Kinn Bollekinn

Bollekinn


Bollekinn
er brygget spesielt for Cardinal av Kinn Bryggeri i Florø. Stilmessig plasserer vi den i den udefinerte sekkeposten "amber ale". 
Mørk rødbrun farge på ølet, beige skum om etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. 
Aroma av malt, lakris, kardemomme og noe fruktig humle.
"Smooth" og behagelig smak, igjen malt med lakrisrot og et hint av kardemomme, moderat fruktig humle. Et velbalansert og godt øl, om vi må få lov å si det selv.

Cardinal / Holmen / Lervig Quist (fat)

Cardinal Quist

Cardinal utlyste i fjor en hjemmebryggerkonkurranse blant de faste deltakerne på vårt ølentusiast-arrangement "Mandag i Annen". I juryen satt Trude og Sigmund fra Cardinal, og sjefsbrygger Mike Murphy fra Lervig. Vinnerølet skulle brygges kommersielt hos Lervig. Juryen kåret faktisk ikke bare en, men to vinnere - Julegjøk som kommer på fat til julesesongen i år, og den herværende Quist, som ble ansett som en framifrå helårsstout. Opphavsmennene til Quist er de glade hjemmebryggere i Holmen Nanobryggeri, Egil Ovesen og Jan Magnus Dahle. 3000 liter ble brygget kommersielt på Lervig, som vanlig under profesjonell og kyndig ledelse av Mike. Av dette tar Cardinal unna 1000 liter, mens ølentusiaster annetsteds får glede av resten - ølet er allerede introdusert til stor jubel på puben Olutravintola Pikkulintu (hold grisepraten Deres for Dem selv!) i Helsinki, Finland. Oppskriften er hemmelig, men vi kan røpe at spesialinnkjøpt engelsk Mild-malt og friske einerkvister fra Bjørnøy (derav Quist-navnet) bidrar til et spennende resultat. 
Heftig utseende: kullsvart farge på ølet, med et flott og kremig brunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av mild kaffe og mørk sjokolade, hint av sedertre og tobakk. Eineren er der, og bidrar med en friskhet til aromaen, men dominerer ikke.
"Smooth" smak, men likevel distinkt røstet med kaffetoner, også toner av tobakk, einer, treverk og engelsk lakris, og en uttalt humlebitterhet i avslutningen. Gratulasjoner og mange takk til Egil, Jan Magnus og Mike for et vellykket resultat! 

Lervig / Emörstrand Brujeria / Cardinal Julegjøk

Cardinal julgj

Julegjøk var den ene av de to vinnerne fra Cardinals egen hjemmebryggerkonkurranse (for deltakerne på vårt faste arrangement «Mandag i Annen»Winking – Quist Stout var den andre. Nå er begge på fat – samtidig! Den kommersielle versjonen er brygget på Lervig, med velvillig bistand av deres sjefsbrygger Mike Murphy. Den ble kanskje noe tørrere (= mindre restsukker) enn hjemmebryggversjonen, noe som medfører at krydderinnslagene står ekstra tydelig fram, og man unngår det søte «karamell-helvetet» som andre juleøl (i flg. Olav M. Bråtveit) er plaget med. Ja, for det er en krydret jule-ale vi har for oss her – egentlig uten sidestykke, det nærmeste du kommer ellers er vel Nøgne Ø Underlig Jul, men noen kopi av denne er Julegjøk likevel ikke. Her er det brukt hel grønn kardemomme i rikelige mengder, kanelstenger og rosiner, og Mike har bidratt med daddelsirup.
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Uvanlig aroma som kan minne om einer (einerved mer enn einerbær, men einerlåg skal ikke være en av ingrediensene), gran og julekrydder.
Smaken er tørr og harpiksaktig, igjen toner av einer (det er nok humlen som sørger for harpikspreget) og massevis av julekrydder. Pepperaktig ettersmak. Dette er et øl som vi gjerne ville servert til retter som pinnekjøtt eller fårikål – men det går altså veldig godt an å drikke alene også!

