Traquair Bear Ale

traquair-bear-ale_bg

Herresetet Traquair House er Skottlands eldste bebodde bygning, og på husbryggeriet deres gjærer fortsatt alt ølet i 200 år gamle åpne gjæringskar av eik. Bear Ale har navn etter Traquairs berømte «bjørneport», som har vært holdt lukket siden «Bonnie Prince Charlie» red gjennom den i 1745. Porten vil ikke bli åpnet igjen før en Stuart  sitter på Skottlands (eller hele Storbritannias) trone.
Klar brun til kobber farge på ølet, moderat hvitt skum.
Maltpreget aroma med toner av toffee, karamell og nøtter, hint av overmodne frukter.
Smaken er også maltpreget men ikke særlig søt, noen fruktige toner, hint av eik, nøtter og karamell, rimelig bitter og svakt røstet avslutning. Mer moderne i stilen enn Traquair House Ale og Jacobite Ale, men denne er også en god øl.
 

Traquair Jacobite Ale

Product - Traquair Jacobite Ale.preview

Stewart-(Stuart-)familien som bebor Skottlands eldste bebodde herresete, Traquair, støtter fortsatt  "the Jacobite cause", det vil si kravet om en Stuart på Skottlands trone, et krav som møtte sitt nederlag i 1745, da tronpretendenten "Bonnie Prince Charlie" måtte flykte fra landet, og Skottland ble påtvunget unionen med England og deres tyskættede kongehus. Traquair Jacobite Ale først ble brygget til 250-årsfeiringen av disse begivenhetene i 1995, og har siden vært en fast del av bryggeriets ølutvalg (som ikke er stort, grunnet liten kapasitet i de historiske bryggerilokalene). Jacobite Ale er inspirert av gamle øloppskrifter fra 1700-tallet, og er krydret bl.a.med koriander. Ølet vant verdensmestertittelen ved Winter Ale World Beer Championships 1997, og gullmedalje ved Stockholm Beer Festival 1998.
Dyp rø ;dbrun farge på ølet, flott kremig skum.
Urtepreget aroma, meget god.
Søtlig og urtepreget smak, syrlig i avslutningen, med en frisk ettersmak av koriander. Selv om du allerede skulle være en "fan" (som undertegnede) av
Traquair House Ale, eller foretrekker den noe lettere Bear Ale, vil vi nesten insistere på at du prøver Jacobite Ale også - du vil neppe angre. Og glem ikke å utbringe en skål for "The King O'er the Water" (Bonnie Prince Charlie) - remember the '45!

Traquair House Ale

Traquair-House-Ale

Traquair House er Skottlands eldste bebodde herresete, omtalt først i 1107. Beboerne har tradisjonelt vært jakobitter og katolikker, og herregårdens «bjørneport» har blitt holdt lukket siden 1745, da Bonnie Prince Charlie var den siste som fikk passere gjennom den, og den daværende jarl sverget at porten ikke skulle åpnes mer før en Stuart igjen satt på Skottlands (eller hele Storbritannias) trone. De må nok vente en stund til på det. Historien om bryggeriet deres er derimot som et eventyr: Da den tyvende Laird (Lord) of Traquair, Peter Maxwell Stuart, i 1965 beordret åpnet en gjenmurt kjellervegg for å se hva som skjulte seg bak, fant man et komplett og urørt bryggeri fra 1700-tallet, med alt utstyr intakt. Dette hadde opprinnelig vært et husbryggeri for herregårdens beboere og ansatte landarbeidere, før nedgangstider satte inn. Nå besluttet Laird Peter å søke om lisens for kommersiell brygging – det var det første husbryggeri som hadde gjort noe slikt på minst et hundreår. I 1993 hadde etterspørselen etter de oppsiktsvekkende gode ølene deres økt så mye at de måtte utvide og modernisere bryggeriet, men fortsatt blir alt ølet gjæret i de gamle gjæringskarene av eik. Herresetet og bryggeriet eies nå av Laird Peter’s datter, Lady Catherine. Bryggeriet har vært et aksjeselskap siden 1997. Traquair House Ale er deres mest kjente øl. Vi har fått tak i et vellagret parti til en rimelig pris, og vårt prøvesmakingslaboratorium kan bekrefte at dette er gode saker.
Vakker brun til rubinrød farge på ølet, bra beige skum.
Kompleks aroma av eik og sandeltre, gammel sherry, lær, pipetobakk og svisker, et lite hint av røk.
Smaken har også preg av gammel sherry, avrundete toner av tre og mildt røstet malt, middels sødme, hint av sterk te og bitter sjokolade, velbalansert og lettdrikkelig med nok humlebitterhet til å gi MERSMAK! Nam nam!