Jacobsen Dark Lager

Jacobsen_Original_Dark_Lager_plo_lasi
Jacobsen Original Dark Lager kommer fra Husbryggeriet Jacobsen i Carlsbergs gamle lokaler i Valby, København.  Originalutgaven i Danmark er på 5,8%, mens vi i Norge må nøye oss med en versjon på 4,5%, tilpasset norske dagligvarebutikker. Bryggeriet har dette å si om ølet: "Dark Lager er brygget efter den ældste opskrift, vi har kunnet finde i Carlsbergs arkiver. Nemlig J. C. Jacobsens originale recept fra 1854. For at genskabe den smag, som smagte Jacobsen og hans samtidige, har vi tilsat salte og mineraler på baggrund af analyser af vand fra J. C. Jacobsens tid. For vandsmagen har indflydelse på ølsmagen. Jacobsen Original Dark Lagers vigtigste råvare er münchnermalt fra Tyskland. En del af malten er dog hentet fra England, hvor man stadig kan få malt, der er gulvmaltet, som det var skik og brug på J. C. Jacobsens tid. Det giver en let kornet karamelaroma. Jacobsen Original Dark Lager er gæret ved lav temperatur som i 1854, hvilket giver en mild og afrundet smag." Vakker kobberfarge på ølet, bra beige skum. Moderat aroma av karamell-malt, noe aromahumle også. "Rent"-smakende dunkel, mild smak av karamell-malt, men ikke for søt. Anstendig nok å drikke denne her!

Budweiser Budvar Dark LagerNå har vi vært så heldige å få Beer Geek Bacon på fat! Ølet kommer fra det danske fantombryggeriet Mikkeller, som har brygget det i Norge, hos Nøgne Ø i Grimstad. 
La oss straks avlive ryktene om at ølet er tilsatt bacon, for det er det ikke - derimot er det brygget med solide mengder røkmalt og kraftig brent malt, samt en mindre dose kaffe. Det er dette som kan gi assosiasjoner til "fin frokost" med sterk kaffe, egg og bacon.
Svart farge på ølet, flott brunt skum. 
Sterk røstet og røkt aroma, toner av tjære og gammelt tauverk heller enn bacon (vel, noen toner av ustekt bacon er der ogsåWinking.
Smaken er røstet med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og tjære, også distinkte røkte toner, men ikke fullt så ekstrem som jeg ventet. Hint av lakris også, men ikke særlig søt.
Ah, øl - så mye mer enn bare en frokostdrikk!