Orval

Cardinal Pub Stavanger

Orvalklosteret er i dag det vakreste av de ølbryggende klostrene i Belgia. Klosteret, som offisielt heter Abbaye de Notre-Dame d’Orval,  ble grunnlagt i 1070 i Villers-devant-Orval (Orval betyr Gulldalen) i Ardennene i det sør-østlige hjørnet av Belgia. Legenden sier at en toskansk adelsdame mistet en gullring i en innsjø i dalen der klosteret i dag ligger. Hun lovte Gud at dersom hun fikk tilbake ringen, så skulle hun bygge et kloster der. Så hoppet det en ørret opp av vannet med ringen, og adelsdamen oppfylte deretter sitt løfte ved å finansiere klosterbyggingen. Du ser både fisken og ringen på etiketten. Hvor dama er blitt av er et mysterium. Ølguruen Michael Jackson regner trappistølet Orval som et av verdens 3-4 legendariske øl. Det er det helt utvilsomt riktig: med sin utrolig gode smak er dette et fantastisk øl med en stor historie. Det lille klosterbryggeriet har bare ett øl, mens de øvrige 5 trappist klosterbryggeriene har gjerne 2-3 ulike øl. Både i 1996 og 1997 ble Orval belønnet med prisen ”The best European bottled beer” av den britiske ølentusiastforeningen CAMRA. Bryggeriet ble etablert så sent som i 1931, for å finansiere gjenoppbyggingen av klosteret som ble ødelagt under den franske revolusjonen. Orval-bryggeriet har en produksjon på ca 45.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 13.000.000 flasker pr. år.
Ølet er overgjæret og gjæres 3 ganger, siste gang i flasken. Ved andre gangs gjæring (6-7 uker) benyttes 4-5 gjærkulturer og tørr humle i form av bayersk hellertau-humle og golding-humle fra Steiermark i Østerrike. Tredje gangs gjæring finner sted på flasken og varer 2 måneder ved ca 17 grader Celsius. Det tilsettes kandissukker i flytende form for å stimulere denne siste gjæringen. Ølet eksporteres til 12 land.
Gyllen farge. God fylde. Nydelig humle- og fruktpreget aroma med preg av appelsin og dadler med hint av olje (salvie), jord og lær. Tørr, ganske intens smak som vil bli mer rund og dyp ved lagring. Meget behagelig, lang ettersmak med kornpreget bitterhet.