Brunehaut Ambrée Organic & Gluten Free

beer-brunehaut-amber-beer-33-cl-amber-beer-with-organic-and-gluten-free

Fra Brasserie Brunehaut i Belgia kommer dette glutenfrie og økologiske ølet.
Rav til rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Aroma av malt, karamell, brunt sukker, mildt krydder og hjortetakksalt.
Smaken har en moderat sødme, med de samme elementene som i aromaen. Minimal humle.

Nøgne Ø Cassis Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Da Nøgne Ø i Grimstad skulle brygge en ny batch av sin velkjente Tiger Tripel, tilsatte bryggeren ved et uhell feil gjærtype i gjæringstanken. Selv om forskjellen neppe var dramatisk, kunne jo ikke ølet selges under sitt vante navn, og da fant bryggeriet ut at de i stedet kunne gjøre dette til et HELT annet øl. Det oppnådde de ved å tilsette SOLBÆR (fransk: cassis) i rikelige mengder. Resultatet er Cassis Tripel.
Uklar dyprød farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av solbær og mildt krydder.
Smaken er naturlignok også preget av solbær, syrlig-søt men ikke sukkersøt. Lett snerpende avslutning, moderat humle.

na 50cl 9,5%
 

Nøgne Ø Asian Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Fra før har vi hatt populære Aku-Aku Lemongrass Ale på fat – nå har Nøgne Ø i Grimstad brygget et lettere øl, Asian Pale Ale,  som også er preget av lemongrass (sitrongress). Og det er et øl som nok vil vinne mange venner, spesielt sommerstid.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt og «tørr» aroma av sitrongress.
En del kullsyre i munnen, lett i kroppen. Tørr smak, med massevis av sitrongress og det medfølgende preget av sitrus og krydder, hvit pepper i den middels bitre avslutningen. Uten tvil godt som følge til asiatiske matretter (som bryggeriet anbefaler), men sannelig er Asian Pale Ale god på egenhånd også, som en ren forfriskning.

na 4,5% 50cl

Coisbo Brooklyn Fall

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo har her vært på Ørbæk Bryggeri og brygget med røkmalt. Resultatet er Brooklyn Fall. 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av røkt kjøtt, røkt fisk og støv.
Tørr og "støvet" smak, røkt malt med bare et hint av sjokolade. Vel, dette er ikke et øl helt etter min smak, men der er flere som liker det bedre enn jeg gjorde. Du, kanskje?

66/44 6,2% 50cl

Coisbo Urban Haze

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo er en tidligere politimann som fant ut at det er morsommere å brygge øl. Siden han ikke har eget profesjonelt bryggeri, så leiebrygger han vanligvis ølene sine hos Ørbæk Bryggeri. Urban Haze er brygget med en dose hylleblomst. Aromahumle er engelske Challenger. 
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av hylleblomst og fruktig og urteaktig humle.
"Smooth" smak, hylleblomst og malt med toffee-toner først, humle med jordtoner i avslutningen. En OK øl, som ikke er spesielt utfordrende.

63/75 5,3% 50cl

HaandBryggeriet Rips

Cardinal Pub Stavanger

Rips er øl nr. 4 i Haandbryggeriet i Drammen sin Special Berry Collection.
Oransje-rosaaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av ripsbær, noen krydrede toner også.
Smaken er temmelig tørr, med en moderat men likevel tydelig fruktig syrlighet fra ripsbærene. Når de først var i gang, kunne nok bryggerne godt ha tilsatt enda mer rips, men dette er nå et rimelig forfriskende øl som det er.


na 7% 50cl

To Øl Hibernate

Cardinal Pub Stavanger

De to danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært hos De Proefbrouwerij i Belgia – resultatet er Hibernate, et sommerlig øl beregnet til å gjennomleve overvintring. Bryggerne selv kaller det «a Belgian wheaty cream ale».
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av krydder og fruktig overgjær, også sterke toner av sitrus og humle. Meget forfriskende – der er knapt noe behov for å gå i dvale om vinteren, hvis du har slikt øl i huset!

91/98 33cl 6%

Lindheim Dåbbel Bondeknøl (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har her forsøkt seg i retning av en belgisk dubbel, men har gjort sin egen vri på det ved å tilsette Opal-plommer i bryggekjelen.
Dåbbel Bondeknøl er ugjennomsiktig mørk brun på fargen, nesten svart, med et kremig beige skum.
Maltpreget aroma, hint av treverk, røk og plommer.
Maltpreget smak også, men ganske lett i kroppen og tørr, til å være noe med ambisjoner om å ligne en ekte dubbel. Litt fruktig syrlighet fra plommene, igjen hint av treverk og røk. Nokså annerledes i stilen enn andre øl fra Lindheim, men god så det holder denne også!

6,7%

Jopen Jacobus RPA (Rye Pale Ale)

Cardinal Pub Stavanger

Det nederlandske bryggeriet Jopen holder til i Haarlem. Navnet Jacobus har dette ølet fått som et ledd i 100-årsjubileet for Jakobskirken i byen, og RPA er altså en forkortelse for Rye Pale Ale.
Gyldenbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat hvitt skum.
Tørraktig aroma av treverk og lettrøstet malt, hint av aske.
Tørr smak med en svak fruktig syrlighet, toner av treverk, rugbrød og lettrøstet malt igjen, noe harpiks. Middels bitter ettersmak.

87/92 5,3% 33cl

Nøgne Ø # 1001

beer_233857

Nøgne Ø # 1001 er altså brygget for å feire Nøgne Ø sin batch nr. 1001. Det er i slekt med Nøgne Ø # 1000, men er i motsetning til dette et helt mørkt øl. De er begge mildt krydret med krydderier som skal gi assosiasjoner til "1001 Natt". 
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt, sjokolade og treverk, hint av mildt krydder.
Smaken er "smooth" og full av maltpreget nam-nam, sjokolade og vanilje, men er ikke for søt. Bitterheten er lav. De milde krydderne er ganske avdempet. Til tross for sin styrke er dette et øl som det ikke er vanskelig å like!

Nøgne Ø # 1000

beer_233856

Nøgne Ø feirer sin batch nr. 1000 med dette sterke ølet - og for sikkerhets laget de et eget øl til batch nr. 1001 også (omtale av sistnevnte følger senere). De er begge moderat krydret med eksotiske kydderier a là 1001 Natt. Gjæren er belgisk, humlen er amerikansk.
#1000 er disig gylden på farge, med et minimalt hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, og mildt krydder.
Middels søt smak av belgisk overgjær, demerara-sukker, fruktig humle og mildt krydder. Varmende munnfølelse, du merker at det er et sterkt øl. Noe bitterhet i ettersmaken. 25 cl er akkurat passe!

HaandBryggeriet Tornerose

809b1affb4f02208a04a81f3754ebd33_640x640

Fruktølet Tornerose ble brygget hos HaandBryggeriet i Drammen i august 2012. Det er en sur ale med lokale kirsebær fra Svelvik, og har etterpå vært lagret 1 år på spanske sherrytønner av eik.
Avhengig av lyskilden går den disige fargen på ølet fra oransje via rosa til dyprød. Moderat til lavt off-white skum.
Ganske sterk aroma av sure kirsebær og bondegårdshus.
Smaken er fruktig og middels sur, toner av kirsebær, kirsebærkjerner, marsipan og eik, merkbar humle i avslutningen, bitter ettersmak. Et interessant øl!

Haandbryggeriet Berry Blend

8aed3a1e6a3b414b0c352454aa30445c_640x640

Berry Blend er en blanding med alle bærene fra HaandBryggeriet sin Special Berry Collection: Tindved, krekling, rips, kirsebær og blåbær.
Disig "solnedgang"-farget øl - avhengig av lyskilden varierer fargen fra oransje via rosa til rød. Høyt til moderat rosaaktig off-white skum.
"Tørr"aktig aroma av bær.
"Crisp", tørr og lett sur smak av blandede bær. Ganske så god!