Medgangs Villskot

Tåkefyrsten fra Jæren

Fra fat har vi nå Villskot, et "jærsk gardsøl" med lokale urter, med slektskap til den belgiske øltypen saison. Ølet er kréert av ølentusiasten og hjemmebryggeren Olav M. Bråtveit i Bryggelaget Medgang, og er brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg under kyndig ledelse av Mike Murphy. Ølet ble lansert under Jærdagene på Bryne, der det fikk behørig omtale. Urtene som er brukt er hylleblomst, bjørkeblader, ryllik og skvallerkål (gåselabb). Der er også brukt noe humle.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god urtepreget aroma, med framtredende toner av hylleblomst og sitrusaktig humle.
Smaken er frisk, urte- og sitruspreget, lettdrikkelig. Noen kunne kanskje ha ønsket seg litt mer bitterhet, men dette er så absolutt et trivelig sommerøl som det er.

Ægir Cardinal Double Chocolate Chili Stout

Cardinal Brand

Cardinal Double Chili Chocolate Stout har Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm brygget spesielt for oss, etter at vi ga ham viss føringer på hva vi ville ha. Og resultatet ble vellykket. Sjelden har vi sett vår referansegruppe på "Mandag i Annen" smile mer tilfreds! Sigmund mumlet riktignok noe om at han gjerne ville hatt litt mer sødme i et sjokoladeøl, men ble ettertrykkelig nedstemt. (Til orientering: Der er ikke sjokolade i ølet, bare en solid mengde sjokolademalt. Men chili er der. You bet!)
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade, chili, treverk og aske.
Smaken er relativt tørr (og dermed unektelig mer lettdrikkelig enn et søtere øl ville vært), toner av kaffe igjen, hint av mørk sjokolade - og så overtar et solid og behagelig brennende innslag av chili, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken. Etter første slurk får du lyst på mer - og mer ...
Det er brygget 2000 liter av ølet i denne omgang, og vi tror de vil gå ganske så radig unna.

Cardinal Kristenmannsblod

Cardinal Brand

Kristenmannsblod er Cardinals eget fatøl for troll, nisser og andre under- og overjordiske. Hos oss skal det lukte Kristenmannsblod både i julesesongen og langt innpå nyåret, om lageret holder! Ølet er spesialbrygget for oss av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. Ølstilen er nærmest flamsk rød - litt annerledes enn hva vi hadde sett for oss, men godt!
Meget mørk rubinrød farge på ølet, med et tett og kremig beige skum.
Meget behagelig aroma av rødvin, røde bær og julekrydder.
En flamsk rød skal smake "sweet & sour" - det gjør denne også, men i moderat grad. Vinøse og fruktige toner med preg av tyttebær, solbær og eik, samt et assortert utvalg julekrydder og jern i avslutningen. (Ja, ølet er faktisk tilsatt jern - her skal vi opp med blodprosenten!) Kvaliteten er godkjent av NBL (Norske Bergtrolls Landsforbund) og TVF (Transsylvanske Vampyrers Fagforening).

Berentsens Cardinal Happy Hoppy

Et superøl fra Cardinal og Berentsen

I pur irritasjon over det temmelig smakløse "sommerølet" som industribryggeriene pøser ut i dagligvarebutikkene i den lyse årstid, bestemte vi oss for å lage vår egen pils, så velhumlet at den får både smaksløkene og nakkehårene til å reise seg. Vi satte Berentsens Brygghus i Egersund på oppgaven, og den klarte de med glans. Happy Hoppy blir vårt tilbud både til garvede ølvenner og til de som intetanende ber om "ei øl" i tiden framover. Det siste i voksenopplæringens tjeneste, selvsagt.
Gylden (eller dypgylden, om du vil) farge på ølet, moderat hvitt skum.
God humlepreget aroma, urteaktige og honningaktige toner, hint av hylleblomst.
Distinkt humlepreget smak, urteaktige toner igjen, ganske tørr, noen kjeksaktige toner også, og litt frukt like før bitterheten overtar fullstendig. Laaang bitter ettersmak. Jo, dette må være Norges mest velhumlede pils. Har du vært i Tsjekkia og smakt
Svijany Rytir Bitter, får du en anelse om hva som venter deg her. God fornøyelse!

