviklingspotensiale ved lagring. Nå har det seg dessverre slik at de fleste ikke får anledning til å smake et levende øl, ettersom de aller fleste bryggerier "dreper" sine øl gjennom pasteurisering og filtrering. Ved å gjøre dette får man et produkt som har stor smaksstabilitet over en kort periode (ca. 6 måneder), og som blir helt klart uten sedimenter. I denne prosessen forsvinner dessverre mye av ølets gode smak, og man frarøver produktet sitt sanne potensial gjennom lagring.
Nøgne Ø sier de er stolte av at deres øl er levende, og får lov til å fortsette med å være det.
Slik vi ser det er dette nøkkelen til godt øl, øl med mangfold og dybde. Dette stiller dog noen krav til våre kunder. Krav til servering. Krav til fokusering. Krav til fordomsfrihet. Krav til innlevelse.

Nøgne Ø Brown Ale


Cardinal Pub Stavanger


Nøgne Ø Brown Ale er en mørkebrun engelsk ale med kjekspreget maltsmak og røstede elementer. Innbydende fruktig duft og ikke så tung som en kunne forvente av et slikt øl. Smaken går mot brent malt med innslag av brød og mørkbrente kaffebønner. Det er en del bitterhet og brentkarakter i ettersmaken, som er usedvanlig lang. Dette er kanskje ølet for den som nyter sin sigar, da helst av den søtlige sorten, og aller helst ute! Det komplekse smaksbildet er sammensatt av 5 forskjellige typer malt.