Ayinger UrWeisse

16b054


Fra bayerske Brauerei Aying kommer også Ayinger Urweisse, som er et hveteøl i den stilen som var vanlig før den helt lyse hvetemalten kom i bruk. Her anvendes i moderne tid noe finrøstet malt i tillegg til den lyse malten. En Urweisse ligger stilmessig et sted mellom Hefeweizen og Dunkelweizen – denne ligger nok nærmest en Dunkelweizen.
Meget uklar lys brun farge på ølet, med et høyt off-white skum.
Både aroma og smak har rikelig med toner av kryddernellik og modne bananer, også hint av brunt brød, eik og et streif av røk. Humlen er meget moderat, som vanlig for ølstilen. Dette er førsteklasses vare – anbefales!

Buddelship Kohlentrimmer Schwarzbier


7874402-1

Fra Buddelship Brauerei i Hamburg kommer Kohlentrimmer (= kullemper) Schwarzbier. Denne mørke lagerøltypen har østtyske aner. Humlene som er brukt her er Herkules og Nordbräuer (Northern Brewer).
Svart farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Aroma av røstet malt og mørk sjokolade.
Smak av røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, middels bitterhumle. Bra øl!

Lauterbacher Hefe Weisse (fat)

lauterbacher_hefeweisse_front

Lauterbacher er det eldste hveteølsmerket i området Bayrisch-Schwaben, siden 1889. Deres Hefe Weisse er en klassisk sådan, i beste bayerske stil. Privatbrauerei Lauterbach L. Ehnle sluttet å brygge selv i 2009, og ølene deres blir nå brygget hos Brauhaus Riegele i Augsburg. Dette hveteølet har nå for en periode erstattet Flensburger Weizen på fat hos oss (vi har fortsatt Flensburger på flaske), og det vil så bli etterfulgt av noen fat med Lauterbacher Bayrischer Hiasl, før vi får gjensyn med Weihenstephaner for en periode. Deretter er det meningen å ha Erdinger (flere varianter) som fast hveteøl på fat - men se ikke bort fra at Lauterbacher kan dukke opp som gjesteøl fra tid til annen.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Typisk hefeweizen-aroma og smak av banan og kryddernellik, ikke for søt, og med lav bitterhet som vanlig er for denne ølstilen. Forfriskende og god - den skiller seg ikke vesentlig fra andre øl i denne stilen, og hveteølfansen vil dermed ha all grunn til å nikke anerkjennende.

Kapuziner Weissbier Kristall-Weizen

kapuziner-kristall-weizen_1

Hveteølserien Kapuziner produseres hos Kulmbacher Brauerei (i Kulmbach, Bayern), men har sin historiske opprinnelse i kapuzinermunkenes klosterølbrygging. For tiden er vi tomme for den "vanlige" utgaven (som imidlertid er erstattet på beste måte av sesongølet Winter-Weissbier), men kan også by på deres Weissbier Schwarz (Dunkelweizen) - og nå for første gang altså også den lyse og filtrerte Kristall-Weizen. Som ølstil omtales gjerne Kristall-Weizen generelt som "hveteølet for dem som ikke tåler å se et uklart øl" - og feinschmeckerne mener gjerne at man da har filtrert vekk for mye av de gode duft- og smaksnyansene som finnes i en Hefeweizen. Men faktum er at Kapuziner Kristall-Weizen har det meste av det gode hveteølpreget i behold!
Fargen på ølet er lys gylden, og altså krystallklar (som navnet sier) - med et høyt hvitt skum.
Moderat og stiltypisk aroma av banan, kryddernellik i bakgrunnen.
Meget forfriskende smak, banan og kryddernellik igjen, men ikke for søt. Som vanlig for øltypen er bitterheten lav. Hvis du ikke synes dette ølet er forfriskende, så vet vi nesten ikke hva vi skal foreslå for deg. En cola kanskje?

Lauterbacher Bayrischer Hiasl (fat)

3LH08

"Bayrischer Hiasl" var kallenavnet på på den tyske lovløse Matthias Klostermayr, en notorisk krypskytter og "Robin Hood"-type som levde fra 1736 til 1771, da han ble fanget og henrettet på bestialsk vis ved radbrekking. Hveteølet Lauterbacher Bayrischer Hiasl er altså oppkalt etter ham. I likhet med Lauterbacher Hefe Weisse (som Hiasl nå har avløst på tappekranen hos oss) er ølet ufiltrert - men litt mørkere på fargen, med mer markert duft og noe fyldigere smak. Etter at bryggeriet i Lauterbach ble nedlagt, brygges ølet nå hos Brauhaus Riegele i Augsburg, Bayern.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget sterk aroma av overmodne bananer og kryddernellik.
Smaken har også banan og kryddernellik, men er ikke for søt. Lav bitterhet, som man forventer av en hefeweizen. Vi har bare 5 fat av den nå, og med den omsetningstakten som hveteøl har hos oss, så nytter det ikke å vente lenge hvis du skal få smakt Bayrischer Hiasl. 

St. Georgen Bräu Keller Bier (fat)

st-georgen-braeu-kellerbier

St. Georgen Bräu Keller Bier (fra Buttenheim, Bayern) fikk vi inn (på flaske) første gang i 2006, nå har vi det for en kortere periode på fat. (Flasker fikk vi ikke tak i nå. De som gjerne vil ha kjellerøl på de tradisjonelle flaskene med patentkork, henvises til Mönchshof Kellerbier, som vi har god forsyning av.) Ølet er "ungespundet - hefetrüb" - det vil si ufiltrert (eller bare grovfiltrert) og med levende gjær på fatet. Bryggeriet har lange tradisjoner, men fikk i 2009 nye eiere og ble betydelig modernisert. 
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt og kremig og varig skum.
Deilig aroma av humle, karamell og bakeri.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Mild smak med en delikat balanse mellom malten og humlen, toner av rugbrød og treverk, et lite hint av smørmalt. Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitterhumle i ettersmaken, men som det er, er dette et lettdrikkelig øl som trygt kan anbefales.

Edelweiss Weissbier Snowfresh

edelweiss garrafa

Edelweiss Weissbier Snowfresh er brygget hos østerrikske Hofbräu Kaltenhausen. Jeg kunne nesten hatt sverget på at vi hadde den inne en periode i 2009, men jeg finner ikke igjen noen omtale av den, så da tar jeg vel feil, da …  Vi hadde i hvert fall den «vanlige» Edelweiss Weissbier inne enda tidligere, men den importeres ikke til Norge lenger – nå er det bare Snowfresh som gjelder. Snowfresh er også en Hefe-Weissbier, men det som særmerker den fra andre av slaget er at den også er tilsatt ekstrakt av diverse urter fra Alpene.
Disig lys gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Aromaen har de typiske hefeweizen-elementene (banan, kryddernellik, sitrus, bobletyggegummi), men der er også et tydelig og interessant innslag av blomster og urter.
Smaken er ikke for søt, den er frisk og god, igjen «typisk hefeweizen», men altså med det ekstra innslaget av urter.
Smaken kan være så «snøfrisk» den vil, jeg synes nok likevel dette er et øl som er aller best om sommeren – men de som kjenner ølet fra sine nedoverski-ferier i Østerrike, vil hevde at det smaker aller best i den settingen. Så da tilbyr vi det selvsagt hele året!

Fischer's Helles (Fat)

Unknown-4

Er du bare en enkel øldrikker med enkle vaner, og behov for ukomplisert strupefukting? Hva kan da være bedre enn en sydtysk Helles (= lyst undergjæret øl) - nærmere bestemt fra Fischer's Stiftungsbräu i Erding, Bayern? Nå er den nemlig tilbake på tappekranen igjen, og denne gangen har vi flere fat! Bryggeriet er forlengst kjøpt opp av hveteølgiganten i samme by, Erdinger, men opererer som en selvstendig enhet, og de to ølmerkene har til og med forskjellige telt under Erdinger Høstfest. Lenge var Fischer-ølene bare å få lokalt, men vi var (selvsagt?) igjen først ute i Norge.
Jeg smakte Fischer's Helles første  gang på Brauerei-Gasthof zur Post i Erding. Bryggeriet har sine aner helt tilbake til 1691, men ble overtatt av Joseph Fischer i 1838, og har siden drevet under Fischer-navnet (må ikke forveksles med det langt større Fischer-bryggeriet i franske Alsace). Sønnen Friedrich Fischer overtok etter Joseph, men Friedrich måtte oppleve at alle hans tre barn døde før ham. Han og hans kone opprettet derfor en stiftelse i 1891, for å sikre at bryggeri- og vertshusvirksomheten ble drevet videre, og arbeidsplassene opprettholdt. 
Krystallklar gyldengul farge på ølet, moderat hvitt skum. 
Moderat aroma av lys malt, et hint av gressaktig humle.
Smaken er god og forfriskende, med tydeligere humle enn hva du finner hos en del av konkurrentene. Veldig bittert er ølet likevel ikke. Prost!

Neuzeller Anti Aging Bier

31-1uRnDeYL._SL500_AA300_

Tyskerne tviholder på sin årtusengamle kurbad-kultur (hvem ellers holder seg med bynavn som Baden-Baden?), og nåde den som uttaler seg tvilende om effekten av mineralsalter og varme kilder! Da er det jo bare rimelig at de har lansert en Anti Aging Bier - det er Klosterbrauerei Neuzelle som står for dette vidundermiddelet, som angivelig skal gjøre aldringsprosessen til et fjernt minne. Fra før har bryggeriet et Badebier, som man både skal kunne drikke og bade i! Siden badefasilitetene på Cardinal er noe begrensede, har vi ikke tatt inn badeølet i originalutgaven, men anti-aldringsølet regner vi derimot vil finne et trofast publikum, særlig blant våre kvinnelge gjester. (Enkelte lettere tilårskomne herrer på Cardinal har gjennom lengre tid sørget for en så jevnlig tilførsel av B-vitaminer at aldringsprose sssen allerede nærmest er eliminert.) Utgangspunktet for Anti Aging Bier er badeølet, en Schwarzbier (sannsynlgvis brygget sterkere med High Gravity Brewing), som så er tilsatt mineralrikt vann fra en varm artesisk kilde. Det er dessuten tilsatt spirulina-alger og flavonoId (quercetin).
Meget mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum. 
Søtlig aroma av karamellmalt og urter, toner av bringebærsyltetøy også.
Smaken er derimot ikke særlig søt, ølet er lett i kroppen, med distinkte toner av mineraler og alger, samt mildt røstede toner i bakgrunnen. Meget moderat humle, lett salt ettersmak. Ølet passer bra til sushi med alger og wasabi, men går også fint til mindre avanserte snacks - eller rett og slett på egenhånd. Ungdomskilden er funnet!