HaandBryggeriet Surpomp

9b8976e706397218f2d5973d5251824b_640x640

HaandBryggeriet i Drammen har markert seg sterkt når det gjelder syrlige øl med brettanomyces og bær - mye eksporteres til USA, for amerikanske ølentusiaster får aldri nok av dette, men vi passer selvsagt på å sikre oss vår andel på Cardinal også. Surpomp er brygget med et innslag av kirsebær, og har vært lagret på vintønner av eik i 18 måneder.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart,med et moderat off-white skum.
Herlig syrlig aroma med toner av bondegårdshus, sure kirsebær, rødvinseddik og eik.
Middels sur og eikepreget smak, med toner av rødvin, rødvinseddik og sure bær, moderat bitterhet. Et meget interessant øl - du trenger slett ikke være noen surpomp for å bestille det, men det krever nok at du har evnen til å verdsette smaker s om skiller seg dramatisk fra "hverdagspilsen".

HaandBryggeriet Krekling

image_thumb

Krekling er øl nr. 2 i HaandBryggeriet (Drammen) sin Special Berry Collection, og er en annen oppskrift enn det Kreklingøl fra samme bryggeri som vi hadde på fat tidligere. Den nye varianten er enda bedre, synes vi, og er heller ikke så sur som en tredje variant, Krøkkebic
Rosa farge på ølet, høyt og varig rosaaktig off-white skum.
Aroma av modne kreklingbær (som synes å være den eneste faktiske bæringrediensen), tyttebær og bringebær. Også toner av gjær og bondegårdshus.
Myk munnfølelse. Smaken er fruktig og behagelig, ikke sur eller veldig søt, med distinkte toner av kreklingbær. Noe humle i avslutningen. Et trivelig øl!

Antwerpse Seef Bier

prins-filip-lanceert-seefbier-in-vs-id4566320-1000x800-n

En virkelig interessant nyhet, som også har sjanser til å imøtekomme smaken til et bredt publikum, er belgiske Seef Bier, som brygges hos Brouwerij Roman på på oppdrag fra Antwerpse Brouw Compagnie (disse har planer om å starte et nytt bryggeri i Antwerpen). Øltypen var lenge den vanligste i Antwerpen, og ble brygget i både en "dobbel"-utgave med 6-7% til "fint" bruk (tilsvarende den du skal smake nåWinking, og en tynnere utgave som "hverdagsøl" for arbeidere og fattigfolk, med bare halvparten av denne alkoholstyrken. Assosiasjonen som "fattigmannsdrikk" kan ha vært medvirkende til at øltypen (dessverre også den sterke versjonen) døde ut på 1930-tallet, det siste seefbier-bryggeriet innstilte produksjonen i 1937. Dette avsindige misforhold bestemte altså nylig antwerperne seg for å rette på ;, nå har Seef Bier blitt det store kultølet i byen igjen - og bra er det, for dette er virkelig gode saker!  Ordet seef har antagelig den samme språklige opprinnelse som vårt norske ord sevje - men det er noe uklart om et urteuttrekk er en faktisk ingrediens i ølet. Sikkert er det ihvertfall at dette overgjærede ølet er brygget med både bokhvete, hvete, havre og byggmalt. Humlen er også belgisk, fra Poperinge. 
Blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Uvanlig hvetepreget, urteaktig og krydret aroma.
MEGET forfriskende og sitrusaktig smak, med pepper- og urteaktige toner. Lav bitterhet. Og ølet er altså noe sterkere enn det smaker, så forfrisk deg med måte!

HaandBryggeriet Blåbær

Photo 11.02.14 20 07 01

Blåbær er øl nr. 3 i "Special Berry Collection" fra HaandBryggeriet i Drammen.
Uklar rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Ganske sterk og svakt syrlig aroma av bær.
Smaken er middels tørr og fruktig, naturlig nok med toner av blåbær, men uten mye sødme eller syrlighet. Dette er altså først og fremst et ØL (med innslag av blåbær) - IKKE et søtt eller syrlig fruktøl i belgisk stil, som "bare" smaker bær / fruktjuice. Lettdrikkelig og friskt!

Inderøy Hainnhoinn

8babe0274fcce25cf61fad13734153f6_640x640

For å bli godkjent som "ækt trønder" er det en forutsetning at du kan si "hainnhoinn i bainn" (= hanhund i bånd) på en overbevisende måte. Derav navnet Hainnhoinn på dette sære ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag. Og sært er ølet fordi det er brygget med stjørdalsmalt, den hjemmerøkte malten som tradisjonsbevisste gårdsbryggere (hjemmebryggere) i Stjørdalen fortsatt holder seg til. Ølet er brygget i samarbeid med Klostergården Håndbryggeri på Tautra, der er er brygget en versjon av ølet på begge stedene. Det er brygget med einerlåg, det vil si at vannet som er brukt til meskingen først er kokt med einerkvister.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
INTENS aroma av stj&o slash;rdalsmalt, røkt kjøtt, bål og tjære.
ENDA MER INTENS smak, røk og aske hele veien. Beklager, trøndere - stjørdalsmalt er ikke min greie. Dette er et øl som bare anbefales til inntrøndere og spesielt interesserte. Heldigvis har vi bare noen få flasker igjen.

Daleside Morocco Ale

213862

Fra Daleside Brewery i Harrogate, North Yorkshire har vi nå fått inn to anerkjente øl - og det historisk mest interessante heter Morocco Ale. Vel, at et øl er historisk interessant hjelper lite hvis det ikke er GODT også  - og godt er dette ølet heldigvis. Vi gjengir bryggeriets beretning om den historiske bakgrunnen:
"This is a very dark, rich and mysterious ale brewed to an ancient recipe dating back to Elizabethan times. Full bodied, malty with spicy overtones this complex beer is only brewed occasionally. Enjoy a bottle as the perfect end to a perfect meal.
The recipe for Morocco Ale is believed to date from Elizabethan times. Colonel John Grahme of Levens was a courtier to James II and the name ’Morocco Ale’ may have been associated with the dark Moors who came to the court when Catherine of Breganza married Charles II and brought Tangiers as part of her dowry.
Every May-time until 1877, the unique, dark, spiced Morocco Ale, matured for 21 years, was served at a great feast held in Levens Gardens. The guests were required to stand on one leg and empty in a draught a tall constable glass filled with ’Morocco’ whilst pledging to the ancient house "Luck to Levens whilst t’Kent flows".

Våre egne smaksnotater:
Dyp brun farge, høyt til moderat beige skum.
Uvanlig og interessant krydret og maltpreget aroma, også toner av brunt brød og karamell.
Smaken er også tydelig maltpreget, middels søt med noe karamell, og en kombinasjon av eksotiske og "støvet e" krydderier og humle som jeg ikke har opplevd i noe annet øl. Kroppen på ølet er likevel ikke tung. Dette er nok et øl som passer bedre i mørke høst- og vinterkvelder enn på en stekende varm sommerdag, men det er ellers lettdrikkelig nok. Og til tross for det eksotiske preget er grunntonen i
Morocco Ale umiskjennelig engelsk. "Modnet i 21 år" er nok den moderne utgaven av ølet IKKE, men harmonisk og tiltalende er det så avgjort. 

Thisted 5 Stenøl

Thisted_Stenøl_5_2011

Vi debuterte med Jule Stenøl fra danske Thisted Bryghus julen 2012, nå er det helårsvarianten 5 Stenøl som står for tur. En litt sterkere variant var tidligere kjent som Thisted Exclusive. 5 Stenøl er, som flere andre øl fra dette bryggeriet, brygget med varme lavastein i vørteren. Dermed oppstår en karamellisering på og rundt steinen, og steinen får være med i den etterfølgende kaldlagringsperioden, hvor karamell og krydderaromaer langsomt frigjøres i ølet. Brygging med glødende varme stein var ellers vanlig i tidligere tiders norske gårdsbrygging, da bryggekarene vanligvis var laget av tre, og store bryggekar i metall var så dyre at det bare var rikfolk som hadde råd til dem. For oss som er interessert i historiske bryggeteknikker, er det artig å oppleve at moderne bryggerier gjenskaper litt av dette.
Kobberfarget øl, høyt skum med en oransjeaktig teint.
Ganske sterk aroma med et markert innslag av karamell, noe krydder, frukt og «støvet» humle også.
Smaken er maltpreget og domineres av karamell, nokså søt, alkoholen er merkbar men sjenerer ikke. Bitterhumle i avslutningen, småskarp i ettersmaken.
 

