Lindemans Framboise

framboise

Vi har igjen vært "sør for Sandnes" og handlet inn fruktlambic-serien til belgiske Lindemans. Det blir gjensyn med Kriek (kirsebær) og Pecheresse (fersken) - og så får vi for for første gang Framboise (bringebær) og Cassis (solbær).
Framboise er mørk rød (og jeg mener virkelig RØD) på farge, med et høyt rosa skum.
Intens søtlig aroma av bringebær, og ingenting annet enn bringebær (eller bringebærsyltetøy).
Smaken er meget søt, og har massevis av bringebær, etterfulgt av bringebær, med bringebær i avslutningen. Tar du poenget? Jeg liker bringebær og bringebærjuice meget godt, så dermed liker jeg også dette ølet. Sa jeg "øl"? Du får ingen indikasjon på at dette faktisk er et øl. Det smaker som bringebærjuice, og bringebærjuice er sunt for deg. Vit det! Dessuten, med bare 2,5% alkohol, er du nesten på vei til å bli avholdsmann/-kvinne. Dette er et av de mest perverterte øl jeg har smakt. Og altså sykt godt ...

Lindemans Cassis

6078-1w0h0_Brasserie_Lindemans_Lindemans_Cassis_Belgian_Beer

I serien med belgiske Lindemans fruktlambicer er vi nå kommet til Cassis (solbær).
Mørk rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Intens aroma av solbærjuice.
Intenst søt & sur smak, med massevis av søtet solbærjuice. Et øl som passer å drikke til en fruktdessert - eller som "snop" på egenhånd. Men du må nok være en VELDIG stor tilhenger av solbær for å klare mer enn én flaske. Jeg vet at noen liker å blande dette ølet med porter. Har ikke prøvd den varianten selv ennå, men har tro på at det kan fungere.

Lindemans Pecheresse


I serien med fruktlambic slår vi til med vår første belgiske ferskenlambic (fransk: pêche = fersken)  - antagelig den første som selges i Norge, og så vidt vi vet får du den bare hos oss! Lindemans Pecheresse er så moderat i alkoholstyrken at vi faktisk snakker om "lettøl" etter norsk lovgivning, så denne kan du unne deg en flaske av, selv om du skal kjøre bil om et par timer.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Fin aroma av ferskener, ferskensukkertøy og ferskenblomster.
Søt smak med massevis av ferskenjuice (minst 30%, faktisk) og ferskensukkertøy - og ja, ikke så veldig mye annet. Bare en moderat syrlighet, og et lite hint av eik i avslutningen. Men fersken smaker jo fantastisk godt, da ... Bare ikke forvent noe i nærheten av en "vanlig ølsmak"!

Lindemans Kriek


Lindemans Kriek er muligens den bestselgende belgiske fruktlambic på markedet, og den er en sann opplevelse fra begynnelse til slutt!
Praktfull dyprød farge, med et flott rosa skum.
Intens og vidunderlig aroma av kirsebær. kirsebær og mer kirsebær - også toner av mandler og marsipan.
Smaken er søt, og ikke på langt nær så sur som mange andre lambicer. Og så smaker det kirsebær opp og kirsebær i mente, samt kirsebær i andre, tredje og fjerde potens (beklager hvis jeg går vill i matematiske begreper her). "Okei, men smaker det ØL da?", vil du gjerne spørre. "Nei, ikke i det hele tatt!" svarer vi. Men hvem bryr seg om det, så lenge det bare smaker SYKT GODT? Anbefales på det sterkeste, både til ølvenner og til folk som overhodet ikke liker i det hele tatt, men ellers ville ha bestilt seg en fruktdrink. Et øl som bare må oppleves før du dør - og du dør ihvertfall ikke av Lindemans Kriek, som er proppfullt av sunn fruktsaft (burde vært omfattet av helsemyndighetenes "5 til dagen"-kampanje!) og dessuten har en meget moderat alkoholprosent.

Lindemans Faro


På Cardinal tar vi sikte på å presentere enhver "ølstil" som fortsatt blir brygget i den siviliserte verden. Belgisk Faro lambic har vi manglet hittil - men nå er dette meningsløse misforhold brakt til en ende, ved at Lindemans eksempel på arten er kommet i hus (spesialimportert for oss). Faro (opprinnelsen til navnet er usikker) var en gang den mest populære lambictypen, men var senere i ferd med å dø ut, før den ble gjenopplivet og fikk økt popularitet igjen i vår tid. Det er, kort sagt, en lambic for dem som synes at en vanlig gueuze blir for sur - for en faro blir nemlig tilsatt en dugelig dose kandisukker før flasking, etter at gjæringen er ferdig. Dermed blir ikke sødmen spist opp av gjæren, og kan balansere syrligheten.
Gyldenbrun farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma av malt, kjeller, frukt og kandisukker, hint av eik.
Smaken er fruktig, moderat syrlig og ganske søt, toner av kandisukker og eik.
Å smake Faro er selvsagt et "must" for alle som vil smake minst ett eksempel på alle verdens ølstiler, men også "vanlige" øldrikkere kan trygt unne seg en flaske av denne, en dag de får lyst på "noe utenom det vanlige".

Lindemans Kriek Cuvée René

0_lindemans-cuvee-rene-kriek

Denne "grand cru" fruktlambicen med ville kirsebær (= kriek) er selve stoltheten til det belgiske familebryggeriet Lindemans, som har drevet med sine spontangjærede øl i 8 generasjoner, helt siden 1809. Først dreide det seg bare om lambic brygget med produkter fra eget gårdsbruk, men fra 1930 økte bryggerivirksomheten betydelig, landbruket ble da nedlagt, og gueuze og kriek ble introdusert.
De mest solgte ølene til Lindemans er i dag alkoholsvake, søte og innsmigrende, men flaggskipet Cuvée René er langt tørrere og mer utfordrende. Den kommer i en stor 75 cl flaske med både kapsel og naturkork.
Årgangen vi presenterer er 2006, ølet har i denne tiden utviklet seg videre på flasken, og antas å bli bare bedre, så vi har det ikke travelt med å selge ut dette partiet - den garanterte holdbarheten for denne årgangen er nemlig til desember 2012!
Hver enkelt flaske er nummerert. Fargen på ølet er rød (og vi mener , ikke rødbrun), svakt disig, med et brusende rosa skum som er høyt i starten men minsker hurtig. "Funky" aroma med sure kirsebær og marsipan. Smaken er meget sur, nes ten skarp, og kiler smaksløkene lekent. Sure kirsebær og sitroner dominerer. Temmelig tørr. Deilig sur avslutning og ettersmak. De fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer, og en kriek som dette skal serveres med slanke champagneglass.