Yo-Ho Suiyoubi No Neko
Yo-Ho Brewing Company finner du i Nagano i Japan. Nå er de representert på Cardinal med flere øl, og det mest sommerlette heter Suiyoubi No Neko og betyr noe sånt som "onsdagskatten". Ølet skal altså være brygget spesielt for onsdager, med ambisjoner om å hjelpe deg gjennom resten av uken. Med moderat alkoholstyrke og en lett og frisk karakter bør det være velegnet til formålet - men vi serverer det selvsagt ALLE ukedager. Stilmessig kalles ølet en "belgisk" witbier, men det smaker mest som en krysning av witbier og tysk Kristallweizen.
Lys gul farge på ølet, nesten krystallklart, framstår som filtrert. Moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av appelsinskall og koriander, også banan og kryddernellik.
Forfriskende smak, banan, kryddernellik, koriander og appelsinskall igjen. En utmerket "sommerforfriskning" - hele året.
43/50 4,5% 33cl
Magic Rock Clown Juice (fat)
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Herlig aroma av sitrus og tropiske frukter, noen krydrede toner også. Den velbalanserte smaken har preg av sitrusaktig og harpiksaktig humle gjennom det hele, men er slett ikke for bitter. Også krydrede toner (koriander). Dette er bare et aldeles strålende fusjonsøl mellom witbier og IPA, fra kvalitetsbryggeriet Magic Rock Brewing i Huddersfield. Farlig lettdrikkelig!
Baladin Isaac
Den kreative og miljøbevisste italienske bryggeren Teo Musso kommer fra en stor vingård, og hans ungdomsopprør besto ikke i utagerende festing, men i en bestemt vilje til å brygge øl, ikke vin! Dermed ble det broren som fortsatte familiens vintradisjoner, mens Teo startet Birrificio Baladin. Vi har hatt besøk av Teo Musso på vårt arrangement "Mandag i Annen", hvor han på sitt spesialengelsk (som imidlertid er hakket bedre enn vår italiensk) redegjorde for sin bryggefilosofi. Inspirasjonen fra Belgia er åpenbar, men Teo har oftest sin egen itaiienske vri på tingene, fra flaskedesign til ingredienser. Isaac (oppkalt etter sønnen, om vi forsto ham riktig) er stilmessig nærmest en witbier, krydret med koriander, økologisk rårørsukker og siciliansk appelsinskall. Vi har den på de gedigne og tunge 75 cl flaskene med vokset kork.
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er distinkt krydret og ganske gjærpreget, med toner av koriander, høy og sitrus.
Ganske lett i kroppen. Smaken er middels tørr og forfriskende, med toner av koriander, mindre framtredende sitrus, kort avslutning. En anstendig witbier / bière blanche fra Teo dette her!
Nøgne Ø Wit
Nøgne Ø sin Wit har i mange år solgt bra i butikksegmentet, og faktisk også hos oss, til tross for at vi plutselig oppdaget at den var falt ut av Ølboken! Det er altså en witbier i belgisk stil, selv om Nøgne Ø har gjort visse avvik fra standarden (bl.a. med humlebruk), og også har justert oppskriften noe underveis. Både aroma og smak har det stiltypiske witbierpreget av koriander og appelsinskall, men med både malt og humle mer framtredende enn i andre og enda lettere utgaver av ølstilen. Som andre witbier skal den serveres ganske kjølig, og er en «sommerforfriskning» som mange velger hele året.
Hoegaarden Grand Cru
Den "vanlige" Hoegaarden har lenge hatt et trofast publikum hos oss. Helt siden jeg smakte den betydelig sterkere Hoegaarden Grand Cru for første gang i Danmark for snart 5 år siden, har jeg tenkt at "den importerer de vel snart til Norge også". Men neida, rettighetshaverne til norsk Hoegaaarden-import (som vi skal være hensynsfulle og ikke nevne navnet på har ikke akkurat lagt sin tyngde inn på å promotere Hoegaarden-produktene. Så da sørger vi like godt for å importere Grand Cru fra Belgia selv!
Dyp gylden farge på ølet - klar først, blir litt uklar hvis du heller gjærrestene med mot slutten (og det bør du gjøre, for det høyner smaken). Høyt kullsyrenivå og ditto hvitt skum.
Sterk og søtlig aroma, med preg av belgisk overgjær, blomster og honning, noe krydder (pepper) og urter også. Ja, krydderurter er faktiske ingredienser i Grand Cru!