Kapuziner Weissbier Schwarz

lKapuzinerWeisseSchwarzBottle

Her trodde jeg at jeg bestilte en ny forsyning av den vanlige lyse Kapuziner Weissbier (som vi har hatt en stund), men så dukket der i stedet opp to kasser med Kapuziner Weissbier Schwarz - og den er så god at jeg kan love å bestille mer av den (ja, vi skal selvsagt ha den lyse ogsåWinking.
Hveteøl fra Bavaria var spesiellt etter at «das Reinheitsgebot» ble innført i Tyskland på 1300 tallet, da det kun var den kongelige familien som kunne fortsette å brygge dette tradisjonelle ølet. Dunkelweizen er et moderne klassisk øl, en lykkelig union av hveteøl og tradisjonell dunkel, med lange tradisjoner i Kulmbach. Det er funnet bryggeutstyr i byen som er over 3000 år gammelt.
Meget mørk brun farge på ølet, digert beige skum.
Deilig sterk aroma av banan, kryddernellik, mildt røstet malt og rugbrød, et hint av sjokolade.
Smaken har preg av mørkt brød med mildt røstet malt og sjokolade igjen, noe kryddernellik og banan i bakgrunnen. Ikke for søt. Beskjeden humle, som normalt for øltypen, men den røstede malten gjør likevel at smaken får en grei avslutning. Nydelig balansert - dette er muligens den beste
dunkelweizen jeg har smakt!

Schwaben Bräu Original

ardinal Stavanger

Schwaben Bräu Original har vi bare fått en tilfeldig kasse av, og den blir neppe tatt inn i Ølboken nå – men entusiastene som leser Ølnyheter-siden skal selvsagt få smake! Det dreier seg om en sydtysk helles fra Stuttgart, og den kommer i den tradisjonelle 33 cl-flasken med gammeldags patentkork.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
God aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner, noen søtlige toner av malt også.
Smaken er frisk og ganske så behagelig, med anstendig humle gjennom det hele, og med merkbar maltsødme men ikke for mye. Dette er et øl som de fleste (inkl. meg) gladelig ville helle nedpå noen stykker av. Så hvem vet, hvis vi drar på snopetur med varebilen til Tyskland om en stund, så blir det kanskje med hjem noen kasser av denne også?

Alpirsbacher Klosterbräu Kleiner Mönch

alpirsbacher-klosterbrau-kleiner-monch

Kleiner Mönch (= Liten Munk) på 5,4% fra Alpirsbacher Klosterbräu  (i Alpirsbach, Baden-Württemberg) skal være en helles i sydtysk stil, men de fleste vil vel helst oppfatte den som en god pils. Dette er enda et øl som vi bare har fått en tilfeldig kasse av, så den går nok ut til entusiastene uten å bli tatt inn i Ølboken.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Frisk aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner.
«Crisp» og urteaktig smak av tysk humle, med en meget moderat maltsødme i bakgrunnen. Svært lettdrikkelig og god!

Kapuziner Weissbier

Kapuziner_Weissbier

Kapuziner (egentlig navnet på en munkeorden som også drev med ølbrygging) er hveteølserien til Kulmbacher Brauerei i Kulmbach, Bayern. Deres Weissbier mit feiner Hefe er storselgeren i serien, og vi har spesialimportert et parti av den for vår mange hveteølvenner. Blir den en så stor suksess som vi tror, er det nok aktuelt å ta inn mer.  Den kommer i de tradisjonelle flaskene med gammeldags patentkork (ja, det er lov å ta med tomflasken hjem, enten du driver med hjemmebrygging eller lager ripssaft).
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av modne bananer og «snop» / bobletyggegummi med banansmak, også toner av kryddernellik.
Forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, toner av banan, sitrus og kryddernellik. Med andre ord: en stiltypisk og velbrygget Hefe-Weissbier / Hefeweizen – og det er godt nok for meg, for jeg ELSKER bare denne ølstilen, spesielt om sommeren. Kvalitetsmessig synes jeg Kapuziner går langt utenpå Erdinger (for å ta et eksempel &hellipWinking.

Flensburger Pilsener

FlensburgerPilsener

Flensburger Brauerei holder til i Tysklands nordligste by, hvor ca. 40% av befolkningen fortsatt er dansktalende og kaller byen Flensborg. Flensburger Pilsener er deres bestselger - vi har den både på fat og flaske, som eneste pub i Norge. Flensburger-ølene (ganske enkelt "Flens" blant venner) fikk et salgsmessig oppsving da den populære tegnefilmfiguren Werner hadde "Flens" som sitt favorittøl. Bryggeriets fremste reklameslagord er simpelthen "Plop!" - lyden som oppstår hver gang en flaske med den gode gammeldagse patentkorken åpnes.
Meget lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av urteaktig og gressaktig tysk humle, også noen fruktige toner, et hint av honning.
Smaken er "crisp" og ikke for søt, anstendig tysk humle gjennom det hele, rimelig bitter avslutning. En pils i typisk nordtysk stil, meget forfriskende. 

Flensburger Gold

gold_flasche

Flensburger Brauerei (Tysklands nordligste bryggeri) er mest kjent for sin relativt velhumlede Pilsener og sin friske Weizen, vi har importert dem begge på både fat og flaske (+ noe Dunkel på flaske). Når vi også tok med noen flasker Flensburger Gold på lasset, var det med et klart siktemål om å tilby et alternativ til målgruppen som ellers helst drikker Amstel Pulse, amerikansk Budweiser eller Miller, evt. meksikanske Corona eller Sol. Og det har vi klart, verken mer eller mindre. Som de andre ølene fra Flensburg kommer også Gold på 33 cl flasker med gammeldags patentkork.
Meget blek gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Temmelig sterk søtlig aroma med gressaktige toner, hint av sukkertøy.
Myk og mild smak, litt maltsødme, knapt noen humlebitterhet i det hele tatt. Så er der ikke noen ubehagelig bismak heller, om
noen frykter det. Flensburger Gold vil oppfattes av målgruppen som et bra og lettdrikkelig øl. Noen av våre gjester liker bare ikke mye humlebitterhet, og det skal vi respektere. De mer ihuga ølgeek’ene kan med fordel stå over Flensburger Gold, og heller satse på de tre andre ølene fra dette bryggeriet.
 

Flensburger Weizen

weizen_flasche

Nytt tysk hveteøl på både fat og flaske - vi har vært over grensen til Tyskland og besøkt Flensburger Brauerei, og kom bl.a. hjem med en dugelig mengde Flensburger Weizen (Weizen betyr ganske enkelt hvete).
Disig gylden farge på ølet, høyt og flott hvitt skum.
Deilig sterk aroma av kryddernellik og banan, litt aromahumle også.
Smaken er "typisk hefeweizen" igjen - hvetepreget med toner av kryddernellik og banan, men ikke for søt. Et hint av sitrus. Meget moderat humle, også det typisk for ølstilen. God! Ikke umulig at denne blir vår standard Hefeweizen / Hefe-Weissbier i lang tid framover.

Flensburger Dunkel

Btl_Verre_Flensburger_Dunkel

Noen har med rette påpekt at vi på Cardinal en tid har vært uten en dunkel fra dunkelens hjemland som ølstil, nemlig Tyskland. Selv om vi har hatt (og fortsatt har) noen gode norske og tsjekkiske alternativer, er det på tide å ære tyskerne som de æres bør for denne klassiske øltypen. Denne gangen har vi riktignok ikke gått til Bayern (hvor øltypen først ble brygget), men til Tysklands nordligste delstat, Schleswig-Holstein. Flensburger Dunkel har vi i første omgang bare tatt inn et begrenset antall flasker av, men likte den så bra at vi nok også tar med noen fat på neste handletur.
Vakker rødbrun farge på ølet, med et fint og kremig off-white skum.
Behagelig blomsteraktig og maltpreget aroma, toner av karamell.
Smaken er preget av karamellmalt og brunt brød, uten å bli for søt. Bitterheten er lav, som typisk for denne ølstilen, men litt humle er det da her. Alle som setter pris på en god
dunkel / "bayer" vil like denne. 

Früh Kölsch

fruh_main

Vi har tidligere hatt norske varianter av ølstilen Kölsch, men i Tyskland er det en beskyttet betegnelse - bare øl som faktisk er brygget i byen Köln og noen nærliggende landsbyer har lov å kalles Kölsch. "Da er det vel jaggu på tide at Cardinal får inn en EKTE Kölsch?", har noen minnet oss om. Og gjestenes ønsker er vår lov (innen rimelighetens grenser), så vi er ganske fornøyde med å kunne tilby den mest populære kölschen av dem alle, Früh (fra Cölner Hofbräu P. Josef Früh). Früh Kölsch har vært brygget i mer enn 100 år i dette familieeide bryggeriet. Litt forenklet sagt er Kölsch den overgjærede øltypen som ligner mest på undergjæret Pils eller Helles, etter overgjæringen kaldlagres nemlig kölschen på samme m åte som et lagerøl. Resultatet blir en frisk, sprudlende og lettdrikkelig øltype med en sart karakter - fine og delikate smaksnyanser, men ikke noe hardtslående. I Köln serveres kölschen fra fat i rette små 0,2 liters glass (eine Stange) for å beholde maksimalt av sin friske og nytappede karakter til siste slurk, og så får man "automatisk" servert stadig nye glass, helt til man legger en ølbrikke over glasset som signal om at nå er det nok. Ikke noen bayerske 1-liters "Mass" i Köln, nei - der ser man på slikt som vulgært.  Vi har jo Früh på halvlitersflasker, men du kan gjerne be om å få små rette glass til,  for å skape illusjonen om at du sitter på en kneipe under Kölnerdomen.
Ekstremt lys gul farge på ølet, helles brusende i glasset med et grovt hvitt skum.
Sterk aroma, søtlig, fruktig og gressaktig.
Myk men samtidig frisk munnfølelse. Smaken er frisk og lett fruktig med et pepperaktig hint. Bra humle i ettersmaken, gir mersmak.
Dette er et øl vi spesielt vil anbefale til alle som ellers ville kjøpt seg en pils - du vil ikke angre! Og reiser du til Köln, ikke gjør den "feilen " å be om "ein Pils" på kneipene - da får du klar tilbakemelding av kelneren: "In Köln trinkt man Kölsch!". Nå drikkes der altså Kölsch i Stavanger også.