Cardinal "Sigmunds Herbarium"

Herbarium
Herbarium er Cardinals egenutviklede urteøl, fagmessig brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg, under overoppsyn av de som utviklet hjemmebrygg-prototypen, Olav M. Bråtveit og Cardinals egen ølnerd Sigmund Melberg. En litt annen variant av ølet vant HaandBryggeriets krydder-og urteølkonkurranse for hjemmebryggere, og det var meningen at HaandBryggeriet skulle brygge vinnerølet kommersielt, men det fikk de aldri somlet seg til (vel, de har også hatt ganske sprengt produksjonskapasitet). Derfor tok vi saken i egne hender og satte Lervig med sjefsbrygger Mike Murphy på oppgaven. Mike har fulgt den nye oppskriften fra Sigmund og Olav slavisk, selv om vi har en mistanke om at han syntes dette var litt «crazy». Målsettingen har vært å skape et øl med tydelig smak av urter fra nordisk natur, men likevel ikke med mer ekstrem karakter enn at de fleste vil like det. Urtene har i tidligere tider blitt brukt i nordisk gårdsbrygging (ikke nødvendigvis alle samtidig), spesielt i tiden før humle kom i alminnelig bruk. Disse urtene ble også brukt som «te» i folkemedisinen, særlig før trolldomshysteriet grep om seg, og «kloke koner» som samlet urter fort kunne bli mistenkt for hekseri og ende sine dager på bålet. I våre dager har imidlertid disse urtene (og mange flere) fått en renessanse blant dem som er opptatt av naturmedisin og hjemlige nyttevekster – uten noe «hokus pokus», men med tro på at de motvirker infeksjonssykdommer og styrker immunforsvaret.

Etter moderne smak vil imidlertid et øl helt uten humle oppleves som «rart». Vi så derfor ingen grunn til ikke å KOMBINERE gode moderne humlevarianter med de nordiske urtene, og dermed få med det beste fra to verdener. Grunnoppskriften er en pale ale (med malttypene pale og münchener) , gjæret med den samme amerikanske gjærtypen som brukes i Lucky Jack. Som bitterhumle brukte vi den tyske klassikeren Perle, da den engelske vi hadde bestilt vakte bekymring hos tollerne i Oslo, som for sikkerhets skyld returnerte den til England! Tror vi må tilby tollvesenet et kurs om ølingredienser …
Den newzealandske aromahumletypen fra prototypølet var helt utsolgt før neste humlehøst (som på New Zealand selvsagt er på våren norsk tid) – men så fikk vi snusen i en helt ny (fra 2011) og spennende humletype som heter Kohatu (også den fra New Zealand), og importerte den via Australia. Dermed var alt klart for å brygge et øl som der garantert ikke finnes maken til!
Hvilke urter er det så vi har brukt? Så skrekkelig mystiske er de ikke, og helst vil vi at du skal lukte, smake og gjette selv – men siden noen ikke liker å kaste seg ut i det store ukjente, får de fasiten her: Nevnt etter mengde er det ryllik, hylleblomst, brennenesle, bringebærblader, einerbær, bjørkeblader og salvie. Kombinert med humlen skaper de en god men ikke overdreven bitterhet, med dufter fra en norsk sommerdag. Nei, vi vil på ingen måte påstå at alle øl «burde smake som dette». Der lages jo fantastisk mye godt øl med humle som eneste «krydder». Men vi tror de fleste vil være enige med oss i at som en avveksling fra «det vanlige» er Herbarium en både interessant og god opplevelse!
 