Smaken er rimelig bra maltet (hvete og bygg) med et distinkt pepperaktig streif, hint av eik. Vinøse toner, noe alkoholvarme, men ikke ubehagelig. Moderat men tilstrekkelig bitterhet.
Der er nok fare for at vi snart må importere mer ...
Kinn Jubileum
Flaskeølet Jubileum er stilmessig en witbier, fra vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri i Florø. Det ble første gang brygget til feiringen av bryggeriets 1-årsjubileum. Bitterheten er på meget moderate 15 IBU.
Blekgul farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
God og stiltypisk witbieraroma av koriander, appelsinskall og belgisk overgjær.
Smaken er krydret (koriander) med hint av sitrus, sterke toner av belgisk overgjær. Forfriskende og godt!
Gulpener Korenwolf Witbier
Så har vi altså fått inn en nederlandsk witbier, som vi tviler på om du får noe annet sted i Norge. Gulpener Bierbrouwerij ligger i den lille byen Gulpen(!), og de har spesialisert seg på å bruke mest mulig malt og humle fra lokale produsenter i provinsen Limburg. Korenwolf betyr "kornulv" - og i mangel på større og buskapspisende ulver er dette det lite smigrende navnet som de lokale bøndene har gitt til søte små hamstere. Ja, nettopp hamstere - sånne søte smågnagere som i Norge fortrinnsvis lever i bur og jogger rundt i et hjul for fornøyelsens skyld. Men i Nederland lever de i det fri, og når de danner store kolonier på en bondegård, kan de gjøre seriøse innhogg i det lagrede kornet. I dette ølet er der brukt både hvetemalt og byggmalt, samt rug og spelt, som åpenbart har sluppet unna de lokale "kornulvene". Ølet er dessuten tilsatt hylleblomst og urter, foruten litt humle. Det er selvsagt ufiltrert.
Uklar / melkeaktig gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Sterk søtlig og krydret aroma, toner av hylleblomst, bananer, bobletyggegummi, sitrus, koriander og kryddernellik.
Smaken er hvetepreget og forfriskende, toner av banan, kryddernellik og urter. Meget moderat humle.
Anbefalt serveringstemperatur er 5 - 7 grader C. Det er ingen kraftprestasjon å gulpe ned en halvliter eller to av Korenwolf!
Jacobsen Rosé Wit
Husbryggeriet Jacobsen er altså Carlsberg Danmarks alibi som "håndverksbryggeri" - de brygger fortsatt på Carlsbergs historiske bryggeriområde i Valby, København, hvor Carlsberg-stiftelsens vedtekter sier at der ALLTID skal brygges øl (men utenom Jacobsen og Semper Ardens-serien er dessverre produksjonen i Valby nå lagt ned - Carlsbergs gigantiske men langt mindre vakre "ølfabrikk" i Fredericia har en enorm produksjonskapasitet). Med Jacobsen-serien får bryggerne lov til å gjøre enkelte eksperimenter med uortodokse ølingredienser. Rosé Wit er et eksempel på det. Utgangspunktet er en witbier i belgisk stil, med de vanlige witbierkrydderne koriander og curacao-appelsinskall, men her er det også tilsatt eplejuice og hyllebærekstrakt. Resultet er et utpreget fruktig (men ikke for søtt) øl, som faller i smak både hos vanlige witbier-fans og hos mange som ellers ikke har øl som sitt førstevalg.
Fin rød farge på ølet, med et rosa-hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av sitrus, koriander og hyllebær, mens eplejuicen bidrar med friskhet uten å bli framtredende. Minimal bitterhet.
Et særdeles forfriskende øl, som forventes å bli en slager i sommer. Serveres godt avkjølt.
Vedett Extra White
Vedett Extra White er en witbier fra bryggeriet Duvel Moortgat i Belgia (mest kjent for flaggskipet Duvel og Maredsous-serien). Tradisjonen tro skal bunnfallet i flasken helles med i glasset.
Lys gylden farge, svakt disig, moderat til lavt hvitt skum.
Aromaen har preg av sitrusfrukt / sitroner, også toner av koriander.
Sitronaktig smak, toner av koriander igjen, uten den litt avrundete karakteren som en del andre witbiers har. Den har derfor et meget friskt preg, og mange mener derfor at dette er den ultimate sommerforfriskning. Noen liker den også med en sitron- eller limeskive i glasset, og på noen barer i Belgia serveres den slik uoppfordret. Vi hiver ikke frukt i ølet til folk uten at de har bedt om det, men vil du ha det så skal du få det!