Grauballe Enebær Stout

Grauballe Enebaerstout

Grauballe Bryghus holder til i den vesle landsbyen Grauballe utenfor Silkeborg. Deres Enebær Stout smakte jeg første gangen i 2006, og den falt smak, kan du trygt si. Det er en "levende" og ufiltrert stout.
Nesten helt svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Herlig aroma, av einerbær først og fremst, røstet malt og mørk sjokolade i bakgrunnen.
Smak av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, kanskje noe lakris også, einerbærene er der, men dominerer ikke. Moderat sødme, noen svakt syrlige toner i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak, både fra den røstede malten og fra humlen. En glimrende stout etter min smak, med en uvanlig men meget vellykket tilsetning av einerbær.

Traquair Jacobite Ale

Product - Traquair Jacobite Ale.preview

Stewart-(Stuart-)familien som bebor Skottlands eldste bebodde herresete, Traquair, støtter fortsatt  "the Jacobite cause", det vil si kravet om en Stuart på Skottlands trone, et krav som møtte sitt nederlag i 1745, da tronpretendenten "Bonnie Prince Charlie" måtte flykte fra landet, og Skottland ble påtvunget unionen med England og deres tyskættede kongehus. Traquair Jacobite Ale først ble brygget til 250-årsfeiringen av disse begivenhetene i 1995, og har siden vært en fast del av bryggeriets ølutvalg (som ikke er stort, grunnet liten kapasitet i de historiske bryggerilokalene). Jacobite Ale er inspirert av gamle øloppskrifter fra 1700-tallet, og er krydret bl.a.med koriander. Ølet vant verdensmestertittelen ved Winter Ale World Beer Championships 1997, og gullmedalje ved Stockholm Beer Festival 1998.
Dyp rø ;dbrun farge på ølet, flott kremig skum.
Urtepreget aroma, meget god.
Søtlig og urtepreget smak, syrlig i avslutningen, med en frisk ettersmak av koriander. Selv om du allerede skulle være en "fan" (som undertegnede) av
Traquair House Ale, eller foretrekker den noe lettere Bear Ale, vil vi nesten insistere på at du prøver Jacobite Ale også - du vil neppe angre. Og glem ikke å utbringe en skål for "The King O'er the Water" (Bonnie Prince Charlie) - remember the '45!

Thisted Økologisk Hyllie (fat)

IMG_2580

Da danske Thisted Bryghus i år endret oppskriften på sin Hyllie til bare å omfatte økologiske råvarer, tilsatte de også noe økologisk eplesaft til ølet. Resultatet er et sommerøl av pilsnertype med et visst preg av cider. Det er ellers brygget med hylleblomster (Hyllie = øl med hyll i - ttttog du 'an?). 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk pilsneraroma, bare hint av hylleblomst og eple, et streif av smørmalt.
Frisk og fruktig "sommer"-smak, noe fruktsyrlighet, tydelige toner av eplejuice, bare hint av hylleblomst, meget moderat humle. En god og lett sommerforfriskning!

Nøgne Ø Red Horizon 3

red-horizon

3. edition av Nøgne Ø Red Horizon er som de andre i serien brygget med rødbeter, og her er det sakegjær No. 9 som har blitt benyttet.
Dyp rødbrun farge på ølet, klarere og litt lysere enn 2. edition, lavt off-white skum.
Aromaen her er noe bedre, toner av rødvin og rødbeter.
Smaken framstår definitivt som bedre etter min smak, men det er tillatt å være uenig med meg. Vinøse toner (hetvin), hint av eik, fint balansert bitterhet i avslutningen (til tross for teoretisk IBU på 100). Varmende munnfølelse, men litt mindre alkoholpreget enn 2. edition. Ganske gode greier dette!
 

HaandBryggeriet / Närke Unionöl

kvitre.no_.2012.unionol

Svenske Närke Kulturbryggeri og HaandBryggeriet i Drammen har brygget et vennskapsøl - Unionöl - med spesielle, lokale ingredienser fra begge land: Gotlandsmalt, honning, tyttebær og einer. 
Uklar mørkbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Den røkte gotlandsmalten dominerer aromaen fullstendig.
Meget røkpreget smak, men også et hint av tyttebær. Lav humlebitterhet. Et historisk interessant øl, men du bør nok tåle en del røksmak for å bestille det.

Nøgne Ø Pumpkin Ale

Cardinal Stavanger

Halloween og Thanksgiving er svære greier i USA - og da er gresskar (pumpkin) obligatorisk tilbehør. Uthulte gresskar som lykter, og innholdet servert som syltet gresskar til kalkunen, det er vel og bra, men å ha gresskar i øl, det må vel være rimelig sært, tenker du kanskje? Vel, i USA er gresskarøl "in" hele høstsesongen. Og brygget med en vettug oppskrift er gresskarøl faktisk godt. Bryggeren som skal utføre den konkrete jobben er gjerne mindre begeistret - gresskar i mesken er lite helvete å jobbe med, og avrenningen tar gjerne timesvis. Nøgne Ø i Grimstad følger opp den amerikanske tradisjonen med sin Pumpkin Ale. Foruten byggmalten og gresskar er ølet også brygget med en dose hvetemalt, rugmalt og havregryn, samt litt laktose (= ikke-forgjærbart melkesukker).
Mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat men god aroma av karamellmalt og noen vegetale toner (gresskaret, antar jeg).
Myk munnfølelse. Smak av karamellmalt og lettrøstet malt, moderate toner av gresskar med en viss syrlighet. Moderat humle (
Bobek, Summit og Columbus), bitterheten er 30 IBU. Lett brent ettersmak. Ikke vanskelig å drikke og like.

(50 cl flaske, 4,5%)

Mikkeller Ricemarket

MikkellerRicemarket

Enda et øl fra danske Mikkeller, som vi har spesialimportert. Ricemarket er inspirert av Østens ris- og kryddermarkeder, og er (ikke overraskende) brygget med en andel ris, foruten de vanlige  ølingrediensene. Dessuten også honning og ingefær. Smakstilsettingene er valgt ut av Michelin-restauratøren Yde, mens selve bryggingen er gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. 
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har toner av blomster og honning, med et hint av ingefær.
Lett i kroppen. Smaken er frisk og "spritzig", noe honningsødme, men ikke overdrevet. En subtil ingefær-"brenning" og moderat humle i avslutningen.

(33 cl flaske, 6,0%)

Thornbridge Hall Bracia

ThornbridgeBracia

Det er de færreste bryggerier som kommer med skikkelige bakgrunnsbeskrivelser og presise smaksnotater for ølene sine. Men når det gjelder det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge Brewery, med basis i herregården Thornbridge Hall i Derbyshire, så gir de så fyldige og «riktige» kommentarer om sin «Rich Dark Ale» Bracia, at vårt prøvesmakingslaboratorium bare skroter egne notater, mumler «Helt enig med bryggeriet!», og oversetter i hovedsak bryggeriets opplysninger her:
«Bracia er det keltiske navnet for en drikk som ble brygget i jernalderens Europa, og er nevnt i en romersk inskripsjon, funnet ved Haddon Hall, Derbyshire. Lite er kjent om den, annet enn at den var alkoholsterk, brygget med korn og sannsynligvis også honning. Flaskekondisjonerte Thornbridge Bracia har blitt tilsatt en generøs mengde mørk og bitter kastanjenøtt-honning, hentet ved foten av Alpene i Nordøst-Italia. Malttypene er Maris Otter, Brown, Munich, Dark Crystal, Black, Chocolate, Peated og Roasted Barley. Humletypene er Target, Pioneer, Hallertau Northern Brewer og Sorachi Ace.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott brunt skum.
Aroma av kastanjenøtt, honning, cappucino, hvit sjokolade, mørke frukter og friskt fruktskall.
Munnfølelsen og smaken er fløyelsaktig, rik og fyldig, med toner av kaffe, sjokolade, lakris og hasselnøtter, med varmende alkohol, kakao og litt torvrøk i avslutningen.»
Vi kan bare si «Amen!» - dette ølet er nemlig noe av det beste og fornemste vi har hatt på Cardinal, noensinne. Og det sier ikke så lite!

Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel

sunturn på cardinal

Nøgne Ø Sunturnbrew (se omtalen av dette) er et knallgodt øl, som sjefsbrygger Kjetil Jikiun brygger på vintersolvervsdagen hvert år – og bare da. I forfjor fylte han også litt av batchen på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey, hvor ølet har fått modnes et helt år . Resultatet er et eksklusivt øl på 25 cl flasker (akkurat passe til en person), og om originalen av ølet er meget god, så er denne utgaven rent snop!
Meget mørk brun uklar farge, nesten helt svart. Moderat beige skum.
Intens og kompleks aroma, bourbon, eik og vanilje, men også røk, bål, saltvann, gammelt tauverk, tjære, kaffe og lakris.
Smaken har innslag av salt og distinkt røk, med toner av lakris og røstet malt. Medium sødme, tonene av vanilje og bourbon fra eikefatet smelter fint inn i smaksbildet. Bitterheten på 50 IBU er akkurat passe.

Maui Mana Wheat

Cardinal goes Annanas

Når det går an å brygge porter med ristede kokosnøtter, hva er da mer naturlig for et bryggeri på Hawaii enn å brygge hveteøl med et dugelig innslag av fersk og lokalprodusert ananasjuice? Mana Wheat fra Maui Brewing Company er et eksempel på at det går an!
Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av ananasjuice, mer tradisjonelle hveteøltoner avdempet i bakgrunnen, et hint av kryddernellik.
Smaken er hvetepreget og forfriskende som forventet, med tydelige toner  av ananasjuice igjen. Minimal humle  (Hersbrücker, 18 IBU). En OK sommerforfriskning dette her!
 

HaandBryggeriet Sundland Kreosot India Black Ale

Haandbrygeriet-Sundland-Kreosot-copy-224x300(Humle & Malt foto)

Noe av det vi liker ved HaandBryggeriet i Drammen, er at de bryr seg fint lite om «vedtatte sannheter» om ølstiler, men brygger mange av ølene sine akkurat som det faller dem inn. Dermed blir de vanskelige å kategorisere, men desto mer interessante. Sundland Kreosot India Black Ale er inspirert både av India Pale Ale, stout / porter og røkøl. Den ble først brygget for å feire produksjonsstarten i nygamle bryggerilokaler, i det gamle jernbaneverkstedet på Sundland (tidligere holdt de til i en gammel strømpefabrikk på den andre siden av «ælva», så det går framover i verden). I jernbaneverkstedet oste det engang av kreosot, som ble brukt til impregnering av jernbanesviller i tre. Vi lover at kreosot IKKE er en av ingrediensene i dette ølet, men man kan jo få visse assosiasjoner …
Flott utseende på ølet: kullsvart farge, med et høyt og varig brunt skum.
Interessant og kompleks aroma: her er det både røk, tjære, røstet malt og fruktig humle.
Smaken har både et røstet og et røkt preg (altså har det vært brukt dugelige mengder av både mørk og røkt malt her), men dette balanseres av fruktig humle i bakgrunnen. Ikke for bitter – bare GOD.
Bør absolutt prøves, av alle ølvenner som ikke er altfor firkantede i tankegangen.
 

Nøgne Ø Red Horizon 2. edition

nogne-o-red-horizon-3-edition

Nøgne Ø i Grimstad har gjæret dette sterke ølet med den berømte japanske sakegjæren Masumi No. 7, ved lav temperatur. Som de andre ølene i Red Horizon-serien er 2. edition brygget med en dugelig dose rødbeter(!) - ikke akkurat den vanligste ølingrediensen.
Uklar mørk rødbrun farge på ølet, lavt off-white skum.
Uvanlig aroma av rødbeter, billig vin, mildt krydder og noe frukt.
Meget søt og alkoholpreget smak, med rødbeter og modne bær, og en distinkt humlebitterhet (100 IBU) i avslutningen. Vel, min personlige favoritt blant Red Horizon-ølene er 2. edition ikke, men der er saktens folk som liker den bedre enn jeg gjorde. Kjøp gjerne både denne og 3. edition samtidig, del dem med en venn og si hva dere synes!

Liefmans Cuvée Brut


Det belgiske fruktølet Liefmans Fruitesse har allerede vunnet mange venner på Cardinal, også blant dem som ellers foretrekker andre drikkevarer enn øl. Når vi nå har fått inn det noe sterkere og mer sofistikerte Liefmans Cuvée Brut, blir neppe interessen mindre. Cuvée Brut, som brygges i Oudenaarde, kommer i en elegant "champagne"-flaske, pakket i rødt papir. Basisølet brygges bare en gang i året, i juli, og modnes på årets kirsebær i 18 måneder til 3 år. Det ferdige ølet på flasken er en blanding fra fat med forskjellig lagringstid, og inneholder minst 6% frukt.
Mørk rød farge på ølet, høyt rosa-ferskenaktig skum.
Sterk og intens aroma av kirsebær, også toner av mandler og marsipan.
Smaken er kirsebær hele veien - den er middels søt, og å kalle den "brut" (= "meget tørr") ligger rimelig langt fra sannheten. Men den er ihvertfall noe tørrere enn Liefmans Fruitesse. Bare et hint av humle og eik i avslutningen.
Et meget godt øl, for alle som liker kirsebær (og hvem gjør ikke det?), og ikke forventer en "vanlig" ølsmak.

Jolly Pumpkin Collababeire Special Holiday Ale


Collababeire Special Holiday Ale er brygget hos Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, men er et samarbeidsprosjekt med Stone Brewing og "vårt eget" Nøgne Ø i Grimstad. Som alle ølene fra Jolly Pumpkin er det gjæret med "kontrollert villgjær" (brettanomyces), og er dessuten brygget med noen ingredienser som er nokså uvanlige i moderne ølbrygging, nemlig kastanjenøtter, einer, salvie og karve. Ølet har vært lagret på eikefat.
Uklar mørk brun brun farge på ølet, moderat beige skum. Noe gjærsediment i flasken, så hvis du heller for ivrig mot slutten, kan du få med noen "ubåter".
Sterk syrlig og vinøs aroma, med toner av flamske røde ales og rødvinseddik.
Sur smak med toner av eik, rødvinseddik, urter og krydder, merkbar humle i avslutningen.
Et godt og interessant øl, men det krever at du i utgangspunktet har sansen for "de der sure greiene".

Mikkeller USAlive!


Ikke dårlig at vi nå kan presentere dette overgjærete "hybridølet" fra den danske fantombryggeren Mikkeller fra fat - navnet USAlive! indikerer en kombinasjon av amerikansk humle (Tomahawk, Amarillo og Cascade) og den levende belgiske "kontrollerte villgjæren" brettanomyces.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Herlig aroma av amerikansk humle og brettanomyces / bondegårdshus.
God aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, middels søt med toner av karamellisert appelsinmarmelade, hint av brettanomyces i bakgrunnen. Rimelig bitter avslutning.
Vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen" erklærte denne som "kveldens höjdare"!

Almond '22 Farrotta

Cardinal Stavanger


Det italienske mikrobryggeriet
Almond '22 startet opp i 2003, i det gamle mandeldistriktet i åsene nær Pescara. De store flaskene med Farrotta inneholder et øl brygget med en stor andel av det urgamle kornslaget spelt (farro på italiensk), nær beslektet med hvete.
Uklar gylden farge på det ufiltrerte og "levende" ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Sterk og god aroma og smak av spelt, honning og kamille, også toner av hvitt kandisukker og "belgisk" overgjær. Merkbar humle i avslutningen.
Et meget vellykket og forfriskende øl, ikke vanskelig å like.
 

Holbæk Bryg Munken



il tross for "Munken"-navnet er dette ølet fra danske Holbæk Bryg ikke noe øl i belgisk klosterstil, men en blanding av schwarzbier og stout. Det er vel munkeordenen "svartbrødrene" (blackfriars) som har inspirert til navnet.
Svart farge på ølet ølet altså, høyt lysebrunt skum.
Både aromaen og smaken har toner av tørr malt, treverk og kaffe, med hint av mørk sjokolade, aske og støv.
Slår an blant tilhengerne av tørre stouts!
 