(50 cl flaske, 4,8%)

Mönchshof Kellerbier

Cardinal Stavanger

Kellerbier er i moderne språkbruk ufiltrert lagerøl i tysk stil  - "som tappet rett fra ølkjelleren". Denne fra Mönchshof brygges nå hos Kulmbacher Brauerei, og kommer på de gammeldagse halvlitersflaskene med patentkork. 
Brunlig-gylden farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Brødaktig aroma, hint av karamell, lettrøstet malt og gressaktig og urteaktig humle.
Myk og mild munnfølelse. Smaken har et anstendig nærvær av malt, et hint av karamell, og meget moderat humle. Meget lettdrikkelig, ikke noe ekstremøl på noen som helst måte, men god så det holder. Alle som setter pris på lettdrikkelige tyske øl (og det gjør vel de fleste?) vil like
Mönchshof Kellerbier.

Neuzeller Porter

Neuzeller_Porter

Tyskland er beryktet for sin skepsis mot alle andre ølstiler enn "sine egne", men faktum er at portere i engelsk stil var ganske populære i Tyskland i "de gyldne årene" før 1. verdenskrig brøt løs, og alt gikk galt i Europa. Vel, Neuzeller Porter er nok mest inspirert av de undergjærede "Baltic" portere som ble (og fortsatt blir) brygget i landene rundt Øster sjøen. Den kommer fra Klosterbrauerei Neuzelle i Brandenburg.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt og varig beige skum.
Syrlig, mildt røstet, treaktig og "støvet" aroma, med hint av overmodne bær.
Smaken vil gjerne oppleves som bedre enn aromaen, røstede toner av kaffe og sjokolade, noe malt- og "bær"-sødme, moderat bitter avslutning.

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel


Fra fat har vi nå denne Dunkelweizen (mørkt hveteøl) fra verdens eldste bryggeri med dokumentert og tilnærmet sammenhengende drift: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan i Freising. Opprinnelig var dette et klosterbryggeri, som var i virksomhet allerede i 1050. I nyere tid er det bl.a. berømt for Weihenstephaner-gjæren, som benyttes i flere hveteøl enn noen annen gjærtype.
Disig brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig søtlig aroma av modne bananer, kryddernellik og brunt brød.
Smaken har også toner av brunt brød, hint av banan og kryddernellik, men er langt tørrere enn aromaen får deg til å forvente. Minimal bitterhet.
Forfriskende og lettdrikkelig - kan trygt anbefales selv for pilsdrikkere som i utgangspunktet mener at alt øl med annen farge enn pissegult må være skummelt og farlig.

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei


Dette er det alkoholfrie alternativet fra verdens eldste bryggeri, Weihenstephaner i Freising, Bayern.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Aromaen har noen Hefeweizen-toner av banan og kryddernellik, men også hint av de mer typiske "alkoholfri øl"-tonene som overkokte grønnsaker og babygrøt. Dog ikke så dårlig som aromaen i mange andre alkoholfri-øl.
Munnfølelsen er tynn, som forventet. Den milde smaken har svake toner av sitrus og hvetemalt, knapt noen merkbar humle.

Weihenstephaner Korbinian


Etter at "humlehodene" har fått godgjøre seg med den ene humlebomben etter den andre, var det på tide å få inn et øl som demonstrerer med all ønskelig tydelighet hvor nydelig øl kan være også når malten får stå i forgrunnen. Og da gikk vi direkte til toppskiktet i "lagerølenes Bundesliga" ... 
Korbinian var navnet til misjonæren og biskopen som tidlig på 700-tallet gjorde Freising og Weihenstephan til et kirkelig sentrum i Syd-Tyskland. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan er kjent som verdens eldste bryggeri, og var opprinnelig et klosterbryggeri. Om Den Hellige Korbinian kunne vende tilbake fra harpespillingen "ovenpå" og fått smakt det jordiske ølet (en Doppelbock) som er oppkalt etter ham, ville han om mulig blitt enda saligere. Garantert!
Mahogni farge på ølet, flott og varig beige skum.
Herlig aroma av middels mørke maltsorter, bakeri (spesielt ferskt brunt brød) og karamell, hint av eik og mørke tørkede frukter.
Fyldig munnfølelse. Distinkt maltpreget og rik smak, søt men ikke for mye. Karamell og grovbrød med sirup, mørke tørkede frukter, moderat humle. Velbalansert og simpelthen bare til å NYYYTE!

Weihenstephaner / Samuel Adams Infinium

Infinium

Infinium er et samarbeidsprosjekt mellom tyske Weihenstephaner (verdens eldste bryggeri, fra 1040) og amerikanske Samuel Adams (Boston Beer Company). Stilmessig plasserer vi det under sekkeposten "strong ale", i mangel av noe bedre. Det har en del til felles med belgiske sterke ales, men her er det verken kandisukker eller krydderier som ingredienser, for tyskerne tviholder på renhetsloven sin. Ølet kommer i en særdeles elegant stor flaske, egnet til å deles på to eller flere personer.
Krystallklar gylden farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Aromaen har noen toner av "belgisk" overgjær, mildt krydder og gammel marmelade, hint av alkohol.
Smaken har toner av oksydert frukt, gammel humle, alkohol, krystallmalt og et hint av karamell.Ganske lett i kroppen for sin styrke.
 
 

Duff Beer

Cardinal Stavanger


Hvis du overhodet ikke har fulgt med på tegnefilmserien
The Simpsons, er der kanskje ikke noe poeng i å bestille dette ølet. Fansen vil imidlertid vite at (det opprinnelig fiktive) Duff Beer er Homer Simpsons favorittøl, og medvirkende til det berømte utsagnet: " Ah, BEER - the cause of - and solution to - all my problems!". Det Duff Beer som vi får på Cardinal nå (brygget i forståelse med rettighetsinnehaverne) er kontraktbrygget i Tyskland av Eschweger Klosterbrauerei.
Krystallklar og ekstremt lys gul farge, bra hvitt skum.
Kornaktig aroma av uhumlet pilsnervørter og kokte grønnsaker.
Myk munnfølelse. Søtlig og sukkeraktig smak, knapt noen bitterhet. Særdeles lettdrikkelig. Og som Homer Simpson sier, med referanse til Shakespeare: "Two beer or not two beer - that's the question!"

Bildet over krediteres Kim Hvalby Larsen
www.ngcnorway.com
 

Weihenstephaner Vitus Weizenbock

Cardinal Stavanger

Verdens eldste bryggeri, Bayerisische Staatsbrauerei Weihenstephan med røtter fra 1050, har med sin Vitus Weizenbock brygget et øl som med sin lyse farge nok er mer moderne i stilen. Det er den suverent lyseste hvetebock jeg har sett, og dermed ganske annerledes i karakteren enn f.eks. Schneider Aventinus. Men godt er det!
Meget lys gul farge, disig, med et digert hvitt skum.
Deilig og søtlig typisk hefeweizen-aroma med toner av modne bananer, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er fruktig og ganske søt, men likevel tålig lett i kroppen for sin styrke. Moderate toner av kryddernellik, meget moderat humle.
Godt anvendelig både som forfriskningsøl (kaldt) og "koseøl".
 

Weihenstephaner Hefe Weissbier


Bayerische Staaatsbrauerei Weihenstephan i Freising smykker seg med tittelen "verdens eldste bryggeri", her har det nemlig vært brygget sammenhengende på samme plassen helt siden 1050! Det nærmer altså 1000-årsjubileet nå, og lenge var dette et klosterbryggeri, drevet av benediktinermunker. Så ble det kongelig statlig brygghus, og er i dag et statlig kommersielt foretak, eid av delstaten Bayern, og drevet etter markedsøkonomiske prinsipper. Statlig eierskap i bedrifter er jo ellers ofte et omstridt tema, men den bayerske "nasjonalhelligdommen" Weihenstephan er der ingen som vil røre. Kulturforskjellene tilsier at i Norge har vi Statoil - i Bayern har man et statlig bryggeri! Weihenstephan har i lange tider vært et Mekka hvor andre bryggere har kommet for å lære - i moderne tid skjer dette på skikkelig profesjonelt vis, ved at Wissenschaftszentrum Weihenstephan der Technischen Universität München er lokalisert her med sin bryggerutdannelse, som regnes som verdens beste. Weihenstephan er også kjent for sin enestående hveteøls-gjærstamme (en overgjær), som også benyttes av de fleste av deres konkurrenter. Og selv om det er hveteølet Hefe Weissbier de er mest kjent for, brygger de også gode lagerøl.
Uklar gylden farge på ølet, noe mørkere enn i en del andre hveteøl. Høyt hvitt skum.
Moderat men god aroma av kryddernellik, også toner av banan og sitrus, stiltypisk.
Deilig forfriskende smak, kryddernellik og sitrus, og her er også hint av humlebitterhet (noe som ofte synes å mangle i noen konkurrerende hveteøl). 
Weihenstephaner er ellers ikke dramatisk annerledes enn andre gode hveteøl - det er bare skikkelig vellaget og typeriktig, og setter dermed standarden for en hel bryggeribransje. I mange år var hveteøl nesten ikke utbredt utenfor Bayern, nå har nesten hvert eneste tyske bryggeri med respekt for seg selv minst ett slikt øl i sitt utvalg. Og Weihenstephaner er fortsatt forbildet!
 