 
Sigmund

Lervig Cardinal´s Flower PowerDet ville vært en utenkelig og nærmest grusom tanke om Cardinal skulle la sine gjester vansmekte i sommer uten et egeninitiert sommerøl på fat. Dette har vi selvsagt gjort noe med. En idé fra vår egen ølnerd Sigmund Melberg ble lansert for Lervigs eminente sjefsbrygger Mike Murphy, og oppskriften ble tilpasset de råvarer som Lervig enkelt kunne skaffe. Resultatet, Flower Power Summer Ale, er såpass lett og forfriskende at "alle" vil like det, samtidig som det har mye mer smak enn det skvipet som de store industribryggeriene lanserer som "sommerøl" i dagligvarebutikkene. Flower Power er stilmessig en golden ale / blonde ale, brygget på pilsnermalt og en liten dose flaket havre. Den er gjæret med California alegjær. Bitterhumle er tyske Perle, og aromahumlen er Styrian Goldings fra Slovenia. Og så er det krydret med tørket hylleblomst, som ikke får lov å dominere, men bare merkes som en lett og floral antydning i både aroma og smak.
Gylden farge på ølet altså, moderat hvitt skum.
Aromaen har toner av nyslått gress, litt sitrusfrukt og et "touch" av hylleblomst.
Den forfriskende smaken har et bra nærvær av humle gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Igjen hint av sitrus og hylleblomst. Moderat og behagelig bitterhet i ettersmaken. Dette er et øl som det er lett å drikke mange av, så nyt smaken og kjenn din begrensning! Kort sammenfattet: Hvis du ikke opplever dette ølet som forfriskende, tror vi ikke du var særlig tørst i utgangspunktet ...

Lervig Cardinal Brun & Blid

Lervig Cardinal Brun & Blid

Vi går inn i en årstid hvor folk gjerne er både brune og blide, og hva er da bedre enn at Cardinal har fått sin egen brown ale på fat fra Lervig, til og med med bilde av en Brun & Blid pubvert på pumpclip'en?
Meget mørk rødbrun farge, kremig beige skum.
Aromaen har toner av treverk og aske, hint av tobakk.
Smaken er nokså tørr (denne utgaven er brygget uten karamellmalt, som imidlertid kommer med i neste brygg). Preg av malt og treverk igjen, røstede toner også. Aske og middels bitter humle i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak.
Vil falle i smak hos alle som ikke vil ha for mye sødme i ølet sitt.

Dette ølet er forløperen til Lervigs nå lanserte brown ale i butikklassen under navnet ”Betty Brown”.

Cardinal Winter Wine


Cardinal Winter Wine
Enhver pub med respekt for seg selv har sitt eget øl! Etter at vi i sommer hadde suksess med vårt sommerøl (kölsch) fra Ægir i Flåm, og Lervig har fått Mike Murphy som ny sjefsbrygger, var egentlig valget lett. Som sjefsbrygger ved Gourmetbryggeriet i Danmark kreerte Mike deres sagnomsuste Barley Brew, og da jeg ba ham lage et godt og sterkt vinterøl med denne øltypen som stamme, var det ikke nei i hans munn, og resultatet er altså nå i kranene våre, og kun der. Den er altså tiltenkt å være et smakrikt og kraftig øl for den mørke årstiden. Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat men god aroma av brunt kandisukker, lær og krydder.
Smaken har toner av (amerikansk) overgjær, brun malt, (Pilsner og Münic sammen med karamell og sort malt) brunt kandisukker (uten at ølet er særlig søtt av den grunn), krydder og alkohol. Mike har benytter Hellertau Magnum og aroma, og dette sammen med East Kent Goldings humle er med på å gi ølet dets karakter, og kjennes moderat i avslutningen. Varmende munnfølelse. Ganske bitter ettersmak. Et øl vi er meget godt fornøyd med!