Almond '22 Fredric



Det italienske mikrobryggeriet
Almond '22 er av nokså ny dato, men bygningen de holder til i (i Spoltore, som ligger i de grønne åsene ved Pescara) er fra slutten av 1800-tallet, og rundt 1922 jobbet eldre kvinner her med å skrelle mandler til den berømte Sulmona-konfekten. Dette med mandlene ga altså idéen til bryggeriets navn.
Fredric er vanskelig å klassifisere som øltype, men den er overgjæret, og er brygget med en andel røkmalt.
Disig brun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Moderat "støvet" aroma, hint av treverk og gjær, bare et touch av røk.
Myk og behagelig munnfølelse. Smaken har toner av eik / treverk og mildt krydder, hint av røk, og en bra humlebitterhet i avslutningen. Røk i ettersmaken.

Green Flash Le Freak



Green Flash Brewing Company i Vista, California, brygger et vidt spekter av øltyper, men er kanskje mest kjent for humlebomber av den typen som gjerne kalles "San Diego-style (Imperial) IPA". Med Le Freak tar de et skritt videre, og lar amerikansk humlebombe møte "belgisk" trippel. Det er en kombinasjon som flere har prøvd på, med vekslende hell, men her fungerer det! Vel å merke er ikke Le Freak en blanding av to øl, men er brygget med BÅDE en belgisk og en amerikansk gjærstamme. Og humlen er selvsagt amerikansk ...
Dypgylden farge på ølet, ganske svakt disig, med et høyt hvitt (eller svakt off-white) skum.
Deilig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker og varierte krydderier (inkl. nellik), hint av lær.
Smaken er krydret og "zesty" med et solid trøkk av humlen gjennom det hele - men jeg ville likevel ikke ha gjettet at bitterheten var så høy som 101 IBU (om jeg ikke visste det, da). Det må vel bety at ølet er bra balansert? Le Freak har de beste forutsetninger for å tilfredsstille selv de mest utfreaka av våre gjester, men selv dannede mennesker fra møblerte hjem vil nikke anerkjennende, hvis de først våger seg utpå ...

The Lost Abbey Gift of the Magi Ale




Gift of The Magi betyr "De Tre Vise Menns Gave" - altså er det et slags juleøl som californiske Port Brewing Company her har kommet med i sin serie The Lost Abbey. De følger aldri klassiske ølstiler slavisk, men har tatt utgangspunkt i en bière de garde i fransk stil, og tilsatt den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces. Det er 2009-årgangen vi har fått tak i - og med sin solide alkoholstyrke er dette ølet holdbart i flere år. For å leve opp til navnet er ølet faktisk smaksatt med en bitter bark som brukes i røkelse, samt en anelse myrra (nei, vi tuller ikke - myrra er en urt med røtter i oldtidens vinlegging) - og ølet er jo i seg selv det reneste gull ...
Rødlig farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av litt gammelt bær-syltetøy, også noen "hesteteppe"-toner av brettanomyces.
Smaken er temmelig søt med bærfruktighet og noen vinøse toner, moderat krydret, merkbar alkohol. Distinkt humle- og krydderbittterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Joda, dette er et øl som både vise og litt mindre vise menn (og kvinner) kan nyte med stort velbehag.

Midtfyns Håndbryg Rough Snuff (Fisherman's Ale)



Midtfyns Bryghus har lansert en serie med "håndbryg", brygget etter oppskrifter fra danske hjemmebryggere. Nr. 2 i serien er Rough Snuff, en "Fisherman's Ale", som blant veldig mange ingredienser også er brygget med snus, som navnet indikerer (ja, du leste riktig!). Av denne syndige verdens mange laster har undertegnede hittil klart å unngå snusbruk - men nå må jeg jaggu drikke svineriet! Skaperen av ølet er Erik Nielsen fra Svendborg - jeg holder ham personlig ansvarlig for følgene.
Mer tradisjonelle ølingredienser her er malttypene pale, hvete, havre, cara-krystall, cara-rug og sjokolademalt, samt brent umaltet bygg. Humlen er tsjekkiske Saaz, og ølet har en moderat bitterhet på 26 IBU. Men om ikke snusen er nok, er ølet også tilsatt kandisukker, rosinsirup og blæretang(!). Det er gjæret med belgisk trappistgjær, uten at jeg tror noen oppegående trappistmunk ville vedkjent seg dette produktet av den grunn. Men siden målgruppen for ølet er innbarka sjøulker, som sannsynligvis har rodd fiske både på Doggerbank, ved Island og de store bankene ved Newfoundland, er munkenes innflytelse rimelig nok ganske liten.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt lysebrunt skum.
Sær og søtlig aroma, med sterke toner av hostesaft, anis og tobakk. (Ja, jeg innrømmer at jeg ikke likte aromaen, spesielt mens ølet var kaldt, men den blir noe mer harmonisk etter som ølet tempereres litt.)
Smaken er imidlertid bedre enn aromaen, her møter du toner av mørk malt, brunt kandisukker, rosiner og lakris, snustobakken er heldigvis ganske moderat. Moderat humle i avslutningen.
Jo, dette er et sært øl, et av de særeste vi har, og oppfatningene blant ølkjennerne varierer fra "elsker det" til "hater det", med mange mellomstandpunkter. Dessuten er ølet ganske sterkt. Du er herved advart!
 

Midtfyns Jule ale



Danske Midtfyns Jule Ale er et øl som er vanskelig å sette i bås, selv kaller bryggeriet det en English old ale, men det er lysere enn de fleste sådanne (og lysere enn de fleste juleøl), og har også lånt elementer fra belgisk witbier. Vel verd å prøve er det uansett, og like gjerne til andre årstider enn julen!
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt kremfarget skum.
Lett og søtlig behagelig aroma, fruktig, krydret og floral, med toner av appelsinskall, koriander og kardemomme (som ølet faktisk er tilsatt), hint av honning.
Moderat søtlig smak med distinkte krydrete toner, hint av appelsinskall og honning, og en tydelig og tørr humlebitterhet i avslutningen.
 

Haandbryggeriet Bestefar

IMG_8112[1]


HaandBryggeriet
i Drammen har fra før både Nissemor og Nissefar, og nå går de et skritt videre på slektstreet med Bestefar. I følge vaskeseddelen er dette et koseøl for kveldene foran et flammende peisbål. Stilmessig er det ikke så lett å plassere, men imperial porter ligger kanskje nærmest.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Herlig vinøs aroma, toner av røde bær og mørke frukter, hint av vanilje, krydder, lær og eik.
Myk og varmende munnfølelse. Smaken har malt med moderat sødme (ikke veldig røstet), sjokolade og mørke frukter, moderat humlebitterhet, hint av krydderier og lakris i avslutningen.
Jo, dette er virkelig et trøstende og forsonende øl!

Haandbryggeriet Wild Thing


HaandBryggeriet i Drammen fortsetter sin serie med spesielle øl, inspirert av norsk natur og norsk gårdsbrygging. Wild Thing er et fruktøl tilsatt flere kontrollerte villgjærkulturer. Det er brygget med "skogsbær", inkludert rips og tyttebær, og tre forskjellige kornslag (mest Maris Otter byggmalt). Det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert. 
Rødbrun farge på ølet, moderat skum.
Aromaen har toner av tyttebær, rips og rødvinseddik, hint av bondegård.
Smaken er meget "crisp" og tørr, med en viss fruktighet og en forsiktig syrlighet. Hint av røyk og treverk. Moderat humlet. Lett munnfølelse. 
Et interessant øl, men ulikt mange andre fruktøl er det ikke noe for søtmonsene. De som derimot foretrekker det tørre, kan ha funnet et nytt favorittøl her.

62/17 7,5%

 

Baird Brewing Company Jubilation Ale


Fra Baird Brewing Company i Numazu, Japan, har vi nettopp fått inn noen få flasker av 2007-årgangen av deres Jubilation Ale. Ølet er akkurat passe modnet nå, og blir neppe stort eldre i hyllene hos oss. Dette herlige ølet er brygget med kandiserte fullmodne fikener og kanelstenger fra det japanske nikki-treet.
Disig brunlig-oransje farge på ølet, flott og varig off-white skum med en blekoransje teint.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av kandisert frukt (fiken, altsåWinking, karamell og malt, hint av kanel.
Smaken har toner av kanel og andre milde krydderier, fiken, karamell og malt, med en fin sødme som er bra balansert av god humle i avslutningen. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen, som imidlertid ikke dominerer. I ettersmaken er der toner av tre.
Et meget interessant øl, som er behagelig å drikke.

