Coisbo Brooklyn Fall

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo har her vært på Ørbæk Bryggeri og brygget med røkmalt. Resultatet er Brooklyn Fall. 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av røkt kjøtt, røkt fisk og støv.
Tørr og "støvet" smak, røkt malt med bare et hint av sjokolade. Vel, dette er ikke et øl helt etter min smak, men der er flere som liker det bedre enn jeg gjorde. Du, kanskje?

66/44 6,2% 50cl

Coisbo Urban Haze

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo er en tidligere politimann som fant ut at det er morsommere å brygge øl. Siden han ikke har eget profesjonelt bryggeri, så leiebrygger han vanligvis ølene sine hos Ørbæk Bryggeri. Urban Haze er brygget med en dose hylleblomst. Aromahumle er engelske Challenger. 
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av hylleblomst og fruktig og urteaktig humle.
"Smooth" smak, hylleblomst og malt med toffee-toner først, humle med jordtoner i avslutningen. En OK øl, som ikke er spesielt utfordrende.

63/75 5,3% 50cl

Kissmeyer Red IPA

6895871663_347159c382

Den danske bryggeren Anders Kissmeyer var vår gjest på Cardinal i fjor. Da hadde vi inne hans PilNZer og Smoked Baltic Porter som han brygget hos Lervig i Hillevåg. Nå har vi spesialimportert hans Red IPA på fat, som han brygget hos Ørbæk Bryggeri i Charlottenlund. Og det er også gode saker!
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat kremig off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, hint av bjørnebær og furu, med en avdempet men kompleks maltprofil i bakgrunnen.
Smaken har først en bred maltprofil med noen lettrøstede toner og et hint av sjokolade, men ølet er ikke særlig søtt. Så overtar humlen, med fruktige og mildt harpiksaktige toner, og en moderat bitterhet i avslutningen.
Aner vi at "røde" (rødbrune) øl som vektlegger BÅDE maltsmak, humlesmak og lettdrikkelighet, er den nye trenden innen "craft brewing" nå? I skrivende stund har vi 3 røde på fat, et lagerøl og to ales - det er Ægir Brime Red Lager, Lervig Hoppy Joe og altså Kissmeyer Red IPA. Smak dem alle tre, og fortell oss hva du synes! Der kan fort bli mer av denslags ...

Kissmeyer Black IPA

kissmeyer-black-ipa

"Black IPA" er som ølbetegnelse egentlig en selvmotsigelse - et øl kan ikke være "black" og "pale" samtidig. Når noen bryggere likevel tviholder på denne betegnelsen (i stedet for alternativet "American black ale" ), er det for å understreke at man her har et øl som forener IPA'ens velhumlede karakter med en dose svarte malttyper. Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget sin Black IPA hos Ørbæk bryggeri i Charlottenlund. 
For sikkerhets skyld er ikke fargen på dette ølet svart, men mørk rødbrun, Høyt off-white skum.
God aroma av mildt røstet malt, tobakk og lettrøstede eikechips, hint av mildt krydder.
Smaken har også milde røstede toner, mild kaffe, noe lakris i avslutningen. Anstendig humle i ettersmaken.
Et godt øl, som det ikke er vanskelig å like.

(50 cl flaske, 7,0%)

Ørbæk Dark Horse


Danske Ørbæk Bryggeri presenterer med sin Dark Horse den østtyske lagerøltypen Schwarzbier. Ølet er brygget av økologisk malt og humle.
Mørk rødbrun farge på ølet (ikke helt schwarz, nei). Høyt og varig beige skum. Distinkt rustikk aroma av røstet malt, bakeri og kaffe, hint av lakris.
Meget "lagerølaktig" og lett munnfølelse (ikke så rart, dette ER jo et lagerøl ...). Smaken er ganske mild til å være en schwarzbier, noen røstede toner, meget liten restsødme, beskjeden humlemengde. Bør ikke serveres for kald, når ølet kommer litt opp i temperatur kommer også malten bedre gjennom i smaken. Kan trygt prøves også av dere som ellers er litt skeptiske til mørke øl!

Mikkeller Stateside IPA

Cardinal Pub Stavanger


Her har Mikkeller satset på en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, og det har de gjort med bravour! Brygget hos Ørbæk i Danmark Fargen på ølet er dypgylden til oransje, med et flott off-white skum. NYDELIG aroma av amerikansk humle: Chinook, Cascade og Amarillo er humletypene som er brukt her. Toner av furunåler, grapefrukt og tropiske frukter. Smaken er en bredside av humle (som forventet av en IPA), fruktige toner først (appelsin, grapefrukt), distinkt og skarp bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, toner av furunål og harpiks. Dette balanseres mot en viss restsødme fra malten (pilsnermalt, münchenermalt og caramünchener). Alle "humlehoder" vil være glade for bekjentskapet med Stateside IPA!