Blanche de Namur
Blanche de Namur er en belgisk witbier (biére blanche på fransk) som brygges av Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir. Og Blanche (Blanka ble hun kalt i Norge) var også navnet til datteren til grev Jean av Namur. I august 1335 seilte hun over Nordsjøen for å bli gift med Magnus IV Eriksson, konge av Norge og Sverige, etter at han hadde vært på frierferd året før. Hun kom aldri tilbake til fødelandet. Her i nord øvde hun en viss politisk innflytelse, fram til hun døde av sykdom 43 år gammel i 1363. Da hadde hun rukket å bli beskyldt for å ha forgiftet den ene av sine sønner og svigerdatteren - det sannsynlige er imidlertid at disse døde av pest. Uansett. det er hyggelig at belgierne hedrer henne med et øl! Og enda hyggeligere at du får det på Cardinal!
Lys gylden melkeaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Typisk witbier-aroma og -smak av appelsinskall og koriander, men der er også en tilstrekkelig basis av malt og humle til å bakke opp under disse krydderiene. Ølet er velbalansert, "smooth" og meget behagelig og forfriskende å drikke. Blanche de Namur er slett ikke et øl som spretter opp og sier "BØH!" - men likevel veldig godt!
Struisse Witte
Belgiske De Struise Brouwers begynte sin tilværelse som gårdsbryggeri på en strutsefarm, og "struise" betyr da også "strutser". Men ordet kan også bety "robust", og bryggeriet tar nettopp sikte på å brygge robuste og velsmakende øl, selv om deres Witte (en witbier) hører til i den lettere enden av utvalget. Det er et levende og ufiltrert øl, og der vil derfor være noe sediment i flasken.
Uklar gulaktig farge, høyt til moderat hvitt skum.
Moderat aroma av malt og koriander, hint av sitrus.
Smaken har sterke toner av koriander og sitrus, med en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Meget forfriskende - enten man som strutsen har stukket hodet i sanden, eller holder seg klar og velorientert.
Kinn Bryggeri Knutholmer
Kinn Bryggeri holder til på øya Kinn ved Florø. Ølet Knutholmer er brygget for opplevelsessenteret, overnattingsstedet og restauranten Knutholmen i fiskeværet Kalvåg. Knutholmer er en witbier i belgisk stil, og kommer i en stor flaske med naturkork.
Disig lys gylden farge, digert hvitt skum.
Typisk og god witbier aroma av koriander, kryddernellik og appelsinskall.
Moderat kullsyre i glasset, når ølet endelig dukker fram under skummet. Myk munnfølelse. Forfriskende smak, toner av koriander, kryddernellik og sitrus. Humlen (Northern Brewer og East Kent Goldings) er meget moderat, bitterheten er bare på 15 IBU. Det betyr at ølet vil falle i smak også hos dem ikke liker øl med mye humlebitterhet, men også garvete ølvenner forfrisker seg gjerne med en witbier som denne, før de gir seg i kast med "humlebombene". En skikkelig tørsteslukker!
Ægir Wit
Ægir Wit har våre venner i Flåm bare gitt oss noen få fat av i denne omgang, så her gjelder det å smake mens vi har den!
Uklar oransje-gylden farge på ølet (det er selvsagt ufiltrert), moderat hvtt skum.
Behagelig søtlig hvetepreget aroma med distinkte toner av appelsiner.
Smaken har også toner av appelsiner, koriander er her også, men den er noe mindre framtredende. Merkbar humle i en moderat bitter avslutning. Ølet er ikke for søtt.
En meget hyggelig witbier å drikke, denne her - som med Ægirs øvrige øl er vi sikre på at den vil falle i smak hos mange!
Estrella Damm Inedit
Inedit betyr sånn løselig "aldri vært gjort før", og det spanske bryggeriet Estrella Damm i Barcelona mener nok også at de aldri har laget et så bra øl som dette før. Den "vanlige" Estrella Damm har vi også, men mange vil nok mene et Inedit er et strå hvassere. Stilmessig er det en hybrid mellom lyst lagerøl og belgisk witbier, og er aromatisert med koriander og appelsinskall som en witbier, visstnok også med litt lakris. Inedit kommer på en elegant stor flaske, og vil garantert appellere til alle som liker lyse og friske øl uten for mye bitterhet.