83/92 6,5%

 

Hitachino Nest Real Ginger Ale


Fra japanske Kiuchi Brewery kommer deres Hitachino Nest Real Ginger Ale, og som navnet røper er det brygget med en porsjon fersk ingefærrot i bryggekjelen. Malttypene er pale, münchener, krystall og sjokolade, humletypene er Chinook, Perle og Kent Goldings.
Ravfarget øl, svakt disig, med et bra off-white skum.
Fin aroma av fersk ingefær og fruktig og blomsteraktig humle, hint av sitrongress.
Smaken har betydelig maltsødme, men har ingefæren som det dominerende elementet gjennom det hele (likevel ikke så mye at smaken blir brennende), med hint av søte frukter og sukkertøy. Avslutningen er tørrere, med moderat humle.
Dette er et godt øl hvis du liker ingefær (det gjør jeg), men hvis du hater dette krydderet, eller er allergisk mot det, er det å be om trøbbel å bestille Real Ginger Ale ...

91/90 8%

 

Leireken Bio Boekweit Bruin / Sarasin Brune


Leireken Bio Boekweit Bruin / Sarasin Brune er brygget med en annen kornspesialitet, bokhvete.
Mørk og uklar brun farge på ølet, med et digert lysebrunt skum.
Moderat aroma av malt, med hint av rødvinseddik, karamell, eik og krydder.
Moderat maltpreget smak men relativt "tørr", med en svak syrlighet og hint av eik og krydder.
Et bra øl dette også! 

35/31 6%

Leireken Bio Witte Spelt / Epeautre Blanche


Leireken Bio Witte Spelt / Epeautre Blanche er som navnet sier en witbier, med et betydelig innslag av spelt, kornslaget som var kjent i Europa allerede i steinalderen. Hvete er speltens nærmeste slektning, og i de fleste andre witbiers er det da også hvetemalt som brukes (i tillegg til den obligatoriske byggmalten). I denne  øltypen er det normalt med et visst sediment i flasken.
Ølet er meget lyst / blekgult og uklart / melkeaktig på fargen, med et digert hvitt skum.
Meget fin aroma: hvetepreget, sitrusaktig og krydret (kryddernellik, koriander?).
Smaken er distinkt krydret og hvetepreget med en relativt fyldig munnfølelse, men er samtidig lettdrikkelig, svakt syrlig og meget forfriskende. Krydret og moderat humlebitter avslutning.

34/29 5%

Green´s Endeavour Double Dark Beer


Green´s Endeavour Double Dark Beer brygges av det velrenomerte bryggeriet Huyghe i Belgia for handelshuset Green´s som har spesialisert seg på øl av ulike typer for all verdens allergikere. Derek Green som grunnla bedriften, skal ha en premiert samling allergier. Dette forklarer hvorfor han klødde etter å komme i gang med å få b.l.a glutenfritt øl på markedet. Etter min smak tar de det litt langt når de garanterer at ølet ikke inneholder egg, fisk, peanøtter eller sennep i tillegg til de stoffene vi forventer et glutenfritt øl ikke skal inneholde; Gluten og Laktose. Mørk rødbrun farge, tykt og kremet lysebrunt skum. Distinkt søtlig aroma og smak som minner meg mer om billig vermouth enn om øl. Toner av rosiner og krydder. Litt humle i ettersmaken.
Dette ølet er kanskje ikke noe mesterstykke, men det går faktisk godt an å drikke, også for folk som ikke er "tvunget" til det p.g.a. cøliaki /glutenintoleranse.

17/13 7%

Mongozo Bananas

8789-0w0h0_Mongozo_Beers_Mongozo_Banana_Beer

Mongozo Bananas er med i organisasjonen “So Fair so Good”, og har altså et visst uhjelpstilsnitt. Mongozo betyr “For din helse” på stammespråket til Chokwe folket som bor spredd over Angola, Zambia og Congo. Den ene av grunnleggerne av Mongozo, Henrique Kabia tilhører denne stammen. Bananøl er genuint afrikansk, og oppskriften til dette ølet kommer fra Tanzania. Navnet der er “Mbege”, om du skulle befinne deg på de kanter. Kabia flyktet til Nederland med oldemorens øloppskrifter i 1993. Der han traff han Jan Fleurkens og de startet Mongozo. Deres første øl ble lansert i 1998, og bananølet så dagens lys så sent som i 2001. Å sammenligne dette ølet med annet “rent” øl gir ingen mening. Dette er noe for seg selv. En banandrink som ikke står tilbake for andre banandrinker, med øl som basis. Personlig syntes jeg produktet er bra, når en vil ha noe annet enn øl.

Haandbryggeriet Norwegian Wood

cardinal stavanger

Haandbryggeriets Norwegian Wood er et av to nye, dristige og spennende øl som introduseres på Cardinal i Mai. Dark Force finner du under Imperial Stout mens denne, Norwegian Wood, har forbindelse både til tyske "Rauchbier" (som nå for tiden mest er undergjæret) og til den tradisjonelle norske gårdsbryggingen, hvor malten ble tørket / røstet over åpen ild, og alt øl dermed fikk en viss røksmak. Bruk av einerlåg og einerbær i bryggingen ga også det gamle gårdsølet et særpreg. Eineren var "ølets krydder" i en tid da humle var ukjent eller vanskelig tilgjengelig her oppe mot nord. Norwegian Wood er mørk brunt på fargen, med flott og varig off-white skum. Intens aroma av røk (røkmalt, røkt over bøkeved?), innslag av eik og einer også. Smaken er fyldig med et klart innslag av røk, balansert med en passe sødme og en bitter avslutning - her er det brukt både humle og einerbær. Smaken har toner av tjære og hickory også. Folk som bare HATER røkte matprodukter vil kanskje ikke like dette ølet - alle andre vil gjerne si med The Beatles: "Oh, isn't it good - Norwegian Wood"!
Men denne ølopplevelsen er såpass spesiell at vi slett ikke blir fornærmet om noen vil dele flasken på to personer. Dog en advarsel: når folk først blir "hekta" på øl brygget med røkmalt, vil de gjerne ikke ha andre typer øl etterpå! Det gir nemlig mersmak, også for mange som rynker på nesen ved første slurk. It´s only Rock´n Roll.. But I like it!

Berentsens Lyng & Honning Ale

beer_86375

Berentsens Lyng & Honning Ale. Berentsens Brygghus i Egersund (1895) har meget prisverdig begynt på en "Innova"-serie med innovative spesialøl - og innovasjon har der som kjent ikke vært for mye av i norsk bryggeribransje, før de nye småbryggeriene dukket opp. Berentsens Innova-øl Nr. 1 er altså deres Lyng & Honning Ale, som er brygget med håndplukket lyng og lokalt produsert honning fra Dalane. Dette er ingredienser som ble brukt i ølbrygging så langt tilbake som i vikingtiden, men de har ikke vært kommersielt brukt i Norge før nå. Så langt er dette ølet bare tappet på 7733 flasker, og en god slump av dem befinner seg naturligvis på Cardinal! Dette overgjærete ølet er ufiltrert, og har gjennomgått 6 måneders modning i tank på bryggeriet.
Gylden farge på ølet, med høyt til moderat skum. Meget fin aroma av lynghonning. Smaken er dominert av honning og lyng som forventet, men er ikke for søt. Der er knapt noen merkbar bitterhet, så ølet vil appellere også til deg som ikke er noen fast øldrikker og gjerne synes at øl ofte er for bittert. Men ivrige ølhunder vil nok også drikke det - det smaker nemlig godt! Munnfølelsen er ganske lett, så dette er et øl beregnet for de lyse vår- og sommermånedene.

