Emelisse Imperial Russian Stout

emelisse-imperial-russian-stout

Nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland er representert med et par solide øl hos oss fra før, nå knaller vi til med deres virkelige tungvekter, Imperial Russian Stout.
Kullsvart farge på ølet (som forventet), lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet og maltpreget aroma, toner av kaffe, lakris, tjære og eik.
Lavt kullsyrenivå, meget fyldig munnfølelse. Meget røstet smak, toner av sterk kaffe, engelsk lakris og maltsukker. Bitter avslutning, lang bitter ettersmak.
Med «mye av alt», inkl. 11% alkohol og en bitterhet på 75 IBU, er dette ikke et øl for pyser og mammadalter. Men store gutter og jenter med hår på tennene vil elske det!

Emelisse Rauchbier


Emelisse Rauchbier kommer fra Kamperland i Nederland, men forbildene er tyske, fra Bamberg i Franken (noen som husker at vi hadde Aecht Schlenkerla inne?). 5 forskjellige malttyper er brukt her, men hele 75% er røkmalt fra Bamberg, røkt over fuktig bøkeved. Humletypene er amerikanske Chinook og tsjekkiske Saaz.  
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, med noen svake søtlige malttoner i bakgrunnen.
Smaken har sterke toner av røk, med akkurat det riktige maltpreget og anstendig humle. Tålig bitter avslutning (29,2 EBU).
OK, jeg innrømmer at jeg kanskje ikke er verdens største "fan" av rauchbier, men denne er høyst drikkelig. Helt sant!

Emelisse Black IPA


Fra Bierbrouwerij Emlisse i Kamperland, Nederland, kommer denne utmerkede Black IPA - ølstilen som egentlig er en selvmotsigelse (et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig, derfor kaller mange den heller American Black Ale).
Svart farge på ølet (ingen overraskelse det!), moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma av fruktig humle (sitrus, tropiske frukter), også røstet malt og mild kaffe.
Den middels tørre smaken har også en blanding av fruktig humle og røstet malt - myk først, så en uttalt humlet og røstet bitterhet (60 EBU) i avslutningen. Lang ettersmak. Dette er gode saker - meget lettdrikkelig for sin styrke.
Vi tviler på om du får Emelisse Black IPA andre steder i Norge nå (vi har spesialimportert den) - Baran Café i Bergen slo oss riktignok med noen uker, men de er visst allerede tomme for den nå. Faren er nok stor for at den ryker ut i løpet av noen uker hos oss også, men vi skal prøve å få tak i mer. Vi lover!

Emelisse Espresso Stout


Det allsidige nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland varter opp med godsaker fra både belgiske, tysk-tsjekkiske og anglo-amerikanske ølstiler. Espresso Stout hører til sistnevnte gruppe - en imperial stout brygget med en dugelig dose italienske espresso-kaffebønner, 90% Arabica og 10% Robusta.
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma med sterke toner av espressokaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken er meget røstet og synes først ganske tørr, intense toner av espressokaffe. Noe sødme er det faktisk her, men som den slikkmunn jeg her, kunne jeg tenkt meg enda litt mer, for å balansere det røstede preget og bitterhumlen i avslutningen. Men dette er en flott stout som den er - den er bare ikke noe for folk som absolutt hater kaffe. Ettersmaken har noen salte og lakrisale toner. Helt klart et voksenøl!