Schneider Aventinus Weizen-Eisbock



Tap 7 Unser Original fra Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) het tidligere bare Original - hvorfor bryggeriet nå har funnet på at de skal forvanske nesten alle ølnavnene sine vet vi ikke, men dem om det. Innholdet i flaskene er heldigvis det samme, og her dreier det seg altså om bryggeriets klassiske, originale Hefeweizen, som fargemessig er en mellomting mellom mer moderne og helt lyse hveteøl på den ene siden, og Dunkelweizen på den andre siden.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Deilig hefeweizen-aroma, full av modne bananer og kryddernellik, også toner av andre krydderier, lær og tropiske frukter.
Smaken er frisk og saftig og mildt krydret, noe sitrus, og til og med anstendig humle til å være en hefeweizen.
Et meget bra øl dette her, noe som alle våre hveteøl-fans vil sette pris på!
 

Schneider Weisse Tap 7 Unser Orignal

SchneiderWeisseTap7UnserOriginal

Tap 7 Unser Original fra Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) het tidligere bare Original - hvorfor bryggeriet nå har funnet på at de skal forvanske nesten alle ølnavnene sine vet vi ikke, men dem om det. Innholdet i flaskene er heldigvis det samme, og her dreier det seg altså om bryggeriets klassiske, originale Hefeweizen, som fargemessig er en mellomting mellom mer moderne og helt lyse hveteøl på den ene siden, og Dunkelweizen på den andre siden.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Deilig hefeweizen-aroma, full av modne bananer og kryddernellik, også toner av andre krydderier, lær og tropiske frukter.
Smaken er frisk og saftig og mildt krydret, noe sitrus, og til og med anstendig humle til å være en hefeweizen.
Et meget bra øl dette her, noe som alle våre hveteøl-fans vil sette pris på!
 

Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes


Hveteølet Tap 4 Mein Grünes fra Schneider Weisse het tidligere Wiesen Edel-Weisse, og er brygget av økologiske råvarer. Ølet er således tilpasset alle som kjører en "grønn linje", og vi skal ikke protestere på bryggeriets beskrivelse av ølets "vårfriskhet". Wiesen (eller Wies'n, = enga) er ellers den dag i dag kjælenavnet på Oktoberfestivalen i München, etter enga hvor festivalen opprinnelig ble holdt på 1800-tallet. Schneider Weisse var nemlig gjennom flere år et av de faste bryggeriene under denne festivalen, helt til bryggeriet i München og de fleste av deres vertshus ble bombet flatt under krigen. Det familieeide bryggeriet besluttet i 1945 å forlate München (og dermed også oktoberfestivalen), og i stedet konsentrere sin ekspansjon om byen Kelheim, hvor de allerede hadde ervervet en bryggerieiendom. Der holder de fortsatt til med sin hovedvirksomhet, med en kraftig utbygget produksjonskapasitet. Det er i dag Georg Schneider den sjette som leder virksomheten - der har vært liten tvil om navnevalg og yrkeskarriere for eldste sønn i den familien!
Disig brunlig-gylden farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Sterk og deilig aroma av modne bananer og kryddernellik.
Myk munnfølelse, men samtidig frisk. Smaken har rimelig tydelig malt til å være en Hefeweizen, med distinkte toner av kryddernellik. Meget moderat humle, som stilen tilsier. Alkoholen er farlig godt skjult.
Et riktig godt hveteøl dette her!
 

Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse


Tap 5 Meine Hopfenweisse er et samarbeidsprosjekt mellom hveteølsbryggeriet Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) og det allsidige amerikanske Brooklyn Brewery. Det er alkoholsterkt og dermed stilmessig en Weizenbock, men er samtidig lysere og kraftigere humlet enn de fleste andre av slaget.
Dyp gylden til rav farge på ølet, høyt til moderat kremig skum.
Humlepreget søtlig aroma med toner av modne bær.
Smaken har en beydelig maltsødme, med de vanlige hveteølinnslagene som kryddernellik og banan, men er fremfor alt humlepreget, selv om det ikke er fullt så bittert som jeg ventet. Alkoholen er merkbar, så det kan være lurt å nyte Hopfenweisse langsommere enn man gjør med "vanlige" hveteøl.
Dette er et øl som har fått mye ros av ølvenner i mange land (det brygges også i en amerikansk utgave), og vi vet om noen i Stavanger som gleder seg!
 

Schneider Weisse Tap 1 Mein Blondes


Fra Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn (vanligvis omtalt bare som Schneider Weisse) i Kelheim, Bayern, kommer nå hele serien deres med hveteøl (i alle avskygninger) med nye eller redigerte navn, men kvaliteten er den samme gamle. For selv om dette er et stort bryggeri, er de opptatt av å holde en prima kvalitet, som kan opprettholde den eksplosive veksten som tyske hveteøl har hatt i verdensmarkedet de siste 20 år.
Tap 1 Mein Blondes het tidligere Weizen Hell, og som både nytt og gammelt navn forteller, så dreier dette seg om et hveteøl i den lyseste enden av skalaen.
Disig gylden farge, høyt skum.
Herlig weissbier-aroma, rikelig med kryddernellik, noe banan også, men ikke så mye som i en del andre øl av slaget.
Kryddernellik også i smaken, ølet er lett i kroppen, forfriskende og ikke for søtt. Svakt sitronpreg i avslutningen.
Dette er en Hefe-Weissbier / Hefe-Weizen som er meget trivelig å drikke - selvsagt helt suverent som sommerøl, men nydelig resten av året også!
 

Maisel´s Weisse Alkoholfrei

Cardinal Stavanger


Den vanlige
Maisel's Weisse er en knallgod hefeweizen, og det ville vel være urealistisk å tro at den alkoholfrie varianten skulle kunne være like god.Men hvis man må kjøre, eller vil unngå alkohol av andre grunner, går det godt an å velge Maisel's Weisse Alkoholfrei.
Disig brunlig-gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen har litt av det vanlige "babygrøt"-preget som de fleste alkoholfrie øl har, men her er også tydelige toner av malt, samt litt hveteølstoner av kryddernellik.
Myk munnfølelse, lett i kroppen. Smaken har igjen innslag av babygrøt, kokte grønnsaker og støvet malt, men også en viss sitrusaktig syrlighet som gjør ølet ganske forfriskende når det kaldt.
 

Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei



Folk som lider av
coeliaki trenger et glutenfritt øl - men de glutenfrie vi har hatt inne tidligere (brygget på afrikanske frøsorter) har solgt dårlig, smaken har nok vært litt spesiell. Nå kan vi imidlertid glede alle med Neumarkter Lammsbräu Glutenfrei, som i motsetning til de andre smaker som en alminnelig god pils, og gjerne nytes av hvemsomhelst. Den er da også brygget på vanlig byggmalt, hvor glutenet er fjernet gjennom en spesiell prosess som ikke går ut over smaken.
Krystallklar lys gylden farge, moderat hvitt skum.
Litt søtlig aroma med noe fruktig humle.
Smaken er virkelig overraskende lik den vanlige Neumarkter Lammsbräu Zzzisch Edel-Pils (som vi også har), den er "crisp" og ren med bra humle i avslutningen.
 

Salitos Cerveza

Cardinal Stavanger


Salitos Cerveza
har et "meksikansk" image, men brygges hos Krombacher i Kreuztal, Tyskland.
Klar flaske. Krystallklar lys gul farge på ølet, høyt til moderat skum.
Søtlig aroma med en viss friskhet, toner av sitrus.

Myk munnfølelse. Smaken er nokså søt med et hint av sitrus, minimal bitterhet. Bør serveres kald.
En grei tørsteslukker på en varm dag, for deg som ellers ville ha bestilt en Corona eller Sol.

Erdinger Urweisse


Erdinger Weissbier er vår storselger på fat - nå har bryggeriet også kommet med sin Urweisse på flaske. Det er en litt mørkere Hefe-Weissbier, med litt fyldigere munnfølelse enn den vanlige Erdinger, men ikke på langt nær så mørk som en Weissbier Dunkel.
Glasset fylles først helt av et enormt hvitt skum, som bare langsomt lar et dypgyldent disig øl komme til syne.
Typisk hveteølsaroma med sterke toner av kryddernellik, også modne bananer og bobletyggegummi.
Smaken har igjen søtlige toner av modne bananer, også moderate toner av kryddernellik. Avslutningen er ganske mild, med minimal humle.
Som våre andre hveteøl er dette en deilig forfriskning!

83/98 4,9%

 

DAB Original



På 1800 tallet hadde Dortmund en blomstrende kull- og stålindustri. Alle de lokale bryggeriene produserte et fyldig, maltpreget undergjæret øl som hadde som formål å være en real tørsteslukker for byens mange tungarbeidere. Ølet fra Dortmund var noe mørkere og mindre humlet enn det vi kan kalle en typisk «pilsner». Dortmund ble snart en av de førende bryggeribyene i Tyskland, og også utenfor selve regionen der man produserte dette ølet, ble det svært populært. Det varte ikke lenge før det ble eksportert, og til og med så langt som til Japan. Øltypen kom til å bli kallt Export eller Dortmunder Export. Dortmunder Actien-Brauerei (DAB) ble grunnlagt i 1868, og var et av de bryggeriene som produserte dette ølet som det opprinnelig var, og de er fremdeles den ledende produsenten av denne øltypen. DAB ble etter at forbudet mot import av øl ble opphevet i 1991 et av de første og mest omsatte merkene i Norge og på Cardinal, men har siden forsvunnet fra det norske markedet. DAB original er en lys lager med fin struktur, en aroma som dufter av nyslått høy, og en langvarig humlebitterhet.

20/28 4,8% Vol.

Schneider Aventinus


Schneider Aventinus er en tysk weizenbock (hvetebock), og er internasjonalt anerkjent som et av verdens aller beste øl. Schneider-bryggeriet i Kelheim har all grunn til å være stolte av dette produktet, hvilket de også er!
Uklar mørk brun til rubinrød farge på ølet, med et høyt og varig skum.
Paradisisk aroma med preg av kryddernellik og andre udefinerbare krydderier, tørkede frukter (fiken og rosiner), eik og sandeltre. Innslag også av sjokolade og banan.
Smaken har også preg av eik og kryddernellik, med hint av brent karamell. Alkoholen er til stede, men ikke i overveldende grad. Relativt tørr ettersmak. Aventinus er kompleks og spennende, men har samtidig noe av det svakere hveteølets lette karakter, og blir dermed "farlig lettdrikkelig". Dette ølet er bare skikkelig vellaget!
Vi tviler sterkt på om du noensinne kommer til å smake et hveteøl (uansett type og styrke) som er bedre enn dette! Nam nam!