Silenrieux Joseph Spelt

cardinal stavanger

Silenrieux Joseph Spelt er et spelt øl fra det lille bryggeriet, fra byen, med samme navn. Dette bryggeriet dukket første gang opp i Norge med sitt juleøl i 2006, og Cardinal introduserer nå to nye øl fra dem, Joseph og Sara. Begge er brygget av økologiske råvarer, og har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken. De kommer i nusselige 25 cl flasker, og vi må bare beklage at Vinmonopolet med god hjelp av importøren har satt så stor pris på disse gode varene. Vi må desverre ha et lite påslag vi også. Det virkelig spesielle med dem er at begge er brygget med innslag av to kornsorter som er uvanlig i moderne ølbrygging. Joseph er brygget med Spelt mange nok kjenner fra ulike bakverk. Spelt (eller dinkel) er en forløper for hvete og inneholder mer næringsstoffer som kommer næringsmidlene til gode, da en finner disse i selve frøhviten, og ikke bare i skallet som hos vanlig hvete. Kornet har også en ennen glutensammensetning som gjør at også enkelte glutenalergikere tåler det.
Joseph er lyst blond og disig med et “fluffy” hvitt skum. Det har en aroma preget av belgisk overgjær, krydder (nellik m.fl.) og sitrus. God! "Spritzig" munnfølelse også her. Smaken har hveteølspreg, er også rimelig tørr, med toner av sitrus og pepper. Et okay øl som mange vil like!

Classic Gingers Beer

250723904226837652_rpRH0wLU_b

Classic Gingers Beer er brygget av "Browar Belgia" i Polen - som bryggeriets navn så diskret antyder, eies det polske bryggeriet av et belgisk bryggeri, Palm. 
Ølet har en foruroligende mengde kunstige tilsetninger, som kunne få opphavsmannen til den tyske "renhetsloven" til å rotere vilt i sin grav.  La det straks være sagt: målgruppen for "Classic Gingers Beer" er neppe den vanlige øldrikker, men snarere folk som ellers setter pris på smaken av den alkoholfrie brusen / blandevannet "ingefærøl / ginger ale", som selvsagt ikke er noe øl i det hele tatt. Men basisen for "Classic Gingers Beer" ER faktisk øl laget på malt (men ikke humle), selv om det smaksmessig minner mest om det omtalte blandevannet. Så synes du f.eks. "bourbon & ginger ale" er gromme greier: prøv gjerne dette ølet!
Krystallklar gylden farge, med relativt store bobler. Brusende skum som dør helt ut etter en stund. Sterk søtlig aroma av ingefær, glukosesirup og andre kunstige tilsetninger.
Smaken er også meget søt, men ikke vond, i og for seg - men du får altså bare en meget begrenset følelse av at det er et ØL du drikker. Personlig må jeg bare innrømme at dette neppe blir mitt førstevalg!

Silenrieux Sara

silenrieux_sara

Silenrieux Sara er fra samme bryggeri som broder Joseph, og har også mye til felles med denne. Men i Sara har de byttet ut Spelt med Bokhvete. På grunnlag av navnet kan man tro at bokhvete er et kornslag nært beslektet med hvete. Men den er faktisk ikke i slekt med noen av våre kornslag. På grunn av alle de fine egenskapene som denne veksten har, regnes den allikevel som en av dem. Bokhvete er en 40 cm høy ettårig urt som tilhører gressfamilien, og er i slekt med bl.a. rabarbra. Den har små hvite til rødhvite blomster i kvartslignende klaser. Bokhvete vokser raskt og kan klare seg med relativt karrig jord. Bokhvete inneholder ikke gluten i sitt protein, så igjen har vi her et øl personer som lider av cøliaki kan nyte. Sara har søtlig aroma med innslag av sitrus, kryddernellik, banan og tropiske frukter, hint av anisdrops. "Spritzig" munnfølelse, lett i "kroppen".
Mild smak, temmelig tørr, noe sitrus og pepperaktige toner. Ikke ulik våre Wit-bier!

Iki Beer

iki_beer

Iki Beer er et "japansk" spesialøl, brygget hos det belgiske forsøksbryggeriet De "Proef" Brouwerij i Lochristi. Det er brygget med uvanlige (og visstnok ekstra sunne) tilsetninger av japansk grønn Sencha te og Yuzu-frukt, som er en japansk sitrusfrukt. Disig blekgul farge på ølet, med et høyt og varig hvitt skum. Den søtlige og uvanlige aromaen bærer preg av de to spesialingrediensene. Smaken har et visst preg av hveteøl, men minner mest av alt om iste med sitron. Minimal bitterhet, lett og forfriskende.
"Iki" er det japanske ordet for "liv" - og det kan jo bli et himla liv på Cardinal når de som vanligvis forfrisker seg med iste hiver seg på dette ølet i stedet ...

Früli Strawberry Beer

shapeimage_5

Det belgiske bryggeriet Huyghe er berømt - eller beryktet - for å "ta'n helt ut" når det gjelder øl med sære smakstilsettinger. Früli Strawberry er et eksempel på dette. La det straks være sagt: det er ingen forutsetning at du liker øl for å kjøpe dette produktet - men det er en forutsetning at du liker jordbær! I en smakstest med bind for øynene ville jeg neppe ha gjettet på at dette var et øl i det hele tatt - det smaker nærmest som en mikset jordbærdrink. Uklar brunlig rød farge på ølet, høyt rosaaktig skum. Intens søt aroma og smak av jordbærsyltetøy og jordbærdrops. Jeg må innrømme at det ikke helt er et øl i min gate dette her, men folk som elsker sukkertøy og jordbærdrinker vil sikkert like det!

Mongozo Coconut

8781-0w0h0_Mongozo_Beers_Mongozo_Coconut_Beer

Mongozo Coconut er oppgitt til å være et Afrikansk øl, og går under den gode ordningen “Fair Trade” som vi alle skulle støtte bedre opp om når vi handler. Ølet er imidlertid brygget av respektable Huyghe Bryggeri i Nederland. Det første en merker når en får dette ølet er den sterke kokos aromaen.. Her lukter det ikke mye av verken malt eller humle. Klin kokos er det du bestiller, og det du får. Smaken er ditto kokos-søt. Kun skummet kan vitne om at dette opprinnelig var et øl. Fargen er hvit-tåkete. Anbefales miljøaktivister på en varm sommerdag. Og Rune på Strag hele året. Har du lyst på en Pina Colada er denne like god som noe annet.

Williams Róisin Tayberry Beer


Basis for denne skotske frukt-ale fra Williams Brothersi Alloa er deres Williams Gold, som tilsettes "tayberries" og modnes med disse i noen uker. Róisin Tayberry Beerhelles i glasset med en klar rosa-aktig rød farge og et bra lys rosa skum. Sterk aroma av modne "tayberries" (som skal være en krysning mellom bringebær og bjørnebær, altså noe lignende boysenbær). De har sitt navn etter Tay-dalen i Skottland, hvor de opprinnelig ble dyrket.
Smaken er også dominert av "tayberries", men ølet er ikke særlig søtt, heller ikke meget surt, og der er merkbar humle i avslutningen. Munnfølelsen er ganske lett. Et lettdrikkelig fruktøl som er en grei avveksling fra "det vanlige". Róisiner et skotsk-gælisk navn, og uttales som "rosheen" på engelsk.

Fraoch 20th Anniversary Ale

heather-ales-fraoch-20th-anniversary-ale

Skotske Williams Brother (Heather Ales)i Alloa feirer 20-årsjubileet for lyngblomst- og porsølet Fraochmed den spesielle 20th Anniversary Ale, som er mer enn dobbelt så sterk som den vanlige Fraoch. Anniversary Ale-utgaven er modnet i eikefat som først har inneholdt sherry, deretter maltwhisky fra Speyside. Dette merkes selvsagt både i aroma og smak! Kun 7500 nummererte 75 cl "champagne"-flasker er tappet av spesialølet, og vi har bare fått noen få. Dypgylden til brun farge på ølet, moderat skum som er svakt off-white. Glimrende aroma av sherry, whisky, fikener, vanilje og eik, også toner av lynghonning. Smaken har atskillig sødme, med en varmende munnfølelse, igjen med toner av sherry, whisky, vanilje, lynghonning og rosiner. Noe "støvet" pors og ganske moderat humle i avslutningen. Relativt lett i kroppen til å være et øl på 11%, og dermed farlig lettdrikkelig. Det er sannsynligvis åraken til at jeg måtte lese korrektur på denne kommentaren mange ganger - resultatet av min første omgang med tastaturet minnet mer om skotsk-gælisk enn om norsk. Nifst ...