Lyst halmfarget øl, hvitt skum som går fra digert til moderat.
Moderat hvetepreget og sitrusaktig aroma, med toner av koriander og appelsinskall, også et hint av lakris (kanskje bare fordi jeg vet at det skal være der).
Smaken har et moderat sitruspreg, med moderate toner av koriander. Lakrisen kan knapt skjelnes i smaken. Ølet er lett i kroppen, ikke særlig søtt, med minimal humle. Ettersmaken er derfor ganske kort, men ølet er likevel meget hyggelig og forfriskende å drikke.
Nørrebro Stuykman Wit
Fra våre danske venner i Nørrebro Bryghus kommer Stuykman Wit, en klassisk witbier i belgisk stil, brygget med bare økologiske råvarer (50% umaltet hvete fra Öland, 50% pilsnermalt). Humlen er tysk Perle. Ølet er typeriktig tilsatt knuste korianderfrø og pomerans (= syltede og tørkede appelsinskall, formodentlig av bitre curacao-appelsiner) mot slutten av koketiden.
Lys gul farge på ølet, klar først, disig når bunnfallet helles med mot slutten. Høyt til moderat hvitt skum.
Søtlig aroma med toner av kryddernellik, koriander og modne bananer, hint av sitrus.
Forfriskende hvetepreget smak med toner av kryddernellik og koriander, ikke særlig søt. Meget moderat humle.
Lettdrikkelig og grei!
Leireken Bio Witte Spelt / Epeautre Blanche
Leireken Bio Witte Spelt / Epeautre Blanche er som navnet sier en witbier, med et betydelig innslag av spelt, kornslaget som var kjent i Europa allerede i steinalderen. Hvete er speltens nærmeste slektning, og i de fleste andre witbiers er det da også hvetemalt som brukes (i tillegg til den obligatoriske byggmalten). I denne øltypen er det normalt med et visst sediment i flasken.
Ølet er meget lyst / blekgult og uklart / melkeaktig på fargen, med et digert hvitt skum.
Meget fin aroma: hvetepreget, sitrusaktig og krydret (kryddernellik, koriander?).
Smaken er distinkt krydret og hvetepreget med en relativt fyldig munnfølelse, men er samtidig lettdrikkelig, svakt syrlig og meget forfriskende. Krydret og moderat humlebitter avslutning.
34/29 5%
Timmermans Tradition Lambic Blanche
Fra det belgiske bryggeriet Timmermans kommer dette ølet, som nærmest er en hybrid mellom en søtet lambic og en witbier. Den er spontangjæret som en lambic, men er søtet med både sukker og saccharin, og er også tilsatt kunstige aroma-/smaksstoffer og antioksidant. Lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Sitrusaktig aroma med sidenoter av melkeprodukter, også toner av engelsk "farmhouse cider" og fjøs, hint av banan og kryddernellik.
Smaken har en del saccharin-sødme med toner av sitrus, og bare en moderat syrlighet. Ingen bitterhet.
Lett og forfriskende, vil gjerne appellere til folk som ellers ikke så begeistret for "vanlige" øl?
Jacobsen Bramley Wit
Jacobsen Bramley Wit er det andre ølet fra det nystartede danske mikrobryggeriet til Carlsberg. Bryggeriet ligger i ”Gamle Carlsberg” som nå er restaurert til besøkssenter, og henter inspirasjon fra de gamle resepter i arbeidet med å utvikle nye spesialøl. Selv om Danmark tidligere hadde en tradisjon med hvitt øl, henter de her inspirasjon fra de belgiske hveteøltradisjonene som har levd godt helt til våre dager. (med et lite 15.årig avbrekk) Hvete ølet er tilsatt en anstrøk Bramley epler, som sammen med hveten er med på å gi ølet en frisk syrlig smak. Og av Belle de Boskoop, som tilføyer en grad av rundhet. Det er tilsatt friskt appelsinskal, som skal gi mindre bitterhet enn ved bruk av tørkede, som i Belgisk witbier.
Ølet har en lys farge, et kremaktig skum, og en dempet duft av nellik og koriander. Og foreløpig tror jeg vi er alene i Norge om å ha det!