100/100 8,2%

Taybeh Beer Golden

taybeh_beer_golden_33cl

Taybeh Beer Golden er et "palestinsk" øl som angivelig skal ha sin opprinnelse på Vestbredden, men er brygget og flasketappet i Belgia, og lisensen holdes av tyske Haus der 131 Biere, som er spesialist på "fake" utenlandske øl. Angivelig skal det være brygget med overgjær men kaldlagret, noe som nærmest gjør det til en krysning av ale og lagerøl. Krystallklar meget lys gul farge på ølet, høyt og luftig hvitt skum. Søtlig lys lagerøl-aroma, gressaktige og fruktige toner.
Smaken er moderat fruktig med minimal humle, jeg må innrømme at jeg synes det er nokså kjedelig, men langt fra udrikkelig. Palestinaskjerf er ikke et krav for å bestille dette ølet.

Neumarkter Lammsbräu Edel Pils

02

Neumarkter Lammsbräu (Zzzisch) Edel Pils (Økologisk) var vårt første økologiske lagerøl. Jeg snakket med en representant for bryggeriet som garanterte at samtlige råvarer i dette gode brygget var økologisk dyrket, og ikke bare kornet. Når en kjenner til den tyske grundighet, deres DIN normer, og det faktum at de har et eget DE-001-Øko-kontrollorgan, trekkes ikke dette i tvil. Spesielt er det også at de her bruker naturlig hel humle i bryggingen. Ikke pellets, pasta eller pulver som mange andre blir fristet til å benytte. Dette ølet fra Altstadthof i Nürnberg er meget svakt tåkete, med en lys gyllen farge. Skummet er hvitt og stort. Aroma er preget av malt og humle. Søtlig maltsmak som balanseres godt med kraftig humletilsetning. Dette gir også en kraftig, klar og lang ettersmak.

Brauerei Kraus Pils

7509308484_689073e201_z

Brauerei Kraus Pils kommer fra Brauerei-Gasthof Kraus i Hirschaid ikke så langt fra Munchen. Som for ett av våre andre små bryggerier i området, Hirschbrau (Neuschwansteiner) legger de på sin hjemmeside like stor vekt på romreservasjon som deres bryggerivirksomhet. Ikke at de legger mindre vekt på ølet, men dette er selv i norsk målestokk små bryggerier.
Kraus har vert et familiebryggeri siden 1845, da møllersønnen Johan Kraus fra Eggolsheim overtok gjestgiveriet og startet bryggingen. Det fulgte også jord med eiendommen, og allerede fra starten sysselsatte bedriften 60 personer. Bryggerivirksomheten lå nede under hungersårene etter 1.verdenskrig, men ble tatt opp igjen i mellomkrigstiden.
Fargen er lys gul, med et høyt hvitt skum som gir seg raskt. Aromaen kan virke uvant for norske neser og har en jordaktig karakter med en slags peanøtt overtone. Jeg er ikke sikker på at alle vil syntes den er direkte tiltalende. Smaken er avrundet og bærer bud om at dette ølet verken er filtrert eller pasteurisert. Karbondioksidet i ølet er naturlig, og så også smaken.
Litt sitrus og litt humle i mye godt øl. Litt ettersmak av søt malt.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Aecht Schlenkerla_Rauchbier-Maerzen_(Flasche)

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Med introduksjonen av to Aecht Schlenkerla øl - Märzen og Urbock - sprenger Cardinal igjen grensene for "vanlige" øl. De er ekstreme, ikke på grunn av alkoholinnholdet - det er som normalt for disse øltypene - men på grunn av bruken av røkmalt. Vi har riktignok vært borti mørkere øltyper hvor det er brukt litt røkmalt som "prikken over i'en", men her er, så vidt vi har forstått, ALL malten røkt over levende ild fra bøkekubber. Og det kjennes!
Ølene brygges hos Brauerei Heller i det tyske ølets hovedstad, Bamberg i Franken. Og bryggeriet har holdt på siden 1678! "Schlenkerla" er et lokalt (og etter vår tids målestokk noe ufint) økenavn på en lettere handikappet person med en haltende eller slengende gange. En av bryggerne var blitt halt etter en fallulykke, og ble hengende ved dette økenavnet. Men hans evner som brygger var på ingen måte redusert, og snart ble også navnet hengende ved det gode ølet han laget, i en slik grad at bryggeriet til slutt aksepterte det som ølets offisielle navn!
 Märzen-ølet deres har en vakker mørk kobberfarge og et fint off-white skum.
Aromaen? Ja, her føler du deg hensatt til slakterbutikken hos Gabbas, hvor de nettopp har trillet inn en ladning med nyrøkte pølser og hele sider med bacon! Utrolig! Og når du etterhvert aksepterer at dette faktisk er lukten av et øl, forestiller du deg at tønnene nettopp er blitt reddet ut fra de nedbrente ruinene av et bryggeri ...
Smaken har også et klart og markert preg av røkmalten, men du kjenner også noe av det fine og lette preget av en "vanlig" Märzen, og humlen er moderat. Som følge til grillmat skal dette ølet bare være helt suverent - men litt enkel digg attåt, som krydret chips/crisps eller chilinøtter, er også helt konge.
Noen hater likevel røkpreget, mens andre bare ELSKER det - og enda flere er skeptiske først, men er etter 2-3 halvlitere villige til sverge på at det er slik et øl SKAL smake!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen


Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen er et av tre rauchbier vi har fast eller sesongmessig på Cardinal, og det spørs om vi ikke skulle samlet disse ølene i en egen gruppe, Rauchbier, i stedet for som vi har gjort å gruppere de under type øl. Årsaken er at alle disse ølene fra Brauerei Heller i Bamberg er brygget med malt som er røket over bøkeved, og dermed som fellesnevner har en intens aroma og smak av røk. Vi får i Januar inn deres sesongøl “Urbock” på 6,5% .. Hva med å prøve denne sammen med en utvalgt single malt?
Deres Rauchbier Weizen er i likhet med andre tyske hveteøl overgjæret, og inneholder en stor andel hvetemalt. Røykpreget er imidlertid som vi var inne på utpreget, og resultatet er en øl som både er lett og leskende, samtidig som det er veldig spesiellt. Jeg viser forøvrig til omtalen av deres Märzen, og sier bare: Du tror det ikke før du har smakt det!

Kulmbacher Festbier

405_2006-10-30_Kulmbacher_Festbier

Kulmbacher Festbier fra Kulmbacher Braruerei i Tyskland er et gyllent gult øl med typisk Zaarhumle i duften. Ølet har vært borte fra markedet en god stund, men er til julen 2008 altså tilbake. Godt hvitt skum. Smaken er preget av lite sødme men en god fyldighet. Ikke det helt typiske juleølet her på berget, men et godt øl å nyte med en eks kjæreste. Ganske bittert i klartekst.

Beck´s

becks

Becks spesielle karakter kan tilskrives dens ekstreme kalde og lange modning. Vi har hatt Beck’s på Cardinal siden 1986, men nå er det over... En lys med gyllen farge. Frisk og lett duft av sitrus og humle. Humlebitter og veldig forfriskende for den trente ølgane.

Brauerei Kraus Lager

3044_2012-02-05_Brauerei_Kraus_Lager_Hell

Brauerei Kraus Lager får du kun få poeng for å gjette at er fra samme bryggeri som pilsen nevnt tidligere.. Bryggeriet har 8 forskjellige varianter som dekker samtlige av tysklands spesialiteter; Bock, Festbier, Heftrüb, Pils, Trunk, Helles Lager, Schankbier og Vollbier.
Dette er altså en “Helles Lager” som også kalles “Zwickel”, “Keller” eller “Landbier”, alt etter som. Med disse to ølene i rask rekkefølge kan det være intressant å se på definisjonen av Pils kontra lager. Pils skal jo selvfølgelig egentlig komme fra “Pilsen” i Tsjekkia, men er i dag anektert av de fleste andre steder på kloden. Fellesnevneren er imidlertid den klare friske smaken med en distinkt bitterhet. Lagerøl er en mer diffus betegnelse på undergjæret øl i ulike retninger. Det underlige her er at lageren er mer av en pils en pilseneren, og vise versa.
Fargen er gyllen stråfarget, med et offwhite fint skum som gir seg fort. Frisk sitruspreget maltaroma hvor humlen stikker seg godt fram med en viss bitterhet. Smaken er friskere enn for pilsen, og den har mer karbondioksid. Mer pilsaktig enn pilsen etter min mening, men dog forskjellig fra det vi forventer av pils ved at den er fruktigere og har mindre humlebitterhet. Avslutter med en tørr ettersmak.. De to på rappen er jo egentlig en utfordring i type/smak!


Kapuziner Winterweissbier

IMG_8393

Kapuziner Winterweissbier mit hefe fra Kulmbacher Braruerei er igjen å få tak i. En storselger i fjor, og vi skal ta inn så det rekker i år. Uklar (på grunn av gjæren) gyllen. Karakteristisk duft av korn, brød, sitrus og bitterfrukt. Godt hvitt skum. Smaken har et mildt anslag, fin syre og fruktighet og antydning av julekrydder. Noe bitterhet i finishen, i det hele tatt godt balansert. Noen vil syntes dette er mer av et hveteøl enn juleøl, men det er jo smak og behag. Godt er det uansett!

