Hitachino Nest Red Rice Ale


Hitachino Nest Red Rice Ale fra japanske Kiuchi Brewery er en tradisjonell ale, som er brygget med en spesiell rød ristype. Denne røde risen har vært dyrket i Japan siden oldtiden, og setter sitt spesielle preg på ølet både aroma- og smaksmessig, og bidrar også til fargen.
Lys brun farge med en rødlig teint, høyt off-white skum.
Aroma av malt og ris, hint av karamell, også søtlige toner av en slags udefinert frukt.
Smaken har en mellomsøt miks av malt og udefinert frukt igjen, lav bitterhet. Alkoholen er merkbar. Noe humle i ettersmaken.
Dette er antagelig det mest særpreget "japanske" av Hitachino-ølene, og er vel verd å prøve.

54/60 7%

 

Hitachino Nest Espresso Stout


Fra Kiuchi Brewery i Japan kommer Hitachino Nest Espresso Stout, som stilmessig hører hjemme i klassen "foreign stout / imperial stout". Som navnet sier er ølet brygget med en porsjon espresso-kaffebønner i kokekaret. Fire forskjellige malttyper er benyttet.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott og varig brunt skum. Flottere kan du ikke forlange det!
God røstet aroma, toner av kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter og vanilje.
Smaken har en distinkt røstet karakter med sterke toner av espressokaffe og mørk bitter sjokolade, noe maltsødme, meget bitter avslutning, lang ettersmak. Glimrende fyldig og rik munnfølelse.
Et sensasjonelt bra øl - feinschmeckerne kommer nok til å tømme vår begrensete beholdning ganske raskt!
 
99/99 7,5%

Hitachino Nest Real Ginger Ale


Fra japanske Kiuchi Brewery kommer deres Hitachino Nest Real Ginger Ale, og som navnet røper er det brygget med en porsjon fersk ingefærrot i bryggekjelen. Malttypene er pale, münchener, krystall og sjokolade, humletypene er Chinook, Perle og Kent Goldings.
Ravfarget øl, svakt disig, med et bra off-white skum.
Fin aroma av fersk ingefær og fruktig og blomsteraktig humle, hint av sitrongress.
Smaken har betydelig maltsødme, men har ingefæren som det dominerende elementet gjennom det hele (likevel ikke så mye at smaken blir brennende), med hint av søte frukter og sukkertøy. Avslutningen er tørrere, med moderat humle.
Dette er et godt øl hvis du liker ingefær (det gjør jeg), men hvis du hater dette krydderet, eller er allergisk mot det, er det å be om trøbbel å bestille Real Ginger Ale ...

91/90 8%

 

Hitachino Nest Japanese Classic Ale


I Japan overtar interessante håndverksbryggerier en stadig større del av det voksende ølmarkedet (i motsetning til hva mange tror, er øl langt større enn sake i Japan), men inntil nylig har vi sett det som ganske urealistisk å få noen av ølene deres hit til landet. Heldigvis har våre venner i Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet i Grimstad) nå kommet oss til hjelp, og importerer en meget begrenset mengde japanske kvalitetsøl til oss og noen få andre utvalgte puber.
Hitachino Nest er varemerket til Kiuchi Brewery, og deres Japanese Classic Ale (JCA) er en "India Pale Ale" slik øltypen var da den først ble innført til Japan i Edo-perioden på 1800-tallet. Ølet er lagret i tradisjonelle fat av sedertre, på samme måte som bryggeriets sake (risvin).
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et flott off-white skum.
Behagelig aroma av blomsteraktig og fruktig humle (Chinook, Challenger, Kent Goldings), hint av sedertre.
Smaken har først en betydelig maltsødme (fra pale-, münchener- og krystallmalt), fulgt av en distinkt humlebitterhet i avslutningen, og et nesten malurtaktig "bitt" i ettersmaken.
Balansen mellom smakselementene er kanskje litt annerledes enn man finner i moderne vestlige ales, men dette er absolutt en god IPA som bør prøves!

93/87 7,5%