Früh Kölsch

fruh_main

Vi har tidligere hatt norske varianter av ølstilen Kölsch, men i Tyskland er det en beskyttet betegnelse - bare øl som faktisk er brygget i byen Köln og noen nærliggende landsbyer har lov å kalles Kölsch. "Da er det vel jaggu på tide at Cardinal får inn en EKTE Kölsch?", har noen minnet oss om. Og gjestenes ønsker er vår lov (innen rimelighetens grenser), så vi er ganske fornøyde med å kunne tilby den mest populære kölschen av dem alle, Früh (fra Cölner Hofbräu P. Josef Früh). Früh Kölsch har vært brygget i mer enn 100 år i dette familieeide bryggeriet. Litt forenklet sagt er Kölsch den overgjærede øltypen som ligner mest på undergjæret Pils eller Helles, etter overgjæringen kaldlagres nemlig kölschen på samme m åte som et lagerøl. Resultatet blir en frisk, sprudlende og lettdrikkelig øltype med en sart karakter - fine og delikate smaksnyanser, men ikke noe hardtslående. I Köln serveres kölschen fra fat i rette små 0,2 liters glass (eine Stange) for å beholde maksimalt av sin friske og nytappede karakter til siste slurk, og så får man "automatisk" servert stadig nye glass, helt til man legger en ølbrikke over glasset som signal om at nå er det nok. Ikke noen bayerske 1-liters "Mass" i Köln, nei - der ser man på slikt som vulgært.  Vi har jo Früh på halvlitersflasker, men du kan gjerne be om å få små rette glass til,  for å skape illusjonen om at du sitter på en kneipe under Kölnerdomen.
Ekstremt lys gul farge på ølet, helles brusende i glasset med et grovt hvitt skum.
Sterk aroma, søtlig, fruktig og gressaktig.
Myk men samtidig frisk munnfølelse. Smaken er frisk og lett fruktig med et pepperaktig hint. Bra humle i ettersmaken, gir mersmak.
Dette er et øl vi spesielt vil anbefale til alle som ellers ville kjøpt seg en pils - du vil ikke angre! Og reiser du til Köln, ikke gjør den "feilen " å be om "ein Pils" på kneipene - da får du klar tilbakemelding av kelneren: "In Köln trinkt man Kölsch!". Nå drikkes der altså Kölsch i Stavanger også.

(50 cl flaske, 4,8%)