Einbecker Dunkel

einbecker-dunkel

Einbecker Dunkel fra Bockens hjemby er en dunkel bier av høy klasse. Som tidligere nevnt er bryggeriet fra før 1378 og har således en lang historie. Én historie skriver seg fra 17.April 1521 da Martin Luther mottok en mugge Einbecker av Hertug Erich i Riksdagen ved Worms, og utbrøt ordene “Den beste drikk kjent av mennesket er kallt Einbecker Øl” Og som gode protestanter protesterer vi ikke på det. Ettersom dette var i den mørke middelalder, går vi ut fra det var en dunkel han fikk.
Fargen er mørk rødbrun med moderat skum. Brødgjær og bare et hint av kaffe i aromaen. Smaken gir deg forestillingen om at du drikker dette ølet over gaten hos Den Danske Bager (Ikke negativt ment da dette ølet utvilsomt smaker godt som følge til noen smørbrød eller endog et wienerbrød) Tørrere enn mange andre dunkel/bayer øl. Munnfølelsen er ikke spesielt fyldig, men dette er en lettdrikkelig “Bayer” som garantert vil falle i smak hos alle som liker øl i det hele tatt. Pompel og Pilt har talt!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock


Synes du Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen er ekstrem med sitt preg av 100% røkmalt fra bøk, er du ihvertfall garantert å få bakoversveis av bryggeriets Urbock! Her har de "tatt 'n helt ut", som det heter på moderne norsk. Ølet er mahognifarget, med et fint beige skum. 
INTENS og ganske ekstrem aroma av røkt kjøtt og branntomt, hint av tjære.
Smaken er også intenst røkpreget, men der er også en merkbar maltsødme og fylde til stede, som gir røkdominansen litt motstand. Moderat humle i avslutningen.
Du er bare nødt til å bli imponert (på den ene eller andre måten) av dette ølet - hører du til dem som knapt kan få verken kjøttet eller fisken du spiser kraftig nok røkt, vil du garantert like Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock. Hvis din favoritt-maltwhisky er Laphroaig, vil du også sikkert nikke anerkjennende.
Dette er et øl for tøffe jenter og gutter med hår på både brystet og tennene (ihvertfall i overført betydning ...) - prøv det, og finn ut hvor du befinner deg på skalaen!

Einbecker Mai-Ur-Bock

Product - Einbecker Mai Ur Bock.preview

Einbecker Mai-Ur-Bock representerer en tradisjon i Tyskland og Nederland med å brygge et spesiellt fruktig og lett krydret sesongøl om våren, antagelig rundt Mai. Happy Mye tyder på at denne skikken var i gang lenge før de var istand til å brygge undergjæret øl, og at det originale Mai ølet var en type Stout, og at tradisjonen med fruktig øl fremdeles har sammenheng med dette. Ølet produseres fremdeles bare om våren, men alkoholstyrken gjør at holdbarheten varer til neste brygg er ferdig for salg. 20% av bryggeriets produksjon på 854.000 hl er til fatølkunder, og samtlige øl fra bryggeriet følger de strengeste krav til kvalitet og renhet, Her jukses det ikke med kjappe vendinger eller kjemikalier.
Fargen er dyp ravgylden med høyt hvitt skum. Moderat aroma av krydder, karamell. melasse og humle. Noe eik og lær. Svært kraftig munnfølelse. (Du får en følelse av at ølet er kraftigere enn det faktisk er) Selv om alkoholen gjør seg sterkt gjeldende, er både malt og humle godt med på laget og avrunder smaken med en god sødme. Avslutningen er tørr og humlebitter.

Schneider Weisse Original

schneider-weisse-original-hefe-weizenbier

Schneider Weisse Original er en Dunkelweizen brygget av Weissbierbrauerei G,Scheider & Sohn i Kelheim i Tyskland. Bryggeriet ble startet i vertshuset Das Weisse Brauhaus i 1872, og ølet vi her presenterer er altså bryggeriets originale første øl. Siden har de ekspandert, og har bryggerier i både Berg am Laim og Kelheim. Det opprinnelige bryggeriet ble ødelagt under krigen. Det er i dag Georg Schneider VI som leder familiebedriften.
Fargen er uklar brun, som seg hør og bør. Skummet er hvitt kremaktig og godt. Aromaen er preget av karamell og sitrus, uten den tradisjonelle bananduften som ellers er så karakteristisk for mye hveteøl. Smaken følger opp med mye spennende krydder og komplekse relativt dype frukttoner. Et nydelig hveteøl som avslutter med en sødme ala belgisk krystalinsk sukker med en frisk overtone. En klassiker! Og prisen kan vi takke våre venner på Vinmonopolet for!

St.Georgen Helles Vollbier

fl_sgb_vollbier-hell

St.Georgen Helles Vollbier fra samme bryggeri i Buttenheim, Oberfranken i Bayern går under betegnelsene Dortmunder/Helles, to øltyper som er tett relatert selv om førstnevnte har sitt opphav i Dortmund og den siste i Bavaria. Fellesnevneren er at begge er relativt alkoholsterke (4,5-5,6%) maltrike lyse lagere, gjerne med et visst kjekspreg.
Gyllen farge med stort off-white skum som gradvis synker. Søtlig maltaroma med humlebitter antydning. Lett søtlig smak med god bitterhet. Moderat karbondioksid innhold og en maltrik god ettersmak med en nydelig bitterhet.

St.Georgen Kellerbier

StGeorgenKellerBier

St.Georgen Kellerbier er brygget av samme familiebryggeri siden 1624, og bygde allerede da på gamle oppskrifter der humleinnholdet var høyt for tysk lagerøl å være. Mye av sin karakteristiske smak kommer av lagringen som foregår åpent i dype steingrotter med stabil lav temperatur. Ølet er verken pasteurisert eller filtrert, og har en naturlig friskhet, og det relativt lave karbondioksid innholdet kommer på grunn av den egenartede lagringen kun fra ettergjæringen på flasken. Fargen er oransjeaktig og en tanke tåkete på grunn av ettergjæringen. Skummet er moderat men god konsistens. Aroma minner mye om typisk tysk pils i sin friskhet, men dette har i tillegg et hint mot søt malt og noe sitrus. Bitterheten i smaken er fint avstemt med maltsødme som gir en fløyelsmyk nytelse.

Erdinger Champ

Erdinger-CHAMP

Erdinger Champ er etter vertens vurdering et underkjent øl som har fått ufortjent mye juling i ”ekspertenes” vurderinger. Vel er det en tilnærming til ungdommen i forhold til vanlig hveteøl, men etter min mening er dette vellykket, og et glimrende sommerøl. Lyst og lett.
Lys gyllen farge. Dufter friskt og fruktig som hveteøl skal. God smak med noe sødme. Behagelig ettersmak med antydning til bitterhet.

Einbecker Ur-Bock Hell

20-flaschen-a-0-33l-einbecker-ur-bock-hell

Einbecker Ur-Bock Hell er et av mange sagnomsuste og spesielle øl som har gitt navn til sine respektive øltyper i ettertid. Ur delen av navnet er jo det samme som i Urquell med betydningen opprinnelig.
Historien forteller at i 1612 ble en Einbecker mesterbrygger lurt til Munchen for å brygge det berømte “Ainpøckishe Bier” der. Bryggerne her kopierte brygget og kallte det med sin egen dialekt for “Oanpock” som senere ble til “bock”. Brauherrens veier er uransakelige.
De flaskene vi serverer våre 4 forskjellige typer Einbecker fra, er lik de originale første flaskene fra 1851. (da en gikk over fra mugger/tønner til flasker)
Utenom Dunkel har vi tre Ur- Bock typer å by på fra dette bryggeriet, og dette er altså den lyse versjonen.
Gylden farge og lavt men godt skum. Bra aroma, og humlen dominerer over malten i smaken, spesielt relatert de mørkere variantene. Bitterheten kan gå mot besk. Alkoholen på 6,5% er merkbar både i smak og virkning, så vi tar det litt rolig og nyter kontrasten til de mørke bokkene.

Einbecker Brauherren Premium Pils

778

Einbecker Brauherren Premium Pils kommer fra Einbecker Brauhaus i byen med samme navn. Bryggeriets slogan er “Ohne Einbeck gäb´s kein Bockbier”, og sier litt om deres historie og fokus. (bock er en forvanskning av beck) At de kan lage premium pils er imidlertid like uomtvistelig som at de øvrige sortene vi har tatt inn fra dette bryggeriet er av topp kvalitet. De har da også sin historie tilbake til 28.april 1378. I det 14. århundre var hver borger med fulle borgerrettigheter pr definisjon også en “Bryggherre”. Det var således i denne byen alene over 700 bryggere. Byrådet tok imot overproduksjonen, og markedsførte denne i inn og utland. Dette var den umiddelbare forløperen for bryggeriet.
Fargen er lys gyllen med et fint luftig moderat skum. Herlig humlearoma (Saazer og Hallertau, eller er det Tettnang?) . Smaken er mild og balansert, med hovedvekt på humlebitterhet, men ikke slik at det blir ubehagelig, selv ikke for dem som ikke er humlefrelst. Meget forfriskende og Crisp. Slik skal god pils smake!

St.Georgen Weissbier

fl_sgb_weissbier

St.Georgen Weissbier brygges av St.Georgenbrau i Buttenheim siden grunnleggeren Georg Modschiedler grunnla bryggeriet i 1624. Hans mål var enkle; Å produsere det best mulig undergjærede øl ved å bruke en absolutt naturlig prosess med absolutt naturlige råvarer, samtidig som sluttproduktet verken skulle filtreres eller senere pasteuriseres.
For å oppnå sin særpregede smak lagres ølet utenfor landsbyen i dype fjellhuler som med sine spesielle forhold gir et øl som er krispt og klar i smaken, med en god friskhet.
Deres hveteøl inneholder mindre humle enn vanlig, for å få bedre fram hvetens friske søthet.
Fargen er strågul og selvfølgelig noe tåket, med et tett kremaktig skum som holder godt. En varm duft av nybakt brød møter nesen før din første sipp, og duften utvikles med noe banansøthet og hint mot sitrus. Hintet fortsetter i smaken, som er lett, men likevel kompleks. Hveten gir den bebudede søthet, og ølet avslutter syrlig med godt maltpreg

St.Georgen Bräu Schwarzbock

2136_2010-06-06_St_Georgen_Braeu_Schwarzbock

Tre lysere øl fra St. Georgen Bräu har Cardinal hatt å by på en stund, og hva er da mer naturlig enn også å introdusere deres mørke "flaggskip", Schwarzbock? Bryggeriet i Buttenheim i Oberfranken har holdt på siden 1624, så det er ikke akkurat nybegynnere vi har med å gjøre her!
Schwarzbock kan kanskje minne litt om norske Aass Bock, men er noe sterkere. Fargen ligger et sted mellom mahogni og svart, med et flott og varig beige skum. Moderat men meget fin aroma av røstet malt og bakeri, med hint av eik og lær. Meget maltrik og fint avrundet smak, middels sødme, toner av mild kaffe og mørkt brød. Moderat men tilstrekkelig humle. Ganske myk og lettdrikkelig til å være et så fyldig og sterkt øl. Reint snob, skikkelige nam-nam, mener Sigmund - og det mener sannsynligvis du også!