Fraoch

fraoch

Fraoch er det mest berømte ølet fra Williams Brothers (Heather Ales) i Alloa i Skottland. Fraoch er det gæliske ordet for lyng, og ølet er da også brygget med lyngblomster og porse. Dette var også de vanligste smakstilsettingene i øl i Vest-Norge i norrøn tid, før humle kom i vanlig bruk. I Skottland regner man med at de har vært brukt siden 2000 før Kristus. Lyng- og porseøl er dermed sannsynligvis den eldste overlevende øltypen i verden - selv om man nå selvfølgelig bruker gjær av en helt annen kvalitet enn den våre forfedre hadde kjennskap til. Uklar honningfarge på ølet, moderat skum. Fin aroma av lyngblomster og lynghonning, toner av jord, torv og frisk sjøluft også, hint av frukter og eik. Smaken har et visst preg av jord, også et moderat preg av urter, men er ikke fullt så "markert annerledes" som du kanskje forventer - og den er altså god! Munnfølelsen er forholdsvis lett, smaken er nokså "tørr", men noe lynghonning skinner gjennom. Noe innslag av frukt og blomster. En moderat urteaktig bitterhet i ettersmaken. Dette er et øl vi nesten vil insistere på at du prøver - litt annerledes, men absolutt ikke egnet til å skremme noen. Urgammel tradisjon og moderne ølkvalitet i skjønn forening!

Old Ginger Tom

ginger

Engelske Robinsons Old Tom og varianten Chocolate Tom har blitt en suksess på Cardinal (naturligvis!) - nå har vi endelig fått inn varianten Robinsons Ginger Tom også. Som navnet sier står ingefær i fokus her - noen vil sikkert hevde at dette er et øl "for spesielt interesserte", ihvertfall bør du like smaken av ingefær. Heldigvis gjør jeg det! Det dreier seg altså om det sterke kvalitetsølet Old Tom som har blitt blandet ut med en dose Fentimans Ginger Beer (dermed er alkoholprosenten senket fra 8,5% til 6%). Fentimans Ginger Beer er strengt tatt ikke et øl i det hele tatt, men en alkoholfri drikk i slekt med brusen / blandevannet "ingefærøl" / "ginger ale". I motsetning til de fleste brusvariantene er imidlertid Fentimans laget med bare naturlige råvarer, ikke minst med EKTE ingefær (ikke kunstige essenser). Du får kjøpt Fentimans Ginger Beer bl.a. på ULTRA, hvis du er interessert. Ginger Tom er et flott mahognifarget øl med et bra beige skum. Distinkt aroma av ingefær, også med fruktige og lett vinøse toner, hint av karamell. Smaken er fyldig, maltpreget og søt, med distinkte toner av syltet ingefær. I avslutningen møter du noe humle og et moderat "brennende" nærvær av ingefæren. Definitivt noe utenom det vanlige! Må bare prøves, om du ikke på forhånd vet at du hater (eller er allergisk mot) ingefær!

Kelpie Seaweed Ale

Cardinal

Det skotske bryggeriet Williams Brothers Heather Ales har spesialisert seg på forskjellige øl basert på urgamle oppskrifter, med ingredienser som de nøysomme skottene i forgangen tid flittig benyttet seg av til smaksetting under ølbryggingen: lyng, blæretang, granskudd, stikkelsbær og hyllebær. Kelpie Seaweed Ale er altså varianten med blæretang, og nå tenker sikkert de mest tvilende av dere at der er nok en GRUNN til at de fleste øl i dag vanligvis IKKE brygges med en slik ingrediens. Jo, der er sikkert flere grunner til det, men at ølet skulle smake vondt er ikke en av grunnene! Om det er litt uvanlig, smaker det nemlig ganske ålreit.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Moderat kremig lysebrunt skum. Aroma av mørk malt og noe udefinerbart merkelig noe som jeg antar er blæretangen.Moderat kullsyrenivå, myk munnfølelse. Smaken har moderat røstet malt og meget moderat humle, og igjen (men nå i veldig moderat grad) disse "merkelige" sidenotene som nok er blæretangen.Definitivt et godt drikkelig øl - dette er noe som bare "må" prøves av alle som ønsker å utforske bredden i ølverdenen.

Special Holiday Ale

specialholidaybottles3

Special Holiday Ale er et samarbeidsprosjekt mellom de to amerikanske kvalitetsbryggeriene Stone og Jolly Pumpkin, samt norske Nøgne Ø. Det er en sterk og krydret flaskekondisjonert ale, som vel strengt tatt ble brygget til "thanksgiving" og jul, men som passer like godt til enhver helligdag (i alle religioner!) hele året, og nårsomhelst ellers man ønsker seg et fyldig og smaksrikt øl. Sa jeg smaksrikt? Du finner knapt noe annet øl på Cardinal (eller annetsteds) som har større smaksrikdom! Det er krydret med kastanjenøtter, einerbær, hvit salvie og karvefrø - og inneholder selvfølgelig også liberale mengder malt (inkludert noe havremalt og rugmalt) og humle.
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet, med et flott, kremig og varig beige skum. God aroma av karamell, krydderier og mørke frukter. Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er maltpreget og fyldig med god sødme, og massevis av krydderier - men jeg ville nok hatt vanskelig for å identifisere akkurat HVILKE kryddere det inneholdt, om jeg ikke allerede visste det. Jeg ville også ha tippet at det inneholdt litt anis eller lakris. I avslutningen er der en distinkt humlebitterhet og enda mer krydder. Dette er et særdeles interessant øl - og la meg si det slik: Hvis Corona e.l.er ditt favorittøl til vanlig, KAN det hende du kommer til å slite her ... Greit det, da blir det bare mer på oss andre. For partiet vi (som en av få utvalgte puber i Norge) har fått, er nemlig begrenset!

Nøgne Ø Sunturnbrew

sunturn

Dette kraftige ølet fra Nøgne Ø i Grimstad er det bare noen få priviligerte norske puber som har fått inn noen flasker av, mesteparten eksporteres til USA. Sunturnbrew ble, som navnet antyder,  brygget på vintersolvervsdagen 2008, og er brygget med 30% røykmalt og 20% rugmalt, også noe hvetemalt (og selvfølgelig vanlig byggmalt). Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et moderat men varig lysebrunt skum. Aroma av saltvann, tjære, røyk og noe kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Glimrende smak, massevis med maltsødme som nesten er til å "tygge på", røstede toner, kaffe, tjære, noe lakris, furunåler, salt avslutning, merkbar humle med akkurat den rette bitterheten. Meget bra balansert. Enda en storartet prestasjon fra Nøgne Ø!

Nøgne Ø Ut på Tur

IMG_1567

Hva gjør bryggerne på Nøgne Ø når de har lyst å finne på litt galskap? Jo, de tar sin utmerkede mørke og sterke jule-ale God Jul og tilsetter friske granskudd, som ølet trekker til seg smak fra i noen uker, og blander dette så med litt av sin "fruktlambic"-kopi "tyttebærøl" (brettanomyces-gjæret surt øl tilsatt tyttebær, i sin rene form er det ennå ikke kommet på markedet). Og dermed dufter og smaker resultatet angivelig som en helnorsk skogstur!
Noen vil hevde at det med sin skogbunn-karakter smaker mest som om man har "tryna i skauen" ... - eller som et maleri av Jacob Weidemann ("Skogbunn"-serien). Spennende og interessant er det ihvertfall!
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et lavt brunt skum. Distinkte toner av granskudd i aromaen, også toner av frukt / bær, jord, kaffe, sjokolade og lakris.
Litt "fizzy" munnfølelse. Meget uvanlig smak hvor granskuddene og tyttebærene dominerer, og det kan sikkert diskuteres hvor harmonisk alle smaks- og aromaelementene smelter sammen - men jeg likte ølet mye bedre andre gangen jeg smakte det enn første, så når man bare er innstilt på at dette er noe "helt ekstraordinært" er det faktisk meget godt. Men noe "lettdrikkelig og kjapt" forfriskningsøl er det ikke, så har du dette i sekken på skogsturen kan det muligens være lurt å ha en turvenn å dele flasken med - ellers kan turen kanskje bli lenger enn du hadde tenkt ...