Kronenbourg Blanc
Kronenbourg Blanc fra Brasseries-Kronenbourg (Scottish & Newcastle) klassifiseres som et Belgisk hveteøl, selv om bryggerigruppen unektelig er Fransk. Det ble som etikettene antyder, på en ikke udelt diskret måte, grunnlagt av Jèrôme Hatt i Strasbourg i 1664. Som Hoegaarden er dette et tåket lyst gyllent (hvitt) øl. Godt tømt gir skum! Kompleks aroma av koriander og sitrus. Malt og hvete dominerer smaken sammen med eple. Jeg vil si dette er et spesielt øl, og ikke likt våre to andre hvite øl. Så mye mer eple, og så mye mer fruktig. Du skal egentlig vite hva du vil ha for å bestille denne.
Mikkeller Not Just Another Wit
Her lanserer det danske "fantombryggeriet" Mikkeller et øl som egentlig kan ses på som en kombinasjon av 2-3 forskjellige stilarter, den relativt sarte øltypen witbier (belgisk hveteøl) er parret med mer robuste American Pale Ale eller IPA. Alkoholstyrken er høyere enn i en vanlig witbier, og her er brukt to amerikanske humletyper (Amarillo og Cascade) i tillegg til de tradisjonelle europeiske (Goldings og Saaz). Ølet er brygget på pale-malt og amber-malt av bygg, umaltet hvete og flaket havre, og de tradisjonelle tilsettingene i witbier, appelsinskall og korianderfrø, er på plass. Disig gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum. Distinkt men ikke overveldende aroma av appelsinskall, koriander og fruktig humle. I smaken dominerer de amerikanske humletypene, mens de europeiske er vanskeligere å identifisere. Der er en tydelig grapefruktaktig bitterhet, også med toner av harpiks og pepper. Appelsinskall og koriander kommer gjennom i smaken også. Alkoholen er merkbar. Et interessant eksperiment!
Hoegaarden Witbier
Hoegaarden Witbier er mange kjenneres favorittøl, og markedsføres som det originale hvite ølet.
Etter at det siste Witbier bryggeriet hadde vært stengt i 15 år, satte en ildsjel ved navn Pieter Celis i stand et av de gamle bryggerhusene (De Kluis (Eremitt bolig)), og begynte å gjenskape øltypen under navnet Hoegaarden White Beer. Iettertid er bryggeriet og merket overtatt av InBew, og Pierre Celis har utvandret til USA, der han har grunnlagt et nytt bryggeri som under navnet Celis White brygger en ølsort som er svært lik det opprinnelige Hoegaarden ølet. I dag er han en av de ytterst få som bryggers som kan glede seg over å ha hatt stor suksess i to av verdens største ølproduserende land, både Belgia og USA.
Dagens versjon er noe mindre melkesyrlig enn det opprinnelige, men opphavet er tydelig nok. Hoegaarden brygges av 45% hvete og inntil 5% havre, som benyttes i rå form sammen med byggmalt. Bruken av havre som råstoff er umoderne og uvanlig, og gir kanskje brygget et visst oljemykt preg. Men Hoegaards særpregede brygg er mer komplekst enn som så. Viktigere er krydringen med Curacao appelsinskall, koriander og en tredje ”hemmelig” ingrediens som kanskje er karvefrø? Det har en lys gul farge, nesten hvitt, lett aromatisk, med hint av sitrus og koriander. Markant maltpreg og en karakteristisk smak av aroma humle. God lengde med fin svak bitterhet. Godt Skum. Et lyst og leskende hveteøl som bør drikkes svært kaldt.
Det var en utsøkt glede at Cardinal kunne tilby dette ølet fra fat, i originale ”blomsterpotte” glass. Men etter at Ringnes overtok distribusjonen, er vi tilbake i flasker.
Lervig White Dog
Uhemmet ros herfra til vårt lokale Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg, som har tatt et skritt bort fra de vanlige pilsvariantene ved å brygge en typeriktig witbier, et ufiltrert hveteøl i belgisk stil. White Dog Brand har fått navnet sitt fra en "iddis" (= sardinboksetikett, for de uinnvidde) som Hillevaag Sardinfabrikk produserte i 1908. Meget blek grågul uklar farge på ølet (nesten melkeaktig hvitt), med et høyt hvitt skum. Deilig og typisk witbier-aroma med toner av sitrus og koriander, også toner av kryddernellik og bananer. Ølet er både friskt og forfriskende - MEGET forfriskende, vil jeg påstå! Smaken er også typisk witbier, koriander og sitrus igjen, med merkbar humle i avslutningen. Humletypene som er brukt er tsjekkiske Saaz og engelske East Kent Goldings. Et herlig sommerøl som gir mersmak hele året - én er simpelthen ikke nok!