EKU 28

EKU_28

EKU 28, kultølet, er et av verdens sterkeste øl, brygget etter den tyske renhetsloven. Råstoffene er lys malt fra Oberfranken og Thüringen, humle fra Perle, Hersbruck og Tettnang (pellets og ekstrakt) og bløtt vann fra kilder i nærheten av bryggeriet. Ølet lagres i hele 9 måneder ved en temperatur på 0-2 grader C. I løpet av de to-tre siste ukene danner det seg is som gjør brygget klart og stabilt.
EKU ,Erste Kulmbacher Brauerei ligger i den kjente bryggeribyen Kulmbach (ca. 75 km nord for Nürnberg) EKU 28 er et såkalt Doppelbock-øl. I utgangspunktet er dette et (svært) sterkt bokkøl. Og bokkøl i sin tur er et sterkt og kraftig lagerøl, med minimum 6,7 vol%. Opprinnelig ble det svært fyldige sterkølet Doppelbock brygget av munker som ønsket et "flytende brød". EKU 28 er legendarisk og beskrives svært godt blant annet i boken "Michael Jackson's Beer Companion". Kulmbacher-gruppen er en av de større bryggerigrupperingene i Tyskland, hvor det inngår 3 bryggerier/tapperier.
EKU 28 Dobbelbokk er et ekstra kraftig og alkoholrikt bokkøl. Et svært spesielt øl; søtlig og alkoholsterkt med mye skum. Et av verdens sterkeste. Et interessant øl, men ikke for tørstens skyld, og du skal være åpen for nye smaker for å prøve dette etter min smak utmerkede ølet.
Gyllen farge. Kraftige aromaer av malt og krydder. Stor fylde og smaksrikdom, sødmefylt maltpreg og tiltalende bitterhet i ettersmaken. EKU 28 er tatt ut av produksjon, men vi er heldige og har ennå litt igjen! Og holdbarheten påstås å være over 20 år.

Mönchshof Weihnachtsbier

246034_Moenchshof_Flasche_4c_Weihn.jpg.cache

Mönchshof Weihnachtsbier produseres av Mönchshof-Bräu GmbH. Bryggeriet har opprinnelse i et gammelt kloster som ble grunnlagt i 1349. Mönchshof fusjonerte i 1980 med Kulmbach Brewery Corporation. Gruppen produserer i dag over fire millioner hektoliter årlig, men har beholdt Mönchshof som sit spesialbryggeri for mindre, finere og spesialiserte typer.
Deres Weihnachtsbier selges kun i perioden oktober til desember. Som i Norge, vil de gjerne ha et noe mørkere øl til jul enn det de drikker resten av året. Ølet er brygget på en kombinasjon av lyst og mørkt malt, og holder 5,6 prosent Humleblandingen er også spesiellt utvalgt for å lage det tyskere forbinder med juleøl. Som for norsk juleøl, er dette en gylden lagerøl, uten at den smaksmessig er tatt så langt som det norske juleølet har nådd.
Smaken er godt balansert med urtekarakter, moderat sødme og bra humle. Ølet har en lett bitter ettersmak. Ølet er med andre ord betydelig lysere og lettere enn det en forventer av et norsk juleøl.

Erdinger Schneeweisse

tn_470_erdinger-schneeweisse-1329506420

Erdinger Schneeweisse var det første utenlandske juleølet i polets hyller. Dette er altså et hveteøl i nissedrakt. Mange får ikke helt julestemningen av hvetejuleøl, men i Tyskland, og da spesielt Bayern, er slikt øl for mange det egentlige juleøl. Mye lettere, og må serveres kaldere enn annet juleøl bør. Fargen er uklar mørk gyllen, og det har som annet Erdinger øl et tett og fint skum som står og står. Flott! Frisk duft av humle, malt og karamell. Meget god, om enn litt lett smak med hvete, krydder, sitrus og humle. Hveten setter som vanlig sitt spesielle preg på øl med en fruktig friskhet, men denne er her rundet av noe. Mindre juleøl, mer hveteøl, men med et godt krydderanslag.

Köstritzer Schwarzbier

07ksb_glas_flasche_033l_longneck

Köstritzer Schwarzbier er et ganske unikt øl. Det er ikke en Stout. Faktisk ikke en ale i det hele tatt, men en ekstremt mørk lagerøl. Bryggeriet ble startet i 1543 og har således eksistert i 457 år! Det berømte svarte ølet har utviklet seg gradvis til dagens produkt gjennom disse århundrer, og var favoritt ølet til bla. Bismarck og Göthe. Et mørkt øl med en lys sjel, som de selv sier.
Og fargen er svart som natten med et høyt og tett lysebrunt skum som faller ganske fort.(Synd!) Holder du den opp mot lyset, er fargen dyp mørk rød, nesten lilla. Aromaen er forunderlig nok veldig diskret i forhold til hva man skulle forvente av et så mørkt øl. Faktisk må man sniffe ganske godt for å ane nyanser av malt og humle. Her tror jeg ikke de har overdrevet bruken av aromahumle! Konsistensen avslører at det er en lager. Lett og rørlig. Smaken har hentydninger til espresso eller bittersøt sjokolade, når den får godgjort seg litt i munnen. Kanskje det er min intuitive forventning om at et så mørkt øl skal ha Guinness sin markante fyldighet som gjør at jeg savner nettopp dette.. før jeg må innse og akseptere at det er en lager. Og som sådan er den faktisk meget god. Lav bitterhet og middels lang, men god, ettersmak.

Kulmbacher Mönchshof Bockbier

moenchshof_bockbier

Kulmbacher Mönchshof Bockbier er brygget etter den tyske renhetsloven, og er en ny type Bokkøl i Norge fra oktober 2005, med den gammeldagse keramiske vippekorken. Brun oransje farge og høyt tett fint skum. Frisk fyldig malt aroma med antydning av karamell og krydder. Smaken tenderer mot søt, men er fyldig og rik med en viss avrundet bitterhet. Lang ettersmak. Anbefales!

Paulaner Oktoberfest Bier

paulaner-oktoberfest-bier

Den årlige Oktoberfest (eller Wiesn, som de lokale kaller den) i München er utvilsom verdens mest kjente ølfestival. Den er ikke stedet for å smake flest mulig forskjellige øl, for det er bare de store München-bryggeriene som får delta, men så drikkes der til gjengjeld kopiøse mengder med 1-liters "Mass"av det spesielle Oktoberfestølet. Denne øltypen er et gyldent lagerøl i slekt med Märzen, sterkere enn pils og mer maltrikt. Paulaner-bryggeriet er et av de deltakende bryggeriene, og det sier seg selv at vi på Cardinal er fornøyde med å kunne presentere deres Oktoberfest Bier her også. Vi sier bare på "boarisch", som Münchens borgermester når han åpner festivalen hvert år: "O zapft is" - det er tappet!
Gylden farge på ølet, høyt til middels stort hvitt skum. Fin aroma av fruktig tysk humle og søtlig malt. Smaken er rimelig søt og maltpreget, men likevel myk og meget lettdrikkelig, med bra humle i avslutningen.
Går godt an å drikke også utenfor oktoberfestsesongen! I år har vi den også i et begrenset antall i 1 liters bokser der du får med deg seidelen til odel og eie

Neumarkter Urstoff

item_L_82221451_315969741

Neumarkter Urstoff fra Neumarkter Lammsbrau (etabl. år 1800) går under kategorien ”Dortmunder/Helles” og er brygget med mindre humle enn vanlig tysk pilsner. Ølet er derfor mindre bittert enn det en tradisjonelt forbinder med Tyskland. Også dette ølet er økologisk, og mye arbeid er lagt ned i råvarene. Bryggeriet har et forpliktende sammarbeid med om lag 100 lokale bønder som driver økologisk for å sikre leveranser samt kvaliteten på ingrediensene som brukes. At det er økologisk garanterer også for at det ikke blir benyttet andre tilsetningssoffer, verken til selve bryggingen eller som hjelpestoffer til for eksempel filtrering. Fargen er klar oransje og gylden, og ølet gir et kort og godt hvitt skum. Aroma er preget av humle, men også malt. Smaken domineres av malt og en viss frukt sødme. Kort tørr avslutning.

Neuschwansteiner Helles Lager

img_0024

Neuschwansteiner Helles Lager er blitt produsert av Der Hirsch Brauhaus Privatbrauerei i Höss i Tyskland siden 1657, men bryggeriet er flere ganger gjenreist, siste totale renovering kom etter at bryggeriet ble bombet mot slutten av 2.verdenskrig. Vi hadde gleden av å besøke både bryggeriet og slottet Neuschwansteiner høsten 2006 sammen med den norske importøren Strag, og ble mektig imponert. Ikke det største bryggeriet vi har besøkt, men antagelig det triveligste!
Bryggeriet har et utall spennende merker, og felles for hele produktspekteret er at emballasjen er tradisjonsrik. Gamle etiketter brukes på gammeldagse flasker med vippekork, eller en bruker forseggjorte keramikk krukker som rommer opp til 5 liter. Gruppen ”Munchener helles” ble til på midten av 1800 tallet som et svar på Tsjekkernes da ekspanderende pils salg. Ølet har mer malt og humlebruken ligger tett opp til det som blir brukt i typisk tsjekkisk øl med både aroma og bitter humle. Fargen er lys gyllen og ølet er uklart med godt skum. Duften er forfriskende og preges av aroma humle med noe sitrus. Smaken er mer preget av malten enn lukten, med en metallisk kryddertone som er godt balansert. Tørr, behagelig bitter ettersmak.

