Gotlands Valkyrians Välkomst

8e19c62bfe1218bc53c900becce12cfe


Fra svenske Gotlands Bryggeri  kommer Valkyrians Välkomst, en barleywine med solid alkoholprosent, lett gjenkjennelig på den røde flasken. I følge germansk mytologi ble de falne krigerne på veien til Valhall møtt av valkyriene med et drikkehorn, fylt med  mjød eller øl.
Uklar brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av Sauternes dessertvin (ølet har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Sauternes) og botrytis cinerea (edelråte som finnes på drueskallene), druer, rosiner, aprikos og eik. Noen finner også toner av honning her.
Den middels søte og fruktige smaken har de samme elementene som aromaen, men eiken og mørke tørkede frukter er nå mer distinkte. Avslutningen har overraskende distinkt og temmelig skarp humle.
 

Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

En lys Summer Pale Ale fra svenske Gotlands Bryggeri - og med vår vanlige forakt for merkelapper og "vedtatte sannheter" introduserer vi den selvsagt i februar!
Klar gylden / rav farge på ølet, høyt skum.
Ganske "crisp" preg på både aroma og smak, nokså tørr, med urteaktige og florale toner - men også toner av sitrusfrukt og fersken, hint av karamell. Frisk og god!
Er vår gotlandske bartender Linn på jobb, så serverer hun deg denne med et smil - men det gjør forhåpentlig våre andre bartendere også!

Gotlands Sitting Bulldog IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mer svenske godsaker fra Gotlands Bryggeri, denne gang en IPA. Sitting Bulldog IPA gjør ikke skam på navnet.
Rav til kobber farge på ølet, moderat hvitt skum.
Grei aroma av syltetøy / marmelade og fruktig humle, hint av granskudd.
Middels søt smak, med distinkt fruktig og furuaktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Der er «mange på oppløpssiden» av lignende IPA’er, men Gotlands bidrag hevder seg riktig så bra.
 

Gotlands Wisby Weisse

wisby_weisse_detalj

Da våre kjekke gotlandske bartendere Louise og Linn begynte hos oss (Linn er fortsatt med oss), måtte vi litt beskjemmet innrømme at øl fra Gotland hadde vi ikke på Cardinal - faktisk var utvalget vårt av godt svensk øl i det hele tatt svært begrenset. For å rette på dette meningsløse misforhold, har vi nå en tid hatt gode øl fra Slottskällan, Nynäshamn og Sigtuna i utvalget, og slår nå til med vårt  første øl fra Gotlands Bryggeri, hveteølet Wisby Weisse. Gotlands Bryggeri er det minste bryggeriet i Spendrups-gruppen (Spendrups kan markedsmessig sammenlignes med Hansa-Borg.gruppen i Norge), men i stedet for å over-rasjonalisere og legge ned  bryggeriet på Gotland, har Spendrups klokelig valgt å satse på kvalitet, og la gotlendingene ta seg av "spe sialøl"-segmentet. Gotland har gjennom historien vært et sjøverts "veikryss" for både dansker, svensker, nordmenn, tyskere, polakker, russere og baltere - enten det har gjeldt ufred og onde hensikter, eller bare fredelig handel. Disse internasjonale impulsene bør være et godt bakteppe for moderne dypdykk i europeiske ølstiler. Med Wisby Weisse møter vi altså et hveteøl i tysk stil, men bryggeriet har også andre øl som vi kan være interessert i, så "stay tuned"!
Uklar lys brunlig-gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og stiltypisk hefeweizen-aroma, med de karakteristiske tonene av banan, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er "crisp" og smakfull med fruktige og krydrede toner, spesielt banan og kryddernellik, moderat men godt merkbar humle i avslutningen (mer enn i mange andre hveteøl). Passe søt, trivelig og velbalansert - "just precis" som Linn.