Bitburger Premium

Bitburger Premium Beer 330ml

Bitburger Premium kommer fra Brauerei Th. Simon GmbH i Bitburg i Tyskland, og er en tradisjonell tysk premium pilsner. Bryggeriet gjør faktisk krav på at dette ølet var det første som brukte betegnelsen pilsner, i 1883. Lik andre Premium pils fra Tyskland tilsvarer denne betegnelsen i USA Super Premium, og er med andre ord et svært påkostet brygg. Bryggeriet er nå over 190 år gammelt (gr.lagt 1817), og produserer foruten en rekke pilsnertyper med og uten alkohol også Köstritzer Schwarzbier som vi også fører og varmt anbefaler. Ølet blir lagret i tre måneder i bryggeriets kjeller. Verd å vente på!
Fargen er ekstremt lys, og skummet av den moderate typen. Aroma av humle og sitrus. Smaken er preget av humle og sitrus, og ølet har ikke den typiske tyske spisse metalliske tendensen, men er mer rund i sammenligning. Som de sier i Tyskland; “Bitte, ein Bitt!!”

Warsteiner Premium Verum

Warsteiner-Premium-Verum-4-8-abv

Warsteiner Premium Verum kommer fra bryggeriet Warsteiner Brauerei Haus Cramer midt i hjertet av Arnsberger Naturpark utenfor Warsteiner i Tyskland hvor ølet er blitt brygget i over 250 år, siden 1753. Fra de startet med håndblåste flasker og grove kopperkjeler hjemme på kjøkkenet til dagens ultramoderne bryggeri fra 2002 er det stor avstand. Bryggeriet (Brauerei im Waldpark) er i dag tysklands største privateide bryggeri, og eksporten går til over 60 land. At bryggeriet er populært og ligger i fine omgivelser bekreftes av det faktum at det årlig er 60.000 besøkende hos dagens direktør Albert Cramer.
Vi har inne både flaske og boks. Det er tydeligvis ikke samme brygget ettersom “das alcohol gehalt” er forskjellig. Se om DU kjenner forskjell! Ølet hører til i den lettere sjangeren. Lys gul farge med moderat skum. Frisk duft av sitrus, lime, gjær og krydder. Smaken har et bløtt anslag og har en lett og enkel stil. God balanse med en del bitterhet i finishen. Må serveres kald.

Fürstenberg Premium Lager

Furstenberg

Fürstenberg Premium Lager er en av nykomlingene i Vinmonopolets ølhyller. Ølet blir produsert i Schwarzwald i Tyskland, nærmere bestemt i byen Donaueschingen. Bryggeriet har et mildt sagt imponerende navn av det fyrstelige slaget: Fürstlich Fürstenbergische Brauerei. Dette er et bryggeri med aner helt tilbake til 1283 da Heinrich von Fürstenberg fikk rett til å brygge øl. Fürstenberg-bryggeriet hadde på slutten av 1800-tallet en av de mest berømte tyske bryggerimesterne, Josef Munz, i sin tjeneste. Han begeistret både Otto von Bismarck og keiser Wilhelm II med sitt øl. Ølet som nå er tilgjengelig i Norge, Fürstenberg Premium Lager, framstår som et lyst og lett øl. Det er brygget etter renhetsloven på kildevann fra Schwarzwald. Ølet har en lys, gyllen farge, det har et fint skum og en sødmerik aroma preget av korn. På smak er ølet nokså forfriskende på grunn av en bra bitterhet. Ettersmaken har en viss sødme i seg i tillegg til bitterheten.

Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel

Pasted Graphic 2

Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel er vår nyeste utgave fra dette Munchenbryggeriet, og går under gruppebetegnelsen “Dunkelweissen”. Denne er mye lysere enn Erdinger sin tilsvarende, mer eikebrun. Fargen skriver seg fra en høyere andel mørk hvetemalt, som er behandlet på en spesiell måte, og selvfølgelig er det uklart. Stort og fint beige skum som holder godt og gir fine gardiner. En frisk og klar aroma som preges av banan men med toner av karamell, toffee, sjokolade og nellik krydder. Smaken er fruktig med hvetens søthet. En anelse sjokolademalt kan merkes. For kald har den en viss metallisk smak. Ettersmaken er frisk og passe lang. Vi syntes dette er en fin variant av typen hveteøl, lett i “kroppen”. Blinde bør se ekstra godt etter da denne faktisk lett kan forveksles med en LYS hefe-weissbier, rent smaksmessig. Men ser du etter et fast øl, se her!

Paulaner Weissbier Kristallklar

paulaner_weissbier_kristallklar_1

Paulaner Weissbier Kristallklar fra München, og er deres filtrerte versjon av sydtysk hveteøl. Hveteølelskere vil hevde at filtreringen tar bort mye av smaken og livligheten i et godt hveteøl. Det er ikke lett å merke her.
Fargen er lys gyllen, og ølet har et fint skum som legger seg som en krage. Typisk hveteøl aroma med frukt, malt og antydning av karamell.
Smaken av hvete er sommerlig men allikevel rik og kompleks med hentydninger til banan og grape. Humletørrhet i ettersmaken.

Paulaner Weissbier Hefe

EGB0002_Paulaner

Paulaner Weissbier Hefe er et sommerfriskt hveteøl fra München, der bryggeriet ble grunnlagt i 1634. Bryggeriet er en ekspansiv pioner når det gjelder å etablere mikrobryggerier. Deres ”Brauhaus/Brewpub” konsept finnes nå over store deler av verden.
Ølet er overgjæret, ufiltrert, forsiktig humlet og rikt på milde, krydderaktige smaksnyanser. Ettersmaken er lang og behagelig og understreker hveteinnslaget i ølet. I dette hveteølet er 60 prosent av byggmaltet erstattet av hvetemalt.

Erdinger Kristallklar

2080510_Erdinger_weissbier_kristallklar_05l_jpg

Erdinger Kristallklar er som navnet tilsier et filtrert hveteøl. Så liker du hveteølsmaken men ikke er helt familiær med gjærrester, er dette ølet for deg.
Ikke at dette er et mindreverdig brygg av den grunn. Kristallklar har sin dybde og friskhet i en kombinasjon få andre kan konkurrere med. Dyp mørk farge, kraftig fylde, men enda med en lys og lett hveteøl overtone.

Erdinger Pikantus

erdinger-pikantus-alemana

Erdinger Pikantus er ”tett” mørk brun, og uklar, som seg hør og bør. Nydelig kompleks duft med tydelige honningtoner. Smaken har et fyldig anslag akkompagnert av et meget godt skum og flott bitterhet. Krydder og mørk sjokolade i finish. Sitter lenge. Et alternativ for alle som syntes at Erdinger Weissbier Hefe var god, og vil prøve andre smaker i samme retning. Ikke likt, men ikke ulikt heller. Mer kompleks og mer fylde.

Erdinger Weissbier Dunkel

erdinger-weissbier-_bg

Erdinger Weissbier Dunkel kan for Guinness hatere skremme fanden på flat mark, men skinnet bedrar. Vi hadde det som ukens øl, og selv fruer fra møblerte hjem på Egenes måtte innrømme at dette var både friskt og lett, tatt i betraktning at det er et ordentlig øl.
Dyp, mørk farge med rødskjær. Ufiltert (noe du ikke ser Winking) Middels fyldig. Dufter av mørk malt, krydder og karamell. Mild og tiltalende hvetesmak. Moderat bitterhet. Vil du ha en anbefaling?

Erdinger Weissbier Hefe

bh109_1

Erdinger Weissbier Hefe er en absolutt favoritt, og blir stadig kåret som ”årets øl” over hele verden. Gyllen farge med obligatoriske gjærrester.(Ikke la deg skremme av det, det er gjær i brød og!) Lett fruktig duft med svakt krydderinnslag. Smaken er lett, med det søtlige hvetepreget som er karakteristisk for alt hveteøl. Moderat bitterhet fra Hellertau humlen. Dette er vårt mestselgende fatøl, som vi trygt anbefaler til alle som har lyst til å prøve noe annet enn den vanlige ”halvliteren”.
Alle hveteøl er gode ”sommer øl” og som forfriskende drikke når en har tatt seg ut, men Erdinger Weissbier Hefe har en renhet og klarhet i smaken vi mener mange av de andre ikke kan konkurrere med. Vel, er ikke dette en anbefaling, så vet ikke jeg.

Erdinger

hotelfront_bierwagen

Erdinger Weissbier er verdens største og mest populære hveteøl. På Den norske ølfestivalen 1997 ble Erdinger kåret som “Årets Importøl” fordi det etter meget kort tid på markedet er det mest populære tyske sterkølet i Norge. I 2001 ble Erdinger det mest solgte utenlandske ølet på Vinmonopolet! I følge Strag, norsk importør, er Cardinal det utested i Norge som selger mest Erdinger på flaske! Vi har fra 8.februar 2006 også tilbydd dette fra fat, og er de tre siste årene også det mestselgende utested av fatøl. Fra 2007 har vi også Erdinger Dunkel på fat. Erdinger Weissbräu er fremdeles privateid (etabl 1886?), og eieren er meget aktiv i driftet av bryggeriet. Erdinger produserer ca. 150 millioner liter øl pr. år, noe som ville utgjort ca. 70 % av det totale norske ølforbruket!! Bryggeriet eksporterer til ca. 40 land over hele verden. Hveteøl er den øl-typen som øker mest, ikke bare i Tyskland, men over hele Europa. Erdinger hveteøl er filtrert før tapping for å garantere friskhet og god holdbarhet uten at det mister sin høye kvalitet. Deretter gis ølet en annengangs gjæring på flasken. Erdinger hveteøl skal drikkes avkjølt (ca. 8-10 oC) i spesielle innsvingede høye ølglass. Glasset skal holdes i ca. 45 graders vinkel, og ølet skal helles sakte i glasset. Ølflaskene må lagres stående på grunn av at de inneholder gjær. Kunden kan velge om han/hun vil ha med gjæren i glasset. Ved nesten å tømme flasken og så la resten av ølet samle opp gjæren, for deretter å helle dette i glasset, vil man få fram den beste smaken.